<~Uoor cle <~UVöuuj Wat betaalt U voor spek en varkensvlees? Swiebertje in de kinderkamer Recepten 102* VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN - GRIEP NU IETS HEEL ANDERS V K IJ DAG 6 NOVEMBER 1964 HET Consumenten Contact Orgaan heeft in een brief aan de minister van Economische Zaken de aandacht van de bewindsman gevraagd voor de hoge consumentenprijzen voor varkensvlees. De prijzen hebben n.l. de daling van de marktnoteringen voor slaehtvarkens, die sedert december 1963 ca. 24 bedraagt, niet gevolgd. De betere vleessoorten (het grootste deel van het varken) bleven op het zelfde hoge niveau als december vorig jaar of bereikten zelfs een hoger peil. De goedkopere soorten (spek etc.) gaven een daling van 10 tot 15 °/o te zien. Het verloop van de groothandelsprijzen vertoonde een betere aanpassing aan de gedaalde marktnoteringen. Een en ander blijkt uit bijgaand overzicht (prijzen per kilogram). De kleinhandelsmarge moet derhalve aanzienlijk zijn gestegen. Verwacht mag worden dat in de komende maanden een belangrijk groter aantal slaehtvarkens dan vorig jaar voor de consumptie beschikbaar zal komen. Van verschillende zijden, met name door het Produktschap voor Vee en Vlees, is reeds gewezen op de wenselijkheid om in verband hiermede de consumptie van varkensvlees te stimuleren. Het CCO is van mening, dat de enig doeltreffenfende stimulans is gelegen in een aanpassing van de consumentenprijzen voor varkensvlees aan het verloop van de markt- en groothandelsprijzen. Het Consumenten Contact Orgaan heeft daarom de Minister met grote aandrang verzocht zijn in vloed te willen aanwenden om een daling van de consumentenprijzen voor varkensvlees tot een re- GROOTHANDEL december september stijging/ 1963 1964 daling Hammen 4,82 ƒ4,23 12 Ribben 4,76 4,64 2,5% Schouders 3,94 „3,21 18,5 Buiken 3,18 2,45 23 Vetspek 2,23 1,32 41 KLEINHANDEL december september stijging/ 1963 1964 daling Hamlappen ƒ7,66 7,66 Ribcarbonade 6,32 6,50 3 Schoudercarb. 5.72 5,90 3 Doorregen buikl. 4,28 3,68 14 °/o Speklappen 3,60 „3,24 10 Vetspek 2,90 2,50 14 IYE nationale T.V.-held „Swie- bertje", alsmede Bromsnor, meneer de Burgemeester en niet te vergeten Saartje zijn de hoofdper sonen op een nieuw kindergordijn. Dank zij de meeste moderne en verfijnde drukmethode komen zij op een unieke wijze de kinderkamer opvrolijken. Deze kinderkamergordijnen (was- en kleurecht) zijn in zeven kleuren verkrijgbaar. Alle goede woninginrichtingza ken in Nederland hebben ze voor radig. Zij zijn gemaakt van 100 katoen, breed 1.20 m en de consu mentenprijs bedraagt 5,75 per me ter. MOSSELEN ZIJN ZEER VOEDZAAM NU is het tijd om mosselen te eten en daar zij niet minder dan 14 procent eiwit bevatten kunnen zij van tijd tot tijd het dure vlees vervan gen? Men kan best eens een keer de aardappelen weglaten en met een bordje lekkere soep vooraf een maaltijd van brood en mosselen serveren. Hieronder vindt u een paar heerlijke recepten. MOSSELEN MET KAASSAUS Benodigd: 2 kg mosselen, 50 gram boter of margarine, 2 flinke uien (desgewenst een teen tje knoflook), een bosje peterselie, zout, peper, 2 eetlepels witte landwijn en een laulier- blaadje. Voor de kaassaus: een klantje boter of mar garine, een eetlepel bloem, een kopje melk en 150 gram'geraspte belegen kaas. De mosselen schoonmaken en een poosje in zout water (30 gram per liter) leggen. Vervolgens smelt u de boter in een wijde pan en laat hierin de fijn gesneden uien en eventueel het fijngewreven knof- lookteentje sudderen (vooral niet bruin laten worden). Dan de fijngesneden peterselie met zout en peper bijvoegen en alles vijf minuten fruiten. Tot slot roert u er de twee eetlepels landwijn door, waarna de mosselen erbij gedaan worden. Op een flink vuur gezet, koken de mosselen in ongeveer tien minuten. Even omschudden en een ogenblik doorkoken tot alle schelpen open zijn. Ondertussen maakt u een kaassausje. Het klontje boter smelten, de bloem erbij doen en onder goed roeren steeds kleine scheutjes melk toevoegen. Als het mengsel mooi glad is, de kaas toevoegen en roeren tot alle kaas gesmolten is. De mosselen uit de schelpen halen en in een vuurvaste schotel doen met een laulierblaadje. Giet nu de kaassaus over het geheel en laat dit verrukkelijke schoteltje in ongeveer een half uur in een matig warme oven lichtbruin worden. GEBAKKEN MOSSELEN Benodigd: 2V2 kg mosselen, een flinke ui, peterselie, wat peperkorrels, bloem en pa neermeel, wat boter of margarine om in te bakken, een krop sla en een citroen. De mosselen schoonmaken en in een grote pan doen zonder water. De kruiden fijnhakken en met de pepei'korrels over de mosselen strooien. De pan sluiten en de inhoud verwarmen. Na 10 of 15 mi nuten zullen alle schelpen wel open zijn. Wanneer de mosselen wat zijn afgekoeld, kunnen zij uit de schelpen worden genomen. Vervolgens wentelen wij ze door bloem en paneermeel en bakken ze vlug in hete boter lichtbruin. Bij te lang bakken kunnen de mosselen taai worden. Het is aardig de mosselen op een bed van sla blaren te leggen en er partjes citroen bij te geven. Dit gerecht kan dienen als hors d'oeuvre, maar kan ook bij de broodmaaltijd worden gegeven. Zij, die in de gelegenheid zijn stokbrood te ko pen, moeten het eens proberen bij mosselen stok brood te geven. Zij zullen er ongetwijfeld succes mee oogsten. MOSSELEN ZO UIT DE SCHELP Er zijn heel veel mensen, die mosselen alleen maar kunnen waarderen wanneer zij in de pan warm op tafel komen en ieder zijn portie uit de hete schelpen haalt. De huisvrouwen, die hiermee hun gezin een dienst bewijzen, willen wij erop attent maken, dat zij bij het koken van de mosselen het recept eens moeten volgen zoals hierboven bij mosselen in een kaassaus is aangegeven. De mosselen krijgen hier door een pikante smaak, die u vast zal kunnen waarderen. APPELKOEKEN Wanneer u eens een aardige traktatie wilt ma ken voor een of andere feestelijke gelegenheid, bakt dan eens appelkoeken volgens ondex*staand recept. Benodigd: 300 gram bloem, 200 gram boter of margarine, 150 gram witte basterdsuiker, 2 eieren, een theelepel vanillesuiker of geraspte citroenschil, 2 theelepels bakpoeder, iets zout, iets melk, wat poedersuiker, 5 appelen (die ongeveer even groot zijn). Bereiding: Roer de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker of geraspte citroenschil zacht en klop de eieren erdoor. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout" en roer deze door de ge klopte massa. Wordt het deeg te stijf, doe er dan een paar lepels melk doorheen. Vet een bakblik in en strijk er het deeg op uit. Beleg het deeg netjes met appelpartjes. Bak dt appelkoek midden in een matig warme oven ia ongeveer drie kwartier bruin en gaar. Snijd de koek in vierkante stukken en bestrooi ze met poe dersuiker of bestrijk ze met gele jam.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1964 | | pagina 21