*^Door de ^Orouw
Er zal heel wat te zien zijn op
de huishoudbeurs
óuikergeUaite"
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
Nieuw Zeelands lamsvlees
voor Nederlandse huisvrouwen
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
IjE 16de internationale Huishoudbeurs, die van 16 tot en met 26 maart a.s. wordt gehouden in het
nieuwe R. A. L gebouw te Amsterdam, zal op donderdag 16 maart 's morgens om half elf offi
cieel worden geopend door mej. dr. M. A. M. Klompe, minister van Maatschappelijk Werk.
Drie belangrijke aspecten van de moderne huishouding komen op de 16de Huishoudbeurs sterk
naar voren, te weten: koeltechniek, woninginrichting en wasbehanöeling. Dank zij de gezamenlijke
deelname aan de Huishoudbeurs van de vereniging van Importeurs van koelmachines en koelkasten
krijgt de bezoekster een overzichtelijke en uitgebreide indruk van wat er momenteel aan koelap
paratuur in ons land verkrijgbaar is. Er is extra ruimte beschikbaar gesteld voor industrie en groot
handel op het gebied van woninginterieur, zodat de zogenaamde verdiepte zaal geheel bezet is met
meubelen, vloerbedekking, wandbekleding, gordij nen, verlichtingsartikelen, bedden en beddegoed,
onderhoudsartikelen e.d.
Aan het eind van de zaal vindt de bezoekster een totaal ingericht huis van twee verdiepingen.
Dit is een huis uit een rij, zoals er tegenwoordig op het platteland, maar ook in de nieuwe woon
wijken der grote steden veelvuldig worden gebouwd. Het huis is een inzending van het damesweek
blad „Margriet". De inrichting werd samengebracht door architect B. O. v. <d. Berg te Amsterdam,
Bij de inrichting is uitgegaan van een middelmatig budget.
Op 20 maart zal de dag van de woninginrichting zijn en wordt de vraag„Zijn de Nederlandse jon
geren tevreden met hetgeen de woninginrichters hun te bieden hebben," beantwoord door een jon
gerenforum.
.JONGEREN KAMERS
TER illustratie van hun opvatting ta.v. de wo
ninginrichting zullen op uitnodiging van de
Huishoudbeurs-directie door de 4 in het forum
vertegenwoordigde groepen kamers worden inge
richt. Zij kunnen naar eigen inzicht het interieur
bepalen. Vooraf is echter overeengekomen, dat
men zou uitgaan van een inrichtingsbedrag van
niet meer dan duizend gulden.
WASBEHAXDELING
Uitermate compleet is het overzicht, dat de
Huishoudbeurs biedt op het terrein van de was-
behan deling. Bijna dertig merken wasmachines,
centrifuges en combinaties zal de huisvrouw op
deze beurs kunnen vergelijken, van de meest een
voudige apparatuur tot en met de dure combina
tie, die de was niet alleen kraakhelder maar
tevens kurkdroog kan opleveren. Bovendien vindt
de bezoekster in de sector van de wasbehande-
ling nog tal van nuttige nevenprodukten, zoals:
wasmiddelen, drooglijnen en dergelijke artikelen.
NEDERLANDS FABRIKAAT
Op deze 16de internationale Huishoudbeurs is
het Nederlands fabrikaat op verheugend goede
wijze vertegenwoordigd. Van jaar tot jaar voe
gen zich nieuwe vooraanstaande Nederlandse in
dustrieën bij de grote groep van trouwe exposan
ten op de Huishoudbeurs.
VRIJE ZATERDAG
De vrije zaterdag doet ook op de a.s. Huishoud
beurs zijn invloed merkbaar gelden. Zo is een
duidelijke uitbreiding waarneembaar van het
aantal inzendingen op het gebied van de vrije
tijdsbesteding.
DOE HEF ZELF
Noemen wij in dé eerste plaats de vele deelne
mers met artikelen op „Doe het Zelf "-gebied. In
directe aansluiting hiermee zijn een keur van ar
tikelen voor de amateur-tuinder te bewonderen.
RAD-, STRAND- EN" SPOBTSHOW
lm de campingshowdie met alleen het aller
nieuwste toont voor kampeerders, zal gelijk dit
in het oude R. A. I. gebouw gebruikelijk was.
driemaal daags een show te zien zijn van bad-,
strand- en sportieve kleding.
MAROKKAANSE PROD*. KI EN
In een omvangrijke stand van Marokko 'krijgt
men een keur van produkten van deze zich snel
ontwikkelde jonge Afrikaanse staat te zien. Wij
noemen diverse wijnen, keramiek en lederwaren.
EU9MJMAVCKT
Ook de Euromarktlanden laten zich niet onbe
tuigd. Er is een groot aantal inzendingen uit deze
landen. Voorop gaat Duitsland, op de voet ge
volgd door Frankrijk.
Zo zouden wij nog een tijd kunnen doorgaan,
doch dit zou teveel plaatsruimte vragen. Wij heb-
beh naar onze mening met bovenstaande voldoen
de beilangstelling voor deze beurs gewekt. Zij, die
iets van belang in haar huishouding moeten aan
schaffen. doen er goed aan de beurs te bezoeken
om zodoende verschillende fabrikaten te kunnen
zien
AP de stand van Nieuw Zeelands lamsvlees op
de Huishoudbeurs 1961 zullen bak- en braad-
demonstraties worden gegeven door mevr. M. W.
C. van Wijngaarden en chefkok Van der Reyden,
die de verschillende bereidingswijzen van lamsvlees
zullen tonen. Bezoekers zullen het op de stand be
reide lamsvlees kunnen proeven en er zullen tevens
receptenfolders worden uitgereikt.
De lammeren in Nieuw Zeeland worden speciaal
gefokt voor de consumptie. Daarom zijn ze dan ook
zeer mals en hebben ze een aangename fijne
smaak. Alleen eerste klas lammeren worden ge
ëxporteerd en ze worden nauwgezet geselcteerd.
Als U lamsvlees koopt, Iet dan op het Nieuw Zee-
landse merk, dat op de belangrijkste delen is ge
stempeld en dat een garantie is voor lamsvlees van
prima kwaliteit,
NIEUW Zeelandse lammeren zijn niet zo zwaar
van been als de meeste Europese soorten,
zodat een lamsbout zelfs gekocht aan één stuk
geschikt is voor een gezinsmaal voor vier per
sonen. Indien gewenst kan de lamsbout worden
verdeeld in het beenstuk of benedendeel en het
lendestuk of het dikke gedeelte, dat uitermate ge
schikt is voor sappige lappen om te grillen of te
smoren.
In Nieuw Zeeland worden de lamsbout, de len
de en de schouder in him geheel gebraden, wat
een van de verrukkelijkste manieren is om lams
vlees te bereiden, maar Nederlandse huisvrouwen
zullen er misschien de voorkeur aan geven om het
vlees in lappen te snijden en deze te smoren of
te stoven of er meer exotische gerechten van te
maken zoals kerryschotels of kebab. Een ander
deel van Nieuw Zeelands lam is de lamsborst, die
kan worden gestoofd of gesmoord of koop voor
een iets grootser gerecht, dat zeer economisch is
als gasten moeten worden onthaald, een uitge
beende en opgerolde lamsborst, die dan kan wor
den gevuld en gebraden.
DE 'lamshals kan in twee delen worden ver
deeld: het halsstuk, dat geschikt is om te
stoven, te smoren, voor casserolegerechten en
soepen en het rugstuk dat in zijn geheel kan wor
den gebraden, gestoofd of gesmoord of tot cote-
letten kan worden gesneden, die op eenvoudige
wijze kurmen worden gegrilled. De lende kan in
zijn geheel worden gebraden of in lappen wor
den gesneden om te braden.
[Lamsvlees is een veelzijdige vleessoort., die op
vele manieren kan worden toebereid. Zijn ver
fijnde smaak kan nog worden verhoogd door de
toevoeging van vruchten. Schijven ananas, appel
of sinaasappel kunnen worden gegrilled of cote-
letten of lappen voor een gerecht dat eenvoudig
klaar te maken is. maar er toch als vakwerk uit
ziet. In Engeland serveert men normaal gebra
den lamsvlees met „mint sauce", die tegenwoor
dig ook in Nederland wordt geïmporteerd.
De beste resultaten verkrijgt men als het lams
vlees in een matig hete oven wordt gebraden;
serveer het nooit tè gaar of net niet gaar genoeg.
Het verdient aanbeveling Nieuw Zeelands
lamsvlees te braden in een oven bij een tempera
tuur van 175 0 Celsius. Braadtijd 25—30 minuten
per kilogram.
Laat Nieuw Zeelands lamsvlees altijd langzaam
ontdooien en op kamertemperatuur komen, wan
neer het nog licht bevroren is als het van de sla-
ger komt.
Een volgende maal geven wij u enige recepten
van Nieuw Zeelands lamsvlees, die bij uitstek ge
schikt zijn voor de Paastafel.