Hoe maken we onze Kerstversiering 0
Maak zelf Uw
Kerstversiering
EENVOUDIGE KERSTMENU'S
1047
DINSDAG 24 DECEMBER 1968
Op tie huisvrouw ritst de
taak «iet Kerst de speciale-
sfeer in huis te brenger*.
Hoe kan het beter dmn
door een passende versie
ring in het interieur?
Atb. I
DIT is voor iedereen verschillend. In elk geval
moet deze versiering werkelijk in uw huis pas
sen. Denkt u in de eerste plaats goed na voor u uw
Kerststukken gaat plaatsen. Vervolgens kunt u zich
dan gaan uitleven in allerlei mogelijkheden.
TAFELVERSIERINGEN
"TNE mogelijkheden voor een Kerststuk op tafel
zijn legio. Beschikt u misschien over enkele
bowlglaasjes Aan de hand van de afbeeldingen
zal ik u enkele mogelijkheden uitleggen. Deze bowl
glaasjes kunt u in elkaar zetten (zie afbeelding 1).
Vul ze met watev en schik het geheel daarna vol
met allerlei takjes (B.v. sparre- en dennegroen,
hulst, klimop enz.). Voor het onderste glas gebruikt
u de langste takje?. Meer naar boven gebruikt u
steeds kleinere, zodat de vorm van een kleine
k stboom ontstaat.
Een aantal van ongeveer zes genoemde glazen
kunnen op een rij in het midden van de tafel wor
den gezet. In de nog droge glazen drukt u een
propje boetseerklei (plasticine). Hierin zet u de
kaarsen vast. Daarna alles weer opvullen met water
en volschikken met allerlei groen materiaal (Af
beelding 2).
Heeft u enige kaarsenstandaards Bevestig hierop
eens een prop tuinklei. In het midden de kaars
plaatsen en rondom de kaars ha verstro in stervorm
verwerken met hiertussen slechts enkele toefjes
hulst. Hiermee kunt u een alleraardigst effect be
reiken (zie afbeelding 3). Ik noemde hier enkele
nieuwe ideeën. Het is natuurlijk ook mogelijk op
plankjes en stukken schors tafelstukken te maken.
Hierop kunt u gemakkelijk werken met veenmos.
Een mosbal maakt u met behulp van wikkeldraad
door dit enige malen stevig om een grote prop te
winden. (Wikkeldraad is verkrijgbaar bij de
Afb. 2
bloemist.) Wanneer de mosbal volgezogen is met
water, bevestigt u deze met v.-at draad op plank
of schors en daar maakt u weer een kerstschik
king in.
VERSIERING VAN MUREN
Hiervoor kan een hoepel omwonden worden met
groene takken. Op de hoepel kunt u met behulp
van wat wikkeldraad enige toefen maken met
denne- of sparappels. Hierbij kunnen, om er wat
kleur in te brengen, enkele mandarijntjes gebon
den worden. Een dergelijk geheel doet erg vrolijk
aan (afb. 4). Eenzelfde krans kan bijvoorbeeld mid
den in de kamer opgehangen worden. Drie van
Afb. 3
zulke kransen boven elkaar vormen een geweldige
blikvanger. (Zie afbeelding 5.) laat dan de man
darijntjes eruit en bindt het op met rood lint.
Van het veenmos kunt u ook een grote bal ma
ken, deze ophangen aan rood lint en volledig vol
stoppen met allerlei kerstmateriaal, (afb. 6.)
Stop nooit achter elk schilderij enkele takken.
Dit zou een heel onrustig effect kunmr. geven. Berg
liever enkele schilderijen op en hang op de plaats
hiervan een hoepel of opgemaakte mosbal.
Plaats ook niet teveel kerststukjes bij elkaar.
Een versiering moet bovenal rustig blijven. Veel
succes. Uw zorg zal de zonneschijn zijn.
A. ROEST
Afb 4
N.B. Het deed mij genoegen een deskundige bereid te vinden
om een beschrijving te geven van Kerstversieringen.
Mej. Roest is tuinbouwlerares van de stichting Huis
houdelijke Voorlichting ten plattelande. Tientallen le
zeressen kennen haar van de bloemschikcursussen.
Afb. 5
Afb. f»
JiJTOG maar enkele dagen en het is weer Kerstfeest. Vaak worden deze feestdagen in huiselijke kring
gevierd. En zo langzamerhand is men dus ook begonnen met het treffen van voorbereidingen voor die
dagen. Misschien is de kamer al versierd met dennegroen, staan de kerstbakjes klaar en zijn de kaarsen
Speciaal voor de jongeren onder ons, die nog niet zo'n rijke ervaring op het gebied van koken hebben,
al gekocht, maarhebt U reeds plannen gemaakt voor Uw kerstmenu?
wilde ik hier een paar eenvoudige, doch smakelijke kerstmenu's neerschrijven. Het is wel aardig om eens
aan anderen te laten zien, wat we op dit gebied waard zijn en bovendien is het een leuke bezigheid.
Wie weet, valt het diner bij onze huisgenoten en eventuele gasten wel zó in de smaak, dat we het
nog wel eens mogen verzorgen. Mocht er echter iets scheef gaan, dan is het in elk geval een leer voor de
volgende keer!
Een menu kan er als volgt uitzien, waarbij de recepten zijn gebaseerd op 4 personen.
Huzarensla
kop bouillon
Varkensrollade
Worteltjes/doperwten
Parijse aardappeltjes
Citroencrème
Huzarensla: 6 a 8 koude gekookte
koude aardappelen, ±150 gr. koud
vlees, wat worteltjes en doperwten,
I kleine ui, slasaus of gelijke hoe
veelheden slaolie en azijn,' 2 hard
gekookte eieren, tomaat, 1 krop
sla en een paar augurken.
Snijd aardappelen, vlees en wor
teltjes in kleine blokjes. Snipper de
ui en vermeng dit alles met olie en
azijn, peper en zout of slasaus. Leg
hiervan een „bergje" op een met sla
bedekte schotel en bedek het geheel
met mayonaise. Garneer met waaier
augurkjes, zilveruitjes, plakjes ei en
schijfjes tomaat.
Bouillon: 200 gr. poulet, 1% 1. water,
iets zout, wortel, ui, peterselie, sel
derie, foelie, thijm, peperkorrels.
Breng het water met het poulet en
de kruiden aan de kook. Schuim de
bouillon af en laat haar dan 2 uur
trekken. Giet de bouillon door een
zeef, waarin een natgemaakte doek
ligt en als ze niet pittig genoeg is,
doet u er nog wat aroma bij.
Varkensrollade: Braad de rollade en
laat het vlees in niet te dunne
plakken snijden. Vervolgens legt
u deze plakken trapsgewijs op
elkaar.
Parijse aardappeltjes: Steek met een
zgn. aardappelmoule (uit de grote
aardappelen) kleine aardappelballetjes
en laat ze gedurende plm. 7 minuten
in water met zout koken. Droog ze
daarna goed af, leg ze in frituurvet
dat juist dampt of in bruin gebr^en
boter en laat ze verder gaar en licht
bruin van kleur worden. Dien ze, met
fijngehakte peterselie bestrooid, op.
Citroencrème: 1 sinaasappel, 1 citroen,
4 blaadjes witte gelatine, 8 lepels
suiker, 4 eieren, Va dl. water, slag
room.
Roer de eierdooiers met de helft
van de suiker romig. Klop de eiwitten
zeer stijf met een beetje suiker. (Bent
u in het bezit v*an een mixer, dan
kunt u die natuurlijk gebruiken.) Voeg
het uitgeperste vruchtensap en Va dl
water bij de eierdooiermassa en laat
de crème onder goed kloppen „au
bain Marie" binden.
Week de gelatine 10 min., knijp ze
uit en voeg ze aan de massa toe. Laat
de massa onder af en toe roeren af
koelen.
Als het dik begint te worden, het
geklopte eiwit er luchtig door heen
scheppen. Nu de slagroom stijf klop
pen. Bent u met dit alles klaar, neem
dan een glazen schaal en schep er een
laagje citroencrème in, daarna een
laagje slagroom, vervolgens weer ci
troencrème, dan weer slagroom enz.
Denk er aan dat de bovenste laag
citroencrème moet zijn.
Carnalencocktail
Witte ragoütsoep
Gebraden kip
Gemengde compote
Gekookte aardappelen
Gebak
Koffie
Garnalencocktail: mayonaise, toma-
ten-ketchup, cognac, iets melk of
room, garnalen.
Doe mayonaise in een kom. Neem
l dl room en maak er slagroom van.
Een pot mayonaise is genoeg .oor
4 5 personen. Voeg voor die hoe
veelheid een borrel cognac toe. Doe
er dan tomatenketchup door, zodat
de kleur rose wordt. De mayonaise
mag niet te dik zijn. Leg de garnalen,
in wijde glazen, b.v. wijnglazen. Giet
er daarna de mayonaise over. Gar
neer aan de rand van het glas met,
een schijfje citroen.
Witte ragoütsoep: llA liter bouillon,
50 gr. boter, 40 gr. bloem, 1 klein
blikje champignons, 50 gr. rund-
gehakt, Y2 ei, 4 eetlepels melk of
room.
Maak van de boter met de bloem
en bouillon een gebonden soep. Laat
de balletjes gehakt 5 minuten zacht
jes meekoken. Voeg de in stukjes ge
sneden champignons toe met het
vocht en maak de soep van het vuur
af op smaak met het met melk los
geklopte ei. Voeg eventueel nog wat
aroma en peper toe.
Gebraden kip: Was de kip en wrijf
haar daarna in met zout. Leg binnen
in een klontje boter en leg haar dart
in de braadpan. Braad haar in 1 a
1 Yz gaat en lichtbruin. Veeg de
pootjes af en bekleed ze met papieren
manchetjes.
Compote van vruchten in blik: Meng
verschillende vruchten (b.v. kersen,
perziken en stukjes of blokjes ananas)
voorzichtig dooreen en giet hiex-op een
•gedeelte van het sap. Indien het sap
erg dun is, dan iets binden. (Let wel
op de goede kleurencombinatie van
de vruchten.)
Tenslotte wens ik u veel succes,
smakelijk eten en prettige kerstdagent
L. AARNOUTSE.