Hoe maken we onze Kerstversiering 0 Maak zelf Uw Kerstversiering EENVOUDIGE KERSTMENU'S 1047 DINSDAG 24 DECEMBER 1968 Op tie huisvrouw ritst de taak «iet Kerst de speciale- sfeer in huis te brenger*. Hoe kan het beter dmn door een passende versie ring in het interieur? Atb. I DIT is voor iedereen verschillend. In elk geval moet deze versiering werkelijk in uw huis pas sen. Denkt u in de eerste plaats goed na voor u uw Kerststukken gaat plaatsen. Vervolgens kunt u zich dan gaan uitleven in allerlei mogelijkheden. TAFELVERSIERINGEN "TNE mogelijkheden voor een Kerststuk op tafel zijn legio. Beschikt u misschien over enkele bowlglaasjes Aan de hand van de afbeeldingen zal ik u enkele mogelijkheden uitleggen. Deze bowl glaasjes kunt u in elkaar zetten (zie afbeelding 1). Vul ze met watev en schik het geheel daarna vol met allerlei takjes (B.v. sparre- en dennegroen, hulst, klimop enz.). Voor het onderste glas gebruikt u de langste takje?. Meer naar boven gebruikt u steeds kleinere, zodat de vorm van een kleine k stboom ontstaat. Een aantal van ongeveer zes genoemde glazen kunnen op een rij in het midden van de tafel wor den gezet. In de nog droge glazen drukt u een propje boetseerklei (plasticine). Hierin zet u de kaarsen vast. Daarna alles weer opvullen met water en volschikken met allerlei groen materiaal (Af beelding 2). Heeft u enige kaarsenstandaards Bevestig hierop eens een prop tuinklei. In het midden de kaars plaatsen en rondom de kaars ha verstro in stervorm verwerken met hiertussen slechts enkele toefjes hulst. Hiermee kunt u een alleraardigst effect be reiken (zie afbeelding 3). Ik noemde hier enkele nieuwe ideeën. Het is natuurlijk ook mogelijk op plankjes en stukken schors tafelstukken te maken. Hierop kunt u gemakkelijk werken met veenmos. Een mosbal maakt u met behulp van wikkeldraad door dit enige malen stevig om een grote prop te winden. (Wikkeldraad is verkrijgbaar bij de Afb. 2 bloemist.) Wanneer de mosbal volgezogen is met water, bevestigt u deze met v.-at draad op plank of schors en daar maakt u weer een kerstschik king in. VERSIERING VAN MUREN Hiervoor kan een hoepel omwonden worden met groene takken. Op de hoepel kunt u met behulp van wat wikkeldraad enige toefen maken met denne- of sparappels. Hierbij kunnen, om er wat kleur in te brengen, enkele mandarijntjes gebon den worden. Een dergelijk geheel doet erg vrolijk aan (afb. 4). Eenzelfde krans kan bijvoorbeeld mid den in de kamer opgehangen worden. Drie van Afb. 3 zulke kransen boven elkaar vormen een geweldige blikvanger. (Zie afbeelding 5.) laat dan de man darijntjes eruit en bindt het op met rood lint. Van het veenmos kunt u ook een grote bal ma ken, deze ophangen aan rood lint en volledig vol stoppen met allerlei kerstmateriaal, (afb. 6.) Stop nooit achter elk schilderij enkele takken. Dit zou een heel onrustig effect kunmr. geven. Berg liever enkele schilderijen op en hang op de plaats hiervan een hoepel of opgemaakte mosbal. Plaats ook niet teveel kerststukjes bij elkaar. Een versiering moet bovenal rustig blijven. Veel succes. Uw zorg zal de zonneschijn zijn. A. ROEST Afb 4 N.B. Het deed mij genoegen een deskundige bereid te vinden om een beschrijving te geven van Kerstversieringen. Mej. Roest is tuinbouwlerares van de stichting Huis houdelijke Voorlichting ten plattelande. Tientallen le zeressen kennen haar van de bloemschikcursussen. Afb. 5 Afb. f» JiJTOG maar enkele dagen en het is weer Kerstfeest. Vaak worden deze feestdagen in huiselijke kring gevierd. En zo langzamerhand is men dus ook begonnen met het treffen van voorbereidingen voor die dagen. Misschien is de kamer al versierd met dennegroen, staan de kerstbakjes klaar en zijn de kaarsen Speciaal voor de jongeren onder ons, die nog niet zo'n rijke ervaring op het gebied van koken hebben, al gekocht, maarhebt U reeds plannen gemaakt voor Uw kerstmenu? wilde ik hier een paar eenvoudige, doch smakelijke kerstmenu's neerschrijven. Het is wel aardig om eens aan anderen te laten zien, wat we op dit gebied waard zijn en bovendien is het een leuke bezigheid. Wie weet, valt het diner bij onze huisgenoten en eventuele gasten wel zó in de smaak, dat we het nog wel eens mogen verzorgen. Mocht er echter iets scheef gaan, dan is het in elk geval een leer voor de volgende keer! Een menu kan er als volgt uitzien, waarbij de recepten zijn gebaseerd op 4 personen. Huzarensla kop bouillon Varkensrollade Worteltjes/doperwten Parijse aardappeltjes Citroencrème Huzarensla: 6 a 8 koude gekookte koude aardappelen, ±150 gr. koud vlees, wat worteltjes en doperwten, I kleine ui, slasaus of gelijke hoe veelheden slaolie en azijn,' 2 hard gekookte eieren, tomaat, 1 krop sla en een paar augurken. Snijd aardappelen, vlees en wor teltjes in kleine blokjes. Snipper de ui en vermeng dit alles met olie en azijn, peper en zout of slasaus. Leg hiervan een „bergje" op een met sla bedekte schotel en bedek het geheel met mayonaise. Garneer met waaier augurkjes, zilveruitjes, plakjes ei en schijfjes tomaat. Bouillon: 200 gr. poulet, 1% 1. water, iets zout, wortel, ui, peterselie, sel derie, foelie, thijm, peperkorrels. Breng het water met het poulet en de kruiden aan de kook. Schuim de bouillon af en laat haar dan 2 uur trekken. Giet de bouillon door een zeef, waarin een natgemaakte doek ligt en als ze niet pittig genoeg is, doet u er nog wat aroma bij. Varkensrollade: Braad de rollade en laat het vlees in niet te dunne plakken snijden. Vervolgens legt u deze plakken trapsgewijs op elkaar. Parijse aardappeltjes: Steek met een zgn. aardappelmoule (uit de grote aardappelen) kleine aardappelballetjes en laat ze gedurende plm. 7 minuten in water met zout koken. Droog ze daarna goed af, leg ze in frituurvet dat juist dampt of in bruin gebr^en boter en laat ze verder gaar en licht bruin van kleur worden. Dien ze, met fijngehakte peterselie bestrooid, op. Citroencrème: 1 sinaasappel, 1 citroen, 4 blaadjes witte gelatine, 8 lepels suiker, 4 eieren, Va dl. water, slag room. Roer de eierdooiers met de helft van de suiker romig. Klop de eiwitten zeer stijf met een beetje suiker. (Bent u in het bezit v*an een mixer, dan kunt u die natuurlijk gebruiken.) Voeg het uitgeperste vruchtensap en Va dl water bij de eierdooiermassa en laat de crème onder goed kloppen „au bain Marie" binden. Week de gelatine 10 min., knijp ze uit en voeg ze aan de massa toe. Laat de massa onder af en toe roeren af koelen. Als het dik begint te worden, het geklopte eiwit er luchtig door heen scheppen. Nu de slagroom stijf klop pen. Bent u met dit alles klaar, neem dan een glazen schaal en schep er een laagje citroencrème in, daarna een laagje slagroom, vervolgens weer ci troencrème, dan weer slagroom enz. Denk er aan dat de bovenste laag citroencrème moet zijn. Carnalencocktail Witte ragoütsoep Gebraden kip Gemengde compote Gekookte aardappelen Gebak Koffie Garnalencocktail: mayonaise, toma- ten-ketchup, cognac, iets melk of room, garnalen. Doe mayonaise in een kom. Neem l dl room en maak er slagroom van. Een pot mayonaise is genoeg .oor 4 5 personen. Voeg voor die hoe veelheid een borrel cognac toe. Doe er dan tomatenketchup door, zodat de kleur rose wordt. De mayonaise mag niet te dik zijn. Leg de garnalen, in wijde glazen, b.v. wijnglazen. Giet er daarna de mayonaise over. Gar neer aan de rand van het glas met, een schijfje citroen. Witte ragoütsoep: llA liter bouillon, 50 gr. boter, 40 gr. bloem, 1 klein blikje champignons, 50 gr. rund- gehakt, Y2 ei, 4 eetlepels melk of room. Maak van de boter met de bloem en bouillon een gebonden soep. Laat de balletjes gehakt 5 minuten zacht jes meekoken. Voeg de in stukjes ge sneden champignons toe met het vocht en maak de soep van het vuur af op smaak met het met melk los geklopte ei. Voeg eventueel nog wat aroma en peper toe. Gebraden kip: Was de kip en wrijf haar daarna in met zout. Leg binnen in een klontje boter en leg haar dart in de braadpan. Braad haar in 1 a 1 Yz gaat en lichtbruin. Veeg de pootjes af en bekleed ze met papieren manchetjes. Compote van vruchten in blik: Meng verschillende vruchten (b.v. kersen, perziken en stukjes of blokjes ananas) voorzichtig dooreen en giet hiex-op een •gedeelte van het sap. Indien het sap erg dun is, dan iets binden. (Let wel op de goede kleurencombinatie van de vruchten.) Tenslotte wens ik u veel succes, smakelijk eten en prettige kerstdagent L. AARNOUTSE.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1963 | | pagina 7