w Organiseer de fruitpluk Goede werkvoorbereiding onmisbaar 747 TUINBOUW DINGEN VAN DE WEEK VRl-JDAG 31 AUGUSTUS 1963 ^E pluk van appels en peren gaat weer de aandacht vragen van de fruitteler. Er zijn dit jaar in Zeeland mensen die de vreugde van deze tijd niet ervaren omdat ze hun bedrijf hebben ver pacht. U weet hoe we daar over denken, zodat we daar thans niet verder op in zullen gaan. Wèl leek het ons nuttig nog eens enkele opmerkingen te maken over de problemen rond de oogst van appels en peren. Elk seizoen opnieuw zien we ook op de Zeeuwse veilingen nog partijen appels en peren die duide lijk de sporen van mishandeling tijdens de pluk vertonen. Dat is jammer, want het is niet nodig. „Goed fruit vraagt een zorgvuldige behandeling" lezen we wel eens in één van onze Zeeuwse veilingge bouwen. De teler is daarvan wel doordrongen maar hij zal er ook voor moeten zorgen dat de mensen die voor hem werken, evenveel verantwoordelijkheidsbesef voor dat werk hebben. Nu weten we wel dat dit niet zo eenvoudig ligt, zeker niet in deze tijd waarin we te maken hebben met een schaarste op de. arbeidsmarkt die zich zeker ook in de komende pluktijd zal doen gevoelen. kijken. Past dat nog wel op ons modern bedrijf? Is onze bedrijfsschuur wel ingesteld op efficiency, dat wil zeggen, kunnen we er vlot werken, liefst met klemsi eekwagens of misschien wel met een kleine heftruck? Het zijn zomaar verschillende gedachten dié naar voren komen maar die toch zo belangrijk kunnen zijn om een zeker efficiency te verkrijgen. Ze kunnen de plukprestatie ver hogen en juist een kleine verhoging per manuur kan van grote betekenis zijn om klaar te komen dii jaar. In onze moderne boomgaarden kunnen we veel plukken zonder ladder. Geef de mensen een pluk- slede waarbij ze de vruchten direct in de kist kunnen leggen. Plaatselijk wordt geëxperimen teerd met een verrijdbare plukstelling. Persoon lijk zien we hierin nog niet direkt mogelijkheden voor een toepassing op grote schaal, maar dit wil zeker niet zeggen dat er in sommige bedrijven geen kans zit voor een dergelijk apparaat achter de trekker. Praat er eens over met de deskundige van de Rijkstuinbouwvoorlichtingsdienst als u er wat in ziet voor uw bedrijf. Plukemmers zijn er in verschillende variaties te koop en gelukkig tonen de fabrikanten steeds meer dat ze begrip hebben voor de eisen die aan een dergelijk hulpmiddel bij de pluk worden ge steld. Dat het plukken zelf met de volle hand moet plaats vinden is wel algemeen bekend, maar het kan toch nuttig zijn uw mensen dat nog eens onder de aandacht te brengen. DOORPLUKKEN DEN punt dat we zeker niet mogen verwaar- lozen is dat van het doorplukken van het fruit. Vooral bij appels zal dat haast altijd nood zakelijk zijn. Het komt praktisch niet voor dat alle vruchten aan een boom tegelijk de gewenste grootte en kleur hebben. Doorplukken kan een belangrijke bijdrage tot kwaliteitsverbetering be tekenen. Bij het doorplukken hebben we ook te maken met het vaststellen van het tijdstip van plukken. Ook hiervoor is geen algemene regel aan te geven maar over het algemeen zouden we toch willen waarschuwen voor te vroeg plukken. Hier van zien we meestal geen al te beste resultaten. In de eerste plaats heeft de vrucht dan niet de kleur en smaak die ze zou kunnen hebben maar ook is het aantal kilo's dat wordt geoogst belang rijk kleiner dan het zou kunnen zijn. Een goede organisatie van de werkzaamheden is van grote betekenis op het fruitbedrijf. Soms kan met klemsteekwagens en een perron een belang rijke arbeidsbesparing bij laden en lossen worden verkregen. GOEDE INSTRUCTIE VOOROP moet staan een goede instructie van degene die voor ons werkt. De oude ver trouwde mensen weten wel hoe het moet maar de nieuwelingen moet het geleerd worden en er moet terdege toezicht op hun werk worden uit geoefend. Natuurlijk behoeft dat niet uit te lopen in vitten of muggezifterij, maar onze ervaring is toch dat mensen die voor ons moeten werken, wat het dan ook is, dat wel graag goed willen doen als het hen maar wordt verteld hoe ze het doen moeten en waarom ze het zo doen moeten. We gaan dus beginnen met ëen goede instruc tie voor onze plukkers en pluksters en als dat ge beurt zit het er zeker in dat het percentage vruch ten zonder-steel en gebutste vruchten niet zo groot zal zijn. Als het goed is komen deze trou wens helemaal niet meer voor. Een tweede punt is de organisatie van de pluk. Ook dat moet goed geregeld worden en ook hier bij hangt veel af van het organisatietalent van de ondernemer of degene die met de leiding is be last. Op de grote bedrijven zowel als op de kleine bedrijven kan dikwijls heel wat bereikt worden door een goede werkvoorbereiding. Het wil ons voor komen dat hieraan op sommige bedrijven wel eens wat mankeert. Dat er hierdoor onnodig heen en weer wordt gelopen en kostbare arbeids tijd verloren gaat. We voelen ons nooit zo erg gelukkig wanneer onze fruitbedrijven worden ver geleken met een industrie waar dan „fruit wordt gemaakt", zo gaat het niet in onze sector maar ergens zouden we die industrie en haar werk- pianning toch wel als voorbeeld willen nemen voor onze fruitkwekers. In de moderne fabrieken is alles ingesteld op efficiency, op de mogelijkheid om iets op de best mogelijk en voordeligste manier te doen. De men sen hebben daar elk hun eigen taak die is afge past en die maakt dat zij samen één geheel vor men en tot één eindresultaat komen. Ook in onze boomgaarden zullen wé tot een goede taakverdeling moeten komen om daardoor op de meest voordelige manier de kisten met fruit in de schuur, ja zelfs op de veiling te krijgen. GOED WERKSCHEMA EN GOED PAKMATERIAAL VAN bedrijf tot bedrijf spelen daarb.ij verschil lende factoren een rol. Hoofdzaak is, dat de ondernemer de zaak bekijkt, door heeft en daar op zijn werkschema baseert. Dat zal betekenen dat er voor gezorgd wordt dat er tijdig kisten zijn gedistribueerd in de boomgaard zodat de plukker geen moeite moet doen om die te pakken te krij gen of behoeft te wachten omdat er geen zijn. Dal betekent ook dat het vervoer naar de bedrijfs schuur geregeld moet worden en het kan heel nuttig zijn in verband hiermede het voertuig, dat hiervoor wordt gebruikt, nog eens nader te be- Trekker en handenwaren dienen aangepast te zijn aan het bedrijf. Men kan ze zowel gebruiken voor het transport van de boomgaard naar de schuur als naar de veiling- Van bedrijf tot bedrijf, ja zelfs van pérceel tot perceel zijn er grote verschillen die van invloed zijn op het tijdstip van plukken. Onderstam, grondsoort enz. zijn medefaktoren die een rol spelen. De vorige week werd aan een en ander reeds uitvoerig aandacht besteed naar aanleiding van de folder, die door de Provinciale Organisatie van de Tuinbouwveilingen in Zeeland en R. T. C. WANNEER dit nummer van het Landbouwblad bij u wordt bezorgd, is bet nog augustus. Maar de kans is groot dat het 1 september is vóór u er toe komt om het te lezen, want door de week hebben we daar meestal nog niet zoveel tijd voor. Wanneer we september zeggen denken we de laat ste jaren ook aan de fruitfeesten in Goes. De derde zaterdag in september gaat langzamerhand in onze provincie, voor wat de fruitteelt betreft, even grote bekendheid krijgen als de derde dins dag landelijk. Alleen is de betekenis van beide dagen niet te vergelijken maar dat is een andere kwestie. Op de derde zaterdag in september heb ben we reeds zeven jaar achtc.evn in Goes een fruitcorso gezien en op zaterdag 15 september a.s. zal het achtste fruitcorso worden gehouden en het zit erin dat het weer een daverend feest wordt rond de produkten uit onze boomgaarden. Dezer dagen is ons er iets over verteld door voorzitter Van Wilïegen en secretaris v. d. Linde van de Stichting Zeeuws Fruitcorso. Reeds eerder hebt u in dit blad de foto kunnen zien van de fruit- fee 1962 met haar hofdames. Volgende week zaterdag, op 8 september dus, zal de fruitfee worden geïnstalleerd. Zij zal dan of ficieel worden ontvangen op bet stadhuis van Goes door de burgemeester en vervolgens zal zij een rondrit maken door Goes. Er zullen die dag ook fruit wandeltochten zijn, georganiseerd door de V. V. V. en de P. Z. C., en 's avonds is er op de Grote Markt een Zeeuwse feestavond met een be roemde boerenkapel onder leiding van Mans uut Twente. Het slotstuk van dit feest op de eerste dag van de fruitweek zal een mossel- en biermaaltijd op de Grote Markt worden. Daar kunnen 1000 per sonen aan deelnemen en gezien de combinatie kan het daar leuk en gezellig worden. We staan al weer kort voor dit gebeuren, dat elk jaar opnieuw onderwerp van gesprek is hl onze fruittelerskringen en waarover we het nooit helemaal eens worden. Reeds vele jaren moch ten we na een geslaagd corso een stukje hierover schrijven in onze krant en steeds opnieuw kwa men wc dan tot de conclusie dat het toch goed was iets dergelijks te organiseren. We hopen dat het ook dit jaar weer zo zal gaan. Van bet bestuur vernamen we dat overwogen was, om de datum te verzetten nu de fruitoogst dit jaar zo laat is en de derde zaterdag in september op zulk een vroeg tijdstip valt. De deelnemers hadden echter verzocht dit niet te doen. Zij meen den voor voldoende gekleurd fruit te kunnen zor gen omstreeks die tijd. Toch vragen we ons af of zij hiermede geen moeilijkheden zullen hebben want de kleur van de maagdepeer b.v. is elk jaar ideaal voor het vormen van bepaalde kleurcombinaties en deze zullen toch zeker de volgende week nog niet pluk- rijp zijn. Dat geldt trouwens voor meer rassen die graag voor de praalwagens worden gebruikt. De deelnemers hebben echter toegezegd dat ze er iets goeds van zullen maken en voor een groot deel zijn het de mensen die al meer hebben mee gedaan, zodat we daar het volste vertrouwen hl mogen hebben en met een gerust hart durven- we dan ook een ieder aanraden om op zaterdag 15 september naar Goes te gaan om daar het fruit corso te zien. We hebben ook het idee dat het er druk zal wor den want we vernamen dat er van buiten de pro vincie reeds grote belangstelling wordt getoond. Zo is er een bedrijf in Noord-Holland dat voor 500 van haar personeelsleden plaats heeft besproken op de tribune. Zij komen die dag niet een extra trein naar Goes. Alle grote bedrijven- buiten Fries land, Groningen, Drente en Overijssel zijn aange schreven over dit corso en het bestuur heeft goede hoop, dat er heel wat mensen van buiten de pro vincie zullen komen. Steeds duidelijker blijkt dat het Zeeuwse fruitcorso, het besluit van de Zeeuw - se fruitweek, grotere bekendheid krijgt en hier mede Zeeland als fruitgebied. Over de waarde van een corso kunnen de menin gen verdeeld zijndat Zeeland ook ais fruitgebied steeds grotere bekendheid krijgt kan toch enkel maar worden toegejuicht. Over alle aktiviteiten in en rond deze fruitweek hebt u in de provinciale pers genoeg kunnen lezen. Daar zullen wij dus niet nader op ingaan. Alleen hopen we van harte dat de Zeeuwse fruitf eesten 1962 een groot succes "voor de organisatoren mo gen worden en wat uren van gezellige verpozing zullen mogen brengen aan de hopelijk tienduizen den die ervoor naar Goes komen. Van harte wil len we ook u deze week opwekken het fruitf eest; 1962 in Goes mee te vieren. Tot de volgende week. Zeeland onder de telers werd verspreid. De N. F. O. heeft over de oogst en het transport in de fruitteelt een boekje het licht doen zien. Indien u uitgebreide voorlichting over dit onderwerp wenst zouden we u naar deze N. F. O.-uitgave nr. 23 willen verwijzen. De 2,50 die u er voor moet uit trekken, is wel besteed. Ons doel was- voorop te stellen dat een goede organisatie en werkvoorbereiding van zeer grote betekenis is in de pluktijd (Voor Tuinbouw zie ook pag. 749.),

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1962 | | pagina 7