an liet ^Pla Wat geven wij met Oudejaarsavond 1059 ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN-GRIEP 0' OUDEJAARS-AVONDGEDACHTEN VRIJDAG 2 1 DECEMBER 1963 I\E gasten waren op tijd en het beloofde een ge- zellige boel te worden. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Zelfs op de kerstboom viel niets aan te merken. Niet overladen, maar juist zó ver sierd, dat het heel smaakvol aandeed. Voor elk van de gasten was een kleine, met zorg gekozen verrassing. Magda genoot. Zij had er wel wat geld tegenaan gegooid, maar toen zij Eric heel opge wekt tegen Kees van Duren hoorde zeggen, dat hij zo best geweest was met die Amerikaanse tex- tielaandelen, voelde zij geen spoor van spijt. Als er extra geld binnen kwam, kon er ook extra wor den uitgegeven. Wat had je eraan als je het geld oppotte? Het leven ging toch al veel te vlug voor bij. Je moest het er maar van nemen als het nog kon. Het diner werd een succes. De mannen waren niet karig geweest met hun complimentjes. Magda had wel gezien, dat de vrouwen af en toe een tikje afgunstig haar kant uitkeken. Het succes werd haar natuurlijk niet gegund. Echt iets voor vrou wen. Gré Kelderman was grof geweest, want toen het gesprek op de wintersport kwam, had die er zo maar pardoes uitgeflapt, dat die wintersport niets meer of minder was dan een huwelijksmarkt. Dat had zij opgevat als een sneer op Wil. Die was twee-en-twintig en niet verloofd. Niet uit gebrek aan kansen, o neen, maar Wil was een gewiekste meid, die goed uit haar doppen keek vóór zij met iemand in zee ging. Bovendien was zij nog niet afgestudeerd. URIJ laat gingen de gasten weg. Nogeens werd de gastvrouw door de mannen uitbundig ge prezen. Nauwelijks was de deur in het slot ge vallen of Magda vroeg stralend„Vond je het niet enig? De vrouwen zijn haast van nijd gebarsten". „Het was voortreffelijk", gaf hij grif toe. „Nou, al heb ik dan geen nerts of een Mer cedes, zij moeten maar zien dat zij mij dit nadoen". „Het zal een aardige duit gekost hebben", zei hij zakelijk. „Wat geeft het, nu jij zo goed met die aandelen geweest bent. Het is geen knoop van je jas'". „Mens, dacht je nu heus, dat het allemaal waar was wat ik tegen Kees gezegd heb. Ik wilde ook eens opscheppen. Er is wel wat aan die aandelen verdiend, maar ze zijn te vroeg verkocht. Ik had er nog wel tweeduizend pop beter van kunnen worden als ik ze drie weken langer had gehou den". Had hij dat nu maar niet gezegd, want nu kregen zij op de late avond nog ruzie op de koop toe. Misschien was de wijn naar haar hoofd ge stegen, want ze flapte er veel te veel uit. Ze zei zelfs, dat hij een sukkel was en het nooit zou leren om behoorlijk zaken te doen. Dat nam bij niet en verweet haar, dat zij een gat in de hand had en je als man nooit genoeg verdienen kon om zo'n vrouw tevreden te stellen. Gelukkig was Bertha vertrokken, anders was zij er nog getuige van geweest, dat mevrouw snik kend naar boven holde. IfEES van Duren zei onder het naar huis rijden tegen zijn wederhelft, dat hij nog nooit in zijn leven kalkoen gegeten had met zo'n bijzondere vulling, dat Magda een gedistingeerde gastvrouw was en zich wist te kleden. Mien was fel jaloers geworden en had precies gezegd waar het op stond. Zij had aan tafel al gemerkt, dat hij liever naar Magda keek dan naar haar... Jan Kelderman had het ook al verbruid. Met vrouwen kon je niet te voorzichtig zijn. Hij had er niks mee bedoeld töen hij zei, dat die Magda zulk prachtig haar had en er zo goed uitzag. „Èen nieuwe spoeling, had Gré eesnibd. „Ik zal het ook eens proberen, kijken wat je zegt". „O, kind, niets voer jou", had hij haar toegevoegd. Het was op een ruzie uitgelopen. De schoonzusters hadden er tegen elkaar hun gal over uitgespuwd, dat Magda met geld smeet. Het scheen niet op-te kunnen en Eric kon er voor opdraaien. Zo was de stemming na het „geslaagde" kerst diner. )P de laatste avond van het jaar willen de meeste huisvrouwen nog eens extra uit hun slof schieten en iets lekkers op tafel brengen. In vele gezinnen wordt de avondboterham vervangen door olie bollen of als er een wafelijzer in huis is, worden er wafels gebakken. Vele baksters klagen dat zij de oliebollen niet luchtig genoeg kunnen krijgen en vragen zich af of zij te weinig gist hebben gebruikt. Een volgende maal zullen zij het eens met enige grammen meer gist proberen. Laten zij echter hiermee niet te royaal zijn, daar dit de smaak van de oliebollen niet ten goede komt. Dikwijls wordt het beslag te kort geklopt. Als u onderstaand recept en bereidingswijze nauwkeurig opvolgt, hebt u alle kans luchtige oliebollen op tafel te brengen. Benodigd 4 ons tarwebloem, 30 gram gist, ongeveer 4% dl 4% theekopje) lauwwarme melk, 2 ons rozijnen (wat sucade naar smaak), wat citroensap en geraspte citroenschil, 3 zure appelen, 2 eieren, wat zout, olie om in te bakken. Voeg bij het meel zoveel lauwe melk, dat het meel niet meer stuift. Roer mét een flinke garde de klontjes uit dit beslag. Voeg er de overige melk, de goed gewassen rozijnen, gesnipperde sucade, fijn ge snipperde appelen en desgewenst citroensap en citroenrasp toe- Meng vooraf de gist met wat lauwe melk en suiker en laat dit mengsel een kwartiertje op een lauw plaatsje rijzen. Klop de eieren en meng ze door het beslag. Klop dit beslag met een grote garde of houten lepel minstens een kwartier. Voeg daarna het gistmengsel toe en klop dit nog eens goed door het beslag. Laat dit dichtgedekt op een lauw. warme plaats 3 kwartier a één uur rijzen. Maak in die tussentijd de olie in de daarvoor bestemde pan of ijzeren potje zo heet, dat de blauwe damp er afkomt. Doe er dan het beslag met behulp van twee lepels in kleine hoeveelheden in en laat de oliebollen lichtbruin en gaar worden (5 k 7 minuten). Pro beer of ze gaar zijn door er met een breinaald of een vork in te prikken. Deze moet er droog uit komen. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op grauw papier uitdruipen. Daarna met poedersuiker bestrooien. (Zorg er voor, dat de olie onder het bakken niet te heet wordt, daar de bollen dan zouden branden.) VOELT U meer voor de gewone avondboterham doch speciaal gebak voor bij de koffie of thee, bakt U dan eens wat sneeuwballen. Benodigd voor ongeveer 40 stuks: 4 dl (4 theekopjes) water, iets zout, een half pond tarwebloem, een ons boter, een ons kren ten of rozijnen, 7 grote eieren, wat poedersui ker, slaolie om in te bakken- Breng het water met de boter en het zout aan de kook. Strooi er roerende de gezeefde bloem in en blijf roeren tot het deeg als een bal van de pan loslaat. Neem het deeg van het vuur en roer er één voor één de eieren door. Vermeng het deeg op het laatst met een paar vlugge slagen met de goed gedroogde krenten of rozijnen. Maak de slaolie in een diep pannetje zo heet, dat de blauwe damp er af komt, draai het gas wat lager, doe tamelijk kleine deegballetjes in de olie en bak ze gaar in ongeveer 7 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de olie, laat ze op grauw papier uitdruipen en bestrooi ze na afkoeling met poedersuiker. Wafelen. IN een oud kookboek voor banketbakkers vond ik het volgende wafelbakrecept Neem op een pond tarwebloem en een half pond boter 6 eieren. Wrijf of rasp een beschuit fijn en doe ze door het onbeslagen meel. Klop de eieren en roer deze door de bloem en de fijngemaakte be schuit. Maak een halve liter melk lauwwarm en giet hiervan telkens een kopje bij het beslag, ter wijl het beslag met een houten lepel wordt geklopt. Voeg daarna de gesmolten boter bij het beslag. Klop nog een kwartier en voeg daarna 25 gram gist, die vooraf met wat suiker en lauwwarme melk is weggezet, bij het beslag. Voeg nog een dessertlepel broodsuiker toe en laat alles anderhalf uur rijzen- Vóór men gaat bakken voegt men een theekopje koud water toe. Het wafelijzer goed heet maken vóór men er het beslag in doet. PIKANTE SLAATJES VELE mensen, die oud- en nieuwjaar houden ver langen omstreeks middernacht naar iets wat fris smaakt. Een of ander slaatje is zeer welkom Wij laten hier enkele recepten volgen, die tevoren kunnen worden klaargemaakt, zodat de huisvrouw van een rustige oudejaarsavond kan genieten. Aan te bevelen is het slaatje op kleine bordjes of in glazen schaaltjes te serveren. Pikante sla. 60 gram macaroni, 100 gram gekookte, boter ham. of tongworst, 200 gram tomaten, 4 eet lepels slasaus, enkele druppels aroma. Kook de macaroni gaar in ruim water met zout. Stort ze op een vergiet en spoel ze af met koud water. Snijd de macaroni in kleine stukjes en ver meng ze met de fijngesneden worst en tomaten. Roer er de slasaus door. Verdeel de massa in even zovele porties als. er gasten zijn. Leg een paar sla blaadjes op ieder bordje, doe hierop het slaatje en garneer dit met schijfjes augurk en smalle reepjes tomaat- Deense sla. Een ons gekookte worst, 4 ons gekookte sper- cieboontjes, 4 gekookte aardappelen, 4 eetlepels slasaus. Snijd de worst, de sperciebonen en de aardappelen in kleine stukjes en vermeng deze met de slasaus. Ga verder te werk als bij de pikante sla. U kunt deze sla desgewenst met ei en tomaat garneren. Straks gaat het oude jaar met stille trom 't Heeft afgedaan voor goed, 't komt nooit weerom. Staan w'even stil om aan onszelf te vragen Hoe vulden w'in het afgelopen jaar de dagen? Nam 't werk ons al te veel soms in beslag Jachtten wij voort van d'een naar d'and're dag? Hadden- wij volop aandacht voor de kind'ren Of moesten zij bij 't werk ons liefst niet hind'ren? Brachten wij onze zieken echt bezoek Of keken w'af en toe slechts om de hoek? Namen wij tijd om onze geest te ontspannen Of was ons hoofd steeds te bezet met plannen? Wij hebben 't allemaal zo vreeslijk druk. Maar gaat dit niet ten koste van 't geluk? Laat ons toch door de drukte niet vergeten: De jaren zijn voorbij voordat wij 't weten. Straks gaat het oude jaar met stille trom 't Heeft afgedaan voor goed, 't komt nooit weerom. Engelse sla. Een half pond gebraden vlees, 4 gekookte aard appelen, een zachtzure appel, 2 augurkjes, 3 zure uitjes, 6 eetlepels slasaus, 2 hardgekookte eieren, een theelepel mosterd, aroma en peter selie. Snijd vlees, augurkjes, uitjes, appel en aardap pelen zeer fijn. Roer hierdoor de slasaus en maak het geheel op smaak af met mosterd en aroma. Verdeel het mengsel over de bordjes en garneer met in partjes gesneden hardgekookt ei en een en kel takje peterselie. Gemarineerde asperges. een blik asperges V-> liter), een theekopje azijn, peper en aroma, een tube mayonnaise, een ons worst of ham. Laat de asperges op een vergiet goed uitlekken en snijd ze hierna in drieën. Doe de azijn in een kom, roer er wat peper en aroma door, leg hierin de asperges en bedruip ze af en toe met het vocht Haal de asperges na ongeveer een kwartier uit de marinade, verdeel ze netjes over de bordjes. Ver volgens bespuit U de ene kant van de asperges met mayonnaise, terwijl de andere kant gegarneerd wordt met een randje fijngesneden worst or ham,

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1962 | | pagina 11