Bouw en inrichting van het melklokaal Bij kleinere eenheden Rundveehouderij nauwelijks rendabal M m 15 C. VAN BRAGT. Consulentschap Akkerbouw en Rundveehouderij, Zevenbergen. Het melklokaal is een onderdeel van het bedrijfs gebouw, dat meer aandacht verdient. Bij de huidige ontwikkeling van de melkveehouderij en de melk- winning op de bedrijven en mede door de opkomst van de ligboxenstallen zijn het melklokaal en de melkstal de belangrijkste onderdelen geworden van de bedrijfsgebouwen. Genoemde onderdelen zijn n.l. een ontvang-station geworden van duizenden liters m0lk per jaar. Kosten noch moeiten moeten hier worden gespaard, om de aflevering van een goed produkt te kunnen waarborgen. De melk moet immers aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen. Om dit te kunnen bereiken, worden we mede gesteund door de komst van de diepkoeltank. Was voor en kele jaren terug de melkontvangst nog volledig in de bus, bij de huidige ontwikkeling zien we, dat de melktank steeds meer op de boerderij verschijnt. Het laat zich aanzien, dat In de toekomst de bus sen-ontvangst verdwijnt en de tank geheel deze plaats zal innemen. Bouw en inrichting van een melklokaal moeten afgestemd worden op de nieu we ontwikkelingen. Bij nieuwbouw worden nog vele fouten gemaakt bij bouw van melklokalen. Onvol doende kennis van de bouw en het nog onvoldoen de bewust zijn, dat juist dit bedrijfsonderdeel een hoofdonderdeel van het bedrijf is geworden, zijn hiervan de oorzaak. Het melklokaal, voor zover er een op de bedrij ven aanwezig is, zal om aanpassing vragen. Een goede werkorganisatie moet in een melklokaal ver wezenlijkt kunnen worden. Tijd is geld, zo luidt een Een dubbele vijfstands melkstal, waar de koelen visgraatsgewijs in staan. Er wordt gemolken met tien apparaten en een laagliggende melkleiding. Eén man melkt hier per uur 4060 koeien. Vóór de koeien bevinden zich de krachtvoerautomaten. Een melkstroommeter waarschuwt wanneer een koe „uit" is. spreekwoord. Het melklokaal is n.l. 365 dagen ïn gebruik. Elke minuut die we uit kunnen sparen per dag brengt drievoudige rente op. Het is mede daar om ook, dat bouw en inrichting van het melklokaal alle aandacht verdient. Aan de bouw van een melklokaal worden niet al leen hoge eisen gesteld, maar ook zeer vele. Hier volgt een opsomming van eisen, waaraan een melklokaal moet voldoen. LIGGING De beste ligging is op de hoek van het bedrijfs gebouw. Met een gemakkelijke bereikbaarheid vanaf de weg en gunstig ten opzichte van de melk stal. Is het lokaal gelegen op de hoek van het ge bouw, dan hebben we de beschikking over twee buitenmuren. Een goede ventilatie en verlichting is hierdoor mogelijk. GROOTTE Bij de grootte van het melklokaal is het niet vol doende, dat de benodigde vierkante meters aange geven worden per hoeveelheid koeien. Beter is het om uit te gaan van de vormgeving en maten. De beste vormgeving is de rechthoek, met een lengte van 6 m bij een breedte van 4 m. Een vrij lange bank geplaatst, in een vierkante vormgeving, vergt een onnodig grote oppervlakte van het lokaal. Nog een punt, waarom de rechthoekige vorm de voorkeur verdient, is de plaatsing van de melkput bij een laagliggende melkleiding en de plaatsing van de deuren. (Zie verder pag. 19) Om een arbeidsbeloning van 5 gulden per uur te halen moet men: minstens 36 melkkoeien houden; een produktie hebben van minimaal 4000 kg; tenminste 1,8 melkkoe per ha houden; een melkprijs ontvangen van 37,8 cent. Natuurlijk kunnen zeer goede resultaten andere min der goede opheffen. Algemeen kan men stellen dat melkvee houderij met 18 stuks op 10 ha onvoldoende arbeidsinkomen oplevert en voor de toekomst weinig perspektief biedt. Slechts op een gering aantal bedrijven waar naast voldoen de omvang ook goede resulta ten per koe en per ha wor den gehaald is de rundveehou derij goed rendabel. Onlangs kwamen de uitslagen van de bedrijfs economische boekhoudingen over het boekjaar 1968/'69 beschikbaar. De resultaten blijken iets beter te zijn dan vorig jaar. Opvallend zijn ook nu weer de zeer grote verschillen in inkomen per be drijf, per ha en per koe. Deze grote variatie in de resultaten per bedrijf worden niet veroorzaakt door prijsverschillen maar o.a. door de verschillen in aantal koeien per ha produktie en kosten per koe per ha. Een gedeelte van deze verschillen wordt veroorzaakt door uit wendige omstandigheden, zoals grondkwaliteit, ver kaveling, doelmatigheid van de gebouwen enz. WE hebben de bedrijven ingedeeld naar melk- produktie per koe waarbij duidelijk naar vo ren komt dat de bedrijven met de hoogste melk- produktie per koe, gemiddeld ook de hoogste vee bezetting per ha hebben. Indeling naar kg melk per koe 33— 38— 42— 3800 4200 4800 Koeien per ha 1,76 1,73 1,90 g.v.e. per ha 2,51 2,48 2,74 jongvee per koe 0,8 0,8 0,7 kg melk per koe 3546 3990 4496 kg melk per ha 6241 6903 8542 Opbr. per koe 1904 2078 2278 Voederk. per koa 457 525 640 Opbr. min voerk. per koe 1447 1553 1638 Opbr. min voerk. per ha 2545 2684 3114 Combineren we de melkveebezetting per ha en de melkproduktie per koe dan hebben we de kg melk per ha. Het verschil tussen de groepen is 950 kg melk of 374 gulden per koe.De bijkomende voe- derkosten zijn per koe 183 gulden hoger. Er blijft een voordelig verschil tussen de eerste en derde groep van 191 gulden per koe. Per ha is dit ver schil 569 gulden. Van deze 3 groepen was de gemid delde veebezetting per ha 1,8 melkkoeien en 2,58 g.v.e. De opbrengst min voederkosten per ha was gemiddeld 2781 gulden. Dit is het belangrijkste kengetal voor de beoordeling van de grasland exploitatie en de rundveehouderij. INDERE kosten spelen wel een rol maar heb- ben geen invloed op bovengenoemde resulta ten o.a. kosten van grond, gebouwen en werktui gen en algemene kosten. Globaal zijn deze andere kosten op eigenaarsbasis als volgt te begroten: Andere directe veekosten 405 gulden per ha graslandkosten 460 gulden per ha grond 420 gulden per ha gebouwen220 gulden per ha werktuigen en loonw. 400 gulden per ha algemene kosten 95 gulden per ha totaal 2000 gulden per ha Arbeidsinkomen 2781 2000 781 gulden per ha. Bij een omvang van 10 ha grasland en 18 koeien is de arbeidsbehoefte ongeveer 2000 uren. Op basis van 781 gulden per ha is de arbeidsbeloning dan 3,90 per uur. Op een eigenaarsbedrijf zonder schulden heeft men behalve het arbeidsinkomen ook de bereken de rente van het geïnvesteerde kapitaal. Dit is ge middeld 12.000 gulden a7% 840 gulden per ha. Het beschikbaar inkomen van arbeid en rente sa men is dan 780 840 1640 gulden per ha ofwel per koe 900 gulden. Zo kan men in een dergelijk geval waarbij ge heel met eigen vermogen wordt gewerkt, het ge voel hebben dat het niet zo slecht gaat! Maar men moet dan bedenken dat het grootste deel van het inkomen gehaald wordt als rente van het geïn vesteerde eigen kapitaal! BOVENSTAANDE resultaten zijn berekend naar een melkveebezetting van 1,8 per ha en 4011 kg melk pel» koe. Een hogere of lagere veebezet ting per ha en eén hogere of lagere melkproduktie per koe heeft een grote invloed op het arbeidsin komen en daarmee ook op het rendement van het feïnvesteerde kapitaal. Een groot aantal kosten lijven nagenoeg gelijk b.v. grond, gebouwen, werk tuigen enz. De arbeidsbeloning is echter sterk af hankelijk van de bedrijfsomvang. In onderstaand schema is aangenomen dat het arbeidsinkomen per ha gelijk blijft. BELONING PER UUR ha koeien arbeidsuren arbeidsinkomen arb.ink./uur 5 9 1500 3905 2,60 1 10 18 2000 7810 3,90 1 15 27 2700 11715 4,34 1 20 36 3000 15620 5,21 1 In werkelijkheid zullen bij de grotere eenheden de gebouwen en werktuigerkosten per ha iets kleiner zijn, zodat de verschillen in uurbeloning nog groter worden

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1970 | | pagina 15