Senator Gulden Eeuw
.alleen om de geur al!
Diëet en Kerstmis
Oude boerderijen in Zeeland
DECEMBER-WIT
Fondue schept gezelligheid
Niet voor niets werd
Senator Gulden Eeuw het
lijfmerk van de Connaisseurs
du Tabac.
Zo'n edele sigaar van
32 of 35 cent verschaft een
echte kenner een puur en
onvervalst rookgenot l
Puur tabak)
13
(Vervolg: van pagina 9)
Daar Eisen niet zelf het bedrijf voerde, werd de
hofstede door pachters bewoond. Vermoedelijk van
af 1845, toen Jan Zandee vertrok, was dat Marinus
Nieuwenhuize, geboren te Kruiningen op 20 sep
tember 1821 en zijn vrouw Maatje van Liere Adr.d.
geboren te Nisse, eveneens in 1825.
Zij verlieten „De Noordhoek" in 1887 en verhuis
den naar Tervaten in Kloetinge.
Hun opvolgers waren met maart van genoemd jaar
Pieter R\jk, met zoon en dochter, nl. Cornelis en
Sara. Na Pieter's dood bleven deze ongehuwd op de
boerderij tot 28 februari 1901. Zij vertrokken naar
Goes (tegenover „De Tol"). De volgende pachter was
Pieter Mol vanaf 2 maart 1901. Reeds op 24 mei van
dat jaar overleed hij. Zijn weduwe, Dina Braamse,
geboren in 1862, bleef .op de hoeve en hertrouwde in
1903 met Arq de Groene, geb. in 1865.
Als zijn vestigingsdatum is vermeld 4 juni 1903.
Zij bleven op de hoeve tot 11 maart 1915, toen ze
naar Kapelle verhuisden.
IA E eigendom van de hofstede gaf inmiddels reeds
eerder een wijziging te zien. In 1898 kwam de
„Noordhoek" in het bezit van de bekende familie
Trimpe Burger, waarin ze totnutoe is gebleven.
Na Arij de Groene kwam in 1915 op de hoev#
C. Sinke Jansz. Deze was eerst zetboer voor zija
vader, daarna medepachter. Hij was gehuwd met
Adriana van de Velde. Een bijzonderheid uit de tijd
der Sinke's was, dat omstreeks 1930, de boerewagens
van de hoeve aan de achterzijde de spreuk „Labor
omnia vincit" - Arbeid overwint alles - droegen.
Als volgende pachter komt dan in 1935 B. N. van
Nieuwenhugze op de hofstede. In de Kloetingse ge
meenteraad vervult hij de post van wethouder en is
tevens gezworene van de Breede Watering van Zuid-
Beveland. Aan de periode van ca. 33 jaar pachter
op de Noordhoek zal over niet te lange tijd een eind
komen, waarna zijn zoon als zodanig het bedrijf zal
overnemen.
<*Ooor de ^ürouw
(Vervolg van pagina 6)
DESSERT.
Als de patiënt weinig melk mag hebben kunt u
als dessert een verrukkelijk vruchtenslaatje klaar
maken. Hiervoor zijn tal van mogelijkheden, die
aan de smaak van de patiënt zijn aangepast.
SUIKERZIEKEN.
UOOR onze suikerzieken geldt dat ook zij de
hierboven beschreven voorgerechtjes meestal
mogen hebben. Behoeven zij daarnaast geen zoutarm
diëet te houden, dan kan alles wat hartiger worden
geserveerd. Dit geldt ook voor omeleet en bouillon.
Bedenk, dat suikerzieken niet onbeperkt eiwitten
en vetten mogen gebruiken. U zult wel dagelijks de
hoeveelheden afwegen. Trek dus van het toegestane
kwantum, dat wel op het diëetlijstje zal staan de
hierboven beschreven gerechten af. (voor de toma-
tengerechten alleen de vulling).
DESSERT.
SINAASAPPEL- OF GRAPEFRUITBAKJES.
1 sinaasappel of grapefruit, appel, zoetstof en
slagroom.
De sinaasappel of grapefruit halveren. Het vrucht
vlees er voorzichtig uithalen en in kleine stukjes
snijden. De sinaasappel- of grapefruitschil goed
schoonmaken, zoveel mogelijk alle vliezen verwij
deren en de randen met een schaar inknippen, zo
dat er puntjes ontstaan.
Het vruchtvlees mengen met kleine stukjes appel,
vermengd met wat zoetstof. De helften hiermede
vullen en indien mogelijk garneren met wat ge
slagen room, waaraan wat zoetstof is toegevoegd,
(aftrekken van de hoeveelheid toegestane boter.)
IETS LEKKERS BIJ DE KOFFIE.
Veel succes heb ik altijd met soezen, gevuld met
slagroom. Het recept kunt u in elk kookboek vinden.
Door de slagroom roer ik wat zoetstof en de soezen
worden gegarneerd met gesmolten suikervrije choco
lade, waarop een toefje achtergehouden slagroom
wordt gespoten.
VETARM.
Patiënten, die het vetarme diëet moeten houden,
kunnen genieten van de tomatenmandjes. De mayon
naise wordt met heel weinig olie bereid. Wanneer
er niet zoutarm moet worden gegeeten, kan de vul
ling uit mager vlees, magere vis met zout bereid
worden genomen, alles met magere mayonnaise
vermengd.
DESSERT.
Hiervoor kan men een pudding nemen, die met
gelatine en vruchtensap of vruchtenmoes is bereid.
Aan een kwart liter vocht worden vier blaadjes
geweekte gelatine toegevoegd.
APPELVLA.
1 Yz dl. taptemelk, 10 gram siamsago, 15 gram
suiker, 1 appel, 1 eiwit
De taptemelk met de sago koken totdat de sago
volkomen doorschijnen is, ongeveer drie kwartier.
De appel schillen, in schijfjes snijden en met iets
water en suiker zacht koken en met de sagovla
vermengen. Laten afkoelen en het stijf geslagen eiwit
er voorzichtig doorscheppen.
rjrET is heus niet mijn bedoeling over een
sprookjesachtige witte Kerst te gaan schrij
ven. Het loopt hier toch meestal op mist of miezerig
weer uit. Ik wil het over een ander wit hebbenn.t
dat van het BRUIDSTOILET. December is tegen
woordig „in" om de beslissende stap te wagen en
zo kunnen wij bruiden te kust en te keur bewonde
ren in de toch altijd koude decembermaand. Wam
halen die meisjes de moed vandaan om ondanks
koude en nattigheid in een dunne witte jurk naar
gemeentehuis en kerk te schrijden om het „ja" uit
te spreken en zich door dat éne woord voor hopelijk
het verdere leven te binden aan de man hunner
keuze.
j?N geen bruid, die niet in de belangstelling
staat. Men bekijkt haar totaal anders dan zo
maar een jonge vrouw in het wit. De mensen wor
den het kijken naar bruidjes nooit moe. Is het om
dat een bruid voor een korte wijle een tastbaar ge
worden droombeeld is? Altijd droomt de mens van
de werkelijke ontmoeting met de ander. Wij hopen,
ja wachten op het ogenblik, dat het in voor- en
tegenspoed innig met elkaar verbonden zijn geen
onmogelijke illusie is, maar het gevolg van werke
lijke liefde. De liefde, die alle dingen verdraagt, die
hoopt en vertrouwt, die het leven glans en inhoud
geeft.
Als er onder onze lezeressen bruiden mochten
zijn, die in deze decembermaand de grote stap wa
gen, dan wensen wij hen nogmaals toe, wat hun
misschien al is toegezongen: „U zeeg'ne God, Hij
steil' U tot een Zegen". Moge het zo zijn!
(Vervolg van pagina 7)
IN de Nederlandse keuken is dit streekgerecht langzamerhand in ere
hersteld. eBeridingswijze: Wrijf een lage vuurvaste schaal met kort
handvat, caquelon genaamd, in met een knoflookteentje. Schenk er daarna
4 dl. half droge witte landwijn in en verwarm deze tot hij gaat bruisen.
Roer er nu 500 gram heel fijn gesneden of geraspte belegen Goudse kaas
door en blijf met een garde roeren tot het mengsel weer aan de kook
komt. Laat het zachtjes doorkoken en blijf roeren tot een mooie gladde
massa is ontstaan. Bind deze met wat aangemaakte maizena tot hij
lobbig dik is. Maak de fondue zo nodig naar smaak met wat zout, peper
en nootmuskaat af. De kirsch, die eventueel aan het slot wordt toege
voegd, zet de puntjes op de i.
Intussen hebben de gasten of huisgenoten hun plaatsen aan de gedekte
tafel ingenomen; een rechaud, gevuld met spiritus, wordt ontstoken en
de gastvrouw kan het fonduemaal binnen brengen. (Kaasfondue kan ook
aan tafel worden gemaakt, zodat iedereen de bereiding op de voet kan
volgen). Aan tafel schenkt men gewoonlijk dezelfde droge witte wijn,
die in de fondue is verwerkt.
i )P het oorspronkelijke kaasfondue-recept kunnen tal van variaties
worden gebracht, zoals o.a. Fondue met champignons en verschil
lende tuinkruiden, als b.v. fijngesneden bieslook. In de Franse keuken
worden nogal eens fijngesneden truffels gebruikt, die een bijzonder aroma
aan de fondue geven. Sedert kort is in Nederland bijna klaar fondue in
de handel, waarvoor speciaal geselecteerde, belegen Goudse kaas wordt
gebruikt.
Gulden regels voor het fondue eten:
Aan gewone of speciale drietands kaasfonduevorken prikken de gasten
elk een stukje brood. Hiervoor kan een aan dobbelstenen gesneden stok
brood worden gebruikt Ook gewoon witbrood is geschikt Hoofdzaak is
dat het knappend moet zijn. Deze blokjes worden door de gesmolten kaas
massa gehaald en warm gegeten.
In sommige gezelschappen is het gebruikelijk dat als de heren een
stukje brood in de fondue laten vallen en het daarin verdwijnt, zij of
een fles wijn moeten geven of wel de volgende fonduemaaltijd voor hun
rekening dienen te nemen.
Dit ter informatie opdat u eerst poolshoogte neemt om te weten waar
m aan toe bent
(ADVERTENTIE)