DINGEN VAN DE WEEK 873 VRIJDAG 25 SEPTEMBER 1 ft 6 4 fruitteelt ekomst in zit. nbelang'rijkste, sterke uitbrei- grond, kans in de akkerbouwer, m te bevelen, k. om een rela- >dig is om een fruitteeltbedrijf te stichten, van de boerderij af te nemen. Zo zijn dan ook de meeste fruitteeltbedrij- ven te vinden als onderdeel van grote landbouw bedrijven of een afsplitsing daarvan. WAT WORDT ER GEPLANT? De grond in Zeeuws-Vlaanderen is voor een groot gedeelte goed tot zeer goed geschikt voor de aanplant van zwakke onderstammen. Er wordt dan ook overwegend gebruik gemaakt van type IX voor appels en kwee voor peren. Het rassensortiment is niet groot en naast een beetje Jonathan en Schone van Boskoop in de oudere bedrijven, bestaat het sortiment appels hoofdzakelijk uit Cox's Orange Pippin, Golden Delicious, James Grieve, Stark Earliest en nog wat Tijdeman's Early Worcester. Bij de peren, die echter nog geen 20 van de oppervlakte uitmaken, maar waarvoor de be langstelling toch wel stijgt, zijn het vooral Confe rence en Doyenne du Cornice, die aangeplant wor den. Verder wat Précose de Trévoux, Beurré Hardy en ook Beurré Alexander Lucas komt nog al wat voor. Pruimen zijn totaal van geen beteke nis. VAKKENNIS Zoals in oudere fruitcentra in het verleden al een kern gevormd is van geschoolde telers en personeel, vindt men in Zeeuws-Vlaanderen niet. Bijna iedereen die met fruitteelt begint is een volkomen leek op dit gebied. Dit heeft zijn vóór- en nadelen. Nieuwere ideeën vinden gemakkelijk ingang, conservatisme hoeft niet overwonnen te worden en de vraag naar voorlichting is intensief. Daar staat tegenover dat met de meest eenvoudige dingen fouten gemaakt kunnen worden, waardoor de schade nogal eens leermeester moet zijn. Wel wordt voor bijna 100 de Fruitteeltvak school te Philippine bezocht door diegenen, die willen gaan planten. Het is echter niet mogelijk om op een school een vak grondig te leren. Dit zal de praktijk moeten doen. Het zijn ook hoofd zakelijk de werkgevers die deze school bezoeken. Hierdoor gaat er langzamerhand een gebrek komen aan geschoold personeel, dat in de komende jaren wel eens tot ernstige gevolgen zou kunnen leiden. Veel telers merken zelf, dat hun kennis van het vak nog te gering is. Om hierin tegemoet te ko men zijn enkele jaren terug drie studieclubs op gericht, waarmee in de zomer praktische avond excursies worden gehouden, terwijl in de winter maanden aandacht wordt besteed aan de snoei en actuele problemen worden besproken. DE AFZET VAN HET FRUIT Tot voor enkele jaren gaf de verkoop van het fruit uit Zeeuws-Vlaanderen nog de nodige moei lijkheden. De kwantums die aangeboden werden waren te klein, zodat de handel geen belangstelling had. Het was toen ook dat er fruittelers lid werden van een veiling op Zuid-Beveland of in Rotterdam (Z. H. E.), terwijl men er ook toe overging om fruit op het hout te verkopen. Een zeer goed idee is het geweest om, in samen werking met de veiling te Krabbendijke het voor export geschikte fruit daar te gaan veilen. Hier door kon men ook in Zeeuws-Vlaanderen de lan delijke prijs halen. Gelukkig zijn deze manieren van afzet niet meer nodig. Door de uitbreiding van het areaal is de aan voer in die mate toegenomen dat er een aanbod is van voor de handel aantrekkelijke partijen. Al het aangevoerde fruit wordt op de sorteer- afdeling van de veiling klaargemaakt zodat mooie uniforme partijen aangeboden kunnen worden. Deze toename is zelfs zó groot dat het vei- lingbestuur zich genoodzaakt zag om voor ver dere expansie met plannen te komen tot de bouw van een geheel nieuw veilingcomplex. Waarschijnlijk zal hier volgend jaar een begin mee gemaakt worden. Om nu reeds de grote aanvoer zo goed mogelijk te kunnen verwer ken is men dit jaar op de veiling Terneuzen overgegaan tot het gebruik van stapelborden. Zo groeit ook het afzetapparaat met de uit breiding van de Zeeuw-Vlaamse fruitteelt mee. et n le il ;n n is il n il de week mag de temperatuur enkele, graden lager zijn dan de eerste week. OOGST. Ongeveer een maand na het opzetten kan men bij de warme trek oogsten. Men kan het zó organiseren, dat er iedere week een kuil klaar is. Oogst men gemiddeld 50 lof van het gewicht opgezette wortels, dan kan men tevreden zijn. Bij de vroege selecties ligt dit lager, bij de latere selecties kan het hoger zijn. Bij het uithalen mag men geen wortel- of bladresten in de kuil laten liggen; dit kan een besmettingsbron zijn voor de volgende trek. Na het oprooien en afbreken wordt het lof met behulp van een mesje schoongemaakt, gesorteerd en in kisten met blauw papier verpakt. ZIEKTEN. Witlofmineervlieg. Voor het inspoe- len per m- 2 liter water over de koppen spuiten, waarin 2x/i milliliter Rogor is opgelost. Laat de wortels opdrogen alvorens in te spoelen. Men wachte in elk geval een uur. Rot in de kuil kan door meerdere zwamziekten worden veroorzaakt. Resten goed oprapen en struktuur in orde bren gen. Het trekken van witlof vraagt veel arbeid. Er zijn een viertal verschillende manieren van trekken die in nevenstaand artikel be handeld worden. Bij verwarming heeft men een betere arbeidsverdeling. ARBEID. Op een éénmansbedrijf werkt men veel met kuilen van 16 m2. Heeft men vier kuilen die na elkaar worden verwarmd en trekt men in iedere kuil drie keer, dan heeft men voor twaalf kuilen wortels nodig. In een kuil van 16 m2 zet men ongeveer 1000 kg wortels op. Bij een wortel opbrengst van 25.000-30.000 kg per ha heeft men dus voor 12.000 kg ongeveer 40 are (1 gemet) wor tels nodig. Per kuil rekent men ongeveer 55 uren arbeid (opzetten en oogsten). Per twaalf kuilen is dat 660 uren. Werkt men in de winter 45 uren per week, dan heeft men 15 weken of ZV2 maand werk en moet men dus om de 810 dagen een kuil oogsten. UANOUDS is Zeeland een belangrijk produktie- gebied van uien. We hobben de areaalcijfers van dit jaar nog niet gezien, maar de laatst© jaren was het toch dikwijls zó, dat ongeveer een derde van de Nederlandse uienoogst uit Zeeland afkomstig was. Dat aandeel is zelfs nog groter geweest, maar de laatste jaren is vooral de Noord oostpolder een belangrijk uienproducerend gebied geworden. We hebben de indruk, dat het areaal dit jaar niet groter is dan het vorig jaar. Hoewel er telers zijn die last hebben gehad van droogteschade, is de stand van het gewas over het algemeen goed tot zeer goed en de kwaliteit die op het ogenblik wordt geoogst, kan best worden genoemd Het binnenhalen van de uienoogst is in volle gang en dank zij het fraaie weer van de laatste tijd, kan dit een vlot verloop vinden. Het zijn die weersomstandigheden, die van grote beteke nis zijn voor de kwaliteit van de bewaaruien. Door moderne .bewaarmethoden kan het lijken alsof men niet meer zo afhankelijk is van het weer, maar dit is slechts ten dele waar. Een produkt, dat goed van het land in de bewaar plaats komt, heeft veel vóór op een produkt dat nadien nog bewaargeschikt gemaakt moet wor den. De afzet van uien heeft een alleszins bevredi gend verloop. Het aanbod blijft voortdurend vrij groot, voornamelijk als gevolg van de stevige prijzen die worden betaald. Dit grote aanbod kan vlot worden afgenomen. In de tweede week van september werden meer dan 4,6 miljoen kg Nederlandse uien geëxporteerd. Daarvan was West Duitsland met 2,5 miljoen kg de belangrijkste afnemer, maar ook Engeland en Frankrijk kopen op het ogenblik veel Nederland se uien. We hebben de indruk, dat de uitvoer naar Frankrijk nog zal toenemen. De concurrentie op de West Europese uien- markt is op het ogenblik voor het Nederlandse produkt nog altijd minder groot dan we gewend zijn en het schijnt dat vooral ook droogteverschijn selen in verschillende Europese landen hierop van invloed zijn. De oogsten in de uienproducerende landen van Europa zouden hierdoor minder groot worden. Tegen het eind van de vorige week werd de export-geschikte middel kwaliteit verkocht voor 18 cent per kg. De grove uien werden toen ver kocht tegen prijzen van 2021 cent per kg, wat een kleine prijsdaling betekent ten opzichte van het begin van de week. Het is te verwachten dat het aanbod van uien de eerstkomende tijd ruim zal blijven, want de voorraden zijn groot en de oogst moet binnen gehaald worden. Er zijn heel wat telers, die niet zijn ingesteld op het zelf bewaren van hun pro dukt en die zijn nu aan de markt. Het zit er wel in dat de verschuiving in de bewaarmethoden zich dit seizoen in versneld tempo zal voortzetten. Zeker, er zullen weer uien worden bewaard in ren en put, maar over het algemeen zal to*-h de voorkeur worden gegeven aan bewaring in de luchtgekoelde bewaarplaats of de koelcel, een bewaarmethode die verreweg de voorkeur .ver dient boven de traditionele bewaarmethoden. U moet deze week van ons geen advies ver wachten ten aanzien van de vraag: bewaren of verkopen? Het is bijna onmogelijk hierover een verstandig woord te zeggen, omdat teveel, thans nog onberekenbare, faktoren hierbij een rol spe len. Niettemin hopeh we op deze kwestie nog een keer terug te komen wanneer er meer be kend is over de omvang van de produktie in de voornaamste uienlanden van Europa. Voor het oogsten van het Nederlandse produkt wordt op verschillende bedrijven gebruik gemaakt van mechanische middelen. Daar kan men niet meer buiten, zeker niet bij een teelt in het groot. Niettemin blijft het een zaak die risico's heeft, want de kwaliteit kan er nadelig door worden be ïnvloed en we weten maar al te goed van hoe veel betekenis het leveren van een goede kwali teit is voor het behoud van een plaats op de buitenlandse markten. Laten we daaraan steeds denken bij alle mechanische bewerkingen van dit produkt. Tenslotte deze week nog een mededeling voor de telers van rode bessen. Het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen heeft kunnen beslui ten een terugbetaling te doen van 3 cent per kg van de ingehouden heffing van 4 cent per kg. Verder wordt voor rode bessen die zijn door gedraaid een aanvullende vergoeding betaald van 5 cent per kg. Voor de telers van dit produkt dus nog een meevaller, die ze overigens wel kunnen gebruiken. De uitbetaling van deze heffing zal waarschijnlijk, in verband met de grote drukte op de veilingen, nog wel enkele weken op zich laten wachten, maar het zit in elk geval in het vat. Tot de volgende week.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1964 | | pagina 14