WIE REGEERT, ZIET VOORUIT korte wenken
Vleesmisère neemt steeds grotere
vormen aan
DE diepte van insporen van de trekker bij de voor
jaarswerkzaamheden wordt niet zo zeer be
paald door het gewicht van de trekker maar door
de druk per cm2. Een zware trekker met brede ban
den kan daarom wél eens minder sporen achter
laten dan een lichte trekker met kleine, maar voor
al smalle banden. Brede kooiwiélen met een iets
grotere diameter dan het wiel, verkleinen de druk
per cm2.
BIJ het bestellen van zaaizaad weegt u de ras
eigenschappen tegen elkaar af. Voordat de in-
seminator van de K.I.-vereniging komt om het dier
te insemineren, moet u zich ook afvragen welke
stier de beste eigenschappen heeft voor melk en
vet. Stieren waarvan de goede afstamming bekend
is, komen het eerst in aanmerking. Gebruik uw
verstand en dus ook de juiste stieren.
7
Alhoewel het vee het stal-
seizoen er nog maar amper op
heeft zitten, dienen we als vee
houders, nu reeds weer plan
nen te maken, hoe de ruwvoe-
dervoorziening voor de komen
de winter moet rondgezet wor
den.
GRONDRANTSOEN
Het voederrantsoen bestaande uit ruwvoeder
wordt het "grondrantsoen" genoemd. We dienen te
streven naar een grondrantsoen voor ongeveer 10 1.
melk. Het veevoeder waaruit dit basisrantsoen be
staat, zal zoveel mogelijk moeten komen van het
eigen bedrijf en van zo nodig: aankoop van goed
kope ruwvoeders" als bietenkoppen blad en aard
appels tegen een prijs van maximaal 5 ct per kg.
Een grondrantsoen van 10 kg melk is te ver-
wezelijken door bij de voederwinning te streven
naar:
7 6 kg droog ruwvoer (als hooi en peulvruch
tenstro).
30 a 45 kg saprijk ruwvoer (als voederbieten
en kuilvoer e.d.).
VOEDERWINNINGSPLAN
Hoeveel er van elk voedingsmiddel moet zijn
is te benaderen via rantsoenberekening.
Hieronder volgt een zeer beknopt voederwin-
ningsplan van een gemengd bedrijf van 16 ha, waar
van 8 ha grasland, als voorbeeld:
Veestapel:
15 melkkoeien x 1 st. grootvee
5 pinken x 0,5 grootvee 2,5 st. grootvee-eenh.
5 kalveren x 0,3 grootvee 1,5 st. grootvee-eenh.
Totaal 19 st. grootvee-eenh.
Stalperlode: 140 dagen.
Totaal aantal grootvee-stald&gen ls dan 19 x 140
2700.
Rantsoen, goed voor 10 kg melk (en dus ook voor
droogstaande koeien):
5 kg hooi
2 kg peulvruchtenstro
14 kg voederbieten
20 kg ingek. bietenkoppen en blad
10 kg ingek. maaikneus-gras
HOEVEEL VOEDER NODIG?
Wat een hoeveelheid voeder moet er nu worden
gewonnen?
1. Hooi 5 kg x 2700 staldagen 13.500 kg
1500 kg voor de herfst
15.000 kg 3 ha)
2. Peulvruchtenstro
2 kg x 2700 stald. 5.400 kg 3 ha)
3. Voederbleten
14 kg x 2700 stald. 40.000 kg 0,3 ha)
4. Ingekuild bietenloof
20 kg x 2700 stald. 54.000 kg 2,5 ha)
5. Ingekuild Italiaans raaigras
10 kg x 2700 stald. 27.000 kg 1 ha)
HOE TE REALISEREN
Veebezitting 19 stuks grootvee a 8 ha 2,5 st.
grootvee per ha. Het hooi wordt van het grasland
gewonnen. Het verdere bouwplan bepaalt of er
peulvruchtenstro aangekocht moet worden. Voeder
bieten teelt 4e boer zelf. Verder teelt hij zoveel
suikerbieten dat het loof hiervan met iVa ha
stoppelknollen in de herfst worden opgevoederd.
Er moet dus nog 2Va ha bietenkoppen f blad aan
gekocht worden. Er is 1 ha Italiaans raaigras. De
eerste snede hiervan wordt ingekuild.
Het is slechts een mogelijkheid. Gaat U voor Uw
eigen bedrijf deze wijze van berekening eens na.
Of vraag de mening eens van Uw bedrijfsvoor-
lichter.
RLVD Axel. C. J. GOVERS.
HET regelmatig op- en afrijden van aardappel
ruggen geeft rijsporen, wortelbeschadiging en
een minder goede vochtvoorziening. Door de ruggen
zo vlug mogelijk na het poten op hoogte te brengen,
kiemt het onkruid zeer snel. Dit onkruid moet
chemisch worden bestreden. Vooral in een droge
periode is het een voordeel, dat weinig bodemvocht
uit de rug verloren gaat.
onkruidbestrijdingsmiddel kunt u op de rug
gen een keuze maken tussen D.N.O.C. of een
langwerkend middel, zoals: Aresin, Linuron, Cam-
parol, Ivorin of Aalinoc. D.N.O.C. kan gespoten wor
den tot aan de opkomst. Aresin en Linuron zijn
middelen zonder contactwerking en moeten kort na
de laatste grondbewerking worden gespoten. De
andere middelen hebben wel een contactwerking en
doden ook het reeds aanwezige onkruid.
J^AAST een goede economische bedrijfsvoering is
een juiste uitvoering van de bedrijfstechnische
maatregelen zeer belangrijk. Besteed de komende
maanden veel aandacht en toezicht aan de gewassen
zelf. Ga regelmatig de ontwikkeling na, controleer
de plantjes op vreterij en schimmelaantastingen en
zorg dat alle cultuurmaatregelen op de juiste tijd
worden uitgevoerd om een optimale opbrengst te
kunnen krijgen.
AKTIVITEIT VAN DE OVERHEID NOODZAKELIJK!
JJOEWEL de export van vette kalveren naar Italië is hervat, blijven de prijzen op een zeer laag peil.
Ook de varkensprijzen zijn thans sterk gedaald tot ver beneden het kostprijsniveau. De schapen lopen
in grote aantallen in de wei, omdat ook hier nog steeds geen export naar Frankrijk mogelijk is. Hiermee
is thans de vleesmisère in zijn totaliteit een feit geworden. De mond- en klauwzeersituatie slaat heel diepe
wonden voor veel veehouders. Dit was de trieste conclusie aan het eind van de vergadering van het Pro
ductschap voor Vee en Vlees op woensdag 6 april te Utrecht.
Bovendien slaagde het bestuur er niet in maatregelen voor te stellen om de vleesmarkt te ondersteunen.
Invriezen van vlees blijkt niet mogelijk, daar de aanwezige vriesruimte praktisch geheel vol zit.
daarna blijken de cellen van kalfsvlees dood te zijn
en geen vocht meer op te nemen. Hierdoor is het
vlees dan alleen nog bruikbaar voor de worstfa-
bricage.
Voor industriedoeleinden is een prijs van 2,50
per leg toch nog te hoog!
Het einde van de donkere periode in de kalver-
mesterij is nog steeds niet in zicht. De nuchtere
kalveren liggen uiteraard op een veel lager prijs
niveau dan in deze periode van vorig jaar, zodat
het veehoudersinkomen ook op deze wijze wordt
aangetast.
NOG GEEN HERSTEL VAN DE KALVERMARKT
JJE export van 6500 en 8000 vette kalveren naar
Italië in de afgelopen weken, heeft niet gere
sulteerd in een herstel van de te lage kalverprijs.
Thans blijkt, dat in de achter ons liggende maanden
veel kalveren te zwaar geworden zijn, waardoor de
kwaliteit afwijkt van de vraag in Italië. Er wordt
geëxporteerd tot een gewicht van 150 kg.
Ongeveer de helft van de geregistreerde kalveren,
die voor export in aanmerking zouden komen, be
vinden zich ruim boven de genoemde gewichts-
grens. De goede exportkwaliteiten brengen 3 gulden
per kg op en de zware kalveren niet meer dan ruim
2,zodat het gemiddelde prijsniveau zeer laag
blijft. Hoewel de prijzen op de Italiaanse markt ook
laag zijn, wordt beweerd dat de exporteurs goede
verdiensten weten te bereiken. De meningen hier
over blijken verdeeld, maar het is zeker dat de
mester een lage prijs krijgt zolang het aanbod de
afzetmogelijkheid vèr overtreft.
Het produktschapsbestuur wil trachten het ex
portkwantum te vergroten tot 10.000 kalveren per
week en spoedig geheel vrij te geven. De grote vraag
blijft natuurlijk of de Italiaanse markt tegen vaste
prijzen grotere hoeveelheden kan opnemen.
Echter de verdeling van het exportkwantum van
8000 kalveren per week wekt grote ontevredenheid
bij de exporteurs. Van de 43 exporteurs hebben
er thans slechts 28 een exportvergunning voor be
doeld kwantum. De overigen en de handel protes
teren heftig.
Dit is mede een reden de export zo spoedig mo
gelijk geheel vrij te geven.
EXPORT NAAR GRIEKENLAND GROOT FIASCO
gJE exportrestitutie van 1 gulden per kg door de
overheid is nog steeds van kracht, maar moei
lijkheden op financieel en veterinair gebied staan
export naar Griekenland in de weg.
In de vrieshuizen bevinden zich nog steeds 4000
geslachte kalveren, die reeds weken geleden naar
Griekenland getransporteerd hadden moeten wor
den. Het fiasco vormt mede het feit dat kalfsvlees
niet voor invriezen geschikt is. Bij invriezen ver
dwijnt het vocht uit de cellen, maar bij gebruik
VARKENSMARKT STORT IN
Het wegzakken van de varkensprijzen tot ge
middeld 2,45 per kg geslacht gewicht maakt het
vleesdrama compleet. De aanvoeren zijn enorm groot
en betroffen de afgelopen week ruim 135.000 stuks.
Men verwacht in april en mei een aanvoer van
540.000 varkens per maand en in juni 525.000 stuks.
Het grote aanbod kan maar amper verwerkt wor
den, terwijl de beschikbare vriesruimte praktisch
geheel gevuld is. Bedenken we hierbij dat op goede
vrijdag en paasmaandag niet geslacht wordt, dan
bestaat de kans dat door het grote aanbod de prijs
nog dieper wegzakt.
Uit het voorgaande blijkt, dat voor een invries-
maatregel zoals in januari geen ruimte aanwezig is.
Naast veel bevroren vlees bevindt zich in de vries
huizen 3600 ton buikspek, dat is 2000 ton meer dan
vorig jaar. De heer Homburg stelde voor deze grote
hoeveelheid buikspek met een toeslag van 80 ct.
per kg te exporteren naar derde landen.
Als onze overheid hieraan wil meewerken, moet
ook Brussel haar fiat nog geven.
Bovendien is de komende zomertijd ongunstig
voor de export van buikspek, terwijl men ook in
derde landen bang is voor mond- en klauwzeer.
Zolang de E.E.G.-partners niet uit ons land im
porteren, blijkt ook in derde landen een grote te
rughoudendheid te bestaan. Het is echter een waar
devol voorstel, dat ruime aandacht verdient. De
enige daadwerkelijke oplossing, die metterdaad
ruimte kan bieden, is hervatting van de export
naar Duitsland en Frankrijk.
In de bestuursvergadering uitte de heer Ziengs
dan ook ernstige kritiek op de geringe aktiviteiten
van de Veterinaire Dienst. De toestand is zo precair
dat de Veterinaire Dienst en de Overheid alle mo
gelijke moeite moeten doen tot hervatting van
de export. Een slagvaardig en doortastend op
treden is geboden! Naast de Westelijke en de Noor
delijke provincies zijn ook Brabant en Limburg
vanaf 20 februari vrij van mond- en klauwzeer.
Vooral Duitsland heeft hoge consumptieprijzen
voor vlees, zodat import uit Nederland een welkome
verlichting zou zijn voor de Duitse Minister van
Economische Zaken.
Tijdens de vergadering werd bekend dat België
toestemming heeft gekregen om vlees naar Duits-
land te exporteren. Ook bij onze zuiderburen heerst
mond- en klauwzeer.
GERUCHTEN
In de vorige vergadering van het P.V.V. werd
officieel meegedeeld dat België onder bepaalde
voorwaarden de import van Nederlands vlees zou
toestaan. Even daarna verspreidde het A.N.P. het
bericht dat Duitsland en Frankrijk de vlees-import
stop voor Nederland hadden verzacht. Het blijken
echter niet anders dan loze geruchten te zijn. Voor
het op gang komen van de export van kalfsvlees
naar Italië deed dezelfde situatie zich voor.
Hoe is dit mogelijk? In een economisch zeer be
narde positie op officiële wijze verkeerde verwach
tingen wekken is ronduit betreurenswaardig en in
correct.
Het is niet anders dan blij maken met een dode
mus!
SCHAPEN
De lente is in het land, hoewel het weer vaak
anders doet vermoeden. De werkelijkheid blijkt uit
de vele jonge lammeren die in de polder lopen. Bij
afwezigheid van export is het aantal slachtschapen
in de weide nog bijzonder groot. Echter ook hier
trekken de donkere wolken nog niet op, integendeel
de zorgen worden groter.
Het gevaar dreigt nu dat het aantal aange
houden fokschapen uitermate groot is, dat de ko
mende herfst het grote aanbod van slachtlammeren
de prijs zal drukken. Voor zover ons bekend, is
onder de schapen geen enkel geval van mond- en
klauwzeer geconstateerd. Desondanks nog steeds de
zelfde importstop.
Om de E.E.G.-partners te bewegen vleesimport
uit Nederland met de nodige voorwaarden en
garanties toe te staan, blijken besprekingen in
de wandelgangen van Brussel onvoldoende.
Vergaderingen in Brussel over het E.E.G.-land-
bouwbeleid op langere termijn vinden plaats
in een sfeer en een klimaat, dat niet geschikt
is voor snelle beslissingen inzake Nederlandse
Marktproblemen.
En tochgedegen overleg zal nodig zijn om
de vleesexport spoedig op gang te brengen.
Het inkomen van veel veehouders is in het ge
ding!