BADALINI e ^Uocr de roterende rijenfrees voor trekkers met 3-punts hydraulische hefinrichting Leverbaar in 4 typen; elk type in 3 uitvoeringen kenmerkende eigenschappen: rijafstand snel en gemakkelijk verstelbaar •elementen werken onafhankelijk van el kaar, waardoor directe aanpassing aan alle bodemomstandigheden •werkdiepte van elk element regelbaar door een drukveer alle draaiende delen in gesloten oliebad •assen op kogellagers waardoor rustige loop, gering verlies van vermogen, lange levensduur en lage onderhoudskosten BADALINI... maximale prestatie bij de minste pk's „Leverbaar in 3,4 en 5-rijige uitvoering" KOOKWEDSTRI |D 1971 9.9 Redactiecommissie Bond van Plattelandsvrouwen Voor Zeeland: D. KugelSwart, Poortvliet Voor Brabant: A. J. M. RoosenschoonStolk, Halsteren GOES, Dr. Philipsstraat 9, tel. 01100-8110 |\E kantine van de A. W. van de Plassche-school te Kapelle was op 11 februari herschapen in een grote keuken, waarin leerlingen van 9 ZLM-huishoud- scholen wedijverden in het klaarmaken van soep stamppot en vlaflip. Iedere school was vertegenwoordigd door twee kookstefrs en een groep supporters, waaronder leraressen en directrice's. Deze mochten, met spandoeken op de ach tergrond gezeten, alléén morele steun geven; de enige daadwerkelijke hulp, die was toegestaan, bestond uit het wassen van aardappelen en groenten en na afloop afwassen. De vertegenwoordigsters van de huishoudschool in Sprang- Capelle, die dit jaar voor 't eerst meedeed, hadden zich getooid met koksmut sen, waarop de inspirerende spreuk „Kort maar krachtig, Sprang is machtig", en op hun spandoek stond: „Kooksters let op je tellen, Denk aan de eer van Sprang-Capelle". Op een ander spandoek lazen wij deze overtuiging: „Een ding is zeker, wij winnen de beker!" De middag werd geopend door mejuffrouw Van der Leeden, die allen har telijk welkom heette, in het bijzonder de heer Van Suylekom, burgemeester van Kapelle, en de leden van de jury. Nadat zij enkele „spelregels" had genoemd, werd het startsein gegeven: de grote enveloppe, waarin het menu voor deze wedstrijd was gesloten, mocht worden opengemaakt en de schalen met ingre diënten onthuld; die bleken aardappelen, andijvie, spekjes en de benodigdheden voor een kerriesoep te bevatten. ANDERHALF uur lang werd er nu hard gewerkt, ijverig geroerd, eTnstig geproefd. De juryleden liepen ondertussen met kennersblik de verschillen de werkmethoden te bekijken en te waarderen. Er waren er, die de uitjes heel fijn, anderen, die ze heel grof sneden, sommigen gebruikten de hele struik an dijvie, anderen lieten de helft liggen, spekjes werden licht of donker gebakken, soep op allerlei manieren gebonden. De spanning in alle gelederen werd steeds groter, naarmate het ogenblik naderde, dat de producten van de kookkunst uitgestald konden worden op tafel tjes in de gang, klaar voor de keuring. Nu begon voor de juryleden het moeilijkste deel van hun taak: hun beoor deling moest in punten worden uitgedrukt. Voor „smaak en temperatuur" mochten 10 punten worden toegekend, voor „uiterlijk" 5, voor „werkmethode" 10 punten. Met grote nauwkeurigheid werd er gekeurd, alles werd serieus be keken en zorgvuldig geproefd. Daarna nauwgezet de punten toegekend; hier een half puntje erbij, daar een punt eraf EINDELIJK waren alle punten opgeteld en was „het moment der ontknoping" aangebroken. Om de spanning er nog wat in te houden, begon mejuffrouw Van der Leeden met eerst de juryleden te bedanken, waarbij zij ieder een fees telijk verpakte fles wijn aanbood. En toen werden dan heus de behaalde punten bekend gemaakt, het laagste aantal het eerst. De spanning steeg ten top, toen er nog maar twee deelnemende groepen overbleven en een luid gejuich weer klonk, toen bleek, dat de huishoudschool „de Leeuwtjes" uit Terneuzen dit jaar de wisselbeker had gewonnen. „Het leeuwendeel was dus werkelijk voor hen" en „zij hadden zich sterk als leeuwtjes betoond" zoals zij op hun spandoek hadden aangekondigd. Met trots werd door de beide kooksters de beker in ont vangst genomen. Mejuffrouw Van der Leeden was echter nog niet aan het eind van haar goede gaven: de heer Slabbekoorn, de concierge van de school, kreeg een doos sigaren als dank voor alle extra-werk, die zo'n invasie altijd met zich meebrengt. Voor mevrouw Koole, lerares aan de huishoudschool te Kruiningen, kwam er ook nog een fles wijn tevoorschijn, daar deze school gezorgd had voor alle pannen, schalen, lepels en wat er allemaal nog meer nodig was. Alle kooksters gingen met een mapje postpapier naar huis. En aan de P.Z.E.M. werd dank gebracht, omdat ook dit jaar weer de kooktoestellen met de meters door haar ter beschikking waren gesteld. Voor wie zal volgend jaar de beker zijn? Ongetwijfeld zal er met „leeuwen moed" voor gevochten worden HANDWERKTENTOONSTELLING IN ROTTERDAM IJOOR de Stichting „Goed Handwerk" zal op 23, 24 en 25 maart 1971 een handwerktentoonstel- ling gehouden worden in de grote Expositiezaal van het Concert- en Congresgebouw „De Doelen" te Rot terdam. Aan deze expositie zullen enkele kunstenaressen hun medewerking verlenen. Voorts kan men de zich steeds uitbreidende collectie handwerken van de Stichting bezichtigen en er bestaat gelegenheid de door „Goed Handwerk" uitgegeven handwerkpak ketten, losse patronen en boekjes te bestellen. De tentoonstelling bedoelt echter niet alleen te zijn een expositie zonder meer, doch zij beoogt ook het geven van voorlichting op het gebied van de naald- handwerken, het handweven en de daarvoor beno digde materialen. Zo zal onder meer aandacht wor den besteed aan handwerken op grove stoffen voor handwerksters met minder goede ogen en aan kin- derhandwerken. De aldaar aanwezige bestuursleden zijn bereid alle mogelijke inlichtingen te verstrekken omtrent het doel en de activiteiten van de Stichting. „De Doelen" is gelegen recht tegenover het station Rotterdam-Centraal. De ingang voor de Expositie zaal is Kruisplein 40. De tentoonstelling is geopend: op dinsdag 23 maart van 11 uur v.m. tot 5 uur n.m. en 's avonds van 7 tot 9 uur; woensdag 24 maart van 10 uur v.m. tot 5 uur n.m. en 's avonds van 7 tot 9 uur en donderdag 25 maart van 10 uur v.m. tot 4 uur n.m. Toegangsprijs ƒ1,per persoon; leerlingen van scholen (mits in groepsverband en onder geleide) 0,50. UIT DE BRABANTHOEK Onze Brabantse afdelingen van de Bond van Plat telandsvrouwen liggen bepaald niet afzijdig van de grote stromingen in het hedendaagse leven. De pro gramma's leggen daar een levendig getuigenis van af. Hoewel dia-avonden, boekbesprekingen, e.d. de hoofdschotel blijven vormen is het toch duidelijk dat er een levendige belangstelling onder onze leden is voor maatschappelijke vraagstukken. Wij mogen zonder twijfel spreken van een verdieping van de belangstelling van onze plattelandsvrouwen voor het geen er in de samenleving omgaat. Daaraan zijn vele verschillende aspekten te onderkennen. De afdeling Werkendam b.v. had een avond geza menlijk met de Hartstichting, waar de cardioloog Dr. Cussenhoven uit Breda de medische kant van het onderwerp behandelde en de heer Kloosterman van Dijk, landelijk organisator van de stichting het doel van deze instelling. Het gebruik en misbruik van drugs, ook een maar al te aktueel onderwerp, werd voor de afdeling Hilvarenbeek besproken door Dr. Sarolea van het Medisch Opvoedkundig Bureau te Tilburg. Men kwam er tijd te kortRechtstreeks praktisch en instructief was de avond, die Lage Zwa- luwe wijdde aan het onderwerp „Wat moet de vrouw van E.H.B.O. in en om huis weten?" Voor de afd. Steenbergen spraken de voorzitter van de N.V.S.H., afd. Bergen op Zoom en de beheerster van het consultatiebureau van die vereniging in deze stad, de heer en mevr. Van Strien. Een precair, maar hoogst aktueel onderwerp, dat veel belangstelling trok, vooral van jongere leden en gasten. Opvoedingsproblemen waren het onderwerp van de lezing van mevr. Den HamerSchippers, die sprak EEN TWEEDE ZUIVELKEUKEN GEOPEND IN EINDHOVEN Sinds enkele jaren wordt met veel succes een cen trum gebruikt in Den Haag, waar demonstraties wor den gehouden en lessen gegeven in koken, hapjes klaarmaken, enz. Deze zuivelkeuken, die gefinan cierd wordt door het Nederlands Zuivelbureau, had zoveel aftrek, dat besloten werd deze vorm van voor lichting uit te breiden. In december 1970 werd de tweede zuivelkeuken geopend te Eindhoven in het nieuwe winkelcentrum aan de Piazza-galerij, waar ongeveer 45 dames tege lijk welkom zijn. Evenals de keuken in Den Haag, is ook deze zeer modern ingericht. Een spiegel boven kookgelegenheid en tafels laat de aanwezigen zien hoe en wat er klaargemaakt wordt. Het grote voor deel hiervan is, dat iedereen rustig op zijn plaats kan blijven zitten en toch elke handeling precies kan volgen. Naar wij vernemen zal de derde zuivelkeu ken in Groningen komen. over de begeleiding van onze kinderen naar de vol wassenheid. De inleidster is voorzitster van de Prot. stichting voor verantwoorde Gezinsvoorlichting te Breda. Er werd levendig gediscussieerd ook over zulke brandende vraagstukken als de toelaatbaarheid van abortus, de homofilie, enz. Maar het was niet al lemaal zulke zware kost! Zo had Willemstad ook een avond, die besteed was aan de wijze waarop een dag blad tot stand komt.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1971 | | pagina 29