<~0oor de <*TVeuu>
H. ENGLEBERT N.V.
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HU1JSMAN - GRIEP
Belangrijke veranderingen brengen lijn in nieuwe mode
Er zijn echt nog mensen die niet alleen aan zichzelf denken
Recepten voor het zoutarme dieet
Viskoekjes
Vissla
Zoutarme mayonaise
Eieren met saus
RECEPTEN VOOR IÏEN DIE ALLES
MOGEN ETEN
Yoghurtvla
VRIJDAG 6 AUGUSTUS 1965
|\E haast stormachtige ontwikkeling in de vinylsector, die wij in de laatste jaren te zien kregen,
veroorzaakte noodzakelijkerwijs een lawine van nieuwe namen. Om de situatie zoveel mogeiijk
te vereenvoudigen heeft één onzer grootste fabrieken op het gebied van linoleum één en ander ge
publiceerd over de samenstelling van de vinylproducten en de vloerbedekkingen scherp onderver
deeld in linoleum en vinylvloeren.
Het is interessant eens na te gaan hoe de vinyllagen worden gefabriceerd.
Nemen wij de vinyllaag: gestreken of gecalanderd onder de loupe. Behalve in de uitvoering van
de rug bestaat er ook verschil in de hoedanigheid van de vinyllaag. Deze kan zijn: gecalanderd, bij
welke methode een vinyllaag op de ondergrond wordt gewalst, hetgeen het mogelijk maakt om kleuren
en dessins door en door in de vinyl te verwerken. Spreekt men van gestreken, dan betekent dit, dat
de vinyllaag door middel van een strijkmes op de onderlaag wordt uitgespreid, een bewerking, die
meermalen achter elkaar geschiedt om de diverse dessins te doen ontstaan.
Gewapend met deze wetenschap kunt u bijv. Krommenie vinyl eenvoudig als volgt rubriceren:
FIESTA
CONGHITA
CONFETTI
STRIATO
FLOORANGE
BELTON
PARMA
gecalanderde vinyl op jutevilt (met goudsnippers).
gecalanderde vinyl op jutevilt (zonder goud) (wordt ook gefabriceerd op kurk),
gecalanderde vinyl op jute (levendige structuur)*
gecalanderde vinyl op jute (nerfstructuur).
gestreken lichtgeprofileerde vinyl op kurkment (wordt ook gefabriceerd op jutevilt).
gestreken vinyl op jutevilt.
gestreken vinyl op jutevilt.
DE NIEUWE TEGELSTRUCTUREN
AMDAT de nieuwe tegelstructuren zo gunstig
zijn ontvangen, is het ongetwijfeld interes
sant even stil te staan bij de uitgebreide mogelijk
heden, die bijv. de Krommenie vinyltegelsector
thans biedt.
Coloflor en colovinyl bieden nu keuze uit vijf
soorten. Men kan kiezen tussen nerfstructuur en
de nieuwe gewolkte of gemarmerde uitvoering.
Geeft men de voorkeur aan een linoleum vloer
bedekking, dan verdient het ook aanbeveling deze
te laten plakken. Kurklinoleum dient geplakt te
worden op e r. onderlaag van 6 mm dik kurkment
en mocht uw leverancier «iet precies weten welke
harskit hij daarvoor moet gebruiken, wijs er hem
dan op, dat er harskit 625 bestaat. Deze is normaal
aan te brengen met een vertande kitstrijker in een
hoeveelheid van circa kilo per vierkante meter.
Het leek ons goed onze lezeressen over boven
staande in te lichten. Wanneer een leverancier
weet, dat zijn klant iets afweet van samenstelling
van het te gebruiken materiaal en de juiste toe
passing, zal hij daar terdege Rekening mee houden
en komt dit een juiste behandeling zeer zeker ten
goede.
Uzult ongetwijfeld evenals ik bijna dagelijks de
klacht horen, dat de mensen tegenwoordig zo
weinig voor elkaar over hebben, dat alles om het
geld draait en een kleine jongen zijn neus ophaalt
voor maar een dubbeltje, dat hij krijgt als hij voor
buurvrouw een boodschap heeft gedaan.
Nu zal ik dit alles niet helemaal tegenspreken,
maar er zijn gelukkig nog goede uitzonderingen
en kinderen, die heus nog weieens iets belange
loos voor een oude of zieke buurvrouw doen. Wan
neer de kinderen zonder onderscheid voor ma
terialistisch worden uitgekreten, dan moeten wij
ouderen onze hand eerst in eigen boezem steken.
Hartverwarmend was iets wat ik kortgeleden
las. In het noorden van ons laifd is een groepje
bejaarden de „honderdduizend"' ten deel gevallen.
Eén van deze gelukkigen dacht niet het eerst aan
het mooie pak, dat hij nu zo maar opeens kon
kopen of een droomreis zou kunnen maken. Neen,
na bekomen te zijn van de verrassing, die zijn deel
was geworden, besloot hij spontaan de zustertjes,
die de oudjes dag in dag uit zo liefdevol verzorg
den, een plezierige dag te bereiden. Hij trok er
meteen een bedrag voor uit.
Zie, dit is nu het voorbeeld van een vriendelijke
man, die in zijn voorspoed eerst aan hen dacht, die
hem, zoveel in hun vermogen was, zijn leven leef
baarder maakten. Hij vergat niet wat er voor hem
was gedaan.
Wij moderne mensen, die steeds harder jachten
in onze jachtige wereld, die het in onze eigen
ogen vaak zo druk hebben, vergeten zo gauw als
een ander ons heeft geholpen. Wij hebben zo'n
heerlijk „excuus": Ik heb echt geen tijd om aan
alles te denken en we vergeten de brief te schrij
ven, waarop een zieke ligt te wachten en menen
geen tijd te hebben even aan te lopen bij een een
zaam geworden mens, die blij is met elke minuut,
die wij hem van onze druk bezette tijd schenken.
Kom. laten wij het voorbeeld van dat oude heer
tje .uit het bejaardentehuis daar in het noorden
van het land voor ogen houden en onze eigen
-wensen eens opzij zetten om anderen, die wij vaak
meer dan wij weten aan ons verplicht hebben, ook
niet te vergeten. Vaak brengen een bloemetje of
wat vruchten uit eigen tuin, die wij zelf brengen,
een vreugdestraal in een mensenhart.
Tienduizenden mensen moeten op advies van
hun dokter zoutarm leven. Het is weieens moeilijk
voldoende afwisseling in het menu te brengen en
vooral de broodmaaltijden worden, als men niet
oppast, te eentonig. De gewone vleeswaren, zoals
ham, worst, leverkaas en vult u zelf maar aan, zijn
verboden waar en vele mensen vinden de blikjes
zoutarme vleesconserven niet lekker. Zoutarme
kaas verveelt als men deze dag in dag uit op de
boterham krijgt en zo is het ook met de zoete
broodsmeersels.
Wij zullen dus trachten van tijd tot tijd voor
deze patiënten enige recepten te geven, die vooral
de broodmaaltijden wat smakelijKer maken.
Twee sneden zoutarm brood zonder korst, een
stukje ui, 150 gram zonder zout gekookte vis
(zonder graat), peper, nootmuskaat, peter
selie, wat citroensap, bloem of fijngemaakte
zoutarme beschuit, zoutarme boter of marga
rine.
Week het brood in water en druk het water
daarna zoveel mogelijk uit het brood. Snipper het
uitje. Ontdoe de vis zo nodig van de velletjes en
verdeel ze in stukjes. Vermeng de vis met het
brood, het uitje, peper, nootmuskaat, fijngehakte
peterselie en citroensap. Maak van de massa twee
platte koekjes. Wentel deze door de bloem of fijn
gemaakte beschuit. Maak de boter of margarine in
een koekepan bruin en bak de koekjes snel aan
beide zijden bruin.
Voor sommigen zal bovengenoemde hoeveelheid
voldoende zijn voor een hele broodmaaltijd. Zij
die een groter volume nodig hebben, kunnen de
koekjes bij een boterham eten.
(Bij een streng zoutarm diëet mag slechts zoet
watervis worden gebruikt. Het verdient dus aan
beveling de behandelende geneesheer te vragen
welke vis de patiënt mag hebben.)
100 tot 150 gram koude, zonder zout gekookte
vis zonder graat, een koude zonder zout ge
kookte aardappel, stukje ui, peterselie, mayo
naise zonder zout.
Ontdoe de vis zonodig van de velletjes en ver
deel ze in niet te kleine stukken. Snijd" de aard
appel in blokjes of plakjes. Snipper het uitje en
hek de peterselie zeer fijn. Vermeng de bestand
delen met wat zoutarme mayonaise.
1 eidooier, snuifje mosterdpoeder, 1 a 2 eet
lepels slaolie, 2 theelepels citroensap.
Klop met een garde de eidooier met mosterd
poeder en citroensap door elkaar en giet er steeds
kloppende, langzaam (in het begin druppelsge
wijs) de olie bij tot de saus mooi gebonden is.
Vermeng desgewenst de saus met wat fijngeraspte
ui en heel fijngesneden groene kruiden. (Deze
saus kan men voor vele doeleinden gebruiken.)
Kook een ei hard (8 tot 10 minuten), pel het en
snijd het in de lengterichting door. Leg de eihelf-
ten met de platte kant op een schaaltje en giet
vlak voor het gebruik hier overheen een hete saus
zonder zout, bijv. paprika, kerrie of bruine saus.
De saus moet zó dik zijn, dat zij op de eihelften
blijft liggen. Het hangt mede van het voorge
schreven diëet af of er een klein of groter klontje
boter aan de saus mag worden toegevoegd.
Nu we deze zomer niet verwend worden met
warme dagen, moeten we de gezelligheid maar
binnenshuis zoeken. Eigen gemaakt gebak kan
deze gezelligheid zeker verhogen. Een frisse yo-
ghurtvla b.v. doet het zeer goed. Dit gerecht kan
ook gemaakt worden van taptemelkyoghurt en
zoetstof, zodat degenen, die aan de lijn doen van
deze verrukkelijke vla kunnen genieten.
IMPORTEUR:
AFD. LANDBOUW - VOORSCHOTEN - TELEFOON 01717-2010
Benodigd voor de voering: 250 gram bloem,
150 gram roomboter, 100 gram basterdsuiker,
1 eidooier, zout.
Voor de vulling: 1 liter yoghurt, 1 ei, 70 gram
suiker (iets citroensap).
Laat de yoghurt in een doek uitlekken. Meng
bloem, suiker en zout dooreen en snijd de boter
erin fijn. Doe de eidooier erbij en kneed er een
HMHHIHBBBnavan9WnEHaBaa deeg van. Bekleed hier
mee bodem en zijkanten
met een goed ingevette
vlavorm of anders met
een met aluminium fo
lie gevoerde spring
vorm.
Roer voor de vulling
1 eidooier met de suiker
los, sla het wit stijf en
schep dit met c los
geroerde dooier door de
yoghurt. Doe de vulling
in de deegbak en bak
de vla in Va uur
gaar.
(Laat men het zout
weg en gebruikt men
zoutarme boter, dan is
dit gebak ook geschikt
voor het zoutarme
diëet.)