Naastenliefde <~Docr de ^Urouu? van liet 'platteland Recepten voor de Paastafel 9 Onder redactie van Mevrouw L. N. HuijsmanGriep Eén der bungalows. baréne zich met haar man wil blijven inzetten voor haar medemensen, hoopt op welke wijze dan ook voldoende financiële steun te krijgen voor 't ideaal, dat zij zich hebben gesteld. Een prachtig voorbeeld van naastenliefde voor de medemens in deze toch zo materialistische en harde zakelijke wereld van vandaag! Waar ik gaarne, nu het Paasfeest 1968 zo dichtbij is, de aandacht op wil vestigen! N paar weken voor Pasen werd ik uitgenodigd voor een bijeenkomst, waar een man, die „Het Heilige Land" als een pelgrim en niet als een ge wone toerist had bezocht, sprak. Als titel van zijn lezing, die toegelicht werd met prachtige dia's had hij gekozen: „Via Dolorosa". Naast alles wat wij te zien en te horen kregen, bleek toch wel, dat deze man bij zijn bezoek aan het Heilige Land het meest was getroffen door de Via Dolorosa, de lijdensweg, die Christus moest gaan, gebogen onder zijn kruis op weg naar Golgotha. Deze kruisweg, die enkele honderden meters lang is, wordt verdeeld in 14 staties, waarvan de eerste is bij het huis van Pila- tus. Wij zagen de bogen, die over deze smalle, om hoog voerende weg zijn gebouwd, die de gebeurte nissen in herinnering roepen, welke zich tijdens de tocht naar Golgotha hebben voltrokken. De spreker slaagde erin de ontroering, die zich van hem tijdens zijn gang langs de Via Dolorosa had meester ge maakt op zijn gehoor over te dragen. Er werd dan ook enige tijd over nagepraat. Zelfs op weg naar huis liet dit ons niet los. Tijdens dit gesprek beland den wij bij „de naastenliefde", die Christus de mens heid heeft voorgehouden tot iemand plotseling zei- de: „In onze materialistische tijd zijn de mensen, die zich belangeloos voor anderen inzetten aan het uitsterven." „Toch bestaan ze nog, al weten wij niet of nauwe lijks van hun bestaan af", antwoordde ik! JUIST enkele dagen tevoren had ik een andere lezing bijgewoond, die gehouden werd door 'n jonge Nederlandse arts, die 5% jaar lang als chi- rurge in het hospitaal van A'bert Schweitzer in Lambaréne heeft gewerkt. Lambaréne ligt ongeveer 40 km van de evenaar. Het klimaat is ongezond en om gezondheidsredenen kon zij daar niet langer werken. Zij ontmoette daar een jonge Fransman, die een hem aangeboden belangrijke positie in Kaapstad opgaf om in Lambaréne te werken. Zij trouwden en toen madame Greet Barthélémyv. d. Kreek weer wat op verhaal was gekomen besloot het echtpaar iets te gaan doen in het belang van in nood verkerende medemensen. Zij vonden in de Dordogne op ongeveer 120 km van Bordeaux een verlaten dorp zoals er in Frankrijk meerdere te vin den zijn, waar de gebouwen in een staat van verval verkeerden. Hier begonnen zij moeizaam met hun werk, knapten met behulp van mensen, die in nood verkeerden en bij hen aanklopten langzaam aan de huizen op. Steeds meer maatschappelijke schipbreu kelingen vonden de weg naar dit „Albert Schweit- zerdorp" in Paunat. Het echtpaar wordt van tijd tot tijd terzijde gestaan door vrijwilligers, die daar enige ijd komen werken om op deze wijze te trach ten gestrande mensen de helling weer op te krijgen. Het is namelijk niet de bedoeling, dat de mensen hier voor goed blijven, doch dat zij weer terug gaan in de gewone maatschappij. MEVROUW Barthélémy was juist aan het eind van een reeks lezingen, die zij ten behoeve van dit werk hield. „Wij konden ter financiering van hun werk, dat zij zonder subsidie doen, allerlei met de hand gemaakte artikelen kopen. Verder zijn daar door vrijwilligers en ontheemden bungalows ge bouwd, die tegen een billijke prijs te huur zijn. In voor- en naseizoen betaalt men voor een bungalow, waarin vier personen kunnen wonen een huur van slechts 100 per week. In het hoogseizoen ligt de prijs zeker niet hoger dan 150 per week. De Dor dogne is een zeer gezocht vakantiegebied. Mocht U er iets voor voelen daar een bungalow te huren, dan kunt u schrijven naar Madame Barthélémyv. d. Kreek, Village Albert Schweitzer, Paunat- 24 (Dor dogne) Frankrijk. Zij, die daar enige tijd willen gaan werken en ik denk hierbij in het bijzonder aan ook jon?e mensen, kunnen zich aan dat adres vervoegen. Wij kunnen haar ook helpen door bloemen te drogen en haar die toe te zenden. Bloemblaadjes worden geplakt op kaarten in de vorm van allerlei vogels en andere voorstellingen, die waard zijn ingelijst te worden. Deze kaarten worden verkocht ten bate van het werk, dat daar in Paunat gebeurt. If ET echtpaar gaat binnenkort voor enkele maan- den naar India om te zien of wellicht, daar mogelijkheden zijn met een klein project te begin nen. Het werk in Paunat wordt door anderen waar genomen. Deze vrouw, die na haar werk in Lam- Vooral als er met de Paasdagen gasten komen heeft de huisvrouw extra zorgen om eens wat „an ders dan anders" op tafel te brengen. Wij waren zo gelukkig van een vakmm enkele niet al te ingewik kelde recepten te krijgen, die wij hieronder laten volgen: VOOR DE HOOFDMAALTIJD: Garnalencocktail. Per persoon wordt gerekend ongeveer een half ons garnalen, een halve banaan plus cocktailsaus. Maak een bed van plakjes banaan onderin het glas. Vul dit verder op met de garnalen, gemengd met de rest van de banaan. Overgiet de cocktail met de saus. De saus. Hiervoor hebt u nodig mayonnaise plus tot zalfdikte geslagen room. De verhouding is 1 op 1. Verder kunt u hieraan toevoegen wat sherry, cog nac, peper, zout, een weinig worchestershire saus en wat paprika. Garneer het geheel met een plakje banaan met daarop wat gehakte peterselie en papri kapoeder. Mocht u een garnalencock tail te duur vinden, dan kun nen mimosaeieren als voorge recht worden gegeven. Overi gens ook zeer geschikt voor bij de boterham. Mimosa- eieren. Benodigd: 4 eieren. 100 gram ham, 40 gram botar of margarine, mayonnaise, kropsla voor garnering. De eieren hard koken, pellen en in de breedte doormidden snijden. De boter of margarine zacht roeren en vermengen met de zeer fijn gesneden ham en eventueel zout en peper. De eidooiers zeven, hiervan de helft mengen met het hammengsel en de halve eieren hiermee vullen. De eieren met de bolle kant naar boven op een ronde schotel plaatsen, ze met een dikke laag mayonnaise bestrijken en hier over de rest van de gezeefde eidooiers strooien. De gewassen sla om de eieren schikken. Kalfsvlees Marengo (6 personen). Benodigd: 750 gram ragoütvlees, 1 gewreven knoflookteentje, 1 dl (ongeveer 1 theekopje) witte wyn, 50 gram tomatenpuree, 18 mooi bruingebak ken uitjes, 250 gram verse tomaten, geschild, ge sneden en licht in olie gebakken, 250 gram cham pignons, zout, peper, gehakte peterselie. Kooktijd IY2 a 1% uur. Braad het ragoütvlees in boter aan en bak het voorzichtig bruin, voeg knoflook toe, strooi er wat bloem overheen en blus met de witte wijn en wat water. Vervolgens de tomatenpuree, uitjes, zout, peper en verse tomaten toevoegen. Laat het geheel 1% uur zachtjes koken, schep het vet van de saus, doe de rauwe, schoongemaakte en in plakjes gesne den champignons erbij. Nog 15 minuten koken, de massa op een schaal leggen, er gehakte peterselie overheen strooien en rondom versieren met hart vormige croutons (Deze laatste snijdt u uit sneetjes oud wittebrood en rooster ze even in de koekepan). Dit gerecht wordt geserveerd met mooie ronde ge kookte aardappeltjes of een verfijnde appelpuree en groente naar smaak. DESSERT Roomijs. Bijna iedereen kan tegenwoordig ijs op tafel brengen. Vele huisvrouwen beschikken over een koelkast met vriesvak of hebben een diepvrieskist. Voor hen, die geen koelkast bezitten, is er praktisch op ieder dorp ijs in grotere porties te koop. De bereidingswijze is eenvoudig. De ijsvla wordt in het vriesvak gedaan, nadat de koelkast volledig ontdooid is geweest en op de laagste temperatuur is ingeschakeld. De meest smakeliike resultaten verkrijgt men door de ijsvla te maken van melk, gecombineerd met room. Wanneer men geen room toevoegt, is het vetgehalte te laag en worden grote ijskristallen gevormd. In de ijsmachine wordt de kristalvorming voorkomen door de ijsvla voort durend in beweging te houden. In de koe1 kast is dit niet het geval, zodat men voor de bereiding van ijs in de koeTkast niet e7k willekeurig ijsrecent kan ge bruiken. Voegt men aan de ijsvla wat gelatine toe, dan wordt de vorming van ijskristallen tegenge gaan. Er zijn zakjes iisnoeder in de handel, waar mee men zonder kloppen in enkele uren tijd zeer smakelijk roomijs kan maken, waarin geen ijs kristallen voorkomen! Mexicaanse taart (voor 6 personen). 125 gram poedersuiker, 90 gram bloem, 80 gram boter, 25 gram cacaopoeder, 4 hele eieren en een ei geel. Roer, liefst met de mixer als voor een bisquitaart de. ei-gelen en de suiker in een kom, die in warm water is geplaatst dooreen. Voeg cacao, bloem en stijfgeklopte eiwitten daar doorheen en als laatste de gesmolten boter. Bak de taart in matig hete oven gaar. Baktijd ongeveer 40 minuten. Laat het gebak koud worden, snijd het in twee plakken, bestrijk één daarvan met een laag botercrème, waaraan cacao is toegevoegd. Leg de plakken op elkaar en besmeer de bovenkant met abrikozenjam. Garneer de taart met gespoten rozetten stijf geslagen slag room. waaraan poedersuiker en vanille is toege voegd en leg in het midden van elke rozet een cho colade paaseitje. T/OORAL kinderen zijn dol op een gezel- r lig versierde tafel, waar ze rraag aan meéhélven. Momenteel zHn er in de tuin te kust en te keur kleine bloemen te vinden, die de tafel een feestelijk aanzien kunnen geven. Wij behoeven er e-ht niet zo bar veel te hebben, want een klem bab~e en kleine vaasjes vragen maar weinig. Kiest u voor het middenstukke een bakie, waarin de bloe men laag worden geschikt. Blauw en geel vormen een mooie combinatie. Verder kunt u enkele piepkleine vaasjes met primula's en blauwe drwfnes ne^r-'eten. Kleine toefjes van deze bloemetjes, hier en daar op tafel neergelegd doen het ook heel goed en loopt geen risico, d^t de vaasies omvallen en uw mooie taf e1-1 aken nat wordt. Ik ken gewinnen, waar zelfs de ontbijttafel al met kleine bloemen is versierd. In zo'n ae-'al wor den er geen gekleurde eieren ory tafel gezet, daar het geheel anders te druk wordt. T/ROEGER was het op de boerderijen ge- woonte. dat er met Pa*en boterlamme- tjes gemaakt werden, die al aan het ontbijt o-o tafel verschenen. Kortgeleden las ik. dat deze boterlammetjes in ere zijn gesteld en zelfs in de week voor Pasen in Amsterdamse etalanes zijn te zien. Ook zijn er houten vormvjes te koon. waarmee men in een wip wat boterlammetjes maken kan. De vormnies moeten vooraf worden nat gemaakt. Mis schien zün er hier en daar op de Zeeuwse boerderijen, waar vroeger boter werd bereid nog wel vormpjes te vinden.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1968 | | pagina 9