Senator Gulden Eeuw .alleen om de geur al! Diëet en Kerstmis Oude boerderijen in Zeeland DECEMBER-WIT Fondue schept gezelligheid Niet voor niets werd Senator Gulden Eeuw het lijfmerk van de Connaisseurs du Tabac. Zo'n edele sigaar van 32 of 35 cent verschaft een echte kenner een puur en onvervalst rookgenot l Puur tabak) 13 (Vervolg: van pagina 9) Daar Eisen niet zelf het bedrijf voerde, werd de hofstede door pachters bewoond. Vermoedelijk van af 1845, toen Jan Zandee vertrok, was dat Marinus Nieuwenhuize, geboren te Kruiningen op 20 sep tember 1821 en zijn vrouw Maatje van Liere Adr.d. geboren te Nisse, eveneens in 1825. Zij verlieten „De Noordhoek" in 1887 en verhuis den naar Tervaten in Kloetinge. Hun opvolgers waren met maart van genoemd jaar Pieter R\jk, met zoon en dochter, nl. Cornelis en Sara. Na Pieter's dood bleven deze ongehuwd op de boerderij tot 28 februari 1901. Zij vertrokken naar Goes (tegenover „De Tol"). De volgende pachter was Pieter Mol vanaf 2 maart 1901. Reeds op 24 mei van dat jaar overleed hij. Zijn weduwe, Dina Braamse, geboren in 1862, bleef .op de hoeve en hertrouwde in 1903 met Arq de Groene, geb. in 1865. Als zijn vestigingsdatum is vermeld 4 juni 1903. Zij bleven op de hoeve tot 11 maart 1915, toen ze naar Kapelle verhuisden. IA E eigendom van de hofstede gaf inmiddels reeds eerder een wijziging te zien. In 1898 kwam de „Noordhoek" in het bezit van de bekende familie Trimpe Burger, waarin ze totnutoe is gebleven. Na Arij de Groene kwam in 1915 op de hoev# C. Sinke Jansz. Deze was eerst zetboer voor zija vader, daarna medepachter. Hij was gehuwd met Adriana van de Velde. Een bijzonderheid uit de tijd der Sinke's was, dat omstreeks 1930, de boerewagens van de hoeve aan de achterzijde de spreuk „Labor omnia vincit" - Arbeid overwint alles - droegen. Als volgende pachter komt dan in 1935 B. N. van Nieuwenhugze op de hofstede. In de Kloetingse ge meenteraad vervult hij de post van wethouder en is tevens gezworene van de Breede Watering van Zuid- Beveland. Aan de periode van ca. 33 jaar pachter op de Noordhoek zal over niet te lange tijd een eind komen, waarna zijn zoon als zodanig het bedrijf zal overnemen. <*Ooor de ^ürouw (Vervolg van pagina 6) DESSERT. Als de patiënt weinig melk mag hebben kunt u als dessert een verrukkelijk vruchtenslaatje klaar maken. Hiervoor zijn tal van mogelijkheden, die aan de smaak van de patiënt zijn aangepast. SUIKERZIEKEN. UOOR onze suikerzieken geldt dat ook zij de hierboven beschreven voorgerechtjes meestal mogen hebben. Behoeven zij daarnaast geen zoutarm diëet te houden, dan kan alles wat hartiger worden geserveerd. Dit geldt ook voor omeleet en bouillon. Bedenk, dat suikerzieken niet onbeperkt eiwitten en vetten mogen gebruiken. U zult wel dagelijks de hoeveelheden afwegen. Trek dus van het toegestane kwantum, dat wel op het diëetlijstje zal staan de hierboven beschreven gerechten af. (voor de toma- tengerechten alleen de vulling). DESSERT. SINAASAPPEL- OF GRAPEFRUITBAKJES. 1 sinaasappel of grapefruit, appel, zoetstof en slagroom. De sinaasappel of grapefruit halveren. Het vrucht vlees er voorzichtig uithalen en in kleine stukjes snijden. De sinaasappel- of grapefruitschil goed schoonmaken, zoveel mogelijk alle vliezen verwij deren en de randen met een schaar inknippen, zo dat er puntjes ontstaan. Het vruchtvlees mengen met kleine stukjes appel, vermengd met wat zoetstof. De helften hiermede vullen en indien mogelijk garneren met wat ge slagen room, waaraan wat zoetstof is toegevoegd, (aftrekken van de hoeveelheid toegestane boter.) IETS LEKKERS BIJ DE KOFFIE. Veel succes heb ik altijd met soezen, gevuld met slagroom. Het recept kunt u in elk kookboek vinden. Door de slagroom roer ik wat zoetstof en de soezen worden gegarneerd met gesmolten suikervrije choco lade, waarop een toefje achtergehouden slagroom wordt gespoten. VETARM. Patiënten, die het vetarme diëet moeten houden, kunnen genieten van de tomatenmandjes. De mayon naise wordt met heel weinig olie bereid. Wanneer er niet zoutarm moet worden gegeeten, kan de vul ling uit mager vlees, magere vis met zout bereid worden genomen, alles met magere mayonnaise vermengd. DESSERT. Hiervoor kan men een pudding nemen, die met gelatine en vruchtensap of vruchtenmoes is bereid. Aan een kwart liter vocht worden vier blaadjes geweekte gelatine toegevoegd. APPELVLA. 1 Yz dl. taptemelk, 10 gram siamsago, 15 gram suiker, 1 appel, 1 eiwit De taptemelk met de sago koken totdat de sago volkomen doorschijnen is, ongeveer drie kwartier. De appel schillen, in schijfjes snijden en met iets water en suiker zacht koken en met de sagovla vermengen. Laten afkoelen en het stijf geslagen eiwit er voorzichtig doorscheppen. rjrET is heus niet mijn bedoeling over een sprookjesachtige witte Kerst te gaan schrij ven. Het loopt hier toch meestal op mist of miezerig weer uit. Ik wil het over een ander wit hebbenn.t dat van het BRUIDSTOILET. December is tegen woordig „in" om de beslissende stap te wagen en zo kunnen wij bruiden te kust en te keur bewonde ren in de toch altijd koude decembermaand. Wam halen die meisjes de moed vandaan om ondanks koude en nattigheid in een dunne witte jurk naar gemeentehuis en kerk te schrijden om het „ja" uit te spreken en zich door dat éne woord voor hopelijk het verdere leven te binden aan de man hunner keuze. j?N geen bruid, die niet in de belangstelling staat. Men bekijkt haar totaal anders dan zo maar een jonge vrouw in het wit. De mensen wor den het kijken naar bruidjes nooit moe. Is het om dat een bruid voor een korte wijle een tastbaar ge worden droombeeld is? Altijd droomt de mens van de werkelijke ontmoeting met de ander. Wij hopen, ja wachten op het ogenblik, dat het in voor- en tegenspoed innig met elkaar verbonden zijn geen onmogelijke illusie is, maar het gevolg van werke lijke liefde. De liefde, die alle dingen verdraagt, die hoopt en vertrouwt, die het leven glans en inhoud geeft. Als er onder onze lezeressen bruiden mochten zijn, die in deze decembermaand de grote stap wa gen, dan wensen wij hen nogmaals toe, wat hun misschien al is toegezongen: „U zeeg'ne God, Hij steil' U tot een Zegen". Moge het zo zijn! (Vervolg van pagina 7) IN de Nederlandse keuken is dit streekgerecht langzamerhand in ere hersteld. eBeridingswijze: Wrijf een lage vuurvaste schaal met kort handvat, caquelon genaamd, in met een knoflookteentje. Schenk er daarna 4 dl. half droge witte landwijn in en verwarm deze tot hij gaat bruisen. Roer er nu 500 gram heel fijn gesneden of geraspte belegen Goudse kaas door en blijf met een garde roeren tot het mengsel weer aan de kook komt. Laat het zachtjes doorkoken en blijf roeren tot een mooie gladde massa is ontstaan. Bind deze met wat aangemaakte maizena tot hij lobbig dik is. Maak de fondue zo nodig naar smaak met wat zout, peper en nootmuskaat af. De kirsch, die eventueel aan het slot wordt toege voegd, zet de puntjes op de i. Intussen hebben de gasten of huisgenoten hun plaatsen aan de gedekte tafel ingenomen; een rechaud, gevuld met spiritus, wordt ontstoken en de gastvrouw kan het fonduemaal binnen brengen. (Kaasfondue kan ook aan tafel worden gemaakt, zodat iedereen de bereiding op de voet kan volgen). Aan tafel schenkt men gewoonlijk dezelfde droge witte wijn, die in de fondue is verwerkt. i )P het oorspronkelijke kaasfondue-recept kunnen tal van variaties worden gebracht, zoals o.a. Fondue met champignons en verschil lende tuinkruiden, als b.v. fijngesneden bieslook. In de Franse keuken worden nogal eens fijngesneden truffels gebruikt, die een bijzonder aroma aan de fondue geven. Sedert kort is in Nederland bijna klaar fondue in de handel, waarvoor speciaal geselecteerde, belegen Goudse kaas wordt gebruikt. Gulden regels voor het fondue eten: Aan gewone of speciale drietands kaasfonduevorken prikken de gasten elk een stukje brood. Hiervoor kan een aan dobbelstenen gesneden stok brood worden gebruikt Ook gewoon witbrood is geschikt Hoofdzaak is dat het knappend moet zijn. Deze blokjes worden door de gesmolten kaas massa gehaald en warm gegeten. In sommige gezelschappen is het gebruikelijk dat als de heren een stukje brood in de fondue laten vallen en het daarin verdwijnt, zij of een fles wijn moeten geven of wel de volgende fonduemaaltijd voor hun rekening dienen te nemen. Dit ter informatie opdat u eerst poolshoogte neemt om te weten waar m aan toe bent (ADVERTENTIE)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1968 | | pagina 13