FRUITBE W ARING 1962-'63 489 T I P S VOOR TUINDERS VRIJDAG 31 MEI 1963 een ander gebied dit niet kan doen. De kracht van de Zeeuwse fruitteelt ligt in haar vroegheid en dat moeten we trachten uit te buiten. Door bijv. eet- rype Golden Delicious, Jonathan en Goudreinetten in het najaar aan te bieden. Naast de Cox's is er weinig eetbaar fruit in het najaar. Als de Zeeuw se fruitteler zich toelegt op vroegheid door bijv. Tuzet te spuiten en zo nodig het fruit in rypings cellen te plaatsen inplaats van in koelcellen is hij landelyk gezien een schreefje 10 dagen) voor. Uiteraard wil dit alle,s niet zeggen dat in Zeeland totaal geen fruit bewaard moet worden, maar het accent moet liggen op vroegheid. Het is waarschijnlijk zo dat bij de toenemende Ita* liaanse concurrentie, veelal met fruit van mindere? kwaliteit, alleen goed fruit winstgevend zal zijn, ook en vooral bij bewaring. Het is nodig de manie* van bewaren steeds kritisch te bezien. Zeeland katf meer voordelen behalen door de omstandigheid, dat het iets vroeger is, uit te buiten. „Men houdQ een appeltje voor de dorst". W. T. 0 Zaadkoppen in rabarber. Het is gewenst om alle zaadkoppen uit het rabarbergewas te ver wijderen. Verder gaan we na de oogst een flinke bemesting geven; dit met het oog op de oogst van het volgende jaar. 0 Nateelt van tomaten. De planten voor de na- teelt dienen vóór 15 juni boven te staan. Na 15 juni zaaien betekent een zeer riskante teelt. 0 Het bijmesten van bloemkool. Bloemkool blij ven we bijmesten totdat de koolvorming be gint. 0 Bacterierot in meloenen. Het bacterierot kan worden voorkomen door de kleine kopjes uit de planten te nemen. Wacht hiermee vooral niet te lang want als de kopjes te groot zijn maken we te grote wonden waardoor de be smettingskans ook groter wordt. Het stengel- bacterierot treedt het meeste op bij snoeiwon- den. Snoeiwonden daarom zo klein mogelijk maken. Verder mag er niet worden gesnoeid als de planten nat of vochtig zijn. 0 Strobedekking bij vollegrondsaardbeien. Voor het aanbrengen van stro tussen de late aard beien is het nu wel de hoogste tijd. 0 Witlof tijdig en ruim dunnen. Witlof dient tij dig en ruim gedund te worden. Per m2 laten we ongeveer 22 planten staan. Op de rij een afstand van 15 cm, tussen de rijen nemen we een afstand van 30 cm. 0 Bestrijding koolgalmug. In juni kan de kool- galmug verschijnen. De maden hiervan ver oorzaken de draaihartigheid in de kool. We luisteren naar de radioberichtgevingen terwijl we zelf waarnemingen gaan verrichten. Zodra de eerste eitjes zijn afgezet dan de planten in het hart spuiten met één van de bekende be strijdingsmiddelen. NAKAARTEN! Mei 1963. DE TELER BESLIST AL DAN NIET FRUIT BEWAREN Hebben we in het bovenstaande even stil ge staan bij de bewaring zelf, de beslissing om in het najaar weer de mogelijkheid om fruit te bewaren gebruik te maken ligt bij iedere teler persoonlijk. Laten we de voor- en nadelen eerst nog eens onder de loupe nemen. De nadelen zijn grotendeels in geld om te rekenen. Met veel reserve en natuur lijk slechts zeer algemeen geldend kunnen we voor een bewaring tot in het voorjaar de volgende be rekening opzetten: Uitgangspunt is inzetwaarde fruit van 40 ct. per kg. Uitval 5 0,02 per kg. Gewichtsverlies 5 °/o 0,02 Krimpen en kwaliteitsvermindering 2,5 0,01 Kisthuur 30 ct. per kist 0,015 ,r Extra werk, vervoer enz. 0,005 Koelkosten 0,06 Renteverlies a 4 0,01 samen ƒ0,14 per kg. mogelijk tot een arbeidsspreiding te komen waarbij ook de onproduktieve uren in de winter nuttig ge maakt kunnen worden. Voor veilingen en pakstations is werkverdeling ook zeer welkom. Inkomensspreiding. Boekhoudkundig is het mo gelijk om met fruit bewaren, inkomen van het ene jaar naar een ander jaar over te hevelen. Aange zien men niet weet hoe het komende jaar zal zijn blijft het een moeilijke zaak. We hebben de bewa ring zelf behandeld, de voor- en nadelen belicht en tot slot vragen we ons af: WELKE KANSEN LIGGEN ER VOOR ZEELAND IN BEWARING? Geen grote. De Zeeuwse appel en peer is niet ge roemd om een prima houdbaarheid. Betuwse appe len en sinds kort N.O.P. Delicious overleven als regel het Zeeuwse fruit. Momenteel kan men op sommige Zeeuwse veilingen nog prima Delicious bewonderen, afkomstig uit het noorden! Bit feit steunt de veronderstelling dat de Zeeuw se teler het niet in een zeer lange bewaring moet zoeken. Het is de kunst om fruit aan te bieden als PR is de laatste tijd heel wat gepraat en geschreven over de fruitopslag en het geldelijk resultaat daarvan. Dat is te begrijpen want zelden heeft het be- waarseizoen zo'n nadelig saldo gehad. De handel verwijt de telers teveel slecht fruit te hebben bewaard, achteraf bekeken is dat ook zo, maar wie kan er zich op beroemen verleden najaar het juiste advies gegeven te hebben. En is het in het verleden niet vaak zo geweest, dat er aan het slechte fruit het meest werd verdiend? De teler klaagt dat de handel niet wil vlotten en met spijt komt men tot de conclusie dat het beter geweest was om bijv. Jonathan en Bramly's Seedling boomsgewas het afgelopen najaar naar de kroetafdeling te brengen, dan naar koelhuis of gascel. Over het algemeen is het weer teleur stellend geweest en nadien weten we wel hoe we hadden moeten doen. Dat nakaarten is echter zeer onvruchtbaar en heeft alleen zin als we proberen wijzer te worden. Die wijsheid heeft dan nog maar beperkte betekenis, want elk jaar is het weer anders. Inderdaad. Maar laat dit geen dooddoener zijn om de Zeeuwse fruitbewaring nog eens kritisch te bekijken en enkele gedachten naar voren te brengen. DE BEWAARBAARHEID VAN HET FRUIT Vaak wordt gemeend dat een goede of slechte houdbaarheid van het fruit veroorzaakt wordt door duistere machten. Al is er nog niet veel bekend over de conditie en gesteldheid van fruit tijdens bewa ring, toverij is het niet en iedere goede fruitteler weet wel of een partij fruit bewaarbaar is of niet. We kunnen gerust stellen dat een goede stevige vrucht goed houdbaar is, mits bewaard ontfer nor male omstandigheden. Onder „normale omstandig heden" versta ik voor een Jonathan o.a. een be- waartemperatuur die niet onder 5° C. komt. In het koelhuis van V.V. K.B. en Omstreken zijn geen grote verschillen geconstateerd in de houd baarheid van Jonathan bewaard bij 4° C. en 7° C. Maar door de vele verschillende partijen is dat daar ook nooit te constateren en proeven wij zen duidelijk uit dat Jonathanbederf vlugger op treedt naarmate de temperatuur lager wordt. Zo is ©ok de eigen ervaring in een luchtgekoelde bewaar plaats. Het is jammer, maar het is niet onmogelijk dat er in de afgelopen -sinter veel Jonathan kunst matig is opgeruimd. Onder normale omstandigheden verstaan we ook bijv. voor Conference in de gascel een laag CO2 gehalte. En zou bijv. een Winston ook niet veel beter bewaarbaar zijn in gescrubde gas- hewaring dan in koelhuis of bewaarplaats? We hebben dus nodig een goede stevige partij fruit en een juiste bewaarvorm en Captan om bewaarziek- ten te voorkomen, niet alleen bij Golden Delicious, maar ook Cox's Jonathan. Conference, St. Rémy enz. De keerzijde van de medaille In de praktijk zullen de kosten eerder hoger dan lager zijn, zodat over het algemeen een hogere prijs van 15 a 20 ct. geen overbodige luxe is. WAT ZIJN DE VOORDELEN? Marktspreiding. Door de bewaring is het mogelijk dat het fruit over een langere tijd aangeboden wordt. Zolang het nog niet goed mogelijk is om fruit van het Zuidelijk en Noordelijk halfrond te ruilen is bewaren zonder meer noodzakelijk. Werkverdeling. Vooral als een teler de beschik king heeft over een vorstvrije ruimte waar hij zijn fruit uit het koelhuis naar kan verplaatsen is het

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1963 | | pagina 23