^Tyoor tf/e ^Urouw
TIJD TE KORT....
Ook in kachels is er mode
PRIJSVERGELIJKING
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L N. HUI JSMAN - GRIEP
Wegwerpverpakking
is duurder
Een paar recepten voor
de wintertijd
De komende Jaarbeurs
van 7 tot en met 15 maart
29
„IK kom steeds tijd te kort", is de verzuchting, die wij veel te vaak horen slaken door huisvrouwen, die
1 niet met hun tijd meegaan en dus ook niet voldoende verandering in de huishoudelijke arbeid hebben
gebracht. Grote industriële bedrijven streven allang naar arbeidsrationalisatie. Immers de werknemers wor
den per uur betaald, dus ook iedere minuut telt mee.
TUD IS GELD
Elke tijdwinst is geldwinst, maar de huisvrouw he^ft geen uitbetaald loon. Daardoor let zij meestal niet op
een juist gebruik van tijd en energie. Veel huizen zijn nog niet doelmatig genoeg ingericht en de werk
programma's zijn soms nog zo opgesteld alsof er dagelijks hulp aanwezig is.
ZELFONDERZOEK
Het is echt de moeite waard de huishoudelijke arbeid als geheel eens te bestuderen. Twee groepen huis
vrouwen, op Walcheren en op Tholen, ziin nu bezig haar eigen werk in huis nauwkeurig na te gaan. De huis-
houdconsulente van de Z. L. M. begeleidt hen daarbij intensief en sinds kort is er bij het Instituut voor Land
bouwkundig Onderzoek te Wageningen extra hulp voor deze proef aangesteld.
DE PRAKTIJK
Na een paar inleidende proefjes zijn de dames begonnen met een dag lang hun werkzaamheden in te vul
len op een eenvoudig enquetteformulier. Er ontstaat dus een zeer persoonlijk dagboek met gegevens over
wat men doet, hoe lang dit duurt, of het licht of zwaar werk is, gehaast of rustig gebeurt en of er onder
brekingen zijn geweest.
Het opvallende is, dat de dames hun eigen fouten zien door hun methode van werken goed te bekijken.
Soms wordt zwaar werk niet voldoende afgewisseld met licht werk. Menigmaal wordt er aan bepaalde dingen
teveel tijd besteed. Er kan wat minder intensief gepoetst worden zonder dat het huis vervuilt. Moeder moet
tijd hebben voor de kinderen, ook al volgen die buitenshuis een eigen opleiding. Krijgen zij niet voldoende
aandacht, dan komen zij tekort.
MECHANISATIE HELPT
Gelukkig komen er steeds meer apparaten, die veel moeite en tijd sparen. Er zijn volautomatische was
machines, diepvriezers, koelkasten, mixers en fantastisch goede fornuizen.
In Zeeland gaan we intussen vrolijk verder met tijdschrijven en zelfonderzoek. Jezelf een hele week kri
tisch bekijken valt niet mee en dan in een groep iedereen zo beoordelen is leerzaam, maar weieens pijnlijk.
Nu het begin er is gaan we door. We hebben wetenschappelijke steun op de achtergrond en de resultaten
zullen niet uitblijven.
Op de kaderdagen van de huishoudconsulentes op 16 en 17 december j.l. kreeg de werkplannïng in de huis
houding niet alleen aandacht door de Zeeuwse ontwikkeling, neen, de dames kregen zelf ook eens te horen
hoe ze hun tijd en energie moesten gebruiken. De waarschuwing, die dr. P. G. M. Schrama liet horen mogen
wij allen wel zeer ter harte nemen. Wii mogen geen roofbouw op onszelf plegen, niet onregelmatig leven en
onszelf niet verwaarlozen.
BELANGRIJKE PUBLICATIE
Tenslotte willen wij graag wijzen op een recente publicatie van het I. L. O. Wageningen, n.l. „Werkplan-
ning in de huishouding" door drs. J. Barends.
Door economisch gebruik van onze tijd en oordeelkundig werken, kunnen wij het echt zover brengen, dat
wij niet steeds „tijd tekort" komen.
MODE wordt steeds meer een begrip, ook op gebieden, waar vroeger niet eens aan mode werd
gedacht. Eerst was het alleen de kleding, die in de modische belangstelling stond, later kwa
men daar de meubels bij, weer later auto's en nu zijn wij zelfs aan een brillenmode toe. Eveneens
is een duidelijke modetendenz waar te nemen voor het gezelligheidselement van de winterse huis
kamer: de kachel.
Als er in u iets van het verlangen naar romantiek leeft is er zelfs een romantische haard voor
een modern intérieur ontworpen en wel door de jonge ontwerper Hans Verholt. Hij zag kans een
warmtebron te creëren, die tegemoet komt aan het verlangen naar romantiek èn aan de technische
perfektie, die wij in onze tijd gewend zijn. Opmerkelijk is, dat hij voor zijn progressieve ideeën, die
tot uiting zijn gekomen in de gashaard-kreatie, gehoor vond bij een Nederlands bedrijf, dat in de
looo van zeventig jaren een grote faam heeft verworven door de vervaardiging van kolenkachels.
De Bocalhaard van Hans Verholt is een gas-convector en heeft dientengevolge een ideale warmte-
spreiding. De haard is bovendien bijzonder fraai van vorm en sluit als zodanig geheel aan bij onze
hedendaagse verlangens: een kombinatie van een moderne vlakverdeling met het idee van een sfeer
volle schouw, 's Nachts kan de fijnregelaar in de minimumstand worden gezet. De kachel gehandhaaft
dan een geriefelijke temperatuur in de kamer tegen een stookprijs van minder dan een cent ner uur.
De haard is voorzien van een thermo-elektrische waakvlambeveiliging en een elektromagnetische
ontsteking: door een trek aan de knop gaat de kachel aan zonder dat er een lucifer aan te pas komt.
Ook de kleuren, waarin de kachel wordt gebracht zijn van deze tijd: bruin/beige en licht en don
kergrijs, kleuren, die in elk interieur passen.
U ziet, de mode bepaalt tegenwoordig niet alleen de lengte v— rok of de dikte van uw hak
ken, maar ook voor de kachelmode spannen echte ontwerpers zich in. i
QNLANGS kwam ik er heel toevallig achteo, dat
een heleboel van onze lezeressen de artikeltjes
over prijsvergelijking heel belangrijk vinden, dus wil
len wij hiermede graag rekening houden.
Ditmaal willen wij het hebben over twee ingrediën
ten, die vaak samen in de keuken worden gebruikt en
wel OLIE en AZIJN. Wij vinden voor wat de olie be
treft b.v. een verschil per liter van ongeveer 70 cent
bij sla-olie van Albert Hein en die van Calvé Duyvls
ligt een kwartje lager dan Calvé, terwijl De Gruyter
19 cent hoger ligt dan Albert Hein, maar hierin zit
de 10 van het bonnetje verdisconteerd. Daar de in
houd van de flessen slaolie, die wij kopen varieert
van 750 tot 780 cc is de prijs dus omgerekend per
liter. U kunt dus al een fles slaolie kopen voor 1,19
met een inhoudsmaat van 750 cc, terwijl u voor een
ander merk 1,78 betaalt, maar dan hebt u 30 cc
meer. De flesjes van 390 cc zijn heel onvoordelig.
Voor zo'n flesje van Calvé betaalt u 1,05, voor
Duyvis 0,90, voor Gouda's Glorie en Zwerver Dauw*
drop eveneens 9 dubbeltjes en De Gruyter laat ons
voor zo'n flesje (extra fijn) 1,05 neertellen.
Natuurlijk zijn er nog meer merken, maar wij heb
ben de goedkoopste en duurste soorten genomen.
Bij de azijn vonden wij bij de „Gistingsazijn" (ook
wel natuurazijn genoemd) eveneens opmerkelijke ver
schillen. Albert Hein bleek het goedkoopst met 52 ct
per liter, Jagt en Kroon-azijn kosten 56 ct, evenals
Luycks en Munt, terwijl Tromp Rueb Trio soorten
levert, waarvan de prijs varieert van 64 tot 86 ct. De
Spar heeft enkel „extra fijn" in glazen flessen, die
eveneens 86 ct kost, voorts wegwerpflessen, die op
88 ct per liter komen.
Bij de foto: Dit is de Bocal, ontworpen door de
jonge Hans Verholt, speciaal voor die mensen, d'e
houden van de romantiek van de schouw met alle
comfort van deze moderne tijd.
DIJ onderzoek is gebleken, dat de merken, die zo-
wel in glazen- als in wegwerpflessen verkrijg
baar zijn van 26 tot 57 duurder zijn als zij in deze
laatstgenoemde verpakking worden geleverd. De win
keliers zouden over het algemeen graag van de gla
zen flessen af willen vandaar, dat er speciaal op de
wegwerpflessen wordt gewezen. Mocht u evenals wij
van mening ziin, dat wij als huisvrouw toch altijd
nog op de „kleintjes" moeten passen, dan kunnen wij
de verkoop van azijn in glazen flessen stimuleren
door hiernaar te vragen, want vergeet niet, dat de
vraag naar een bepaald artikel een grote rol speelt.
Knolraap met kaasragout
SCHIL een kg knolraap, snijd ze in reepjes en kook
ze in iets water gaar. Maak een gladde dikke
saus van y2 liter melk, 50 gram boter en 50 gram
bloem. Maak deze op smaak met zout en noot en roer
er 200 gram in blokjes gesneden belegen kaas door.
Leg de knolraap laag om laag met de ragout in een
vuurvaste schotel, strooi er wat geraspte kaas over
en geeft het gerecht in een oven met veel boven-
warmte een mooi bruin korstje.
Spaanse hutspot
200 gram witte bonen, 1 kg aardappelen, 259 gram
wortelen, 1 groen kooltje, 2 uien, 4 dl melk, 60 gram
boter, zout.
Gebruik een rest witte bonen van de vorige dag,
kook de in stukken gesneden aardappelen, uien, wor
telen en kool gaar. Verhit de bonen even mee, schep
het geheel goed dooreen en bind het vocht met wat
aardappelmeel.
Sector elektrische huishoudelijke apparatuur
sterk uitgebreid
ZIJ, die er de moeite voor over hebben om a.s.
voorjaar de jaarbeurs in Utrecht te bezoeken,
kunnen wij vast meedelen, dat er in de Julianahal op
het Croeselaanterrein heel wat te zien zal zijn op het
gebied van huishoudelijke artikelen en apparaten, als
mede verlichtingsartikelen. Er zal een keur van ver-
warmings- en kookapparaten voor verbruik van (aaid)
gas, kolen en olie te zien zijn. In genoemde hal zijn
ook twee collectieve deelnemingen ondergebracht nl.
van Italië en West-Duitsland. die het ar^mt
zullen leggen op elektrische huishoudelijke apparaten.
De Duitsers hebben zelfs aangekondigd met een uit
zonderlijke expositie te zullen komen. Het zal beslist
de moeite lonen in Utrecht een kijkje te nemen al#
u één of ander huishoudelijk apparaat wenst aan te
schaffen, want daar op de jaarbeurs ziet u het nieuw
ste van het nieuwste.