KALENDERS 1966
ivfrt
Feesttips voor
EEN ZUIVER NEDERLANDS PRODUKT,
VEREDELD VOOR HET NEDERLANDSE
KLIMAAT.
1159
STIKSTOFTOEDIENING IN VLOEIBARE VORM
Ook deze teler verbouwde reeds In 1964 en 1965
AaBeCe. Wij zijn ervan overtuigd, dat gezien de
resultaten zowel in de praktijk als op de officiële
proefvelden, vele hem dit jaar weer zullen volgen.
Wij vragen ook uwaandacht voor dit suikerbietenras
Leverbaar in alle gewenste maten, zowel normaal als precisie
Cen Den M.Zaad.
N.V.HOLLANDSCHE SUIKERBIETEN SELECTIE MIJ AMSTERDAM
VRIJDAG 24 DECEMBER 1965
£(EER) p(LEZIERIGE) jyj(OMENTEN)
VOOR onze meisjes-leden wil ik hier graag en
kele ideeën naar voren brengen voor de
Kerstdagen.
Als de zorg voor het huishouden op U rust is
het zaak zoveel mogelijk vantevoren klaar te ma
ken. Zorgt u er toch vooral voor dat u de be
nodigde artikelen in huis hebt en niet op het laat
ste moment (of te laat) tot de ontdekking komt
iets vergeten te hebben.
Wilt u zelf een Kerstdiner klaarmaken, schrijf
dan alle ingrediënten op een stuk papier en ga op
uw gemak inkopen doen. Neem er gerust een hele
middag voor, van al dat gehaast wordt u alleen
maar moe.
Wat u eet hangt natuurlijk van uw persoonlijke
smaak af, maar een Kerstbrood zal u allen zeer
zeker smaken. Hiervoor hebt u nodig: 300 gram
bloem, 100 gr. boter, IV2 dl melk, 2 a 3 eieren, 100
gr. suiker, 20 gr. gist, 100 gr. amandelen, geraspte
schil van 12 citroen, sukade, 1 theelepel zput, pa
neermeel, poedersuiker, 50 gr. krenten en 50 gr.
lo^ijnen.
De bereiding is als volgt: van bloem, boter,
melk, gist, eieren, geraspte citroenschil en zout
gistdeeg maken en dit laten rijzen. Na dit rijzen
de krenten, rozijnen, de fijngesneden sukade en de
gepelde amandelen, die eerst zijn fijngehakt, toe
voegen. Het deeg tot een ronde, dikke deeglap
vormen, deze dubbelvouwen en wel zo dat de bo
venste, overslaande kant kleiner is dan de onder
ste helft. Het deeg op een ingevette bakplaat leg
gen en bedekt met een met bloem bestoven doekje
nog een half uurtje laten rijzen. Het brood in een
vrij warme oven bakken. Na de afkoeling dik be
strooien met poedersuiker en garneren met een
takje hulst. U ziet dat er vrij veel werk aan vast
zit maar het resultaat loont de moeite.
MAAKT u met de Kerstdagen een Kerstsalade
I" (gewone huzarensalade met een versiering),
dan kan ik u het volgende idee aan de hand doen.
Maak van augurken eens een paar dennetakjes op
uw salade en van het wit van een hardgekookt
ei een kaarsje. Het geel van dit ei kunt u gebrui
ken voor een vlammetje.
MATUURLIJK maakt u dit jaar uw kerstbakjes
of -stukjes weer zelf. Het is veel goedkoper
en u kunt naar uw eigen fantasie te werk gaan.
Een chiantifles (Italiaanse wijnfles) leent zich uit
stekend tot versiering. Ook van een stukje zacht-
board is wat te maken. U neemt dun ijzerdraad
dat U enkele malen om het board windt (afmeting
board plm. 40 bij 20 cm). U neemt nu wat denne
takjes, die u tussen het draad gaat stoppen. In een
halve cirkel zet u 6 a 8 kaarsjes. In het board kunt
u gemakkelijk enkele gaatjes hiervoor maken.
Steek de takjes zo, dat er niets meer van het
zachtboard te zien is. Een takje hulst met rode
besjes doet het heel aardig.
MA deze tips, waar u hopelijk gebruik van zult
maken, wil ik u allemaal (dus ook de heren
leden) heel prettige Kerstdagen wensen en daarna
een goed uiteinde en een nog beter begin.
Dit wordt u gewenst door
ADDIE DE LOOFF.
Wij ontvingen de volgende kalenders ter Redactie
voor het komende jaar 1966.
Maandkalender van H. C. L. Sieberg N.V., Am
sterdamEde. Importeur van Klöckner - Hum-
bold - Deutz met prachtige kleuren landschaps
foto's uit geheel Europa.
N.V. Color Chemie Arnhem (B.A.S.F.) Een half-
maandelijkse kalender met reproducties van
tekeningen en schilderijen van bekende meesters.
De Zeven Provinciën Assurantie Maatschappij te
Den Haag. Een eenvoudige kalender met maand-
blokje.
Onderling Boerenverzekeringsfonds (O.B.F.). F.en
handige en royaal uitgevoerde dagblokkalender, te
bevestigen op een kalenderschild.
M.T.D. Mengvoederindustrie te Maarssen en Ak-
krum. Een tweemaandskalender met kleurenfoto's
over de veehouderij.
Kon. Kweekbedrijf D. J. van der Have Kapelle-
Biezelinge tweemaandskalender met foto's van
dit internationale bedrijf.
N.V. Agro Chemie Arnhem (Bayer).
Een maandkalender prachtige kleurenfoto's
met als thema „de bloeiende wereld": repro-
dukties van schilderijen die door hun mooie
kleuren een sieraad zijn in elke huiskamer.
De handige bureau-agenda met dagkalender,
mooi geïllustreerd met motieven op vaat- en
drinkwerk, pottenbakkerij, keramiek, enz. uit
de historie.
In het buitenland wordt reeds jaren de beno
digde stikstof voor bouwlandgewassen voor een
belangrijk deel toegediend in vloeibare vorm. De
ervaringen hiermee zijn van dien aard geweest,
dat door het Instituut voor Bodemvruchtbaarheid
te Groningen proeven zijn aangelegd, waarbij
korrelstikstofmeststoffen met vloeibare ammo
niak werden vergeleken. De resultaten van deze
proeven toonden aan, dat er geen verschil was
tussen stikstof in vloeibare- of in vaste vorm.
Het voordeel van toediening van stikstof in vloei
bare vorm is, dat de prijs ^er kg zuivere stikstof
lager is dan in korrelvorm.
Omdat zuivere ammoniak in de stikstof-bin-
dingsbedrijven nog meerdere bewerkingen moet
ondergaan, kan de prijs lager zijn dan die van
de stikstof in korrelvorm. De vloeibare ammo
niak wordt op een diepte van 10 a 15 cm in de
grond gebracht, afhankelijk van de dikte van
de bouwvoor. Het nadeel van vloeibare ammoniak
is, dat de kalktoestand ongunstig wordt beïn
vloed door de verzurende werking.
In tegenstelling tot vaste meststoffen, kan het
toedienen van vloeibare stikstof reeds in de herfst
of winter plaats vinden, zonder dat de stikstof uit
spoelt. Pas als de bodemtemperatuur gaat stij
gen, dus in het voorjaar, wordt de ammoniak
omgezet en kan uitspoeling plaats vinden.
De Coöperatieve Landbouwbank te Meppel pas
te dit systeem als proef dit voorjaar met gunstig
resultaat toe. Enkele honderden ha bouwland
(grasland is niet mogelijk) werden nu reeds op
gegeven voor behandeling. De daartoe aangeschaf
te Nitro-injector kan per dag ruim 10 ha injec
teren.
(Adv.)