90ste Damesbeurs
wederom een succes
Sausen komen er steeds meer in
X)oor de Jrouw van het ^platteland
Het salonbed de luxe duplo - lits-jumeuax compleet met pol yetermatr assen is lang 184
cm. diep 54 cm. boog 125 cm.
Niet minder dan 132.000 mensen hebben in Den
Haag de Damesbeurs bezocht. Denkt u vooral niet,
dat het publiek uit louter dames bestaat. Wij zagen
heel wat heren met interesse de diverse stands be
kijken! Er waren ook deze keer weer allerlei novi
teiten te zien. U hebt waarschijnlijk in uw dag
bladen iets gelezen van de oranje Damesbeurs-
wimpels, waarmee een deskundige jury diverse
nieuwigheden bekroonde. Het zijn niet altijd in het
oog vallende artikelen, die zo'n wimpel verdienen.
Soms gaat het om een eenvoudig huishoudelijk ge
bruiksvoorwerp. Zo werd ook nu weer zo'n klein
artikel bekroond.
Het betreft hier een kapje met roestvrij stalen
pen, dat over een blikje geplaatst, dit in een oog
wenk omtovert in een gezellig schenkkannetje.
Door even op het kapje te drukken, ontstaat er een
gaatje in het blikje en schenkt men b.v. de koffie
melk zonder een druppel te morsen uit het tuitje.
Het is ideaal om door kampeerders te worden ge
bruikt, want de melk wordt lang niet zo gauw zuur
als wanneer men het blikje op de gewone wijze
opent door er twee gaatjes in te slaan. U weet bij
ondervinding, dat men dan slechts zelden schenkt
zonder morsen, de melk in de openingen opdroogt
en de rest van de inhoud spoedig zuur wordt. Ook
thuis is het een handig en sierlijk gebruiksvoor
werp. Leuk om als cadeautje te geven. Momenteel
is het nog slechts in enkele grote warenhuizen in
ons land te koop, maar als de klanten ernaar vra
gen, gaat de middenstand er vanzelf toe over dit
artikel in te kopen. Er zijn twee maten, n.l. één voor
kleine en één voor grotere blikken. „Lady" (klein)
kost 3,95 en „Big Lady" (groot) is voor de prijs
van 4,95 te koop. Het materiaal waarvan dit han
dige kapje is gemaakt heet „Luran", is van zeer
goede kwaliteit, bestand tegen warm water en de
koude van de koelkast. Mocht uw winkeler nog niet
van dit product gehoord hebben, dan kan hij het
voor u bestellen by Hemi Import v. Boetselaarlaan
111. Den Haag.
HET HUIS VAN DE TOEKOMST
HET zal nog wel wat tijd en studie vergen voor
het huis van de toekomst in grote series kan
worden gebouwd. Veel zal er aan de bouwvoor
schriften moeten worden gewijzigd. Doch het begin
is er. In Engeland zijn reeds diverse huizen van
plastic gebouwd en het bestuur van de Damesbeurs
heeft iets van dit experiment willen laten zien en
liet enkele muren van holle plastic stenen „Inca
Bricks" genaamd, optrekken. De vertrekken wer
den modem ingericht en zo konden wij ons enigs
zins een voorstelling maken hoe ons nageslacht mis
schien in soortgelijke huizen met lichtdoorlatende
muren zullen wonen. Ook schijnen er momenteel
proeven te worden genomen met plastic stenen, die
geen licht door laten. Het huis van de toekomst
staat veel vlugger overeind dan de huizen, die van
bakstenen worden opgetrokken. Het was interes
sant dit experiment te kunnen bekijken, maar het
zal nog wel even duren voor wij dit systeem als iets
heel gewoons aanvaarden.
PRACHTIGE KEUKENS
De keuken is wel het speciale domein van de
vrouw en daarom is het niet te verwonderen, dat op
een „Beurs" steeds vele vrouwen rondneuzen in de
tentoongestelde keukens. Er waren juwelen bij,
doch men moet bij kas zijn om deze te kunnen be
talen. Juwelen zijn nu eenmaal niet goedkoop. Toch
zagen wij in zo'n droomkeuken een fout, waarop de
ontwerper niet heeft gelet, maar die een huisvrouw
onmiddellijk opmerkt. Het aanrecht, gemaakt van
materiaal, dat men onder de groep „formica" kan
rangschikken, miste aan de voorkant een opstaand
randje, zodat als er eventueel eens per ongeluk
flink met nattigheid wordt gemorst, deze van het
aanrecht afloopt en op de keukenvloer terecht
komt. Het is dus zaak om voor men 'n soortgelijke
dure keuken aanschaft nauwkeurig na te gaan of
deze wel aan de eisen, die wij mogen stellen voldoet.
Duur betekent niet altijd, dat er geen fouten zijn
gemaakt.
Niet iedereen beschikt echter over het geld voor
deze veelal „dure" uitvoeringen en ook niet over de
ruimte om zo'n droomkeuken te laten monteren.
Gelukkig zagen wij er ook in weliswaar eenvoudige,
doch goede en goedkope uitvoering. Als men geen
hoge eisen aan luxe stelt, behoeven er geen duizen
den op tafel te worden gelegd. Dit als troost voor
hen, die het zuinig moeten aan doen.
OPKLAPBEDDEN
Vrij lang bekeken wij de stand, waar de nieuwste
opklapbedden waren te zien. Niet zoals voorheen
met een gordijn afgesloten; maar nu gebracht als
meubel, dat in een salon zou passen. Deze BOVT-
bedden zijn ook in afwijkende maten te bestellen.
Voor het eerst werd tentoongesteld 'n lits-jumeaux,
dat zeer geschikt zou zijn voor een kamer, waar
twee broers of zusters moeten slapen en studeren.
Zoals de afbeelding toont nemen de twee bedden
als zij zijn opgeklapt slechts de plaats in van een
wandmeubel. Ieder bed is apart opgeborgen. Wie
korte armen heeft en het bezwaarlijk vindt de bed
den op te maken, terwijl zij beide uitgeklapt staan,
kan één bed opbergen, kastdeur sluiten, het andere
bed opmaken, ook dat op zijn plaats opklappen en
het eerste weer tevoorschijn halen. De polyeter-
matrassen zijn gelegd op een ventilerend slaapvak.
Zoals wij reeds zeiden lijkt dit duplo-bed ons
ideaal voor 'n slaap-werkkamer. Er kunnen 'n tafel
en stoelen worden neergezet en als de tijd van sla
pen gaan is aangebroken en de bedden moeten wor
den uitgeklapt, kan het andere meubilair terzijde
worden geschoven. De prijs leek op het eerste ge
zicht vrij pittig, maar toen wij gingen berekenen
wat een eenvoudig bergmeubel in teakhout kost en
daarbij optelden wat er betaald moet worden voor
stalen bedden en matrassen viel het uiteindelijk
mee.
„ZEEUWS BRUIN"
IVAT de stedelingen dol zijn op de producten, die
door de „warme bakkers" worden afgeleverd
bleek overduidelijk. De vier bakkers, die werkten
wat zij konden in hun stand, konden niet genoeg
produceren om het koopgrage publiek van brood,
broodjes en gebak te voorzien. Zeeuws bruin brood,
dat ook werkelijk „bruin" was, werd zeer veel ge
vraagd. Als vrouw van het platteland voelde ik mij
bevoorrecht, dat ik mijn „Zeeuws bruin" kan be
machtigen zonder ervoor in de rij behoeven te
staan.
Nu ik toch ongemerkt bij de voedingsmiddelen
ben aangeland, wil ik nog even vertellen, dat er in
het noviteitencentrum een nieuw soort macaroni
werd verkocht, de Birkel eiermacaroni, die men na
het koken niet behoeft af te spoelen omdat ze niet
plakt. Ze is geel van kleur en is zeer smakelijk.
Vóór de tweede wereldoorlog namen sausen in
het Hollands menu nog een zeer bescheiden plaats
m, In onze buurlanden werkte men daar al veel
meer mee en toen na 1950 het reizen naar het bui
tenland meer gemeengoed werd, maakten vele
Nederlanders kennis met een grote verscheiden
heid van sausen. Misschien is hieraan ten dele toe
te schrijven dat er ook in onze keuken meer en
meer sausen worden bereid, die aan een eenvou
dig gerecht een apart en verzorgd tintje kunnen
geven. Ook is men tegenwoordig geneigd de voor
keur aan een lichtere en minder vetrijke voeding
te geven dan vroeger het geval was. Met sausen,
die over het algemeen vlug te bereiden zijn, kan
men meer variatie in de maaltijden brengen. Hier
onder volgen enkele recepten, waarbij ervan uit
gegaan wordt dat er per persoon bij een gerecht,
waarbij aardappelen, rijst of macaroni aan te pas
toornen ongeveer op V/s dl saus per persoon ge
rekend wordt.
Kaassaus
Benodigd: 40 gram boter, 40 gram bloem, Va liter
melk, of half melk en half bouillon, 60 gram ge
raspte oude kaas, zout, peper.
Smelt de boter in een pannetje, voeg de gezeef
de bloem droog toe en daarna scheutje voor scheut
je onder voortdurend roeren het vocht, maar zorg
ervoor, dat pas weer vocht wordt toegevoegd als
het vorige scheutje vocht door het boter-bloem
mengsel geheel is opgenomen. Op deze wijze wordt
ln korte tijd een mooie gladgebonden saus verkre
gen. Roer er van het vuur af de geraspte kaas en
zo nodig iets zout en peper door.
Tomatensaus
Benodigd: 1 ui, 40 gram boter, 2 eetlepels toma
tenpuree, 40 gram boter, Va liter bouillon van blok
jes, zout, peper, peterselie.
Snipper het uitje heel fijn en fruit het in de bo
ter goudbruin. Voeg de tomatenpuree toe en daar
na de droge bloem. Doe er scheutje voor scheutje
de bouillon al roerend bij tot een mooie gladgebon
den saus is verkregen. Maak deze zo nodig met
zout en peper op smaak af en roer er van het vuur
af, de fijngehakte peterselie door.
Kerriesaus
Benodigd: 1 ui, Va eetlepel kerrie, 40 gram bo
ter, 40 gram bloem, Va liter melk of half melk,
half bouillon.
Fruit het fijngesnipperde uitje met de kerrie in
de boter, maar zorg, dat de boter niet te bruin
wordt. Bereid de saus verder als in bovenstaande
recepten staat aangegeven.
Paprikasaus
Als kerriesaus, maar inplaats van Va eetlepel
kerrie, neemt u Va eetlepel paprikapoeder.
Wanneer u aan de laatste drie genoemde sausen
in blokjes gesneden gaar vlees toevoegt en u geeft
hierbij droge rijst, hebt u in korte tijd een smake
lijk gerecht klaargemaakt. Mocht u met het vlees
nog wat niet te vette jus hebben staan, kunt u
deze eventueel gebruiken inplaats van bouillon.
1?