<~0oor de <*TVeuu> H. ENGLEBERT N.V. VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HU1JSMAN - GRIEP Belangrijke veranderingen brengen lijn in nieuwe mode Er zijn echt nog mensen die niet alleen aan zichzelf denken Recepten voor het zoutarme dieet Viskoekjes Vissla Zoutarme mayonaise Eieren met saus RECEPTEN VOOR IÏEN DIE ALLES MOGEN ETEN Yoghurtvla VRIJDAG 6 AUGUSTUS 1965 |\E haast stormachtige ontwikkeling in de vinylsector, die wij in de laatste jaren te zien kregen, veroorzaakte noodzakelijkerwijs een lawine van nieuwe namen. Om de situatie zoveel mogeiijk te vereenvoudigen heeft één onzer grootste fabrieken op het gebied van linoleum één en ander ge publiceerd over de samenstelling van de vinylproducten en de vloerbedekkingen scherp onderver deeld in linoleum en vinylvloeren. Het is interessant eens na te gaan hoe de vinyllagen worden gefabriceerd. Nemen wij de vinyllaag: gestreken of gecalanderd onder de loupe. Behalve in de uitvoering van de rug bestaat er ook verschil in de hoedanigheid van de vinyllaag. Deze kan zijn: gecalanderd, bij welke methode een vinyllaag op de ondergrond wordt gewalst, hetgeen het mogelijk maakt om kleuren en dessins door en door in de vinyl te verwerken. Spreekt men van gestreken, dan betekent dit, dat de vinyllaag door middel van een strijkmes op de onderlaag wordt uitgespreid, een bewerking, die meermalen achter elkaar geschiedt om de diverse dessins te doen ontstaan. Gewapend met deze wetenschap kunt u bijv. Krommenie vinyl eenvoudig als volgt rubriceren: FIESTA CONGHITA CONFETTI STRIATO FLOORANGE BELTON PARMA gecalanderde vinyl op jutevilt (met goudsnippers). gecalanderde vinyl op jutevilt (zonder goud) (wordt ook gefabriceerd op kurk), gecalanderde vinyl op jute (levendige structuur)* gecalanderde vinyl op jute (nerfstructuur). gestreken lichtgeprofileerde vinyl op kurkment (wordt ook gefabriceerd op jutevilt). gestreken vinyl op jutevilt. gestreken vinyl op jutevilt. DE NIEUWE TEGELSTRUCTUREN AMDAT de nieuwe tegelstructuren zo gunstig zijn ontvangen, is het ongetwijfeld interes sant even stil te staan bij de uitgebreide mogelijk heden, die bijv. de Krommenie vinyltegelsector thans biedt. Coloflor en colovinyl bieden nu keuze uit vijf soorten. Men kan kiezen tussen nerfstructuur en de nieuwe gewolkte of gemarmerde uitvoering. Geeft men de voorkeur aan een linoleum vloer bedekking, dan verdient het ook aanbeveling deze te laten plakken. Kurklinoleum dient geplakt te worden op e r. onderlaag van 6 mm dik kurkment en mocht uw leverancier «iet precies weten welke harskit hij daarvoor moet gebruiken, wijs er hem dan op, dat er harskit 625 bestaat. Deze is normaal aan te brengen met een vertande kitstrijker in een hoeveelheid van circa kilo per vierkante meter. Het leek ons goed onze lezeressen over boven staande in te lichten. Wanneer een leverancier weet, dat zijn klant iets afweet van samenstelling van het te gebruiken materiaal en de juiste toe passing, zal hij daar terdege Rekening mee houden en komt dit een juiste behandeling zeer zeker ten goede. Uzult ongetwijfeld evenals ik bijna dagelijks de klacht horen, dat de mensen tegenwoordig zo weinig voor elkaar over hebben, dat alles om het geld draait en een kleine jongen zijn neus ophaalt voor maar een dubbeltje, dat hij krijgt als hij voor buurvrouw een boodschap heeft gedaan. Nu zal ik dit alles niet helemaal tegenspreken, maar er zijn gelukkig nog goede uitzonderingen en kinderen, die heus nog weieens iets belange loos voor een oude of zieke buurvrouw doen. Wan neer de kinderen zonder onderscheid voor ma terialistisch worden uitgekreten, dan moeten wij ouderen onze hand eerst in eigen boezem steken. Hartverwarmend was iets wat ik kortgeleden las. In het noorden van ons laifd is een groepje bejaarden de „honderdduizend"' ten deel gevallen. Eén van deze gelukkigen dacht niet het eerst aan het mooie pak, dat hij nu zo maar opeens kon kopen of een droomreis zou kunnen maken. Neen, na bekomen te zijn van de verrassing, die zijn deel was geworden, besloot hij spontaan de zustertjes, die de oudjes dag in dag uit zo liefdevol verzorg den, een plezierige dag te bereiden. Hij trok er meteen een bedrag voor uit. Zie, dit is nu het voorbeeld van een vriendelijke man, die in zijn voorspoed eerst aan hen dacht, die hem, zoveel in hun vermogen was, zijn leven leef baarder maakten. Hij vergat niet wat er voor hem was gedaan. Wij moderne mensen, die steeds harder jachten in onze jachtige wereld, die het in onze eigen ogen vaak zo druk hebben, vergeten zo gauw als een ander ons heeft geholpen. Wij hebben zo'n heerlijk „excuus": Ik heb echt geen tijd om aan alles te denken en we vergeten de brief te schrij ven, waarop een zieke ligt te wachten en menen geen tijd te hebben even aan te lopen bij een een zaam geworden mens, die blij is met elke minuut, die wij hem van onze druk bezette tijd schenken. Kom. laten wij het voorbeeld van dat oude heer tje .uit het bejaardentehuis daar in het noorden van het land voor ogen houden en onze eigen -wensen eens opzij zetten om anderen, die wij vaak meer dan wij weten aan ons verplicht hebben, ook niet te vergeten. Vaak brengen een bloemetje of wat vruchten uit eigen tuin, die wij zelf brengen, een vreugdestraal in een mensenhart. Tienduizenden mensen moeten op advies van hun dokter zoutarm leven. Het is weieens moeilijk voldoende afwisseling in het menu te brengen en vooral de broodmaaltijden worden, als men niet oppast, te eentonig. De gewone vleeswaren, zoals ham, worst, leverkaas en vult u zelf maar aan, zijn verboden waar en vele mensen vinden de blikjes zoutarme vleesconserven niet lekker. Zoutarme kaas verveelt als men deze dag in dag uit op de boterham krijgt en zo is het ook met de zoete broodsmeersels. Wij zullen dus trachten van tijd tot tijd voor deze patiënten enige recepten te geven, die vooral de broodmaaltijden wat smakelijKer maken. Twee sneden zoutarm brood zonder korst, een stukje ui, 150 gram zonder zout gekookte vis (zonder graat), peper, nootmuskaat, peter selie, wat citroensap, bloem of fijngemaakte zoutarme beschuit, zoutarme boter of marga rine. Week het brood in water en druk het water daarna zoveel mogelijk uit het brood. Snipper het uitje. Ontdoe de vis zo nodig van de velletjes en verdeel ze in stukjes. Vermeng de vis met het brood, het uitje, peper, nootmuskaat, fijngehakte peterselie en citroensap. Maak van de massa twee platte koekjes. Wentel deze door de bloem of fijn gemaakte beschuit. Maak de boter of margarine in een koekepan bruin en bak de koekjes snel aan beide zijden bruin. Voor sommigen zal bovengenoemde hoeveelheid voldoende zijn voor een hele broodmaaltijd. Zij die een groter volume nodig hebben, kunnen de koekjes bij een boterham eten. (Bij een streng zoutarm diëet mag slechts zoet watervis worden gebruikt. Het verdient dus aan beveling de behandelende geneesheer te vragen welke vis de patiënt mag hebben.) 100 tot 150 gram koude, zonder zout gekookte vis zonder graat, een koude zonder zout ge kookte aardappel, stukje ui, peterselie, mayo naise zonder zout. Ontdoe de vis zonodig van de velletjes en ver deel ze in niet te kleine stukken. Snijd" de aard appel in blokjes of plakjes. Snipper het uitje en hek de peterselie zeer fijn. Vermeng de bestand delen met wat zoutarme mayonaise. 1 eidooier, snuifje mosterdpoeder, 1 a 2 eet lepels slaolie, 2 theelepels citroensap. Klop met een garde de eidooier met mosterd poeder en citroensap door elkaar en giet er steeds kloppende, langzaam (in het begin druppelsge wijs) de olie bij tot de saus mooi gebonden is. Vermeng desgewenst de saus met wat fijngeraspte ui en heel fijngesneden groene kruiden. (Deze saus kan men voor vele doeleinden gebruiken.) Kook een ei hard (8 tot 10 minuten), pel het en snijd het in de lengterichting door. Leg de eihelf- ten met de platte kant op een schaaltje en giet vlak voor het gebruik hier overheen een hete saus zonder zout, bijv. paprika, kerrie of bruine saus. De saus moet zó dik zijn, dat zij op de eihelften blijft liggen. Het hangt mede van het voorge schreven diëet af of er een klein of groter klontje boter aan de saus mag worden toegevoegd. Nu we deze zomer niet verwend worden met warme dagen, moeten we de gezelligheid maar binnenshuis zoeken. Eigen gemaakt gebak kan deze gezelligheid zeker verhogen. Een frisse yo- ghurtvla b.v. doet het zeer goed. Dit gerecht kan ook gemaakt worden van taptemelkyoghurt en zoetstof, zodat degenen, die aan de lijn doen van deze verrukkelijke vla kunnen genieten. IMPORTEUR: AFD. LANDBOUW - VOORSCHOTEN - TELEFOON 01717-2010 Benodigd voor de voering: 250 gram bloem, 150 gram roomboter, 100 gram basterdsuiker, 1 eidooier, zout. Voor de vulling: 1 liter yoghurt, 1 ei, 70 gram suiker (iets citroensap). Laat de yoghurt in een doek uitlekken. Meng bloem, suiker en zout dooreen en snijd de boter erin fijn. Doe de eidooier erbij en kneed er een HMHHIHBBBnavan9WnEHaBaa deeg van. Bekleed hier mee bodem en zijkanten met een goed ingevette vlavorm of anders met een met aluminium fo lie gevoerde spring vorm. Roer voor de vulling 1 eidooier met de suiker los, sla het wit stijf en schep dit met c los geroerde dooier door de yoghurt. Doe de vulling in de deegbak en bak de vla in Va uur gaar. (Laat men het zout weg en gebruikt men zoutarme boter, dan is dit gebak ook geschikt voor het zoutarme diëet.)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1965 | | pagina 21