<:^Oocr de ^XJrcuw Let op de kleintjes! Kip niet langer een luxe w E zijn het er allemaal over eens, dat het leven de laatste maanden duurder is geworden en de meesten onzer aanvaarden dit als iets vanzelfsprekends. Immers, wie de ontwikkeling in de loon- sector heeft gevolgd, was er op voorbereid dat de prijzen zouden stijgen. Is het misschien hieraan te wijten, dat betrekkelijk weinig vrouwen prijsbewust optreden en onvoldoende op de hoogte zijn met de marktsituatie? 361 ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN-GRIEP Handwerktentoonstelling VRIJDAG 10 APRIL 1864 V A ff BET PLATTÏLANF Onze regering maakt zich hierover zorgen. Zij heeft contact gezocht met de consumenten-organisa ties (waaronder de Nederlandse Huishoudraad), can te overleggen wat gedaan kan worden om de con sument tot een prijsbewuster optreden bij het aankopen van artikelen aan te sporen. Als uitvloeisel van dit overleg zijn wij in het bezit gekomen van een publikatie inzake de brood prijzen, terwijl aanwijzingen worden gegeven over de mogelijkheid tot besparing, die zich bij het broodverbruik voordoen. Suikerprijzen De broodprijzen VOOR het gehele land gelden op het ogenblik maximumprijzen voor de meest gevraagde broodsoorten. In de prijzenbeschikking brood 1964 zijn deze prijzen als volgt vastgesteld per brood van 800 gram: Volks witbrood regeringsbrood) Waterwitbrood Volksbruinbrood Provincie steden 0.53 0.56 0.53 Overige gemeenten 0.55 0.57 0.54 „Gewone" broodsoorten Regeringswitbrood W aterwitbrood V olksbr uinbrood „Luxe" broodsoorten Melkbrood V eredeld witbrood Witkleinbrood Luxe bruinbrood Vruchtenbrood Roggebrood 15 25 26 13 8 1 4% 3 5 100% Voor het snijden en verpakken van het „ge wone" brood wordt in de meeste gevallen 4 a 5 cent meer in rekening gebracht. ER is geconstateerd, dat er in sommige gedeel ten van Nederland geen waterwit- of re geringswitbrood verkrijgbaar was. Volgens de plaatselijke bakkers betreft het hier uitgesproken melkbrood- of bruinbroodgebieden. M.a.w., er zou daar naar de „gewone" witbroodsoorten geen vraag zijn. Ook komt het voor, dat naast gewoon waterwitbrood of inplaats hiervan veredeld wa terwitbrood aan de markt wordt gebracht. De ver edeling bestaat hierin, dat b.v. meer suiker en vet aan het brooddeeg wordt toegevoegd. Of de prijs Op 20 mei a.s. geeft de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen aan niet-leden weer de ge legenheid om haar jaarlijkse handwerktentoonstel ling te bezoeken. De 400 bekroonde inzendingen van de lande lijke handwerkwedstrijd zijn daartoe bijeen ge bracht in de kleine foyer van Tivoli aan het Lepe lenburg te Utrecht en te bezichtigen voor iedere belangstellende van 10 tot 22 uur. Het entree be draagt 40 cent per persoon en voor groepen van meer dan 15 personen of scholen in klasseverband 25 cent. van dit brood, die altijd enige centen hoger ligt, door de veredeldekwaliteit wordt gerechtvaar digd, is een vraag, die de consument met altijd even gemakkelijk zal kunnen beoordelen, vooral niet als gewoon waterwit niet verkrijgbaar is. Zowel de namen als de prijzen van de „luxe" broodsoorten kunnen nogal uiteenlopen. In en kele grote steden werden per 800 gram de vol gende prijzen genoteerd: In onze provincie gelden als provinciesteden Middelburg en Vlissingen. In de grote steden ligt de prijs van genoemde broodsoorten 1 cent lager dan in de provinciesteden. Genoemde prijzen mo gen dus bij het bezorgen van brood nergens hoger zijn. Wel kan het gebeuren, dat in plaatsen waar het brood altijd al betrekkelijk goedkoop is ge weest, op grond van de beschikking, de prijzen ook nu nog één of meer centen beneden de hier-' boven genoemde prijzen liggen. In plaatsen waar de afhaalprijs voor brood altijd lager is geweest dan de bezorgprijs, moet ook nu de afhaalprijs minstens t cent lager zijn dan de bezorgprijs. De hiergenoemde broodsoorten maken ongeveer 66 van het totale broodverbruik uit. De overige 34 heeft dus op de z.g. luxe broodsoorten be trekking. Het hiernavolgende staatje geeft nader inzicht in het verbruik van de diverse broodsoor ten. Melkwit (casino, tijger wit etc.) Frans waterwitbrood Frans stokbrood Luxe krop Oberlander van 0.67 tot 0.69 0.88 0.90 0.76 0.95 De „luxe" broodsoorten worden ook vaak in ge sneden en verpakte vorm verkocht, in welk geval de prijs nogeens circa 10 cent hoger ligt. Het inzicht van de consument in de oroodprijzen zou verbeterd kunnen worden door een verplichte prijsaanduiding ook bij de broodbezorging in te voeren. Men Kan ook denken aan het periodiek verstrekken van prijslijsten aan de consument. In Nederland worat in een gezin van 4 per sonen gemiddeld per dag ruim 800 gram brood ver bruikt. Het verbruik per maand kan dus gesteld wor den op ongeveer 33 broden. De consument, die be sluit tot het gaan gebruiken van goedkopere brood soorten, waarvan de voedingswaarde volgens het Voorlichtingsbureau voor de Voeding niet onder doet voor de andere broodsoorten, kan hierdoor een niet onbelangrijke besparing verkrijgen. Per maand voor* een gezin 33 broden van 800 gram a 0.67 gem. 22,11 Per maand voor een gezin 33 broden van 800 gram a 0.55 gem. 18,15 Besparing per maand Besparing per jaar 12 x f 4,- ƒ4,— - ƒ50,—. Zou bij eenzelfde gezinsverbruik van gesneden, verpakt brood worden overgegaan op ongesneden brood, dan zou deze besparing met 20,tot 40,per jaar worden verhoogd. IYE hierboven genoemde consumentenorganisa- ties hebben eveneens een onderzoek naar de suikerprijzen ingesteld. Dit onderzoek heeft uitge wezen, dat er een opvallend verschil tussen de prijs van kristalsuiker en die van witte basterdsuiker blijkt te zijn. WAT IS DE HUIDIGE PRIJS VAN 1 KG KRIS TALSUIKER Uit informatie bij circa 75 detaillisten, verspreid- over de grote steden en het platteland bleek ruim 90 van hen een prijs van 1,07 per kg in reke ning te brengen. Deze prijs geldt zowel voor ver pakte als onverpakte suiker. Bij de overige 10 varieerde de prijs van 1,08 tot 1,15 per kg. Veelal zal ook tegen deze hogere prijzen in het kader van het prijsbeleid geen bezwaren behoeven te bestaan. Een maximum-suikerprijs is n.l. niet door de overheid voorgeschreven. Wei wordt toe gezien op de verhogingen van de suikerprijs, die zijn toegestaan. De laatste keer was dat 5 cent. De detaillist, die dus ook vroeger een hogere prijs berekende, b.v. 1,10, mocht na deze laatste prijsverhoging zijn prijs op 1,15 per kg stellen. Bij de witte basterdsuiker zijn heel wat grotere verschillen in prijs geconstateerd en wel van 1,12 tot 1,26 per kg voor de onverpakte basterdsuiker en van 1,20 tot 1,40 per kg voor de verpakte basterdsuiker. Er zijn geen duidelijke, voor de consument waar neembare kwaliteitsverschillen, die deze verschil len in prijs zouden kunnen verklaren. AFGEZIEN van het suikerverbruik in koekjes, snoep en dergelijke wordt het suikerverbruik van een gezin, bestaande uit 4 personen, geraamd op gemiddeld circa 70 kg kristalsuiker en 10 kg basterdsuiker per jaar. Hoewel voor sommige doeleinden het gebruik van witte basterd bij de huisvrouw de voorkeur geniet, zal toch dikwijls kristalsuiker de witte bas terd heel goed kunnen vervangen. Uit voemngs- oogpunt bestaat volgens het Voorlichtingsbureau voor de Voeding tussen beide soorten geen ver schil. Uit het voorgaande blijkt, dat het ook bij het kopen van suiker aanbeveling verdient op de prijs te letten. Kristalsuiker zal men over he^, algemeen zonder veel moeite voor 1,07 per kg kunnen kopen. Bij witte basterdsuiker (die voor zover bekend per l/z kg en ook wel per 250 gram wordt ver kocht) bleek het verschil tussen de laagste en de hoogst genoteerde prijs maar liefst 28 cent per kg te bedragen Het is wel een erg prozaïsch verhaal, dat ik deze keer voor onze lezeressen heb opgeaistt doch daar de klachten over het steeds duurder wordende leven iedere dag en overal te horen zijn, is het goed, dat wij er als huisvrouwen op letten niet méér te betalen dan nodig is. U weet: VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE. UROEGER waren kip en ander gevogelte alleen voor feestelijke gelegenheden. Niemand peinsde er over (behalve de zeer welgestelden natuurlijk) om op een doodgewone zondag kip te gaan eten. Het was eenvoudig te kostbaar. Koning Hendrik IV van Frankrijk hield veel van kip en hij was tegelijkertijd ook buitengewoon soci aal-voelend, want hij beloofde zijn onderdanen, dat er voor hen elke zondag een kip in de pan zou zyn. Een revolutionaire wens voor die tijd en jammer genoeg is het bij een wens gebleven. Pas de laatste jaren is daar duchtig verandering in gekomen. Gevogelte werd bereikbaar voor ieder een. Kip kan met een gerust hart door de practisch denkende vrouw op het weekmenu worden gezet. Het is één van de goedkoopste vleessoorten geworden. Kippebout is niet alleen goedkoop, maar ook gezond. Zij is licht verteerbaar en bevat belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Hieronder een recept voor een Weens braadkuiken Een braadkuiken in 8 stukken verdelen, zouten en met mosterd inwrijven. Vervolgens door losge klopt ei halen en door paneermeel wentelen. In een pan, voor de helft gevuld met niet te hete olie, langzaam knappend goudbruin en gaar laten worden. Is de olie heet, dan wordt het paneermeel di rect donkerbruin en het vlees niet gaar. Heeft de olie de juiste temperatuur, dan zijn de stukken kip in 15 minuten gaar. De korst is knappend bruin en het vlees is sappig gebleven. In Wenen geeft men als bijgerecht een smeuige aardappelsla, die met wat mayonnaise is vermengd. Een paar tips om ter harte te nemen: jUEPGEVROREN gevogelte altijd uit de verpakking laten ontdooien. (Nooit onder de warme kraan.) Soepkippen (het woord zegt het al) zijn het lekkerst voor de soep. Nooit eerst soep van de kip trekken en dan toch nog braden: dan wordt het geen van beide wat het zijn kan. Soepbraadkippen be staan niet, al ziet U ze hier en daar weieens aangeboden.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1964 | | pagina 21