<"Door de
We hadden zomergasten
Houdt U van bloemschikken?
905
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN-GRIEP
HOERAWIJ HEBBEN WEER
EEN HELE PAGINA
Recepten
GERECHTEN MET UIEN u
WEES ER VROEG BIJ
Komt dan op 8 november naar de tentoonstelling te Rilland-Bath
Teken dus vast 8 november in Uw agenda aan
VRIJDAG 2 5 OKTOBER 19*3
0AT zullen na het vakantieseizoen weer velen gezegd hebben. Ilr denk daarbij aan de groep huis
vrouwen, die gedurende de zomermaanden een deel van hun huis beschikbaar hebben gesteld voor
het ontvangen van pensiongasten.
„We hadden zomergasten'' 't wordt soms met een zucht van verlichting gezegd, want het is echt
niet zo eenvoudig de vakantiegangers op de goede manier te verzórgen. Aan hartelijkheid en goede
bedoelingen ontbreekt het meestal niet, maar de techniek van het vak moet vaak nog geleerd
worden.
Er is steeds méér behoefte aan logies goede logies om aan de jaarlijks toenemende recreatie
behoefte te voldoen.
Die overwegingen werden het uitgangspunt van een initiatief, dat door de Drentse provinciale af
deling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen werd genomen. In samenwerking met de
Drentse V. V. V. werd ongeveer zes jaar geleden de eerste pensionhoudsterscursus georganiseerd. Het
plan bleek in te slaan; elk voor- en najaar volgden in andere dorpen meer cursussen. Ook Overijs
sel startte op twee plaatsen met zo'n plan.
Graag wit ik nu wat méér vertellen over de Drentse cursussen, die ik als medewerkster vanaf het
begin meemaakte.
I)E cursussen bestaan elk uit 8 lessen en worden afgesloten met een excursie. Voorlichtingsmateriaal
u wordt gebruikt van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en van de Nederlandse Bond van
Plattelandsvrouwen. Na afloop volgen de cursisten vaak nog een kookcursus aan een naburige land-
bouwhuishoudschool.
In de eerste les y.ordt gesproken door een deskundige over 't eigen dorp en zijn natuurschoon,
over het bezienswaardige, het opmerkelijke.
Eén les is gewijd aan de inrichting van een zomerpension. De beschikbare woon- en slaapruimte
moet men met crïtische ogen Ieren bezien, 'om aan de normen, cïie gesteld worden, te voldoen.
Men moet zich daax'bij in de gedachtengang van de gasten kunnen verplaatsen, hun wensen aanvoe
len. Maar ook moet de pensionhoudster haar eigen, werkterrein de keuken zó zien in te richten,
dat zij in de drukke zomerweken vlot en zonder oververmoeid te raken, voor ieder kan werken: voor
de gasten en voor het eigen gezin. Zij krijgt daarbij objectieve voorlichting over de geschikte ma
terialen en mogelijkheden, die de handel biedt, aan de hand van allerlei stalen en folders.
Bij de derde les „De verzorging van de gasten'' komt in gezellige gesprekken veel aan de
orde: de ontvangst van de gasten en de juiste houding tegenover hen, speelgelegenheid voor de kin
deren (ook op regendagen), het verzorgde kopje koffie, de eigengebakken cake of koek. Maar ook:
het lunchpakketje en een lijstje van de tijden van bussen, kerkdiensten, zwembad enz., dat in de hal
wordt opgehangen.
IVAARNAAST wordt gesproken over het o'ekken en opdienen, over het samenstellen van menu's.
Aan het slot van die les wordt de dagelijkse werkwijze van de pensionhoudster onder de loupe
genomen: een goede dag-indeling en een praktische manier van inkopen. Door een beroepspensionhoud
ster wordt gesproken over het zo belangrijke on er deel: „De inkomsten en uitgaven in een zomer-
pension".
Met iemand van 't plattelandsbibliotheekwerk wordt een keuzelijstje van goede boeken besproken,
waaruit men langzamerhand een aardig bibliothee kan opbouwen.
Ook „het bloemetje op tafel" wordt niet vergeten. Onder deskundige leiding wordt op een middag
enthousiast bloemen geschikt.
Dan volgen nog twee demonstratie-kooklessen. Gerechten met veel variatiemogelijkheden, lunch-
hapjes en restverwerking worden voorgekookt èn geproefd. En tijdens het koken komen de tongen los,
als het over vleesbereiding, lekkere jus of een kip pet je-braden gaat.
•PEN SLOTTE dan: de excursie. Per bus maken we onder V. V. V.-leiÖing een middagtocht door de
mooie omgeving met als rustpunt een bezoek aan een goed geleid pension. Daar wordt door ieder
een met veel interesse rondgekeken en tijdens de thee met eigengebakken boterkoek worden
op de eigenaresse veel vragen afgevuurd en wisselen de meer ingewijden ervaringen uit. - De middag
wordt besloten met een nabespreking en vóór de terugtocht aanvaard wordt, moeten vaak nog gauw-
recepten worden overgeschreven. Veel van wat men op de cursus leerde en zag, zal soms niet in één
jaar te realiseren zijn. Maar met een goed omlijnd plan voor ogen zullen velen spoedig met een gerust
hart hun huis open kunnen stellen als zomerpension, om dan met voldoening na het seizoen te kun
nen zeggen: „We hadden tevreden zomergasten".
IVIT radiopraatje werd gehouden door mevr. C. L. BlaauwboerDinger, lerares aan de „Drentse Pen-
sionhoudstercursussen".
Voor zover wij weten, is er in Zeeland nog nooit een dergelijke cursus georganiseerd, maar wij ge
loven vast, dat het bestuur van de provinciale Zeeuwse afdeling van onze Bond een dergelijke cursus
zal willen organiseren als een voldoend aantal leden daartoe de wens te kennen geeft. De voorberei
ding hiervan kost echter tijd en daarom zal men tijdig maatregelen dienen te nemen, wil zo'n cursus
b.v. in het a.s. voorjaar gehouden kunnen worden. De afdelingsbesturen kunnen misschien vast de be
langstelling van hun leden peilen.
TQANDAAG ben ik in pen „hoera"-stem
ming achter de schrijfmachine gaan
zittenicant ik mag weer een hele pagina
van ons Land- en Tuinbouwblad voor mijn
rekening nemen. In de afgelopen maanden
hebben trouwe lezeressen mij opgebeld om
te vragen waarom ik zo weinig schreef, en
ik heb deze belangstellende dames geant
woord, dat de oorzaak op het financiële
vlak te zoeken was. De redactie van ons
blad heeft de grootste moeite om de eindjes
aan elkaar te. knopen en zo moet onze pa
gina gedurende drie maanden een flinke
veer laten. Tot de volgende zomer worden
onze veren met rust gelaten, vandaar bo
vengenoemde stemming, want het valt echt
niet mee om zo'n halve pagina goed te vul
len; je hebt altijd teveel aan copie.
Bijna twee maanden lang ligt de tekst van
een radiopraatje te wachten en nu is het
eindelijk zover, dat ik er plaats voor heb.
Ik vond het praatje zó belangrijk voor onze
lezeressen vlakbij de kust, dat ik het in zijn
geheel wil overnemen.
CRGENS lazen wij, dat de oude Egyptenaren de
E ui als een heilige groente beschouwden. Dat
klinkt misschien een tikkeltje overdreven, maar
een feit is het. dat in het land van de Farao's de
ui als het volksvoedsel bij uitnemendheid gold,
Ook in Europa was zij één der meest geteelde
gewassen, vóór zij door de aardappel verdrongen
werd. Met uien kan men ongelooflijk veel berei
ken, doch wij moeten ervoor zorgen, dat de smaak
als het ware de tweede viool in de gerechten gaat
spelen en niet boven alles uitkraait.
Als U eens een warme maaltijd zonder aard
appelen wil serveren, probeer dan eens rijst of
macaroni met Frankfurter knakworstje in uien
saus te geven. Hieronder volgt het recept:
Benodigd:
4 grote uien, 100 gram boter of margarine, 1
theelepel paprikapoeder, 1 dessertlepel bloem,
1 kopje melk, 1' 2 kopje bouillon (eventueel
van blokjes), 8 a 10 Frankfurter knakworstjes,
Bereiding
Fruit de in ringen gesneden uien in de boter of
margarine zolang tot ze glazig zijn. Meng er dan
de paprikapoeder, een mespunt zout en de bloem
doorheen. Giet er de melk en de bouillon bij en
breng de uiensaus roerende aan de kook. Snijd nu
de knakworstjes in zeer dunne plakjes en doe
deze in de saus. Voeg nu nog een scheutje to
matenketchup toe en laat het gerecht een kwar
tier onder een deksel tegen het kookpunt aan
trekken. Wilt U beslist aardappelen eten. dan
kunt U dit gerecht ook hierbij presenteren. U kunt
het geheel completeren met wat smakelijk aan
gemaakte sla.
Volgende keer hopen wij nog een paar recepten
van gerechten met uien te geven.
WEDEROM werd mij door de voorzitster van
het Woningadviesbureau gevraagd onze
lezeressen erop te wijzen, dat, zo zij advies wen
sen te ontvangen, dit zo vroeg mogelijk bij ge
noemd bureau aan te vragen. Het komt nog te
dikwijls voor, dat bij bouw of verbouw de plan
nen in een vergevorderd stadium verkeren vóór
men daar aanklopt. Soms gelukt het nog ver
beteringen in een plan aan te brengen, soms is
het te laat. Ook moet er rekening mee worden ge
houden, dat dit werk voor de leden van het ad
viesbureau geen broodwinning is, doch dat alles
belangeloos in de vrije tijd wordt gedaan. Moch
ten er onder u zijn, die a.s. voorjaar hun interieur
wensen te veranderen, willen verbouwen of nieuw
bouw op het oog zijn, laten zij dan zo spoedig mo
gelijk met hun aanvrage tevoorschijn komen.
Nogmaals verstrekken wij U de nodige ge
gevens: het Woningadviesbureau houdt iedere
tweede dinsdag van. de maand zitting in Goes.
Aanvragen dient men te richten tot mej. A. v. d.
Leeden, Lancfbouwhuis, Goes. Zij zal U berichten
op welk uur U ontvangen kunt worden.
MOMENTEEL wordt in Rilland-Bath voor de leden van de afdeling van de Nederlandse Bond van
Plattelandsvrouwen een cursus in bloemschikken gegeven. Er worden beeldige dingen gemaakt.
Het ligt nu in de bedoeling op 8 november een tentoonstelling te houden in het dorpshuis te Ril
land-Bath, die voor iedereen toegankelijk is. Er zullen naast toloemstukjes, corsages enz., ook gedekte
tafels met bloem versiering te bewonderen zijn.
Daar vrijwel iedere vrouw er op uit is haar interieur zo gezellig mogelijk in te richten, heeft zij
ook grote belangstelling voor bloemschikken en tafelversiering, zodat er ongetwijfeld vele dames ook
uit de omringende dorpen zullen zijn, die deze tentoonstelling willen zien. Deze zal geopend zijn vrij
dagmiddag 8 november van 35 uur, en 's avonds van half acht tot negen uur.
Tot slot willen wij nog verklappen, dat er zowel met levende als met gedroogde bloemen zal wor
den gewerkt en de bezoeksters ook talrijke ideetjes voor een bloemversiering van cadeautjes kunnen
opdoen. Er zal, om de onkosten te dekken, een heel lage entree worclen gevraagd.