*^Door de ^Orouw Er zal heel wat te zien zijn op de huishoudbeurs óuikergeUaite" VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP Nieuw Zeelands lamsvlees voor Nederlandse huisvrouwen ZEEUWS LANDBOUWBLAD IjE 16de internationale Huishoudbeurs, die van 16 tot en met 26 maart a.s. wordt gehouden in het nieuwe R. A. L gebouw te Amsterdam, zal op donderdag 16 maart 's morgens om half elf offi cieel worden geopend door mej. dr. M. A. M. Klompe, minister van Maatschappelijk Werk. Drie belangrijke aspecten van de moderne huishouding komen op de 16de Huishoudbeurs sterk naar voren, te weten: koeltechniek, woninginrichting en wasbehanöeling. Dank zij de gezamenlijke deelname aan de Huishoudbeurs van de vereniging van Importeurs van koelmachines en koelkasten krijgt de bezoekster een overzichtelijke en uitgebreide indruk van wat er momenteel aan koelap paratuur in ons land verkrijgbaar is. Er is extra ruimte beschikbaar gesteld voor industrie en groot handel op het gebied van woninginterieur, zodat de zogenaamde verdiepte zaal geheel bezet is met meubelen, vloerbedekking, wandbekleding, gordij nen, verlichtingsartikelen, bedden en beddegoed, onderhoudsartikelen e.d. Aan het eind van de zaal vindt de bezoekster een totaal ingericht huis van twee verdiepingen. Dit is een huis uit een rij, zoals er tegenwoordig op het platteland, maar ook in de nieuwe woon wijken der grote steden veelvuldig worden gebouwd. Het huis is een inzending van het damesweek blad „Margriet". De inrichting werd samengebracht door architect B. O. v. <d. Berg te Amsterdam, Bij de inrichting is uitgegaan van een middelmatig budget. Op 20 maart zal de dag van de woninginrichting zijn en wordt de vraag„Zijn de Nederlandse jon geren tevreden met hetgeen de woninginrichters hun te bieden hebben," beantwoord door een jon gerenforum. .JONGEREN KAMERS TER illustratie van hun opvatting ta.v. de wo ninginrichting zullen op uitnodiging van de Huishoudbeurs-directie door de 4 in het forum vertegenwoordigde groepen kamers worden inge richt. Zij kunnen naar eigen inzicht het interieur bepalen. Vooraf is echter overeengekomen, dat men zou uitgaan van een inrichtingsbedrag van niet meer dan duizend gulden. WASBEHAXDELING Uitermate compleet is het overzicht, dat de Huishoudbeurs biedt op het terrein van de was- behan deling. Bijna dertig merken wasmachines, centrifuges en combinaties zal de huisvrouw op deze beurs kunnen vergelijken, van de meest een voudige apparatuur tot en met de dure combina tie, die de was niet alleen kraakhelder maar tevens kurkdroog kan opleveren. Bovendien vindt de bezoekster in de sector van de wasbehande- ling nog tal van nuttige nevenprodukten, zoals: wasmiddelen, drooglijnen en dergelijke artikelen. NEDERLANDS FABRIKAAT Op deze 16de internationale Huishoudbeurs is het Nederlands fabrikaat op verheugend goede wijze vertegenwoordigd. Van jaar tot jaar voe gen zich nieuwe vooraanstaande Nederlandse in dustrieën bij de grote groep van trouwe exposan ten op de Huishoudbeurs. VRIJE ZATERDAG De vrije zaterdag doet ook op de a.s. Huishoud beurs zijn invloed merkbaar gelden. Zo is een duidelijke uitbreiding waarneembaar van het aantal inzendingen op het gebied van de vrije tijdsbesteding. DOE HEF ZELF Noemen wij in dé eerste plaats de vele deelne mers met artikelen op „Doe het Zelf "-gebied. In directe aansluiting hiermee zijn een keur van ar tikelen voor de amateur-tuinder te bewonderen. RAD-, STRAND- EN" SPOBTSHOW lm de campingshowdie met alleen het aller nieuwste toont voor kampeerders, zal gelijk dit in het oude R. A. I. gebouw gebruikelijk was. driemaal daags een show te zien zijn van bad-, strand- en sportieve kleding. MAROKKAANSE PROD*. KI EN In een omvangrijke stand van Marokko 'krijgt men een keur van produkten van deze zich snel ontwikkelde jonge Afrikaanse staat te zien. Wij noemen diverse wijnen, keramiek en lederwaren. EU9MJMAVCKT Ook de Euromarktlanden laten zich niet onbe tuigd. Er is een groot aantal inzendingen uit deze landen. Voorop gaat Duitsland, op de voet ge volgd door Frankrijk. Zo zouden wij nog een tijd kunnen doorgaan, doch dit zou teveel plaatsruimte vragen. Wij heb- beh naar onze mening met bovenstaande voldoen de beilangstelling voor deze beurs gewekt. Zij, die iets van belang in haar huishouding moeten aan schaffen. doen er goed aan de beurs te bezoeken om zodoende verschillende fabrikaten te kunnen zien AP de stand van Nieuw Zeelands lamsvlees op de Huishoudbeurs 1961 zullen bak- en braad- demonstraties worden gegeven door mevr. M. W. C. van Wijngaarden en chefkok Van der Reyden, die de verschillende bereidingswijzen van lamsvlees zullen tonen. Bezoekers zullen het op de stand be reide lamsvlees kunnen proeven en er zullen tevens receptenfolders worden uitgereikt. De lammeren in Nieuw Zeeland worden speciaal gefokt voor de consumptie. Daarom zijn ze dan ook zeer mals en hebben ze een aangename fijne smaak. Alleen eerste klas lammeren worden ge ëxporteerd en ze worden nauwgezet geselcteerd. Als U lamsvlees koopt, Iet dan op het Nieuw Zee- landse merk, dat op de belangrijkste delen is ge stempeld en dat een garantie is voor lamsvlees van prima kwaliteit, NIEUW Zeelandse lammeren zijn niet zo zwaar van been als de meeste Europese soorten, zodat een lamsbout zelfs gekocht aan één stuk geschikt is voor een gezinsmaal voor vier per sonen. Indien gewenst kan de lamsbout worden verdeeld in het beenstuk of benedendeel en het lendestuk of het dikke gedeelte, dat uitermate ge schikt is voor sappige lappen om te grillen of te smoren. In Nieuw Zeeland worden de lamsbout, de len de en de schouder in him geheel gebraden, wat een van de verrukkelijkste manieren is om lams vlees te bereiden, maar Nederlandse huisvrouwen zullen er misschien de voorkeur aan geven om het vlees in lappen te snijden en deze te smoren of te stoven of er meer exotische gerechten van te maken zoals kerryschotels of kebab. Een ander deel van Nieuw Zeelands lam is de lamsborst, die kan worden gestoofd of gesmoord of koop voor een iets grootser gerecht, dat zeer economisch is als gasten moeten worden onthaald, een uitge beende en opgerolde lamsborst, die dan kan wor den gevuld en gebraden. DE 'lamshals kan in twee delen worden ver deeld: het halsstuk, dat geschikt is om te stoven, te smoren, voor casserolegerechten en soepen en het rugstuk dat in zijn geheel kan wor den gebraden, gestoofd of gesmoord of tot cote- letten kan worden gesneden, die op eenvoudige wijze kurmen worden gegrilled. De lende kan in zijn geheel worden gebraden of in lappen wor den gesneden om te braden. [Lamsvlees is een veelzijdige vleessoort., die op vele manieren kan worden toebereid. Zijn ver fijnde smaak kan nog worden verhoogd door de toevoeging van vruchten. Schijven ananas, appel of sinaasappel kunnen worden gegrilled of cote- letten of lappen voor een gerecht dat eenvoudig klaar te maken is. maar er toch als vakwerk uit ziet. In Engeland serveert men normaal gebra den lamsvlees met „mint sauce", die tegenwoor dig ook in Nederland wordt geïmporteerd. De beste resultaten verkrijgt men als het lams vlees in een matig hete oven wordt gebraden; serveer het nooit tè gaar of net niet gaar genoeg. Het verdient aanbeveling Nieuw Zeelands lamsvlees te braden in een oven bij een tempera tuur van 175 0 Celsius. Braadtijd 25—30 minuten per kilogram. Laat Nieuw Zeelands lamsvlees altijd langzaam ontdooien en op kamertemperatuur komen, wan neer het nog licht bevroren is als het van de sla- ger komt. Een volgende maal geven wij u enige recepten van Nieuw Zeelands lamsvlees, die bij uitstek ge schikt zijn voor de Paastafel.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1961 | | pagina 4