De arbeid op het grote moderne rundveebedrijf 24 H. C. M. BOGERS, Consulentschap Rundveehouderij en Akkerbouw - Tilburg. Bij een goede organisatie kunnen op een gezins-bedrijf 50 a 60 melk koeien gehouden werden. Wil men de arbeidstijd verkorten en regel matig vrije tijd hebben, dan biedt in bepaalde gevallen samenwer king een oplossing. Een samenwer king van twee goede bedrijven met een grote produktie-omvang geeft een gedeeltelijke oplossing, vooral ook omdat dezelfde technieken en werkmethoden worden toegepast als op het moderne gezinsbedrijf. De voordelen van samenwerken worden grotendeels bereikt op een bedrijf voor drie personen. De voordelen van samenwerken zijn: lagere kosten per eenheid (per kg melk)een betere taakverde ling; een lagere arbe ids behoefte en meer vrije tijd. Hierover bijzonderheden in on derstaand artikel. DIJ de titel ,,De arbeid op het grote moderne rund veebedrijf" komt direkt de grote vraag naar voren, wat voor bedrijf hiermee wordt bedoeld. Ook is het niet denkbeeldig dat men de woorden groot en modern interpreteert als een fantasie-gegeven, waar op kan worden door geborduurd, zonder met de prak tische mogelijkheden rekening te houden. Neemt men de structuurnota voor Noord-Brabant ter hand, dan wordt daarin o.m. gezegd, dat de minimale omvang voor een melkveehouderijbedrijf 4050 melk koeien is. Te meer daar er reeds een flink aantal van deze bedrijven zijn, kan een aantal van 50 melkkoeien uitgangspunt zijn voor onze beschouwing over het grote moderne bedrijf. HET MODERNE BEDRIJF VAN NU! 1UE gaan nu eerst bezien hoe alles reilt en zeilt op het moderne bedrijf van nu met 50 melkkoeien en jongvee. Dit kan een bedrijf zijn van 20 ha gras land met een ligboxenstal, die o.a. is ingericht met een visgraatmelkstal. Derhalve een opzet, die, waar moge lijk, door een jonge aktieve ondernemer zal worden gerealiseerd en waarvan reeds vele voorbeelden in de praktijk "zijn verwezenlijkt. De arbeidsbehoefte bij efficiënte werkmethoden zal per iaar - .3.600 uren vergen. Arbiedsbehoefte voor een bedrijf van 50 melkkoeien met jongvee in manuren per jaar manuren melken 1.260 35 voeren 289 8 reinigen 108 3 omweiden 107 3 verzorging 216 6 jongvee 540 15 voederwinning 288 8 grasland verzorging 252 7 algemeen werk 540 15 3.600 100 De werkzaamheden, die in de tabel zijn genoemd, omvatten het gehele bedrijf. Bij de 1.260 uren per jaar, die nodig zijn voor het melken van de koeien, zijn ook ■de bijkomende werkzaamheden ingecalculeerd, zoals ■het ophalen van de koeien, het schoonmaken van melkstal en melkkamer en het werk dat voor de reini ging nodig is. Ook al wordt de melkmachine en de tank automatisch gereinigd, dan nog moeten heel wat handelingen worden verricht. Het eigenlijke melken van de koeien is hier berekend op 600 uren per jaar. Men melkt dan per uur gemiddeld 50 koeien. Dit is blijkens vele ervaringen een goed haalbare prestatie in een visgraatmelkstal met 8 melkstellen en een goed doordachte melkmethode. De inspanning van de mel ker is hierbij niet groot. HET GEBRUIK VAN DE MELKTANK HET zal u opgevallen zijn dat ook bij het gebruik van een melktank en automatische reiniging de werkzaamheden rond het melken een belangrijke plaats innemen. In ons voorbeeld zelfs meer tijd vra gen dan het eigenlijke melken. Bij de keuze van het type melkstal moet daar terdege rekening mee gehou den worden. Het komt er op neer dat u dank zij grote kosten een uur melkt en twee uur bezig bent. Het woord doelmatig lijkt hier dan ook niet direkt op zijn plaats. Het voeren vraagt veel minder tijd. Ook dit is in de praktijk goed haalbaar, mits wordt uitgegaan van een eenvoudig rantsoen, in ons geval voordroogkuil, dat één of twee keer per week wordt uitgehaald en een enkel bijprodukt met eventueel een basisrant soen krachtvoer aan het voerhek. Ook de tijd, die het voeren van 50 koeien in beslag neemt, is belangrijk, Om het weérrisico te verminderen, moet men dan ook slagvaardig kunnen zijn, d.w.z. gebruik maken van werktuigen met een grote kapaciteit. De ver hoging van de jaarlijkse kosten, die hiervan het ge volg is, maakt slechts een zeer klein deel uit van de totale bedrijfskosten. De grasland-verzorging houdt direkt verband met de voederwinning en de beweiding en bestaat vooral uit de bemesting. Het algemeen werk bestaat uit het onderhoud van afrasteringen, sloten, dammen, paden, erf en gebou wen. Ook de werktuigen vragen nogal wat tijd. Een nieuw element in deze groep is de administratie- en de informatieverwerking. Hoe groter het bedrijf, des te meer tijd dit zal gaan vragen. ZWARE TAAK UIT het voorgaande zal duidelijk zijn geworden dat de boer op een bedrijf met 50 melkkoeien en jongvee een zware taak te vervullen heeft. De „nor punt vrije tijd is nu nog niet geheel opgelost. Wil een samenwerking op het punt van de arbeid dan ook duidelijk tot zijn recht komen, dan moet in dezelfde tijd meer worden geproduceerd dan op het gezinsbedrijf en dient duidelijk meer vrije tijd be schikbaar te komen. Een hogere produktiviteit ver eist andere technieken. Daardoor wordt het bedrijf kapitaalintensiever. Om de kosten laag te houden, moet de produktie toenemen. Dit betekent in feite meer melkkoeien. Terwille van de vrije tijd en de bedrijfsgebondenheid zou dan de derde man op het toneel moeten verschijnen. Het bedrijf is dan ook zo groot geworden dat de behoefte om eens „los" te zijn van het bedrijf duide lijk aanwezig is. Dit betekent dan niet dat de interesse in het bedrijf is gedaald of dat de arbeidsvreugde ver minderd zou zijn. Het driemansbedrijf heeft dus duidelijk voordelen, te meer ook omdat er nu pas sprake kan zijn van een zekere taakverdeling en omdat voor verschillende werkzaamheden twee personen nodig zijn. male" dag zal langer zijn dan 10 werkuren, het gehele jaar door. Maar geen nood, de eerste hulp staat reeds klaar: de boerin wil nog wel een handje helpen. Sinds zij is geëmancipeerd, maakt hier niemand bezwaar tegen. Men moet dan echter wel bedenken, dat zij in een gezin met twee kinderen, reeds een werkweek heeft van 50 a 60 uren. We hebben nu een bedrijf bezien, waar alles op rol letjes loopt en daarbij nog niet stil gestaan bij de zorg die een dergelijk bedrijf vraagt en de tegenvallers en financiële lasten, die zwaar op iemand kunnen druk ken. Het zijn waarschijnlijk de besten onder ons die dergelijke prestaties waar maken. VERENIGING VOOR BEDRIJFSHULP HOEWEL wat zwart-wit geschilderd, treft men dit soort bedrijven veelvuldig aan. De problematiek is 'hier niet meer in de eerste plaats de rentabiliteit, daarom zijn zij juist gegroeid naar deze omvang, maar de arbeid en de vrije tijd. Bij een goed inkomen ont staat dan ook allereerst verandering in de arbeid. De loonwerker wordt ingeschakeld bij de voederwinning en de mestverwerking, 's Avonds en op zaterdagen wil men goed betalen voor losse hulp. Een gunstige ontwikkeling in deze richting is ook de opfok van jongvee op gespecialiseerde bedrijven. De boer gaat nu meer optreden als organisator en verdeelt taken aan andere bedrijven, die werk voor hem kunnen doen. Zijn bedrijf wordt nu meer leefbaar en de arbeidsvreugde zal daardoor ook toenemen. De volgende stap is de vrije tijd. Dit is mogelijk door lid te zijn van een Vereniging voor Bedrijfshulp. Meer dan enkele vrije dagen is échter nog moeilijk te verwezenlijken. Veel verder kan een gezinsbedrijf zonder personeel niet gaan. De bedrijfsgebondenheid blijft en een regelmatige werkweek met vrije dagen is nog niet te realiseren. SAMENWERKING OPLOSSING |VE oplossing om dit gehele sociale leefklimaat te verbeteren is samenwerken. De totale samen werking met grond, kapitaal en gebouwen komt slechts langzaam op gang. Een samenwerkingsvorm van b.v. twee bedrijven moet bestaan ffit bedrijven, die op zichzelf ook reeds levensvatbaar waren. Nemen we het moderne gezinsbedrijf, dat onder redelijke om standigheden 50 a 60 melkkoeien kan houden, dan betekent dit bij een samenwerken met een soortgelijk ■bedrijf minstens 120 melkkoeien. De voordelen liggen dan in het financiële vlak, gebouwen, werktuigen, financiering en in het sociale vlak arbeid en vrije tijd. De arbeid wordt per man slechts weinig minder, omdat dit bedrijf dezelfde technieken en werkmetho den toepast dan het moderne gezinsbedrijf. Ook het vooral als men bedenkt dat deze tijd uitsluitend in de winterperiode verbruikt wordt. Dit betekent dan nog altijd 1 uur en 30 minuten per dag en, let wel, ook weer bij een efficiënte wijze van werken. Het reinigen en het omweiden in de zomerperiode vragen elk slechts 3 van de totale tijd. Het reinigen van gangen, voergoot en boxen is een klusje, dat vaak wordt vergeten. Vooral in de drukke perioden is dit vaak het geval. Een nette werkomgeving bevordert echter het over-r zicht over het werk en heeft ook invloed op een betere kwaliteit. Denk hierbij aan het regelmatig schoon houden van de boxen, wat zeer bevorderlijk is voor de zuiverheid van de dieren. Hiervan hebt u bij het mel ken het grootste gemak. DE VERZORGING VAN HET VEE |\E tijd die nodig is voor verzorging van de dieren laat men vaak onder het hoofdstuk allerhande vallen. Dit omdat het zo bijzonder moeilijk is hierin een vaste lijn te ontdekken. Het zal echter wat duide lijker worden als u weet wat bij de berekening van de arbeidsbehoefte onder de dierlijke verzorging wordt verstaan. Dit is o.a. de controle op tochtigheid en ge breken met de verzorging hiervan, hulp bij de ge boorte en eventueel de hulp aan een dierenarts, zoals bij inspuitingen. Ook een karweitje als de klauwver- zorging valt hieronder. Het zijn derhalve werkzaam heden, waar de melkveehouder meestal zelf bij moet zijn en bovendien van groot belang, omdat bij ver waarlozing dit direkt veel geld gaat kosten. Het is dus weer een kwaliteitsaspekt, dat hier om de hoek komt kijken. Het jongvee vraagt in deze rij 15 van alle werk zaamheden. Behalve de grote hoeveelheid tijd, die het jongvee vraagt, is ook de organisatie van dit werk niet eenvoudig. De oorzaak hiervan is dat er veel groepen zijn die dan ook nog uit te weinig dieren be staan om enigszins rationeel te kunnen werken. Ook bij de huisvesting is dit een groot bezwaar. WEERRISICO VERMINDEREN HOEWEL de moderne voederwinning op een gras- landbedrijf het hete hangijzer is, lijkt er dit met 7 van de arbeidsbehoefte toch niet op, terwijl in deze 252 uren toch 20 a 25 ha voordroogkuil in eigen beheer kan worden gewonnen. Behalve de korte periode, waarin dit moet gebeuren, is ook de weers gesteldheid vaak de spelbreker. Nog te vaak wordt gegokt op goed weer en als dit tegenvalt, is het tevens de oorzaak van mindere kwaliteit voer. Het is jammer dat onze boeren nog zo weinig op vakantie gaan, dan zouden zij wellicht nog beter gebruik maken van mooi weer.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1971 | | pagina 24