Joor de <*\3rouw De Paasdagen komen in zicht De Plattelandsvrouw van 's morgens vroeg tot 's avonds laat De Lente 1963 309 I I I I I I t I t I VAN HET platteland VAN ONDER REDACTIE MEVROUW L. N HUIJSMAN-GRIEP Vj V R IJ DAG 9 A V R I L 1963 ||OEWEL de meesten onder ons nog in beslag worden genomen door de schoonmaakbeslom- meringen, gaan onze gedachten toch al naar de komende paasdagen uit. Vooral als wij gasten ver wachten moeten wij de nodige voorbereidingen treffen om alles ruim op tijd klaar te hebben. Daarom willen wij graag enige recepten onder uw aandacht brengen, waaruit U naar wij hopen een keuze zult kunnen doen. Een eiergerecht mag niet op de paastafel ontbreken en wanneer U de warme maaltijd een tikje uit gebreider dan gewoonlijk wilt hebben, zoudt U een Russisch eitje als voorgerecht kunnen geven of wol een clnrragout als tussengerecht. RUSSISCHE EIEREN 4 hardgekookte eieren, wat mayonaise, tomaat, slabladeren, 50 gram gepelde garnalen of een andere vis soort, peterselie, Vier éénpersoonsschaaltjes of een grotere platte schaal bedekken met gewassen slabladeren. De eieren pellen, doormidden sniiden en met de platte kant naar beneden op de sla leggen. De eierhelften bedekken met mayonaise. Het ge heel garneren met garnalen of stukjes vis. plakjes tomaat en gehakte peterselie. EIERRAGOUT 4 hardgekookte eieren, 50 gram bacon, 50 gram boter of margarine, 50 gram bloem, 2 kopjes water met een bouillonblokje, zout, peper, peterselie en een scheutje melk. De bacon fijnsnijden en even zachtjes bakken. De boter of margarine toevoegen en laten smelten. De bloem erdoor mengen. Bij gedeelten en onder Nu de lente is gekomen, die de winter overwon Zingen bonte zangers blijde in de zoele lentezon. Welkom schone lentedagen, welkom tijd van zon en zang Die hier alles doet ontwaken na een winter guur en bang. Schuchter beurt de kleine crocus 't open kelkje naar omhoog. 't Is de macht van zon en warmte, die haar tot de bloei bewoog. Hoger stijgt de zonnewagen, schoner aan de hemeltrans En de blanke hemelkoepen schittert weer in nieuwe glans. Opgewekter gaan de oudjes langs het kronkelende pad En zij dragen in hun handen als het waar een nieuwe schat. In de groene, malse weiden stoeit en springt straks 't jonge vee. In de sloten zingen zangers klepperend het feestlied mee. Alles prijst en looft de Schepper, die het al om niet ons schenkt En in liefde en ontferming aan zijn mens en wereld denkt. Want hij is het, die de vreugde nog vernieuwt in ons bestaan, Daarom zingen aard en hemel blijde van zijn grote daan. Ja, de zangtijd is gekomen, allerwege rijst het lied En 't voorspelt ons nog veel schoner, rijker toekomst in 't verschiet. Als de Lente eens zal komen, die voor immer blijven zal Op een nieuwe schone aarde, waar geen leed en ongeval En geen zonden zullen wezen, waar het nimmer winter wordt, Waar de stroom van licht en liefde alle leven overstort. Middelburg. J. VENDEVIELLE. goed roeren het water met het bouillonblokjes bij de massa schenken. De saus telkens laten doorko ken alvorens nieuw vocht toe te voegen. De eieren aan stukjes snijden en door de saus mengen. Ver volgens de ragout op smaak afmaken met een scheutje melk, fijngehakte peterselie en desge wenst peper en zout. Schelpen of een vuurvaste schaal dun invetten met boter of margarine en zó vullen met ragout, dat deze ongeveer een halve centimeter onder de rand blijft. Hierover een dun laagje paneermeel strooien en hierop enige klontjes boter leggen, de schelnen of schaal in een hete oven snel een bruin korstje geven in 10 minuten. Opdoen met als gar nering een toefje peterselie. WILT U de tweede paasdag liever niet met oud brood op tafel komen, maak dan „snee tjes k la minute". Sniid hiervoor het oudbakken brood in dunne sneetjes. Maak van elk sneetje twee driehoekjes rooster dit lichtbruin en besmeer ze met boter of margarine. Bedek ze met; nlakjeq hardgekookt ei en nlakjes tomaat. Spuit hierop een toefje mayo naise. CEN fris nagerecht zal zeker worden gewaar deerd. Hiervoor kunnén wij U gevulde sinaas appelen met vruchten aanbevelen. Benodigd 3 grote sinaasappelen, 2 bananen, 1 blik.ie kersen van on omveer 280 gram, citroensap en basterdsuiker. De kersen on een zeef laten uitlekken. De si naasappelen balveren. Met een mesje het vrucht vlees vlak onder de schil )o~ snijden. Vervolgens partje voor partje ér uitsnijden. De partjes een keer doorsnijden en ontpitten. De bananen in plakjes sniiden. Sinaasappels, kersen en bananen dooreenmengen. De vruchten op smaak afmaken met citroensap en desgewenst wat basterdsuiker. Het vruchtenslaatje over de uitgeholde halve si naasappelen verdelen. Als garnering kan er wat stijfgeslagen slagroom worden gebruikt. De gevulde sinaasappelen op dienen op glazen schaaltjes. WILT U een taart, die altijd lukt, probeer dau eens een Abrikozentaart zonder oven. Onderstaand recept is voldoende voor een cake vorm van 11 x 20 cm. Benodigd 250 gram gedroogde abrikozen, Va liter water, 100 gram suiker, 250 gram lange vingers, 1 klein flesje slagroom, 2 Va eetlepel poedersuiker, wat citroensap. De abrikozen wassen en een nacht in het water weken: De vruchten in het week water gaar koken in ongeveer 20 minuten k een half uur. De abrikozen laten uitlekken, door een zeef wrij ven en vermengen met suiker en citroensap naar smaak. Een cakeblik rondom voeren met boter hampapier. Onderin een laagje lange vingers leg gen. deze bedekken met abrikozenmoes. Het cake- blik zo laag om laag vullen met koekjes en moes de bovenste laag moet uit lange vingers b°s+aan. De abrikozentaart zo mogelijk één dag laten staan* De taart kerèn. De slagroom stijf kloppen en op smaak maken met gezeefde poedersuiker. De abri kozentaart garneren met slagroom. UOOR hen, die het zoeken in kleine gebakjes, willen wij een recept voor „Harde Wenertjes" geven. Benodigd 200 gram bloem, 150 gram boter, 100 gram witte basterd suiker, een pakje vanillesuiker, iets zout. (voor de garnering pot jam, 75 gram poedersuiker, een weinig citroensap en een eet lepel water. Zeef bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout samen in een kom. Snijd met twee messen er de boter door heen en kneed alle ingrediënten tot een stevige bal. Rol op een met bloem bestoven aan recht het deeg met een deegrol of fles uit tot een lap van ongeveer V2 cm dikte en bak ze in een matig hete oven goudbruin in ongeveer 15 minu ten. Besmeer de helft van de koekjes met jam en bedek deze met de andere helft. Maak van de poe dersuiker, citroensap en water glazuur en bedek daarmee de gebakjes. Direct na het glaceren' ver sieren met een stukje geconfijte kers of een wei nig jam. BOVENSTAANDE was de titel van het programma, dat de leden van de afdeling Kruiningen van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen op hun jaarlijkse Bonte Avond voor het voet licht brachten. Het programma werd geheel door eigen krachten verzorgd en zelfs de t°kst van de verschillende programma-onderdelen was door de presidente, mevrouw Baarens, geschreven. Het talrijke publiek, waaronder ook de echtgenoten van de leden, heeft zich kostelijk geamu seerd. Men zag hoe plattelandsvrouwen en meisjes hun dag begonnen. Zij kozen zich bij de kapper een bepaalde kleur haar, die bij hun innerlijk paste. Vrouwen uit Waarde belandden op een terrasje voor het Albergo Paradiso, ergens in Italië. De leidster bestelde aan de hand van een boek ie kordaat ijs, koffie en wiin. terwiil de dienster de enige vrouw in klederdracht bewonderde vanwege haar mooie costuum. Deze laatste was er niet bijster op gesteld, dat de dienster telkens het woord „bella" gebruikte en zei met nadruk, dat zij gee® „Bella" heette. Plattelandsvrouwen togen verder ter markt en bezochten een tentoonstelling van moderne kunst. tyOORTS werden er 24 beroepen uitgebeeld, de heren mochten raden. Elk van hen kreeg een for mulier om in te vullen. Het was h^us niet zo eenvoudig. De beroepen begonnen allen met een letter uit het alfabet en behalve Q en X waren al e letters vertegenwoordigd. Slechts twee heren had- den alle beroepen goed geraden. Deze beroepenshow was bijzonder goed uitgedacht. Tegen het eind van de avond gingen wij met Catootje naar 'e botermarkt. Het was een zeer geslaagde biieenkomst en het meest waardevolle element was wel. dat er zoveel leden hun medewerking gaven. Wel vijftig dames kwamen op het podium. Niet slechts de jongere leden werkten mee, doch ook heel wat oudere dames. WANNEER men samen „iets" doet, wordt de band onderling in belangrijke mate versterkt, het geen de afdeling zeker ten goede komt. Misschien is dit voorbeeld een stimulans voor andere afdelingen om met een groot aantal leden iets te ondernemen. Zegt u vooral niet: „zoiets is bij ons niet mogelijk, want er schuilen in iedere afdeling talenten, die alleen op ontdekking wachten om zich te ontplooien. In een tijd als de onze waarin velen door film en televisie passief zijn ingesteld is het buiten gewoon nuttig om de zelfwerkzaamheid aan te moedigen. Immers het „zelf doen" schenkt een veel groter voldoening, dan het passief kijken naar wat anderen ons op het witte doek of het televisie scherm voorschotelen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1963 | | pagina 13