90ste Damesbeurs wederom een succes Sausen komen er steeds meer in X)oor de Jrouw van het ^platteland Het salonbed de luxe duplo - lits-jumeuax compleet met pol yetermatr assen is lang 184 cm. diep 54 cm. boog 125 cm. Niet minder dan 132.000 mensen hebben in Den Haag de Damesbeurs bezocht. Denkt u vooral niet, dat het publiek uit louter dames bestaat. Wij zagen heel wat heren met interesse de diverse stands be kijken! Er waren ook deze keer weer allerlei novi teiten te zien. U hebt waarschijnlijk in uw dag bladen iets gelezen van de oranje Damesbeurs- wimpels, waarmee een deskundige jury diverse nieuwigheden bekroonde. Het zijn niet altijd in het oog vallende artikelen, die zo'n wimpel verdienen. Soms gaat het om een eenvoudig huishoudelijk ge bruiksvoorwerp. Zo werd ook nu weer zo'n klein artikel bekroond. Het betreft hier een kapje met roestvrij stalen pen, dat over een blikje geplaatst, dit in een oog wenk omtovert in een gezellig schenkkannetje. Door even op het kapje te drukken, ontstaat er een gaatje in het blikje en schenkt men b.v. de koffie melk zonder een druppel te morsen uit het tuitje. Het is ideaal om door kampeerders te worden ge bruikt, want de melk wordt lang niet zo gauw zuur als wanneer men het blikje op de gewone wijze opent door er twee gaatjes in te slaan. U weet bij ondervinding, dat men dan slechts zelden schenkt zonder morsen, de melk in de openingen opdroogt en de rest van de inhoud spoedig zuur wordt. Ook thuis is het een handig en sierlijk gebruiksvoor werp. Leuk om als cadeautje te geven. Momenteel is het nog slechts in enkele grote warenhuizen in ons land te koop, maar als de klanten ernaar vra gen, gaat de middenstand er vanzelf toe over dit artikel in te kopen. Er zijn twee maten, n.l. één voor kleine en één voor grotere blikken. „Lady" (klein) kost 3,95 en „Big Lady" (groot) is voor de prijs van 4,95 te koop. Het materiaal waarvan dit han dige kapje is gemaakt heet „Luran", is van zeer goede kwaliteit, bestand tegen warm water en de koude van de koelkast. Mocht uw winkeler nog niet van dit product gehoord hebben, dan kan hij het voor u bestellen by Hemi Import v. Boetselaarlaan 111. Den Haag. HET HUIS VAN DE TOEKOMST HET zal nog wel wat tijd en studie vergen voor het huis van de toekomst in grote series kan worden gebouwd. Veel zal er aan de bouwvoor schriften moeten worden gewijzigd. Doch het begin is er. In Engeland zijn reeds diverse huizen van plastic gebouwd en het bestuur van de Damesbeurs heeft iets van dit experiment willen laten zien en liet enkele muren van holle plastic stenen „Inca Bricks" genaamd, optrekken. De vertrekken wer den modem ingericht en zo konden wij ons enigs zins een voorstelling maken hoe ons nageslacht mis schien in soortgelijke huizen met lichtdoorlatende muren zullen wonen. Ook schijnen er momenteel proeven te worden genomen met plastic stenen, die geen licht door laten. Het huis van de toekomst staat veel vlugger overeind dan de huizen, die van bakstenen worden opgetrokken. Het was interes sant dit experiment te kunnen bekijken, maar het zal nog wel even duren voor wij dit systeem als iets heel gewoons aanvaarden. PRACHTIGE KEUKENS De keuken is wel het speciale domein van de vrouw en daarom is het niet te verwonderen, dat op een „Beurs" steeds vele vrouwen rondneuzen in de tentoongestelde keukens. Er waren juwelen bij, doch men moet bij kas zijn om deze te kunnen be talen. Juwelen zijn nu eenmaal niet goedkoop. Toch zagen wij in zo'n droomkeuken een fout, waarop de ontwerper niet heeft gelet, maar die een huisvrouw onmiddellijk opmerkt. Het aanrecht, gemaakt van materiaal, dat men onder de groep „formica" kan rangschikken, miste aan de voorkant een opstaand randje, zodat als er eventueel eens per ongeluk flink met nattigheid wordt gemorst, deze van het aanrecht afloopt en op de keukenvloer terecht komt. Het is dus zaak om voor men 'n soortgelijke dure keuken aanschaft nauwkeurig na te gaan of deze wel aan de eisen, die wij mogen stellen voldoet. Duur betekent niet altijd, dat er geen fouten zijn gemaakt. Niet iedereen beschikt echter over het geld voor deze veelal „dure" uitvoeringen en ook niet over de ruimte om zo'n droomkeuken te laten monteren. Gelukkig zagen wij er ook in weliswaar eenvoudige, doch goede en goedkope uitvoering. Als men geen hoge eisen aan luxe stelt, behoeven er geen duizen den op tafel te worden gelegd. Dit als troost voor hen, die het zuinig moeten aan doen. OPKLAPBEDDEN Vrij lang bekeken wij de stand, waar de nieuwste opklapbedden waren te zien. Niet zoals voorheen met een gordijn afgesloten; maar nu gebracht als meubel, dat in een salon zou passen. Deze BOVT- bedden zijn ook in afwijkende maten te bestellen. Voor het eerst werd tentoongesteld 'n lits-jumeaux, dat zeer geschikt zou zijn voor een kamer, waar twee broers of zusters moeten slapen en studeren. Zoals de afbeelding toont nemen de twee bedden als zij zijn opgeklapt slechts de plaats in van een wandmeubel. Ieder bed is apart opgeborgen. Wie korte armen heeft en het bezwaarlijk vindt de bed den op te maken, terwijl zij beide uitgeklapt staan, kan één bed opbergen, kastdeur sluiten, het andere bed opmaken, ook dat op zijn plaats opklappen en het eerste weer tevoorschijn halen. De polyeter- matrassen zijn gelegd op een ventilerend slaapvak. Zoals wij reeds zeiden lijkt dit duplo-bed ons ideaal voor 'n slaap-werkkamer. Er kunnen 'n tafel en stoelen worden neergezet en als de tijd van sla pen gaan is aangebroken en de bedden moeten wor den uitgeklapt, kan het andere meubilair terzijde worden geschoven. De prijs leek op het eerste ge zicht vrij pittig, maar toen wij gingen berekenen wat een eenvoudig bergmeubel in teakhout kost en daarbij optelden wat er betaald moet worden voor stalen bedden en matrassen viel het uiteindelijk mee. „ZEEUWS BRUIN" IVAT de stedelingen dol zijn op de producten, die door de „warme bakkers" worden afgeleverd bleek overduidelijk. De vier bakkers, die werkten wat zij konden in hun stand, konden niet genoeg produceren om het koopgrage publiek van brood, broodjes en gebak te voorzien. Zeeuws bruin brood, dat ook werkelijk „bruin" was, werd zeer veel ge vraagd. Als vrouw van het platteland voelde ik mij bevoorrecht, dat ik mijn „Zeeuws bruin" kan be machtigen zonder ervoor in de rij behoeven te staan. Nu ik toch ongemerkt bij de voedingsmiddelen ben aangeland, wil ik nog even vertellen, dat er in het noviteitencentrum een nieuw soort macaroni werd verkocht, de Birkel eiermacaroni, die men na het koken niet behoeft af te spoelen omdat ze niet plakt. Ze is geel van kleur en is zeer smakelijk. Vóór de tweede wereldoorlog namen sausen in het Hollands menu nog een zeer bescheiden plaats m, In onze buurlanden werkte men daar al veel meer mee en toen na 1950 het reizen naar het bui tenland meer gemeengoed werd, maakten vele Nederlanders kennis met een grote verscheiden heid van sausen. Misschien is hieraan ten dele toe te schrijven dat er ook in onze keuken meer en meer sausen worden bereid, die aan een eenvou dig gerecht een apart en verzorgd tintje kunnen geven. Ook is men tegenwoordig geneigd de voor keur aan een lichtere en minder vetrijke voeding te geven dan vroeger het geval was. Met sausen, die over het algemeen vlug te bereiden zijn, kan men meer variatie in de maaltijden brengen. Hier onder volgen enkele recepten, waarbij ervan uit gegaan wordt dat er per persoon bij een gerecht, waarbij aardappelen, rijst of macaroni aan te pas toornen ongeveer op V/s dl saus per persoon ge rekend wordt. Kaassaus Benodigd: 40 gram boter, 40 gram bloem, Va liter melk, of half melk en half bouillon, 60 gram ge raspte oude kaas, zout, peper. Smelt de boter in een pannetje, voeg de gezeef de bloem droog toe en daarna scheutje voor scheut je onder voortdurend roeren het vocht, maar zorg ervoor, dat pas weer vocht wordt toegevoegd als het vorige scheutje vocht door het boter-bloem mengsel geheel is opgenomen. Op deze wijze wordt ln korte tijd een mooie gladgebonden saus verkre gen. Roer er van het vuur af de geraspte kaas en zo nodig iets zout en peper door. Tomatensaus Benodigd: 1 ui, 40 gram boter, 2 eetlepels toma tenpuree, 40 gram boter, Va liter bouillon van blok jes, zout, peper, peterselie. Snipper het uitje heel fijn en fruit het in de bo ter goudbruin. Voeg de tomatenpuree toe en daar na de droge bloem. Doe er scheutje voor scheutje de bouillon al roerend bij tot een mooie gladgebon den saus is verkregen. Maak deze zo nodig met zout en peper op smaak af en roer er van het vuur af, de fijngehakte peterselie door. Kerriesaus Benodigd: 1 ui, Va eetlepel kerrie, 40 gram bo ter, 40 gram bloem, Va liter melk of half melk, half bouillon. Fruit het fijngesnipperde uitje met de kerrie in de boter, maar zorg, dat de boter niet te bruin wordt. Bereid de saus verder als in bovenstaande recepten staat aangegeven. Paprikasaus Als kerriesaus, maar inplaats van Va eetlepel kerrie, neemt u Va eetlepel paprikapoeder. Wanneer u aan de laatste drie genoemde sausen in blokjes gesneden gaar vlees toevoegt en u geeft hierbij droge rijst, hebt u in korte tijd een smake lijk gerecht klaargemaakt. Mocht u met het vlees nog wat niet te vette jus hebben staan, kunt u deze eventueel gebruiken inplaats van bouillon. 1?

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1968 | | pagina 17