<:Ue»or de <TVeuto'
RECEPTEN VOOR PINKSTEREN
Hoe maak je je huiswerk
527
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMANGRIEP
o1
VERDUGT'S
Fa B. DE JAGER Mzn
Fa. A. AKKERMAN
ER IS EEN NIEUWE SOORT ROOM
OP DE MARKT VERSCHENEN
VAKANTIEWEEK VOOR GEZIN
OP VOLKSHOGESCHOOL
ZITDAG WONING-ADVIESBUREAU
VRIJDAG 1 JUNI 1962
)VER een paar weken wandelen drommen Nederlandse kinderen de mid
delbare school binnen om deel te nemen aan het toelatings-examen.
Hoewel zij maandenlang klaargestoomd zijn voor dit gewichtig moment, voe
len de meesten onder hen zich wat onzeker en nerveus. Uiteindelijk valt het
wel mee en het overgrote deel van de kandidaatjes doorstaat de vuurproef op
bevredigende wijze. Dan komt in september het ogenblik, waarop het alle
maal echt gaat beginnen. Het overschakelen van de lagere school op de mid
delbare school is moeilijk en lang niet ieder kind kan zich één, twee, drie aan
de veranderde omstandigheden aanpassen.
In de eerste plaats krijgen de leerlingen te maken met verschillende leer
krachten, die elk op hun eigen wijze doceren en er verschillende denkmetho
den op na houden. Ten tweede het huiswerk. Zo er op de lagere school al
huiswerk werd opgegeven, ging het daarbij op het inprenten van lessen,
waarvan de inhoud op school uitvoerig besproken was. Op de middelbare
school valt het accent op de leerstof en moeten de leerlingen ook thuis bij het
maken van hun huiswerk veel meer zelfstandig denken om die leerstof tot
hun geestelijk eigendom te maken. De docent stelt geen prijs op het opzeg
gen van lessen, doch op de toepassing van de leerstof. Onderling kunnen de
docenten in hun eisen zeer sterk verschillen, waarmee de leerlingen rekening
dienen te houden. Het zal ieder duidelijk zijn, dat vele kinderen van 12 tot 13
jaar enige tijd nodig hebben om zich aan te passen. Natuurlijk zullen de
ouders de kinderen graag willen helpen. Daarvoor is nodig kennis van en
inzicht in de problemen en spanningen, die juist in deze overgangsfase de
kinderen het leven vaak moeilijk maken. Een goede start op de middelbare
school wordt er niet zelden door belemmerd. Onlangs is een rapport versche
nen, geschreven door dr. A. J. Erdman Schmidt. Het draagt als titel: „Hoe
maak je je huiswerk?"
BEHALVE aan het huiswerk besteedde de
schrijfster ook aandacht aan het aanpassings
probleem. Zij stelt achtereenvolgens aan de orde:
het toelatingsexamen, de organisatie van de mid
delbare school, de materiële inrichting, het sociale
leven van de school en klasse-avonden.
Teneinde het nodige materiaal te verzamelen
liet dr. Erdman Schmidt een groot aantal leerlin
gen van eerste klassen omstreeks Pasen een op
stel maken onder de titel: „Mijn eerste indruk van
de H. B. S." Om de gedacht en van de kinderen
enige richting te geven werd de opdracht toege
licht met enige vragen, b.v.: Weet je nog hoe je
het vond toen. je pas op de H. B. S. was? Was het
heel anders dan op je vroegere school? Deze op
stellen bevatten duidelijke aanwijzingen dat er in
hun hele levenssituatie op korte termijn veel ver
anderd was. Ook bleek, dat de meeste leerlingen
zich tussen september en Pasen hebben aange
past, zij het dan op verschillende wijze.
Het onderzoek wijst verder uit, dat een groot
aantal leerlingen er geen juiste werkmethoden op
na houden. De functie van het huiswerk staat hun
niet duidelijk voor ogen. De kinderen hebben niet
geleerd het huiswerk dusdanig aan te pakken, dat
zij er heer over zijn inplaats van slaaf. Met klem
(Adv.)
wordt er op gewezen hoe belangrijk het is, dat
de leerlingen hun huiswerk maken op de dag, dat
het wordt opgegeven.
DE schrijfster geeft uitvoerig aan welke hulp
ouders en docenten de leerlingen van het
middelbaar onderwijs kunnen geven. Het is van
het grootste belang de leerlingen direct de juiste
werkgewoonten bij te brengen, want het bleek,
dat oudere leerlingen (van derde klassen en
hogere) weinig vruchtbare werkgewoonten liever
handhaven dan zich andere methoden eigen te
maken.
Wij dachten er goed aan te doen de aandacht te
vestigen op dit belangrijke rapport. Dank zij het
onderzoek, dat dr. Erdman Schmidt instelde kun
nen de ouders enig inzicht verkrijgen iivde noden
van jongere en oudere middelbare scholieren.
Voor elk kind ligt de oplossing van de moeilijk
heden juist even anders. Het komt ons voor, dat
ouders en docenten de leerlingen een niet te on
derschatten dienst kunnen bewijzen door met hen
samen de moeilijkheden te bespreken, die de
schrijfster van bovengenoemd rapport met haar
onder-zoek aan het licht heeft gebracht.
ROGOR
het middel met de LANGE
NAWERKING tegen
BLADLUIZEN
o.a. in erwten, bonen, bieten
VERGELINGSZIEKTE in bieten
BIETEWITLOF- en ASPERGEVLIEG
TRIPS o.a. in erwten, bieten, vlas.
SPINT o.a. in bonen en aardbeien
INDUSTRIE EN HANDELSONDERNEMING N.V.
T I E L TEL. 03440-2441
Jebot-depot, KAPELLE-BIEZELINGE
Telefoon 01102-279
Voor West-Brabant:
FIJNAART
„Hoe maak je je huiswerk?" door dr. A. J.
Erdman Schmidt. Uitgave van het Paedago-
gisch-Didactisch Instituut van de Universiteit
van Amsterdam. Verschenen bij J. B. Wolters
Groningen 1962. Prijs 5,50.
MISSCHIEN zijn er huisvrouwen, die er zich
geen rekenschap van geven hoeveel procent
vet een bepaalde roomsoort bevat. Volgens het
Melkbesluit (Warenwet) mag de aanduiding half-
room uitsluitend gebezigd worden voor room, die
tenminste 10 vet bevat. Koffieroom moet min
stens 20 vet bevatten en slagroom 40 vet. Nu
is er echter een nieuwe soort room op de markt
.verschenen, waarvan het vetgehalte tussen 20 en
40 ligt en welke specifieke eigenschappen bezit.
Deze roomsoort heeft een bepaalde (plastische),
consistentie als gevolg van een bijzondere berei
dingstechniek en is niet bestemd of geschikt om
als koffieroom te worden toegepast. Het produkc
wordt meestal door de fabrikant voor andere ge
bruiksdoeleinden aanbevolen, voor de garnering
van vruchten enz.
Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw
melkbesluit en de adviescommissie Warenwet
overweegt voor de nieuwe roomsoort in de be
staande regeling een plaats in te ruimen. Vermoe
delijk zal deze worden aangeduid met „room 25 'A
Wanneer de huisvrouw dus room wenst, die zij
speciaal als garnering wil gebruiken, is de „room
25 daar uitermate voor geschikt.
OP het punt waar de drie noordelijke provincies
elkaar raken ligt nabij Rakkeveen (Fr.) de
volkshogeschool „Allardsoog" te midden van bos
sen, heide en vennen.
„Dit is een ideaal oord om je vakantie met je
gezin door te brengen..." hebben oud-cursisten
dikwijls gezegd. Vandaar dat de leiding van de
volkshogeschool na een geslaagde proefneming
verleden zomer heeft besloten dit jaar twee
cursussen voor ouders en kinderen te organiseren.
Van 2128 juli zal de eerste cursus gehouden
worden, met het accent op de handenarbeid; de
tweede cursus, van 411 augustus, zal meer op
het poppenkastspel gericht zijn.
Het programma is verder zo samengesteld, dat
er overdag veel tijd is om te wandelen, te fietsen,
te zwemmen en te zonnebaden.
De kinderen zullen onder goede leiding samen
spelen, hutten bouwen, speurtochten op touw zet
ten en vele gezellige dingen doen.
Avonds als de kinderen naar bed zijn, zullen de
ouders praten over actuele onderwerpen op ver
schillende gebieden. Zij zullen inleidingen horen
over schilderkunst en literatuur en kunnen luiste
ren naar muziek. Zo zal het èn voor de ouders èn
voor de kinderen een ideale vakantieweek worden.
Indien u voor zo'n vakantie zoudt voelen is het
zaak u zo spoedig mogelijk in verbinding te stellen
met bovengenoemde volkshogeschool. De kosten
zullen u meevallen.
IN verband met de Pinksterdagen zal de zitdag
van het woning-adviesbureau niet gehouden
worden op de tweede dinsdag in juni, doch op de
derde dinsdag. Dat is dus op dinsdag 19 juni a.s.
ROOMIJS MET CHOCOLADE-SAUS
Benodigd voor het ijs:
2 dl slagroom
55 gram poedersuiker
2 pakjes vanillesuiker
4 eiwitten.
Klop de slagroom met de gezeèjde poedersuiker
en de vanillesuiker niet helemaal stijf. Klop dan de
eiwitten goed stijf en schep er voorzichtig de room
door. Giet het mengsel in uw vrieslaatje en zet de
koelkast op z'n koudst. Laat het mengsel ijs worden.
Na een uur of drie is het zover.
Benodigd voor de chocolade-saus:
100 gram naturel chocolade
50 gram boter
1 kopje gecondenseerdeonverdunde
gezoete melk
1 kop gewone melk.
Laat de chocolade au bain marie smelten en
roer de boter er klontje voor klontje doorheen
Giet dan de gecondenseerde en de gewone melk er
bij. Blijf roeren totdat de chocoladesaus mooi glad
en glanzend geworden is. Geef haar warm of koud
al naar verkiezing bij het ijs. (Indien u niet over een
koelkast of diepvrieskist beschiktkunt u het ijs
kant en klaar kopen.)
De combinatie ijswarme cHocolade-saus is bij
zonder leker. Een der meest gerenommeerde restau
rants in onze provincie serveert dit dessert als een
specialité de la maison.
NOTENTAART
Benodigd:
5 eieren
5 eetlepels suiker
175 gram gemalen amandelen of wal
noten
het sap van ken halve citroen,
wat boter voor het besmeren en wat
bloem voor het bestuiven van de vorm,
een beetje jam,
een halve liter slagroom,
poedersuiker, wat chocoladekorrels of
feestelijke taartversiering.
Klop de eiwitten stijf, voeg de suiker toe en blijf
kloppen totdat de massa mooi hard en glanzend
is geworden. Meng dan pas de eierdooiers en daarna
de gemalen nootjes er doorheen. Voeg het citroen
sap toe en stort het geheel in een middelgrote be
boterde en met bloem bestoven springvorm. Laai
de taart nu een uur en twintig minuten in een voor
verwarmde, matig warme oven bakken. De bekoelde
taart moet 1 a 2 dagen lang in boterhampapier of
aluminiumfolie rusten. Snijd de taart op de dag, dat
u hem gaat eten tweemaal horizontaal middendoor.
Plak de lagen weer met jam op elkaar en omhul de
taart met stijf geslagen zoete room. Zorg tenslotte,
voor een aardige versiering.