Schoonmaak RECEPTEN 2 Voor alle huishoudelijk werk geldt het spreek woord „bezint eer gij begint en doende denkt dan nog". Wel heel speciaal is dit van toepassing op de schoonmaak JtflET alle huisvrouwen doen aan de schoonmaaktraditie mee. Sommigen hebben gewoon geen last van schoonmaakkoorts. Anderen zien er bewust van af, misschien omdat zij vinden dat zij zichzelf een derge lijke piek in het huishoudelijk werk willen besparen. Deze groep huisvrou wen heeft de wetenschap achter zich die zegt dat men de werkzaamheden zo veel mogelijk gelijk over het jaar moet zien te verdelen, dus de pieken afvlakken. Bij deze huisvrouwen krijgt over het geheel bezien wel alles een beurt, maar niet samengeperst in een korte tijd. Dit is iets om te overwegen vooral voor de huisvrouw wiens lichamelijke conditie niet toestaat dat zij enige weken zo veel bijzonder energievragend werk doet. Deze methode is bovendien aanmerkelijk veel prettiger voor het gezin. Een al te vermoeide huisvrouw is immers wel eens prikkelbaar, het huis blijft er gezelliger onder en de maaltijden hoeven er niet tekort bij te schiete». In dit Paasnummer: 1e katern Paasoverdenking Pagina 3 Zoals het behoorde te zijn Pagina 4 Het wonder van het jonge leven Pagina 5 Communicatie en eenzaamheid Pagina 7 Oude Zeeuwse boerderijen Pagina 8 - 9 Salzburgers in Zeeland Pagina 10 Het strarijden op Schouwen Pagina 13 2e katern Wijziging onteigeningsproce dure? Pagina 17 Tuinbouwklanken Pagina 20 De ontevredenheid in de melk veehouderij Pagina 21 Verslag studiedag varkenshou derij Pagina 22 Voorlichtingsdag pluimveehou derij Pagina 23 Verzekeringszaken - arbeids ongeschiktheidsacceptatie Pagina 25 Aktuele zaken rondom de groen- bemesterteelt Pagina 27 Prov. hengstenkeuring W.P.N. Den Bosch Pagina 29 UOE men het ook doet, overschat Uzelf niet wat betreft Uw lichamelijke prestatie en laat Uw eigen tempo niet door kennissen of buren op jagen, dus geen te grote dagtaak. Wissel licht en zwaar werk met elkaar af, doe na staand werk weer eens een zittend karweitje en pauzeer af en toe even. Soms is het mogelijk om werkjes in serie te doen, bijvoorbeeld een aantal deuren, ramen of lampen tegelijk onder handen nemen. Dit kan een tijdsbesparing geven omdat dan maar één keer het werkmateriaal gereed gemaakt en later weer opgeruimd hoeft te worden. CE staat ons op het gebied van schoonmaakmiddelen heel wat ter beschik- king en het is moeilijk kiezen uit de overvloed van bekende en nieuwe produkten. Wat is er bijvoorbeeld niet in een spuitbus te krijgen Zonder alle nieuwigheden meteen af te willen wijzen, is het voor de huisvrouw toch aan te raden deze nuchter te bekijken. Sommige blijken na te zijn ontmas kerd, wel duurder maar niet beter te zijn dan de ouderwetse middelen. Het gemak dat ze leveren moet vaak 'goed betaald worden. Kies daarom prijs bewust en staar U niet blind op de spuitbus, het is een duur verpakkings middel Sommige middelen beloven een extra snel resultaat. Dit zijn meestal scherpe middelen die nog wel eens extra slijtage willen geven aan het op pervlak waar het op toegepast wordt: een middel waar men zilver slechts hoeft in te dopen ammonia bevattende synthetische middelen zijn scherp voor schilder werk en vloeren W.C.-reinigers tasten op den duur plastic afvoeren en enigszins het gla zuur aan ovenreinigers zijn gevaarlijk en scherp voor het emaille schuurpoeder maakt glazuur van wastafels en bad op den duur dof en ruw. CR zijn echter bij de nieuwere reinigingsmiddelen en -materialen ook heel wat die werkelijk tijd besparen of het werk vergemakkelijken: een middel om snel de „stapellaag" van was en vuil op linoleum enz. op te lossen zelfglanswas een middel voor vloeren om tegelijkertijd te reinigen en in de was t* zetten, te gebruiken in het dweilwater of bij andere soorten rechtstreeks op de vloer. Toe te passen na zelfglanswas. een shampoo-apparaat voor een goede beurt aan kleden of vaste vloer bedekking, te huur bij drogisten. Het is zaak de gebruiksaanwijzing goed te lezen en voorzichtig te z$a bij het combineren van middelen. De huisvrouw kent de samenstelling meestal niet en een combinatie kan wel eens verkeerd uitpakken Ontleend aan een artikel van de Stichting Huis houdelijke Voorlichting ten Plattelande, Den Haag OPGEMAAKTE SCHOTEL MET GEVULDE EIEREN 6 eieren 125 g boter of margarine zout, peper paprikapoeder tomatenpuree •nsjovispuree geraspte kaas peterselie enkele kappertjes enkele blaadjes s!a 2 tomaten komkommer mayonaise Kook de eieren tot ze hard zijn (tien minuten). Spoel ze flink af met koud water en pel ze. Halveer drie eieren met behulp van een draad in de breedte en drie in de lengte. Neem de dooiers er voorzichtig uit en wrijf ze door een zeef. Roer de boter of de margarine zacht, voeg de gezeefde eierdooiers toe en maak de eiboter op smaak met zout, peper en paprikapoeder Verdeel de eiboter in drieën. Roer door één deel wat tomatenpuree, door een ander deel wat ansjovispuree en door het overige ge raspte kaas en fijngehakte peterselie. Vul de eierhelften met de verschillende soorten boter. Strijk bij ongeveer zes helften het vulsel glad en spuit de andere hoog op met behulp van een spuitzak met grof gekartelde spuitmondje. Garneer deze met fijngehakte peterselie of een kappertje. Leg enkele gewassen blaadjes sla op een schotel en leg in het midden als een kransje de glad gevulde eieren met de bolle kant naar boven. Schik hieromheen en één in het midden de opgespoten eihelften. Garneer de scho tel met plakjes tomaat en komkommer, welke telkens om en om als groepjes tussen de eieren worden gelegd. Spuit hierop toefjes en slingertjes mayonaise. EIERRAGOUT MET GEBAKKEN BROOD 30 g boter of margarine 1 ui 30 g bloem peper 4 hardgekookte eieren peterselie 4 dl bouillon of water met 2 bouillonblokjes melk 4 sneetjes brood boter of margarine Smelt de boter of de margarine in een steelpan. Fruit hierin de klein gesneden ul lichtbruin. Voeg de bloem toe en roer tot een samenhangend ge heel ontstaat. Schenk bij kleine hoeveelheden tege lijk de bouillon of het water, waarin de bouillonblokjes zijn opgelost, erbij. Blijf voortdurend roeren. Voeg eén scheutje melk en wat peper toe en laat de saus nog even doorkoken. Snijd de hardgekookte eieren In grove stuk jes en meng deze met fijngehakte peterselie door de ragout. Maak de ragout op smaak af en houd hem warm. Verwijder de korstjes van het brood. Snijd de sneetjes in reepjes. Bak deze aan beide zijden vlug bruin in wat boter of margarine in de koekepan. Doe de eierragout op een schotel en garneer met de reepjes gebakken brood en eventueel met enkele achter gehouden partjes hardgekookt ei.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1970 | | pagina 2