w
Organiseer de fruitpluk
Goede werkvoorbereiding onmisbaar
747
TUINBOUW
DINGEN VAN DE WEEK
VRl-JDAG 31 AUGUSTUS 1963
^E pluk van appels en peren gaat weer de aandacht vragen van de fruitteler. Er zijn dit jaar in
Zeeland mensen die de vreugde van deze tijd niet ervaren omdat ze hun bedrijf hebben ver
pacht. U weet hoe we daar over denken, zodat we daar thans niet verder op in zullen gaan. Wèl leek
het ons nuttig nog eens enkele opmerkingen te maken over de problemen rond de oogst van appels
en peren.
Elk seizoen opnieuw zien we ook op de Zeeuwse veilingen nog partijen appels en peren die duide
lijk de sporen van mishandeling tijdens de pluk vertonen. Dat is jammer, want het is niet nodig. „Goed
fruit vraagt een zorgvuldige behandeling" lezen we wel eens in één van onze Zeeuwse veilingge
bouwen. De teler is daarvan wel doordrongen maar hij zal er ook voor moeten zorgen dat de mensen
die voor hem werken, evenveel verantwoordelijkheidsbesef voor dat werk hebben. Nu weten we wel
dat dit niet zo eenvoudig ligt, zeker niet in deze tijd waarin we te maken hebben met een schaarste
op de. arbeidsmarkt die zich zeker ook in de komende pluktijd zal doen gevoelen.
kijken. Past dat nog wel op ons modern bedrijf?
Is onze bedrijfsschuur wel ingesteld op efficiency,
dat wil zeggen, kunnen we er vlot werken, liefst
met klemsi eekwagens of misschien wel met een
kleine heftruck? Het zijn zomaar verschillende
gedachten dié naar voren komen maar die toch
zo belangrijk kunnen zijn om een zeker efficiency
te verkrijgen. Ze kunnen de plukprestatie ver
hogen en juist een kleine verhoging per manuur
kan van grote betekenis zijn om klaar te komen
dii jaar.
In onze moderne boomgaarden kunnen we veel
plukken zonder ladder. Geef de mensen een pluk-
slede waarbij ze de vruchten direct in de kist
kunnen leggen. Plaatselijk wordt geëxperimen
teerd met een verrijdbare plukstelling. Persoon
lijk zien we hierin nog niet direkt mogelijkheden
voor een toepassing op grote schaal, maar dit wil
zeker niet zeggen dat er in sommige bedrijven
geen kans zit voor een dergelijk apparaat achter
de trekker. Praat er eens over met de deskundige
van de Rijkstuinbouwvoorlichtingsdienst als u er
wat in ziet voor uw bedrijf.
Plukemmers zijn er in verschillende variaties
te koop en gelukkig tonen de fabrikanten steeds
meer dat ze begrip hebben voor de eisen die aan
een dergelijk hulpmiddel bij de pluk worden ge
steld. Dat het plukken zelf met de volle hand
moet plaats vinden is wel algemeen bekend, maar
het kan toch nuttig zijn uw mensen dat nog eens
onder de aandacht te brengen.
DOORPLUKKEN
DEN punt dat we zeker niet mogen verwaar-
lozen is dat van het doorplukken van het
fruit. Vooral bij appels zal dat haast altijd nood
zakelijk zijn. Het komt praktisch niet voor dat
alle vruchten aan een boom tegelijk de gewenste
grootte en kleur hebben. Doorplukken kan een
belangrijke bijdrage tot kwaliteitsverbetering be
tekenen. Bij het doorplukken hebben we ook te
maken met het vaststellen van het tijdstip van
plukken. Ook hiervoor is geen algemene regel aan
te geven maar over het algemeen zouden we toch
willen waarschuwen voor te vroeg plukken. Hier
van zien we meestal geen al te beste resultaten.
In de eerste plaats heeft de vrucht dan niet de
kleur en smaak die ze zou kunnen hebben maar
ook is het aantal kilo's dat wordt geoogst belang
rijk kleiner dan het zou kunnen zijn.
Een goede organisatie van de werkzaamheden is
van grote betekenis op het fruitbedrijf. Soms kan
met klemsteekwagens en een perron een belang
rijke arbeidsbesparing bij laden en lossen worden
verkregen.
GOEDE INSTRUCTIE
VOOROP moet staan een goede instructie van
degene die voor ons werkt. De oude ver
trouwde mensen weten wel hoe het moet maar
de nieuwelingen moet het geleerd worden en er
moet terdege toezicht op hun werk worden uit
geoefend. Natuurlijk behoeft dat niet uit te lopen
in vitten of muggezifterij, maar onze ervaring is
toch dat mensen die voor ons moeten werken,
wat het dan ook is, dat wel graag goed willen
doen als het hen maar wordt verteld hoe ze het
doen moeten en waarom ze het zo doen moeten.
We gaan dus beginnen met ëen goede instruc
tie voor onze plukkers en pluksters en als dat ge
beurt zit het er zeker in dat het percentage vruch
ten zonder-steel en gebutste vruchten niet zo
groot zal zijn. Als het goed is komen deze trou
wens helemaal niet meer voor.
Een tweede punt is de organisatie van de pluk.
Ook dat moet goed geregeld worden en ook hier
bij hangt veel af van het organisatietalent van de
ondernemer of degene die met de leiding is be
last. Op de grote bedrijven zowel als op de kleine
bedrijven kan dikwijls heel wat bereikt worden
door een goede werkvoorbereiding. Het wil ons
voor komen dat hieraan op sommige bedrijven
wel eens wat mankeert. Dat er hierdoor onnodig
heen en weer wordt gelopen en kostbare arbeids
tijd verloren gaat. We voelen ons nooit zo erg
gelukkig wanneer onze fruitbedrijven worden ver
geleken met een industrie waar dan „fruit wordt
gemaakt", zo gaat het niet in onze sector maar
ergens zouden we die industrie en haar werk-
pianning toch wel als voorbeeld willen nemen
voor onze fruitkwekers.
In de moderne fabrieken is alles ingesteld op
efficiency, op de mogelijkheid om iets op de best
mogelijk en voordeligste manier te doen. De men
sen hebben daar elk hun eigen taak die is afge
past en die maakt dat zij samen één geheel vor
men en tot één eindresultaat komen.
Ook in onze boomgaarden zullen wé tot een
goede taakverdeling moeten komen om daardoor
op de meest voordelige manier de kisten met
fruit in de schuur, ja zelfs op de veiling te krijgen.
GOED WERKSCHEMA EN
GOED PAKMATERIAAL
VAN bedrijf tot bedrijf spelen daarb.ij verschil
lende factoren een rol. Hoofdzaak is, dat de
ondernemer de zaak bekijkt, door heeft en daar
op zijn werkschema baseert. Dat zal betekenen
dat er voor gezorgd wordt dat er tijdig kisten zijn
gedistribueerd in de boomgaard zodat de plukker
geen moeite moet doen om die te pakken te krij
gen of behoeft te wachten omdat er geen zijn. Dal
betekent ook dat het vervoer naar de bedrijfs
schuur geregeld moet worden en het kan heel
nuttig zijn in verband hiermede het voertuig, dat
hiervoor wordt gebruikt, nog eens nader te be-
Trekker en handenwaren dienen aangepast te zijn
aan het bedrijf. Men kan ze zowel gebruiken voor
het transport van de boomgaard naar de schuur
als naar de veiling-
Van bedrijf tot bedrijf, ja zelfs van pérceel tot
perceel zijn er grote verschillen die van invloed
zijn op het tijdstip van plukken. Onderstam,
grondsoort enz. zijn medefaktoren die een rol
spelen. De vorige week werd aan een en ander
reeds uitvoerig aandacht besteed naar aanleiding
van de folder, die door de Provinciale Organisatie
van de Tuinbouwveilingen in Zeeland en R. T. C.
WANNEER dit nummer van het Landbouwblad
bij u wordt bezorgd, is bet nog augustus.
Maar de kans is groot dat het 1 september is vóór
u er toe komt om het te lezen, want door de week
hebben we daar meestal nog niet zoveel tijd voor.
Wanneer we september zeggen denken we de laat
ste jaren ook aan de fruitfeesten in Goes. De
derde zaterdag in september gaat langzamerhand
in onze provincie, voor wat de fruitteelt betreft,
even grote bekendheid krijgen als de derde dins
dag landelijk. Alleen is de betekenis van beide
dagen niet te vergelijken maar dat is een andere
kwestie. Op de derde zaterdag in september heb
ben we reeds zeven jaar achtc.evn in Goes een
fruitcorso gezien en op zaterdag 15 september
a.s. zal het achtste fruitcorso worden gehouden
en het zit erin dat het weer een daverend feest
wordt rond de produkten uit onze boomgaarden.
Dezer dagen is ons er iets over verteld door
voorzitter Van Wilïegen en secretaris v. d. Linde
van de Stichting Zeeuws Fruitcorso. Reeds eerder
hebt u in dit blad de foto kunnen zien van de fruit-
fee 1962 met haar hofdames.
Volgende week zaterdag, op 8 september dus,
zal de fruitfee worden geïnstalleerd. Zij zal dan of
ficieel worden ontvangen op bet stadhuis van Goes
door de burgemeester en vervolgens zal zij een
rondrit maken door Goes. Er zullen die dag ook
fruit wandeltochten zijn, georganiseerd door de
V. V. V. en de P. Z. C., en 's avonds is er op de
Grote Markt een Zeeuwse feestavond met een be
roemde boerenkapel onder leiding van Mans uut
Twente.
Het slotstuk van dit feest op de eerste dag van
de fruitweek zal een mossel- en biermaaltijd op
de Grote Markt worden. Daar kunnen 1000 per
sonen aan deelnemen en gezien de combinatie kan
het daar leuk en gezellig worden.
We staan al weer kort voor dit gebeuren, dat
elk jaar opnieuw onderwerp van gesprek is hl
onze fruittelerskringen en waarover we het nooit
helemaal eens worden. Reeds vele jaren moch
ten we na een geslaagd corso een stukje hierover
schrijven in onze krant en steeds opnieuw kwa
men wc dan tot de conclusie dat het toch goed was
iets dergelijks te organiseren.
We hopen dat het ook dit jaar weer zo zal gaan.
Van bet bestuur vernamen we dat overwogen was,
om de datum te verzetten nu de fruitoogst dit
jaar zo laat is en de derde zaterdag in september
op zulk een vroeg tijdstip valt. De deelnemers
hadden echter verzocht dit niet te doen. Zij meen
den voor voldoende gekleurd fruit te kunnen zor
gen omstreeks die tijd.
Toch vragen we ons af of zij hiermede geen
moeilijkheden zullen hebben want de kleur van
de maagdepeer b.v. is elk jaar ideaal voor het
vormen van bepaalde kleurcombinaties en deze
zullen toch zeker de volgende week nog niet pluk-
rijp zijn. Dat geldt trouwens voor meer rassen
die graag voor de praalwagens worden gebruikt.
De deelnemers hebben echter toegezegd dat ze er
iets goeds van zullen maken en voor een groot
deel zijn het de mensen die al meer hebben mee
gedaan, zodat we daar het volste vertrouwen hl
mogen hebben en met een gerust hart durven- we
dan ook een ieder aanraden om op zaterdag 15
september naar Goes te gaan om daar het fruit
corso te zien.
We hebben ook het idee dat het er druk zal wor
den want we vernamen dat er van buiten de pro
vincie reeds grote belangstelling wordt getoond.
Zo is er een bedrijf in Noord-Holland dat voor 500
van haar personeelsleden plaats heeft besproken
op de tribune. Zij komen die dag niet een extra
trein naar Goes. Alle grote bedrijven- buiten Fries
land, Groningen, Drente en Overijssel zijn aange
schreven over dit corso en het bestuur heeft goede
hoop, dat er heel wat mensen van buiten de pro
vincie zullen komen. Steeds duidelijker blijkt dat
het Zeeuwse fruitcorso, het besluit van de Zeeuw -
se fruitweek, grotere bekendheid krijgt en hier
mede Zeeland als fruitgebied.
Over de waarde van een corso kunnen de menin
gen verdeeld zijndat Zeeland ook ais fruitgebied
steeds grotere bekendheid krijgt kan toch enkel
maar worden toegejuicht.
Over alle aktiviteiten in en rond deze fruitweek
hebt u in de provinciale pers genoeg kunnen lezen.
Daar zullen wij dus niet nader op ingaan. Alleen
hopen we van harte dat de Zeeuwse fruitf eesten
1962 een groot succes "voor de organisatoren mo
gen worden en wat uren van gezellige verpozing
zullen mogen brengen aan de hopelijk tienduizen
den die ervoor naar Goes komen. Van harte wil
len we ook u deze week opwekken het fruitf eest;
1962 in Goes mee te vieren.
Tot de volgende week.
Zeeland onder de telers werd verspreid. De N. F.
O. heeft over de oogst en het transport in de
fruitteelt een boekje het licht doen zien. Indien u
uitgebreide voorlichting over dit onderwerp wenst
zouden we u naar deze N. F. O.-uitgave nr. 23
willen verwijzen. De 2,50 die u er voor moet uit
trekken, is wel besteed.
Ons doel was- voorop te stellen dat een goede
organisatie en werkvoorbereiding van zeer grote
betekenis is in de pluktijd
(Voor Tuinbouw zie ook pag. 749.),