PLATTELANDSJEUGD
Gastvrijheid en mentaliteit
Gesiaagde wedstrijdendag in Schoondijke
Beursnieuws
Echt Zeeuws tarwebrood
Van losse en flessenmelk
22
Nog steeds is de provincie Zeeland geen geheel.
Vergeleken met tien jaar geleden zijn er echter
grote vorderingen gemaakt: Drie-eilandenplan en
Zeelandbrug zijn een feit.
Maar Tholen en Zeeuws-Vlaanderen zijn nog
steeds niet met de ,,rest" verbonden.
Toen alle eilanden nog los van elkaar waren ont
stond er door die grote zelfstandigheid een eigen
mentaliteit.
Maar helaas hebben de vaste oeververbindingen
daar geen verandering in kunnen brengen. Binnen
de P.J.G.Z. is dat goed waarneembaar, vooral als je
diverse mensen uit verschillende streken kent.
Komt daar het volgende, toch enigszins merk
waardige, verschijnsel misschien uit voort
FEEST EN GASTVRIJHEID
Wanneer de P.J.G.Z. of één van haar streken of
afdelingen een feestavond organiseert is het pret
tig en nuttig mensen aanwezig te treffen uit onze
hele provincie. Het kontakt is nog steeds een be
langrijk element, zolang we ons nog geen Zeeuw
Vele plattelandsjongeren uit alle streken van
Zeeland zorgden voor een gezellige drukte in de
gebouwen van de Landbouwpraktijkschool te
Schoondijke, waar op 30 september de gezamenlijke
jongerenorganisaties hun jaarlijkse Wedstrijden
dag hielden.
Er was een keus te maken uit vele wedstrijden
en er werd dan ook met animo gestreden. Het grote
evenement van de dag was natuurlijk de wedstrijd
om het provinciaal kampioenschap trekkerbehen
digheid. Jan Roelse en zijn mannen hadden een par
cours vol moeilijke en verrassende opgaven samen
gesteld. Dick Vogelaar uit Kloosterzande bewees,
dat zijn overwinning vorig jaar geen toevalstreffer
is geweest, want ook nu weer bleek hij de snelste
en behendigste rijder te zijn. Hij kwam voor de
tweede maal in het bezit van de fraaie 3-C.J.O.-
beker.
Een fleurig intermezzo was de show van zelfge
maakte kleding door een aantal meisjes. Ook hier
speelt „behendigheid" een grote rol, zowel met de
naald als op het showplankier.
P.J.G.-voorzitter Jaap Zandee reikte na afloop
van de wedstrijden de vele prijzen uit. Ook sprak
hij woorden van dank tot ir. G. F. Israël, direkteur
van de Praktijkschool, en zijn medewerkers, de
juryleden en alle anderen, die met kennelijk ple
zier hebben meegewerkt om ook deze Wedstrijden
dag weer tot een succes te maken. Een succes, dat
voelen, maar Walcherenaar of Noordbevelander.
En dan valt het op zo'n feestavond op dat er vaak
een grote groep voortijdig moet vertrekken, omdat
men de laatste boot niet mag missen. Voorbeelden:
Bloesemrit, Sportdag te Ternèuzen. Men kan in de
„Plattelandsjeugd" meestal een aankondiging over
het te houden feest lezen, met. de vermelding dat
er slaapplaatsen beschikbaar zijn.
Het bestuur van zo'n streek heeft in de meeste
gevallen erg haar best gedaan om leden te vinden
die wel een paar mensen kunnen herbergen. En hoe
jammer is het niet dat daar dan geen gebruik van
wordt gemaakt! Omdat ten eerste het voor de an
dere leden op zo'n avond niet leuk is dat er een
grote groep vertrekt. Want of het nu met of bij de
Zeeuws-Vlamingen is, het is altijd gezellig. Verder
is het erg leeg, wanneer ze weg zijn. (Denk aan
het bal na afloop van de Bloesemrit.) Dat is dan
tegelijk ook de tweede reden. Voor de organisatoren
is het sneu om half tien met dertig man over te zijn.
MENTALITEIT
Juist omdat er zulke grote mentaliteitsverschillen
bestaan, zou het nuttig zijn toenadering te zoeken.
1
ook niet in de laatste plaats te danken is aan de
vele leden, die hun belangstelling hebben getoond
door een bezoek aan dit evenement.
's Avonds trokken velen naar Waterlandkerkje,
waar de P.J.G. West Zeeuws-Vlaanderen een groot
schuurfeest hadden georganiseerd. Qok hier waren
vele gezellige uren te beleven als sluitstuk van een
uitstekend geslaagde dag. De uitslagen van de wed
strijden waren als volgt:
Trekkerbehendigheid: 1. en provinciaal kampioen
D. Vogelaar, Kloosterzande, 860 pnt.; 2. D. Diele-
man, Zaamslag, 878 pnt.; 3. J. Luteijn, Nisse, 963
pnt.; 4. J. IJsebaert, St. Jansteen, 1016 pnt.; 5. J. de
Vrieze, Scharendijke, 1073 pnt.; 0. R. Vervaet, Bier
vliet, 1089 pnt.; 7. L. Melis, Serooskerke, 1115 pnt.;
8. D. P. Verhulst, Kamperland, 1145 pnt.
Technische kennis: 1. J. de Vrieze, Scharendijke,
65 pnt.; 2. M. Markusse, Nieuw en St. Joosland, 63
pnt.; 3. W. P. Reijnierse, Nieuwdorp, 63 pnt.
Algemene kennis voor meisjes: 1. Mej. J. C. Zan
dee, Goes, 3 ft.; 2. Mej. A. Dieleman, Axel, 5 ft.; 3.
Mevr. M. Nobels, Goes, 7 ft.
Onkruidenherkenning: 1. I. Haartsen, Schoon
dijke, 2 ft.; 2. T. van Waés, IJzendijke, 2 ft.; 3. M.
Quaak, Kloosterzande, 2 ft.
Bloemschikken: 1. Emmy Thomas, Hoofdplaat; 2.
Willy Bosselaar, Aagtekerke; 3. Riet Louwerse,
Middelburg.
En hoe kan dat beter dan eens bij die anderen thuis
te zijn, er te slapen, te eten èn te praten. Dan kan
men concluderen of een Schouwenaar en een
Zeeuws-Vlaming echt zoveel anders zijn. Dat van
die Schouwenaar en Zeeuws-Vlaming uitsluitend
als een voorbeeld
Waarom gaat men wel met een uitwisseling naar
een andere provincie en zelfs naar het buitenland?
Dan komt men ook bij „wild vreemde" mensen.
Terwijl de mensen van onze eigen P.J.G. niet
vreemd hoeven te zijn.
Denk er eens aan in het komende seizoen. Orga
niseer je een feestavond, die voor alle P.J.G.Z.-leden
toegankelijk is, zorg er dan voor dat er enige slaap
plaatsen beschikbaar zijn.
En tot de mensen die zo'n kan% geboden krijgen,
zou ik willen zeggen: benut een dergelijke kans S
Misschien dat dan langzamerhand het verschil dat
ons Zeeuwen onderling zo kenmerkt, een beetje
gaat verdwijnen.
Een gezellige, gezamenlijke P.J.G.Z.-avond is
toch echt niet te versmaden
AD.
T.V.-prikkers maken: 1. Suus de Feijter, Water
landkerkje; 2. Willy Bosselaar, Aagtekerke; 3. Ca-
rien de Putter, Kamperland.
Fruitschaal opmaken: 1. Riet Louwerse, Middel
burg; 2. Lenie Meijers, Serooskerke; 3. Lucy Pari-
daen, Waterlandkerkje.
Modeshow: 1. Marie Therèse Mullaert; 2. Trees
van Waes; 3. Nellie Verplanke.
Fruitherkenning: 1. Jac. de Visser, Serooskerke,
312 ft.; 2. A. L. van Westen, Zierikzee, 3'/2 ft.; 3. J.
WisseNijsse, Kapelle, 31 ft.
Bromfietscross: 1. B. M. Quist, Borssele; 2. A. de
Feijter, Kloosterzande; 3. F. Haak, Biervliet.
Fotoherkenning: 1. H. Cappon, Zuidzande, 5 ft.;
2. R. Jansen, Zaamslag, 6 ft.; 3. J. Luteijn, Nisse,
6 ft.
JONGERENAKTIVITEITEN
CURSUS WALCHEREN
Hebt u de aankondigingen voor de cursus „Be
drijfsopvolging en financiering" in de vorige „Plat
telandsjeugd" gelezen? Zo niet, doe het dan nu en
geef u op vóór 16 oktober bij A. de Buck, „De Linge",
Grijpskerke (post Oostkapelle), telefoon 01188-288.
VOOR DE VROUW VAN HET PLATTELAND (Vervolg van pag. 20)
A LS eerste willen wij noemen de ADAX electrische
verwarmingsapparatuur, geïmporteerd en ten
toongesteld door de METERFABRIEK DORDRECHT
te Dordrecht, waarvan Verkoopbureau Excelsior
Dordrecht de alleenvertegenwoordiging voor Neder
land heeft. Adax is een Scandinavisch produkt. Juist
in de Scandinavische landen worstelt men in de win
ter met verwarmingsproblemen. Men heeft deze naar
men meent afdoende opgelost met Adax. Het is een
nieuwe electrische wandradiator en plintverwarming
met circulerende en stralingswarmte. Simpele één-
knopsbediening, vierstanden-schakelaar (voor constan
te warmteafgifte) en thermische schakelaar in één.
De ingebouwde thermostaat met 10 standen regelt de
kamertemperatuur van 5 tot 30 graden Celsius. Keuze
mogelijkheid uit plintverwarming en wandradiator,
iedere uitvoering bestaande uit 5 typen. Geschikt voor
verwarming van elkvertrek. Alle apparaten worden
voor muurbevestiging geleverd. Voor vloeropstelling
zijn pootjes los verkrijgbaar. 3 jaar fabrieksgarantie
op verwarmingselement en thermostaat.
Adax verwarmt economisch. Heeft de kamer de ge
wenste temperatuur bereikt, dan schakelt de inge
bouwde thermostaat zélf de stroom uit, waardoor U
bij juiste afstelling een stroombesparing van ca. 40
verkrijgt. Het apparaat is volautomatisch en volmaakt
veilig. Door de wandbevestiging is omverlopen uitge
sloten en de radiator wordt niet zo warm, dat ver
branden mogelijk is. Het apparaat is zodanig gecon
strueerd, dat het electrische deel onbereikbaar is,
zelfs voor de kleinste kindervingertjes.
UET zou ons te ver voeren alle 5 artikelen, die de
oranjewimpel verworven hebben zo uitvoerig te
beschrijven als bovenstaande. Wij vonden echter ge
noemde radiator zeer belangrijk voor verwarming van
vertrekken, waar een permanente verwarming niet
noodzakelijk is. Wel willen wij even de namen van de
andere 4 wimpelwinnaars noemen.
Deze zijn het Gieso Fix afgietdeksel, het ventilerend
slaapvlak van de stalen meubelfabriek „Bovi", de
VEROSOL gordijnstoffen en de MITUKA damesslip.
Dit laatste willen wij weer wel even toelichten. Het
bijzondere is, dat de slips geheel geminderd zijn ge
breid, vervaardigd van mouse nylongaren, dus zeer
elastisch en daardoor perfect afkledend. Verder voor
zien van een naadloos ingebreid badstofkruisje van
veredelde Egyptische katoen (karnak). De voordelen
hiervan zijn: Niet schrijnend, ventilerend, absorberend,
door de breiaard discreet steunend. Zij zijn kleurecht,
gemakkelijk en snel wassen en vlug droog. Het is een
produkt van Ned. Fabrikaat.
Nooit tevoren hebben wij heerlijker Zeeuws tarwe
brood geproefd dan in de stand van de Stichting „Echte
Bakkergilde". Leden van deze Stichting zijn bakkers,
die in hun eigen bedrijf brood bakken en verkopen,
zowel groot- als kleinbrood en er zich op toeleggen,
dat de kwaliteit tot de allerbeste behoort. Het is een
lust voor het oog de velerlei soorten groot- en klein
brood te zien en de geur zegt reeds, dat men met een
produkt van uitnemende kwaliteit te maken heeft.
Zoals wij aan de uitdrukking „koude oorlog" zijn
gewend geraakt, zo weten wij meteen wat het be
tekent als men over „warme" en „koude" bakkers
spreekt. De eerstgenoemden verkopen in hun zaak het
brood, dat zij zelf bakken, de tweede groep koopt het
brood bij een broodfabriek.
Merkwaardig is, dat het publiek in de grote steden,
dat al veel eerder dan de plattelandsbevolking met
de „koude" bakkers te maken kreeg, vaak in de rij
staat in de zaak van een „warme" bakker. De Stich
ting heeft een beeldmerk met de naam „echtè" bak
ker gedeponeerd, waarmede men de aandacht van de
consument wil trekken. Zo zien wij weer eens dat als
de consument prijs stelt op een goed artikel dit koopt.
Een stimulans dus voor de „warme" bakkers hun
uiterste best te doen prima kwaliteit te leveren. Zij
kunnen dan verzekerd zijn van een groeiend aantal
klanten, want „ons dagelijks brood" is nog steeds een
belangrijk onderdeel van onze „koude" maaltijden.
Huishoudingen, die flessenmelk gebruiken, kopen
vrijwel constant circa 20 minder melk dan gebrui
kers van losse melk. Bij overschakeling van losse melk
op flessenmelk past men zich nagenoeg onmiddellijk
aan bij dit lagere aankoopniveau. Deze conclusies
kunnen worden getrokken uit de uitkomsten van het
marktonderzoek naar de huishoudelijke aankopen. De
door dit onderzoek verkregen informatie is verwerkt
in een door het produktschap voor Zuivel samenge
stelde publikatie betreffende de aankopen van con-
sumptiemelk en consumptiemelkprodukten in 1966. De
huishoudelijke aankopen van vla zijn sinds 1963 met
niet minder dan 80 gestegen. De koperskring voor
dit produkt is met 30 gegroeid. Het aantal kopers
van yoghurt blijft vrijwel constant, de gekochte hoe
veelheid per kopende huishouding is echter met ruim
16 gestegen. Het gebrek aah huishoudelijk personeel
zal in laatstgenoemde gevaflen wel een woordje mee
spreken. Een goede vla bereiden kost tijd, zodat vele
huisvrouwen er tegenwoordig de voorkeur aan geven
de vla kant en klaar bij de melkboer te kopen.
DE KIP EN HET EI
Recepten
STOOFSCHOTEL VAN KIP MET RIJST
1 kip van ongeveer 3 pond, een half pond rijst,
4 eetlepels boter of margarine, 1 blikje toma
tenpuree, 1 kleine selderieknol, wat bladselde-
rie, peterselie, uitje, aroma, peper, zout en zo
u er van houdt een paar kruidnagels en laulier-
blaadjes.
Bak de met zout en peper bestrooide kip in een
braadpan in de boter mooi bruin. Haal het vlees
van de botjes af. Doe nu de gesnipperde ui in de
boter en laat deze lichtbruin worden. Voeg dan het
kippevlees, de in kleine reepjes gesneden selderie
knol, de gewassen rijst met eventueel de kruiden
toe (kruiden liefst in heel dun doekje binden)Voeg
2'A maal zoveel water bij als rijst en laat alles op
een zacht vuur gaar worden. Bind, wanneer de
massa te vochtig mocht zijn, deze aan met wat aan
gemengd aardappelmeel. Haal de kruiden er uit en
dien het gerecht heet op.
Strooi over het geheel een lepel fijn gemalen
peterselie. Is men in het bezit van een glazen vuur
vaste schotel, dan hierin op tafel zetten.