<~Uoor cle <~UVöuuj
Wat betaalt U voor spek en varkensvlees?
Swiebertje in de kinderkamer
Recepten
102*
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN - GRIEP
NU IETS HEEL ANDERS
V K IJ DAG 6 NOVEMBER 1964
HET Consumenten Contact Orgaan heeft in een brief aan de minister van Economische Zaken de
aandacht van de bewindsman gevraagd voor de hoge consumentenprijzen voor varkensvlees. De
prijzen hebben n.l. de daling van de marktnoteringen voor slaehtvarkens, die sedert december 1963 ca.
24 bedraagt, niet gevolgd. De betere vleessoorten (het grootste deel van het varken) bleven op het
zelfde hoge niveau als december vorig jaar of bereikten zelfs een hoger peil. De goedkopere soorten
(spek etc.) gaven een daling van 10 tot 15 °/o te zien. Het verloop van de groothandelsprijzen vertoonde
een betere aanpassing aan de gedaalde marktnoteringen. Een en ander blijkt uit bijgaand overzicht
(prijzen per kilogram).
De kleinhandelsmarge moet derhalve aanzienlijk zijn gestegen.
Verwacht mag worden dat in de komende maanden een belangrijk groter aantal slaehtvarkens dan
vorig jaar voor de consumptie beschikbaar zal komen. Van verschillende zijden, met name door het
Produktschap voor Vee en Vlees, is reeds gewezen op de wenselijkheid om in verband hiermede de
consumptie van varkensvlees te stimuleren.
Het CCO is van mening, dat de enig doeltreffenfende stimulans is gelegen in een aanpassing van
de consumentenprijzen voor varkensvlees aan het verloop van de markt- en groothandelsprijzen.
Het Consumenten Contact Orgaan heeft daarom de Minister met grote aandrang verzocht zijn in
vloed te willen aanwenden om een daling van de consumentenprijzen voor varkensvlees tot een re-
GROOTHANDEL
december
september
stijging/
1963
1964
daling
Hammen
4,82
ƒ4,23
12
Ribben
4,76
4,64
2,5%
Schouders
3,94
„3,21
18,5
Buiken
3,18
2,45
23
Vetspek
2,23
1,32
41
KLEINHANDEL
december september
stijging/
1963
1964
daling
Hamlappen
ƒ7,66
7,66
Ribcarbonade
6,32
6,50
3
Schoudercarb.
5.72
5,90
3
Doorregen buikl.
4,28
3,68
14 °/o
Speklappen
3,60
„3,24
10
Vetspek
2,90
2,50
14
IYE nationale T.V.-held „Swie-
bertje", alsmede Bromsnor,
meneer de Burgemeester en niet te
vergeten Saartje zijn de hoofdper
sonen op een nieuw kindergordijn.
Dank zij de meeste moderne en
verfijnde drukmethode komen zij op
een unieke wijze de kinderkamer
opvrolijken.
Deze kinderkamergordijnen (was-
en kleurecht) zijn in zeven kleuren
verkrijgbaar.
Alle goede woninginrichtingza
ken in Nederland hebben ze voor
radig. Zij zijn gemaakt van 100
katoen, breed 1.20 m en de consu
mentenprijs bedraagt 5,75 per me
ter.
MOSSELEN ZIJN ZEER VOEDZAAM
NU is het tijd om mosselen te eten en daar zij
niet minder dan 14 procent eiwit bevatten
kunnen zij van tijd tot tijd het dure vlees vervan
gen? Men kan best eens een keer de aardappelen
weglaten en met een bordje lekkere soep vooraf
een maaltijd van brood en mosselen serveren.
Hieronder vindt u een paar heerlijke recepten.
MOSSELEN MET KAASSAUS
Benodigd: 2 kg mosselen, 50 gram boter of
margarine, 2 flinke uien (desgewenst een teen
tje knoflook), een bosje peterselie, zout, peper,
2 eetlepels witte landwijn en een laulier-
blaadje.
Voor de kaassaus: een klantje boter of mar
garine, een eetlepel bloem, een kopje melk en
150 gram'geraspte belegen kaas.
De mosselen schoonmaken en een poosje in zout
water (30 gram per liter) leggen. Vervolgens smelt
u de boter in een wijde pan en laat hierin de fijn
gesneden uien en eventueel het fijngewreven knof-
lookteentje sudderen (vooral niet bruin laten
worden). Dan de fijngesneden peterselie met zout
en peper bijvoegen en alles vijf minuten fruiten.
Tot slot roert u er de twee eetlepels landwijn door,
waarna de mosselen erbij gedaan worden. Op een
flink vuur gezet, koken de mosselen in ongeveer
tien minuten. Even omschudden en een ogenblik
doorkoken tot alle schelpen open zijn.
Ondertussen maakt u een kaassausje. Het klontje
boter smelten, de bloem erbij doen en onder goed
roeren steeds kleine scheutjes melk toevoegen. Als
het mengsel mooi glad is, de kaas toevoegen en
roeren tot alle kaas gesmolten is.
De mosselen uit de schelpen halen en in een
vuurvaste schotel doen met een laulierblaadje.
Giet nu de kaassaus over het geheel en laat dit
verrukkelijke schoteltje in ongeveer een half uur
in een matig warme oven lichtbruin worden.
GEBAKKEN MOSSELEN
Benodigd: 2V2 kg mosselen, een flinke ui,
peterselie, wat peperkorrels, bloem en pa
neermeel, wat boter of margarine om in te
bakken, een krop sla en een citroen.
De mosselen schoonmaken en in een grote pan
doen zonder water. De kruiden fijnhakken en met
de pepei'korrels over de mosselen strooien. De pan
sluiten en de inhoud verwarmen. Na 10 of 15 mi
nuten zullen alle schelpen wel open zijn. Wanneer
de mosselen wat zijn afgekoeld, kunnen zij uit de
schelpen worden genomen. Vervolgens wentelen
wij ze door bloem en paneermeel en bakken ze
vlug in hete boter lichtbruin. Bij te lang bakken
kunnen de mosselen taai worden.
Het is aardig de mosselen op een bed van sla
blaren te leggen en er partjes citroen bij te geven.
Dit gerecht kan dienen als hors d'oeuvre, maar
kan ook bij de broodmaaltijd worden gegeven.
Zij, die in de gelegenheid zijn stokbrood te ko
pen, moeten het eens proberen bij mosselen stok
brood te geven. Zij zullen er ongetwijfeld succes
mee oogsten.
MOSSELEN ZO UIT DE SCHELP
Er zijn heel veel mensen, die mosselen alleen
maar kunnen waarderen wanneer zij in de pan
warm op tafel komen en ieder zijn portie uit de
hete schelpen haalt.
De huisvrouwen, die hiermee hun gezin een
dienst bewijzen, willen wij erop attent maken, dat
zij bij het koken van de mosselen het recept eens
moeten volgen zoals hierboven bij mosselen in een
kaassaus is aangegeven. De mosselen krijgen hier
door een pikante smaak, die u vast zal kunnen
waarderen.
APPELKOEKEN
Wanneer u eens een aardige traktatie wilt ma
ken voor een of andere feestelijke gelegenheid,
bakt dan eens appelkoeken volgens ondex*staand
recept.
Benodigd: 300 gram bloem, 200 gram boter of
margarine, 150 gram witte basterdsuiker, 2
eieren, een theelepel vanillesuiker of geraspte
citroenschil, 2 theelepels bakpoeder, iets zout,
iets melk, wat poedersuiker, 5 appelen (die
ongeveer even groot zijn).
Bereiding: Roer de boter met de basterdsuiker
en de vanillesuiker of geraspte citroenschil zacht
en klop de eieren erdoor. Zeef de bloem met de
bakpoeder en het zout" en roer deze door de ge
klopte massa. Wordt het deeg te stijf, doe er dan
een paar lepels melk doorheen. Vet een bakblik
in en strijk er het deeg op uit.
Beleg het deeg netjes met appelpartjes. Bak dt
appelkoek midden in een matig warme oven ia
ongeveer drie kwartier bruin en gaar. Snijd de
koek in vierkante stukken en bestrooi ze met poe
dersuiker of bestrijk ze met gele jam.