Zonder onderzoek geen toekomst
Unilever Research Laboratorium te Duiven geopend
Wie over de Unilever spreekt
denkt in de eerste plaats aan de
traditionele produkten van dit con
cern zoals margarine, oliën, vetten,
wasmiddelen en toiletartikelen.
Toch zijn de „overige" levensmid- s
delen: vlees, vleeswaren, soepen in
blik, diepvriesprodukten, gedroogde
soepen en complete maaltijden in
droge vorm, mede een der hoofd
pijlers van dit wereldomvattende
bedrijf geworden. De groeiende
omzet van voorbewerkte levensmid
delen past geheel in het moderne
levenspatroon. De huisvrouw be
schikt over minder hulp en daar
door minder vrije tijd dan vroeger.
Door het gebruik van voorbewerkte
produkten, waardoor haar werk in
meer of mindere mate in de fabriek
wordt uitgevoerd, wordt de taak
van de huisvrouw verlicht. De Ne
derlandse huisvrouw moet, om bij
voorbeeld de traditionele erwten
soep te maken, eerst inkopen doen
bij kruidenier, slager en groente
man. Dan enkele uren in de keuken
om een voortreffelijk maal op tafel
te kunnen zetten.
Maar als deze huisvrouw 'n druk
bestaan heeft door kleine kinderen
die haar volle aandacht vragen,
door een werkkring waarvan ze pas
laat thuiskomt, of bijvoorbeeld door
het meehelpen in het bedrijf van
haar man, dan zal ze niet altijd tijd
en gelegenheid kunnen vinden om
'n dergelijk bewerkelijk gerecht op
tafel te zetten. Wat is dan eenvou
diger dat zij de voor- en nadelen
afwegend een blik openmaakt,
water toevoegt, het geheel warm
maakt... en de erwtensoep klaar
op tafel zet. Misschien iets anders
van smaak als het eigengemaakte produkt, niette
min toch een smakelijk gerecht met veel besparing
van tijd en moeite. Hetzelfde geldt voor diepvries
en gedroogde produkten die met weinig werk in
korte tijd tot kant-en-klaar maaltijden kunnen
worden gereed gemaakt.
LEVENSMIDDELENSECTOR
STEEDS BELANGRIJKER
ÏTIT de omzetcijfers blijkt overduidelijk het toe-
nemend belang van de levensmiddelensector
bij de Unilever. Was deze in 1956 nog IV2 miljard
gulden in 1965 werd reeds meer dan het drievou
dige bereikt en bedroeg de omzet over de ƒ4 mil
jard gulden. Ook de investeringen houden met
deze gang van zaken gelijke tred en 't gaat hier om
enorme bedragen. In 1954 ruim 400 miljoen en in
5 -cv.5-■
Buitenaanzicht proeffabriek Unilever Research Laboratorium te Duiven.
Het bestuiven van spruitkool in de kassen van
het nieuwe Unilever Research Laboratorium
te Duiven.
1965 2 miljard; een toeneming mot ruim 300
Nauw hiermede verband houdende heeft even
eens het wetenschappelijk onderzoek op het gebied
van de verwerking, de houdbaarheid, de kwaliteit
en de wijze van verpakking van agrarische pro
dukten een grote vlucht genomen. Voor een in
dustriële onderneming als Unilever geldt des te
meer „zonder onderzoek geen toekomst". Als een
rode draad loopt door het onderzoekwerk de nood
zaak tot het verduurzamen van levensmiddelen.
LABORATORIUM TE DUIVEN
TUERD in 1951 in Engeland een research labo-
ratorium speciaal voor voedingsmiddelen ge
vestigd, op donderdag 16 juni vond op feestelijke
wijze in ons land de opening van een „onderzoek
centrum" te Duiven plaats. Aankoop van de grond
en de bouw van het complex vergden in dit geval
reeds ongeveer 15 miljoen gulden. Daarnaast zul
len de kostbare installaties en inventaris van het
gebouw een hoge investering hebben gevergd. De
taak van het Unilever Laboratorium te Duiven
ligt in het bijzonder op de bestudering van groente
en vlees en de hieruit samengestelde produkten.
GOEDE KWALITEIT
IYE Unilever heeft als verwerker van agrarische
produkten groot belang bij goede kwali
teit en een rationele produktie. Constante kwali
teit en prijs zijn de levensvoorwaarden voor een
industriële afzet. Ook de verwerking moet steeds
verder worden gerationaliseerd om de stijgende
kosten te kunnen tegengaan. Door opvoering van
de houdbaarheid van de produkten kunnen trans
port en opslag gemakkelijker en economischer ver
richt worden. De produkten moeten het gehele
jaar ter beschikking staan, van de beste kwaliteit
zijn. er aantrekkelijk uitzien en tegen een redelijke
prijs verkrijgbaar zijn.
De groenten die bij de Unilever diepgevroren,
drooggevroren of verwerkt worden in soepen en
maaltijden worden grotendeels op contract geteeld;
meer en meer op de gemechaniseerde akkerbouw
bedrijven. Hierbij doen zich allerlei vragen voor.
Vastgesteld moet worden welke rassen moeten
worden gezaaid en op welke tijdstippen; welke be
strijdingsmiddelen moeten worden toegepast; wan
neer geoogst moet worden om de beste kwaliteit
te bereiken. Een moeilijk probleem is bijvoorbeeld,
hoe de kwaliteit beoordeeld kan worden op het
moment van oogsten, terwijl het erom, gaat te
weten hoe het produkt zal zijn wanneer het uit
eindelijk in het huishouden wordt verbruikt.
ONDERZOEK
DOOR overheidsinstellingen wordt veel rassen-
onderzoek verricht en er wordt van de daar
behaalde resultaten dankbaar gebruik gemaakt.
Toch kan het gewenst zijn, daarnaast ook zelf op
dit gebied werkzaam te zijn, zoals bijvoorbeeld
bij spinazie en spruitkool het geval is. Bij spinazie
is het met de grote omzet van belang het oogst-
seizoen te verlengen om de kostbare verwerkings
installaties zo goed mogelijk te benutten en pieken
in de personeelsbezetting te voorkomen. Bij spruit
kool gaat de belangstelling uit naar soorten die
zich tot machinaal oogsten en schoonmaken lenen.
Aandacht wordt dan ook besteed aan de ontwikke
ling van de daarvoor meest geschikte machines.
Van het land kom.en de produkten in de proef
fabriek, waar op kleine schaal verschillende
fabrieksbewerkingen worden uitgevoerd. Hier
kunnen voor de praktijk betrouwbare metingen
met een minimum aan materiaal worden verricht
en proefprodukten worden vervaardigd. In de
proeffabriek kan men o.a. diepvriezen, vriesdrogen
en hete-lucht-drogen. Problemen die zich voordoen
om voedingswaarde, smaak en versheid van het
verduurzaamde voedsel te behouden ook bij trans
port over grote afstanden en bij wisselende tem
peratuur, hoopt men hier te kunnen oplossen.
HEI LABORATORIUMWERK
IGT in de proeffabriek het accent op het ma-
ken en beoordelen van produkten, in het
eigenlijke laboratorium valt de nadruk meer op
het begrijpen van het waargenomene. Om een
paar voorbeelden te noemen: men onderzoekt
welke factoren de bloei van een plant beïnvloeden.
De bloei van spinazie zou misschien kunnen wor
den vertraagd, waardoor er veel meer blad ge
oogst kan worden. Welke factoren zijn verant
woordelijk voor kleurverandering en voor de houd
baarheid van vers vlees? Hoe kan de houdbaarheid
verlengd worden, met behoud van de versheid?
Een vruchtbaar onderzoekterrein vindt men
eveneens in de vraag op welke wijze in de toe
komst de snel groeiende wereldbevolking vol
doende voedsel zal vinden. De direktie van de Uni
lever heeft de overtuiging dat de opbrengst van de
traditionele voedingsbronnen nog enorm kan wor
den opgevoerd. Indien op langere termijn door
middel van nieuwe, economisch verantwoorde me
thoden bijv. de eiwit-produktie zou kunnen wor
den aangevuld, heeft men daarvoor zeker belang
stelling.
Met de verschillende Instituten te Wageningen
bestaan nauwe contacten. Met 't Instituut voor de
Veredeling van Tuinbouwgewassen werd en wordt
samengewerkt bij het veredelingswerk in de tuin
bouwsector. Een belangrijke bijdrage werd reeds
geleverd, n.l. de hybridisatie bij de spruitkool zodat
een produkt werd verkregen dat in één keer me
chanisch oogstbaar geoogst kan worden. Eveneens
nauwe samenwerking met het Instituut voor Be
waring en verwerking van Tuinbouwprodukten,
bijvoorbeeld bij bet onderzoek op het gebied van
gedroogde groenten voor de bereiding van soepen.
Het is veelal werk op langere termijn, waarbij de
resultaten eerst in de loop der jaren aan produ
centen en verwerkers ten goede komen.
Resultaten waar ook de contractteler van pro
fiteert daar hem zaad van" de uit het onderzoek
verkregen nieuwste rassen ter beschikking
wordt gesteld. Rassen die produkten leveren,
niet gericht op voorziening van verse consiimp-
tiemarkt maar op bewaring van en verwerking
door de industrie, die andere eisen stelt. Daarbij
het streven om over de grondstoffen zo goed
koop mogelijk te kunnen beschikken zodat ook
alle aandacht wordt besteed aan ziektehesten-
digheid, opbrengst vermogen, oogstzekerlieid
enz. van de rassen. Dit onderzoek waaraan het
laboratorium van Unilever een bijdrage levert
opent tevens nieuwe mogelijkheden voor onze
agrarische sector!
BI