^Uoor de cV>rouw van Wet <=Piatteland Arbeid tijd geld! Zomercursussen Volkshogeschool „A'lardsoog", Bakkeveen RECEPTEN 19 Onder redactie van Mevrouw L N. Huijsman Griep In de huishouding moeten mre met drie dingen woekeren: „arbeid, tijd, geld". De hoe veelheid en de soort arbeid wisselen van dag tot dag. De tijd, die we toegemeten krij gen blijft gelijk. Elk etmaal be staat uit vier en twintig uur. We gebruiken de tijd steeds an ders. En dan het geld. Komen we daarmee rond? Doen we steeds de juiste keus bij het inkopen? DE reclame laat ons zoveel artikelen zien, die zoals ons wordt voorgeschoteld allemaal beter zijn en tijdsbesparing opleveren. Zo zien we de laatste tijd ook veel reclame voor vaatwasmachines. Nu is afwassen bij de meeste dames geen populaire bezigheid en het komt zo weer terug. Nauwelijks hebben we de afwas schoon en droog in de kast staan of we zijn bezig iets anders vuil te maken, dat een onderdeel van de volgende afwas gaat vormen. Volgens een onderzoek naar het werk van de huisvrouw, verricht door Philips, besteedt de Nederlandse huisvrouw ongeveer 50 minuten per dag aan de afwas. Wanneer we echter de aanschaf van een vaatwasmachine zouden overwegen, moeten we ons eerst de volgende vragen stellen: a. Bespaart deze machine tijd? b. Bespaart hij geld? c. Hoeveel kost hij bij aanschaf en gebruik? DOOR verschillende onderzoekingen is gebleken, dat een machine over een bepaalde hoeveelheid vaat 12 minuten doet, terwijl men met de hand 20 minuten nodig heeft. Dit geeft slechts een tijdsbesparing van acht minuten. Waarmee was men bezig in deze 12 minuten, want de machine deed het werk toch? De te verrichten handelingen waren de volgende: inpakken, uitpakken, het toevoegen van afwas- en spoelmiddel en controle ren of de vaat schoon en droog is. Eventueel na-reinigen en drogen. Artikelen, waarvoor geen plaats was in de machine, reinigen en afdrogen met de hand. a. b. WAT kost nu deze besparing aan tijd en arbeid? Dit is af te le^en in de onderstaande tabel. Vaste kosten. Bij een aanschafprijs van 1709,- Afschrijving in 10 jaar: 1700,— 10 rente 5 van 1700, onderhoud 3 van 1700, 170- 85,- 51,- Kosten per keer afwas: water 44 liter a 0,41 m30,02 wasmiddel 31 gr. a 3,25 per 500 gr0,20 spoelmiddel 1,4 cm a 3,70 per 14 m3 0,02 stroom 2,2 Kwh a 0,08 per Kwh„0,18 Totaal 0,42 Vaste kosten per afwas zijn 306,gedeeld door 730 (twee keer per dag afwassen) is 0,42. De afwaskosten bedragen dus per keer 0,42 0,42 0,84. De afwas met afwasborstel kost 0,06 per keer. MOG een enkele kanttekening: De vaste kosten zijn gerekend, hoewel deze niet direct als uitgave worden gevoeld. Als de machine in 10 jaar is ver sleten, moet men hem kunnen vervangen In feite doet men er goed aan elk jaar 10 van 1700,opzij te leggen of zo te investeren, dat het bedrag ge makkelijk kan worden omgezet in contanten. Dit waren zo enkele bedenkingen rond de vaatwasma chine. Een ieder zal voor zichzelf moeten beslissen of in haar geval de aanschaf verantwoord is. Z. J. H. EDZES Gaarne vestigen wij de aandacht op de zomer cursussen, die de Volkshogeschool „Allard^oog" ook dit jaar weer organiseert. „Bruggen naar de toekomst" 13 juli t/m 20 juli 20 juli t/m 27 juli Gezinscursussen voor ouders met kinderen van Vz tot 14 jaar. In deze weken zal de vraag centraal staan: „wat kan onze bijdrage zijn opdat we de toekomst voor onze kinderen en onszelf met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Apart programma voor kinderen; leiding is aan wezig. Kosten 160 per echtpaar; 90 per volwassene; 35,voor kinderen van tot 6 jaar; 45,van 610 jaar; 55,van 10 tot 14 jaar. „Kunst als teken des tijds" 27 juli t/m 3 augustps. Een week lang denken, werken en praten met kunstenaars over kunst. Wie zijn eigen tijd en de toekomst wil begrijpen, moet proberen de kunst van nu te leren verstaan. Iedereen, die geïnteresseerd is, kan aan deze cur sus deelnemen. Een opleiding of technische kennis is niet vereist. Leeftijd 18 jaar en ouder. Kosten: 80,per persoon. „Het andere Nederland" 27 juli t/m 3 augustus. Ontmoeting met het land. dat niet minder dan het westen zyn eigen „gezicht" heeft. Dit „andere Nederland" het Noorden te leren kennen in zijn leven en streven en met zijn eigen problemen, dat is het doel van deze zomercursus. Leeftijd 18 jaar en ouder. Ook voor buitenlanders staat deze cursus open; voor een Engelse vertaling wordt gezorgd. Kosten 80,per persoon. De cursus „Bruggen naar de toekomst" is be doeld voor ouders met jonge kinderen; de Kunst- week daarentegen mikt op die mensen, welke ge ïnteresseerd zijn in kunst en creativiteit, terwijl de cursus „Het andere Nederland" een confrontatie be oogt met een minder bekend gedeelte van ons land. Bovengenoemde cursussen zijn zeer aan te be velen. Een cursus op een Volkshogeschool is een waardevol geschenk. De kosten zijn laag en vooral voor ons Zeeuwen, die zo wij geen familie in het noorden des lands hebben er slechts zelden komen, is het een goede gelegenheid kennis te maken met dit deel van ons land. Ten overvloede laten wij hieronder het adres vol gen: Volkshogeschool „Allardsoog", Bakkeveen. Telefoon 05169—241, giro 883969. RAGOUT OP Z'N CHINEES 500 a 600 gr. runder- of varkenspoulet, 2 eetlepels sojasaus of ketjap, 2 a 3 eetlepels maïsolie of an dere geschikte olie, 2 wortelen, een stuk selderij knol, 200 gram champignons, 3 dl bouillon, even tueel van een tablet, 2 theelepels aardappelmeel. Vermeng het vlees met de sojasaus of de ket jap en laat het een kwartiertje trekken. Schroei het vervolgens snel aan in de gloeiend hete olie, voeg zout naar smaak toe en haal het vlees uit de pan. Doe nu de in rondjes gesneden wortelen, de in blok jes gesneden selderijknol en de in plakjes gesne den champignons in de resterende olie en laat ze even fruiten. Giet de bouillon erbij en laat de saps op een laag vuurtje 10 minuten lang koken. Bind de saus met het aardappelmeel, even op laten ko ken en het vlees toevoegen. Nogmaals aan de kook laten komen en op een laag pitje gaarstoven. Geef hier drooggekookte rijst en bijvoorbeeld kroepoek bij. BLOEMKOOL ANDERS DAN ANDERS Een middelgrote bloemkool, boter, 2 ons ham, 2 eieren, 3 dl melk, enkele takjes peterselie, peper, zout, ietsje nootmuskaat, 3 eetlepels geraspte oude kaas. Snijd de bloemkool in mooie roosjes. Kook deze in water met zout niet al te gaar. Schik de uitge lekte bloemkoolroosjes in een ondiepe vuurvaste schotel en strooi er de fijngesnipperde ham over heen. Klop de eieren los, voeg de melk, de fijn gehakte peterselie, peper en zout naar smaak en een snuifje nootmuskaat toe. Giet dit mengsel over de bloemkool, strooi er de geraspte kaas over plus wat botervlokjes. Laat het gerecht in de oven door en door warm worden en een mooi kleurtje krij gen. Zeer geschikt om als lunch- of voorgerecht te geven.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1968 | | pagina 19