plattelAndsjeugd ^Uoor cle ^Urouw van ket <=Piatteiand Neem eens champignons WEDSTRIJDENDAG NOORD-BEVELAND Oriëntatierit Tholen 23 Onder redactie van Mevrouw L. N. Huisman-Griep STEEDS MEER GELD VOOR VOEDINGSMIDDELEN Wie zijn ogen de kost geeft en geregeld winkelt, valt het op, dat er de laatste jaren steeds meer geld aan voedingsmiddelen wordt besteed. Naar onze mening mogen er dan ook door ons huisvrouwen hoge eisen aai de kwaliteit worden besteed. Helaas is in ons eigen land dit besef bij vele producenten en bij heel veel consumenten nog niet voldoende doorgedrongen. De Amerikanen zijn ons op dit punt een heel eind voir. Enige tijd geleden is er in Utncht de jaarlijkse internationale levensmiddelenbeurs gehouden en daar trokken vooral de Amerikaanse produkten sterk de aandacht. Door het snelle vervoer (we leven immers in de tijd van het straalvliegtuigtijd perk) is het mogelijk groenten en fruit in zo goed als verse toestand op de Europese markt te brengen. Er was dan ook een prachtige uitstalling van verse groenten en vruchten, echt om van te watertanden. Tomaten kennen wij natuurlijk allemaal, maar zo groot van formaat als daar tentoongesteld lagen, zien wij hier niet. Er waren prachtige maiskolven, die op de juiste wijze bereid, heerlijk smaken. De groene asperges, die hier alleen nog maar in blik worden verkocht, lagen daar kersvers. In Amerika is deze soort asperge heel bekend en wordt veel gegeten. Ook de ananas en de aardbeien mochten er zijn en wij konden kennis maken met limes, een soort groene citroen. NIEUW SLARAS Het bleef niet bij luxe groenten en fruit, want er was ook een kropsla, die wij hier niet kennen, de Iceberg Lettuce, een zeer stevige compacte krop sla, die op het eerste gezicht voor een groene kool zou kunnen worden gehouden. Het blad is dik en knapperig en de sla heeft zoveel smaak van zichzelf, dat men bij het aanmaken alleen maar wat zout zou behoeven te gebruiken. Overigens bezit deze soort sla de nuttige eigenschap, dat men hem 's morgens al kan klaarmaken, ook als men olie en azijn wenst te gebruiken. Wil men ze pas 's avonds eten, dan is de sla volkomen fris. Dat hoeven we met onze tere slabladen niet te proberen Eén krop sla is voldoende voor vier personen, voor diegenen die van een flinke portie groente houden. In de groente- la van de koelkast kan zo'n krop een week lang be waard blijven zonder iets van zijn frisheid verloren te hebben AMERIKAANSE RIJST Bij Amerikaanse families staan er als er sla ge geten wordt vaak vier of vijf flessen slasaus op tafel. De oudere mensen bedienen zich meestal van een saus, die weinig calorieën bevat, terwijl de jeugd zich van een wat meer olierijkere saus kan bedienen. Wij vragen ons af of deze slasoort binnen afzien bare tijd ook in Nederland gekweekt zal worden. De Amerikanen maakten ook geweldige reclame voor de rijst, die zij zelf in sommige staten ver bouwen. Zij vestigden er vooral de aandacht op, dat de huisvrouw betere resultaten bij het koken van rijst krijgt als zij het soort met extra lange korrel gebruikt. Voorlopig geloven.wij, dat zij moei lijk zullen kunnen concurreren met de langkorrelige Siamrijst, die ook prima droog kookt en aanmerke lijk lager in prijs ligt dan de Amerikaanse. CAKE EN CAKES Er werd ook nogal wat aandacht besteed aan de zgn. Instant-cakes. De ingrediënten zijn gemengd verpakt, er worden één of twee eieren bijgevoegd en het resultaat is, dat er een heel smakelijke cake na het bakken uit de oven komt. Wenst men de cake wat luxer op tafel te brengen dan was daar de crème kant en klaar bij te krijgen. Wij kennen hier in ons land al jaren de pakken ingrediënten voor cake en ander gebak, doch het resultaat valt vaak tegen. Wij zouden dus onze leveranciers eens naar de nieuwe Amerikaanse Instant-Cake kunnen vragen. Wij kunnen het nog gemakkelijker hebben, want als primeur op de Nederlandse levensmiddelenmarkt is er de diepvriescake van Sara Lee verschenen. Leverbaar in 21 soorten. De gebruiksaanwijzing is heel simpel: de cake uit het vriesvak halen en enige uren bij kamertemperatuur laten ontdooien. Dan is de cake gereed voor de consumptie. Zij, die de cake proefden, moesten echter eerlijkheidshalve beken nen, dat de smaak van het gebak toch wel wat achteruitgegaan was. MINDER WERK De dame, die als gastvrouw bij de Amerikaanse stand optrad vertelde, dat hoewel de Amerikaanse vrouw steeds minder moeite wenst te doen om de maaltijden te bereiden, zij steeds hogere eisen gaat stellen. Vandaar, dat de industrie er zich op toelegt conserven van zeer goede kwaliteit te leveren. Wij hopen, dat de handelaren, voor wie deze ten toonstelling eigenlijk was opgezet, goed uit hun doppen hebben gekeken en een juiste keuze bij het inkopen van de produkten hebben gemaakt. Hope lijk is het volgend jaar „de ROKA" (dit was de naam van de tentoonstelling) ook voor gewone huis vrouwen toegankelijk, zodat de consumenten zelf kunnen zien wat er te koop is in de wereld van vandaag en bepaalde produkten, waarop zij hun zinnen hebben gezet, bij hun leveranciers gaan be stellen. Wanneer er voldoende vraag naar bepaalde artikelen is, komen zij vanzelf in de handel, maar als de huisvrouw niet weet welke nieuwe artikelen er aan de, markt komen, kan zij er ook niet naar vragen en dit is jammer. Nu wij het deze keer over mogelijkheden met Amerikaanse produkten hebben gehad, willen wij niet nalaten uw aandacht te vragen voor een produkt van eigen bodem en wel „de champignon". Immers deze paddestoeltjes, die ook in onze provincie worden gekweekt, zijn het hele jaar door zonder al te grote prijs verschillen vers bij uw groentehandelaar te krijgen. Met een paar ons champignons kun nen wij een eenvoudig gerecht al een extra tintje geven, maar de paddestoeltjes lenen zich ook uitstekend om het hoofdbestanddeel van een maaltijd te vormen of tot een vol waardige groenteschotel te worden verwerkt. Champignons bevatten o.a. veel vitaminen B en veel mineralen. Wij geven hieronder een heel lekker recept: CHAMPIGNONSCHOTEL VOOR IN DE OVEN Benodigd: 600 gram champignons, 30 gram boter of margarine, een dessertlepel zeer fijn gehakte ui, wat citroensap, zout, peper en nootmuskaat, een halve liter kaassaus (ge wone bloemkoolsaus met flink wat geraspte kaas erdoor geroerd, een handje geraspte pit tige kaas, kleine klontjes boter). Maak de champignons schoon, snijd even tueel bruine plekjes weg en een klein stukje van de steel. Zijn ze wat groot uitgevallen, dan halveren. Vervolgens goed wassen onder stromend water. De champignons smoren in de boter en al roerend de fijngehakte ui, citroensap en kruiden toevoegen. Laat het ge heel ongeveer tien minuten zachtjes door sudderen en maak ondertussen de kaassaus met bloem, melk, wat vocht van de champig nons en de geraspte kaas op de bekende wijze klaar. De inmiddels gaar geworden champig nons in een beboterde vuurvaste schotel doen en de saus er overheen gieten. Strooi over het geheel een handjevol geraspte pittige kaas en leg hier en daar een klontje boter. Laat de schotel in 15 tot 20 minuten in een warme oven (200 graden) gratineren. AP 18 juni was het de grote dag van de PJG-ers in „Peeland". 's Morgens was er de provinciale viswed- strijd, die gehouden werd in de Oosterschelde, tussen Colijnsplaat en de Oosterscheldebrug. Het was een echte „provinciale" wedstrijd want er waren ook deelnemers van buiten Noord-Beveland. De zon liet de loze vissers niet in de steek, maar de vis liet zich niet vangen. Pas na een half uur ving de heer P. Lems de eerste vis, een bot van 350 gram. De uitslag van de viswedstrijd was: 1. P. Lems, Colijnsplaat; 2. M. Klaassen, Kats; 3. T. Klaassen, Kats. In totaal is er 1100 gram bovenmaatse vis gevangen, die 's avonds Amerikaans werd verkocht en het bedrag van 17,75 opbracht. Stand van de regenmeter 0 mm om 14 uur S MIDDAGS werden de wedstrijden voortgezet op het bedrijf „Oud-Campen" van de heer M. van Hee te Kamperland. Buiten zou de trekkerbeben- digheidswedstrijd worden gehouden, waarvoor 13 ge gadigden zich hadden opgegeven. Voor het zover was gooicien de weergoden roet in het eten met aanhou dende regen, waardoor de wedstrijd moest worden uitgesteld. In de schuur was gelegenheid om aan allerlei andere wedstrijden deel te nemen. In het kort zullen wij het een en ander hiervan weergeven. Fotoherkenning: men moest 33 foto's op de juiste wijze weergeven, van honderas tot automerk, van beatgroep tot president, van bondskanselier tot vor mingscentrum. Vogelherkenning: er waren 14 opgezette vogels ver zameld die men van de bijbehorende naam moest voor zien. Helaas kon door een misverstand en onjuiste deelneming voor deze wedstrijd geen prijs worden toegekend. Warenkennis: allerlei huishoudelijke artikelen moes ten worden herkend, zoals soda, bleekwater, jonge kaas, maasnaald, yersey-stof, enz. Wel moeilijk, maar toch praktisch. Proeven mocht niet, maar werd toch gedaan, wat sommigen slecht beviel. Geen nood, de tap was twee stappen verder aanwezig om de brand te blussen. Vingerverven: men kon hierbij allerlei kleuren verf aan de vinger smeren en op papier vingeren. Er wer den gewone, maar ook zeer moderne kunststukken vervaardigd. Vragenspel: dit spel bestond uit praktijkvragen uit de landbouw. Voor een aantal mensen bracht dit nog wel moeilijkheden met zich mee. Er werden vragen gesteld over een trekker en een kunstmeststrooier, de maten van sleutels en moeren, onkruiden, zaden, rassenkennis, enz. De laatste vraag was: hoe kan men slip van de trekker voorkomen. Eén deelnemer beant woordde deze vraag op onverwachte wijze: droog weer gebruiken, en bij nat weer thuisblijven HE uitslagen van de wedstrijden waren: Fotoher- kenning: 1. J. Davidse, Colijnsplaat; 2. K. v. d. Maas, Kats; 3. H. J. de Jonge, Kats; 4. M. Klaassen, Kats; allen met 33 punten, na loting. Warenkennis: 1. mevr. v. d. ZandeBlok, 18 pnt; 2. P. de Lange, Wissenkerke, 17 pnt; 3. mej. N. Hou terman, Colijnsplaat, 15 pnt; 4. mej. A de Regt, Co lijnsplaat, 15 pnt. Vingerverven: 1. mej. A. de Regt, Colijnsplaat; 2. H. v. d. Maas, Wissenkerke; 3. F. van Dijke, Colijns plaat. Vragenspel: 1. K. Remeijnse, Wisenkerke; 2. S. J. de Regt, Wissenkerke; 3. K. v. d. Maas, Kats; allen 55 pnt; 4. D. Verhulst, Kamperland, 54y2 pnt. Stand van de regenmeter 15 mm om 19 uur 's Avonds was het tijd voor het „Midzomeravond- bal in Peeland". De schuur van „Oud-Campen" was versierd met gekleurde lampen, slingers, netten en ballonnen. Toen het orkest kwam moest helaas de helft van de lampen gedoofd worden, omdat de muzi kanten stroom tekort kwamen. De versiering gaf een gezellige sfeer aan de grote ruimte, en deze gezellig heid werd nog verhoogd door de muziek van The New Black and White. Ondanks het slechte weer kwamen enkele honderden bezoekers naar „Oud-Campen". Stand van de regenmeter 26 mm om 22 uur Tegen het einde van de avond gingen we nog even „naar Zandvoort", zodat we regen en slik buiten ver gaten om „in badpak en met hoedje op" door het hete zand te lopen. Vroeg in de morgen sloot de voor zitter deze dag, dankte in de eerste plaats de heer Van Hee voor het beschikbaar stellen van zijn bedrijf, en voorts allen die meegewerkt hebben aan en aan wezig waren op de wedstrijdendag. Ook dankte hij de bedrijven en instellingen die vaak zeer mooie prij zen ter beschikking hadden gesteld. Stand van de regenmeter 32 mm om 1 uur Het bestuur van Noord-Beveland kan over het ge heel genomen terugzien op een geslaagde dag, dankzij de medewerking van vele PJG-leden. Velen zullen zeggen „na gedane arbeid is het goed rusten", maar anderen zeggen „rust roest", en het bestuur gaat dan ook nu al met veel animo denken aan de wedstrijden dag in 1967. PJG-vrienden en -vriendinnen binnen en buiten Peeland, tot ziens op onze volgende wedstrijdendag J. C. ZUIJDWEG. De afd. Tholen en St. Philipsland organiseert op zaterdag 23 juli a.s. een oriëntatierit, in samenwerking met de M. A. C. St. Philipsland en het Verbond voor Veilig Verkeer Oud-Vossemeer. De start is om 17.30 uur bij café 't Veer te Oud- Vossemeer, de prijsuitreiking bij P. W. A. Mees te Oud-Vossemeer. Wij rekenen op de deelneming van vele PJG-leden.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1966 | | pagina 23