Het I. B. V. L.
Het Instituut met de zorg voor
de geoogste landbouwprodukten
140
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
Het Instituut voor Bewaring, Bewerking en Verwerking van Landbouwprodukten
JPNKELE maanden geleden liet het Instituut voor Onderzoek naar de
Bewaring, Bewerking en Verwerking van Landbouwprodukten een
nieuwe folder het licht zien, waarin op duidelijke wijze de aandacht op de
vele werkzaamheden die door dit Instituut ten dienste van de landbouw ver-
HET ONDERZOEKPROGRAMMA
AARDAPPELEN
I AN het mechanisch tegen niet te hoge kosten
koelen van de aardappelbewaarplaatsen, zo
dat tijdens een te warme periode zonder gebruik
van kiemremmingsmiddelen het uitlopen van aard
appelen kan worden tegengegaan, wordt de nodige
aandacht gegeven. Het gecombineerde gebruik van
aardappelbewaarplaatsen voor aardappelen en
granen is eveneens in studie.
Ook de automatisering van de bediening van de
apparatuur vormt nog een punt van onderzoek,
terwijl tenslotte ook nog gewerkt wordt aan het
ontwerpen Vcjn aardappelbewaarplaatsen voor
kistenbewaring. In hoeverre deze methode van be
waring in de praktijk ingang zal vinden kan nog
moeilijk worden gezegd, daar hierbij nog verschil
lende technische problemen, vooral betreffende de
koeling, moeten worden opgelost.
Ook op het gebied van het gebruik van kiem
remmingsmiddelen wordt op het instituut veel
onderzoek verricht. Gedeeltelijk in samenwerking
met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid te
Utrecht, dat voor ons het technologisch onderzoek
over de kiemremmingsmiddelen uitvoert. Momen
export worden uitgesorteerd. Het grote voor
deel van de bereiding van aardappelen tot chips,
pommes frites en puree voor de consument is
het feit, dat deze niet langer een onbewerkt,
maar een panklaar („instant") produkt in de
keuken krijgt.
ONDERZOEK GRANEN, ZADEN,
PEULVRUCHTEN EN STRO
KAN het drogen van deze landbouwprodukten,
zoals de praktijk dit uitvoert, wordt regel
matig aandacht besteed; evenals aan de ontwikke
ling van nieuwe droog- en be waarsystemen.
In ontwikkeling is momenteel een fluldisatie-
droger terwijl tevens de geventileerde bewaring
van diverse granen en zaden aandacht vraagt. Op
het programma staat nog de ontwikkeling van een
tegenstroomdroger en het drogen in een dikke
laag met behulp van een koelmachine.
In de achter ons gelegen jaren werden op het
instituut ontwikkeld:
een discontinu werkende silo voor graandrogen
voor boerenbedrijven;
een luchtverwarmingsapparaat en een ver
beterde zakkendroger.
Naast vele andere onderzoekingen wordt onder
meer gezocht naar een methode voor de bepaling
van de vraag of karwij wel of niet is uitgestookt
en voor de bepaling van de mate van beschadiging
van blauwmaanzaad.
ONDERZOEK BETREFFENDE
GROENVOEDERS
IN de afgelopen jaren is zeer veel werk besteed
aan het onderzoek over de tasventilatie van
hooi. Thans is men zover, dat de normen, welke
bij ventilatie van hooi moeten worden gesteld wel
ongeveer bekend zijn, terwijl ook over de tech
nische inrichting van de installatie niet veel on
zekerheden meer bestaan.
Sinds 1956 zijn er 3000 van deze installaties
in de praktijk geplaatst. In samenwerking met het
visering betreffende de bouw en de inrichting van
nieuw te bouwen centrale bewaarplaatsen.
Het onderzoek over de afzet van aardappelen -is
op het I. B. V. L. in 2 onderdelen verdeeld, n.l.
a. onderzoek over het vaststellen van de kwaliteit
Van de aardappelen, waarbij tevens het onder
zoek over kleinverpakking van aardappelen,
het testen van aardappelschilmachines, borstel
machines e.d. zal worden begrepen.
richt worden, gevestigd werd. Het I. B. V. L., voortgekomen uit een samengaan
van het moeder-instituut de Stichting voor Aardappel Bewaring met het
Droogtechnisch Laboratorium, de afdeling Inkuilen en Hooibroei van het
vroegere C. I. L. O. en de Vlasverwerking van het voormalige Nederlands
Vlasinstituut, kwam in 1956 in zijn huidige opzet tot stand.
De verliezen die de boeren bij oogst en bewaring leiden, bedragen naar
schatting 100.000.000,per jaar. Het I. B. V. L. heeft zich tot taak gesteld
door onderzoekingen te trachten wegen te vinden om deze verliezen te ver*
minderen. Door adviezen, publikaties, lezingen, cursussen enz. worden de
resultaten van deze onderzoekingen aan de praktijk doorgegeven.
Het zou ons te ver voeren in deze korte bijdrage alle aktiviteiten van het
I. B. V. L. uitvoerig te bespreken. De vlugschriften, bulletins en andere pu
blikaties die regelmatig worden gepubliceerd zijn onze lezers wel bekend. Wij
beperken ons tot enkele punten uit dit onderzoek.
ORGANISATIE EN OPZET
UOOR ieder onderzoêkpi ojekt bij het I. B. V. L.,
dat uiteraard tegelijk in studie kan zijn op
meerdere vaktechnische afdelingen, is een project
leider aangesteld. Het bezwaar, dat de vaktech
nische specialisten wel eens onvoldoende oog heb
ben voor het geheel van het onderzoekproject, mot
als gevolg te weinig coördinatie, meent men hier
door in grote mate ondervangen te hebben.
Van de totale begroting van het I. B. V. L. ad 1.3
miljoen komt ruim 500.000,uit bijdragen van
het bedrijfsleven. De intensieve samenwerking met
het bedrijfsleven wordt hierdoor wel geïllustreerd.
Door nauwe samenwerking van het I. B. V. L.
met het P. A. W. en Instituut voor Biologisch en
Scheikundig onderzoek van Landbouwgewassen en
met de Stichting Bureau voor Gemeenschappelijke
Diensten, alle te Wageningen. kan met een beschei
den aantal medewerkers een groot onderzoek
programma uitgevoerd worden.
teel is op het instituut het kiemremmingsmiddel
nonylaleohol in beproeving.
Veel aandacht wordt besteed aan het opsporen
van de oorzaken van bewaargebreken en/of be-
waarziekten van de aardappelen, zoals b.v. het op
treden van drukplekken, stootblauw en zilver-
sdhurft. Op het gebied van de bewaarziekten wordt
nauw samengewerkt met het Instituut voor Plan-
tenziektenkundig Onderzoek.
Een ander facet van het onderzoek wordt ge
vormd door het overzees transport. Aanvankelijk
werden gegevens verzameld over de bewaartempe-
raturen tijdens dit overzees transport. Momenteel
zijn wij in staat het transport grotendeels in onze
temperatuurcellen na te bootsen.
Ook over het gebruik van de aardappelbewaar
plaatsen, de daarin toegepaste werkmethoden en
de daarin gebruikelijke werktuigen en machines
wordt onderzoek verricht.
Dit onderzoek is nodig in verband met de ad-
b. Ter bevordering van het gebruik van aardappe
len door de consument is het onderzoek over
de chipsbereiding en de bereiding van puree
de laatste jaren goed op gang gekomen. De
doeleinden van het onderzoek betreffende de
bereiding van puree zijn ongeveer dezelfde als
die van de chipsbereiding, n.l. het nagaan van
de geschiktheid van de diverse Nederlandse
aard appel rassen voor de pureebereiding, het
verrichten van onderzoek omtrent de maat
regelen, welke moeten worden genomen t.a.v.
de teelt en de bewaring van aardappelen die
voor de pureebereiding zijn bestemd, terwijl ook
zal worden nagegaan of het mogelijk is om
puree te bereiden uit de 2e kwaliteit aardappe
len, voornamelijk die welke bij onze aardappel-
Betonnen silo's
.(Zie verder volgende pagina.)