Zonder onderzoek geen toekomst Unilever Research Laboratorium te Duiven geopend Wie over de Unilever spreekt denkt in de eerste plaats aan de traditionele produkten van dit con cern zoals margarine, oliën, vetten, wasmiddelen en toiletartikelen. Toch zijn de „overige" levensmid- s delen: vlees, vleeswaren, soepen in blik, diepvriesprodukten, gedroogde soepen en complete maaltijden in droge vorm, mede een der hoofd pijlers van dit wereldomvattende bedrijf geworden. De groeiende omzet van voorbewerkte levensmid delen past geheel in het moderne levenspatroon. De huisvrouw be schikt over minder hulp en daar door minder vrije tijd dan vroeger. Door het gebruik van voorbewerkte produkten, waardoor haar werk in meer of mindere mate in de fabriek wordt uitgevoerd, wordt de taak van de huisvrouw verlicht. De Ne derlandse huisvrouw moet, om bij voorbeeld de traditionele erwten soep te maken, eerst inkopen doen bij kruidenier, slager en groente man. Dan enkele uren in de keuken om een voortreffelijk maal op tafel te kunnen zetten. Maar als deze huisvrouw 'n druk bestaan heeft door kleine kinderen die haar volle aandacht vragen, door een werkkring waarvan ze pas laat thuiskomt, of bijvoorbeeld door het meehelpen in het bedrijf van haar man, dan zal ze niet altijd tijd en gelegenheid kunnen vinden om 'n dergelijk bewerkelijk gerecht op tafel te zetten. Wat is dan eenvou diger dat zij de voor- en nadelen afwegend een blik openmaakt, water toevoegt, het geheel warm maakt... en de erwtensoep klaar op tafel zet. Misschien iets anders van smaak als het eigengemaakte produkt, niette min toch een smakelijk gerecht met veel besparing van tijd en moeite. Hetzelfde geldt voor diepvries en gedroogde produkten die met weinig werk in korte tijd tot kant-en-klaar maaltijden kunnen worden gereed gemaakt. LEVENSMIDDELENSECTOR STEEDS BELANGRIJKER ÏTIT de omzetcijfers blijkt overduidelijk het toe- nemend belang van de levensmiddelensector bij de Unilever. Was deze in 1956 nog IV2 miljard gulden in 1965 werd reeds meer dan het drievou dige bereikt en bedroeg de omzet over de ƒ4 mil jard gulden. Ook de investeringen houden met deze gang van zaken gelijke tred en 't gaat hier om enorme bedragen. In 1954 ruim 400 miljoen en in 5 -cv.5-■ Buitenaanzicht proeffabriek Unilever Research Laboratorium te Duiven. Het bestuiven van spruitkool in de kassen van het nieuwe Unilever Research Laboratorium te Duiven. 1965 2 miljard; een toeneming mot ruim 300 Nauw hiermede verband houdende heeft even eens het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de verwerking, de houdbaarheid, de kwaliteit en de wijze van verpakking van agrarische pro dukten een grote vlucht genomen. Voor een in dustriële onderneming als Unilever geldt des te meer „zonder onderzoek geen toekomst". Als een rode draad loopt door het onderzoekwerk de nood zaak tot het verduurzamen van levensmiddelen. LABORATORIUM TE DUIVEN TUERD in 1951 in Engeland een research labo- ratorium speciaal voor voedingsmiddelen ge vestigd, op donderdag 16 juni vond op feestelijke wijze in ons land de opening van een „onderzoek centrum" te Duiven plaats. Aankoop van de grond en de bouw van het complex vergden in dit geval reeds ongeveer 15 miljoen gulden. Daarnaast zul len de kostbare installaties en inventaris van het gebouw een hoge investering hebben gevergd. De taak van het Unilever Laboratorium te Duiven ligt in het bijzonder op de bestudering van groente en vlees en de hieruit samengestelde produkten. GOEDE KWALITEIT IYE Unilever heeft als verwerker van agrarische produkten groot belang bij goede kwali teit en een rationele produktie. Constante kwali teit en prijs zijn de levensvoorwaarden voor een industriële afzet. Ook de verwerking moet steeds verder worden gerationaliseerd om de stijgende kosten te kunnen tegengaan. Door opvoering van de houdbaarheid van de produkten kunnen trans port en opslag gemakkelijker en economischer ver richt worden. De produkten moeten het gehele jaar ter beschikking staan, van de beste kwaliteit zijn. er aantrekkelijk uitzien en tegen een redelijke prijs verkrijgbaar zijn. De groenten die bij de Unilever diepgevroren, drooggevroren of verwerkt worden in soepen en maaltijden worden grotendeels op contract geteeld; meer en meer op de gemechaniseerde akkerbouw bedrijven. Hierbij doen zich allerlei vragen voor. Vastgesteld moet worden welke rassen moeten worden gezaaid en op welke tijdstippen; welke be strijdingsmiddelen moeten worden toegepast; wan neer geoogst moet worden om de beste kwaliteit te bereiken. Een moeilijk probleem is bijvoorbeeld, hoe de kwaliteit beoordeeld kan worden op het moment van oogsten, terwijl het erom, gaat te weten hoe het produkt zal zijn wanneer het uit eindelijk in het huishouden wordt verbruikt. ONDERZOEK DOOR overheidsinstellingen wordt veel rassen- onderzoek verricht en er wordt van de daar behaalde resultaten dankbaar gebruik gemaakt. Toch kan het gewenst zijn, daarnaast ook zelf op dit gebied werkzaam te zijn, zoals bijvoorbeeld bij spinazie en spruitkool het geval is. Bij spinazie is het met de grote omzet van belang het oogst- seizoen te verlengen om de kostbare verwerkings installaties zo goed mogelijk te benutten en pieken in de personeelsbezetting te voorkomen. Bij spruit kool gaat de belangstelling uit naar soorten die zich tot machinaal oogsten en schoonmaken lenen. Aandacht wordt dan ook besteed aan de ontwikke ling van de daarvoor meest geschikte machines. Van het land kom.en de produkten in de proef fabriek, waar op kleine schaal verschillende fabrieksbewerkingen worden uitgevoerd. Hier kunnen voor de praktijk betrouwbare metingen met een minimum aan materiaal worden verricht en proefprodukten worden vervaardigd. In de proeffabriek kan men o.a. diepvriezen, vriesdrogen en hete-lucht-drogen. Problemen die zich voordoen om voedingswaarde, smaak en versheid van het verduurzaamde voedsel te behouden ook bij trans port over grote afstanden en bij wisselende tem peratuur, hoopt men hier te kunnen oplossen. HEI LABORATORIUMWERK IGT in de proeffabriek het accent op het ma- ken en beoordelen van produkten, in het eigenlijke laboratorium valt de nadruk meer op het begrijpen van het waargenomene. Om een paar voorbeelden te noemen: men onderzoekt welke factoren de bloei van een plant beïnvloeden. De bloei van spinazie zou misschien kunnen wor den vertraagd, waardoor er veel meer blad ge oogst kan worden. Welke factoren zijn verant woordelijk voor kleurverandering en voor de houd baarheid van vers vlees? Hoe kan de houdbaarheid verlengd worden, met behoud van de versheid? Een vruchtbaar onderzoekterrein vindt men eveneens in de vraag op welke wijze in de toe komst de snel groeiende wereldbevolking vol doende voedsel zal vinden. De direktie van de Uni lever heeft de overtuiging dat de opbrengst van de traditionele voedingsbronnen nog enorm kan wor den opgevoerd. Indien op langere termijn door middel van nieuwe, economisch verantwoorde me thoden bijv. de eiwit-produktie zou kunnen wor den aangevuld, heeft men daarvoor zeker belang stelling. Met de verschillende Instituten te Wageningen bestaan nauwe contacten. Met 't Instituut voor de Veredeling van Tuinbouwgewassen werd en wordt samengewerkt bij het veredelingswerk in de tuin bouwsector. Een belangrijke bijdrage werd reeds geleverd, n.l. de hybridisatie bij de spruitkool zodat een produkt werd verkregen dat in één keer me chanisch oogstbaar geoogst kan worden. Eveneens nauwe samenwerking met het Instituut voor Be waring en verwerking van Tuinbouwprodukten, bijvoorbeeld bij bet onderzoek op het gebied van gedroogde groenten voor de bereiding van soepen. Het is veelal werk op langere termijn, waarbij de resultaten eerst in de loop der jaren aan produ centen en verwerkers ten goede komen. Resultaten waar ook de contractteler van pro fiteert daar hem zaad van" de uit het onderzoek verkregen nieuwste rassen ter beschikking wordt gesteld. Rassen die produkten leveren, niet gericht op voorziening van verse consiimp- tiemarkt maar op bewaring van en verwerking door de industrie, die andere eisen stelt. Daarbij het streven om over de grondstoffen zo goed koop mogelijk te kunnen beschikken zodat ook alle aandacht wordt besteed aan ziektehesten- digheid, opbrengst vermogen, oogstzekerlieid enz. van de rassen. Dit onderzoek waaraan het laboratorium van Unilever een bijdrage levert opent tevens nieuwe mogelijkheden voor onze agrarische sector! BI

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1966 | | pagina 10