FRUITBE W ARING 1962-'63
489
T
I
P
S VOOR TUINDERS
VRIJDAG 31 MEI 1963
een ander gebied dit niet kan doen. De kracht van
de Zeeuwse fruitteelt ligt in haar vroegheid en dat
moeten we trachten uit te buiten. Door bijv. eet-
rype Golden Delicious, Jonathan en Goudreinetten
in het najaar aan te bieden. Naast de Cox's is er
weinig eetbaar fruit in het najaar. Als de Zeeuw
se fruitteler zich toelegt op vroegheid door bijv.
Tuzet te spuiten en zo nodig het fruit in rypings
cellen te plaatsen inplaats van in koelcellen is hij
landelyk gezien een schreefje 10 dagen) voor.
Uiteraard wil dit alle,s niet zeggen dat in Zeeland
totaal geen fruit bewaard moet worden, maar het
accent moet liggen op vroegheid.
Het is waarschijnlijk zo dat bij de toenemende Ita*
liaanse concurrentie, veelal met fruit van mindere?
kwaliteit, alleen goed fruit winstgevend zal zijn,
ook en vooral bij bewaring. Het is nodig de manie*
van bewaren steeds kritisch te bezien. Zeeland katf
meer voordelen behalen door de omstandigheid,
dat het iets vroeger is, uit te buiten. „Men houdQ
een appeltje voor de dorst". W. T.
0 Zaadkoppen in rabarber. Het is gewenst om
alle zaadkoppen uit het rabarbergewas te ver
wijderen. Verder gaan we na de oogst een
flinke bemesting geven; dit met het oog op de
oogst van het volgende jaar.
0 Nateelt van tomaten. De planten voor de na-
teelt dienen vóór 15 juni boven te staan. Na
15 juni zaaien betekent een zeer riskante teelt.
0 Het bijmesten van bloemkool. Bloemkool blij
ven we bijmesten totdat de koolvorming be
gint.
0 Bacterierot in meloenen. Het bacterierot kan
worden voorkomen door de kleine kopjes uit
de planten te nemen. Wacht hiermee vooral
niet te lang want als de kopjes te groot zijn
maken we te grote wonden waardoor de be
smettingskans ook groter wordt. Het stengel-
bacterierot treedt het meeste op bij snoeiwon-
den. Snoeiwonden daarom zo klein mogelijk
maken. Verder mag er niet worden gesnoeid
als de planten nat of vochtig zijn.
0 Strobedekking bij vollegrondsaardbeien. Voor
het aanbrengen van stro tussen de late aard
beien is het nu wel de hoogste tijd.
0 Witlof tijdig en ruim dunnen. Witlof dient tij
dig en ruim gedund te worden. Per m2 laten
we ongeveer 22 planten staan. Op de rij een
afstand van 15 cm, tussen de rijen nemen we
een afstand van 30 cm.
0 Bestrijding koolgalmug. In juni kan de kool-
galmug verschijnen. De maden hiervan ver
oorzaken de draaihartigheid in de kool. We
luisteren naar de radioberichtgevingen terwijl
we zelf waarnemingen gaan verrichten. Zodra
de eerste eitjes zijn afgezet dan de planten in
het hart spuiten met één van de bekende be
strijdingsmiddelen.
NAKAARTEN!
Mei 1963.
DE TELER BESLIST AL DAN NIET FRUIT
BEWAREN
Hebben we in het bovenstaande even stil ge
staan bij de bewaring zelf, de beslissing om in het
najaar weer de mogelijkheid om fruit te bewaren
gebruik te maken ligt bij iedere teler persoonlijk.
Laten we de voor- en nadelen eerst nog eens
onder de loupe nemen. De nadelen zijn grotendeels
in geld om te rekenen. Met veel reserve en natuur
lijk slechts zeer algemeen geldend kunnen we voor
een bewaring tot in het voorjaar de volgende be
rekening opzetten:
Uitgangspunt is inzetwaarde fruit van 40 ct. per
kg.
Uitval 5 0,02 per kg.
Gewichtsverlies 5 °/o 0,02
Krimpen
en kwaliteitsvermindering 2,5 0,01
Kisthuur 30 ct. per kist 0,015 ,r
Extra werk, vervoer enz. 0,005
Koelkosten 0,06
Renteverlies a 4 0,01
samen ƒ0,14 per kg.
mogelijk tot een arbeidsspreiding te komen waarbij
ook de onproduktieve uren in de winter nuttig ge
maakt kunnen worden.
Voor veilingen en pakstations is werkverdeling
ook zeer welkom.
Inkomensspreiding. Boekhoudkundig is het mo
gelijk om met fruit bewaren, inkomen van het ene
jaar naar een ander jaar over te hevelen. Aange
zien men niet weet hoe het komende jaar zal zijn
blijft het een moeilijke zaak. We hebben de bewa
ring zelf behandeld, de voor- en nadelen belicht
en tot slot vragen we ons af:
WELKE KANSEN LIGGEN ER VOOR ZEELAND
IN BEWARING?
Geen grote. De Zeeuwse appel en peer is niet ge
roemd om een prima houdbaarheid. Betuwse appe
len en sinds kort N.O.P. Delicious overleven als regel
het Zeeuwse fruit. Momenteel kan men op sommige
Zeeuwse veilingen nog prima Delicious bewonderen,
afkomstig uit het noorden!
Bit feit steunt de veronderstelling dat de Zeeuw
se teler het niet in een zeer lange bewaring moet
zoeken. Het is de kunst om fruit aan te bieden als
PR is de laatste tijd heel wat gepraat en geschreven over de fruitopslag en het
geldelijk resultaat daarvan. Dat is te begrijpen want zelden heeft het be-
waarseizoen zo'n nadelig saldo gehad. De handel verwijt de telers teveel
slecht fruit te hebben bewaard, achteraf bekeken is dat ook zo, maar wie kan
er zich op beroemen verleden najaar het juiste advies gegeven te hebben. En
is het in het verleden niet vaak zo geweest, dat er aan het slechte fruit het
meest werd verdiend? De teler klaagt dat de handel niet wil vlotten en met
spijt komt men tot de conclusie dat het beter geweest was om bijv. Jonathan
en Bramly's Seedling boomsgewas het afgelopen najaar naar de kroetafdeling
te brengen, dan naar koelhuis of gascel. Over het algemeen is het weer teleur
stellend geweest en nadien weten we wel hoe we hadden moeten doen. Dat
nakaarten is echter zeer onvruchtbaar en heeft alleen zin als we proberen
wijzer te worden. Die wijsheid heeft dan nog maar beperkte betekenis, want
elk jaar is het weer anders. Inderdaad. Maar laat dit geen dooddoener zijn om
de Zeeuwse fruitbewaring nog eens kritisch te bekijken en enkele gedachten
naar voren te brengen.
DE BEWAARBAARHEID VAN HET FRUIT
Vaak wordt gemeend dat een goede of slechte
houdbaarheid van het fruit veroorzaakt wordt door
duistere machten. Al is er nog niet veel bekend over
de conditie en gesteldheid van fruit tijdens bewa
ring, toverij is het niet en iedere goede fruitteler
weet wel of een partij fruit bewaarbaar is of niet.
We kunnen gerust stellen dat een goede stevige
vrucht goed houdbaar is, mits bewaard ontfer nor
male omstandigheden. Onder „normale omstandig
heden" versta ik voor een Jonathan o.a. een be-
waartemperatuur die niet onder 5° C. komt.
In het koelhuis van V.V. K.B. en Omstreken zijn
geen grote verschillen geconstateerd in de houd
baarheid van Jonathan bewaard bij 4° C. en
7° C. Maar door de vele verschillende partijen is
dat daar ook nooit te constateren en proeven wij
zen duidelijk uit dat Jonathanbederf vlugger op
treedt naarmate de temperatuur lager wordt. Zo is
©ok de eigen ervaring in een luchtgekoelde bewaar
plaats. Het is jammer, maar het is niet onmogelijk
dat er in de afgelopen -sinter veel Jonathan kunst
matig is opgeruimd. Onder normale omstandigheden
verstaan we ook bijv. voor Conference in de gascel
een laag CO2 gehalte. En zou bijv. een Winston ook
niet veel beter bewaarbaar zijn in gescrubde gas-
hewaring dan in koelhuis of bewaarplaats? We
hebben dus nodig een goede stevige partij fruit en
een juiste bewaarvorm en Captan om bewaarziek-
ten te voorkomen, niet alleen bij Golden Delicious,
maar ook Cox's Jonathan. Conference, St. Rémy
enz.
De keerzijde van de
medaille
In de praktijk zullen de kosten eerder hoger dan
lager zijn, zodat over het algemeen een hogere prijs
van 15 a 20 ct. geen overbodige luxe is.
WAT ZIJN DE VOORDELEN?
Marktspreiding. Door de bewaring is het mogelijk
dat het fruit over een langere tijd aangeboden
wordt. Zolang het nog niet goed mogelijk is om fruit
van het Zuidelijk en Noordelijk halfrond te ruilen
is bewaren zonder meer noodzakelijk.
Werkverdeling. Vooral als een teler de beschik
king heeft over een vorstvrije ruimte waar hij zijn
fruit uit het koelhuis naar kan verplaatsen is het