^Tyoor tf/e ^Urouw TIJD TE KORT.... Ook in kachels is er mode PRIJSVERGELIJKING VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L N. HUI JSMAN - GRIEP Wegwerpverpakking is duurder Een paar recepten voor de wintertijd De komende Jaarbeurs van 7 tot en met 15 maart 29 „IK kom steeds tijd te kort", is de verzuchting, die wij veel te vaak horen slaken door huisvrouwen, die 1 niet met hun tijd meegaan en dus ook niet voldoende verandering in de huishoudelijke arbeid hebben gebracht. Grote industriële bedrijven streven allang naar arbeidsrationalisatie. Immers de werknemers wor den per uur betaald, dus ook iedere minuut telt mee. TUD IS GELD Elke tijdwinst is geldwinst, maar de huisvrouw he^ft geen uitbetaald loon. Daardoor let zij meestal niet op een juist gebruik van tijd en energie. Veel huizen zijn nog niet doelmatig genoeg ingericht en de werk programma's zijn soms nog zo opgesteld alsof er dagelijks hulp aanwezig is. ZELFONDERZOEK Het is echt de moeite waard de huishoudelijke arbeid als geheel eens te bestuderen. Twee groepen huis vrouwen, op Walcheren en op Tholen, ziin nu bezig haar eigen werk in huis nauwkeurig na te gaan. De huis- houdconsulente van de Z. L. M. begeleidt hen daarbij intensief en sinds kort is er bij het Instituut voor Land bouwkundig Onderzoek te Wageningen extra hulp voor deze proef aangesteld. DE PRAKTIJK Na een paar inleidende proefjes zijn de dames begonnen met een dag lang hun werkzaamheden in te vul len op een eenvoudig enquetteformulier. Er ontstaat dus een zeer persoonlijk dagboek met gegevens over wat men doet, hoe lang dit duurt, of het licht of zwaar werk is, gehaast of rustig gebeurt en of er onder brekingen zijn geweest. Het opvallende is, dat de dames hun eigen fouten zien door hun methode van werken goed te bekijken. Soms wordt zwaar werk niet voldoende afgewisseld met licht werk. Menigmaal wordt er aan bepaalde dingen teveel tijd besteed. Er kan wat minder intensief gepoetst worden zonder dat het huis vervuilt. Moeder moet tijd hebben voor de kinderen, ook al volgen die buitenshuis een eigen opleiding. Krijgen zij niet voldoende aandacht, dan komen zij tekort. MECHANISATIE HELPT Gelukkig komen er steeds meer apparaten, die veel moeite en tijd sparen. Er zijn volautomatische was machines, diepvriezers, koelkasten, mixers en fantastisch goede fornuizen. In Zeeland gaan we intussen vrolijk verder met tijdschrijven en zelfonderzoek. Jezelf een hele week kri tisch bekijken valt niet mee en dan in een groep iedereen zo beoordelen is leerzaam, maar weieens pijnlijk. Nu het begin er is gaan we door. We hebben wetenschappelijke steun op de achtergrond en de resultaten zullen niet uitblijven. Op de kaderdagen van de huishoudconsulentes op 16 en 17 december j.l. kreeg de werkplannïng in de huis houding niet alleen aandacht door de Zeeuwse ontwikkeling, neen, de dames kregen zelf ook eens te horen hoe ze hun tijd en energie moesten gebruiken. De waarschuwing, die dr. P. G. M. Schrama liet horen mogen wij allen wel zeer ter harte nemen. Wii mogen geen roofbouw op onszelf plegen, niet onregelmatig leven en onszelf niet verwaarlozen. BELANGRIJKE PUBLICATIE Tenslotte willen wij graag wijzen op een recente publicatie van het I. L. O. Wageningen, n.l. „Werkplan- ning in de huishouding" door drs. J. Barends. Door economisch gebruik van onze tijd en oordeelkundig werken, kunnen wij het echt zover brengen, dat wij niet steeds „tijd tekort" komen. MODE wordt steeds meer een begrip, ook op gebieden, waar vroeger niet eens aan mode werd gedacht. Eerst was het alleen de kleding, die in de modische belangstelling stond, later kwa men daar de meubels bij, weer later auto's en nu zijn wij zelfs aan een brillenmode toe. Eveneens is een duidelijke modetendenz waar te nemen voor het gezelligheidselement van de winterse huis kamer: de kachel. Als er in u iets van het verlangen naar romantiek leeft is er zelfs een romantische haard voor een modern intérieur ontworpen en wel door de jonge ontwerper Hans Verholt. Hij zag kans een warmtebron te creëren, die tegemoet komt aan het verlangen naar romantiek èn aan de technische perfektie, die wij in onze tijd gewend zijn. Opmerkelijk is, dat hij voor zijn progressieve ideeën, die tot uiting zijn gekomen in de gashaard-kreatie, gehoor vond bij een Nederlands bedrijf, dat in de looo van zeventig jaren een grote faam heeft verworven door de vervaardiging van kolenkachels. De Bocalhaard van Hans Verholt is een gas-convector en heeft dientengevolge een ideale warmte- spreiding. De haard is bovendien bijzonder fraai van vorm en sluit als zodanig geheel aan bij onze hedendaagse verlangens: een kombinatie van een moderne vlakverdeling met het idee van een sfeer volle schouw, 's Nachts kan de fijnregelaar in de minimumstand worden gezet. De kachel gehandhaaft dan een geriefelijke temperatuur in de kamer tegen een stookprijs van minder dan een cent ner uur. De haard is voorzien van een thermo-elektrische waakvlambeveiliging en een elektromagnetische ontsteking: door een trek aan de knop gaat de kachel aan zonder dat er een lucifer aan te pas komt. Ook de kleuren, waarin de kachel wordt gebracht zijn van deze tijd: bruin/beige en licht en don kergrijs, kleuren, die in elk interieur passen. U ziet, de mode bepaalt tegenwoordig niet alleen de lengte v— rok of de dikte van uw hak ken, maar ook voor de kachelmode spannen echte ontwerpers zich in. i QNLANGS kwam ik er heel toevallig achteo, dat een heleboel van onze lezeressen de artikeltjes over prijsvergelijking heel belangrijk vinden, dus wil len wij hiermede graag rekening houden. Ditmaal willen wij het hebben over twee ingrediën ten, die vaak samen in de keuken worden gebruikt en wel OLIE en AZIJN. Wij vinden voor wat de olie be treft b.v. een verschil per liter van ongeveer 70 cent bij sla-olie van Albert Hein en die van Calvé Duyvls ligt een kwartje lager dan Calvé, terwijl De Gruyter 19 cent hoger ligt dan Albert Hein, maar hierin zit de 10 van het bonnetje verdisconteerd. Daar de in houd van de flessen slaolie, die wij kopen varieert van 750 tot 780 cc is de prijs dus omgerekend per liter. U kunt dus al een fles slaolie kopen voor 1,19 met een inhoudsmaat van 750 cc, terwijl u voor een ander merk 1,78 betaalt, maar dan hebt u 30 cc meer. De flesjes van 390 cc zijn heel onvoordelig. Voor zo'n flesje van Calvé betaalt u 1,05, voor Duyvis 0,90, voor Gouda's Glorie en Zwerver Dauw* drop eveneens 9 dubbeltjes en De Gruyter laat ons voor zo'n flesje (extra fijn) 1,05 neertellen. Natuurlijk zijn er nog meer merken, maar wij heb ben de goedkoopste en duurste soorten genomen. Bij de azijn vonden wij bij de „Gistingsazijn" (ook wel natuurazijn genoemd) eveneens opmerkelijke ver schillen. Albert Hein bleek het goedkoopst met 52 ct per liter, Jagt en Kroon-azijn kosten 56 ct, evenals Luycks en Munt, terwijl Tromp Rueb Trio soorten levert, waarvan de prijs varieert van 64 tot 86 ct. De Spar heeft enkel „extra fijn" in glazen flessen, die eveneens 86 ct kost, voorts wegwerpflessen, die op 88 ct per liter komen. Bij de foto: Dit is de Bocal, ontworpen door de jonge Hans Verholt, speciaal voor die mensen, d'e houden van de romantiek van de schouw met alle comfort van deze moderne tijd. DIJ onderzoek is gebleken, dat de merken, die zo- wel in glazen- als in wegwerpflessen verkrijg baar zijn van 26 tot 57 duurder zijn als zij in deze laatstgenoemde verpakking worden geleverd. De win keliers zouden over het algemeen graag van de gla zen flessen af willen vandaar, dat er speciaal op de wegwerpflessen wordt gewezen. Mocht u evenals wij van mening ziin, dat wij als huisvrouw toch altijd nog op de „kleintjes" moeten passen, dan kunnen wij de verkoop van azijn in glazen flessen stimuleren door hiernaar te vragen, want vergeet niet, dat de vraag naar een bepaald artikel een grote rol speelt. Knolraap met kaasragout SCHIL een kg knolraap, snijd ze in reepjes en kook ze in iets water gaar. Maak een gladde dikke saus van y2 liter melk, 50 gram boter en 50 gram bloem. Maak deze op smaak met zout en noot en roer er 200 gram in blokjes gesneden belegen kaas door. Leg de knolraap laag om laag met de ragout in een vuurvaste schotel, strooi er wat geraspte kaas over en geeft het gerecht in een oven met veel boven- warmte een mooi bruin korstje. Spaanse hutspot 200 gram witte bonen, 1 kg aardappelen, 259 gram wortelen, 1 groen kooltje, 2 uien, 4 dl melk, 60 gram boter, zout. Gebruik een rest witte bonen van de vorige dag, kook de in stukken gesneden aardappelen, uien, wor telen en kool gaar. Verhit de bonen even mee, schep het geheel goed dooreen en bind het vocht met wat aardappelmeel. Sector elektrische huishoudelijke apparatuur sterk uitgebreid ZIJ, die er de moeite voor over hebben om a.s. voorjaar de jaarbeurs in Utrecht te bezoeken, kunnen wij vast meedelen, dat er in de Julianahal op het Croeselaanterrein heel wat te zien zal zijn op het gebied van huishoudelijke artikelen en apparaten, als mede verlichtingsartikelen. Er zal een keur van ver- warmings- en kookapparaten voor verbruik van (aaid) gas, kolen en olie te zien zijn. In genoemde hal zijn ook twee collectieve deelnemingen ondergebracht nl. van Italië en West-Duitsland. die het ar^mt zullen leggen op elektrische huishoudelijke apparaten. De Duitsers hebben zelfs aangekondigd met een uit zonderlijke expositie te zullen komen. Het zal beslist de moeite lonen in Utrecht een kijkje te nemen al# u één of ander huishoudelijk apparaat wenst aan te schaffen, want daar op de jaarbeurs ziet u het nieuw ste van het nieuwste.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1966 | | pagina 29