Joor de <*\3rouw
De Paasdagen komen in zicht
De Plattelandsvrouw
van 's morgens vroeg tot 's avonds laat
De Lente 1963
309
I I I I I I t I t I VAN HET platteland
VAN ONDER REDACTIE MEVROUW L. N HUIJSMAN-GRIEP
Vj
V R IJ DAG 9 A V R I L 1963
||OEWEL de meesten onder ons nog in beslag worden genomen door de schoonmaakbeslom-
meringen, gaan onze gedachten toch al naar de komende paasdagen uit. Vooral als wij gasten ver
wachten moeten wij de nodige voorbereidingen treffen om alles ruim op tijd klaar te hebben.
Daarom willen wij graag enige recepten onder uw aandacht brengen, waaruit U naar wij hopen een
keuze zult kunnen doen.
Een eiergerecht mag niet op de paastafel ontbreken en wanneer U de warme maaltijd een tikje uit
gebreider dan gewoonlijk wilt hebben, zoudt U een Russisch eitje als voorgerecht kunnen geven of wol
een clnrragout als tussengerecht.
RUSSISCHE EIEREN
4 hardgekookte eieren,
wat mayonaise,
tomaat,
slabladeren,
50 gram gepelde garnalen of een andere vis
soort,
peterselie,
Vier éénpersoonsschaaltjes of een grotere platte
schaal bedekken met gewassen slabladeren.
De eieren pellen, doormidden sniiden en met
de platte kant naar beneden op de sla leggen.
De eierhelften bedekken met mayonaise. Het ge
heel garneren met garnalen of stukjes vis. plakjes
tomaat en gehakte peterselie.
EIERRAGOUT
4 hardgekookte eieren,
50 gram bacon,
50 gram boter of margarine,
50 gram bloem,
2 kopjes water met een bouillonblokje,
zout, peper, peterselie en een scheutje melk.
De bacon fijnsnijden en even zachtjes bakken.
De boter of margarine toevoegen en laten smelten.
De bloem erdoor mengen. Bij gedeelten en onder
Nu de lente is gekomen, die de winter overwon
Zingen bonte zangers blijde in de zoele lentezon.
Welkom schone lentedagen, welkom tijd van zon
en zang
Die hier alles doet ontwaken na een winter guur
en bang.
Schuchter beurt de kleine crocus 't open kelkje
naar omhoog.
't Is de macht van zon en warmte, die haar tot de
bloei bewoog.
Hoger stijgt de zonnewagen, schoner aan de
hemeltrans
En de blanke hemelkoepen schittert weer in
nieuwe glans.
Opgewekter gaan de oudjes langs het
kronkelende pad
En zij dragen in hun handen als het waar
een nieuwe schat.
In de groene, malse weiden stoeit en springt straks
't jonge vee.
In de sloten zingen zangers klepperend
het feestlied mee.
Alles prijst en looft de Schepper, die het al
om niet ons schenkt
En in liefde en ontferming aan zijn mens en
wereld denkt.
Want hij is het, die de vreugde nog vernieuwt
in ons bestaan,
Daarom zingen aard en hemel blijde van
zijn grote daan.
Ja, de zangtijd is gekomen, allerwege rijst het lied
En 't voorspelt ons nog veel schoner,
rijker toekomst in 't verschiet.
Als de Lente eens zal komen, die voor immer
blijven zal
Op een nieuwe schone aarde, waar geen leed
en ongeval
En geen zonden zullen wezen, waar het nimmer
winter wordt,
Waar de stroom van licht en liefde alle leven
overstort.
Middelburg. J. VENDEVIELLE.
goed roeren het water met het bouillonblokjes bij
de massa schenken. De saus telkens laten doorko
ken alvorens nieuw vocht toe te voegen. De eieren
aan stukjes snijden en door de saus mengen. Ver
volgens de ragout op smaak afmaken met een
scheutje melk, fijngehakte peterselie en desge
wenst peper en zout.
Schelpen of een vuurvaste schaal dun invetten
met boter of margarine en zó vullen met ragout,
dat deze ongeveer een halve centimeter onder de
rand blijft. Hierover een dun laagje paneermeel
strooien en hierop enige klontjes boter leggen, de
schelnen of schaal in een hete oven snel een bruin
korstje geven in 10 minuten. Opdoen met als gar
nering een toefje peterselie.
WILT U de tweede paasdag liever niet met
oud brood op tafel komen, maak dan „snee
tjes k la minute".
Sniid hiervoor het oudbakken brood in dunne
sneetjes. Maak van elk sneetje twee driehoekjes
rooster dit lichtbruin en besmeer ze met boter of
margarine. Bedek ze met; nlakjeq hardgekookt ei
en nlakjes tomaat. Spuit hierop een toefje mayo
naise.
CEN fris nagerecht zal zeker worden gewaar
deerd. Hiervoor kunnén wij U gevulde sinaas
appelen met vruchten aanbevelen.
Benodigd
3 grote sinaasappelen,
2 bananen,
1 blik.ie kersen van on omveer 280 gram,
citroensap en basterdsuiker.
De kersen on een zeef laten uitlekken. De si
naasappelen balveren. Met een mesje het vrucht
vlees vlak onder de schil )o~ snijden. Vervolgens
partje voor partje ér uitsnijden. De partjes een
keer doorsnijden en ontpitten. De bananen in
plakjes sniiden. Sinaasappels, kersen en bananen
dooreenmengen. De vruchten op smaak afmaken
met citroensap en desgewenst wat basterdsuiker.
Het vruchtenslaatje over de uitgeholde halve si
naasappelen verdelen.
Als garnering kan er wat stijfgeslagen slagroom
worden gebruikt. De gevulde sinaasappelen op
dienen op glazen schaaltjes.
WILT U een taart, die altijd lukt, probeer dau
eens een Abrikozentaart zonder oven.
Onderstaand recept is voldoende voor een cake
vorm van 11 x 20 cm.
Benodigd
250 gram gedroogde abrikozen,
Va liter water,
100 gram suiker,
250 gram lange vingers,
1 klein flesje slagroom,
2 Va eetlepel poedersuiker,
wat citroensap.
De abrikozen wassen en een nacht in het water
weken: De vruchten in het week water gaar koken
in ongeveer 20 minuten k een half uur.
De abrikozen laten uitlekken, door een zeef wrij
ven en vermengen met suiker en citroensap naar
smaak. Een cakeblik rondom voeren met boter
hampapier. Onderin een laagje lange vingers leg
gen. deze bedekken met abrikozenmoes. Het cake-
blik zo laag om laag vullen met koekjes en moes
de bovenste laag moet uit lange vingers b°s+aan.
De abrikozentaart zo mogelijk één dag laten staan*
De taart kerèn. De slagroom stijf kloppen en op
smaak maken met gezeefde poedersuiker. De abri
kozentaart garneren met slagroom.
UOOR hen, die het zoeken in kleine gebakjes,
willen wij een recept voor „Harde Wenertjes"
geven.
Benodigd
200 gram bloem,
150 gram boter,
100 gram witte basterd suiker,
een pakje vanillesuiker,
iets zout. (voor de garnering pot jam, 75 gram
poedersuiker, een weinig citroensap en een eet
lepel water.
Zeef bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout
samen in een kom. Snijd met twee messen er de
boter door heen en kneed alle ingrediënten tot een
stevige bal. Rol op een met bloem bestoven aan
recht het deeg met een deegrol of fles uit tot een
lap van ongeveer V2 cm dikte en bak ze in een
matig hete oven goudbruin in ongeveer 15 minu
ten.
Besmeer de helft van de koekjes met jam en
bedek deze met de andere helft. Maak van de poe
dersuiker, citroensap en water glazuur en bedek
daarmee de gebakjes. Direct na het glaceren' ver
sieren met een stukje geconfijte kers of een wei
nig jam.
BOVENSTAANDE was de titel van het programma, dat de leden van de afdeling Kruiningen van
de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen op hun jaarlijkse Bonte Avond voor het voet
licht brachten. Het programma werd geheel door eigen krachten verzorgd en zelfs de t°kst van de
verschillende programma-onderdelen was door de presidente, mevrouw Baarens, geschreven.
Het talrijke publiek, waaronder ook de echtgenoten van de leden, heeft zich kostelijk geamu
seerd. Men zag hoe plattelandsvrouwen en meisjes hun dag begonnen.
Zij kozen zich bij de kapper een bepaalde kleur haar, die bij hun innerlijk paste.
Vrouwen uit Waarde belandden op een terrasje voor het Albergo Paradiso, ergens in Italië.
De leidster bestelde aan de hand van een boek ie kordaat ijs, koffie en wiin. terwiil de dienster de
enige vrouw in klederdracht bewonderde vanwege haar mooie costuum. Deze laatste was er niet
bijster op gesteld, dat de dienster telkens het woord „bella" gebruikte en zei met nadruk, dat zij gee®
„Bella" heette. Plattelandsvrouwen togen verder ter markt en bezochten een tentoonstelling van
moderne kunst.
tyOORTS werden er 24 beroepen uitgebeeld, de heren mochten raden. Elk van hen kreeg een for
mulier om in te vullen. Het was h^us niet zo eenvoudig. De beroepen begonnen allen met een
letter uit het alfabet en behalve Q en X waren al e letters vertegenwoordigd. Slechts twee heren had-
den alle beroepen goed geraden. Deze beroepenshow was bijzonder goed uitgedacht.
Tegen het eind van de avond gingen wij met Catootje naar 'e botermarkt.
Het was een zeer geslaagde biieenkomst en het meest waardevolle element was wel. dat er zoveel
leden hun medewerking gaven. Wel vijftig dames kwamen op het podium. Niet slechts de jongere
leden werkten mee, doch ook heel wat oudere dames.
WANNEER men samen „iets" doet, wordt de band onderling in belangrijke mate versterkt, het
geen de afdeling zeker ten goede komt.
Misschien is dit voorbeeld een stimulans voor andere afdelingen om met een groot aantal leden
iets te ondernemen. Zegt u vooral niet: „zoiets is bij ons niet mogelijk, want er schuilen in iedere
afdeling talenten, die alleen op ontdekking wachten om zich te ontplooien.
In een tijd als de onze waarin velen door film en televisie passief zijn ingesteld is het buiten
gewoon nuttig om de zelfwerkzaamheid aan te moedigen. Immers het „zelf doen" schenkt een veel
groter voldoening, dan het passief kijken naar wat anderen ons op het witte doek of het televisie
scherm voorschotelen.