<:^Oocr de ^XJrcuw
Let op de kleintjes!
Kip niet langer een luxe
w E zijn het er allemaal over eens, dat het leven de laatste maanden duurder is geworden en de
meesten onzer aanvaarden dit als iets vanzelfsprekends. Immers, wie de ontwikkeling in de loon-
sector heeft gevolgd, was er op voorbereid dat de prijzen zouden stijgen. Is het misschien hieraan te
wijten, dat betrekkelijk weinig vrouwen prijsbewust optreden en onvoldoende op de hoogte zijn met de
marktsituatie?
361
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN-GRIEP
Handwerktentoonstelling
VRIJDAG 10 APRIL 1864
V A ff BET PLATTÏLANF
Onze regering maakt zich hierover zorgen. Zij heeft contact gezocht met de consumenten-organisa
ties (waaronder de Nederlandse Huishoudraad), can te overleggen wat gedaan kan worden om de con
sument tot een prijsbewuster optreden bij het aankopen van artikelen aan te sporen.
Als uitvloeisel van dit overleg zijn wij in het bezit gekomen van een publikatie inzake de brood
prijzen, terwijl aanwijzingen worden gegeven over de mogelijkheid tot besparing, die zich bij het
broodverbruik voordoen.
Suikerprijzen
De broodprijzen
VOOR het gehele land gelden op het ogenblik
maximumprijzen voor de meest gevraagde
broodsoorten. In de prijzenbeschikking brood 1964
zijn deze prijzen als volgt vastgesteld per brood
van 800 gram:
Volks witbrood
regeringsbrood)
Waterwitbrood
Volksbruinbrood
Provincie
steden
0.53
0.56
0.53
Overige
gemeenten
0.55
0.57
0.54
„Gewone" broodsoorten
Regeringswitbrood
W aterwitbrood
V olksbr uinbrood
„Luxe" broodsoorten
Melkbrood
V eredeld witbrood
Witkleinbrood
Luxe bruinbrood
Vruchtenbrood
Roggebrood
15
25
26
13
8
1
4%
3
5
100%
Voor het snijden en verpakken van het „ge
wone" brood wordt in de meeste gevallen 4 a 5
cent meer in rekening gebracht.
ER is geconstateerd, dat er in sommige gedeel
ten van Nederland geen waterwit- of re
geringswitbrood verkrijgbaar was. Volgens de
plaatselijke bakkers betreft het hier uitgesproken
melkbrood- of bruinbroodgebieden. M.a.w., er zou
daar naar de „gewone" witbroodsoorten geen
vraag zijn. Ook komt het voor, dat naast gewoon
waterwitbrood of inplaats hiervan veredeld wa
terwitbrood aan de markt wordt gebracht. De ver
edeling bestaat hierin, dat b.v. meer suiker en vet
aan het brooddeeg wordt toegevoegd. Of de prijs
Op 20 mei a.s. geeft de Nederlandse Bond van
Plattelandsvrouwen aan niet-leden weer de ge
legenheid om haar jaarlijkse handwerktentoonstel
ling te bezoeken.
De 400 bekroonde inzendingen van de lande
lijke handwerkwedstrijd zijn daartoe bijeen ge
bracht in de kleine foyer van Tivoli aan het Lepe
lenburg te Utrecht en te bezichtigen voor iedere
belangstellende van 10 tot 22 uur. Het entree be
draagt 40 cent per persoon en voor groepen van
meer dan 15 personen of scholen in klasseverband
25 cent.
van dit brood, die altijd enige centen hoger ligt,
door de veredeldekwaliteit wordt gerechtvaar
digd, is een vraag, die de consument met altijd
even gemakkelijk zal kunnen beoordelen, vooral
niet als gewoon waterwit niet verkrijgbaar is.
Zowel de namen als de prijzen van de „luxe"
broodsoorten kunnen nogal uiteenlopen. In en
kele grote steden werden per 800 gram de vol
gende prijzen genoteerd:
In onze provincie gelden als provinciesteden
Middelburg en Vlissingen. In de grote steden ligt
de prijs van genoemde broodsoorten 1 cent lager
dan in de provinciesteden. Genoemde prijzen mo
gen dus bij het bezorgen van brood nergens hoger
zijn. Wel kan het gebeuren, dat in plaatsen waar
het brood altijd al betrekkelijk goedkoop is ge
weest, op grond van de beschikking, de prijzen
ook nu nog één of meer centen beneden de hier-'
boven genoemde prijzen liggen. In plaatsen waar
de afhaalprijs voor brood altijd lager is geweest
dan de bezorgprijs, moet ook nu de afhaalprijs
minstens t cent lager zijn dan de bezorgprijs.
De hiergenoemde broodsoorten maken ongeveer
66 van het totale broodverbruik uit. De overige
34 heeft dus op de z.g. luxe broodsoorten be
trekking. Het hiernavolgende staatje geeft nader
inzicht in het verbruik van de diverse broodsoor
ten.
Melkwit
(casino, tijger wit etc.)
Frans waterwitbrood
Frans stokbrood
Luxe krop
Oberlander
van 0.67 tot 0.69
0.88
0.90
0.76
0.95
De „luxe" broodsoorten worden ook vaak in ge
sneden en verpakte vorm verkocht, in welk geval
de prijs nogeens circa 10 cent hoger ligt.
Het inzicht van de consument in de oroodprijzen
zou verbeterd kunnen worden door een verplichte
prijsaanduiding ook bij de broodbezorging in te
voeren. Men Kan ook denken aan het periodiek
verstrekken van prijslijsten aan de consument.
In Nederland worat in een gezin van 4 per
sonen gemiddeld per dag ruim 800 gram brood ver
bruikt.
Het verbruik per maand kan dus gesteld wor
den op ongeveer 33 broden. De consument, die be
sluit tot het gaan gebruiken van goedkopere brood
soorten, waarvan de voedingswaarde volgens het
Voorlichtingsbureau voor de Voeding niet onder
doet voor de andere broodsoorten, kan hierdoor
een niet onbelangrijke besparing verkrijgen.
Per maand voor* een gezin 33 broden
van 800 gram a 0.67 gem. 22,11
Per maand voor een gezin 33 broden
van 800 gram a 0.55 gem. 18,15
Besparing per maand
Besparing per jaar 12 x
f 4,-
ƒ4,— - ƒ50,—.
Zou bij eenzelfde gezinsverbruik van gesneden,
verpakt brood worden overgegaan op ongesneden
brood, dan zou deze besparing met 20,tot
40,per jaar worden verhoogd.
IYE hierboven genoemde consumentenorganisa-
ties hebben eveneens een onderzoek naar de
suikerprijzen ingesteld. Dit onderzoek heeft uitge
wezen, dat er een opvallend verschil tussen de prijs
van kristalsuiker en die van witte basterdsuiker
blijkt te zijn.
WAT IS DE HUIDIGE PRIJS VAN 1 KG KRIS
TALSUIKER
Uit informatie bij circa 75 detaillisten, verspreid-
over de grote steden en het platteland bleek ruim
90 van hen een prijs van 1,07 per kg in reke
ning te brengen. Deze prijs geldt zowel voor ver
pakte als onverpakte suiker.
Bij de overige 10 varieerde de prijs van 1,08
tot 1,15 per kg.
Veelal zal ook tegen deze hogere prijzen in het
kader van het prijsbeleid geen bezwaren behoeven
te bestaan. Een maximum-suikerprijs is n.l. niet
door de overheid voorgeschreven. Wei wordt toe
gezien op de verhogingen van de suikerprijs, die
zijn toegestaan. De laatste keer was dat 5 cent.
De detaillist, die dus ook vroeger een hogere
prijs berekende, b.v. 1,10, mocht na deze laatste
prijsverhoging zijn prijs op 1,15 per kg stellen.
Bij de witte basterdsuiker zijn heel wat grotere
verschillen in prijs geconstateerd en wel van 1,12
tot 1,26 per kg voor de onverpakte basterdsuiker
en van 1,20 tot 1,40 per kg voor de verpakte
basterdsuiker.
Er zijn geen duidelijke, voor de consument waar
neembare kwaliteitsverschillen, die deze verschil
len in prijs zouden kunnen verklaren.
AFGEZIEN van het suikerverbruik in koekjes,
snoep en dergelijke wordt het suikerverbruik
van een gezin, bestaande uit 4 personen, geraamd
op gemiddeld circa 70 kg kristalsuiker en 10 kg
basterdsuiker per jaar.
Hoewel voor sommige doeleinden het gebruik
van witte basterd bij de huisvrouw de voorkeur
geniet, zal toch dikwijls kristalsuiker de witte bas
terd heel goed kunnen vervangen. Uit voemngs-
oogpunt bestaat volgens het Voorlichtingsbureau
voor de Voeding tussen beide soorten geen ver
schil.
Uit het voorgaande blijkt, dat het ook bij het
kopen van suiker aanbeveling verdient op de prijs
te letten. Kristalsuiker zal men over he^, algemeen
zonder veel moeite voor 1,07 per kg kunnen
kopen.
Bij witte basterdsuiker (die voor zover bekend
per l/z kg en ook wel per 250 gram wordt ver
kocht) bleek het verschil tussen de laagste en de
hoogst genoteerde prijs maar liefst 28 cent per kg
te bedragen
Het is wel een erg prozaïsch verhaal, dat ik
deze keer voor onze lezeressen heb opgeaistt
doch daar de klachten over het steeds duurder
wordende leven iedere dag en overal te horen
zijn, is het goed, dat wij er als huisvrouwen op
letten niet méér te betalen dan nodig is. U weet:
VELE KLEINTJES MAKEN EEN GROTE.
UROEGER waren kip en ander gevogelte alleen voor feestelijke gelegenheden. Niemand peinsde er
over (behalve de zeer welgestelden natuurlijk) om op een doodgewone zondag kip te gaan
eten. Het was eenvoudig te kostbaar.
Koning Hendrik IV van Frankrijk hield veel van kip en hij was tegelijkertijd ook buitengewoon soci
aal-voelend, want hij beloofde zijn onderdanen, dat er voor hen elke zondag een kip in de pan
zou zyn. Een revolutionaire wens voor die tijd en jammer genoeg is het bij een wens gebleven.
Pas de laatste jaren is daar duchtig verandering in gekomen. Gevogelte werd bereikbaar voor ieder
een. Kip kan met een gerust hart door de practisch denkende vrouw op het weekmenu worden gezet.
Het is één van de goedkoopste vleessoorten geworden. Kippebout is niet alleen goedkoop, maar ook
gezond. Zij is licht verteerbaar en bevat belangrijke bouwstoffen voor het lichaam.
Hieronder een recept voor een
Weens braadkuiken
Een braadkuiken in 8 stukken verdelen, zouten en met mosterd inwrijven. Vervolgens door losge
klopt ei halen en door paneermeel wentelen. In een pan, voor de helft gevuld met niet te hete olie,
langzaam knappend goudbruin en gaar laten worden. Is de olie heet, dan wordt het paneermeel di
rect donkerbruin en het vlees niet gaar. Heeft de olie de juiste temperatuur, dan zijn de stukken kip
in 15 minuten gaar. De korst is knappend bruin en het vlees is sappig gebleven.
In Wenen geeft men als bijgerecht een smeuige aardappelsla, die met wat mayonnaise is vermengd.
Een paar tips om ter harte te nemen:
jUEPGEVROREN gevogelte altijd uit de verpakking laten ontdooien. (Nooit onder de warme kraan.)
Soepkippen (het woord zegt het al) zijn het lekkerst voor de soep. Nooit eerst soep van de kip
trekken en dan toch nog braden: dan wordt het geen van beide wat het zijn kan. Soepbraadkippen be
staan niet, al ziet U ze hier en daar weieens aangeboden.