LUCERNE-TELERS
Voor de Vrouw
Recepten
voor Kerstmis
Recepten voor na de feestdagen
1135
WARM VOORGERECHT
VAN HET PLATTELAND
Zalmhoorntjes
Ansjovis in gelei
Hamrolletjes in gelei
Gevulde varkensoesters
Rundvlees met champignons
Warme grapefruit
MET EUROPE 10°/o MÉÉR OPBRENGST
Officiële rassenproeven wijzen uit dat
het lucerne-ras EUROPE, van de
wereldbekende Franse kweker Flori-
mond Desprez, 10 méér drogestof-
opbrengst geeft dan andere in Neder
land gezaaide rassen. Daarnaast wer
den aan EUROPE de hoogste cijters
toegekend van alle vergelijkbare soor
ten.
EUROPE, DE BESTE
LUCERNE IN EUROPA
EUROPE is verkrijgbaar bij Uw zaad
handelaar.
Importeur voor Nederland: Barenbrug's Zaadhandel N. V. - Arnhem
VRIJDAG 24 DECEMBER 1965
(Vervolg van pag. 1133)
(Koude voorgerechtjes, die ook geschikt zijn voor
oudej aarsavond.
Benodigd: 200 gram gerookte zalm, kleine as
perges en augprkjes, wat eiboter.
De plakjes zalm tot hoorntjes rollen en vullen
met aspergepuntjes of tot waaiertjes gesneden
augurkjes of wat eiboter inspuiten.
Benodigd: 2 blikjes ansjovisfilets, mooie sla
blaadjes, enkele plakjes ei en gelei.
We beginnen met de ansjovisfilets op de doffe
kant van bruin pakpapier te leggen om de over
tollige olie kwijt te raken. Nu leggen we op mooi
bijgeknipte slablaadjes drei filets bij elkaar, be
strijken deze met een dun laagje gelei, leggen er
een plakje ei op, waarna weer een laagje gelei
wordt aangebracht. Verder garneren met een
toefje tomatenketchup of een plakje augurk.
We nemen hiervoor mooie plakken ham, zeer
fijne aspergepunten, dunne reepjes leverpastei,
wat gelei. Ontdoe de plakken ham van overtollige
vet, leg vervolgens een asperge met aan weerszij
den een reepje leverpastei op iedere plak ham.
Rol deze dicht en strooi er wat gehakte gelei over.
Een smakelijke gelei krijgt u door bouillon met
azijn naar smaak te vermengen en gelatine toe te
voegen. U kunt bovenstaande voorgerechtjes nog
aanvullen met b.v. garnalen in gelei, gevulde
eitjes, tomaten met groente en mayonnaise gevuld
en verder wat u zelf nog wenst.
Houdt u niet van wild of gevogelte, geef dan
eens gevulde varkensoesters.
Benodigd: 4 mooie varkensoesters, 100 gram
champignons, enkele takjes peterselie, 50 gram
ontbijtspek of een klontje boter, peper, zout, wat
boter voor het braden, een dl room, een scheutje
sherry of witte wijn.
Snijd met een scherp mes een opening in de
varkensoester. Maak de vulling door de schoonge
maakte champignons, de peterselietakjes en even
tueel het ontbijtspek helemaal fijn te hakken. Laat
dit alles met de boter of de room even samen
aanbakken en een kleurtje krijgen.
Vul de oesters met dit mengsel en steek ze mei
een houten prikker vast. Wrijf ze in met zout en
peper en braad ze op de gewone wijze snel aan
beide zijden gaar. Haal de gevulde oesters uit de
pan, houd ze warm en maak intussen de saus door
het braadvet met wat room en wat sherry of witte
wijn al roerende aan de kook te brengen en even
te laten indampen. Voeg peper, zout en desgewenst
aroma toe en giet de saus over de varkensoesters,
die u ieder met een achtergehouden champignon-
kop heeft versierd.
Geeft u de voorkeur aan rundvlees, dan volgi
hier een recept van rundvlees met champignons.
Benodigd: een lendestuk van ongeveer een pond,
peper, zout, 75 gram boter of margarine, 5 eetle
pels slaolie, 100 gram sjalotjes, 400 gram cham-
pigr.jns, 4 tomaten, 2 opgehoopte eetlepels bloem.
Bestrooi het vlees met zout en peper en laat het
rondom flink kleur krijgen in de hete boter of
margarine. Als het vlees een kwartier lang ge
braden heeft, verhit u de slaolie in de koekepan
en bakt hierin de geschilde sjalotjes in hun ge
heel tot ze rondom bruin geworden zijn. Haal ze
dan met een schuimspaan uit de olie en doe ze
bij het vlees. Hierin legt u de schoongemaakte
en in dikke plakken gesneden champignons in de
olie en laat ze al roerende fruiten totdat het vocht
zich afgescheiden heeft.
Haal de champignons met een schuimspaan uit
het vocht en doe ze eveneens in de braadpan.
Laat het vlees nu samen met de sjalotjes en de
champignons helemaal gaar braden. Reken hier
voor hooguit 20 minuten. Zodra het vlees gaar
is, neemt u het uit de pan en snijd het in plak
ken. Intussen roert u het vocht in de koekepan
met de bloem glad, drukt dit papje door een zeef
en voegt het al roerende aan de inhoud van de
braadpan toe. (Dit is een bijzonder gemakkelijke
en veilige manier van binden.) Roer de saus goed
door en maak haar met peper en zout naar smaak
af. Verwarm de plakken vlees erin alvorens te
serveren. Geef hier gekookte aardappelen by.
Een Franse kok gaf het volgende recept voor
een warm voorgerecht.
Benodigd: 2 grapefruits, bruine basterdsuiker,
room.
Halveer de grapefruits en snijd de partjes zorg-
Sneetje speciaal
Gebruik hiervoor oud brood, dat even geroos
terd moet worden. Besmeer de toast met boter
en beleg ze met plakjes bacon. Hierop een schijf
geboorde, geschilde appel en tot slot een plak jong
belegen kaas. De sneetjes boven in een goed ver
warmde oven plaatsen. De kaas moet namelijk
uitsmelten. Voor het opdoen met paprika of iets
peterselie bestrooien.
Sneetje kip
Sneetjes oud brood in de koekepan in wat hete
boter aan één zijde goudbruin bakken of rooste
ren, bedekken met overschotjes gaar kippevlees,
warme jus erop gieten, zodat de sneetjes brood
doordrenkt zijn. Het geheel met geraspte kaas be
strooien, deze even mee warm maken en de snee
tjes heet en met paprikapoeder bestrooid opdie
nen.
Broodje kaas om kaas
Bij dit gerechtje is het de bedoeling twee soor
ten kaas te gebruiken, b.v. belegen goudse kaas
vuldig los. Bestrooi de oppervlakte met bruine
suiker en giet er een klein scheutje room over
heen. Schuif de grapefruithelften even voor het
aan tafel gaan in een hete oven en laat ze hierin
binnen enkele minuten warm worden. Een een
voudig voorgerecht met een verrassend fijne en
zachte smaak.
en oude komijne kaas of ook wel oude en jonge
Edammerkaas. De beide soorten kaas worden op
elkaar tussen opengesneden puntbroodjes of tus
sen twee sneetjes brood gelegd. In wat hete bo
ter in de koekepan aan beide zijden goudbruin
bakken.
Mocht u met oudejaarsavond toastjes geven dan
kunt u die tevoren klaar maken zonder de kans
te lopen, dat zij zacht worden. U belegt namelijk
de toastjes met een stukje huishoud-ouwel (in
goedgesorteerde kruidenierszaken in pakjes te
koop). Op deze ouwel komt dan het beleg, dat u
wenst.
Inplaats van toastjes worden tegenwoordig vaak
lichtgezouten Dips gebruikt, die u eveneens van
een stukje ouwel kunt voorzien alvorens te gar
neren.
Veel succes met deze recepten.
Verder wensen wij u met uw huisgenoten ge
lukkige Kerstdagen en Heil, Zegen en Voorspoed
voor het komende jaar.
(adv.)
i