Schoonmaak
RECEPTEN
2
Voor alle huishoudelijk werk geldt het spreek
woord „bezint eer gij begint en doende denkt dan
nog". Wel heel speciaal is dit van toepassing op
de schoonmaak
JtflET alle huisvrouwen doen aan de schoonmaaktraditie mee.
Sommigen hebben gewoon geen last van schoonmaakkoorts. Anderen
zien er bewust van af, misschien omdat zij vinden dat zij zichzelf een derge
lijke piek in het huishoudelijk werk willen besparen. Deze groep huisvrou
wen heeft de wetenschap achter zich die zegt dat men de werkzaamheden
zo veel mogelijk gelijk over het jaar moet zien te verdelen, dus de pieken
afvlakken. Bij deze huisvrouwen krijgt over het geheel bezien wel alles een
beurt, maar niet samengeperst in een korte tijd.
Dit is iets om te overwegen vooral voor de huisvrouw wiens lichamelijke
conditie niet toestaat dat zij enige weken zo veel bijzonder energievragend
werk doet. Deze methode is bovendien aanmerkelijk veel prettiger voor het
gezin. Een al te vermoeide huisvrouw is immers wel eens prikkelbaar, het
huis blijft er gezelliger onder en de maaltijden hoeven er niet tekort bij te
schiete».
In dit Paasnummer:
1e katern
Paasoverdenking Pagina 3
Zoals het behoorde te zijn
Pagina 4
Het wonder van het jonge leven
Pagina 5
Communicatie en eenzaamheid
Pagina 7
Oude Zeeuwse boerderijen
Pagina 8 - 9
Salzburgers in Zeeland
Pagina 10
Het strarijden op Schouwen
Pagina 13
2e katern
Wijziging onteigeningsproce
dure? Pagina 17
Tuinbouwklanken Pagina 20
De ontevredenheid in de melk
veehouderij Pagina 21
Verslag studiedag varkenshou
derij Pagina 22
Voorlichtingsdag pluimveehou
derij Pagina 23
Verzekeringszaken - arbeids
ongeschiktheidsacceptatie
Pagina 25
Aktuele zaken rondom de groen-
bemesterteelt Pagina 27
Prov. hengstenkeuring W.P.N.
Den Bosch Pagina 29
UOE men het ook doet, overschat Uzelf niet wat betreft Uw lichamelijke
prestatie en laat Uw eigen tempo niet door kennissen of buren op
jagen, dus geen te grote dagtaak. Wissel licht en zwaar werk met elkaar af,
doe na staand werk weer eens een zittend karweitje en pauzeer af en toe
even. Soms is het mogelijk om werkjes in serie te doen, bijvoorbeeld een
aantal deuren, ramen of lampen tegelijk onder handen nemen. Dit kan een
tijdsbesparing geven omdat dan maar één keer het werkmateriaal gereed
gemaakt en later weer opgeruimd hoeft te worden.
CE staat ons op het gebied van schoonmaakmiddelen heel wat ter beschik-
king en het is moeilijk kiezen uit de overvloed van bekende en nieuwe
produkten. Wat is er bijvoorbeeld niet in een spuitbus te krijgen Zonder
alle nieuwigheden meteen af te willen wijzen, is het voor de huisvrouw toch
aan te raden deze nuchter te bekijken. Sommige blijken na te zijn ontmas
kerd, wel duurder maar niet beter te zijn dan de ouderwetse middelen. Het
gemak dat ze leveren moet vaak 'goed betaald worden. Kies daarom prijs
bewust en staar U niet blind op de spuitbus, het is een duur verpakkings
middel Sommige middelen beloven een extra snel resultaat. Dit zijn meestal
scherpe middelen die nog wel eens extra slijtage willen geven aan het op
pervlak waar het op toegepast wordt:
een middel waar men zilver slechts hoeft in te dopen
ammonia bevattende synthetische middelen zijn scherp voor schilder
werk en vloeren
W.C.-reinigers tasten op den duur plastic afvoeren en enigszins het gla
zuur aan
ovenreinigers zijn gevaarlijk en scherp voor het emaille
schuurpoeder maakt glazuur van wastafels en bad op den duur dof
en ruw.
CR zijn echter bij de nieuwere reinigingsmiddelen en -materialen ook heel
wat die werkelijk tijd besparen of het werk vergemakkelijken:
een middel om snel de „stapellaag" van was en vuil op linoleum enz.
op te lossen
zelfglanswas
een middel voor vloeren om tegelijkertijd te reinigen en in de was t*
zetten, te gebruiken in het dweilwater of bij andere soorten rechtstreeks
op de vloer. Toe te passen na zelfglanswas.
een shampoo-apparaat voor een goede beurt aan kleden of vaste vloer
bedekking, te huur bij drogisten.
Het is zaak de gebruiksaanwijzing goed te lezen en voorzichtig te z$a bij
het combineren van middelen. De huisvrouw kent de samenstelling meestal
niet en een combinatie kan wel eens verkeerd uitpakken
Ontleend aan een artikel van de Stichting Huis
houdelijke Voorlichting ten Plattelande, Den Haag
OPGEMAAKTE SCHOTEL MET GEVULDE EIEREN
6 eieren
125 g boter of margarine
zout, peper
paprikapoeder
tomatenpuree
•nsjovispuree
geraspte kaas
peterselie
enkele kappertjes
enkele blaadjes s!a
2 tomaten
komkommer
mayonaise
Kook de eieren tot ze hard zijn (tien minuten). Spoel
ze flink af met koud water en pel ze. Halveer drie eieren
met behulp van een draad in de breedte en drie in de
lengte. Neem de dooiers er voorzichtig uit en wrijf ze
door een zeef. Roer de boter of de margarine zacht, voeg
de gezeefde eierdooiers toe en maak de eiboter op smaak
met zout, peper en paprikapoeder Verdeel de eiboter in
drieën. Roer door één deel wat tomatenpuree, door een
ander deel wat ansjovispuree en door het overige ge
raspte kaas en fijngehakte peterselie.
Vul de eierhelften met de verschillende soorten boter.
Strijk bij ongeveer zes helften het vulsel glad en spuit
de andere hoog op met behulp van een spuitzak met grof
gekartelde spuitmondje. Garneer deze met fijngehakte
peterselie of een kappertje.
Leg enkele gewassen blaadjes sla op een schotel en
leg in het midden als een kransje de glad gevulde eieren
met de bolle kant naar boven. Schik hieromheen en één
in het midden de opgespoten eihelften. Garneer de scho
tel met plakjes tomaat en komkommer, welke telkens om
en om als groepjes tussen de eieren worden gelegd. Spuit
hierop toefjes en slingertjes mayonaise.
EIERRAGOUT MET GEBAKKEN BROOD
30 g boter of margarine
1 ui
30 g bloem
peper
4 hardgekookte eieren
peterselie
4 dl bouillon of water
met 2 bouillonblokjes
melk
4 sneetjes brood
boter of margarine
Smelt de boter of de margarine in een steelpan.
Fruit hierin de klein gesneden ul lichtbruin. Voeg
de bloem toe en roer tot een samenhangend ge
heel ontstaat. Schenk bij kleine hoeveelheden tege
lijk de bouillon of het water, waarin de bouillonblokjes
zijn opgelost, erbij. Blijf voortdurend roeren. Voeg eén
scheutje melk en wat peper toe en laat de saus nog even
doorkoken. Snijd de hardgekookte eieren In grove stuk
jes en meng deze met fijngehakte peterselie door de
ragout. Maak de ragout op smaak af en houd hem warm.
Verwijder de korstjes van het brood. Snijd de sneetjes
in reepjes. Bak deze aan beide zijden vlug bruin in wat
boter of margarine in de koekepan.
Doe de eierragout op een schotel en garneer met de
reepjes gebakken brood en eventueel met enkele achter
gehouden partjes hardgekookt ei.