Vlees maken voor f 1 - per dag Het K. N. L. C. op excursie KNLC VEE EN VLEES 633 MAURITSPLEIN 23 VRIJDAG 10 JULI 1964 ï\E laatste paar weken lopen de varkensprijzen regelmatig naar een wat hoger peil, terwijl het met de koeien een andere kant uitgaat. Wij menen, dat dit voor een deel beïnvloed wordt door het ver schuiven van de consumptie van rund- naar varkensvlees en anderzijds door het feit dat de rundvlees productie over het seizoensmatige dieptepunt heen is. De maand juni is altijd de maand waarin de rund veeslachtingen het laagst van het jaar zijn en de prijzen het hoogst. De statistieken over de laatste 6 jaren geven dit overduidelijk aan. ER IS HONDERD GULDEN AF We mogen vaststellen, dat de weiders thans ge middeld 100 per stuk minder ontvangen dan een week of 3a 4 geleden. Dit wil dus zeggen dat te genover de inkoop de markt niet veel meer moet zakken om deze affaire tot een verliesgevende te maken. Het verschil tussen winst en verlies be loopt maar een gering percentage van de prijs. De magere koeien blijven duur. Ook het gebruiksvee blijft zeer behoorlijk aan de prijs. De invoer van slachtvee en rundvlees blijft behoorlijk doorlopen. Engeland is nog steeds de belangrijkste leveran cier, al stijgt, als gevolg van de belangstelling op het vaste land, de prijs in Engeland ook niet on beduidend met als gevolg allerlei politieke verwik kelingen over het levensonderhoud. DE SLAGERS BLIJVEN ZEUREN De slagersvertegenwoordiger in het P. V. V. blijft zeuren over een nog verdere verruiming van de invoermogelijkheid van rundvlees. Hierdoor drei gen nogal flinke misverstanden te ontstaan. De slagers zeggen nl. dat de „bonnen", die men bij uitvoer ontvangt, per kg 20 k 30 ct waard zijn. De goe-gemeente denkt dat door de manipulaties van het P. V. V. als P. B. O. orgaan de invoer met 20 k 30 cent per kg verhoogd wordt. Daar de ruilvoet echter 1 4 is zal een slager, die importvlees wil verkopen, niet genoodzaakt zijn dit vlees met 20 k 30 cent voor de bon per kg te verhogen, maar met deel hiervan, daar hij per 1 kg uitvoer 4 kg vrij mag kopen. Dit is dus per kg maar 5 a 6 cent. GEEN IDEE WAT HET KOST! Slagers, consumenten, werknemersorganisaties of een consumentencontactorgaan hebben er be slist geen idee van wat het kost, voordat een koe melk gaat geven of dat een jonge koe geslacht wordt. Men zegt het vlees is zo duur, maar op grond waarvan? Wat men vroeger gewend was te betalen? Maar we zeggen ook niet dat men in het algemeen te veel verdient, hoewel dit toch wel ge zegd zou kunnen worden als men het ook met vroeger vergelijkt. Wie durft bijvoorbeeld te be weren dat een vaars van 1000 a 1100 te duur is. De waarde van een kalf varieert tussen de 100 k 200, zodat de vergoeding voor het opfokken, voeren, weiden, toezicht, stalling, verpleging, op- fokrisico, rente, veeartskosten en diverse andere kosten, ca 900 bedraagt. Dit is voor een tijdvak van ca 2Y2 jaar of totaal ruim 900 dagen, wat nauwelijks ƒ1,per dag is. Iedereen weet dat de opfok het eerstehalfjaar meer dan 1,per dag kost en dat voor ƒ1,per dag in de staltijd dit eveneens de kosten niet goed maakt; in de zomer zal het er wel voor kunnen, doch het geheel over ziende dient toch tenminste deze fokkerij ƒ1, per dag op te brengen wil het zo zijn dat de op- fokkosten er uitkomen, waardoor de fokkerij op gang blijft. Dit betekent echter ook, dat de door- sneemarktopbrengst ten minste ƒ4,moet blijven wil de animo niet verslappen. Allen die graag goed „in het vlees zitten" dienen steeds maar wèer te bedenken dat de slachtveeprijs de waarde van „het leven" voor een groot gedeelte bepaalt. Daalt het eerste dan volgt het tweede op de voet. Blijft intussen de prijs voor het vette kalfsvlees op peil, en het ziet er naar uit dat dit zo blijft ge zien de voortdurende belangstelling in Italië en Frankrijk, dan zullen er zo maar vele duizenden kalveren niet verder opgeleid worden. Onze erva ringen in Frankrijk die wij kortgeleden opdeden, wijzen geheel in dezelfde richting. Hierover de vol gende week meer. DE STÖRMKERING VOOR DE VARKENS Van maand tot maand wordt het duidelijker dat in het a.s. winterhalfjaar te veel varkens verwacht moeten worden. Dit te veel wordt waarschijnlijk afgezwakt door de krappe situatie op de rundvlees- en kalfsvleesmarkt. De dekkingen in mei van 71.100 geven evenwel aan, dat wij in maart 1985 490.000 slachtvarkens kunnen verwachten, dit zijn er 10 a 20.000 in de week te veel. In Brussel houdt men zich ook met deze zaak bezig. Wij hopen, dat „Brussel" voor een verstandig oordeel in deze kwestie zich laat adviseren door deskundigen die zeer nauw met de praktijk verbonden zijn en dooi en door de gehele situatie kennen. We zijn het er gauw over eens, dat het afslach ten op lichtgewicht gestimuleerd dient te worden en door het aantal slachtingen belangrijk kan wor den opgevoerd. Het gaat er echter om hoe dit in het gehele E. E. G.-gebied op de meest practische manier aangepakt kan worden. Het zal vermoede lijk wel uitdraaien op een toeslag bij slachting be neden de 80 a 85 kg. Dit is wel wat hoger dan het bacongewicht doch dit is logisch want behalve voor de bacon zijn die erg lichte varkens niet geschikt te verwerken. Het begrip courante varkens ligt overal ook in het buitenland in dezelfde orde. Dit zijn varkens met een goede vleesvetverhouding met een ge slachtgewicht van 80 a 85 kg soms 90 kg. Wan neer door het inschakelen van de Brusselse fond sen bereikt kan worden dat een betere vleesvet- verhouding wordt bevorderd in de varkenssector en per 1000 kg productie meer varkens geslacht worden dan werkt een dergelijke regeling gunstig naar twee kanten. Naar onze mening zijn we er dan nog niet mee. Dit moet aangevuld worden door een soort invriesregeling die aan de hierboven genoemde regeling gekoppeld kan zijn en die voor ziet in een vergoeding over invries- en opslagkosten waaraan tevens een soort staffel is gekoppeld; die het langer bewaren stimuleert. Deze regeling kan dan bevordelijk zijn om meer tegenwicht te geven aan de varkenscyclus door een top van de productie op bepaalde momenten te neutraliseren. Voorts zal er ook nog wel behoefte zijn aan een soort vetmestregeling door toeslag te verlenen op het verwerken van industriespek van varkens die beneden een nader te bepalen gewicht afgeslacht zijn. Dit spek en vet zal dan evenwel buiten de vleessector een bestemming moeten vinden. De mogelijkheden die er op dit punt bestaan in zeep industrie en soortgelijke sectoren is ons niet be kend evenmin die in de voedingsindustrie daar de buitenlandse omstandigheden op dit punt zeker niet gemakshalve met die in ons land vergeleken mo gen worden. D. Nadat het hoofdbestuur van het K. N. L. C. op 29 juni j.l. zijn bestuursvergadering had gehouden in Roosendaal, vond de dag daarop de jaarlijkse excursie plaats. Tijdens deze tocht, die voortreffelijk door de secretaris van de Noord-Brabantse Maatschappij van Landbouw, de heer Korteweg, was georganiseerd, maakte het hoofdbestuur kennis met de landbouw in West-Noord-Brabant. Begonnen werd met een bezoek aan een dorsstation voor conserven erwten, de N. V. Maco te Standdaarbuiten. Per bus reed het gezelschap door een streek, waar de champignonteelt zich steeds uitbreidt: de chauffeur bleek zelf kweker te zijn en kon alle gewenste inlichtingen ver schaffen! Deze streek heeft zijn speciale problemen, ver band houdende met de conserventeelt: in de arbeidstoppen werken grote aantallen zigeuners als losse arbeiders. Via Klundert werd Willemstad bereikt, waar het gezel schap werd ontvangen door de Directie Deltawerken. Onder het genot van een kop koffie werd een uiteenzetting aan gehoord van de heer ir. G. Swier. Deze wist door de bij zonder duidelijke en geestige toelichting te bereiken .dat inzicht werd verkregen in de hoofdlijnen van de Deltawer ken, in het bijzonder die, welke in het Volkerak wórden üit- gevoerd. Het daaropvolgende bezoek aan de bouwput met de in aanbouw zijnde sluizen maakte diepe indruk op de deel nemers door de reusachtige afmetingen van de sluiswerken. Deze indruk werd nog versterkt tijdens de boottocht die daarop volgde en waarbij de vaart o.a. voerde onder de nieuwe brug naar Flakkee, welke de volgende week officieel zal worden geopend. De lunchpakketten aan boord vielen in goede aarde....!. In de bouwput 's Middags werd de bustocht ver volgd via Heininge en Dinteloord naar de Coöp. Ver. tot Exploitatie van Landbouwwerktuigen (V. E. L. D.), waar de voorzitter, de heer M. A. Geluk, de verschillende problemen waarmee dit bedrijf in de praktijk te maken krijgt, besprak. De tocht, die daarna langs de Coöp. Vlasfabriek te Steenbergen voerde voor een be zoek was helaas geen tijd bereikte haar einde op het land- en tuinbouw bedrijf van de heren ir. C. S. Knott- nerus en E. C. van der Spelt. Bij de bezichtiging van dit uitgebreide be drijf bleek dat de functies van organi satie-voorman en ondernemer in deze bedrijfsleiding op bijzonder gelukkige wijze zijn gecombineerd, hetgeen tot uitstekende resultaten heeft geleid. Mevr. A. Knottnerusvan der Spelt en de echtgenote van ir. Luitj ens, de voorzitter der Noord-Brabantse Maat- schappij van Landbouw, traden op uitnemende wijze als gastvrouwen op bij de daaropvolgende verzorging van de inwendige mens. De dankwoorden die de heer G. M. Lambers namens het gezelschap tot de gastvrouwen sprak, werden dan ook door alle deel nemers onderstreept. Helaas brak ook hier het ogenblik van afscheid te snel aan; na een snelle rit kon de bus het gezelschap nog net op tijd vóór het vertrek van de trein naar het noorden in Roosendaal afleveren. Al met al: een excursie die door de zorg van hen die met de uitvoering waren belast bijzonder geslaagd was. E. K.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1964 | | pagina 7