<"Door de We hadden zomergasten Houdt U van bloemschikken? 905 VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN-GRIEP HOERAWIJ HEBBEN WEER EEN HELE PAGINA Recepten GERECHTEN MET UIEN u WEES ER VROEG BIJ Komt dan op 8 november naar de tentoonstelling te Rilland-Bath Teken dus vast 8 november in Uw agenda aan VRIJDAG 2 5 OKTOBER 19*3 0AT zullen na het vakantieseizoen weer velen gezegd hebben. Ilr denk daarbij aan de groep huis vrouwen, die gedurende de zomermaanden een deel van hun huis beschikbaar hebben gesteld voor het ontvangen van pensiongasten. „We hadden zomergasten'' 't wordt soms met een zucht van verlichting gezegd, want het is echt niet zo eenvoudig de vakantiegangers op de goede manier te verzórgen. Aan hartelijkheid en goede bedoelingen ontbreekt het meestal niet, maar de techniek van het vak moet vaak nog geleerd worden. Er is steeds méér behoefte aan logies goede logies om aan de jaarlijks toenemende recreatie behoefte te voldoen. Die overwegingen werden het uitgangspunt van een initiatief, dat door de Drentse provinciale af deling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen werd genomen. In samenwerking met de Drentse V. V. V. werd ongeveer zes jaar geleden de eerste pensionhoudsterscursus georganiseerd. Het plan bleek in te slaan; elk voor- en najaar volgden in andere dorpen meer cursussen. Ook Overijs sel startte op twee plaatsen met zo'n plan. Graag wit ik nu wat méér vertellen over de Drentse cursussen, die ik als medewerkster vanaf het begin meemaakte. I)E cursussen bestaan elk uit 8 lessen en worden afgesloten met een excursie. Voorlichtingsmateriaal u wordt gebruikt van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Na afloop volgen de cursisten vaak nog een kookcursus aan een naburige land- bouwhuishoudschool. In de eerste les y.ordt gesproken door een deskundige over 't eigen dorp en zijn natuurschoon, over het bezienswaardige, het opmerkelijke. Eén les is gewijd aan de inrichting van een zomerpension. De beschikbare woon- en slaapruimte moet men met crïtische ogen Ieren bezien, 'om aan de normen, cïie gesteld worden, te voldoen. Men moet zich daax'bij in de gedachtengang van de gasten kunnen verplaatsen, hun wensen aanvoe len. Maar ook moet de pensionhoudster haar eigen, werkterrein de keuken zó zien in te richten, dat zij in de drukke zomerweken vlot en zonder oververmoeid te raken, voor ieder kan werken: voor de gasten en voor het eigen gezin. Zij krijgt daarbij objectieve voorlichting over de geschikte ma terialen en mogelijkheden, die de handel biedt, aan de hand van allerlei stalen en folders. Bij de derde les „De verzorging van de gasten'' komt in gezellige gesprekken veel aan de orde: de ontvangst van de gasten en de juiste houding tegenover hen, speelgelegenheid voor de kin deren (ook op regendagen), het verzorgde kopje koffie, de eigengebakken cake of koek. Maar ook: het lunchpakketje en een lijstje van de tijden van bussen, kerkdiensten, zwembad enz., dat in de hal wordt opgehangen. IVAARNAAST wordt gesproken over het o'ekken en opdienen, over het samenstellen van menu's. Aan het slot van die les wordt de dagelijkse werkwijze van de pensionhoudster onder de loupe genomen: een goede dag-indeling en een praktische manier van inkopen. Door een beroepspensionhoud ster wordt gesproken over het zo belangrijke on er deel: „De inkomsten en uitgaven in een zomer- pension". Met iemand van 't plattelandsbibliotheekwerk wordt een keuzelijstje van goede boeken besproken, waaruit men langzamerhand een aardig bibliothee kan opbouwen. Ook „het bloemetje op tafel" wordt niet vergeten. Onder deskundige leiding wordt op een middag enthousiast bloemen geschikt. Dan volgen nog twee demonstratie-kooklessen. Gerechten met veel variatiemogelijkheden, lunch- hapjes en restverwerking worden voorgekookt èn geproefd. En tijdens het koken komen de tongen los, als het over vleesbereiding, lekkere jus of een kip pet je-braden gaat. •PEN SLOTTE dan: de excursie. Per bus maken we onder V. V. V.-leiÖing een middagtocht door de mooie omgeving met als rustpunt een bezoek aan een goed geleid pension. Daar wordt door ieder een met veel interesse rondgekeken en tijdens de thee met eigengebakken boterkoek worden op de eigenaresse veel vragen afgevuurd en wisselen de meer ingewijden ervaringen uit. - De middag wordt besloten met een nabespreking en vóór de terugtocht aanvaard wordt, moeten vaak nog gauw- recepten worden overgeschreven. Veel van wat men op de cursus leerde en zag, zal soms niet in één jaar te realiseren zijn. Maar met een goed omlijnd plan voor ogen zullen velen spoedig met een gerust hart hun huis open kunnen stellen als zomerpension, om dan met voldoening na het seizoen te kun nen zeggen: „We hadden tevreden zomergasten". IVIT radiopraatje werd gehouden door mevr. C. L. BlaauwboerDinger, lerares aan de „Drentse Pen- sionhoudstercursussen". Voor zover wij weten, is er in Zeeland nog nooit een dergelijke cursus georganiseerd, maar wij ge loven vast, dat het bestuur van de provinciale Zeeuwse afdeling van onze Bond een dergelijke cursus zal willen organiseren als een voldoend aantal leden daartoe de wens te kennen geeft. De voorberei ding hiervan kost echter tijd en daarom zal men tijdig maatregelen dienen te nemen, wil zo'n cursus b.v. in het a.s. voorjaar gehouden kunnen worden. De afdelingsbesturen kunnen misschien vast de be langstelling van hun leden peilen. TQANDAAG ben ik in pen „hoera"-stem ming achter de schrijfmachine gaan zittenicant ik mag weer een hele pagina van ons Land- en Tuinbouwblad voor mijn rekening nemen. In de afgelopen maanden hebben trouwe lezeressen mij opgebeld om te vragen waarom ik zo weinig schreef, en ik heb deze belangstellende dames geant woord, dat de oorzaak op het financiële vlak te zoeken was. De redactie van ons blad heeft de grootste moeite om de eindjes aan elkaar te. knopen en zo moet onze pa gina gedurende drie maanden een flinke veer laten. Tot de volgende zomer worden onze veren met rust gelaten, vandaar bo vengenoemde stemming, want het valt echt niet mee om zo'n halve pagina goed te vul len; je hebt altijd teveel aan copie. Bijna twee maanden lang ligt de tekst van een radiopraatje te wachten en nu is het eindelijk zover, dat ik er plaats voor heb. Ik vond het praatje zó belangrijk voor onze lezeressen vlakbij de kust, dat ik het in zijn geheel wil overnemen. CRGENS lazen wij, dat de oude Egyptenaren de E ui als een heilige groente beschouwden. Dat klinkt misschien een tikkeltje overdreven, maar een feit is het. dat in het land van de Farao's de ui als het volksvoedsel bij uitnemendheid gold, Ook in Europa was zij één der meest geteelde gewassen, vóór zij door de aardappel verdrongen werd. Met uien kan men ongelooflijk veel berei ken, doch wij moeten ervoor zorgen, dat de smaak als het ware de tweede viool in de gerechten gaat spelen en niet boven alles uitkraait. Als U eens een warme maaltijd zonder aard appelen wil serveren, probeer dan eens rijst of macaroni met Frankfurter knakworstje in uien saus te geven. Hieronder volgt het recept: Benodigd: 4 grote uien, 100 gram boter of margarine, 1 theelepel paprikapoeder, 1 dessertlepel bloem, 1 kopje melk, 1' 2 kopje bouillon (eventueel van blokjes), 8 a 10 Frankfurter knakworstjes, Bereiding Fruit de in ringen gesneden uien in de boter of margarine zolang tot ze glazig zijn. Meng er dan de paprikapoeder, een mespunt zout en de bloem doorheen. Giet er de melk en de bouillon bij en breng de uiensaus roerende aan de kook. Snijd nu de knakworstjes in zeer dunne plakjes en doe deze in de saus. Voeg nu nog een scheutje to matenketchup toe en laat het gerecht een kwar tier onder een deksel tegen het kookpunt aan trekken. Wilt U beslist aardappelen eten. dan kunt U dit gerecht ook hierbij presenteren. U kunt het geheel completeren met wat smakelijk aan gemaakte sla. Volgende keer hopen wij nog een paar recepten van gerechten met uien te geven. WEDEROM werd mij door de voorzitster van het Woningadviesbureau gevraagd onze lezeressen erop te wijzen, dat, zo zij advies wen sen te ontvangen, dit zo vroeg mogelijk bij ge noemd bureau aan te vragen. Het komt nog te dikwijls voor, dat bij bouw of verbouw de plan nen in een vergevorderd stadium verkeren vóór men daar aanklopt. Soms gelukt het nog ver beteringen in een plan aan te brengen, soms is het te laat. Ook moet er rekening mee worden ge houden, dat dit werk voor de leden van het ad viesbureau geen broodwinning is, doch dat alles belangeloos in de vrije tijd wordt gedaan. Moch ten er onder u zijn, die a.s. voorjaar hun interieur wensen te veranderen, willen verbouwen of nieuw bouw op het oog zijn, laten zij dan zo spoedig mo gelijk met hun aanvrage tevoorschijn komen. Nogmaals verstrekken wij U de nodige ge gevens: het Woningadviesbureau houdt iedere tweede dinsdag van. de maand zitting in Goes. Aanvragen dient men te richten tot mej. A. v. d. Leeden, Lancfbouwhuis, Goes. Zij zal U berichten op welk uur U ontvangen kunt worden. MOMENTEEL wordt in Rilland-Bath voor de leden van de afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen een cursus in bloemschikken gegeven. Er worden beeldige dingen gemaakt. Het ligt nu in de bedoeling op 8 november een tentoonstelling te houden in het dorpshuis te Ril land-Bath, die voor iedereen toegankelijk is. Er zullen naast toloemstukjes, corsages enz., ook gedekte tafels met bloem versiering te bewonderen zijn. Daar vrijwel iedere vrouw er op uit is haar interieur zo gezellig mogelijk in te richten, heeft zij ook grote belangstelling voor bloemschikken en tafelversiering, zodat er ongetwijfeld vele dames ook uit de omringende dorpen zullen zijn, die deze tentoonstelling willen zien. Deze zal geopend zijn vrij dagmiddag 8 november van 35 uur, en 's avonds van half acht tot negen uur. Tot slot willen wij nog verklappen, dat er zowel met levende als met gedroogde bloemen zal wor den gewerkt en de bezoeksters ook talrijke ideetjes voor een bloemversiering van cadeautjes kunnen opdoen. Er zal, om de onkosten te dekken, een heel lage entree worclen gevraagd.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1963 | | pagina 17