A A R D A P ÏE
-fritura
f
VAN
FRITURA CHIPS EEN ZEEUWS PRODUKT
U'
ZEEUWS
LA NDBOUWBLA D
IN Amerika zijn nu
reeds 20 verschillen-
de typen gedroogde j
eonsumptieaardappc-
Iei» en ongeveer ,!t) j
verschillende typen
diepvriesprodukten.
De restaurants in
Amerika kopen oh- I
ge veer 54 van de
diepvriesprodukten,
circa de helft van j
alle pureepoeder. De
afzet mogclijkhedfn j
zijn dan ook nog lang j
niet uitgeput. Een
voorbeeld: Z.-Careli-
na en gedeelten van
Florida leveren de
helft van hun oogst
aan de Chipsindu-
strie. Deze ontwikke
ling heeft er toe ge- I
leid, dat de ge.middcl- j
de telersprijs niet-
tegenstaaude de gro
te oogst 1959 rond -
17,20 per 100 kg be
droeg en de pariteit s- i
pri js ongeveer he -
reikt werd.
Tevens zal ook in eigen
kring grote aandacht be
steed moeten worden aan
de verwerking van aard
appelen tot verschillende
verbruiksprodukten".
ALDUS een wel zeer korte
maar veelzeggende zinsnede
Uit een kort verslag van de ver
gadering van het D. B. der Z. L.
M. hu alweer enige maanden ge
leden. En deze zin gaf de direk-
teur van de N.V. Fritura te Kra'o-
bendijke, de heer J. A. YVeststrate,
aanleiding om het sekretariaat in
een brief een aantal bijzonder
heden te geven over het verbruik
van de aardappelchip in het al
gemeen en de fabrikagc van deze
chip ir. het bijzonder.
Daar het voor velen, ook in
Zeeland, niet bekend is dat deze
chips in onze eigen provincie gefabriceerd worden, leek het ons interessant ter
plaatse eens een praatje met de heer Weststrate te gaan maken
J^EEDS in 1938 en later in 1946 werden de eventuele mogelijkheden om tot de fabri-
kage van potatochips te komen door de heer Weststrate onderzocht. Het sei-
zoenmatige van de conservenfabriek, in ie zomer volop werk en in de winter prak
tisch stilstand, Seed hem naar een produkt zoeken, dat het gehele jaar door gepro
duceerd zou kunnen worden. Destijds bleken de omstandigheden voor de chips nog
niet gunstig te liggende markt was er nog niet rijp voor. De enorme opkomst van
de chips zowel in Amerika, Engeland als Duitsland in dc laatste jaren gaven echter
aanleiding tot het hervatten van de onderzoekingen. Met als uiteindelijk resultaat dat
medio 1960, na jarenlange voorbereidingen, de modernste Amerikaanse machines in
Krabbendijke geplaatst konden worden. Voor wat betreft het vaste land van Europa,
zo zei ons de heer Weststrate, die gezamenlijk met zijn broer M. F. Weststrate de
N.V. Fritura opgericht heeft, beschikken zij nu over de meest moderne inrichting
voor fabrikage en verpakking van chips.
IITGANGSPUNT voor de
chipsfabrikage is een aard
appel die aan de hoogste eisen
voldoet. Alle gebreken in de knol
aanwezig komen te voorschijn
in het uiteindelijke produkt, de
„chip". De keuze van de aan te
kopen partijen en een goede be
waring is dan ook zeer belang
rijk- De aardappel dient een zo
hoog mogelijk drogestofgehalte
te bezitten en een laag gehalte
aan red.suiker. Hoe hoger het
drogestofgehalte, des te minder
olie wordt in de chip opgenomen,
wat de consument prefereert.
naar de bakmachine wordt het aan de schijfjes
hangende water er door middel van een schuim-
rubberrol zoveel mogelijk afgeperst.
DE BAKMACHINE
HE rauwe, gereinigde aardappelschijfjes heb
ben dan de bakmachine bereikt. In een con
tinu oliebad van arachide olie «van grondnoteri be
reid) met een temperatuur van circa 300° F wor
den deze nu gebakken. Door het gebruiken van
deze zeer fijne olie (slaolie en frituurvet voldoen
niet aan de hoge eisen) krijgen de chips een beter
uiterlijk en smaak. In de bakmachine worden de
chips voortdurend ondergedompeld en langzaam
voortbewogen naar de transportband die de chip
uiteindelijk naar de pakmachine voert.
Automatisch kan de tijdsduur van het bak-
proces, dat maar betrekkelijk kort duurt en afhan
kelijk is van de temperatuur van de olie, geregeld
worden.
Op de transportband naar de pakmachine wordt
de gewenste hoeveelheid zout aan de nu licht goud
geelgekleurde chip toegevoegd. Als de chip nog
warm is, hecht zich het zout het beste en dient
dit dus direkt na het verlaten van de bakmachine
te gebeuren.
In de pakmachine wordt alweer geheel auto
matisch 40 gr. chips per zakje afgewogen, het
dubbelwandige cellofaanzakje van de stapel ge
nomen, opengeblazen, gevuld, gesloten en op de
afpaktafel afgeleverd. Verpakt in kartonnen
dozen van 24 of 36 stuks bereikt de chip de win
kelier en tenslotte de consument.
AFZETPROBLEMEN
0E afzet van de chips is een moeizaam werk on
dient voor Nederland nog grotendeels opge
bouwd te worden.
Chips worden hier nog voornamelijk als ver-
HET PROCÉDÉ VAN-
AARD APPEL TOT CHIP
VERLOOPT PRAKTISCH
AUTOMATISCH
JjjET opvoeren van de aard
appel naar de machine waar
deze gewassen en geschrapt
wordt geschiedt automatisch. Al
leen het er uithalen van de enkele slechte knollen op een transportband (er wordt
Sn het bijzonder op „groen" gelet) gebeurt met de hand. In een automatische snij
machine worden de aardappels nauwkeurig in schijfjes van.± .1*4 mm dikte gesne
den. Daarna volgt de wasmachine waar, door middel van een roterende, geperfo-
ïeerde trommel, het zetmeel van de doorgesneden cellen uitgewassen wordt. Op weg