HET is indertijd overrompelend snel gegaan. Toen men in de winter 1962/1963 tot de overtuiging kwam dat de oesterteelt verloren was, werd aller- wege gezocht naar nieuwe bronnen van bestaan. Er werden lezingen gehouden over allerlei mogelijk heden. De champignonteelt sloeg het meeste aan. Ottersum in Limburg. Men zorgt er zelfs voor fat Êt mest in de cellen komt via transporteurs. Het go- noemde bedrijf werkt op coöperatieve grondslag tft brengt voor het hele land dezélfde prijs in rekening, ongeacht de afstand. Ook de dekaarde, die later in een circa 4 cm dikke laag wordt aangebracht, komt uit Limburg. In feite wordt dus alles kant en klaar thuis gebracht. Da* maakt alles veel eenvoudiger dan vroeger, toen men de mest zelf moest bereiden. Verder gebeurt de temperatuurregeling automa tisch (ventilatie en verwarming) wat ook veel tijd en moeite bespaart. Ook de afzet verloopt zeer vlot. VIER OOGSTEN PER JAAR QE teelt van champignons gaat het hele jaar door. Men is niet aan een seizoen gebonden. Door de oogsten ongelijk te laten vallen is dus spreiding in de pluk mogelijk. Vier oogsten per jaar betekent een cyclus van 3 maanden. Zo'n cyclus verloopt als volgt: In de lege en ontsmette cel wordt nieuwe mest gebracht. Deze mest laat men bij een temperatuur van circa 58 graden C. „uitzweten". De temperatuur luistert vrij nauw, als men de juiste omzettingen wil krijgen. Met dit uitzweten is een tijdvak van 1012 dagen gemoeid. De laag mest zakt tot een dikte van 1518 cm en wordt vast aangedrukt. Hierna wordt het broed aangebracht in de vorm van graankorrels, met daarop de schimmelkiemen. De temperatuur wordt verlaagd tot 25 graden C. Weer twee weken later wordt een laag dekaarde aan gebracht ter diikte van circa 4 cm. Ongeveer drie weken na het aanbrengen van de dekaarde begint de oogst, die in „vluchten" verloopt. Elke week een „golf" van champignons, die wegebt en weer door een andere wordt gevolgd. De tweede, derde en vier de week van de oogst zijn de beste. Ongeveer 6 we ken na het begin van de oogst loopt de produktie ze- danig terug, dat het voordeliger wordt opnieuw te beginnen. Tijdens de oogst houdt men de cel koel, de tempe ratuur wordt verlaagd tot circa 17 graden C. 's Zo mers lukt dat onvoldoende bij warm weer, waardoor men in dat deel van het jaar niet de beste kwaliteit oogst. Globaal kan men zeggen: per cyclus 5 weken oogsten, 78 weken voor opruimen, ontsmet ten, nieuw opzetten en opkweken. AFZET: OVERAL ZELFDE PRIJS £EN champignonbed in volle produktie biedt eee prachtig beeld. De paddestoeltjes staan zo dicht dat ze elkaar verdringen. De laatste dagen voor de oogst groeien ze verbazingwekkend snel. Niet voor niets is er een gezegde „als paddestoelen uit de grond schieten"! Champignons inplaats van oesters VLUGGER KON HET NIET De Gebroeders De Munck besloten dus hierop over te gaan. Ze kochten een stukje grond in de Steeweg, vroegen 'n bouwvergunning aan en gingen drie maan den als volontair werken op een champignonbedrijf te Oud Gastel. De toestemming om te bouwen kwam vrij snel af en op 7 oktober werd de eerste steen gelegd voor de bouw van 4 cellen, elk 200 m2 gróót. Begin januari 1964 werden de cellen in gebruik ge nomen en was de omschakeling dus een feit. In één jaar tijd had alles zich afgespeeld. In de winter van 1962/1963 wisten ze nog nauwelijks hoe een cham pignon er uit zag en 12 maanden later startten ze met een champignonbedrijf. Vlugger kon het niet! De Gebr. De Munck waren hiermee de eersten op Yerseke, doch ze kregen al snel navolging. Thans Voorkant van de kwekerij met links aangebouwd de woning van de heer M. A. de Munck. volgen. Vandaar dat de Gebr. De Munck intussen al 3 cursussen hebben gevolgd. Wat de teelt betreft, zit er vooral risico door optreden van concurrerende schimmels. Men kan die alleen bedwingen door o.a. een goede insectenbestrijding (vooral vliegen) en door lege cellen door en door te ontsmetten. Verder is gebruik van de juiste mest zeer belangrijk. VEEL WERK OP EEN KLEIN OPPERVLAK champignonteelt is zeer arbeidsintensief. Champignons worden gekweekt in cellen ter grootte van 170 k 200 vierkante meter vloeropper vlak. Met drie cellen, dus met 500 a 600 m2, heeft één man volledig werk, terwijl dan bovendien nog veel extra hulp nodig is voor het oogsten. Men heeft 4 oogsten per jaar. Uit 3 cellen van elk 200 m2 kan men per jaar 25.000 a 35.000 kg champignons oogsten. De plukprestatie kan ruwweg geraamd worden op 10 kg per uur, zodat er 2500 a 3500 „manuren" met het oogsten zijn gemoeid. recoraoporengscen rrmTegen. wens waar was de pril* toen lager, doch dit werd ruimschoots goed ge maakt door de hoge produktie. Dit jaar ligt de op brengst aan de lage kant. Ook veel collega's klagen dat de kilo's tegenvallen. Sommigen menen dat dit komt doordat er geen kalk meer in de mest wordt gedaan, doch volgens proeven maakt dat geen ver schil. Waar men dan de oorzaak in moet zoeken is niet bekend. De inzichten wijzigen zich trouwens regelmatig. Er valt in dit vak veel te leren en het is een hele toer om bij te blijven en de nieuwste ontwikkelingen te Bij de achterkant van de cellen is een strook met beton verhard voor aan- en afvoer van de mest. De temperatuur luistert zeer nauw en kan op deze manier buiten gecontroleerd worden. zijn er circa 20 champignonbedrijven. De Gebr. De Munck hebben zelf de volgende jaren ook uitgebreid tot 6 cellen; ze hebben er dus elk 3. GEEN ERNSTIGE TEGENSLAGEN |^E teelt van champignons is een vak apart. Heeft het gebrek aan ervaring in de beginjaren nog parten gespeeld? Dat is meegevallen. Het is vooral een kwestie van secuur werken. Een voordeel is ook wel dat men met een schone lei begint. In oudere cellen is er meer kans op schadelijke, concurrerende schimmels. Misschien dat er ook wat geluk aan te pas is gekomen! Doch hoe het ook zij, het eerste jaar gaf al direct goede opbrengsten. Het landelijk gemid delde was in 1964 slechts 67 kg per vierkante meter. Men hoopte dit te overtreffen en bijv. 10 kg te halen. Het werd zelfs 13 kg! Vanzelfsprekend was dit erg gunstig, want hoe hoger de opbrengst, hoe lager de kostprijs en hoe meer er voor de baas over schiet. Ook in de navolgende jaren zijn ernstige tegen slagen achterwege gebleven. Vorig jaar werden zelfs Op een zeer kleine oppervlakte kan men dus een bestaan vinden, maar daar moeten zeer hoge investe ringen voor worden gedaan. De heer M. A. de Munck schat dat er voor de bouw van 3 cellen van 200 vierkante meter, met alles wat er bij hoort, een be drag van 150.000,k f 170.000,is gemoeid. Onder dat „alles" hoort o.a. een koelcelletje voor tijdelijke opslag van de geoogste champignons, cen trale verwarming, enz. MEST „KANT EN KLAAR" THUIS |^AT men per man 3 cellen aan kan, komt door dat veel werk door derden uit handen wordt genomen. Men heeft vier oogsten per jaar. Vier maal gaan dus de cellen geheel leeg. Daarna komt er nieuwe mest in; paardemest of een syntetisch pro- dukt dat gelijkwaardig is. Aan deze mest, de voe dingsbodem voor de champignons, worden zeer spe ciale eisen gesteld, o.a. wat betreft samenstelling en fermentatie. Benodigd is 100 k 110 kg per vier kante meter. De mest wordt evenwel kant en klaar afgeleverd a 72,50 per ton door een bedrijf uk Bij het oogsten wordt de paddestoel met een klein draaitje los gemaakt. Het onderste stukje wordt met een scherp mesje afgesneden. Daarna gaan ze in bak jes met een inhoud van 2*4 kg. Er zijn uiteraard ver- schillende sorteringen, waarbij o.a. gelet wordt op kleur en eventuele „vliezigheid". De grootte speelt een bijkomstige rol, ook wat prijs betreft. De champignons worden dagelijks opgehaald ea naar de veiling Breda gebracht. Zeer Interessant is dat de diverse sorteringen overal in het land dezelfde prijs opbrengen. Het geeft niet waar men veilt, mede via een uniforme keuring is het mogelijk gebleken overal precies hetzelfde te bedingen! Alleen de vei ling Venlo is apart, verder zijn alle veilingen gelijk. De prijs schommelt per jaar en per seizoen. Vorig jaar was de prijs wat lager, doch lag de produktie op vallend gunstig. Dit jaar Is de prijs hoger, doch val len de kilo's wat tegen. Door elkaar genomen was de teelt echter gedurende de 4l/2 jaar dat de Gebr. De Munck bezig zijn goed lonend, althans voor hen. Vooral daarom zijn ze tevreden. De omschakeling van oesters naar champignons is voor hen tot nu toe gunstig verlopen. 7

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1968 | | pagina 7