De kosten van teelt en bewaring van zaai-uien DINGEN VAN DE WEEK Veel peren op Zeeuwse veilingen HFT is officieel herfst geworden. Dat is weliswaar gepaard gegaan met hogere temperaturen eim zon, maar we moeten er toch rekening mee boude» dat het volgens de kalender najaar is. We kunne» allerlei weer verwachten. Voorlichting aan groentetelers 92? TUINBOUW VRIJDAG 1 OK TOB LR 19 G 5 MEDE als gevolg van de groeiwijze vraagt de verzorging van de zaaiui bij het behoud van een goede bodemstructuur en bij de onkruidbestrijding meer arbeid dan de meeste andere gewassen. Ook de oogst vergt veel arbeid, aldus de heer J. van Veen van het L. E. I. onlangs voor de radio. Met machinaal schoffelen door een ruime regelafstand en met chemische onkruidbestrijding is het aantal arbeidsuren in deze teelt sterk gedaald. Verder werd grote arbeidsbesparing verkregen door machinaal oog sten en keren en oprapen van de uien. De totale arbeidsbehoefte van zaaiuien is bij het vroegere hand werk vergeleken met ongeveer 65 verminderd. Teneinde de invloed van deze veranderingen op de concurrentiekracht van de zaaiui te kunnen nagaan, zijn door het L. E. I. de kosten van de teelt bij ver schillende werkwijzen berekend. Voor de berekenin gen is uitgegaan van zowel het grote als het kleine akkerbouwbedrijf in het belangrijkste produktiegebied Goeree-OverflakkeeOp het grote bedrijf van 35 ha wordt 3y2 ha zaaiuien en op het kleine van 4,60 ha wordt 0,92 ha zaaiuien geteeld. Als uitgangspunt is aangenomen, dat op het grote bedrijf de werkzaam heden voor het grootste deel met eigen materiaal en personeel worden uitgevoerd. Voor de chemische on kruidbestrijding en de ziektebestrijding wordt de loonwerker ingeschakeld.- Rooien en keren zijn be rekend voor uitvoering met eigen machine en perso neel of door een loonwerker. Voorts zijn aparte be rekeningen voor oprapen en vervoer in zakken en van oprapen en vervoer in zelflossende wagens ge maakt. Ten aanzien van het klein bedrijf is aange nomen, dat bijna alle mechanische bewerkingen in de teelt en bij de oogst door loonwerkbedrijven worden uitgevoerd. Er wordt voorts van uitgegaan, dat op beide be drijven de nodige zorg aan grond en gewas wordt be steed. Daardoor kan de kilo-opbrengst op beide type bedrijven worden gelijk gesteld, en wel op 44 ton veldgewas of 41 ton netto per hectare. Ondanks grote verschillen van de kostenfactoren op beide bedrijven (voor het grote bedrijf arbeids- en trekkerkosten en jaarkosten van de werktuigen, enz.; voor het kleine bedrijf kosten van de loonbedrijven) lopen de totale produktiekosten niet veel uiteen namelijk resp 8400,— en 3550,— per ha. De kostprijs van het uien-nettoprodukt is ongeveer 8l/2 cent per kilogram. Als de uien voor eigen rekening worden bewaard of direct na het oogsten worden verkocht aan een handelaar, geldt uiteraard de prijs van het bruto- IIOEWEL in de afgelopen periode de pluk van peren en Cox's Orange Pippin alle aandacht vroeg op de Zeeuwse fruitbedrijven, werden op vele .bedrijven waar men zelf sorteert, de avond- en mor genuren toch dikwijls gebruikt voor het veiling-klaar maken van het produkt. Hierdoor waren er regelmatig flinke hoeveelheden fruit te koop op de Zeeuwse veilingen, al zou het uiteraard nog drukker geweest zijn met de aanvoer wanneer de weersomstandigheden minder gunstig waren geweest. Vooral Conférence kwam tegen het eind van de week sterk naar voren. Plaatselijk waren er toen dag- aanvoeren van 85 ton van dit ras. Opvallend was het zeer grote percentage kleine vruchten bij de Confé rence aanvoer. Over het algemeen zijn ze klein van stuk en hierdoor valt de kilo-opbrengst dikwijls tegen, een verschijnsel dat zich overigens bij meer rassen voordoet. De vraag naar deze in Zeeland veel geteelde peer was groot. De grote maten werden begin deze week verkocht tegen prijzen van even boven 70 cent per kg; I 6065 mm deed maandag 6569 cent en I 55 60 werd verkocht voor 59 cent; lid kwaliteit no teerde rond 40 cent per kg en III grof rond 45 cent. Een ander pereras waarvan de aanvoer ruim was, was de Bonne Louise d'Avranches. Ook hiervan valt de maat erg tegen dit jaar. De grote maten bleven vrij I>E laatsïe tijd ondervindt de groenteteelt in Zeeland en West-Noordbrabant zowel in de open grond als onder glas steeds meer belangstel ling. Naast de tuinbouwactiviteiten van de stands- org'.nisaties en de Zeeuwse Groentetelers Vereni ging geeft de Rijkstuinbouwvoorlichtingsdienst op een zo goed mogelijke wijze richting aan de tech nische ontwikkelingen en de aanpassingen vanuit een veelal verouderde bedrijfssituatie. Een belangrijk punt hierbij is dat voor vele grondgebruikers de kennis van de ingevoerde tuinbouwteelten ontbreekt. Eén van de belang rijkste taken van de tuinbouw voorlichtingsdienst produkt, die ongeveer V2 cent per kg minder is. Worden de uien na het oogsten voor eigen reke ning via de veiling verkocht dan zal de kostprijs van het U. C. B.-klaargemaakte produkt ongeveer 13 cent per kg bedragen. Als op de bedrijven geen gebruik wordt gemaakt van chemische onkruidbestrijding en alle teelt- en oogstwerkzaamheden in handwerk worden uitgevoerd, dan zal de kostprijs ongeveer 11 cent per kg zijn. In het gebied Goeree-Overflakkee wordt het groot ste gedeelte van de uien voor kortere of langere tijd bewaard. Er zijn in het algemeen drie bewaarmetho den: de luchtgekoelde bewaarplaats, de ren en de Flakkeese hoop. De kosten van bewaren bestaan uit de kosten van de bewaarruimte, arbeid van inbren gen en uitslag, de verliezen door indrogen en uitval en de rente over de gederfde geldopbrengst door niet direct na de oogst te verkopen. Om het verloop van deze kosten te kunnen nagaan bij de verschillende bewaarmethoden en bij kortere of langere bewaring, is gedurende een aantal jaren in het gebied Goeree-Overflakkee een onderzoek naar de bewaarverliezen ingesteld. De totale kosten bij de verschillende bewaarmethoden lopen niet veel uit een, de kosten van bewaren zijn echter hoog. Als wordt aangenomen, dat de waarde van de uien in september gelijk is aan de berekende kostprijs, ge middeld 8l/2 cent per kg nettoprodukt, dan zal de teler bij bewaren tot 1 februari bij brutoverkoop uit een luchtgekoelde bewaarplaats ruim 14 cent moeten maken om de kosten van het bewaren beloond te krij gen. Bij een hogere kilogramprijs in september zal echter verhoudingsgewijs ook de kostprijs van het bewaarde produkt hoger zijn. Is de waarde bijv. in september 12 cent per kg, dan zal de kostprijs om streeks 1 februari bijna 20 cent per kg zijn. stabiel op ruim 80 cent per kg. I 5560 mm steeg tot even boven 70 cent per kg (maandag tot 75 cent) en I 5055 mm werd verkocht voor ongeve.er 55 cent (maandag tot 60 cent). De aanvoer van Beurré Hardy is reeds over het hoogtepunt heen maar plaatselijk toch nog van be tekenis. De prijs van de grote maten die tijdelijk was teruggelopen tot rond 90 cent per kg steeg eind vorige week weer tot ƒ1,tot 1,10 per kg. Legipont noteerde voor de grote maten even boven 70 cent per kg. I 6065 mm deed tussen 65 en 70 cent en I 5560 mm rond 65 cent. Bij enkele pererassen trad plotseling in ernstige mate val op. Vooral bij Conférence werd dit ver schijnsel waargenomen. Voor deze valperen werd tussen 15 en 20 cent per kg betaald. Bij de appels was de Cox's Orange Pippin het be langrijkste ras. De prijs was vast, vooral door vraag van de zijde der exporteurs. Zowel naar West-Duits- land als België werd deze appel verladen. De prijs liep geleidelijk op. Maandag deden de grote maten van dit ras op de Zeeuwse veilingen rond 87 cent per kg, I 6065 mm werd toen verkocht voor 65 70 cent en I 5560 mm voor 4045 cent. Gele par tijen, die er overigens weinig aan de veilingen kwa men, deden iets boven een gulden per kg voor de grote maten. Klasse II kwaliteit was gemiddeld on geveer 10 cent per kg goedkoper dan klasse I kwali teit. Kroetappels iets lager op 1820 cent per kg. Maandag 17 cent. is de kennisoverdracht, vooral ook aan beginnende telers, met het vooropgezette doel een verbetering van het bedrijfsresultaat. Een regelmatig persoonlijk contact tussen voor lichter en tuinder is daarom van groot belang. Door het feit dat voor Zeeland en West-Noord- brabant slechts twee groentevoorlichters, t.w. de heren M. Wattel en B. Baijense, beschikbaar zijn, komt bij een groeiende belangstelling voor de groenteteelt het regelmatig contact tussen voor lichter en tuinder in gevaar. (Zie verder pag. 929.) De zon en de hogere temperaturen van de laatste tijd zijn vooral door de telers van koude kas-tomaten met vreugde begroet. Zij hadden de laatste tijd zware zorgen over hun produkt. De tomaten wilden maar niet rijp worden. Ziekten vroegen extra aandacht. Er zijn heel wat Zeeuwse tuinders die met deze late koude tomatenteelt te maken hebben. Het zijn degenen die eerst aardbeien in hun kassen hadden ew daar tomaten op lieten volgen. Deze combinatie is mogelijk, maar het mag niet tegen zitten. Dit jaai waren de aardbeien ruim een week later dan nor maal uit de kassen verdwenen. De tomaten waren dus al wat achter. Toen kwam daar de koude en natte zomer achteraan. Heel wat telers hebben maatregelen moeten nemen om er wat van te maken. Deze maat regelen bestonden in hoofdzaak uit het aanbrengen van verwarmingsmogelijkheden in de kassen. In de kas mag voor de tomaten de temperatuur namelijk zeker niet beneden de 10° C komen en zon der verwarming is dat gedurende verschillende dagen in augustus moeilijk te bereiken geweest. Wanneer alle ramen werden gesloten, wou het nog wel luk ken maar dat is niet bevorderlijk voor de gewenste luchtvochtigheid. Dit kwaad werd echter voor lief genomen om te voorkomen dat door de lage tempe ratuur er lage temperatuurbederf in de vruchten zou gaan optreden. De aangewezen weg was dikwijls het toevoeren van warmte. Sommigen hebben dit gedaan door er een hete luchtkachel in te zetten. Het nadeel is dat door het dichte gewas de lucht zich niet zo gemakkelijk kan verspreiden door de kas. In elk geval moet er wel een krachtige ventilator bij te pas komen. Er hangen nog veel onrijpe tomaten aan de plan ten in de kassen waar we het nu over hebben. Er be staat een goede vraag naar dit produkt, vooral voor export. Het is van groot belang te trachten ze zoveel mogelijk tot rijping te brengen. In het laatste nummer van de mededelingen van de Zeeuwse groentetelers - vereniging heeft de heer M. Wattel over het rijpen va» tomaten enkele behartenswaardige opmerkingen ge maakt. We mogen elke teler van late tomaten ver wijzen naar dit artikel over de mogelijkheid van be vordering der rijping door bemesting. Het is zeker waard om terdege overwogen te worden. Tenslotte nog dit: zorg er voor dat u met het bren gen van warmte in uw kas niet wacht tot de tomaten reeds hebben geleden door te lage temperatuur. Dan is het kwaad geschied. Ga tijdig over op verwarming, dan kan er zeker nog heel wat terecht komen van de vele groene vruchten die nu nog aan de planten hangen. We horen bij de handel op het ogenblik algemeen waardering voor de Zeeuwse tomaten uit de kassen van de aardbeientelers. Hieruit komt een goed pro dukt waar men graag de volle prijs voor betaalt. Het is belangrijk te trachten zo lang mogelijk aan deze vraag te voldoen. Het zijn immers juist de laatste kilo's die de winst aan brengen. We begonnen met te stellen dat de telers van late tomaten het mooie weer met vreugde hebben begroet- Dat is zeker ook het geval bij de fruittelers. Wat ia er veel werk verzet kunnen worden de vorige week. Het was overigens ook nodig want de peren vroege» alle aandacht. Vanaf begin vorige week trad plotse ling in ernstige mate val op bij bepaalde pererasse» en in het bijzonder bij Conference en Bonne Louise d'Avranches. Met man en macht is men overal gaan plukken en er was weinig tijd om het produkt klaar te maken voor de veiling. De peren die nodig geoogst moesten worden, zitten nu vrijwel op alle bedrijven in de kist. Thans vraagt ook de appelpluk alle aandacht want de pluk van d winterrassen kan beginnen en er zal veel moeten ge beuren in de komende weken. Met name zal er veel fruit in de koelhuizen opge slagen worden. Mogen we nog eens herinneren aan de noodzaak zo vlug mogelijk na de pluk het fruit in de cel fe» brengen. Het komt de bewaarbaarheid ten goede Tot de volgende week.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1965 | | pagina 7