<TJ)ccr d& L^rouw
Wenken voor het bewaren van levensmiddelen
O, DIE KOUSEN....
MAELSTEDE
MAELSTEDE
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
W
Is er een kousenprijzenslag
aan de gang
over uienzaad gesproken..
't gaat altijd om
MAELSTEDE
MAELSTEDE
MAELSTEDE
MAELSTEDE
MAELSTEDE
MAELSTEDE
vrij vroege, mooi afrijpende ui'
met zeer hoge opbrengst, weinig
dikhalzen. Goed bewaarbaar.
Mooi en gelijkmatig van vorm en kleur
De voorraad Maelstede-uienzaad
is echter beperkt.
Bestel daarom zonder uitstel!
Ook kunnen geleverd worden:
gewoon Rijnsburger-, Zittauer-
en Amerikaans Hybride-uienzaad.
D. J. VAN DER HAVE
n.v.
ZATERDAG 24 FEBRUARI 1962
IET is heus niet zo gek om altijd een kleine voorraad levensmiddelen in huis te hebben, zelfs
al hangt er geen oorlogsdreiging in de lucht. De omvang en de aard van de voorraad moet men
laten afhangen van de grootte en de geschiktheid van de bewaarplaats (of deze droog, vochtig, koel
of warm is) en vanzelfsprekend spelen gezinsgroot-e en financiën een rol. De beste plaats voor het be
waren van levensmiddelen is een koele, maar vorst vrije, droge, frisse ruimte. Dit kan zijn een zolder,
kelder of een kast in een gang of onverwarmde kamer. Beschikt men niet over zulk een berg
ruimte, dan kan men toch een voorraadje maken, doch alleen van artikelen, die lang bewaard kunnen
worden. Met het oog op breken, verdienen levensmiddelen in blik de voorkeur boven clie in glas. Wie
NOODBISCUIT wil inslaan, dient fabrikaten te kopen, waarvan de houdbaarheid enkele jaren
wordt gegarandeerd. (Letten op luchtdichte verpakking.)
Tot de artikelen, die langer dan een jaar bewaard kunnen worden behoren: in blik of glas
geconserveerde maaltijden (stamppot), rijst-, macaroni-, spaghetti-, miegerechten, al of niet vermengd
met vlees. Verdersoepen, vis, vlees, vleeswaren en peulvruchten, al dan niet met een saus bereid.
Niet in aanmerking voor langdurige opslag komen zgn. laag-gesteriliseerde vleeswaren, o.a. ham. Ook
niet gesteriliseerde vis in pikante saus (appetit sild, gaffelbitter), gerookte zalm of kooivis in blik. Ver
der zijn vis, mosselen of garnalen in azijn of gelei niet geschikt om lang bewaard te blijven. Kaas
is vrij lang te bewaren, ook gesteriliseerde melk en gecondenseerde melk. (Blikjes gecondenseerde
melk af en toe keren en flessen melk donker bewaren. Lang bewaard kunnen wordensuiker, honing,
stroop, olie, limonadestroop, mineraalwater, alcoholhoudende dranken. Koffiebonen of koffiepoeder
in blik verpakken en blik met plakband dichtplakken, eveneens moet dit gebeuren met thee, zout,
bouillonblokjes, soeppoeder, cacao en chocolade.
Hoewel vele van de genoemde artikelen zgn. onbeperkt houdbaar zijn, verdient het aanbeveling de
voorraad geregeld te verversen, b.v. na een jaar, om achteruitgang in kwaliteit tegen te gaan. Oppas
sen met rijst, macaroni, vermicelli, peulvruchten, pureepoeder, gedroogde groenten, cacao. Onder
gunstige omstandigheden zijn deze zaken lang houdbaar. Het is echter mogelijk, dat ze rans of muf
worden of aangetast door insecten (bijv. mijt of klander). Zij zijn dan ongeschikt voor de consump
tie. Om dit te voorkomen kan men rijst en peulvruchten in katoenen zakjes ophangen, de andere
artikelen, hetzij los, hetzij verpakt in goedsluitende blikken of potten bewaren. Geregeld nazien van
deze voorraad is noodzakelijk. Indien u niet beschikt over een droge bewaarplaats, is het verstan
dig geen grutterswaren of peulvruchten in te slaan.
IN het algemeen is het niet aan te raden onder
staande artikelen langer dan 6 a 9 maanden
te bewaren, hoewel zij na genoemde tijd niet altijd
voor de consumptie ongeschikt zijn. Havermout,
meel, bloem, puddingpoeder, cornflakes en derge-
lijken. Verder: volle melkpoeder, margarine in
blik, uitgesmolten reuzel, rundvet, bak- en braad
vet (donker bewaren). Ook slasaus, mayonaise,
hele kaas, crackers, biscuit (in plastic verpakt),
zuidvruchten, melkchocolade en levertraan beho
ren tot deze groep. Eieren in kalk of waterglas,
niet gesneden rookvlees, vatgroenten, boter of
margarine in pekel kunnen enkele maanden be
waard blijven. Pakjes margarine, los uitgevlogen
crackers of biscuits kunnen, mits zij in goed slui*
tende potten zijn overgedaan, enkele weken be
waard worden. Voor opslag kunnen beter niet
bestemd worden: half-conserven van vlees of vis
in blik. Op de verpakking staat: „bepeïkt houd
baar". Gerookte of gemarineerde vis, smeerkaas*
korstloze kaas, pakjes boter en gevulde chocolade.
ALGEMENE WENKEN
IZOOP voor uw voorraad bij voorkeur verpakte
artikelen. Voorzie blikken en pakken van een
datum, zodat u het eerstgekochte het eerst kunt
gebruiken. Berg de voorraad overzichtelijk op,
soortgelijke producten bij elkaar. Controleer de
voorraad geregeld op roestplakken, reukafwijkin
gen, insecten enz. Maak voorraadbussen en pot
ten steeds schoon wanneer ze geleegd zijn en
droog ze goed (liefst in de zon of op de kachel)
vóór U er een nieuwe voorraad in doet. Haaf de
voorraadruimte 2 a 3 maal per jaar uit, maak
hem schoon met heet sodawater en laat hem goed
drogen. Wenken voor het bewaren van winter-
fruit, groenten, aardappelen en producten van de
slacht zijn te vinden in de vouwbladen, die te be
stellen zijn bij het Voorlichtingsbureau voor de
Voeding, Koninginnegracht 42, Den Haag, 10,
resp. 15 cent per stuk.
Als wij ook in normale tijden een kleine voor
raad aanleggen, wordt de levensmiddelenvoor-
ziening in tijden van dreigend gevaar niet in de
war gestuurd door soms onverantwoordelijk ham
steren, zodat de taak der overheid erdoor wordt
verlicht en de hele gemeenschap erbij is gebaat.
Laten wij echter zorgvuldig overwegen: „wat zul
len wij inslaan?"
MET een beetje goede wil kunnen wij ons nog wel voorstellen hoe gelukkig wij waren met ons
eerste paar nylon-kousen. Mijn eerste nylons kreeg ik kort na de tweede wereldoorlog uit de
Nieuwe Wereld gestuurd en ik was er geweldig zuinig op. Toch geloof ik, dat de lange levensduur
niet alleen lag aan de zorg, die ik aan deze wonderkousen besteedde, dan wel aan de betere kwaliteit.
Tegenwoordig schijnt het met die kwaliteit niet al'ijd in orde te zijn. Naar een vrij nauwkeurige be
rekening worden in ons land jaarlijks 60 miljoen paar nylon-kousen verkocht, dat is ongeveer 15 paar
per Nederlandse vrouw. Dit zou dus betekenen, dat een paar nylons een gemiddelde levensduur van
372 week heeft. Het komt herhaaldelijk voor, dat we in een damesgezelschap de uitroep horen: „O,
eén ladder in mijn nieuwe kousen." Er wordt gewerkt met een likje nagellak, een stipje zeep of
een beetje spuug om erger te voorkomen, maar de kous is beschadigd.
Men schuift de geringe levensduur van de nylons vaak op de geweldige concurrentie, resulte
rende in een prijsafbraak, die er in de kousenbranche zou heersen.
Deze opvatting schijnt op een misverstand te berusten, alzo heeft onlangs de direkteur van een
grote Nederlandse kousenfabriek op een persconferentie verklaard. Volgens deze deskundige is de
werkelijke toestand als volgt: „De laaggeprijsde kousen zijn in eerste instantie geïmporteerd uit het
buitenland: in historische volgorde Oost-Duitsland, Italië en West-Duitsland. Tenslotte gingen in het
recente verleden ook enkele Nederlandse fabrikan'en er toe over prijzen van 1,95, 1,75 en zelfs van
1,48 te noteren. Het is eóhter niet zo, dat bestaande artikelen werdeil afgeprijsd. Neen, er werden
geheel nieuwe produktiemethoden toegepast, waaraan lagere produktiekosten ten grondslag liggen.
Ziet een fabrikant kans een produkt met minder kosten te vervaardigen, dan is de consument daar
mee gebaat, wanneer dit niet gaat ten koste van het artikel. Dit zou bij de laaggeprijsde kousen
wèl het geval zijn. Door de volgende faktoren is de kwaliteit belangrijk minder geworden:
FR wordt ongetwijnd en lager getwijnd garen
gebruikt, dat de kous veel minder sterk
maakt. Er wordt veel losser gebreid, met als ge
volg minder stêken, minder garen per vierkante
centimeter, dus groter kans op beschadiging. De
hiel wordt niet meer ïrlgebreid, doch later inge
perst,. wat de pasvorm beslist niet ten goede komt
en groter slijtage veroorzaakt. De goedkope naad
loze kousen bezitten geen versterkte zo£l en geen
der goedkope kousen wordt getest op verven, op
fouten of zwakke plekken, wat £ij dure kwalitei
ten wèl geschiedt. Een gevolg is, dat een bepaald
uitvalpercentage op de consument wordt afgewen
teld. Dan liggen de sorteernormen van het goed
kope produkt aanzienlijk lager dan die, welke bij
het goede kwaliteitsartikel worden gehanteerd.
Het gevolg is, dat men bij de goedkope kousen
de volgende tekortkomingen aantreft:
1. Ongelijke hielen in één paar of in de meeste
gevallen geen versterkte hielen.
2. Beschadigingen, zoals ophalen, gerepareerde
ladders.
3. Ongelijke lengten in één paar.
4. Ongelijkmatige aanverving.
5. De aanwezigheid van zgn. naaldstrepen.
Verder bevatten goedkope kousen bedriegelijke
nabootsing van werkelijk goede en bestaande
eigenschappen. Men ziet kousen met zgn. ladder
stop in boord en teen, die in werkelijkheid elke
ladder doorlaat. Men ziet zgn. zool versterking in
naadloze kousen enz.
HOUDING VAN DE NEDERLANDSE
INDUSTRIE.
Enige fabrikanten zijn overgegaan tot het ver
vaardigen van een goedkopere kous, die ongeveer
ƒ2,50 kost. De levensduur is langer dan die van
de heel goedkope kous. De keus blijft natuurlijk
bij de kousen-kopende dames. Toch zon het pu
bliek er mee gediend zijn als er op de verpakking
een aanduiding kwam, waaruit kan worden afge
leid met welke kwaliteit men te doen heeft. Waar
schijnlijk. ligt hier een taak voor de overheid of
een consumentenorgaan.
VOORLICHTING VAN HET VERKOPEND
PERSONEEL.
Een belangrijke taak ligt hier ook voor het win
kelpersoneel. Goede en duurdere of minder goede
en goedkope aTtikelen kopen blijft tenslotte de
keus van de consument, maar dan moet men ook
weten wat men koopt en wat men van deze koop
kan verwachten.
Bovengenoemde direkteur gaat binnenkort aan
de textielzaken een voorlichtende publikatie inza
ke „kousen" zenden ten behoeve van het verko
pend personeel.
Tenslotte: „Laten wij huisvrouwen ons even
realiseren, dat „góedkopp" vaak „duurkoop" blijkt
te zijn en de te dikwijls herhaalde aankoop van
bepaalde artikelen de „kanker" in de huishoud
beurs betekent.
(Adv.)
KONINKLIJK KWEEKBEDRIJF F.N ZAADHANDEL
KAPELLE-BIEZELINGE
Telefoon 0 1102 441'
P* 'iii |irn