<^Ooor de <~V3rouw
Ideetjes voor het Kerstmenu
Platteiandsjeugd
Woningadviesbureau
1105
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN - GRIEP
KOOP TIJDIG IN, HETGEEN U NODIG HEEFT
MOSSELMAALTIJD AFD.'GOES
P. J. G. Z.
THOLEN EN ST. PHILIPSLAND
NAAR EERSTE EN TWEEDE KAMER
PLATTELANDSAVONDEN
AXEL/ZAAMSLAG
Prijsvergelijking
Geconcentreerde vloeibare
afwasmiddelen
Let U s. v. p. op ae volgende raadgevingen
VRIJDAG 4 DECEMBER 1964
Pas in het nummer van 23 december krijgen wij weer een pagina ,,Voor de Vrouw" beschikbaar en
daarom leek het ons dienstig nu vast uw aandacht bij het Kerstmenu te bepalen.
HET VOLLEDIGE KERSTMENU
Kreeft- of crab-cocktail
Schildpadsoep
Gebraden kip met compote en patates frites
Plumpudding
öf
Warme bitterkoekjespudding
of
Sinaasappelbavarois
De bereiding van dit alles geven wij, behalve van de plumpudding, in het nummer van 23 december.
Daar het dan wel kort dag is om alles in huis te halen geven wij nu reeds op wat voor een en ander
benodigd is.
Voor de cocktail: Een blikje kreeft of crab, een paar grapefruits, een dikke mayonaise, ketchup, een
scheutje cognac, wat citroensap en peterselie.
Voor de soep: Koop een paar blikken schildpadsoep, waardoor u veel werk wordt bespaard. Om de
soep af te maken hebt u nodig een paar eidooiers, een mespunt kerriepoeder, wat room en een
glas sherry.
Voor de kip: U rekent per twee personen een kippetje of braadkuiken.
Voor de compote: Hiervoor kunt u b.v. nemen: een blik abrikozen, een blik reine claudes, een blik
morellen en desgewenst een blikje perziken.
Voor de bitterkoekjespudding: Wat oud brood, bitterkoekjes, een paar eieren, geraspte citroenschil,
rozijnen, melk en suiker.
Voor de sinaasappelbavarois: Enkele sinaasappelen, slagroom, gelatine, eiwit en basterdsuiker.
WIJ geven nu reeds (op verzoek) het recept
van een echte Engelse plumpudding, omdat
deze een paar weken tevoren moet worden ge
maakt.
PLUMPUDDING
250 gram kalfsniervet of plantenvet, /o gr.
bloem, 250 gr. broodkruimels, 250 gr. kren
ten, 250 gr. rozijnen, 125 gr. sucade, 75 gr.
amandelen, een snuifje zout, 2 theelepels
gemalen nootmuscaat, 2 theelepels kaneel,
1 dl melk, 4 eieren, een wijnglas rum.
Jongere naktiviteiten
De afdeling Goes organiseert op zaterdag 12
december a.s. een mosselmaaltijd in café-restau
rant „De Caisson" te Kapelle-Biezelinge.
Kosten 3,50 per persoon. Aanvang van de
maaltijd 18.00 uur. Na afloop bal met „candlelight"
met medewerking van „The Sing-Singers". Aan
vang van het bal 20.00 uur.
Voor deelname aan de mosselmaaltijd kan men
zich tot uiterlijk 5 december opgeven bij mej.
N. Beenhakker, Patijnweg 82 te Goes, tel. 01100
6143, of bij de heer C. Meulenberg, N. Hoondert-
weg 12, Nieuwdorp, tel. 01196234.
Streek Tholen en St. Philipsland der P.J.G.Z.
organiseert in samenwerking met de Streekver-
betering Tholen op dinsdag 15 december a.s. een
excursie naar de Eerste en Tweede Kamer der
Staten-Generaal. In de kosten van deze excursie
wordt voor een deel bijgedragen door de Streek-
verbetering.
Dit is een unieke kans voor U om kennis te
maken met onze volksvertegenwoordiging.
Geeft U dus direkt op, doch in ieder geval vóór
zaterdag 12 december. Opgave bij de heer H. Dui-
ne, Krommedreef 4, Oud-Vossemeer (tel. 01667
484) of bij de heer J. van Dalen, Vijftienhonderd-
gemeetenpolder 10, Tholen (tel. 01660526).
Alwaar verdere inlichtingen omtrent tijd van
vertrek enz. te verkrijgen zijn.
De P. J. G. en Z. P. M. afd. Axel/Zaamslag or
ganiseert haar plattelandsavonden op 18 decem
ber a.s, in „Het Centrum" te Axel (aanvang 7.30
uur) met na afloop bal, en op 19 december in
hotel „Van Leuven" te Kloosterzande, aanvang
7.00 uur.
Beide avonden wordt een gevarieerd program
ma aangeboden met o.a. de opvoering van het to
neelstuk „Gerda van Anna's hoeve".
Bereiding:
Ontdoe het kalfsniervet van de velletjes. Hak
het vet met de bloem en de broodkruimels fijn.
Was de krenten en rozijnpn, hak de sucade, ont
doe de amandelen op de bekende manier van de
schilletjes en hax ze vervolgens fijn. Doe nu het
vet-bloem-broodkruimel-haksel met de krenten,
rozijnen, sucade, amandelen, geraspte citroenschil,
nootmuscaat, kaneel en een snuifje zout in een
kom en roer alles goed dooreen. Voeg nu de melk
erbij en één voor eén de eieren. Roer telkens als
u een ei hebt toegevoegd de massa goed dooreen
en voeg tenslotte het gias rum en het gezeefde sap
van een citroen toe. Werk alles nogmaals goed
dooreen. Bestrijk nu een vorm voor warme pud
dingen met boter, doe de puddingmassa erin en
sluit ae vorm af. Kook de pudding gedurende 4
uur au bain marie. U laat de pudcung in de ge
sloten vorm afkoelen en zet haar in de vorm weg
op een koele, droge plaats. Wanneer u haar met
Kerstmis gaat geüruiken moet de pudding weer
2 uur au bain marie koken om door en door warm
te worden. Vervolgens stort u de pudding op een
schaal en laat haar even uitdampen. Viak vóór
het opdienen een glas brandbare rum over de pud
ding gieten endeze aansteken. De pudding geven
met warme rumsaus.
(Op de bodem van de pan, waarin u de pud
dingvorm zet, moet een treefje worden geplaatst,
zodat de vorm ook aan de onderkant door water
omgeven is.)
WARME RUMSAUS
2 eieren, 2 eidooiers, 60 gr. suiker, 1,5 dl
rum, Va dl water, sap van een halve citroen
en van een halve kleine sinaasappel.
De eieren, de dooiers en de suiker goed dooreen-
In de laatste jaren hebben de geconcentreerde
vloeibare afwasmiddelen in plastic kiiijpflacons een
steeds groter deel van de markt weten te verove
ren. Het Consumenten Contact Orgaan heeft in
overleg met het Ministerie van Economische Zaken
en in samenwerking met de Nederlandse Huishoud-
raad een overzicht samengesteld van de verschil
lende merken, waaronder dit middel op de markt
komt.
Daar de flacons in flacons van een tiental ver
schillende inhoudsmaten in de handel worden ge
bracht is het voor de consument onmogelijk de
prijzen te vergelijken. Er zijn evengoed flacons, die
1,59 kosten als andere, die voor slechts 52 cent te
koop zijn. Wanneer men echter de prijzen omre
kent tot een standaardhoeveelheid van 500 gram,
zoals in de derde kolom van het overzicht werd ge
daan, dan wordt het duidelijk, dat de laagste prijs
78 cent is (U-2 en Vroom Dreesmann) en de
hoogste prijs 176 cent (Oastella).
Voor zover er tussen de verschillende merken
van enig kwaliteitsverschil sprake is, is dit over
eenkomstig de richtlijnen van het Ministerie van
Economsche Zaken buiten beschouwing gelaten en
de beoordeling hiervan wordt derhalve aan de huis
vrouw zelve overgelaten.
Gezien echter de gesignaleerde prijsverschillen js
er hier meer dan ooit reden voor het advies:
„Wees prijsbewust en probéér het eens goedkoper."
Merken
inhoud flacons
in grammen
Vr. Dreesmann 380
U-2 380
Albert Heyn 300
Mir 350
Dubro 300
De Spar - Pronto 300
Kloksop vloeibaar 330
Loda-L 2
Hema
De Gruyter
De Gruyter
Lux vloeibaar
Lux vloeibaar
Pril
Castella
Castella
300
230
600
300
300
172
290
360
270
Prijs in
centen
59
59
52
65
59
59
69
64
55
189
98
98
58
98
125
95
Prijsvergelij
king per 500
gr. in centen
78
78
87
93
98
98
105
107
120
158
163
169
169
169
174
176
eventuele kortingen buiten beschouwing gelaten.
kloppen. Dan de rum, het water en sap toevoegen.
De massa op een heel zacht vuurtje of nog beter
au bain marie al roerende verwarmen tot u een
gladde gebonden saus krijgt.
Bovengenoemde saus smaakt ook uitstekend bij
warme bitterkoekjespudding. Dus mocht u een
plumpudding wat aan de zware kant vinden en
verlangt u toch een warme pudding, dan zult u
zeker succes oogsten met de bitterköekjespudding.
IJET woningadviesbureau van de Ned. Bond van Plattelandsvrouwen maakt zich de laatste tijd een
11 beetje zorgen. Niet, dat het aantal adviesaanvragen geringer zo^l wordenintegendeel, het aan
te1 wordt steeds gwpter. Het betreft meer de aard van de adviezen, die gevraagd worden. Het lijkt
c daarom goed een en ander nog eens toe te lichten. Wij willen u graag behulpzaam zijn bij:
a. De inrichting van uw woning, model, kleur en plaatsing van uw meubels. Verder de stoffering
(vloerbedekking en gordijnen). Wij hebben hiervoor een groot aantal folders en stalen dispo
nibel, waaruit u naar hartelust kunt kiezen.
b. Plattegrond voor nieuwbouw. Wij willen deze met u bekijken en zonodig de o.i. nuttige wijzi
gingen aanbrengen. Meestal ook weer om het gemak van de huisvrouw te bevorderen. Uiteraard
zult u deze wijzigingen weer dienen te bespreken met uw eigen architect. Het is in deze dus
zaak het adviesbureau in te schakelen vóór er nog een steen van uw te bouwen huis is gelegd.
c. Eventuele verbouwing van uw huis. Wij willen graag met u bekijken hoe een en ander het best
kan geschieden. Maar hier moet onze bemoeienis ophouden. Voor technische details moeten
wij te rade gaan bij onze architecten, die u m'et genoegen desgewenst zullen bezoeken. Uiter
aard kan dit slechts een eenvoudig advies zijn, waarvoor u een gering bedrag moet betalen.
Voor dit bedrag bezoekt de architect u eenmaal en maakt een schets, waarop uw aannemer de
karwei uitvoert.
Mocht uw verbouwing zulk een omvang aannemen, dat het advies niet in één keer gegeven kan
worden, dan dient u zich tot een particulier architect te wenden. Uiteraard zijn onze architec
ten ook hiertoe bereid.
Op het adviesbureau, elke tweede woensdag van iedere maand in het Landbouwcentrum te Goes,
kunt u zo vaak komen als nuttig of nodig is. Onze tijd is namelijk niet zo kostbaar als die van de ar
chitecten. Belt u altijd eerst even op naar ondergetekende, Wilhelminadorp 011006019.
M. EVERS—PAUW.