LUCERNE-TELERS Voor de Vrouw Recepten voor Kerstmis Recepten voor na de feestdagen 1135 WARM VOORGERECHT VAN HET PLATTELAND Zalmhoorntjes Ansjovis in gelei Hamrolletjes in gelei Gevulde varkensoesters Rundvlees met champignons Warme grapefruit MET EUROPE 10°/o MÉÉR OPBRENGST Officiële rassenproeven wijzen uit dat het lucerne-ras EUROPE, van de wereldbekende Franse kweker Flori- mond Desprez, 10 méér drogestof- opbrengst geeft dan andere in Neder land gezaaide rassen. Daarnaast wer den aan EUROPE de hoogste cijters toegekend van alle vergelijkbare soor ten. EUROPE, DE BESTE LUCERNE IN EUROPA EUROPE is verkrijgbaar bij Uw zaad handelaar. Importeur voor Nederland: Barenbrug's Zaadhandel N. V. - Arnhem VRIJDAG 24 DECEMBER 1965 (Vervolg van pag. 1133) (Koude voorgerechtjes, die ook geschikt zijn voor oudej aarsavond. Benodigd: 200 gram gerookte zalm, kleine as perges en augprkjes, wat eiboter. De plakjes zalm tot hoorntjes rollen en vullen met aspergepuntjes of tot waaiertjes gesneden augurkjes of wat eiboter inspuiten. Benodigd: 2 blikjes ansjovisfilets, mooie sla blaadjes, enkele plakjes ei en gelei. We beginnen met de ansjovisfilets op de doffe kant van bruin pakpapier te leggen om de over tollige olie kwijt te raken. Nu leggen we op mooi bijgeknipte slablaadjes drei filets bij elkaar, be strijken deze met een dun laagje gelei, leggen er een plakje ei op, waarna weer een laagje gelei wordt aangebracht. Verder garneren met een toefje tomatenketchup of een plakje augurk. We nemen hiervoor mooie plakken ham, zeer fijne aspergepunten, dunne reepjes leverpastei, wat gelei. Ontdoe de plakken ham van overtollige vet, leg vervolgens een asperge met aan weerszij den een reepje leverpastei op iedere plak ham. Rol deze dicht en strooi er wat gehakte gelei over. Een smakelijke gelei krijgt u door bouillon met azijn naar smaak te vermengen en gelatine toe te voegen. U kunt bovenstaande voorgerechtjes nog aanvullen met b.v. garnalen in gelei, gevulde eitjes, tomaten met groente en mayonnaise gevuld en verder wat u zelf nog wenst. Houdt u niet van wild of gevogelte, geef dan eens gevulde varkensoesters. Benodigd: 4 mooie varkensoesters, 100 gram champignons, enkele takjes peterselie, 50 gram ontbijtspek of een klontje boter, peper, zout, wat boter voor het braden, een dl room, een scheutje sherry of witte wijn. Snijd met een scherp mes een opening in de varkensoester. Maak de vulling door de schoonge maakte champignons, de peterselietakjes en even tueel het ontbijtspek helemaal fijn te hakken. Laat dit alles met de boter of de room even samen aanbakken en een kleurtje krijgen. Vul de oesters met dit mengsel en steek ze mei een houten prikker vast. Wrijf ze in met zout en peper en braad ze op de gewone wijze snel aan beide zijden gaar. Haal de gevulde oesters uit de pan, houd ze warm en maak intussen de saus door het braadvet met wat room en wat sherry of witte wijn al roerende aan de kook te brengen en even te laten indampen. Voeg peper, zout en desgewenst aroma toe en giet de saus over de varkensoesters, die u ieder met een achtergehouden champignon- kop heeft versierd. Geeft u de voorkeur aan rundvlees, dan volgi hier een recept van rundvlees met champignons. Benodigd: een lendestuk van ongeveer een pond, peper, zout, 75 gram boter of margarine, 5 eetle pels slaolie, 100 gram sjalotjes, 400 gram cham- pigr.jns, 4 tomaten, 2 opgehoopte eetlepels bloem. Bestrooi het vlees met zout en peper en laat het rondom flink kleur krijgen in de hete boter of margarine. Als het vlees een kwartier lang ge braden heeft, verhit u de slaolie in de koekepan en bakt hierin de geschilde sjalotjes in hun ge heel tot ze rondom bruin geworden zijn. Haal ze dan met een schuimspaan uit de olie en doe ze bij het vlees. Hierin legt u de schoongemaakte en in dikke plakken gesneden champignons in de olie en laat ze al roerende fruiten totdat het vocht zich afgescheiden heeft. Haal de champignons met een schuimspaan uit het vocht en doe ze eveneens in de braadpan. Laat het vlees nu samen met de sjalotjes en de champignons helemaal gaar braden. Reken hier voor hooguit 20 minuten. Zodra het vlees gaar is, neemt u het uit de pan en snijd het in plak ken. Intussen roert u het vocht in de koekepan met de bloem glad, drukt dit papje door een zeef en voegt het al roerende aan de inhoud van de braadpan toe. (Dit is een bijzonder gemakkelijke en veilige manier van binden.) Roer de saus goed door en maak haar met peper en zout naar smaak af. Verwarm de plakken vlees erin alvorens te serveren. Geef hier gekookte aardappelen by. Een Franse kok gaf het volgende recept voor een warm voorgerecht. Benodigd: 2 grapefruits, bruine basterdsuiker, room. Halveer de grapefruits en snijd de partjes zorg- Sneetje speciaal Gebruik hiervoor oud brood, dat even geroos terd moet worden. Besmeer de toast met boter en beleg ze met plakjes bacon. Hierop een schijf geboorde, geschilde appel en tot slot een plak jong belegen kaas. De sneetjes boven in een goed ver warmde oven plaatsen. De kaas moet namelijk uitsmelten. Voor het opdoen met paprika of iets peterselie bestrooien. Sneetje kip Sneetjes oud brood in de koekepan in wat hete boter aan één zijde goudbruin bakken of rooste ren, bedekken met overschotjes gaar kippevlees, warme jus erop gieten, zodat de sneetjes brood doordrenkt zijn. Het geheel met geraspte kaas be strooien, deze even mee warm maken en de snee tjes heet en met paprikapoeder bestrooid opdie nen. Broodje kaas om kaas Bij dit gerechtje is het de bedoeling twee soor ten kaas te gebruiken, b.v. belegen goudse kaas vuldig los. Bestrooi de oppervlakte met bruine suiker en giet er een klein scheutje room over heen. Schuif de grapefruithelften even voor het aan tafel gaan in een hete oven en laat ze hierin binnen enkele minuten warm worden. Een een voudig voorgerecht met een verrassend fijne en zachte smaak. en oude komijne kaas of ook wel oude en jonge Edammerkaas. De beide soorten kaas worden op elkaar tussen opengesneden puntbroodjes of tus sen twee sneetjes brood gelegd. In wat hete bo ter in de koekepan aan beide zijden goudbruin bakken. Mocht u met oudejaarsavond toastjes geven dan kunt u die tevoren klaar maken zonder de kans te lopen, dat zij zacht worden. U belegt namelijk de toastjes met een stukje huishoud-ouwel (in goedgesorteerde kruidenierszaken in pakjes te koop). Op deze ouwel komt dan het beleg, dat u wenst. Inplaats van toastjes worden tegenwoordig vaak lichtgezouten Dips gebruikt, die u eveneens van een stukje ouwel kunt voorzien alvorens te gar neren. Veel succes met deze recepten. Verder wensen wij u met uw huisgenoten ge lukkige Kerstdagen en Heil, Zegen en Voorspoed voor het komende jaar. (adv.) i

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1965 | | pagina 39