BADALINI
e
^Uocr de
roterende rijenfrees
voor trekkers met 3-punts
hydraulische hefinrichting
Leverbaar in 4 typen; elk type in 3 uitvoeringen
kenmerkende eigenschappen:
rijafstand snel en gemakkelijk verstelbaar
•elementen werken onafhankelijk van el
kaar, waardoor directe aanpassing aan
alle bodemomstandigheden
•werkdiepte van elk element regelbaar
door een drukveer
alle draaiende delen in gesloten oliebad
•assen op kogellagers waardoor rustige
loop, gering verlies van vermogen, lange
levensduur en lage onderhoudskosten
BADALINI... maximale prestatie
bij de minste pk's
„Leverbaar in 3,4 en 5-rijige uitvoering"
KOOKWEDSTRI |D 1971
9.9
Redactiecommissie
Bond van Plattelandsvrouwen
Voor Zeeland:
D. KugelSwart, Poortvliet
Voor Brabant:
A. J. M. RoosenschoonStolk, Halsteren
GOES, Dr. Philipsstraat 9, tel. 01100-8110
|\E kantine van de A. W. van de Plassche-school te Kapelle was op 11 februari
herschapen in een grote keuken, waarin leerlingen van 9 ZLM-huishoud-
scholen wedijverden in het klaarmaken van soep stamppot en vlaflip. Iedere
school was vertegenwoordigd door twee kookstefrs en een groep supporters,
waaronder leraressen en directrice's. Deze mochten, met spandoeken op de ach
tergrond gezeten, alléén morele steun geven; de enige daadwerkelijke hulp, die
was toegestaan, bestond uit het wassen van aardappelen en groenten en na
afloop afwassen. De vertegenwoordigsters van de huishoudschool in Sprang-
Capelle, die dit jaar voor 't eerst meedeed, hadden zich getooid met koksmut
sen, waarop de inspirerende spreuk „Kort maar krachtig, Sprang is machtig",
en op hun spandoek stond: „Kooksters let op je tellen, Denk aan de eer van
Sprang-Capelle". Op een ander spandoek lazen wij deze overtuiging: „Een ding
is zeker, wij winnen de beker!"
De middag werd geopend door mejuffrouw Van der Leeden, die allen har
telijk welkom heette, in het bijzonder de heer Van Suylekom, burgemeester van
Kapelle, en de leden van de jury. Nadat zij enkele „spelregels" had genoemd,
werd het startsein gegeven: de grote enveloppe, waarin het menu voor deze
wedstrijd was gesloten, mocht worden opengemaakt en de schalen met ingre
diënten onthuld; die bleken aardappelen, andijvie, spekjes en de benodigdheden
voor een kerriesoep te bevatten.
ANDERHALF uur lang werd er nu hard gewerkt, ijverig geroerd, eTnstig
geproefd. De juryleden liepen ondertussen met kennersblik de verschillen
de werkmethoden te bekijken en te waarderen. Er waren er, die de uitjes heel
fijn, anderen, die ze heel grof sneden, sommigen gebruikten de hele struik an
dijvie, anderen lieten de helft liggen, spekjes werden licht of donker gebakken,
soep op allerlei manieren gebonden.
De spanning in alle gelederen werd steeds groter, naarmate het ogenblik
naderde, dat de producten van de kookkunst uitgestald konden worden op tafel
tjes in de gang, klaar voor de keuring.
Nu begon voor de juryleden het moeilijkste deel van hun taak: hun beoor
deling moest in punten worden uitgedrukt. Voor „smaak en temperatuur"
mochten 10 punten worden toegekend, voor „uiterlijk" 5, voor „werkmethode"
10 punten. Met grote nauwkeurigheid werd er gekeurd, alles werd serieus be
keken en zorgvuldig geproefd. Daarna nauwgezet de punten toegekend; hier
een half puntje erbij, daar een punt eraf
EINDELIJK waren alle punten opgeteld en was „het moment der ontknoping"
aangebroken. Om de spanning er nog wat in te houden, begon mejuffrouw
Van der Leeden met eerst de juryleden te bedanken, waarbij zij ieder een fees
telijk verpakte fles wijn aanbood. En toen werden dan heus de behaalde punten
bekend gemaakt, het laagste aantal het eerst. De spanning steeg ten top, toen
er nog maar twee deelnemende groepen overbleven en een luid gejuich weer
klonk, toen bleek, dat de huishoudschool „de Leeuwtjes" uit Terneuzen dit jaar
de wisselbeker had gewonnen. „Het leeuwendeel was dus werkelijk voor hen"
en „zij hadden zich sterk als leeuwtjes betoond" zoals zij op hun spandoek
hadden aangekondigd. Met trots werd door de beide kooksters de beker in ont
vangst genomen.
Mejuffrouw Van der Leeden was echter nog niet aan het eind van haar goede
gaven: de heer Slabbekoorn, de concierge van de school, kreeg een doos sigaren
als dank voor alle extra-werk, die zo'n invasie altijd met zich meebrengt. Voor
mevrouw Koole, lerares aan de huishoudschool te Kruiningen, kwam er ook
nog een fles wijn tevoorschijn, daar deze school gezorgd had voor alle pannen,
schalen, lepels en wat er allemaal nog meer nodig was.
Alle kooksters gingen met een mapje postpapier naar huis. En aan de P.Z.E.M.
werd dank gebracht, omdat ook dit jaar weer de kooktoestellen met de meters
door haar ter beschikking waren gesteld.
Voor wie zal volgend jaar de beker zijn? Ongetwijfeld zal er met „leeuwen
moed" voor gevochten worden
HANDWERKTENTOONSTELLING
IN ROTTERDAM
IJOOR de Stichting „Goed Handwerk" zal op 23,
24 en 25 maart 1971 een handwerktentoonstel-
ling gehouden worden in de grote Expositiezaal van
het Concert- en Congresgebouw „De Doelen" te Rot
terdam.
Aan deze expositie zullen enkele kunstenaressen
hun medewerking verlenen. Voorts kan men de zich
steeds uitbreidende collectie handwerken van de
Stichting bezichtigen en er bestaat gelegenheid de
door „Goed Handwerk" uitgegeven handwerkpak
ketten, losse patronen en boekjes te bestellen.
De tentoonstelling bedoelt echter niet alleen te zijn
een expositie zonder meer, doch zij beoogt ook het
geven van voorlichting op het gebied van de naald-
handwerken, het handweven en de daarvoor beno
digde materialen. Zo zal onder meer aandacht wor
den besteed aan handwerken op grove stoffen voor
handwerksters met minder goede ogen en aan kin-
derhandwerken. De aldaar aanwezige bestuursleden
zijn bereid alle mogelijke inlichtingen te verstrekken
omtrent het doel en de activiteiten van de Stichting.
„De Doelen" is gelegen recht tegenover het station
Rotterdam-Centraal. De ingang voor de Expositie
zaal is Kruisplein 40. De tentoonstelling is geopend:
op dinsdag 23 maart van 11 uur v.m. tot 5 uur n.m.
en 's avonds van 7 tot 9 uur; woensdag 24 maart van
10 uur v.m. tot 5 uur n.m. en 's avonds van 7 tot 9
uur en donderdag 25 maart van 10 uur v.m. tot 4
uur n.m.
Toegangsprijs ƒ1,per persoon; leerlingen van
scholen (mits in groepsverband en onder geleide)
0,50.
UIT DE BRABANTHOEK
Onze Brabantse afdelingen van de Bond van Plat
telandsvrouwen liggen bepaald niet afzijdig van de
grote stromingen in het hedendaagse leven. De pro
gramma's leggen daar een levendig getuigenis van af.
Hoewel dia-avonden, boekbesprekingen, e.d. de
hoofdschotel blijven vormen is het toch duidelijk
dat er een levendige belangstelling onder onze leden
is voor maatschappelijke vraagstukken. Wij mogen
zonder twijfel spreken van een verdieping van de
belangstelling van onze plattelandsvrouwen voor het
geen er in de samenleving omgaat. Daaraan zijn vele
verschillende aspekten te onderkennen.
De afdeling Werkendam b.v. had een avond geza
menlijk met de Hartstichting, waar de cardioloog Dr.
Cussenhoven uit Breda de medische kant van het
onderwerp behandelde en de heer Kloosterman van
Dijk, landelijk organisator van de stichting het doel
van deze instelling. Het gebruik en misbruik van
drugs, ook een maar al te aktueel onderwerp, werd
voor de afdeling Hilvarenbeek besproken door Dr.
Sarolea van het Medisch Opvoedkundig Bureau te
Tilburg. Men kwam er tijd te kortRechtstreeks
praktisch en instructief was de avond, die Lage Zwa-
luwe wijdde aan het onderwerp „Wat moet de vrouw
van E.H.B.O. in en om huis weten?"
Voor de afd. Steenbergen spraken de voorzitter van
de N.V.S.H., afd. Bergen op Zoom en de beheerster
van het consultatiebureau van die vereniging in deze
stad, de heer en mevr. Van Strien. Een precair, maar
hoogst aktueel onderwerp, dat veel belangstelling
trok, vooral van jongere leden en gasten.
Opvoedingsproblemen waren het onderwerp van de
lezing van mevr. Den HamerSchippers, die sprak
EEN TWEEDE ZUIVELKEUKEN
GEOPEND IN EINDHOVEN
Sinds enkele jaren wordt met veel succes een cen
trum gebruikt in Den Haag, waar demonstraties wor
den gehouden en lessen gegeven in koken, hapjes
klaarmaken, enz. Deze zuivelkeuken, die gefinan
cierd wordt door het Nederlands Zuivelbureau, had
zoveel aftrek, dat besloten werd deze vorm van voor
lichting uit te breiden.
In december 1970 werd de tweede zuivelkeuken
geopend te Eindhoven in het nieuwe winkelcentrum
aan de Piazza-galerij, waar ongeveer 45 dames tege
lijk welkom zijn. Evenals de keuken in Den Haag, is
ook deze zeer modern ingericht. Een spiegel boven
kookgelegenheid en tafels laat de aanwezigen zien
hoe en wat er klaargemaakt wordt. Het grote voor
deel hiervan is, dat iedereen rustig op zijn plaats kan
blijven zitten en toch elke handeling precies kan
volgen. Naar wij vernemen zal de derde zuivelkeu
ken in Groningen komen.
over de begeleiding van onze kinderen naar de vol
wassenheid. De inleidster is voorzitster van de Prot.
stichting voor verantwoorde Gezinsvoorlichting te
Breda. Er werd levendig gediscussieerd ook over
zulke brandende vraagstukken als de toelaatbaarheid
van abortus, de homofilie, enz. Maar het was niet al
lemaal zulke zware kost! Zo had Willemstad ook een
avond, die besteed was aan de wijze waarop een dag
blad tot stand komt.