Vlees maken voor f 1 - per dag
Het K. N. L. C. op
excursie
KNLC
VEE EN VLEES
633
MAURITSPLEIN 23
VRIJDAG 10 JULI 1964
ï\E laatste paar weken lopen de varkensprijzen regelmatig naar een wat hoger peil, terwijl het met
de koeien een andere kant uitgaat. Wij menen, dat dit voor een deel beïnvloed wordt door het ver
schuiven van de consumptie van rund- naar varkensvlees en anderzijds door het feit dat de rundvlees
productie over het seizoensmatige dieptepunt heen is. De maand juni is altijd de maand waarin de rund
veeslachtingen het laagst van het jaar zijn en de prijzen het hoogst. De statistieken over de laatste
6 jaren geven dit overduidelijk aan.
ER IS HONDERD GULDEN AF
We mogen vaststellen, dat de weiders thans ge
middeld 100 per stuk minder ontvangen dan een
week of 3a 4 geleden. Dit wil dus zeggen dat te
genover de inkoop de markt niet veel meer moet
zakken om deze affaire tot een verliesgevende te
maken. Het verschil tussen winst en verlies be
loopt maar een gering percentage van de prijs. De
magere koeien blijven duur. Ook het gebruiksvee
blijft zeer behoorlijk aan de prijs. De invoer van
slachtvee en rundvlees blijft behoorlijk doorlopen.
Engeland is nog steeds de belangrijkste leveran
cier, al stijgt, als gevolg van de belangstelling op
het vaste land, de prijs in Engeland ook niet on
beduidend met als gevolg allerlei politieke verwik
kelingen over het levensonderhoud.
DE SLAGERS BLIJVEN ZEUREN
De slagersvertegenwoordiger in het P. V. V. blijft
zeuren over een nog verdere verruiming van de
invoermogelijkheid van rundvlees. Hierdoor drei
gen nogal flinke misverstanden te ontstaan. De
slagers zeggen nl. dat de „bonnen", die men bij
uitvoer ontvangt, per kg 20 k 30 ct waard zijn. De
goe-gemeente denkt dat door de manipulaties van
het P. V. V. als P. B. O. orgaan de invoer met 20
k 30 cent per kg verhoogd wordt. Daar de ruilvoet
echter 1 4 is zal een slager, die importvlees wil
verkopen, niet genoodzaakt zijn dit vlees met 20
k 30 cent voor de bon per kg te verhogen, maar
met deel hiervan, daar hij per 1 kg uitvoer 4 kg
vrij mag kopen. Dit is dus per kg maar 5 a 6 cent.
GEEN IDEE WAT HET KOST!
Slagers, consumenten, werknemersorganisaties
of een consumentencontactorgaan hebben er be
slist geen idee van wat het kost, voordat een koe
melk gaat geven of dat een jonge koe geslacht
wordt. Men zegt het vlees is zo duur, maar op
grond waarvan? Wat men vroeger gewend was te
betalen? Maar we zeggen ook niet dat men in het
algemeen te veel verdient, hoewel dit toch wel ge
zegd zou kunnen worden als men het ook met
vroeger vergelijkt. Wie durft bijvoorbeeld te be
weren dat een vaars van 1000 a 1100 te duur is.
De waarde van een kalf varieert tussen de 100
k 200, zodat de vergoeding voor het opfokken,
voeren, weiden, toezicht, stalling, verpleging, op-
fokrisico, rente, veeartskosten en diverse andere
kosten, ca 900 bedraagt. Dit is voor een tijdvak
van ca 2Y2 jaar of totaal ruim 900 dagen, wat
nauwelijks ƒ1,per dag is. Iedereen weet dat de
opfok het eerstehalfjaar meer dan 1,per dag
kost en dat voor ƒ1,per dag in de staltijd dit
eveneens de kosten niet goed maakt; in de zomer
zal het er wel voor kunnen, doch het geheel over
ziende dient toch tenminste deze fokkerij ƒ1,
per dag op te brengen wil het zo zijn dat de op-
fokkosten er uitkomen, waardoor de fokkerij op
gang blijft. Dit betekent echter ook, dat de door-
sneemarktopbrengst ten minste ƒ4,moet blijven
wil de animo niet verslappen. Allen die graag goed
„in het vlees zitten" dienen steeds maar wèer te
bedenken dat de slachtveeprijs de waarde van „het
leven" voor een groot gedeelte bepaalt.
Daalt het eerste dan volgt het tweede op de voet.
Blijft intussen de prijs voor het vette kalfsvlees
op peil, en het ziet er naar uit dat dit zo blijft ge
zien de voortdurende belangstelling in Italië en
Frankrijk, dan zullen er zo maar vele duizenden
kalveren niet verder opgeleid worden. Onze erva
ringen in Frankrijk die wij kortgeleden opdeden,
wijzen geheel in dezelfde richting. Hierover de vol
gende week meer.
DE STÖRMKERING VOOR DE VARKENS
Van maand tot maand wordt het duidelijker dat
in het a.s. winterhalfjaar te veel varkens verwacht
moeten worden. Dit te veel wordt waarschijnlijk
afgezwakt door de krappe situatie op de rundvlees-
en kalfsvleesmarkt. De dekkingen in mei van
71.100 geven evenwel aan, dat wij in maart 1985
490.000 slachtvarkens kunnen verwachten, dit zijn
er 10 a 20.000 in de week te veel. In Brussel houdt
men zich ook met deze zaak bezig. Wij hopen, dat
„Brussel" voor een verstandig oordeel in deze
kwestie zich laat adviseren door deskundigen die
zeer nauw met de praktijk verbonden zijn en dooi
en door de gehele situatie kennen.
We zijn het er gauw over eens, dat het afslach
ten op lichtgewicht gestimuleerd dient te worden
en door het aantal slachtingen belangrijk kan wor
den opgevoerd. Het gaat er echter om hoe dit in
het gehele E. E. G.-gebied op de meest practische
manier aangepakt kan worden. Het zal vermoede
lijk wel uitdraaien op een toeslag bij slachting be
neden de 80 a 85 kg. Dit is wel wat hoger dan het
bacongewicht doch dit is logisch want behalve voor
de bacon zijn die erg lichte varkens niet geschikt
te verwerken.
Het begrip courante varkens ligt overal ook in
het buitenland in dezelfde orde. Dit zijn varkens
met een goede vleesvetverhouding met een ge
slachtgewicht van 80 a 85 kg soms 90 kg. Wan
neer door het inschakelen van de Brusselse fond
sen bereikt kan worden dat een betere vleesvet-
verhouding wordt bevorderd in de varkenssector
en per 1000 kg productie meer varkens geslacht
worden dan werkt een dergelijke regeling gunstig
naar twee kanten. Naar onze mening zijn we er
dan nog niet mee. Dit moet aangevuld worden
door een soort invriesregeling die aan de hierboven
genoemde regeling gekoppeld kan zijn en die voor
ziet in een vergoeding over invries- en opslagkosten
waaraan tevens een soort staffel is gekoppeld;
die het langer bewaren stimuleert. Deze regeling
kan dan bevordelijk zijn om meer tegenwicht te
geven aan de varkenscyclus door een top van de
productie op bepaalde momenten te neutraliseren.
Voorts zal er ook nog wel behoefte zijn aan een
soort vetmestregeling door toeslag te verlenen op
het verwerken van industriespek van varkens die
beneden een nader te bepalen gewicht afgeslacht
zijn. Dit spek en vet zal dan evenwel buiten de
vleessector een bestemming moeten vinden. De
mogelijkheden die er op dit punt bestaan in zeep
industrie en soortgelijke sectoren is ons niet be
kend evenmin die in de voedingsindustrie daar de
buitenlandse omstandigheden op dit punt zeker niet
gemakshalve met die in ons land vergeleken mo
gen worden.
D.
Nadat het hoofdbestuur van het K. N. L. C. op 29 juni
j.l. zijn bestuursvergadering had gehouden in Roosendaal,
vond de dag daarop de jaarlijkse excursie plaats. Tijdens
deze tocht, die voortreffelijk door de secretaris van de
Noord-Brabantse Maatschappij van Landbouw, de heer
Korteweg, was georganiseerd, maakte het hoofdbestuur
kennis met de landbouw in West-Noord-Brabant.
Begonnen werd met een bezoek aan een dorsstation voor
conserven erwten, de N. V. Maco te Standdaarbuiten.
Per bus reed het gezelschap door een streek, waar de
champignonteelt zich steeds uitbreidt: de chauffeur bleek
zelf kweker te zijn en kon alle gewenste inlichtingen ver
schaffen! Deze streek heeft zijn speciale problemen, ver
band houdende met de conserventeelt: in de arbeidstoppen
werken grote aantallen zigeuners als losse arbeiders.
Via Klundert werd Willemstad bereikt, waar het gezel
schap werd ontvangen door de Directie Deltawerken. Onder
het genot van een kop koffie werd een uiteenzetting aan
gehoord van de heer ir. G. Swier. Deze wist door de bij
zonder duidelijke en geestige toelichting te bereiken .dat
inzicht werd verkregen in de hoofdlijnen van de Deltawer
ken, in het bijzonder die, welke in het Volkerak wórden üit-
gevoerd.
Het daaropvolgende bezoek aan de bouwput met de in
aanbouw zijnde sluizen maakte diepe indruk op de deel
nemers door de reusachtige afmetingen van de sluiswerken.
Deze indruk werd nog versterkt tijdens de boottocht die
daarop volgde en waarbij de vaart o.a. voerde onder de
nieuwe brug naar Flakkee, welke de volgende week officieel
zal worden geopend. De lunchpakketten aan boord vielen
in goede aarde....!.
In de bouwput
's Middags werd de bustocht ver
volgd via Heininge en Dinteloord
naar de Coöp. Ver. tot Exploitatie
van Landbouwwerktuigen (V. E. L.
D.), waar de voorzitter, de heer M. A.
Geluk, de verschillende problemen
waarmee dit bedrijf in de praktijk te
maken krijgt, besprak. De tocht, die
daarna langs de Coöp. Vlasfabriek te
Steenbergen voerde voor een be
zoek was helaas geen tijd bereikte
haar einde op het land- en tuinbouw
bedrijf van de heren ir. C. S. Knott-
nerus en E. C. van der Spelt. Bij de
bezichtiging van dit uitgebreide be
drijf bleek dat de functies van organi
satie-voorman en ondernemer in deze
bedrijfsleiding op bijzonder gelukkige
wijze zijn gecombineerd, hetgeen tot
uitstekende resultaten heeft geleid.
Mevr. A. Knottnerusvan der Spelt
en de echtgenote van ir. Luitj ens, de
voorzitter der Noord-Brabantse Maat-
schappij van Landbouw, traden op
uitnemende wijze als gastvrouwen op
bij de daaropvolgende verzorging van
de inwendige mens. De dankwoorden
die de heer G. M. Lambers namens
het gezelschap tot de gastvrouwen
sprak, werden dan ook door alle deel
nemers onderstreept. Helaas brak
ook hier het ogenblik van afscheid te
snel aan; na een snelle rit kon de
bus het gezelschap nog net op tijd
vóór het vertrek van de trein naar
het noorden in Roosendaal afleveren.
Al met al: een excursie die door de
zorg van hen die met de uitvoering
waren belast bijzonder geslaagd was.
E. K.