Shows van Franse brei-ideeën cle Voor Sint Nicolaas Aardappelen in de winter Voor koude dagen 1099 VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L N. HUIJSMAN -GRIEf Boterletter Roomborstplaat met noten Aardappelen in de winter Aardappelgerecht voor de oven Ierse stoofpot V R 1.1 DAG 26 NOVEMBER 1965 BVE interesse van de vrouw zijn in vele gevallen aan een seizoen gebonden, 's Zo- mers staat haar hoofd naar het uitzoeken van katoenenstofjes om deze tot aardige strandjurken te verwerken, 's winters voelt zij meer voor warmtebrengende huisnijver heid, die breien heet. Het valt ons de laatste tijd op, dat wij op reis zijn, weer vele dames druk de breipennen zien hanteren en wij hebben in de afgelopen weken mooie gebreide kledingstukken gezien, die huisvrouwen tijdens televisie-uitzendingen hebben gebreid. (Pleit niet voor de televisieprogramma's). Vele vrouwen hebben hun huishouden zo gemoderniseerd, dat zij ook overdag tijd vinden voor deze zeer produktieve hobby, die jaren geleden alleen bij oma's in trek was. Het breien staat nu in 't middelpunt van de belangstelling. De momenteel aktieve Franse wolindustrie heeft in de maand november een serie modeshows gebracht van het ook hier bekende huis Laines du Pinquin. Zodoende zijn vele vrouwen in Nederland voorzien van een stroom van Franse brei- ideeën, waarmee zij goedgewapend de te verwachten strenge winter tegemoet kunnen gaan. (Als de dames op Schouwen-Duiveland deze pagina vrijdag dadelijk lezen, kunnen zij dus op vrijdag 26 november nog een show zien en wel om 14.30 uur en om 20.00 uur in het Verenigingsgebouw, „Het Vrije II" te Zierikzee. Kaarten zijn gratis verkrijg baar bij: de Wending, Havenpark 11, Zierikzee.) Voor hen, die niet in de gelegenheid zijn een show te bezoeken geven wij een foto, waarop diverse modellen staan afgebeeld. Modellen, die A spirerend werken. Wanneer u boterletter zelf gaat bakken, moet u wel zeer goed op twee voorname dingen let ten. Ten eerste dient de boter zeer hard te zijn. Meen niet dat het er enkel om gaat dat de boter b.v. in de koelkast goed hard is geworden. Dit kan men ook met grasboter bereiken, doch ieder, die enige ervaring met het maken van korstdeeg heeft opgedaan, weet, dat er hooiboter moet wor den gebruikt. Deze is van zichzelf veel taaier en wordt keihard als zij een tijdlang op lage tem peratuur wordt gehouden. Bij koud weer kan men de boter gerust een tijdje buiten zetten. Vermoe delijk zal het dit jaar niet meevallen in de win kels hooiboter te bemachtigen, daar het vee in de weidestreken lang buiten bleef. Misschien kunt u een zaak vinden, die de boter (firect van een zui velfabriek betrekt. Vraagt u in ieder geval naar hooiboter als u plan hebt boterletter te bakken. Sommige dames bereiken vrij goede resultaten met margarine, doch de fijne smaak, die boter aan het korstdeeg geeft ontbreekt. Men kan dan nog wel iets goed maken door de amandelspijs zelf te maken en de smaak door toevoeging van citroen rasp en een weinig citroensap te verhogen. In de tweede plaats moet men de oven goed voorverwarmen. In sommige kookboeken wordt aangegeven, dat de boterletter in een koude oven kan worden geplaatst en boven en onderwarmte op vol wordt gezet. U hebt kans, dat de letter uit drijft en het resultaat is dan beslist niet mooi. Voor het deeg hebt u nodig: 150 gram bloem, 150 gram roomboter, y4 dl waterzout, enkele drup pels azijn. Voor de vulling: 150 gram amandelen, 150 gram suiker, 1 eierdooier, citroenrasp en een beetje ci troensap. Wel de amandelen even op alvorens ze te pel len, droog ze af en maal ze. Vermeng ze met de suiker, de eidooier, citroenrasp en citroensap. Maak deze amandelspijs enige dagen of een paar weken tevoren. Snijd voor 't deeg de ZEER HARDE BOTER in heel kleine stukjes door de bloem en vorm hier van met het water en de azijn een samenhangen de bal. (De boterklontjes blijven hierin te zien.) Rol het deeg een paar malen uit en laat het een half uur rusten. Herhaal het uitrollen zo vaak, tot het deeg egaal is en geen boterklontjes meer te zien zijn. Wanneer u het goed hebt behandeld, zult u bladeren op het deeg zien komen tijdens het uitrollen. Daarom wordt dit korstdeeg ook wel bladerdeeg genoemd. De lap deeg, waarvan u de letter gaat vormen mag niet dikker zijn dan een rijksdaalder. Leg de amandelspijs in de vorm van een lange rol op het deeg. Vouw dit om. de rol heen, maar zo, dat er een flinke overslag is. Plak de overslag met water goed vast. Vorm de gewenste letter en bestrijk deze met losgeklopt ei. Bak hem in een voorverwarmde hete oven in ongeveer 35 mi nuten goudbruin en gaar. Benodigd: 250 gram suiker, 2\i lejjcl room, 1 eetlepel cacao, 4 eetlepels gehakte hazelnoten. Rooster de noten in de oven heel zachtjes. Ver meng de suiker met de cacao, voeg de room toe en laat het geheel zachtjes smelten. Als de massa vloeibaar is geworden, alles vlug in een pan la ten inkoken tot de laatste druppel, die van de lepel loopt, een draad trekt. Neem daarna de pan van het vuur en roer in de massa tot deze dik en ondoorzichtig begint te worden. Roer de noten er doorheen en giet de massa uit in ingevette borstplaatvormen die op ingevet papier zijn ge zet. Laat de borstplaat goed koud worden alvo rens uit de vormen te halen. i Daar er onder onze lezeressen vele zijn, die niet op een boerderij wonen of over een vorstvrije kelder beschikken, willen wij een tip geven betref fende het bewaren van aardappelen. Aardappelen in de winter bewaren vereist enige aandacht, wil men ten minste van lekkere aardappelen blijven genieten. Er moet voor gewaakt worden, dat (rauwe aardappelen) nimmer bewaard worden bij een tempe ratuur, die lager is dan plus vier graden Celcius, dus vier graden boven nul. Bewaart u ze onder deze temperatuur, dan worden ze zoet van smaak, omdat het aanwezige zetmeel in suiker wordt omgezet. Om die reden mo gen aardappelen ook niet in de groentelade van een koelkast worden opge borgen. AARDAPPEL-APPELSCHOTEL Kook de aardappelen tot ze bijna gaar zijn en snijd deze aan plakjes. Leg de helft hiervan in een ingevette vuurvaste schaal. Snijd een hoeveelheid geschilde appelen (gelijk aan de helft van het gewicht van aardappelen) in schijfjes. Leg deze op de schijfjes aardappelen. Maak niet al te fijn var kensgehakt smeuïg met gefruite uitjes, peper, zout, een rauw ei en wat zout met aroma. Leg deze gehakt op de appelen. Vervolgens legt u de resterende appelen in de schaal en tenslotte de overige schijfjes aardappelen. Over het geheel niet te weinig gesmolten boter gieten en afdekken met plakken, volvette jonge kaas. De schaal in de oven zetten en het gerecht in 30 tot 40 minuten gaar laten stoven. U brengt dan een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel. Inplaats van de traditionele stamppotten kunnen wij zo nu en dan inplaats daarvan een stoofpot op tafel brengen. Deze bevat wat meer vitaminen dan stamppot, hoewel het heel verstandig is na een stoofpot een vitaminerijke vrucht als dessert te geven. Neem hiervoor rund- of varkensvlees en snijd dat in blokjes. Kook dit vlees ongeveer gaar. Doe dan niet teveel water in een pan en leg daar laagjes in van: in plakken gesneden aardappelen, in plakken gesneden wor teltjes, een gesneden ui en gesneden kool. Dan een laag vlees. Vervolgens begint u weer met een laagje aardappelen, wortelen, ui, kool en vlees en herhaal dit zolang er voorraad en plaats is. Kook dit geheel in ongeveer één uur gaar. Bij het opdienen niet stampen of roeren, maar zo uitscheppen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1965 | | pagina 19