an liet ^Pla
Wat geven wij met Oudejaarsavond
1059
ONDER REDACTIE
VAN
MEVROUW L. N. HUIJSMAN-GRIEP
0'
OUDEJAARS-AVONDGEDACHTEN
VRIJDAG 2 1 DECEMBER 1963
I\E gasten waren op tijd en het beloofde een ge-
zellige boel te worden. Alles was tot in de
puntjes verzorgd. Zelfs op de kerstboom viel niets
aan te merken. Niet overladen, maar juist zó ver
sierd, dat het heel smaakvol aandeed. Voor elk
van de gasten was een kleine, met zorg gekozen
verrassing. Magda genoot. Zij had er wel wat geld
tegenaan gegooid, maar toen zij Eric heel opge
wekt tegen Kees van Duren hoorde zeggen, dat
hij zo best geweest was met die Amerikaanse tex-
tielaandelen, voelde zij geen spoor van spijt. Als
er extra geld binnen kwam, kon er ook extra wor
den uitgegeven. Wat had je eraan als je het geld
oppotte? Het leven ging toch al veel te vlug voor
bij. Je moest het er maar van nemen als het
nog kon.
Het diner werd een succes. De mannen waren
niet karig geweest met hun complimentjes. Magda
had wel gezien, dat de vrouwen af en toe een tikje
afgunstig haar kant uitkeken. Het succes werd
haar natuurlijk niet gegund. Echt iets voor vrou
wen. Gré Kelderman was grof geweest, want toen
het gesprek op de wintersport kwam, had die er
zo maar pardoes uitgeflapt, dat die wintersport
niets meer of minder was dan een huwelijksmarkt.
Dat had zij opgevat als een sneer op Wil. Die was
twee-en-twintig en niet verloofd. Niet uit gebrek
aan kansen, o neen, maar Wil was een gewiekste
meid, die goed uit haar doppen keek vóór zij met
iemand in zee ging. Bovendien was zij nog niet
afgestudeerd.
URIJ laat gingen de gasten weg. Nogeens werd
de gastvrouw door de mannen uitbundig ge
prezen. Nauwelijks was de deur in het slot ge
vallen of Magda vroeg stralend„Vond je het niet
enig? De vrouwen zijn haast van nijd gebarsten".
„Het was voortreffelijk", gaf hij grif toe.
„Nou, al heb ik dan geen nerts of een Mer
cedes, zij moeten maar zien dat zij mij dit nadoen".
„Het zal een aardige duit gekost hebben", zei hij
zakelijk.
„Wat geeft het, nu jij zo goed met die aandelen
geweest bent. Het is geen knoop van je jas'".
„Mens, dacht je nu heus, dat het allemaal waar
was wat ik tegen Kees gezegd heb. Ik wilde ook
eens opscheppen. Er is wel wat aan die aandelen
verdiend, maar ze zijn te vroeg verkocht. Ik had
er nog wel tweeduizend pop beter van kunnen
worden als ik ze drie weken langer had gehou
den".
Had hij dat nu maar niet gezegd, want nu
kregen zij op de late avond nog ruzie op de koop
toe. Misschien was de wijn naar haar hoofd ge
stegen, want ze flapte er veel te veel uit. Ze zei
zelfs, dat hij een sukkel was en het nooit zou
leren om behoorlijk zaken te doen. Dat nam bij
niet en verweet haar, dat zij een gat in de hand
had en je als man nooit genoeg verdienen kon om
zo'n vrouw tevreden te stellen.
Gelukkig was Bertha vertrokken, anders was zij
er nog getuige van geweest, dat mevrouw snik
kend naar boven holde.
IfEES van Duren zei onder het naar huis rijden
tegen zijn wederhelft, dat hij nog nooit in zijn
leven kalkoen gegeten had met zo'n bijzondere
vulling, dat Magda een gedistingeerde gastvrouw
was en zich wist te kleden. Mien was fel jaloers
geworden en had precies gezegd waar het op
stond. Zij had aan tafel al gemerkt, dat hij liever
naar Magda keek dan naar haar...
Jan Kelderman had het ook al verbruid. Met
vrouwen kon je niet te voorzichtig zijn. Hij had
er niks mee bedoeld töen hij zei, dat die Magda
zulk prachtig haar had en er zo goed uitzag. „Èen
nieuwe spoeling, had Gré eesnibd. „Ik zal het ook
eens proberen, kijken wat je zegt". „O, kind, niets
voer jou", had hij haar toegevoegd. Het was op
een ruzie uitgelopen. De schoonzusters hadden er
tegen elkaar hun gal over uitgespuwd, dat Magda
met geld smeet. Het scheen niet op-te kunnen en
Eric kon er voor opdraaien.
Zo was de stemming na het „geslaagde" kerst
diner.
)P de laatste avond van het jaar willen de meeste huisvrouwen nog eens extra uit hun slof schieten
en iets lekkers op tafel brengen. In vele gezinnen wordt de avondboterham vervangen door olie
bollen of als er een wafelijzer in huis is, worden er wafels gebakken.
Vele baksters klagen dat zij de oliebollen niet luchtig genoeg kunnen krijgen en vragen zich af of zij
te weinig gist hebben gebruikt. Een volgende maal zullen zij het eens met enige grammen meer gist
proberen. Laten zij echter hiermee niet te royaal zijn, daar dit de smaak van de oliebollen niet ten
goede komt. Dikwijls wordt het beslag te kort geklopt. Als u onderstaand recept en bereidingswijze
nauwkeurig opvolgt, hebt u alle kans luchtige oliebollen op tafel te brengen.
Benodigd 4 ons tarwebloem, 30 gram gist, ongeveer 4% dl 4% theekopje) lauwwarme melk,
2 ons rozijnen (wat sucade naar smaak), wat citroensap en geraspte citroenschil, 3 zure appelen,
2 eieren, wat zout, olie om in te bakken.
Voeg bij het meel zoveel lauwe melk, dat het meel niet meer stuift. Roer mét een flinke garde de
klontjes uit dit beslag. Voeg er de overige melk, de goed gewassen rozijnen, gesnipperde sucade, fijn ge
snipperde appelen en desgewenst citroensap en citroenrasp toe- Meng vooraf de gist met wat lauwe
melk en suiker en laat dit mengsel een kwartiertje op een lauw plaatsje rijzen. Klop de eieren en meng
ze door het beslag. Klop dit beslag met een grote garde of houten lepel minstens een kwartier. Voeg
daarna het gistmengsel toe en klop dit nog eens goed door het beslag. Laat dit dichtgedekt op een lauw.
warme plaats 3 kwartier a één uur rijzen. Maak in die tussentijd de olie in de daarvoor bestemde pan
of ijzeren potje zo heet, dat de blauwe damp er afkomt. Doe er dan het beslag met behulp van twee
lepels in kleine hoeveelheden in en laat de oliebollen lichtbruin en gaar worden (5 k 7 minuten). Pro
beer of ze gaar zijn door er met een breinaald of een vork in te prikken. Deze moet er droog uit
komen. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op grauw papier uitdruipen. Daarna
met poedersuiker bestrooien.
(Zorg er voor, dat de olie onder het bakken niet te heet wordt, daar de bollen dan zouden branden.)
VOELT U meer voor de gewone avondboterham
doch speciaal gebak voor bij de koffie of thee,
bakt U dan eens wat sneeuwballen.
Benodigd voor ongeveer 40 stuks:
4 dl (4 theekopjes) water, iets zout, een half
pond tarwebloem, een ons boter, een ons kren
ten of rozijnen, 7 grote eieren, wat poedersui
ker, slaolie om in te bakken-
Breng het water met de boter en het zout aan de
kook. Strooi er roerende de gezeefde bloem in en
blijf roeren tot het deeg als een bal van de pan
loslaat. Neem het deeg van het vuur en roer er
één voor één de eieren door. Vermeng het deeg op
het laatst met een paar vlugge slagen met de goed
gedroogde krenten of rozijnen. Maak de slaolie in
een diep pannetje zo heet, dat de blauwe damp er
af komt, draai het gas wat lager, doe tamelijk
kleine deegballetjes in de olie en bak ze gaar in
ongeveer 7 minuten. Haal ze met een schuimspaan
uit de olie, laat ze op grauw papier uitdruipen en
bestrooi ze na afkoeling met poedersuiker.
Wafelen.
IN een oud kookboek voor banketbakkers vond
ik het volgende wafelbakrecept
Neem op een pond tarwebloem en een half pond
boter 6 eieren. Wrijf of rasp een beschuit fijn en
doe ze door het onbeslagen meel. Klop de eieren en
roer deze door de bloem en de fijngemaakte be
schuit. Maak een halve liter melk lauwwarm en
giet hiervan telkens een kopje bij het beslag, ter
wijl het beslag met een houten lepel wordt geklopt.
Voeg daarna de gesmolten boter bij het beslag.
Klop nog een kwartier en voeg daarna 25 gram
gist, die vooraf met wat suiker en lauwwarme
melk is weggezet, bij het beslag. Voeg nog een
dessertlepel broodsuiker toe en laat alles anderhalf
uur rijzen- Vóór men gaat bakken voegt men een
theekopje koud water toe. Het wafelijzer goed heet
maken vóór men er het beslag in doet.
PIKANTE SLAATJES
VELE mensen, die oud- en nieuwjaar houden ver
langen omstreeks middernacht naar iets wat
fris smaakt. Een of ander slaatje is zeer welkom
Wij laten hier enkele recepten volgen, die tevoren
kunnen worden klaargemaakt, zodat de huisvrouw
van een rustige oudejaarsavond kan genieten. Aan
te bevelen is het slaatje op kleine bordjes of in
glazen schaaltjes te serveren.
Pikante sla.
60 gram macaroni, 100 gram gekookte, boter
ham. of tongworst, 200 gram tomaten, 4 eet
lepels slasaus, enkele druppels aroma.
Kook de macaroni gaar in ruim water met zout.
Stort ze op een vergiet en spoel ze af met koud
water. Snijd de macaroni in kleine stukjes en ver
meng ze met de fijngesneden worst en tomaten.
Roer er de slasaus door. Verdeel de massa in even
zovele porties als. er gasten zijn. Leg een paar sla
blaadjes op ieder bordje, doe hierop het slaatje en
garneer dit met schijfjes augurk en smalle reepjes
tomaat-
Deense sla.
Een ons gekookte worst, 4 ons gekookte sper-
cieboontjes, 4 gekookte aardappelen, 4 eetlepels
slasaus.
Snijd de worst, de sperciebonen en de aardappelen
in kleine stukjes en vermeng deze met de slasaus.
Ga verder te werk als bij de pikante sla. U kunt
deze sla desgewenst met ei en tomaat garneren.
Straks gaat het oude jaar met stille trom
't Heeft afgedaan voor goed, 't komt nooit weerom.
Staan w'even stil om aan onszelf te vragen
Hoe vulden w'in het afgelopen jaar de dagen?
Nam 't werk ons al te veel soms in beslag
Jachtten wij voort van d'een naar d'and're dag?
Hadden- wij volop aandacht voor de kind'ren
Of moesten zij bij 't werk ons liefst niet hind'ren?
Brachten wij onze zieken echt bezoek
Of keken w'af en toe slechts om de hoek?
Namen wij tijd om onze geest te ontspannen
Of was ons hoofd steeds te bezet met plannen?
Wij hebben 't allemaal zo vreeslijk druk.
Maar gaat dit niet ten koste van 't geluk?
Laat ons toch door de drukte niet vergeten:
De jaren zijn voorbij voordat wij 't weten.
Straks gaat het oude jaar met stille trom
't Heeft afgedaan voor goed, 't komt nooit weerom.
Engelse sla.
Een half pond gebraden vlees, 4 gekookte aard
appelen, een zachtzure appel, 2 augurkjes, 3
zure uitjes, 6 eetlepels slasaus, 2 hardgekookte
eieren, een theelepel mosterd, aroma en peter
selie.
Snijd vlees, augurkjes, uitjes, appel en aardap
pelen zeer fijn. Roer hierdoor de slasaus en maak
het geheel op smaak af met mosterd en aroma.
Verdeel het mengsel over de bordjes en garneer
met in partjes gesneden hardgekookt ei en een en
kel takje peterselie.
Gemarineerde asperges.
een blik asperges V-> liter), een theekopje
azijn, peper en aroma, een tube mayonnaise,
een ons worst of ham.
Laat de asperges op een vergiet goed uitlekken
en snijd ze hierna in drieën. Doe de azijn in een
kom, roer er wat peper en aroma door, leg hierin
de asperges en bedruip ze af en toe met het vocht
Haal de asperges na ongeveer een kwartier uit de
marinade, verdeel ze netjes over de bordjes. Ver
volgens bespuit U de ene kant van de asperges met
mayonnaise, terwijl de andere kant gegarneerd
wordt met een randje fijngesneden worst or ham,