^Uoor de cV>rouw van Wet <=Piatteland
Arbeid
tijd
geld!
Zomercursussen Volkshogeschool „A'lardsoog", Bakkeveen
RECEPTEN
19
Onder redactie van
Mevrouw L N. Huijsman Griep
In de huishouding moeten
mre met drie dingen woekeren:
„arbeid, tijd, geld". De hoe
veelheid en de soort arbeid
wisselen van dag tot dag. De
tijd, die we toegemeten krij
gen blijft gelijk. Elk etmaal be
staat uit vier en twintig uur. We
gebruiken de tijd steeds an
ders. En dan het geld. Komen
we daarmee rond? Doen we
steeds de juiste keus bij het
inkopen?
DE reclame laat ons zoveel artikelen zien, die zoals ons wordt voorgeschoteld
allemaal beter zijn en tijdsbesparing opleveren. Zo zien we de laatste tijd
ook veel reclame voor vaatwasmachines. Nu is afwassen bij de meeste dames
geen populaire bezigheid en het komt zo weer terug. Nauwelijks hebben we
de afwas schoon en droog in de kast staan of we zijn bezig iets anders vuil te
maken, dat een onderdeel van de volgende afwas gaat vormen. Volgens een
onderzoek naar het werk van de huisvrouw, verricht door Philips, besteedt de
Nederlandse huisvrouw ongeveer 50 minuten per dag aan de afwas. Wanneer
we echter de aanschaf van een vaatwasmachine zouden overwegen, moeten
we ons eerst de volgende vragen stellen:
a. Bespaart deze machine tijd?
b. Bespaart hij geld?
c. Hoeveel kost hij bij aanschaf en gebruik?
DOOR verschillende onderzoekingen is gebleken, dat een machine over een
bepaalde hoeveelheid vaat 12 minuten doet, terwijl men met de hand
20 minuten nodig heeft. Dit geeft slechts een tijdsbesparing van acht minuten.
Waarmee was men bezig in deze 12 minuten, want de machine deed het werk
toch? De te verrichten handelingen waren de volgende:
inpakken, uitpakken, het toevoegen van afwas- en spoelmiddel en controle
ren of de vaat schoon en droog is.
Eventueel na-reinigen en drogen.
Artikelen, waarvoor geen plaats was in de machine, reinigen en afdrogen
met de hand.
a.
b.
WAT kost nu deze besparing aan tijd en arbeid? Dit is af te le^en in de
onderstaande tabel.
Vaste kosten. Bij een aanschafprijs van 1709,-
Afschrijving in 10 jaar:
1700,— 10
rente 5 van 1700,
onderhoud 3 van 1700,
170-
85,-
51,-
Kosten per keer afwas:
water 44 liter a 0,41 m30,02
wasmiddel 31 gr. a 3,25 per 500 gr0,20
spoelmiddel 1,4 cm a 3,70 per 14 m3 0,02
stroom 2,2 Kwh a 0,08 per Kwh„0,18
Totaal 0,42
Vaste kosten per afwas zijn 306,gedeeld door 730 (twee keer per dag
afwassen) is 0,42. De afwaskosten bedragen dus per keer 0,42 0,42
0,84. De afwas met afwasborstel kost 0,06 per keer.
MOG een enkele kanttekening: De vaste kosten zijn gerekend, hoewel deze
niet direct als uitgave worden gevoeld. Als de machine in 10 jaar is ver
sleten, moet men hem kunnen vervangen In feite doet men er goed aan elk
jaar 10 van 1700,opzij te leggen of zo te investeren, dat het bedrag ge
makkelijk kan worden omgezet in contanten.
Dit waren zo enkele bedenkingen rond de vaatwasma
chine. Een ieder zal voor zichzelf moeten beslissen of in
haar geval de aanschaf verantwoord is.
Z. J. H. EDZES
Gaarne vestigen wij de aandacht op de zomer
cursussen, die de Volkshogeschool „Allard^oog"
ook dit jaar weer organiseert.
„Bruggen naar de toekomst"
13 juli t/m 20 juli
20 juli t/m 27 juli
Gezinscursussen voor ouders met kinderen van
Vz tot 14 jaar.
In deze weken zal de vraag centraal staan: „wat
kan onze bijdrage zijn opdat we de toekomst voor
onze kinderen en onszelf met vertrouwen tegemoet
kunnen zien.
Apart programma voor kinderen; leiding is aan
wezig.
Kosten 160 per echtpaar; 90 per volwassene;
35,voor kinderen van tot 6 jaar; 45,van
610 jaar; 55,van 10 tot 14 jaar.
„Kunst als teken des tijds" 27 juli t/m 3 augustps.
Een week lang denken, werken en praten met
kunstenaars over kunst.
Wie zijn eigen tijd en de toekomst wil begrijpen,
moet proberen de kunst van nu te leren verstaan.
Iedereen, die geïnteresseerd is, kan aan deze cur
sus deelnemen. Een opleiding of technische kennis
is niet vereist. Leeftijd 18 jaar en ouder.
Kosten: 80,per persoon.
„Het andere Nederland" 27 juli t/m 3 augustus.
Ontmoeting met het land. dat niet minder dan het
westen zyn eigen „gezicht" heeft. Dit „andere
Nederland" het Noorden te leren kennen in
zijn leven en streven en met zijn eigen problemen,
dat is het doel van deze zomercursus.
Leeftijd 18 jaar en ouder.
Ook voor buitenlanders staat deze cursus open;
voor een Engelse vertaling wordt gezorgd.
Kosten 80,per persoon.
De cursus „Bruggen naar de toekomst" is be
doeld voor ouders met jonge kinderen; de Kunst-
week daarentegen mikt op die mensen, welke ge
ïnteresseerd zijn in kunst en creativiteit, terwijl de
cursus „Het andere Nederland" een confrontatie be
oogt met een minder bekend gedeelte van ons land.
Bovengenoemde cursussen zijn zeer aan te be
velen. Een cursus op een Volkshogeschool is een
waardevol geschenk. De kosten zijn laag en vooral
voor ons Zeeuwen, die zo wij geen familie in het
noorden des lands hebben er slechts zelden komen,
is het een goede gelegenheid kennis te maken met
dit deel van ons land.
Ten overvloede laten wij hieronder het adres vol
gen:
Volkshogeschool „Allardsoog", Bakkeveen.
Telefoon 05169—241, giro 883969.
RAGOUT OP Z'N CHINEES
500 a 600 gr. runder- of varkenspoulet, 2 eetlepels
sojasaus of ketjap, 2 a 3 eetlepels maïsolie of an
dere geschikte olie, 2 wortelen, een stuk selderij
knol, 200 gram champignons, 3 dl bouillon, even
tueel van een tablet, 2 theelepels aardappelmeel.
Vermeng het vlees met de sojasaus of de ket
jap en laat het een kwartiertje trekken. Schroei het
vervolgens snel aan in de gloeiend hete olie, voeg
zout naar smaak toe en haal het vlees uit de pan.
Doe nu de in rondjes gesneden wortelen, de in blok
jes gesneden selderijknol en de in plakjes gesne
den champignons in de resterende olie en laat ze
even fruiten. Giet de bouillon erbij en laat de saps
op een laag vuurtje 10 minuten lang koken. Bind
de saus met het aardappelmeel, even op laten ko
ken en het vlees toevoegen. Nogmaals aan de kook
laten komen en op een laag pitje gaarstoven. Geef
hier drooggekookte rijst en bijvoorbeeld kroepoek
bij.
BLOEMKOOL ANDERS DAN ANDERS
Een middelgrote bloemkool, boter, 2 ons ham,
2 eieren, 3 dl melk, enkele takjes peterselie, peper,
zout, ietsje nootmuskaat, 3 eetlepels geraspte oude
kaas.
Snijd de bloemkool in mooie roosjes. Kook deze
in water met zout niet al te gaar. Schik de uitge
lekte bloemkoolroosjes in een ondiepe vuurvaste
schotel en strooi er de fijngesnipperde ham over
heen. Klop de eieren los, voeg de melk, de fijn
gehakte peterselie, peper en zout naar smaak en
een snuifje nootmuskaat toe. Giet dit mengsel over
de bloemkool, strooi er de geraspte kaas over plus
wat botervlokjes. Laat het gerecht in de oven door
en door warm worden en een mooi kleurtje krij
gen. Zeer geschikt om als lunch- of voorgerecht
te geven.