plattelAndsjeugd
^Uoor cle ^Urouw van ket <=Piatteiand
Neem eens champignons
WEDSTRIJDENDAG NOORD-BEVELAND
Oriëntatierit Tholen
23
Onder redactie van Mevrouw L. N. Huisman-Griep
STEEDS MEER GELD VOOR VOEDINGSMIDDELEN
Wie zijn ogen de kost geeft en geregeld winkelt, valt het op, dat er de laatste jaren steeds meer geld
aan voedingsmiddelen wordt besteed. Naar onze mening mogen er dan ook door ons huisvrouwen hoge
eisen aai de kwaliteit worden besteed. Helaas is in ons eigen land dit besef bij vele producenten en bij
heel veel consumenten nog niet voldoende doorgedrongen. De Amerikanen zijn ons op dit punt een heel
eind voir.
Enige tijd geleden is er in Utncht de jaarlijkse
internationale levensmiddelenbeurs gehouden en
daar trokken vooral de Amerikaanse produkten
sterk de aandacht. Door het snelle vervoer (we
leven immers in de tijd van het straalvliegtuigtijd
perk) is het mogelijk groenten en fruit in zo goed
als verse toestand op de Europese markt te brengen.
Er was dan ook een prachtige uitstalling van verse
groenten en vruchten, echt om van te watertanden.
Tomaten kennen wij natuurlijk allemaal, maar zo
groot van formaat als daar tentoongesteld lagen,
zien wij hier niet. Er waren prachtige maiskolven,
die op de juiste wijze bereid, heerlijk smaken. De
groene asperges, die hier alleen nog maar in blik
worden verkocht, lagen daar kersvers. In Amerika
is deze soort asperge heel bekend en wordt veel
gegeten. Ook de ananas en de aardbeien mochten
er zijn en wij konden kennis maken met limes, een
soort groene citroen.
NIEUW SLARAS
Het bleef niet bij luxe groenten en fruit, want
er was ook een kropsla, die wij hier niet kennen,
de Iceberg Lettuce, een zeer stevige compacte krop
sla, die op het eerste gezicht voor een groene kool
zou kunnen worden gehouden. Het blad is dik en
knapperig en de sla heeft zoveel smaak van zichzelf,
dat men bij het aanmaken alleen maar wat zout zou
behoeven te gebruiken. Overigens bezit deze soort
sla de nuttige eigenschap, dat men hem 's morgens
al kan klaarmaken, ook als men olie en azijn wenst
te gebruiken. Wil men ze pas 's avonds eten, dan is
de sla volkomen fris. Dat hoeven we met onze
tere slabladen niet te proberen Eén krop sla is
voldoende voor vier personen, voor diegenen die
van een flinke portie groente houden. In de groente-
la van de koelkast kan zo'n krop een week lang be
waard blijven zonder iets van zijn frisheid verloren
te hebben
AMERIKAANSE RIJST
Bij Amerikaanse families staan er als er sla ge
geten wordt vaak vier of vijf flessen slasaus op
tafel. De oudere mensen bedienen zich meestal van
een saus, die weinig calorieën bevat, terwijl de
jeugd zich van een wat meer olierijkere saus kan
bedienen.
Wij vragen ons af of deze slasoort binnen afzien
bare tijd ook in Nederland gekweekt zal worden.
De Amerikanen maakten ook geweldige reclame
voor de rijst, die zij zelf in sommige staten ver
bouwen. Zij vestigden er vooral de aandacht op,
dat de huisvrouw betere resultaten bij het koken
van rijst krijgt als zij het soort met extra lange
korrel gebruikt. Voorlopig geloven.wij, dat zij moei
lijk zullen kunnen concurreren met de langkorrelige
Siamrijst, die ook prima droog kookt en aanmerke
lijk lager in prijs ligt dan de Amerikaanse.
CAKE EN CAKES
Er werd ook nogal wat aandacht besteed aan de
zgn. Instant-cakes. De ingrediënten zijn gemengd
verpakt, er worden één of twee eieren bijgevoegd
en het resultaat is, dat er een heel smakelijke cake
na het bakken uit de oven komt.
Wenst men de cake wat luxer op tafel te brengen
dan was daar de crème kant en klaar bij te krijgen.
Wij kennen hier in ons land al jaren de pakken
ingrediënten voor cake en ander gebak, doch het
resultaat valt vaak tegen. Wij zouden dus onze
leveranciers eens naar de nieuwe Amerikaanse
Instant-Cake kunnen vragen.
Wij kunnen het nog gemakkelijker hebben, want
als primeur op de Nederlandse levensmiddelenmarkt
is er de diepvriescake van Sara Lee verschenen.
Leverbaar in 21 soorten. De gebruiksaanwijzing is
heel simpel: de cake uit het vriesvak halen en enige
uren bij kamertemperatuur laten ontdooien. Dan is
de cake gereed voor de consumptie. Zij, die de cake
proefden, moesten echter eerlijkheidshalve beken
nen, dat de smaak van het gebak toch wel wat
achteruitgegaan was.
MINDER WERK
De dame, die als gastvrouw bij de Amerikaanse
stand optrad vertelde, dat hoewel de Amerikaanse
vrouw steeds minder moeite wenst te doen om de
maaltijden te bereiden, zij steeds hogere eisen gaat
stellen. Vandaar, dat de industrie er zich op toelegt
conserven van zeer goede kwaliteit te leveren.
Wij hopen, dat de handelaren, voor wie deze ten
toonstelling eigenlijk was opgezet, goed uit hun
doppen hebben gekeken en een juiste keuze bij het
inkopen van de produkten hebben gemaakt. Hope
lijk is het volgend jaar „de ROKA" (dit was de
naam van de tentoonstelling) ook voor gewone huis
vrouwen toegankelijk, zodat de consumenten zelf
kunnen zien wat er te koop is in de wereld van
vandaag en bepaalde produkten, waarop zij hun
zinnen hebben gezet, bij hun leveranciers gaan be
stellen. Wanneer er voldoende vraag naar bepaalde
artikelen is, komen zij vanzelf in de handel, maar
als de huisvrouw niet weet welke nieuwe artikelen
er aan de, markt komen, kan zij er ook niet naar
vragen en dit is jammer.
Nu wij het deze keer over mogelijkheden
met Amerikaanse produkten hebben gehad,
willen wij niet nalaten uw aandacht te vragen
voor een produkt van eigen bodem en wel
„de champignon". Immers deze paddestoeltjes,
die ook in onze provincie worden gekweekt,
zijn het hele jaar door zonder al te grote prijs
verschillen vers bij uw groentehandelaar te
krijgen. Met een paar ons champignons kun
nen wij een eenvoudig gerecht al een extra
tintje geven, maar de paddestoeltjes lenen
zich ook uitstekend om het hoofdbestanddeel
van een maaltijd te vormen of tot een vol
waardige groenteschotel te worden verwerkt.
Champignons bevatten o.a. veel vitaminen B
en veel mineralen.
Wij geven hieronder een heel lekker recept:
CHAMPIGNONSCHOTEL
VOOR IN DE OVEN
Benodigd: 600 gram champignons, 30 gram
boter of margarine, een dessertlepel zeer fijn
gehakte ui, wat citroensap, zout, peper en
nootmuskaat, een halve liter kaassaus (ge
wone bloemkoolsaus met flink wat geraspte
kaas erdoor geroerd, een handje geraspte pit
tige kaas, kleine klontjes boter).
Maak de champignons schoon, snijd even
tueel bruine plekjes weg en een klein stukje
van de steel. Zijn ze wat groot uitgevallen,
dan halveren. Vervolgens goed wassen onder
stromend water. De champignons smoren in
de boter en al roerend de fijngehakte ui,
citroensap en kruiden toevoegen. Laat het ge
heel ongeveer tien minuten zachtjes door
sudderen en maak ondertussen de kaassaus
met bloem, melk, wat vocht van de champig
nons en de geraspte kaas op de bekende wijze
klaar. De inmiddels gaar geworden champig
nons in een beboterde vuurvaste schotel doen
en de saus er overheen gieten. Strooi over het
geheel een handjevol geraspte pittige kaas en
leg hier en daar een klontje boter. Laat de
schotel in 15 tot 20 minuten in een warme
oven (200 graden) gratineren.
AP 18 juni was het de grote dag van de PJG-ers in „Peeland". 's Morgens was er de provinciale viswed-
strijd, die gehouden werd in de Oosterschelde, tussen Colijnsplaat en de Oosterscheldebrug. Het was
een echte „provinciale" wedstrijd want er waren ook deelnemers van buiten Noord-Beveland. De zon liet de
loze vissers niet in de steek, maar de vis liet zich niet vangen. Pas na een half uur ving de heer P. Lems de
eerste vis, een bot van 350 gram. De uitslag van de viswedstrijd was: 1. P. Lems, Colijnsplaat; 2. M. Klaassen,
Kats; 3. T. Klaassen, Kats. In totaal is er 1100 gram bovenmaatse vis gevangen, die 's avonds Amerikaans
werd verkocht en het bedrag van 17,75 opbracht.
Stand van de regenmeter 0 mm om 14 uur
S MIDDAGS werden de wedstrijden voortgezet op
het bedrijf „Oud-Campen" van de heer M.
van Hee te Kamperland. Buiten zou de trekkerbeben-
digheidswedstrijd worden gehouden, waarvoor 13 ge
gadigden zich hadden opgegeven. Voor het zover was
gooicien de weergoden roet in het eten met aanhou
dende regen, waardoor de wedstrijd moest worden
uitgesteld. In de schuur was gelegenheid om aan
allerlei andere wedstrijden deel te nemen. In het kort
zullen wij het een en ander hiervan weergeven.
Fotoherkenning: men moest 33 foto's op de juiste
wijze weergeven, van honderas tot automerk, van
beatgroep tot president, van bondskanselier tot vor
mingscentrum.
Vogelherkenning: er waren 14 opgezette vogels ver
zameld die men van de bijbehorende naam moest voor
zien. Helaas kon door een misverstand en onjuiste
deelneming voor deze wedstrijd geen prijs worden
toegekend.
Warenkennis: allerlei huishoudelijke artikelen moes
ten worden herkend, zoals soda, bleekwater, jonge
kaas, maasnaald, yersey-stof, enz. Wel moeilijk, maar
toch praktisch. Proeven mocht niet, maar werd toch
gedaan, wat sommigen slecht beviel. Geen nood, de
tap was twee stappen verder aanwezig om de brand
te blussen.
Vingerverven: men kon hierbij allerlei kleuren verf
aan de vinger smeren en op papier vingeren. Er wer
den gewone, maar ook zeer moderne kunststukken
vervaardigd.
Vragenspel: dit spel bestond uit praktijkvragen uit
de landbouw. Voor een aantal mensen bracht dit nog
wel moeilijkheden met zich mee. Er werden vragen
gesteld over een trekker en een kunstmeststrooier,
de maten van sleutels en moeren, onkruiden, zaden,
rassenkennis, enz. De laatste vraag was: hoe kan men
slip van de trekker voorkomen. Eén deelnemer beant
woordde deze vraag op onverwachte wijze: droog
weer gebruiken, en bij nat weer thuisblijven
HE uitslagen van de wedstrijden waren: Fotoher-
kenning: 1. J. Davidse, Colijnsplaat; 2. K. v. d.
Maas, Kats; 3. H. J. de Jonge, Kats; 4. M. Klaassen,
Kats; allen met 33 punten, na loting.
Warenkennis: 1. mevr. v. d. ZandeBlok, 18 pnt;
2. P. de Lange, Wissenkerke, 17 pnt; 3. mej. N. Hou
terman, Colijnsplaat, 15 pnt; 4. mej. A de Regt, Co
lijnsplaat, 15 pnt.
Vingerverven: 1. mej. A. de Regt, Colijnsplaat; 2.
H. v. d. Maas, Wissenkerke; 3. F. van Dijke, Colijns
plaat.
Vragenspel: 1. K. Remeijnse, Wisenkerke; 2. S. J.
de Regt, Wissenkerke; 3. K. v. d. Maas, Kats; allen
55 pnt; 4. D. Verhulst, Kamperland, 54y2 pnt.
Stand van de regenmeter 15 mm om 19 uur
's Avonds was het tijd voor het „Midzomeravond-
bal in Peeland". De schuur van „Oud-Campen" was
versierd met gekleurde lampen, slingers, netten en
ballonnen. Toen het orkest kwam moest helaas de
helft van de lampen gedoofd worden, omdat de muzi
kanten stroom tekort kwamen. De versiering gaf een
gezellige sfeer aan de grote ruimte, en deze gezellig
heid werd nog verhoogd door de muziek van The New
Black and White. Ondanks het slechte weer kwamen
enkele honderden bezoekers naar „Oud-Campen".
Stand van de regenmeter 26 mm om 22 uur
Tegen het einde van de avond gingen we nog even
„naar Zandvoort", zodat we regen en slik buiten ver
gaten om „in badpak en met hoedje op" door het
hete zand te lopen. Vroeg in de morgen sloot de voor
zitter deze dag, dankte in de eerste plaats de heer
Van Hee voor het beschikbaar stellen van zijn bedrijf,
en voorts allen die meegewerkt hebben aan en aan
wezig waren op de wedstrijdendag. Ook dankte hij
de bedrijven en instellingen die vaak zeer mooie prij
zen ter beschikking hadden gesteld.
Stand van de regenmeter 32 mm om 1 uur
Het bestuur van Noord-Beveland kan over het ge
heel genomen terugzien op een geslaagde dag, dankzij
de medewerking van vele PJG-leden. Velen zullen
zeggen „na gedane arbeid is het goed rusten", maar
anderen zeggen „rust roest", en het bestuur gaat dan
ook nu al met veel animo denken aan de wedstrijden
dag in 1967.
PJG-vrienden en -vriendinnen binnen en buiten
Peeland, tot ziens op onze volgende wedstrijdendag
J. C. ZUIJDWEG.
De afd. Tholen en St. Philipsland organiseert op
zaterdag 23 juli a.s. een oriëntatierit, in samenwerking
met de M. A. C. St. Philipsland en het Verbond voor
Veilig Verkeer Oud-Vossemeer.
De start is om 17.30 uur bij café 't Veer te Oud-
Vossemeer, de prijsuitreiking bij P. W. A. Mees te
Oud-Vossemeer. Wij rekenen op de deelneming van
vele PJG-leden.