<^Ooor de <~V3rouw Ideetjes voor het Kerstmenu Platteiandsjeugd Woningadviesbureau 1105 VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN - GRIEP KOOP TIJDIG IN, HETGEEN U NODIG HEEFT MOSSELMAALTIJD AFD.'GOES P. J. G. Z. THOLEN EN ST. PHILIPSLAND NAAR EERSTE EN TWEEDE KAMER PLATTELANDSAVONDEN AXEL/ZAAMSLAG Prijsvergelijking Geconcentreerde vloeibare afwasmiddelen Let U s. v. p. op ae volgende raadgevingen VRIJDAG 4 DECEMBER 1964 Pas in het nummer van 23 december krijgen wij weer een pagina ,,Voor de Vrouw" beschikbaar en daarom leek het ons dienstig nu vast uw aandacht bij het Kerstmenu te bepalen. HET VOLLEDIGE KERSTMENU Kreeft- of crab-cocktail Schildpadsoep Gebraden kip met compote en patates frites Plumpudding öf Warme bitterkoekjespudding of Sinaasappelbavarois De bereiding van dit alles geven wij, behalve van de plumpudding, in het nummer van 23 december. Daar het dan wel kort dag is om alles in huis te halen geven wij nu reeds op wat voor een en ander benodigd is. Voor de cocktail: Een blikje kreeft of crab, een paar grapefruits, een dikke mayonaise, ketchup, een scheutje cognac, wat citroensap en peterselie. Voor de soep: Koop een paar blikken schildpadsoep, waardoor u veel werk wordt bespaard. Om de soep af te maken hebt u nodig een paar eidooiers, een mespunt kerriepoeder, wat room en een glas sherry. Voor de kip: U rekent per twee personen een kippetje of braadkuiken. Voor de compote: Hiervoor kunt u b.v. nemen: een blik abrikozen, een blik reine claudes, een blik morellen en desgewenst een blikje perziken. Voor de bitterkoekjespudding: Wat oud brood, bitterkoekjes, een paar eieren, geraspte citroenschil, rozijnen, melk en suiker. Voor de sinaasappelbavarois: Enkele sinaasappelen, slagroom, gelatine, eiwit en basterdsuiker. WIJ geven nu reeds (op verzoek) het recept van een echte Engelse plumpudding, omdat deze een paar weken tevoren moet worden ge maakt. PLUMPUDDING 250 gram kalfsniervet of plantenvet, /o gr. bloem, 250 gr. broodkruimels, 250 gr. kren ten, 250 gr. rozijnen, 125 gr. sucade, 75 gr. amandelen, een snuifje zout, 2 theelepels gemalen nootmuscaat, 2 theelepels kaneel, 1 dl melk, 4 eieren, een wijnglas rum. Jongere naktiviteiten De afdeling Goes organiseert op zaterdag 12 december a.s. een mosselmaaltijd in café-restau rant „De Caisson" te Kapelle-Biezelinge. Kosten 3,50 per persoon. Aanvang van de maaltijd 18.00 uur. Na afloop bal met „candlelight" met medewerking van „The Sing-Singers". Aan vang van het bal 20.00 uur. Voor deelname aan de mosselmaaltijd kan men zich tot uiterlijk 5 december opgeven bij mej. N. Beenhakker, Patijnweg 82 te Goes, tel. 01100 6143, of bij de heer C. Meulenberg, N. Hoondert- weg 12, Nieuwdorp, tel. 01196234. Streek Tholen en St. Philipsland der P.J.G.Z. organiseert in samenwerking met de Streekver- betering Tholen op dinsdag 15 december a.s. een excursie naar de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. In de kosten van deze excursie wordt voor een deel bijgedragen door de Streek- verbetering. Dit is een unieke kans voor U om kennis te maken met onze volksvertegenwoordiging. Geeft U dus direkt op, doch in ieder geval vóór zaterdag 12 december. Opgave bij de heer H. Dui- ne, Krommedreef 4, Oud-Vossemeer (tel. 01667 484) of bij de heer J. van Dalen, Vijftienhonderd- gemeetenpolder 10, Tholen (tel. 01660526). Alwaar verdere inlichtingen omtrent tijd van vertrek enz. te verkrijgen zijn. De P. J. G. en Z. P. M. afd. Axel/Zaamslag or ganiseert haar plattelandsavonden op 18 decem ber a.s, in „Het Centrum" te Axel (aanvang 7.30 uur) met na afloop bal, en op 19 december in hotel „Van Leuven" te Kloosterzande, aanvang 7.00 uur. Beide avonden wordt een gevarieerd program ma aangeboden met o.a. de opvoering van het to neelstuk „Gerda van Anna's hoeve". Bereiding: Ontdoe het kalfsniervet van de velletjes. Hak het vet met de bloem en de broodkruimels fijn. Was de krenten en rozijnpn, hak de sucade, ont doe de amandelen op de bekende manier van de schilletjes en hax ze vervolgens fijn. Doe nu het vet-bloem-broodkruimel-haksel met de krenten, rozijnen, sucade, amandelen, geraspte citroenschil, nootmuscaat, kaneel en een snuifje zout in een kom en roer alles goed dooreen. Voeg nu de melk erbij en één voor eén de eieren. Roer telkens als u een ei hebt toegevoegd de massa goed dooreen en voeg tenslotte het gias rum en het gezeefde sap van een citroen toe. Werk alles nogmaals goed dooreen. Bestrijk nu een vorm voor warme pud dingen met boter, doe de puddingmassa erin en sluit ae vorm af. Kook de pudding gedurende 4 uur au bain marie. U laat de pudcung in de ge sloten vorm afkoelen en zet haar in de vorm weg op een koele, droge plaats. Wanneer u haar met Kerstmis gaat geüruiken moet de pudding weer 2 uur au bain marie koken om door en door warm te worden. Vervolgens stort u de pudding op een schaal en laat haar even uitdampen. Viak vóór het opdienen een glas brandbare rum over de pud ding gieten endeze aansteken. De pudding geven met warme rumsaus. (Op de bodem van de pan, waarin u de pud dingvorm zet, moet een treefje worden geplaatst, zodat de vorm ook aan de onderkant door water omgeven is.) WARME RUMSAUS 2 eieren, 2 eidooiers, 60 gr. suiker, 1,5 dl rum, Va dl water, sap van een halve citroen en van een halve kleine sinaasappel. De eieren, de dooiers en de suiker goed dooreen- In de laatste jaren hebben de geconcentreerde vloeibare afwasmiddelen in plastic kiiijpflacons een steeds groter deel van de markt weten te verove ren. Het Consumenten Contact Orgaan heeft in overleg met het Ministerie van Economische Zaken en in samenwerking met de Nederlandse Huishoud- raad een overzicht samengesteld van de verschil lende merken, waaronder dit middel op de markt komt. Daar de flacons in flacons van een tiental ver schillende inhoudsmaten in de handel worden ge bracht is het voor de consument onmogelijk de prijzen te vergelijken. Er zijn evengoed flacons, die 1,59 kosten als andere, die voor slechts 52 cent te koop zijn. Wanneer men echter de prijzen omre kent tot een standaardhoeveelheid van 500 gram, zoals in de derde kolom van het overzicht werd ge daan, dan wordt het duidelijk, dat de laagste prijs 78 cent is (U-2 en Vroom Dreesmann) en de hoogste prijs 176 cent (Oastella). Voor zover er tussen de verschillende merken van enig kwaliteitsverschil sprake is, is dit over eenkomstig de richtlijnen van het Ministerie van Economsche Zaken buiten beschouwing gelaten en de beoordeling hiervan wordt derhalve aan de huis vrouw zelve overgelaten. Gezien echter de gesignaleerde prijsverschillen js er hier meer dan ooit reden voor het advies: „Wees prijsbewust en probéér het eens goedkoper." Merken inhoud flacons in grammen Vr. Dreesmann 380 U-2 380 Albert Heyn 300 Mir 350 Dubro 300 De Spar - Pronto 300 Kloksop vloeibaar 330 Loda-L 2 Hema De Gruyter De Gruyter Lux vloeibaar Lux vloeibaar Pril Castella Castella 300 230 600 300 300 172 290 360 270 Prijs in centen 59 59 52 65 59 59 69 64 55 189 98 98 58 98 125 95 Prijsvergelij king per 500 gr. in centen 78 78 87 93 98 98 105 107 120 158 163 169 169 169 174 176 eventuele kortingen buiten beschouwing gelaten. kloppen. Dan de rum, het water en sap toevoegen. De massa op een heel zacht vuurtje of nog beter au bain marie al roerende verwarmen tot u een gladde gebonden saus krijgt. Bovengenoemde saus smaakt ook uitstekend bij warme bitterkoekjespudding. Dus mocht u een plumpudding wat aan de zware kant vinden en verlangt u toch een warme pudding, dan zult u zeker succes oogsten met de bitterköekjespudding. IJET woningadviesbureau van de Ned. Bond van Plattelandsvrouwen maakt zich de laatste tijd een 11 beetje zorgen. Niet, dat het aantal adviesaanvragen geringer zo^l wordenintegendeel, het aan te1 wordt steeds gwpter. Het betreft meer de aard van de adviezen, die gevraagd worden. Het lijkt c daarom goed een en ander nog eens toe te lichten. Wij willen u graag behulpzaam zijn bij: a. De inrichting van uw woning, model, kleur en plaatsing van uw meubels. Verder de stoffering (vloerbedekking en gordijnen). Wij hebben hiervoor een groot aantal folders en stalen dispo nibel, waaruit u naar hartelust kunt kiezen. b. Plattegrond voor nieuwbouw. Wij willen deze met u bekijken en zonodig de o.i. nuttige wijzi gingen aanbrengen. Meestal ook weer om het gemak van de huisvrouw te bevorderen. Uiteraard zult u deze wijzigingen weer dienen te bespreken met uw eigen architect. Het is in deze dus zaak het adviesbureau in te schakelen vóór er nog een steen van uw te bouwen huis is gelegd. c. Eventuele verbouwing van uw huis. Wij willen graag met u bekijken hoe een en ander het best kan geschieden. Maar hier moet onze bemoeienis ophouden. Voor technische details moeten wij te rade gaan bij onze architecten, die u m'et genoegen desgewenst zullen bezoeken. Uiter aard kan dit slechts een eenvoudig advies zijn, waarvoor u een gering bedrag moet betalen. Voor dit bedrag bezoekt de architect u eenmaal en maakt een schets, waarop uw aannemer de karwei uitvoert. Mocht uw verbouwing zulk een omvang aannemen, dat het advies niet in één keer gegeven kan worden, dan dient u zich tot een particulier architect te wenden. Uiteraard zijn onze architec ten ook hiertoe bereid. Op het adviesbureau, elke tweede woensdag van iedere maand in het Landbouwcentrum te Goes, kunt u zo vaak komen als nuttig of nodig is. Onze tijd is namelijk niet zo kostbaar als die van de ar chitecten. Belt u altijd eerst even op naar ondergetekende, Wilhelminadorp 011006019. M. EVERS—PAUW.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1964 | | pagina 21