Naastenliefde
<~Docr de ^Urouu? van liet 'platteland
Recepten voor de Paastafel
9
Onder redactie van
Mevrouw L. N. HuijsmanGriep
Eén der bungalows.
baréne zich met haar man wil blijven inzetten voor
haar medemensen, hoopt op welke wijze dan ook
voldoende financiële steun te krijgen voor 't ideaal,
dat zij zich hebben gesteld.
Een prachtig voorbeeld van naastenliefde voor de
medemens in deze toch zo materialistische en harde
zakelijke wereld van vandaag! Waar ik gaarne, nu
het Paasfeest 1968 zo dichtbij is, de aandacht op wil
vestigen!
N paar weken voor Pasen werd ik uitgenodigd
voor een bijeenkomst, waar een man, die „Het
Heilige Land" als een pelgrim en niet als een ge
wone toerist had bezocht, sprak. Als titel van zijn
lezing, die toegelicht werd met prachtige dia's had
hij gekozen: „Via Dolorosa". Naast alles wat wij te
zien en te horen kregen, bleek toch wel, dat deze
man bij zijn bezoek aan het Heilige Land het meest
was getroffen door de Via Dolorosa, de lijdensweg,
die Christus moest gaan, gebogen onder zijn kruis
op weg naar Golgotha. Deze kruisweg, die enkele
honderden meters lang is, wordt verdeeld in 14
staties, waarvan de eerste is bij het huis van Pila-
tus. Wij zagen de bogen, die over deze smalle, om
hoog voerende weg zijn gebouwd, die de gebeurte
nissen in herinnering roepen, welke zich tijdens de
tocht naar Golgotha hebben voltrokken. De spreker
slaagde erin de ontroering, die zich van hem tijdens
zijn gang langs de Via Dolorosa had meester ge
maakt op zijn gehoor over te dragen. Er werd dan
ook enige tijd over nagepraat. Zelfs op weg naar
huis liet dit ons niet los. Tijdens dit gesprek beland
den wij bij „de naastenliefde", die Christus de mens
heid heeft voorgehouden tot iemand plotseling zei-
de: „In onze materialistische tijd zijn de mensen,
die zich belangeloos voor anderen inzetten aan het
uitsterven."
„Toch bestaan ze nog, al weten wij niet of nauwe
lijks van hun bestaan af", antwoordde ik!
JUIST enkele dagen tevoren had ik een andere
lezing bijgewoond, die gehouden werd door 'n
jonge Nederlandse arts, die 5% jaar lang als chi-
rurge in het hospitaal van A'bert Schweitzer in
Lambaréne heeft gewerkt. Lambaréne ligt ongeveer
40 km van de evenaar. Het klimaat is ongezond en
om gezondheidsredenen kon zij daar niet langer
werken. Zij ontmoette daar een jonge Fransman,
die een hem aangeboden belangrijke positie in
Kaapstad opgaf om in Lambaréne te werken. Zij
trouwden en toen madame Greet Barthélémyv. d.
Kreek weer wat op verhaal was gekomen besloot
het echtpaar iets te gaan doen in het belang van in
nood verkerende medemensen. Zij vonden in de
Dordogne op ongeveer 120 km van Bordeaux een
verlaten dorp zoals er in Frankrijk meerdere te vin
den zijn, waar de gebouwen in een staat van verval
verkeerden. Hier begonnen zij moeizaam met hun
werk, knapten met behulp van mensen, die in nood
verkeerden en bij hen aanklopten langzaam aan de
huizen op. Steeds meer maatschappelijke schipbreu
kelingen vonden de weg naar dit „Albert Schweit-
zerdorp" in Paunat. Het echtpaar wordt van tijd tot
tijd terzijde gestaan door vrijwilligers, die daar
enige ijd komen werken om op deze wijze te trach
ten gestrande mensen de helling weer op te krijgen.
Het is namelijk niet de bedoeling, dat de mensen
hier voor goed blijven, doch dat zij weer terug gaan
in de gewone maatschappij.
MEVROUW Barthélémy was juist aan het eind
van een reeks lezingen, die zij ten behoeve van
dit werk hield. „Wij konden ter financiering van
hun werk, dat zij zonder subsidie doen, allerlei met
de hand gemaakte artikelen kopen. Verder zijn daar
door vrijwilligers en ontheemden bungalows ge
bouwd, die tegen een billijke prijs te huur zijn. In
voor- en naseizoen betaalt men voor een bungalow,
waarin vier personen kunnen wonen een huur van
slechts 100 per week. In het hoogseizoen ligt de
prijs zeker niet hoger dan 150 per week. De Dor
dogne is een zeer gezocht vakantiegebied. Mocht U
er iets voor voelen daar een bungalow te huren, dan
kunt u schrijven naar Madame Barthélémyv. d.
Kreek, Village Albert Schweitzer, Paunat- 24 (Dor
dogne) Frankrijk.
Zij, die daar enige tijd willen gaan werken en ik
denk hierbij in het bijzonder aan ook jon?e mensen,
kunnen zich aan dat adres vervoegen. Wij kunnen
haar ook helpen door bloemen te drogen en haar
die toe te zenden. Bloemblaadjes worden geplakt op
kaarten in de vorm van allerlei vogels en andere
voorstellingen, die waard zijn ingelijst te worden.
Deze kaarten worden verkocht ten bate van het
werk, dat daar in Paunat gebeurt.
If ET echtpaar gaat binnenkort voor enkele maan-
den naar India om te zien of wellicht, daar
mogelijkheden zijn met een klein project te begin
nen. Het werk in Paunat wordt door anderen waar
genomen. Deze vrouw, die na haar werk in Lam-
Vooral als er met de Paasdagen gasten komen
heeft de huisvrouw extra zorgen om eens wat „an
ders dan anders" op tafel te brengen. Wij waren zo
gelukkig van een vakmm enkele niet al te ingewik
kelde recepten te krijgen, die wij hieronder laten
volgen:
VOOR DE HOOFDMAALTIJD:
Garnalencocktail.
Per persoon wordt gerekend ongeveer een half
ons garnalen, een halve banaan plus cocktailsaus.
Maak een bed van plakjes banaan onderin het glas.
Vul dit verder op met de garnalen, gemengd met de
rest van de banaan. Overgiet de cocktail met de
saus.
De saus. Hiervoor hebt u nodig mayonnaise plus
tot zalfdikte geslagen room. De verhouding is 1 op 1.
Verder kunt u hieraan toevoegen wat sherry, cog
nac, peper, zout, een weinig worchestershire saus
en wat paprika. Garneer het geheel met een plakje
banaan met daarop wat gehakte peterselie en papri
kapoeder.
Mocht u een garnalencock
tail te duur vinden, dan kun
nen mimosaeieren als voorge
recht worden gegeven. Overi
gens ook zeer geschikt voor bij
de boterham.
Mimosa- eieren.
Benodigd: 4 eieren. 100 gram ham, 40 gram botar
of margarine, mayonnaise, kropsla voor garnering.
De eieren hard koken, pellen en in de breedte
doormidden snijden. De boter of margarine zacht
roeren en vermengen met de zeer fijn gesneden
ham en eventueel zout en peper. De eidooiers zeven,
hiervan de helft mengen met het hammengsel en de
halve eieren hiermee vullen. De eieren met de bolle
kant naar boven op een ronde schotel plaatsen, ze
met een dikke laag mayonnaise bestrijken en hier
over de rest van de gezeefde eidooiers strooien. De
gewassen sla om de eieren schikken.
Kalfsvlees Marengo (6 personen).
Benodigd: 750 gram ragoütvlees, 1 gewreven
knoflookteentje, 1 dl (ongeveer 1 theekopje) witte
wyn, 50 gram tomatenpuree, 18 mooi bruingebak
ken uitjes, 250 gram verse tomaten, geschild, ge
sneden en licht in olie gebakken, 250 gram cham
pignons, zout, peper, gehakte peterselie. Kooktijd
IY2 a 1% uur.
Braad het ragoütvlees in boter aan en bak het
voorzichtig bruin, voeg knoflook toe, strooi er wat
bloem overheen en blus met de witte wijn en wat
water. Vervolgens de tomatenpuree, uitjes, zout,
peper en verse tomaten toevoegen. Laat het geheel
1% uur zachtjes koken, schep het vet van de saus,
doe de rauwe, schoongemaakte en in plakjes gesne
den champignons erbij. Nog 15 minuten koken, de
massa op een schaal leggen, er gehakte peterselie
overheen strooien en rondom versieren met hart
vormige croutons (Deze laatste snijdt u uit sneetjes
oud wittebrood en rooster ze even in de koekepan).
Dit gerecht wordt geserveerd met mooie ronde ge
kookte aardappeltjes of een verfijnde appelpuree
en groente naar smaak.
DESSERT
Roomijs.
Bijna iedereen kan tegenwoordig ijs op tafel
brengen. Vele huisvrouwen beschikken over een
koelkast met vriesvak of hebben een diepvrieskist.
Voor hen, die geen koelkast bezitten, is er praktisch
op ieder dorp ijs in grotere porties te koop.
De bereidingswijze is eenvoudig. De ijsvla wordt
in het vriesvak gedaan, nadat de koelkast volledig
ontdooid is geweest en op de laagste temperatuur
is ingeschakeld. De meest smakeliike resultaten
verkrijgt men door de ijsvla te maken van melk,
gecombineerd met room. Wanneer men geen room
toevoegt, is het vetgehalte te laag en worden grote
ijskristallen gevormd. In de ijsmachine wordt de
kristalvorming voorkomen door de ijsvla voort
durend in beweging te houden. In de koe1 kast is dit
niet het geval, zodat men voor de bereiding van ijs
in de koeTkast niet e7k willekeurig ijsrecent kan ge
bruiken. Voegt men aan de ijsvla wat gelatine toe,
dan wordt de vorming van ijskristallen tegenge
gaan. Er zijn zakjes iisnoeder in de handel, waar
mee men zonder kloppen in enkele uren tijd
zeer smakelijk roomijs kan maken, waarin geen ijs
kristallen voorkomen!
Mexicaanse taart (voor 6 personen).
125 gram poedersuiker, 90 gram bloem, 80 gram
boter, 25 gram cacaopoeder, 4 hele eieren en een ei
geel.
Roer, liefst met de mixer als voor een bisquitaart
de. ei-gelen en de suiker in een kom, die in warm
water is geplaatst dooreen. Voeg cacao, bloem en
stijfgeklopte eiwitten daar doorheen en als laatste
de gesmolten boter. Bak de taart in matig hete oven
gaar. Baktijd ongeveer 40 minuten. Laat het gebak
koud worden, snijd het in twee plakken, bestrijk
één daarvan met een laag botercrème, waaraan
cacao is toegevoegd. Leg de plakken op elkaar en
besmeer de bovenkant met abrikozenjam. Garneer
de taart met gespoten rozetten stijf geslagen slag
room. waaraan poedersuiker en vanille is toege
voegd en leg in het midden van elke rozet een cho
colade paaseitje.
T/OORAL kinderen zijn dol op een gezel-
r lig versierde tafel, waar ze rraag aan
meéhélven. Momenteel zHn er in de tuin te
kust en te keur kleine bloemen te vinden,
die de tafel een feestelijk aanzien kunnen
geven. Wij behoeven er e-ht niet zo bar veel
te hebben, want een klem bab~e en kleine
vaasjes vragen maar weinig. Kiest u voor
het middenstukke een bakie, waarin de bloe
men laag worden geschikt. Blauw en geel
vormen een mooie combinatie. Verder kunt
u enkele piepkleine vaasjes met primula's
en blauwe drwfnes ne^r-'eten. Kleine toefjes
van deze bloemetjes, hier en daar op tafel
neergelegd doen het ook heel goed en
loopt geen risico, d^t de vaasies omvallen
en uw mooie taf e1-1 aken nat wordt. Ik ken
gewinnen, waar zelfs de ontbijttafel al met
kleine bloemen is versierd. In zo'n ae-'al wor
den er geen gekleurde eieren ory tafel gezet,
daar het geheel anders te druk wordt.
T/ROEGER was het op de boerderijen ge-
woonte. dat er met Pa*en boterlamme-
tjes gemaakt werden, die al aan het ontbijt
o-o tafel verschenen. Kortgeleden las ik. dat
deze boterlammetjes in ere zijn gesteld en
zelfs in de week voor Pasen in Amsterdamse
etalanes zijn te zien. Ook zijn er houten
vormvjes te koon. waarmee men in een wip
wat boterlammetjes maken kan. De vormnies
moeten vooraf worden nat gemaakt. Mis
schien zün er hier en daar op de Zeeuwse
boerderijen, waar vroeger boter werd bereid
nog wel vormpjes te vinden.