HET KERSTDINER EN DE „LIJN" OUD FEEST, NIEUWE STIJL 31 Wie aan de lijn doet en ontzettend veel van lekker eten houdt (een combinatie die nogal eens wordt gezien) heeft het met Kerstmis en de daaropvolgende feestdagen verschrikkelijk moeilijk. Daarin verschilt hij of zij dan natuurlijk niet met lijders aan diabetes of aan verhoogde bloed druk, die zich eveneens beperkingen in hun voeding moeten opleggen. Wat hij of zij op deze zieken vóór heeft is, dat de beperkingen slechts van tijdelijke aard zijn, terwijl die er steeds mee door moeten gaan. Helemaal waar is dit laatste misschien weer niet, want iemand die neiging tot dik worden heeft zal er goed aan doen ook na een bevre digend resultaat steeds sober te blijven eten! FANTASIE Maar goed, laten we veronderstellen, dat een overigens enigszins karig menu een beetje fees telijke uitbouw mag hebben op die dagen die nu eenmaal beroemd en berucht zijn om het werk dat er van de maaltijden wordt gemaakt. Alleen maar tevreden zijn met huiselijke ge zelligheid, vrienden aan tafel en een stralende kerstboom in de nabijheid is immers niet ieder een gegeven. Als het voor de dikkerds dan töch een feest maal mag worden, is er een ietsje fantasie van de vrouw des huizes nodig gecombineerd met veel verstandig overleg. DE BASIS De grondbeginselen van een dieet moeten na melijk gehandhaafd blijven, anders kon alle reeds gedane moeite wel eens geheel vergeefs geweest zijn. Dit betekent weinig calorieën in de vorm van vet en van koolhydraten, het betekent ook geen alcohol en geen zoete dranken. Ja, en wie dit leest en persoonlijk belang bij deze kwestie heeft zal nu wel diep zuchten en smadelijk lachen, omdat er naar zijn mening op die manier geen ordentelijk kerstdineetje samen te stellen is. Dat is niet sportief en ook niet doeltreffend voor iemand die zo dolgraag zijn dikte wilde kwijtraken. Daarom: niet mopperen en toch maar proberen. HORS D'OEUVRE Weinig vet, dat betekent: weinig boter, geen vette jus, geen olie, geen room. Weinig kool hydraten betekent: geen of slechts heel weinig aardappelen, rijst, brood en andere bakkerij- produkten, geen suiker, dus geen snoeperijen. Zullen we met Kerstmis eerst een hors d'oeuvre samenstellen? Dat kan als we afzien van enkele toevoegingen, die niet echt onmis baar zijn. Laten we voor onze hors d'oeuvre bedenken, dat eiwit in zijn verschillende vormen is toege staan. Vis mogen we daarvoor dus best gebrui ken. Laat die vis dan alleen geen van het vet drui pende paling zijn en liever ook geen zalm en laat er aan de sardines en aan de schaaldieren, zoals garnalen, kreeften, oesters (of minder def tig: mosselen) geen mayonaise worden toege voegd. Er kan wel een blaadje sla, augurk, tomaat en wat gekookt ei bij worden gelegd en op die manier komt er toch nog een heel aardig voor gerecht uit de bus. DE SOEP Daarna komt de soep. Nu niet iets uit pakjes nemen, maar zelf bouillon trekken van mager vlees. Die bouillon kunnen we als zodanig ge bruiken, mét citroen, maar zonder beschuit. Aan onze soep mogen we niet te veel zout toevoegen, maar we mogen ze desgewenst wel kruiden met peper en geuriger maken met ge hakte tuinkruiden. We mogen het vleesnat natuurlijk ook gebrui ken als basis voor groentesoep. Geklopt ei kan worden toegevoegd en ook magere strooikaas. HET VLEES De hoofdschotel zal zeer wel uit mager vleet kunnen bestaan. Ossehaas bijvoorbeeld is wel duur, maar echt feestelijk. Wild of gevogelte kan echter ook. Voor ons speciale menu kunnen we natuurlijk geen gebruik maken van een bijzonder vette poularde en ook niet van een ander gemest dier. Voor het bakken en braden is vanzelfsprekend boter nodig, maar daardoor ontstane jus kan niet als zodanig worden gebruikt; alleen het magere gedeelte daarvan komt in aanmerking. Daarom moet dit hoofdgerecht een dag van te voren worden klaargemaakt, er is dan vol doende tijd voor afkoeling, waardoor het mage re deel van de jus kan worden afgeschept. Kerstfeest is niet alleen het feest van gebeier, gezangen en gebeden. Lekker eten bij kaars licht hoort erook toe. Dat is al jaren zo. Toch verandert er de laatste tijd wel iets. Wat het eten betreft, tenminste. Waar vroeger de wit te damast met het rode lint de enige tafel bedekking leek, die de juiste sfeer kon op roepen, zoeken moderne mensen het nu in een andere richting. Place mats bijvoorbeeld, raken hoe langer hoe meer in, dus waarom zouden we ze niet eens op de Kersttafel leg gen? Ze zijn vooral in draion in zeer vele en prachtige kleuren en dessins te ver krijgen. Als er een stukje van de kalkoen of van het puddinkje van uw bord valt wat licht kan gebeuren bij die overvloedige Kerst diners of ais u wat morsig bent met de wijn, behoeft dat niets aan uw feestvreugde af te doen. Want ook de gekste vlekken doen draion geen kwaad I GROENTEN Aardappelen, rijst en maccaroni zijn zetmeel- spijzen die uitsluitend voor niet-dieethouders in aanmerking komen; groenten vormen in h*>t vermageringsdieet de hoofdzaak. Als er schalen met gemengde groenten op tafel komen is dat niet alleen een mooi gezicht, maar men kan dan van alles wat nemen zonder dieetfouten te begaan. Met compote is het moeilijker, die is meestal te zoet. Appelmoes, waaraan géén suiker is toegevoegd, is mogelijk, maar zal niet iedereen smaken. HET STRUIKELBLOK Vruchten uit blik moeten wel heel zorgvuldig uitgelekt zijn voor ze op tafel verschijnen. Trouwens het dessert vormt meestal een on overkomelijk struikelblok: het wordt te vet of te zoet of allebei. Een handige kookster vervaardigt misschien een puddinkje van citroensap en gelatine, met een beetje saccharine in plaats van suiker, maar wordt dat echt lekker, nee. Dessertkaassoorten moeten zonder uitzonde ring worden geschrapt. Allerlei baksels: weg er mee. Wat vruchten, in bescheiden hoeveelheid, dat is eigenlijk het enige wat voor nagerecht overblijft. En dan, vanzelfsprekend, rest ons het kopje koffie, dgt slechts weinig suiker of room mag bevatten, eventueel een beetje melk, hetzij ge wone hetzij tapte. Het „aan de lijn" doen is nu eenmaal geen pleziertje zolang je er mee bezig bent; dat ple zier komt pas weer na een goede afloop, bij voorbeeld Bijvoorbeeld als op daarna volgende feest dagen het pak goed zit en de japon een slank figuur nog extra mooi laat uitkomen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1966 | | pagina 31