Kalveropfokwedstrijden
Schouwen-Duiveland en Tholen
Provinciale veebeoordelingswedstrijd
te Biggekerke
13
Wedstrijd te Tholen Het grote moment breekt aan.
Wedstrijd te Schouwen-Duiveland. Allen tesamen poseren voor de jury.
Op 6 en 7 juli werden op Schouwen-Duiveland en Tholen tijdens de fokveedagen weer de eindkeurin-
gen gehouden van de kalveropfokwedstrijden. Deze wedstrijden hebben tot doel de plattelandsjongeren
met deze tak van de rundveehouderij bekend en vertrouwd te maken.
Tegelijkertijd is het zeer belangrijk dat men door middel van deze wedstrijden probeert de opfok van
de kalveren te verbeteren en zich bewust is van de kosten aan de opfok verbonden.
OPFOKKOSTEN
Het is niet eenvoudig om een goede opfok met
een goedkope samen te laten gaan. De opfokkosten
over de eerste 154 dagen bedragen gemiddeld per
kalf 146,of 0,95 per dag.
De kosten liepen ver uiteen vanaf 107,per
kalf tot 180,De gemiddeld groei bedroeg in
deze tijd 650 gram per dag. Gaan we de kalveren
in twee groepen verdelen, dan blijken de opfok
kosten van de dieren beneden het gemiddelde
134,te bedragen en van de anderen 170,De
voeding van beide groepen is als volgt:
„goedkopere groep" „duurdere groep"
(gem. kosten 134) (gem. kosten 170)
volle melk 131 1 84 1
kunstmelk 43 kg 68 kg
krachtvoer 48 kg 60 kg
pulp 10 kg 52 kg
De groei van de kalveren was in beide groepen
ondanks de hogere voederwaarde van het duurdere
rantsoen gelijk; n.l. respectievelijk 674 en 669 gram
per dag. De opfokkosten van de „dure" kalveren
lagen evenwel 36,hoger. Hieruit blijkt dat hoge
opfokkosten geen waarborg vormen voor de groei
en ontwikkeling van het kalf.
VOEDING
Hoe men het kalf ook opfokt de eerste biest moet
het kalf altijd hebben en wel kort na de geboorte.
In de biest zitten bestanddelen die het kalf nodig
heeft en die het beschermen tegen allerlei ziekten.
Het is aan te bevelen het kalf de eerste twee weken
melk van de eigen moeder te geven. Na de tweede
week kan koemelk geleidelijk vervangen worden
door kunstmelk. Kunstmelk is n.l. goedkoper dan
volle melk (resp. 20 cent en 35 cent per liter)
en kan bij de nodige zorg tot even goede resultaten
leiden. Met het oog op de ontwikkeling van de
pens is het noodzakelijk vanaf de tweede a derde
week hooi en krachtvoer te geven. Het krachtvoer
kan aanvankelijk als korrels worden verstrekt en
na enige tijd vervangen worden door kalverbrok
jes. Bij een beperkte melk- of kunstmelkvoedering
tot maximaal 2 kg per dier per dag. Wordt ge
durende langer dan 12 weken volle melk of kunst
melk verstrekt dan minder. Maximaal is aan melk
of melkprodukten 200 a 300 kg volle melk nodig
of 80 kg volle melk en 30 kg kunstmelkpoeder.
BEOORDELING EN RESULTATEN
De deelnemers aan de wedstrijd krijgen een goed
inzicht wat betreft de voedselbehoeften en -kosten
doordat ze in een boekje het wekelijks voeder»
verbruik^yan het kalf moeten bijhouden.
Ook huisvesting algemene verzorging, toilet en
voorbrengen worden beoordeeld, zodat de deel»
nemers ook hierin enige ervaring opdoen.
Voor al de bovengenoemde onderdelen worden
punten toegekend met een totaal maximum van
260.
In Zierikzee ging J. J. Steenpoorte met de hoog
ste eer strijken. Hij behaalde 217,8 punten, die
vooral door de prima voeding tot stand kwamen.
Ook het toilet was heel goed, het voorbrengen kon
beter.
Flinke concurrentie werd hem aangedaan door
mej. E. Bolkenbaas uit Kerkwerve; zij behaalde
214 punten. De voeding was hier wat minder, maar
de andere onderdelen kwamen heel goed uit de
verf.
Derde werd J. de Vlieger uit Nieuwerkerk met
212 punten. Gezien zijn leeftijd en het feit dat hjj
voor de eerste maal aan de wedstrijd deelnam een
goede prestatie.
Op Tholen was het D. Hage uit Poortvliet die het
best voor de dag kwam, hij behaalde 220,8 punten
door een goede voeding en prima toilet. Tweede
werd D. C. Uijl ook uit Poortvliet met 211 punten
die hij via toilet en voorbrengen verkreeg. De
derde plaats werd veroverd door M. Duijzer even
eens te Poortvliet met 210,2 punten.
De jury in beide plaatsen was van oordeel dat
de deelnemers zich bijzonder goed hebben geweerd
in deze zo sportief verlopen wedstrijden.
W. G. HEIJ
R.V.V.D. Goes
Op zaterdag 22 juli j.l. werd op het bedrijf van de
heer J. Kodde de provinciale veebeoordelingswedstrijd
gehouden. Landbouwjongeren uit Walcheren en Oost
Zeeuws-Vlaanderen namen hieraan deel. Doel van
deze wedstrijd is, door toepassing van het wedstrijd
element, de landbouwjongeren aan te sporen zich te
bekwamen in het beoordelen van rundvee. Een juiste
beoordeling van exterieur en constitutie zal naast pro-
duktie-controle en veeziektekennis kunnen leiden tot
een gezonde en hoogproduktieve veestapel.
De veebeoordelingswedstrijden wekken bij de jon
geren belangstelling op en de veekennis wordt ont
wikkeld. Later zullen zij met deze kennis, in combi
natie met de andere takken van de veehouderij, kun
nen bijdragen tot verbetering van onze veestapel.
DF. BALK VAN HET KEURINGSRAPPORT
Tijdens de kursus die aan de wedstrijden voorafgaat
wordt veelvuldig gebruik gemaakt van het keurings
rapport van het Nederlands Rundvee Stamboek. Spe
ciaal wordt de zogenaamde „balk" onder de loupe ge
nomen.
De onderdelen die in de balk voorkomen en hier
onder in het kort worden weergegeven, verdienen bij-
zondere aandacht.
Als eerste wordt de „bouw" genoemd. Onder de
bouw verstaat men de algehele soliditeit van het dier,
dus de hoedanigheden die voor de bruiksbaarheids-
duur van belang zijn. De benen, klauwen, vorm en be
vestiging van het uier worden bij de bouw voorop ge
steld.
Naast de bouw vormt de „ontwikkeling" een van
de onderdelen waarop de laatste jaren sterk wordt ge-
selekteerd. De massa van de koe, beoordeeld in hoog
te, lengte en breedtematen en het volume van de mid
denhand spelen hier de voornaamste rol.
Het moeilijkste onderdeel is het „type". Het type
is het geheel der verhoudingen in zij- en bovenaan
zicht en de mate van adel. Onder het laatste wordt
vooral de fraaiheid van de verschijning en de graad
waarin de fijnere rastypische kenmerken ontwikkeld
zijn, verstaan.
Naast de drie voornaamste, bovengenoemde, onder
delen spelen melktekens, beenwerk en bespiering een
grote rol. Bij de melktekens letten we vooral op de
vorm, ontwikkeling, soliditeit en kwaliteit van uier
en spenen. Hiernaast wordt de ontwikkeling van de
meikaderen en de kwaliteit van de huid en beharing
beoordeeld.
De ontwikkeling, stand, gang en hardheid van het
beenwerk is vooral mede voor een lange levensduur
van de koe van belang en wordt hierop dan ook be
oordeeld. Ook de ontwikkeling, vorm en hardheid van
de klauwen moet hierbij niet vergeten worden.
Onder bespiering verstaat men de ontwikkeling van
het spierweefsel, de vleesdelen dus. De bespiering mag
nocht te licht noch te zwaar zijn, vooral op een goede
gevuldheid van rug, lendenen, kruis en dijen moet
gelet worden.
Een samenvatting van bouw, ontwikkeling en type
Is het algemeen voorkomen. Melktekens, beenwerk
en bespiering tellen in mindere mate mee. De om
schrijving is het in korte bewoordingen weergeven
van het algemeen voorkomen waarbij de goede en
slechte eigenschappen met name worden genoemd.
DE WEDSTRIJD
Het hierboven genoemde wist A. de Visser uit
Aagtekerke het best in de praktijk te brengen. Hij be
haalde 114*4 punten van de maximaal 150. Tweede
werd W. Verhage uit Koudekerke met 114 punten;
derde was W. Francke uit Grijpskerke met 113 pun
ten en vierde werd J. Vinke uit Hengstdijk met 104*4'
punten.
De wedstrijd bestond uit het omschrijven en in
juiste volgorde plaatsen van 5 koeien. Dit werd eerst
schriftelijk gedaan, waarna enkele koeien werden ver
wisseld. Deze moesten opnieuw in de juiste volgorde
geplaatst worden met een mondelinge toelichting ten
overstaan van de jury. Dit vormde het mondelinge
gedeelte.
Het viel op dat verschillende deelnemers het niet
met de jury eens waren over één dier. De jury plaat
ste dit dier als eerste, terwijl deze deelnemers het een
lagere plaats toedachten. Na een toelichting aan het
eind van de wedstrijd stemde men, tot op zekere
hoogte, met het oordeel van de jury in. „We zagen
het niet" aldus enkele deelnemers. Algemeen was men
van oordeel dat het een moeilijke doch boeiende wed
strijd was.
W. G. HEIJ, R V. V. D„ Goes.