DE KERSTTAFEL
904
L J G
ieuw
Kind Jezus, je komt
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
©-
niE gaan weer Kerstfeest vieren. Feest maken en genieten dus. Wat zal het weer fijn zijn.
Gezelligheid en sfeer zullen deze dagen kenmerken. Er is in onze woningen versiering
aangebracht. De kerstboom straalt aan alle kanten twinkelende lichtjes uit. En we zullen kerst
krans eten. Met elkaar gezellig om de kersttafel, met kerstbrood en kerstbout, zitten.
Heerlijk allemaal. Daarom hebben we er reeds lang naar uitgekeken. Misschien als de kinderen
de nachtjes wel geteld. Want dat is juist kerstfeest vieren. Blij als de kinderen zijn. Dan is
dit feest ook telkens een nieuw feest. Ondanks het feit dat het al vanaf het jaar nul wordt gevierd.
MAAR kerstfeest is er beslist niet om het sprookje van de Kerstman levend te houden.
Niet om de sfeer en de gezelligheid. Niet om de kerstbout en de kerstkrans. Kerstfeest is
veel reëler, veel meer praktisch. Een werkelijkheid, ja misschien zelfs een harde werkelijkheid.
Want God bemoeit zich weer met de wereld, die vol tegenstellingen is. Armoe en rijkdom,
honger en overvloed, haat en liefde, hoop en wanhoop. De wereld en de mensen zijn er vol
van. Soms hebben we het gevoel het niet meer aan te kunnen. Al die vervelende dingen en die
vele gebeurtenissen. We kunnen het bijna niet meer verwerken, je kunt het haast niet meer
overzien. We voelen ons als een verzadigde spons, die niets meer op kan nemen. De verkon
diging van Vrede op aarde", slaat het niet als een tang op een varken? Wat ziet je van de vrede
wat zie van de verlossing? Ik kan me best voorstellen dat er de vraag is: Kunnen en moeten
we nu wel weer kerstfeest vieren?
IA, er zal toch weer Kerstfeest gevierd worden.
De kerstklokken zullen weer luiden en de
kerstboodschap zal weer uitgaan. Want kerstfeest
is het feest van het nieuwe uitzicht. Gods Zoon is
geboren. Dat roept geen sentimentele gevoelens of
betogen op. Christus is gewoon in doeken gewon
den zoals dat in die dagen in Israël overal gebeur
de. Maar het is wel fascinerend. Geboortedat
betekent het hele leven voor je hebben met al zijn
mogelijkheden. Geboortedat breekt de span
ning van de verwachting. Begrijpt u nu waarom
de herders devoot voor de kribbe knielden? Dat is
de blijdschap om de eeuwenoude hoop die is ver
vuld. Dat is de verwondering om de liefde van God,
Een liefde die zover gaat dat Hij Zijn Zoon op
aarde zendt.
KERSTFEEST dat is het herstel van de telefoon-
verbinding tussen God en de mens. Jezus'
geboorte is het beeld van de kommunicatie en
Jezus wil als tussenstation fungeren. Hij wil zalig-
maken, de spons uitknijpen en verlossen. En om
nog even op dat beeld van de telefoon terug te
komen: Een telefoongesprek betekent ook luiste
ren. In dit geval, luisteren naar God en naar de
boodschap, van Zijn kerstfeest. Luisteren, dat doen
we ook veel te weinig, het is trouwens de vraag
of we het nog wel kunnen. Nee, kerstfeest is geen
feest van luidruchtigheid en lawaai.
KERSTFEEST betekent ook dat God ons leven
en ons mensen en de konsekwenties daarvan,
aanvaardt. Het toenemen van de spanningen in de
wereld en de veranderingen op het platteland, ons
platteland. Hij heeft êr zelf ook in geleefd. Daarom
is kerstfeest in de eerste plaats een feest van God
Zelf. Hij viert dit feest en de engelen zingen op
Efrata's velden tot Zijn eer. En wij, wij mogen nu
opnieuw beginnen. Met een schone lei. En God wil
ons nieuwe leven richting geven. Naar Hemzelf en
de mensen toe. Dat houdt in principe „Vrede op
aarde" in.
URIENDINNEN en vrienden. Wij vieren kerst-
feest. Ook in onze algemene organisatie. Al
denken wij over het kerstfeest misschien heel ver
schillend en al vieren wij het allemaal op een
andere wijze. Wij geloven in de principiële beteke
nis van het kerstgebeuren. Maar wij moeten ons
er wel van bewust zijn, dat dit gebeuren niet zon
der uitwerking kan blijven. De „vrede op aarde"-
gedachte kan beslist geen holle frase zijn. Kerst
feest is nieuw feest. Het vraagt telkens opnieuw
om vernieuwing, ook in onze L. J. G. Het vraagt
om meer begrip voor elkaar, om nieuwe aktivi-
teiten, een meer serieuse aanpak. Het eist, dat
wij ook onze schouders onder dit werk zullen zet
ten, in volle overgave en met het hele hart.
Ik wens U een goed kerstfeest en een écht
beleven van het kerstgebeuren toe
G. v. V.
-P
Kind Jezus, Je komt in een wereld vol haat,
Vol dreiging van donkere krachten.
De duivel, het allesvernielende kwaad,
Loert rond in de kerk, bij de kroeg, op
[de straat
Je moest nog maar eventjes wachten
Kind Jezus, Je komt in een eeuw vol venijn,
Vol zwoele en zwarte gedachten.
De mensen doen elkaar zoveel pijn,
Ze doden elkaar om het mijn en het dijn
Je moest nog maar eventjes wachten
Kind Jezus, Je komt in een tijd van geweld,
Vol schreeuwende, brallende machten.
Men judast elkaar om wat olie en geld.
En men is op Je woorden zo weinig gesteld
Je moest nog maar eventjes wachten
Kind Jezus, Je komt in een voze cultuur,
Dat het recht en de eer wil verkrachten.
De liefde wordt schaars en ontstellend duur,
En in menig bestaan vlamt een dodelijk vuur
Je moest nog maar eventjes wachten
Ik heb je begrepen, Mijn Vriend, welbedankt!
Maar in al jullie jagen en jachten,
Ontdek ik het hart, dat naar mij verlangt.
En hoor ik het lied, dat myn vrede verklankt
Ik kan nog maar eventjes wachten.
Het uur is gekomen: Gods liefde wordt vlees,
Zijn licht kan het lijden verzachten.
Nu ik weet van je wanhoop, je onmacht,
[je vrees,
En je kleinheid opnieuw in een Kerst
gedicht lees
Nu mag ik beslist niet meer wachten
W. DE WEERD.
-Of
KERSTFEEST is echt een huiselijk feest. En al zijn we het nog zo eenvoudig gewend, toch doen we
juist voor deze dagen ons best alles zo gezellig te maken. Vooral de kersttafel vormt daarbij een
belangrijk onderdeel. Daarom willen wij vooral voor de lezeressen hierover iets schrijven.
Als U de kersttafel klaarmaakt, kan dat eenvoudig en toch bijzonder smaakvol gebeuren. Gekleurde
tafellakens moeten wij daarbij eigenlijk uitschakelen. Misschien kunnen wij nog wel een effen rood tafel
kleed gebruiken. Het mooiste is echter toch wel een wit damasten exemplaar. Daarover spant U met be
hulp van enkele punaises enkele rode linten. Verder versiert U de tafel met een paar hulsttakjes of
ander groen de tafel verder op. Leg vooral wat op de hoeken. Bijzonder leuk zal ook staan een kerst
bakje met dennegroen en hulst en enkele kaarsen erin. Misschien heeft U kristallen of zilveren kan
delaars. Brandende kaarsen maken het kerstmaal extra gezellig en sfeervol. En als U ook nog menu
kaartjes maakt, is het geheel helemaal kompleet.
Zorg er echter voor dat de verschillende versiering smiddelen goed bij elkaar passen en maak het niet
te druk.
Bij het samenstellen van een menu moet U erop letten dat de gerechten gemakkelijk verteerbaar zijn
zijn. DenK ook even aan een goede kleurencombinatie. Liefst moeten de gerechten gemakkelijk klaar te
maken zijn, dus niet te bewerkelijk voor de huis vrouw. Wij laten hier enkele ideeën voor het menu
volgen
II.
Grapefruit met garnalen
Bouillon met vermicelli
Kip
Appelmoes
V ruchtencompóte
Charlotte Russe
Kerstboomstam
Champignonsoe p
Rollade
Spruitjes
Appelmoes
Gevulde sinaasappels
Koffie
Charlotte russe. (4 pers.)
1. slagroom
2 eiwitten
40 gr. suiker
Va dl. marasquin
15 gr. gelatine
100 gr. lange vingers
geconfijte vruchtjes
MET de biscuits de rand van een rechte pudding
vorm bekleden. De biscuits moeten stevig aan
gedrukt worden, zodat ze niet uit de vorm vallen
als men deze omkeert. De bodem van de vorm met
geconfijte vruchtjes gameren. De room en de
eiwitten stijf kloppen. In weinig warm water eerst
de geweekte gelatine, dan de suiker oplossen en
deze oplossing door de room mengen, de maras
quin toevoegen. De massa in de vorm doen, zodra
zij begint stijf te worden.
Na het keren op een glazen schaal een smal
rood lint om de biscuits strikken. De pudding gar
neren met slagroom.
Gevulde sinaasappels.
RECEPTEN.
Grapefruit met garnalen.
6 sinaasappels
1 citroen
1 Vz dl Rijnwijn
[of water.
100 gr. suiker
25 gr. gelatine
3 grapefruits
200 gr. garnalen
citroensap
tomaten ketchup
Wircester shiresaus
Vs 1. slagroom
peterselie
zout en peper
3 groene Franse
[vruchtjes
HALVEER de grapefruits en snijdt met een
mesje de partjes los. Doe deze met het sap
in een kom. Verwijder de vliezen uit de halve
grapefruits. Vermeng nu de stukjes grapefruit
met andere ingrediënten en proef of het mengsel
goed van smaak is. Vul de halve grapefruit ermee.
Leg in het midden de Franse vruchtjes en spuit
er toefjes tomatenketchup rondom.
DE. sinaasappels schoon borstelen en wassen.
Deze en de citroen in de breedte doorsnijden.
Het sap eruit persen. Eerst de geweekte gelatine,
daarna de suiker onder verwarming in de Rijnwijn
oplossen en deze oplossing met het vruchtensap
vermengen. De gehalveerde sinaasappelschillen van
het uitgeperste vruchtvlees ontdoen, ze daarna vul
len met de oplossing en ze ter afkoeling op een
koele plaats zetten. Is de gelei stijf, dan garneren
met stijfgeslagen slagroom. Opdoen op een glazen
schaal met wat takjes hulst.
EEN Z. P. M -STER.