Van Aardappel tot Chips
141
V0AT de chips betreft> de kwaliteit van deze dunne schijfjes aardappelenin het olie gebakken tot
W het vochtgehalte ca 4 bedraagt, wordt bepaald door kleursmaaktextuurbrosheid en olie-
gehalte. Praktisch al deze kwaliteitseigenschappen van de chips zijn afhankelijk van de gebruikte
aardappelen. De bereiding van chips is in .wezen een eenvoudig proces, mits men uitgaat van goede
aardappelen.
KORTE BERICHTEN
ZATERDAG 18 FEBRUARI 1961
KORTENAERKADE 1. 'S-GRAVENHAGE. BIJKANTOREN: AMSTERDAM, ARNHEM, EINDHOVEN.'S-GRAVENHAGE, GRONINGEN, ROTTERDAM, UTRECHT
(Adv.)'
Het is duidelijk, dat in verband met de schil- en sorteerverliezen, de aardappelen gelijkmatig van
vorm moeten zijn en dat ze zo weinig mogelijk gebreken mogen vertonen (groen, beschadigingen,
rot, misvormde knollen, etc.).
Éen faktor. die van groot belang is bij het rendement van de chipsbereiding, is het drogestof-
gehalte van de aardappelen. Naarmate dit drogestofgehalte hoger is neemt de chips-opbrengst per
kg aardappelen toe. Bovendien is bij hooggehaltige aardappelen het olieverbruik geringer.
Q Uw tuin, uw trots. De Stichting" Voorlichting
Nederlandse Boomkwekerij zond ons een tuin
kalender met folder toe, waarin vele nuttige wen
ken voor de tuinliefhebber zijn verwerkt. De
tuinkalender geeft een overzichtelijk schema
hetgeen van maand tot maand in de tuin gedaan
moet worden aan grondbewerking, mesten, plan
ten, zaaien, wieden, snoeien, sproeien en ziekte
bestrijding.
Tuinkalender en folder zijn voor belangstel
lenden verkrijgbaar bijVoorlichting Neder
landse Boomkwekerij, Raamweg 26, Den Haag.
9 Richtlijnen voor het spuitprogramma in de
fruitteelt 1961. De. firma G. Ligtermoet Zn
N. V. te Rotterdam, postbus 699, heeft ook dit
jaar weer haar overzichtelijk spuitschema voor
de ziekte-, insecten- en spintbestrijding 1961
samengesteld. Voor de verschillende maanden
kan men in deze schema's aflezen wat er alle
maal dient te gebeuren.
Tevens wordt door deze firma de aandacht ge
vestigd op een nieuw fungicide voor. de fruitteelt,
,,Melprex", als krachtig schurftbestrijdingsmid-
del met vrij langdurige preventieve werking.
Chips
I. B. V. L. test het I. L. R. aan de markt gebrachte
ventilatoren of ze voldoen aan de vereiste normen.
Dit ventilatie-onderzoek, dat voor de praktijk
zeer goede resultaten heeft afgeworpen, hoopt men
over enkele jaren te kunnen afsluiten. Het enige
punt, dat nog wel enkele jaren in studie zal blijven
betreft het verschil in ventileren met koude en
warme lucht.
Het inkuilen is een probleem, dat nog steeds niet
op een voor de praktijk bevredigende wijze is op
gelost. In 1956 werd begonnen met een inkuil-
methode op het laboratorium, waardoor men in
staat is 300 silages per jaar te bereiken.
Het onderzoek heeft nog niet een voor de prak
tijk volledig bevredigend resultaat opgeleverd maar
er is toch wel een belangrijke vooruitgang.
Het onderzoek voor de praktijk spitst zich op
het ogenblik voornamelijk toe op het vinden van
een goede conserveringsmethode in sleuf- en in
torensilo's, de methode van zelfvoedering uit deze
silo's enz.
CJ)E aardappelconsumptie vertoont een stelselmatige daling. In 1950 bedroeg het aardappelver-
- bruik in ons land nog 125 kg per hoofd der bevolking per jaar; thans bedraagt dit nog 90 kg.
Deze daling zien we ook in verschillende andere landep van West-Europa. Deze achteruitgang is
in de eerste plaats een gevolg van de huidige hoogconjunctuur, maar daarnaast speelt toch ook de
kwaliteit van het produkt een belangrijke rol. De onlangs opgerichte Stichting Aardappel Kwaliteits
merk (A.K.M.) stelt zich ten doel de kwaliteit van aardappelen in kleinverpakking op een zo con
stant mogelijk peil te houden.
Naast dit streven om, door een kwaliteitsprodukt te leveren, de dalende tendens in de aardap
pelconsumptie tot stilstand te brengen, is er een tweede mogelijkheid om het gebruik op peil te
houden wellicht zelfs te vergroten; n.l. de bereiding van veredelde aardappelprodukten zoals patates
frites chips en pureepoeder. In Amerika is de totale aardappelconsumptie de laatste jaren niet ge-
daald, dank zij de enorme omzet van de veredelde aardappelprodukten. Alhoewel het niet aanneme
lijk is dat in ons land dezelfde ontwikkeling zal plaats hebben als in Amerika zien we dat ook bij
ons de verkoop van patates frites steeds meer toeneemt. Naar schatting wordt nu al 60.000.000 kg
aardappelen tot frites verwerkt.
Aardappelpuree-vlokken-machine
T.b.v. de groenvoederdrogerijen wordt reeds
jaren een vrij uitgebreid onderzoekprogramma uit
gevoerd. Momenteel heeft dit betrekking op onder
zoek' betreffende de bewaring van de gedroogde
produkten (zulks in'verband met het behouden van
de carotine), het drogen van hooi op groenvoeder
drogerijen, de aanvoer van de produkten naar de
drogerijen en het mechanisch toevoeren in de dro
gers en het tot korrels persen van het gedroogde
materiaal (in verband met de eisen welke van de
zijde van de mengvoederindustrie aan het produkt
worden gesteld).
ONDERZOEK BETREFFENDE VLAS
TEN behoeve van de Nederlandse vlasindustrie
wordt voorlichting gegeven betreffende de
technische inrichting van deze bedrijven, terwijl
tevens gewerkt wordt aan de ontwikkeling van
arbeidsbesparende apparatuur die in deze arbeids
intensieve industrie kan worden gebruikt, zoals
een stuimachine en een automatische binder.
Verder wordt grotendeels op laboratoriumschaal
onderzoek verricht over het roten.
TIET drogestofgehalte is op de eerste plaats sterk afhankelijk van het aardappelras. Rassen met 'n
I i hoog gehalte zijn o.a. Libertas, RecordRode Star zie rassenlijst). Verder is 't drogestofgehalte
afhankelijk van de rijpheid van de aardappelen bij het rooien. Naarmate de aardappelen rijper zijn
neemt het drogestofgehalte toe. Bij zeer vroeg gerooide aardappelen, met een laag soortelijk gewicht,
is de chips-opbrengst gering en het oliegehalte van de chips hoog. De suikervorming is tijdens de be
waring in onrijp gerooide aardappelen hoog, waardoor de chips een donkerbruine kleur krijgen.
Alle cultuurmaatregelen moeten erop zijn gericht om volledig uitgerijpte knollen te verkrijgen.
Voorkiemen van het pootgoed, tijdig poten, goede grondbewerking, juiste bemesting en een goede
ziektebestrijding dragen ertoe bijdat een natuurlijke afrijping kan plaatsvinden.
Wat de chipskwaliteit betreft zijn de meeste Nederlandse aardappelrassen direkt na de oogst wel
geschikt voor de chipsbereiding. Slechts enkele rassen gaven bij proeven in 1959 direkt na de oogst
te bruine chips.
Vooral de kleur van de chips is een zeer belangrijke kwaliteitseigenschap en deze wordt voorna
melijk bepaald door het gehalte aan reducerende suikers in de aardappelen.
LJ.ET suikergehalte in aardappelen wordt beïnvloed door verschillende faktor en. In de eerste
i plaats is het 'n raseigenschap. Bij 'n aantal rassen wordt het suikergehalte tijdens de bewaring
zelfs al geschiedt deze onder gunstige omstandigheden, zodanig verhoogd, dat ze onbruikbaar wor
den voor chips. Slechts een beperkt aantal rassen kunnen daarom gedurende het gehele seizoen tot
chips loorden verwerkt, doch aan de bewaring dient dan extra zorg te worden besteed. Tijdens de be
waring neemt het suikergehalte in de aardappelen des te sterker toe, naarmate de temperatuur lager
is. Uitvoerige proeven hebben uitgewezen, dat een bewaartemperatuur van 7° C het gunstigst is
voor chips-aardappelen. Bij deze temperatuur neemt het suikergehalte zeer weinig toe. Bij vele ras
sen is het echter noodzakelijk om gedurende 2 a 3 weken voorafgaande aan de verwerking, de tem
peratuur op 20° C te brengen. Rassen die op deze wijze zeer goed te gebruiken zijnBevelander, Li
bertas, Bea e.a. De rassen Bintje en Eigenheimer zijn meestal na begin april niet meer voor chips
te gebruiken.