landbouwbedrijf
Fruitmria
Dure peren
Voorkiemen van pootaardappelen
Wintertarwe
Veevoeding en veeverzorging
13
3. Voordeliger voor loonwerkers door één zelfde spoorbreedte, voor sproeien,
zaaien, poten en oogsten.
4. Minder groene knollen bij aardappelen door betere opbouw van de
ruggen.
b. Minder kans op natrot en phytophthora-aantasting in de knol, doordat
de aardappelen droger liggen.
t>. Minder kans op kluiten door de druk van de trekkerband op de zij
kant van de rug.
[IET voorkiemen van pootaardappelen verdient in deze maand extra
aandacht. Om volautomatisch te kunnen poten mogen de kiemen be
slist niet te lang zijn. Door het oplopen van de temperatuur worden ook
de bladluizen aktiever en kunnen zij de virusziekten op de spruiten over
brengen.
Het verdient aanbeveling de pootaardappelbewaarplaatsen uit te roken
door een lindaan-, nicotine-, of diazinonbehandeling. (Denk aan de voor
zorgmaatregelen). Vooraf dient de bewaarplaats geleidelijk opgewarmd te
worden tot 15° C. Gedurende het verwarmen dient steeds verse lucht
aangevoerd te worden ter voorkoming van zwarte harten door zuurstof
gebrek.
[\OORDAT het land bij het inzaaien erg grof lag, is de struktuur van
de grond over het algemeen goed. Als het land het toelaat, zal in
deze maand al veel stikstof op de tarwe gestrooid worden. Bij een sterke
onkruidbezetting in de tarwe en het weer laat het enigszins toe, zal er
mogelijk al gespoten kunnen worden met DNOC. Hoe kleiner het onkruid
is, hoe lichter de koncentratie kan zijn en hoe beter het resultaat zal zijn.
AP de gemengde bedrijven wordt een belangrijk deel van de beschik-
bare tijd aan het vee besteed. Ook hier is rekenen en organiseren nood
zakelijk. Hoeveel onnutte kilometers worden op vele bedrijven per winter
gelopen? Gaat voor uzelf eens na hoeveel tijd bespaard kan worden door
het voer zo dicht mogelijk bij het vee op te slaan en hoeveel tijd u kunt
toesparep bij het voeren door het aanschaffen van een voederwagen?
Het opstellen van een bouwplan zonder analysebegioting is niet
verantwoord.
Tracht zo weinig mogelijk gewassen in u wbouwplan op te nemen
die een lager saldo geven dan de vaste kosten.
Houdt bij de bemesting rekening met de verhoogde kaliadvisering
voor aardappelen en uien.
Kontroleer uw drainbuizen op verstoppingen en laat deze tijdig
dborspuiten, ook de eindbuizen dienen gekontroleerd en zonodig
schoongemaakt te worden.
Haal de vreemde grassen zo goed mogelijk uit uw graszaadper
celen. Hierdoor kunt u de korting op uw te leveren graszaad voor
komen.
Strooi de stikstof goed en tijdig op uw graszaadpercelen om de
hoogste kg-opbrengsten te kunnen behalen.
Door goed onderhoud van de werktuigen kunt u veel ongerief en
kosten besparen.
Spreek eens met uw kollega's over de voordelen van een bredere
rijenafstand voor aardappelen en bieten,
Denk aan het goed voorkiemen van uw pootaardappelen en aan
het uitroken van de -bewaarplaatsen.
Tracht zo weinig mogelijk gewassen in uw bouwplan op te nemen
Door het opstellen van een weide- en voederwinningsplan en door
«w koeien te laten kontroleren op produktie zijn de winstkansen
van uw veestapel groter.
Is de veevoeding aangepast aan de behoefte? De berekende rantsoenen
kunnen nog eens nagewogen worden.
Uit een groot aantal bedrijfsekonomische boekhoudingen (ook op goed
geleide bedrijven) is gebleken dat de resultaten van de mestveehouderij
belangrijk lager liggen dan van de akkerbouw.
Alleen op de zeer^ goede melkveebedrijven kan het saldo van de melk
veehouderij 400,k 500,hoger liggen dan van de akkerbouwgewassen.
Dit resultaat kan alleen maar behaald worden op de goed geleide bedrijven
met hoogwaardige en zeer produktieve dieren en door het opstellen van
een goed weide- en voederwinningsplan.
Om een goede produktieve veestapel te kunnen krijgen is naast goed
vakmanschap fok- en melkkontrole noodzake*'k. Het lukt aeifs de beste
fokker niet om een goede veestapel te fokken zonder dat hij de produktie
van zijn dieren kent. Uit de kontrole-gegevens kan hij zien van welke die
ren hij kan doorfokken en welke dieren hij zo vlug mogelijk moet verwij
deren. De kosten zijn voor een slechte koe bijna even hoog als voor een
goede koe maar de opbrengsten kunnen zeer veel uiteenlopen. Of het melk
vee per koe per laktatieperiode 1200,1500,of 2000,aan melk-
geld levert zal op de winst een grote invloed hebben!
Sommigen menen dat door bezuiniging op de kosten van een fok- en
kontrolevereniging de winst op het bedrijf verhoogd kan worden. In de
praktijk blijkt dat juist het tegenovergestelde waar is. De kosten hieraan
besteed worden ruimschoots vergoed doordat hierdoor een betere selektie
mogelijk is.
Om de veehouderysektor rendabel te kunnen maken, Mient de voeder
winning aangepast te worden aan de veebezetting. Er dient dus een weide
en een voederwinningsplan opgesteld te worden.
Men rekent voor de voorjaarsbeweiding 20 are grasland voor beweiding
per stuks grootvee, de rest van het grasland kan benut worden voor hooien
en/of kuilen. Voor een goede voedervoorraad voor de winter is per voeder
dag nodig: 68 kg goed hooi en 40 kg sappig voer per stuks grootvee.
Dit is per stuks grootvee 1000 a 1400 kg hooi en 7000 kg sappig voer.
T}E heer Spoor, hoofd van de afdeling fruit-
teelt hij het L. E. I. en daardoor zeer goed
op de hoogte met kosten en opbrengsten, heeft
cp een fruitteeltdag in de Noordoostpolder gewe
zen op de zeer hoge aanloopkosten voor de peren.
Wachten is duur en de guldens die men in
vesteert zijn extra kostbaar door de geldontwaar
ding. Hij had berekend dat de appelteelt meer
winstgevend was, zelfs als er rekening mee wordt
gehouden dat een pereperceel anderhalf maal zo
lang meegaat als een appelperceel.
Hij maakte dus nogal voorbehoud voor de pe
ren. De peer komt nog altijd laat in produktie
en daardoor duurt het te lang voor men het geld
dat men in de aanplant steekt, weer terug heeft
verdiend.
Ook de heer Uitterlinden wees op een fruitteelt
dag van de Zuid-Hollandse eilanden op de geld
verslindende aanloopjaren bij de peren.
Tegen de argumenten van deze deskundigen is
weinig in te brengen. De cijfers zullen in het al
gemeen de doorslag moeten geven en deze laten
inderdaad zien dat het zeer veel geld vraagt voor
een jong pereperceel in produktie is gebracht. Vol
gens berekeningen van het L. E. I. is het bijna
125.000 per ha.
Toch kan nog het volgende worden aangevoerd:
v. De betere rentabiliteit van de appels is in
hoofdzaak gebaseerd op het ras Golden Deli
cious. Zal de winst bij deze appel in de toe
komst echter niet kleiner worden?
b. In vele gevallen kan het tekort van een jonge
perenaanplant worden gedekt met winst van
de appels. Door de verschuiving van de belas
tingdruk kunnen de kosten dan anders komen
te liggen.
c. Waarschijnlijk kan door nauwer planten en een
andere snoeiwijze de vruchtbaarheid vervroegd
worden bij de peren, zoals de heer Huissen
heeft toegelicht op de fruitteeltdag te Goes.
d. Door het gunstige klimaat mag men rekenen
dat de pereteelt in Zeeland eerder rendabel
is dan in de meeste andere fruitteeltgebieden
van ons land.
Gezien dit alles kan aanplant van peren in Zee
land toch zeker nog verantwoord worden genoemd.
Wel moet men zich realiseren dat extra hoge eisen
aan de financiering worden gesteld.
Minder Golden Delicious -
meer Boskoop
J~~\E vraag naar Golden Delicious bewoog zich de
de laatste jaren in dalende lijn. Dat valt al
thans af te leiden uit de gegevens van de N.A.K.-
B. betreffende de gewaarmerkte plantboompjes.
Golden-Delicious- van het
boompjes totaal
1962/62 1.000.000 43.7%
1963/64 865.000 40.7
1964/65 600.000 34.5
Blijkbaar is men bang voor een te groot aanbod
van Golden. De toekomst zal leren of deze angst
al dan niet gegrond is. Voorlopig is het moeilijk
een ras aan te geven dat betere kansen biedt.
Het verlies van de Golden Delicious is groten
deels ten goede gekomen aan de Goudreinette. Het
vertrouwen in deze appel keert duidelijk terug,
zoals ook de cijfers laten zien:
1962/63
1963/64
1964/65
35.000
100.000
120.000
1.5
4.7
7.0
In drie jaar tijd steeg de aanplant dus van an
derhalf procent naar zeven procent van het to
tale aantal appelboompjes dat werd geplant. Men
kan hier zeggen: na het zoete volgt het zuur.
Toch veel Golden
AL daalt de aanplant van Golden Delicious, toch
■*-A zal de aanvoer voorlopig nog snel en sterk
stijgen.
De produktie van Golden is thans ca. 60 miljoen
kg per jaar, dat is 20 van de totale appeloogst.
Als men ziet dat de drie voorgaande jaren onge
veer 2l/2 miljoen Golden-boompjes zijn geplant,
dan is het duidelijk dat er nog veel in opbrengst
moet komen. Rekenen we 1000 bomen per ha, dan
zou er 2500 ha mee zijn beplant. Bij een produktie
van 24 ton per ha zou de aanvoer al met 60 mil
joen kg stijgen tot het dubbele van thans.
Globaal berekend kan de hoeveelheid Golden
Delicious in de komende 56 jaar zeker toenemen
van 60 miljoen kg tot 120 d 150 miljoen kg.
Voor velen een zorgelijk beeld. Een troost is
echter dat in Frankrijk de produktie van Golden
Delicious nog veel sneller en veel hoger steeg en
dat daar toch nog steeds 80-90 van de 400 d 500
miljoen kg Golden die er groeit in eigen land
wordt verorberd. Terwijl men er goede prijzen
voor betaalt. Dat geeft weer moed.
Verdwijnende kersenteelt
T~y£ kers is een heerlijke vrucht, maar over 25
jaar zal de Nederlandse consument nog nau
welijks weten hoe zo'n ding smaakt. Er worden
bijna geen zoete kersen meer geplant en wat er
aan kersebomen staat wordt in snel tempo gerooid.
Alleen de (zure) Morel handhaaft zich. Meer
dan 75 van alle kersen die nog worden gepmnt,
komen voor rekening van dit ras. De vruchten
worden evenwel gekocht voor verwerking.
Uit deze ontwikkeling ziet men, dat ecu be
paalde vruchtsoort geruisloos kan verdwijnen,
zonder dat het publiek zich hierover druk maakt.
Vroeger leek de kers een onmisbare vrucht. Als
het aanbod schaars werd, zou de prijs zó stijgen
dat de teelt weer rendabel was, zo was de ver
wachting. Maar het liep anders. Er is zoveel keuze
in fruitsoorten, vooral ook uit het buitenland, dat
men voldoende vervanging ziet.
Het verloop bij de kersenteelt is leerzaam.
Het lijkt raadzaam er ook bij andere fruit-
soorten zonodig rekening mee te houden
A. van O.