DE KERSTTAFEL 904 L J G ieuw Kind Jezus, je komt ZEEUWS LANDBOUWBLAD ©- niE gaan weer Kerstfeest vieren. Feest maken en genieten dus. Wat zal het weer fijn zijn. Gezelligheid en sfeer zullen deze dagen kenmerken. Er is in onze woningen versiering aangebracht. De kerstboom straalt aan alle kanten twinkelende lichtjes uit. En we zullen kerst krans eten. Met elkaar gezellig om de kersttafel, met kerstbrood en kerstbout, zitten. Heerlijk allemaal. Daarom hebben we er reeds lang naar uitgekeken. Misschien als de kinderen de nachtjes wel geteld. Want dat is juist kerstfeest vieren. Blij als de kinderen zijn. Dan is dit feest ook telkens een nieuw feest. Ondanks het feit dat het al vanaf het jaar nul wordt gevierd. MAAR kerstfeest is er beslist niet om het sprookje van de Kerstman levend te houden. Niet om de sfeer en de gezelligheid. Niet om de kerstbout en de kerstkrans. Kerstfeest is veel reëler, veel meer praktisch. Een werkelijkheid, ja misschien zelfs een harde werkelijkheid. Want God bemoeit zich weer met de wereld, die vol tegenstellingen is. Armoe en rijkdom, honger en overvloed, haat en liefde, hoop en wanhoop. De wereld en de mensen zijn er vol van. Soms hebben we het gevoel het niet meer aan te kunnen. Al die vervelende dingen en die vele gebeurtenissen. We kunnen het bijna niet meer verwerken, je kunt het haast niet meer overzien. We voelen ons als een verzadigde spons, die niets meer op kan nemen. De verkon diging van Vrede op aarde", slaat het niet als een tang op een varken? Wat ziet je van de vrede wat zie van de verlossing? Ik kan me best voorstellen dat er de vraag is: Kunnen en moeten we nu wel weer kerstfeest vieren? IA, er zal toch weer Kerstfeest gevierd worden. De kerstklokken zullen weer luiden en de kerstboodschap zal weer uitgaan. Want kerstfeest is het feest van het nieuwe uitzicht. Gods Zoon is geboren. Dat roept geen sentimentele gevoelens of betogen op. Christus is gewoon in doeken gewon den zoals dat in die dagen in Israël overal gebeur de. Maar het is wel fascinerend. Geboortedat betekent het hele leven voor je hebben met al zijn mogelijkheden. Geboortedat breekt de span ning van de verwachting. Begrijpt u nu waarom de herders devoot voor de kribbe knielden? Dat is de blijdschap om de eeuwenoude hoop die is ver vuld. Dat is de verwondering om de liefde van God, Een liefde die zover gaat dat Hij Zijn Zoon op aarde zendt. KERSTFEEST dat is het herstel van de telefoon- verbinding tussen God en de mens. Jezus' geboorte is het beeld van de kommunicatie en Jezus wil als tussenstation fungeren. Hij wil zalig- maken, de spons uitknijpen en verlossen. En om nog even op dat beeld van de telefoon terug te komen: Een telefoongesprek betekent ook luiste ren. In dit geval, luisteren naar God en naar de boodschap, van Zijn kerstfeest. Luisteren, dat doen we ook veel te weinig, het is trouwens de vraag of we het nog wel kunnen. Nee, kerstfeest is geen feest van luidruchtigheid en lawaai. KERSTFEEST betekent ook dat God ons leven en ons mensen en de konsekwenties daarvan, aanvaardt. Het toenemen van de spanningen in de wereld en de veranderingen op het platteland, ons platteland. Hij heeft êr zelf ook in geleefd. Daarom is kerstfeest in de eerste plaats een feest van God Zelf. Hij viert dit feest en de engelen zingen op Efrata's velden tot Zijn eer. En wij, wij mogen nu opnieuw beginnen. Met een schone lei. En God wil ons nieuwe leven richting geven. Naar Hemzelf en de mensen toe. Dat houdt in principe „Vrede op aarde" in. URIENDINNEN en vrienden. Wij vieren kerst- feest. Ook in onze algemene organisatie. Al denken wij over het kerstfeest misschien heel ver schillend en al vieren wij het allemaal op een andere wijze. Wij geloven in de principiële beteke nis van het kerstgebeuren. Maar wij moeten ons er wel van bewust zijn, dat dit gebeuren niet zon der uitwerking kan blijven. De „vrede op aarde"- gedachte kan beslist geen holle frase zijn. Kerst feest is nieuw feest. Het vraagt telkens opnieuw om vernieuwing, ook in onze L. J. G. Het vraagt om meer begrip voor elkaar, om nieuwe aktivi- teiten, een meer serieuse aanpak. Het eist, dat wij ook onze schouders onder dit werk zullen zet ten, in volle overgave en met het hele hart. Ik wens U een goed kerstfeest en een écht beleven van het kerstgebeuren toe G. v. V. -P Kind Jezus, Je komt in een wereld vol haat, Vol dreiging van donkere krachten. De duivel, het allesvernielende kwaad, Loert rond in de kerk, bij de kroeg, op [de straat Je moest nog maar eventjes wachten Kind Jezus, Je komt in een eeuw vol venijn, Vol zwoele en zwarte gedachten. De mensen doen elkaar zoveel pijn, Ze doden elkaar om het mijn en het dijn Je moest nog maar eventjes wachten Kind Jezus, Je komt in een tijd van geweld, Vol schreeuwende, brallende machten. Men judast elkaar om wat olie en geld. En men is op Je woorden zo weinig gesteld Je moest nog maar eventjes wachten Kind Jezus, Je komt in een voze cultuur, Dat het recht en de eer wil verkrachten. De liefde wordt schaars en ontstellend duur, En in menig bestaan vlamt een dodelijk vuur Je moest nog maar eventjes wachten Ik heb je begrepen, Mijn Vriend, welbedankt! Maar in al jullie jagen en jachten, Ontdek ik het hart, dat naar mij verlangt. En hoor ik het lied, dat myn vrede verklankt Ik kan nog maar eventjes wachten. Het uur is gekomen: Gods liefde wordt vlees, Zijn licht kan het lijden verzachten. Nu ik weet van je wanhoop, je onmacht, [je vrees, En je kleinheid opnieuw in een Kerst gedicht lees Nu mag ik beslist niet meer wachten W. DE WEERD. -Of KERSTFEEST is echt een huiselijk feest. En al zijn we het nog zo eenvoudig gewend, toch doen we juist voor deze dagen ons best alles zo gezellig te maken. Vooral de kersttafel vormt daarbij een belangrijk onderdeel. Daarom willen wij vooral voor de lezeressen hierover iets schrijven. Als U de kersttafel klaarmaakt, kan dat eenvoudig en toch bijzonder smaakvol gebeuren. Gekleurde tafellakens moeten wij daarbij eigenlijk uitschakelen. Misschien kunnen wij nog wel een effen rood tafel kleed gebruiken. Het mooiste is echter toch wel een wit damasten exemplaar. Daarover spant U met be hulp van enkele punaises enkele rode linten. Verder versiert U de tafel met een paar hulsttakjes of ander groen de tafel verder op. Leg vooral wat op de hoeken. Bijzonder leuk zal ook staan een kerst bakje met dennegroen en hulst en enkele kaarsen erin. Misschien heeft U kristallen of zilveren kan delaars. Brandende kaarsen maken het kerstmaal extra gezellig en sfeervol. En als U ook nog menu kaartjes maakt, is het geheel helemaal kompleet. Zorg er echter voor dat de verschillende versiering smiddelen goed bij elkaar passen en maak het niet te druk. Bij het samenstellen van een menu moet U erop letten dat de gerechten gemakkelijk verteerbaar zijn zijn. DenK ook even aan een goede kleurencombinatie. Liefst moeten de gerechten gemakkelijk klaar te maken zijn, dus niet te bewerkelijk voor de huis vrouw. Wij laten hier enkele ideeën voor het menu volgen II. Grapefruit met garnalen Bouillon met vermicelli Kip Appelmoes V ruchtencompóte Charlotte Russe Kerstboomstam Champignonsoe p Rollade Spruitjes Appelmoes Gevulde sinaasappels Koffie Charlotte russe. (4 pers.) 1. slagroom 2 eiwitten 40 gr. suiker Va dl. marasquin 15 gr. gelatine 100 gr. lange vingers geconfijte vruchtjes MET de biscuits de rand van een rechte pudding vorm bekleden. De biscuits moeten stevig aan gedrukt worden, zodat ze niet uit de vorm vallen als men deze omkeert. De bodem van de vorm met geconfijte vruchtjes gameren. De room en de eiwitten stijf kloppen. In weinig warm water eerst de geweekte gelatine, dan de suiker oplossen en deze oplossing door de room mengen, de maras quin toevoegen. De massa in de vorm doen, zodra zij begint stijf te worden. Na het keren op een glazen schaal een smal rood lint om de biscuits strikken. De pudding gar neren met slagroom. Gevulde sinaasappels. RECEPTEN. Grapefruit met garnalen. 6 sinaasappels 1 citroen 1 Vz dl Rijnwijn [of water. 100 gr. suiker 25 gr. gelatine 3 grapefruits 200 gr. garnalen citroensap tomaten ketchup Wircester shiresaus Vs 1. slagroom peterselie zout en peper 3 groene Franse [vruchtjes HALVEER de grapefruits en snijdt met een mesje de partjes los. Doe deze met het sap in een kom. Verwijder de vliezen uit de halve grapefruits. Vermeng nu de stukjes grapefruit met andere ingrediënten en proef of het mengsel goed van smaak is. Vul de halve grapefruit ermee. Leg in het midden de Franse vruchtjes en spuit er toefjes tomatenketchup rondom. DE. sinaasappels schoon borstelen en wassen. Deze en de citroen in de breedte doorsnijden. Het sap eruit persen. Eerst de geweekte gelatine, daarna de suiker onder verwarming in de Rijnwijn oplossen en deze oplossing met het vruchtensap vermengen. De gehalveerde sinaasappelschillen van het uitgeperste vruchtvlees ontdoen, ze daarna vul len met de oplossing en ze ter afkoeling op een koele plaats zetten. Is de gelei stijf, dan garneren met stijfgeslagen slagroom. Opdoen op een glazen schaal met wat takjes hulst. EEN Z. P. M -STER.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 20