Shows van Franse
brei-ideeën
cle
Voor Sint Nicolaas
Aardappelen in de
winter
Voor koude dagen
1099
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L N. HUIJSMAN -GRIEf
Boterletter
Roomborstplaat met noten
Aardappelen in de winter
Aardappelgerecht voor de oven
Ierse stoofpot
V R 1.1 DAG 26 NOVEMBER 1965
BVE interesse van de vrouw zijn in vele gevallen aan een seizoen gebonden, 's Zo-
mers staat haar hoofd naar het uitzoeken van katoenenstofjes om deze tot aardige
strandjurken te verwerken, 's winters voelt zij meer voor warmtebrengende huisnijver
heid, die breien heet. Het valt ons de laatste tijd op, dat wij op reis zijn, weer vele
dames druk de breipennen zien hanteren en wij hebben in de afgelopen weken mooie
gebreide kledingstukken gezien, die huisvrouwen tijdens televisie-uitzendingen hebben
gebreid. (Pleit niet voor de televisieprogramma's).
Vele vrouwen hebben hun huishouden zo gemoderniseerd, dat zij ook overdag tijd
vinden voor deze zeer produktieve hobby, die jaren geleden alleen bij oma's in trek
was. Het breien staat nu in 't middelpunt van de belangstelling. De momenteel aktieve
Franse wolindustrie heeft in de maand november een serie modeshows gebracht van
het ook hier bekende huis Laines du Pinquin.
Zodoende zijn vele vrouwen in Nederland voorzien van een stroom van Franse brei-
ideeën, waarmee zij goedgewapend de te verwachten strenge winter tegemoet kunnen
gaan.
(Als de dames op Schouwen-Duiveland deze pagina vrijdag dadelijk lezen, kunnen
zij dus op vrijdag 26 november nog een show zien en wel om 14.30 uur en om 20.00
uur in het Verenigingsgebouw, „Het Vrije II" te Zierikzee. Kaarten zijn gratis verkrijg
baar bij: de Wending, Havenpark 11, Zierikzee.)
Voor hen, die niet in de gelegenheid zijn een show te bezoeken geven wij een foto,
waarop diverse modellen staan afgebeeld.
Modellen, die A spirerend werken.
Wanneer u boterletter zelf gaat bakken, moet
u wel zeer goed op twee voorname dingen let
ten. Ten eerste dient de boter zeer hard te zijn.
Meen niet dat het er enkel om gaat dat de boter
b.v. in de koelkast goed hard is geworden. Dit
kan men ook met grasboter bereiken, doch ieder,
die enige ervaring met het maken van korstdeeg
heeft opgedaan, weet, dat er hooiboter moet wor
den gebruikt. Deze is van zichzelf veel taaier en
wordt keihard als zij een tijdlang op lage tem
peratuur wordt gehouden. Bij koud weer kan men
de boter gerust een tijdje buiten zetten. Vermoe
delijk zal het dit jaar niet meevallen in de win
kels hooiboter te bemachtigen, daar het vee in de
weidestreken lang buiten bleef. Misschien kunt
u een zaak vinden, die de boter (firect van een zui
velfabriek betrekt. Vraagt u in ieder geval naar
hooiboter als u plan hebt boterletter te bakken.
Sommige dames bereiken vrij goede resultaten
met margarine, doch de fijne smaak, die boter aan
het korstdeeg geeft ontbreekt. Men kan dan nog
wel iets goed maken door de amandelspijs zelf te
maken en de smaak door toevoeging van citroen
rasp en een weinig citroensap te verhogen.
In de tweede plaats moet men de oven goed
voorverwarmen. In sommige kookboeken wordt
aangegeven, dat de boterletter in een koude oven
kan worden geplaatst en boven en onderwarmte
op vol wordt gezet. U hebt kans, dat de letter uit
drijft en het resultaat is dan beslist niet mooi.
Voor het deeg hebt u nodig: 150 gram bloem, 150
gram roomboter, y4 dl waterzout, enkele drup
pels azijn.
Voor de vulling: 150 gram amandelen, 150 gram
suiker, 1 eierdooier, citroenrasp en een beetje ci
troensap.
Wel de amandelen even op alvorens ze te pel
len, droog ze af en maal ze. Vermeng ze met de
suiker, de eidooier, citroenrasp en citroensap.
Maak deze amandelspijs enige dagen of een paar
weken tevoren.
Snijd voor 't deeg de ZEER HARDE BOTER in
heel kleine stukjes door de bloem en vorm hier
van met het water en de azijn een samenhangen
de bal. (De boterklontjes blijven hierin te zien.)
Rol het deeg een paar malen uit en laat het een
half uur rusten. Herhaal het uitrollen zo vaak, tot
het deeg egaal is en geen boterklontjes meer te
zien zijn. Wanneer u het goed hebt behandeld,
zult u bladeren op het deeg zien komen tijdens
het uitrollen. Daarom wordt dit korstdeeg ook wel
bladerdeeg genoemd.
De lap deeg, waarvan u de letter gaat vormen
mag niet dikker zijn dan een rijksdaalder. Leg
de amandelspijs in de vorm van een lange rol
op het deeg. Vouw dit om. de rol heen, maar zo,
dat er een flinke overslag is. Plak de overslag
met water goed vast. Vorm de gewenste letter
en bestrijk deze met losgeklopt ei. Bak hem in
een voorverwarmde hete oven in ongeveer 35 mi
nuten goudbruin en gaar.
Benodigd: 250 gram suiker, 2\i lejjcl room, 1
eetlepel cacao, 4 eetlepels gehakte hazelnoten.
Rooster de noten in de oven heel zachtjes. Ver
meng de suiker met de cacao, voeg de room toe
en laat het geheel zachtjes smelten. Als de massa
vloeibaar is geworden, alles vlug in een pan la
ten inkoken tot de laatste druppel, die van de
lepel loopt, een draad trekt. Neem daarna de pan
van het vuur en roer in de massa tot deze dik
en ondoorzichtig begint te worden. Roer de noten
er doorheen en giet de massa uit in ingevette
borstplaatvormen die op ingevet papier zijn ge
zet. Laat de borstplaat goed koud worden alvo
rens uit de vormen te halen.
i
Daar er onder onze lezeressen vele zijn, die niet op een boerderij wonen
of over een vorstvrije kelder beschikken, willen wij een tip geven betref
fende het bewaren van aardappelen.
Aardappelen in de winter bewaren vereist enige aandacht, wil men ten
minste van lekkere aardappelen blijven genieten. Er moet voor gewaakt
worden, dat (rauwe aardappelen) nimmer bewaard worden bij een tempe
ratuur, die lager is dan plus vier graden Celcius, dus vier graden boven
nul. Bewaart u ze onder deze temperatuur, dan worden ze zoet van smaak,
omdat het aanwezige zetmeel in suiker wordt omgezet. Om die reden mo
gen aardappelen ook niet in de groentelade van een koelkast worden opge
borgen.
AARDAPPEL-APPELSCHOTEL
Kook de aardappelen tot ze bijna gaar zijn en snijd deze aan plakjes. Leg
de helft hiervan in een ingevette vuurvaste schaal. Snijd een hoeveelheid
geschilde appelen (gelijk aan de helft van het gewicht van aardappelen)
in schijfjes. Leg deze op de schijfjes aardappelen. Maak niet al te fijn var
kensgehakt smeuïg met gefruite uitjes, peper, zout, een rauw ei en wat
zout met aroma.
Leg deze gehakt op de appelen. Vervolgens legt u de resterende appelen
in de schaal en tenslotte de overige schijfjes aardappelen. Over het geheel
niet te weinig gesmolten boter gieten en afdekken met plakken, volvette
jonge kaas. De schaal in de oven zetten en het gerecht in 30 tot 40 minuten
gaar laten stoven.
U brengt dan een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel.
Inplaats van de traditionele stamppotten kunnen wij zo nu en dan inplaats
daarvan een stoofpot op tafel brengen. Deze bevat wat meer vitaminen dan
stamppot, hoewel het heel verstandig is na een stoofpot een vitaminerijke
vrucht als dessert te geven.
Neem hiervoor rund- of varkensvlees en snijd dat in blokjes. Kook dit
vlees ongeveer gaar. Doe dan niet teveel water in een pan en leg daar
laagjes in van: in plakken gesneden aardappelen, in plakken gesneden wor
teltjes, een gesneden ui en gesneden kool. Dan een laag vlees. Vervolgens
begint u weer met een laagje aardappelen, wortelen, ui, kool en vlees en
herhaal dit zolang er voorraad en plaats is.
Kook dit geheel in ongeveer één uur gaar. Bij het opdienen niet stampen
of roeren, maar zo uitscheppen.