<"Deer de <^Orouw ONZE ONDERVOEDE WERELD Niet langer de mannen uit de keuken verbannen IN ROME IS HEI OOK NIE7 ALLES 273 VAN ONDER REDACTIE MEVROUW L. N. HUIJSMAN-GRIEP VB IJ DAG 2 2 MAART 1063 ttiititi.itiiii VArf HKT PLATTELAND CEN vrouw kan nooit eens lekker uitzieken" is de klacht van vele huisvrouwen, die een „griepje" tof een andere krankheid hebben opgelopen. Met hun 37.7 of een streepje hoger slaan zij resoluut de dekens op, glippen wat onzeker in hun slippers, kruipen rillerig in een gewatteerde ochtendjas om tenslotte ietwat wankelend in de keuken te belanden. Volgens eer en geweten kunnen zij daar geen uur langer meer worden gemist, want manlief, hoe uitsloverig hij ook moge zijn, brengt letterlijk niets terecht van de maaltijden, die hij tracht te bereiden. Eigenlijk kunnen zij het de „stumperd" niet eens kwalijk nemen, want zijn moeder heeft hem nooit iets van dien aard geleerd. Zij had een dienstbode plus een werkster voor de vrijdag. Geen haar op haar hoofd heeft er aan gedacht, dat de schoondochters het zonder hulp zouden moeten stellen, die als zij „onder de wol" moesten, geen Sien of Katrien achter de hand zouden hebben om voor de middagpot te zorgen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zoals er natuurtalenten op de schaats als onze Sjoukje bestaan er, zij het sporadisch, natuurkooktalenten onder de mannen te vinden zijn. Doch dit zijn uitzondering, die de regel bevestigen. De miljoenen „gewone" mannen dienen dus eerst te worden geschoold, willen zij met succes de pollepel hanteren. /"NNLANGS werd de vrouwelijke bevolking van Oost-Zuid-Beveland verrast door het volgende bericht in de plaatselijke bladen: „OP 4 FEBRUARI 1963 BEGINT IN DE LANDBOUWHUISHOUDSCHOOL TE KRUININGEN EEN KOOKCURSUS SPECIAAL VOOR MANNEN". Misschien zal een deel van de mannelijke bevolking de krant dichtgevouwen hebben om vervolgens schuchter de kamer te verlaten uit vrees, dat „moeder de vrouw" hem naar die kookcursus sturen zou. Doch er waren ook dapperen onder, die zich enthousiast als cursist lieten inschrijven. Maandag 4 februari om kwart voor zeven in de avond stonden de eersten al op de stoep van de school, uitgerust met schort en pannelappen in de verwachting wat meer inzicht te krijgen in de wijze, waarop de huisvrouw een maaltijd bereidt. Gewapend met dit inzicht zullen zij voortaan in staat zijn de echtgenote bij ziekte, ongeval ofafwezigheid in de keuken te vervangen. "p\E cursisten vertegenwoordigen verschillende beroepen. Wij vinden er naast de bakker, de melkhan- delaar en de concierge van de school ook boekhouders en onderwijzend personeel. Na een inleiding en bespreking van de klaar te maken maaltijd, kwamen de schorten tevoorschijn, waarna men enthousiast begon. Tijdens deze eerste les was de stemming prima en momenteel zijn noch stemming, noch enthousiasme verminderd. Integendeel, zij zijn toegenomen. De maaltijden zijn eenvoudig, smakelijk en afwisselend. Er wordt aandacht besteed aan verschillende soepen, groenten en vla's. De heren leren hoe men de „piepers" gaar en mooi droog kookt, zij maken nassi-goreng en macaronischotels, braden vlees, kip en vis. Zij raken dus van vele markten thuis. De belangstelling voor deze primeur in Oost-Zuid-Beveland is zo groot, dat een eventuele vervolg cursus reeds in overweging is genomen. (De gegevens betreffende deze cursus kregen wij door van een insider). VELE reislustige landgenoten maken zich op, dit jaar de „eeuwige stad" te bezoeken, zoals tien duizenden toeristen dit in voorgaande jaren heb ben gedaan. Een vakantie in Rome is voor velen „je van het" en ik zou niet graag het tegendeel be weren. Een beetje anders wordt het, wanneer je als Hol lander of liever gezegd als Hollandse huisvrouw om de een of andere reden gedwongen wordt de „eeuwige stad" als „woonstede" te aanvaarden. Het schijnt daar de huisvrouwen heel wat hoofd brekend te kosten de eindjes aan elkaar te knopen, want het leven is er schrikbarend duur. Een Hol lander, die reeds een jaar of zes in Rome woont, schreef kort geleden in een van onze grote dag bladen, dat hij voor zijn flat van vijf kleine kamers met een bad, dat hij zelf liet aanlegen, een dikke driehonderd zestig gulden per maand betaalt. Deze huur wordt met ingang van april a.s. ruim twee maal zo hoog. Geen der kamertjes biedt gelegen heid tot verwarming, zodat het in de afgelopen win ter soms in huis niet warmer werd dan twee of drie graden boven nul. De groente is haast niet te be talen. Normaal kost een ons spuitjes 30 cent, maar tengevolge van de barre winter is de prijs opge lopen tot twee kwartjes per ons. Rode kool wordt uit Nederland ingevoerd en is alleen in luxe zaken te krijgen. Een onsje rode kool kost een gulden. Gele wortelen worden betaald met f 1,40 per kilo. Doodgewoon rundvlees kost bijna een gulden per ons, biefstuk een slordige duit meer en echte kip, die op een boerenerf heeft rondgescharreld acht gulden per kilo. Laten wij niet menen dat de sinaasappelen en citroenen er te geef zijn, al zijn zij produkten van eigen bodem. Een citroentje wordt met vijftien cent en een kilo goede sinaasappelen met twee gulden per kilo betaald. Een kippetje in echte boter braden zal de huis vrouw niet in haar hoofd halen, want voor een onsje boter moet zij vijf kwartjes neertellen. Voor twee kwartjes kan zij een ons margarine kopen. Al die onsjes-artikelen worden „bruto" geleverd. Dit betekent, dat de klant 100 gram betaalt, doch in werkelijkheid maar 90 gram boter, rode kool, ham, enz. mee naar huis neemt. In Italië staat de wet namelijk toe, dat het papier wordt meegewogen tot een maximum van 10 gram. De winkelier, die be neden dit maximum blijft, moet nog ontdekt worden. Bovengenoemde Hollander vond dan ook, dat de Hollandse huisvrouw geen reden tot klagen heeft als zij voor een pond spruitjes acht dubbeltjes per pond moest neertellen en evenveel voor een pond witlof. Volgens hem komen wij er met een koopje af. Het is maar net hoe je het bekijkt. Volgende week wederom halve vrouwen pagina (Red.). Een gezonde voeding voor moeder en kind, voor duizenden volwassenen en; kinderen, is mogelijk door het moes tuinproject van de NOVIB, Nederlandse bijdrage in de wereldactie tegen de honger. ANTI HONGERWEEK MILJOENEN en miljoenen mannen, vrouwen en kinderen kunnen geen voldoende en goed voedsel verkrijgen om zich te voeden. Indien men bedenkt wat dat wil zeggen in termen van menselijk lijden en econo mische ellende, dan is dit een van de belangrijkste feitelijke gegevens in de wereld van vandaag. De maatregelen die nodig zijn om het voedselpro bleem op te lossen kunnen niet met succes door één land of een kleine groep van landen worden ondernomen. De aard van het voedselprobleem brengt met zich mee, dat het zowel een nationaal als een internationaal vraagstuk is en de programma's ter oplossing van dit vraagstuk moeten dan ook zowel nationaal als internationaal zijn. Honger en ondervoeding eerbiedigen geen grenzen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft een Anti-Honger-Actie (Free dom from Hunger Campaign) op wereldschaal georganiseerd, welke op 1 juli 1960 officieel door Dr. B. R. Sen, directeur-generaal van de FAO werd gelanceerd. De Actie, welke vijf jaar duurt, berust nood zakelijkerwijs op een gezamenlijke inspanning van alle regeringen, de Verenigde Naties en zijn ge specialiseerde organen, niet-gouvernementele organisaties, sociale en beroepsgroeperingen, indus triële- en commerciële ondernemingen en particulieren over de gehele wereld. Het voornaamste doel van de Actie is de totstandkoming van een wereldwijd inzicht, dat een onafgebroken be strijding van ondervoeding en verkeerde voeding in de wereld op grote schaal mogelijk zal maken. Hiertoe zal niet alleen een veel grotere financiële en technische bijstand van de zijde van de ontwikkel de landen nodig zijn, maar ook een dienovereenkomstig grotere en krachtiger inspanning van de zijde van de ontwikkelingslanden zelf. De Anti-Honger-Actie is de gecoördineerde inspanning van alle landen en alle volken om honger en ondervoeding uit de wereld te bannen. Nederland draagt reeds sinds 1960 zijn steentje bij. In de rij der volken mogen ons land en ons volk met ere worden vermeld, hetgeen voor de toekomst verplichtingen schept. Noblesse oblige. Anti-Honger-Actie is een appèl op onze verantwoordelijkheid. Het gironummer 100200 is een mogelijkheid om deze verantwoordelijkheid te beleven.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1963 | | pagina 27