HET KERSTDINER
EN DE „LIJN"
OUD FEEST,
NIEUWE STIJL
31
Wie aan de lijn doet en ontzettend veel van
lekker eten houdt (een combinatie die nogal eens
wordt gezien) heeft het met Kerstmis en de
daaropvolgende feestdagen verschrikkelijk
moeilijk.
Daarin verschilt hij of zij dan natuurlijk niet
met lijders aan diabetes of aan verhoogde bloed
druk, die zich eveneens beperkingen in hun
voeding moeten opleggen.
Wat hij of zij op deze zieken vóór heeft is,
dat de beperkingen slechts van tijdelijke aard
zijn, terwijl die er steeds mee door moeten gaan.
Helemaal waar is dit laatste misschien weer
niet, want iemand die neiging tot dik worden
heeft zal er goed aan doen ook na een bevre
digend resultaat steeds sober te blijven eten!
FANTASIE
Maar goed, laten we veronderstellen, dat een
overigens enigszins karig menu een beetje fees
telijke uitbouw mag hebben op die dagen die
nu eenmaal beroemd en berucht zijn om het
werk dat er van de maaltijden wordt gemaakt.
Alleen maar tevreden zijn met huiselijke ge
zelligheid, vrienden aan tafel en een stralende
kerstboom in de nabijheid is immers niet ieder
een gegeven.
Als het voor de dikkerds dan töch een feest
maal mag worden, is er een ietsje fantasie van
de vrouw des huizes nodig gecombineerd met
veel verstandig overleg.
DE BASIS
De grondbeginselen van een dieet moeten na
melijk gehandhaafd blijven, anders kon alle
reeds gedane moeite wel eens geheel vergeefs
geweest zijn.
Dit betekent weinig calorieën in de vorm van
vet en van koolhydraten, het betekent ook geen
alcohol en geen zoete dranken.
Ja, en wie dit leest en persoonlijk belang bij
deze kwestie heeft zal nu wel diep zuchten en
smadelijk lachen, omdat er naar zijn mening
op die manier geen ordentelijk kerstdineetje
samen te stellen is.
Dat is niet sportief en ook niet doeltreffend
voor iemand die zo dolgraag zijn dikte wilde
kwijtraken. Daarom: niet mopperen en toch
maar proberen.
HORS D'OEUVRE
Weinig vet, dat betekent: weinig boter, geen
vette jus, geen olie, geen room. Weinig kool
hydraten betekent: geen of slechts heel weinig
aardappelen, rijst, brood en andere bakkerij-
produkten, geen suiker, dus geen snoeperijen.
Zullen we met Kerstmis eerst een hors
d'oeuvre samenstellen? Dat kan als we afzien
van enkele toevoegingen, die niet echt onmis
baar zijn.
Laten we voor onze hors d'oeuvre bedenken,
dat eiwit in zijn verschillende vormen is toege
staan. Vis mogen we daarvoor dus best gebrui
ken.
Laat die vis dan alleen geen van het vet drui
pende paling zijn en liever ook geen zalm en
laat er aan de sardines en aan de schaaldieren,
zoals garnalen, kreeften, oesters (of minder def
tig: mosselen) geen mayonaise worden toege
voegd.
Er kan wel een blaadje sla, augurk, tomaat
en wat gekookt ei bij worden gelegd en op die
manier komt er toch nog een heel aardig voor
gerecht uit de bus.
DE SOEP
Daarna komt de soep. Nu niet iets uit pakjes
nemen, maar zelf bouillon trekken van mager
vlees. Die bouillon kunnen we als zodanig ge
bruiken, mét citroen, maar zonder beschuit.
Aan onze soep mogen we niet te veel zout
toevoegen, maar we mogen ze desgewenst wel
kruiden met peper en geuriger maken met ge
hakte tuinkruiden.
We mogen het vleesnat natuurlijk ook gebrui
ken als basis voor groentesoep. Geklopt ei kan
worden toegevoegd en ook magere strooikaas.
HET VLEES
De hoofdschotel zal zeer wel uit mager vleet
kunnen bestaan. Ossehaas bijvoorbeeld is wel
duur, maar echt feestelijk. Wild of gevogelte
kan echter ook.
Voor ons speciale menu kunnen we natuurlijk
geen gebruik maken van een bijzonder vette
poularde en ook niet van een ander gemest dier.
Voor het bakken en braden is vanzelfsprekend
boter nodig, maar daardoor ontstane jus kan
niet als zodanig worden gebruikt; alleen het
magere gedeelte daarvan komt in aanmerking.
Daarom moet dit hoofdgerecht een dag van
te voren worden klaargemaakt, er is dan vol
doende tijd voor afkoeling, waardoor het mage
re deel van de jus kan worden afgeschept.
Kerstfeest is niet alleen het feest van gebeier,
gezangen en gebeden. Lekker eten bij kaars
licht hoort erook toe. Dat is al jaren zo. Toch
verandert er de laatste tijd wel iets. Wat het
eten betreft, tenminste. Waar vroeger de wit
te damast met het rode lint de enige tafel
bedekking leek, die de juiste sfeer kon op
roepen, zoeken moderne mensen het nu in
een andere richting. Place mats bijvoorbeeld,
raken hoe langer hoe meer in, dus waarom
zouden we ze niet eens op de Kersttafel leg
gen? Ze zijn vooral in draion in zeer
vele en prachtige kleuren en dessins te ver
krijgen.
Als er een stukje van de kalkoen of van
het puddinkje van uw bord valt wat licht
kan gebeuren bij die overvloedige Kerst
diners of ais u wat morsig bent met de
wijn, behoeft dat niets aan uw feestvreugde
af te doen. Want ook de gekste vlekken doen
draion geen kwaad I
GROENTEN
Aardappelen, rijst en maccaroni zijn zetmeel-
spijzen die uitsluitend voor niet-dieethouders in
aanmerking komen; groenten vormen in h*>t
vermageringsdieet de hoofdzaak.
Als er schalen met gemengde groenten op
tafel komen is dat niet alleen een mooi gezicht,
maar men kan dan van alles wat nemen zonder
dieetfouten te begaan.
Met compote is het moeilijker, die is meestal
te zoet. Appelmoes, waaraan géén suiker is
toegevoegd, is mogelijk, maar zal niet iedereen
smaken.
HET STRUIKELBLOK
Vruchten uit blik moeten wel heel zorgvuldig
uitgelekt zijn voor ze op tafel verschijnen.
Trouwens het dessert vormt meestal een on
overkomelijk struikelblok: het wordt te vet of
te zoet of allebei.
Een handige kookster vervaardigt misschien
een puddinkje van citroensap en gelatine, met
een beetje saccharine in plaats van suiker, maar
wordt dat echt lekker, nee.
Dessertkaassoorten moeten zonder uitzonde
ring worden geschrapt. Allerlei baksels: weg er
mee. Wat vruchten, in bescheiden hoeveelheid,
dat is eigenlijk het enige wat voor nagerecht
overblijft.
En dan, vanzelfsprekend, rest ons het kopje
koffie, dgt slechts weinig suiker of room mag
bevatten, eventueel een beetje melk, hetzij ge
wone hetzij tapte.
Het „aan de lijn" doen is nu eenmaal geen
pleziertje zolang je er mee bezig bent; dat ple
zier komt pas weer na een goede afloop, bij
voorbeeld
Bijvoorbeeld als op daarna volgende feest
dagen het pak goed zit en de japon een slank
figuur nog extra mooi laat uitkomen.