0 udej aar avond r~ BARENZA VJ Iets voor C. J. STAVENUITER De verzorging van uw Cyclamen Gevulde Soesjes Barenbrug's Zaadhandel H.V, Waldorp-Salade GEEN TIJD ZATERDAG 24 DECEMBER 1960 KJISSCHIEN bestaat uw avondmaaltijd op Oudejaarsavond uit wafels of oliebollen. Hoe lekker dat op zichzelf ook moge zijn, tien tegen één hebt u er behoefte aan bij de thee iets fris te pre senteren. Wat denkt u van een niet te grote appel bol Het is heus niet zo moeilijk ze zelf te bakken en u kunt ze net zo groot maken als u zelf ver kiest. Benodigd voor 8 betrekkelijk kleine appels: 125 gram bloem, 125 gram stevige boter, Vz dl. water en iets zout, 8 stevige appels (b.v. Jonathan of Ster- appéls2 lepels suiker, 1 theelepeltje kaneel. Doe de bloem met het zout in een kom, snijd de boter in kleine stukjes door de bloem, voeg het water toe en maak er met behulp van een lepel een samenhangende massa van. Wentel de deeg bal door wat bloem, zodat hij aan de buitenkant droog wordt en rol het deeg op een met bloem be stoven aanrecht uit. Vouw de deeglap netjes in vieren en rol hem vervolgens op. Laat het deeg een half uur rusten en rol het weer uit tot een W cm dikte. Herhaal dit nog enkele keren tot de boter goed verdeeld is. Verdeel tenslotte de deeg lap in 8 gelijke stukjes. Boor en schil de appelen, leg op ieder deeglapje een appel. Vul de boorholte met een mengsel iwn kaneel en suiker. Vouw het deeg netjes om de appel heen, maar zorg dat er niet te dikke plooien ontstaan. Plak plooien en hech tingen met water dicht. Leg de appelbollen met de hechtplaatsen naar onder op het met bloem be strooid bakblik op enige afstand van elkaar en bestrijk ze met geklopt ei. Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven en bak de bollen mooi bruin en gaar. Verwarm de oven een kwartier voor, onder- en bovenwarmte vol. Baktijd: ongeveer twintig minu ten, onder- en bovenwarmte vol en enige minuten stroomloos. TI7ENST u later op de avond een saucijzébroodje W te serveren, maakt u het bladerdeeg op deze zelfde wijze. U snijdt de deeglap dan in langwer pige stukken en legt op elk een rolletje smakelijk aangemfiakt gehakt. Druk de zijkanten dicht met b.v. een vork, die telkens even door wat bloem wordt gehaald. Bij een voorverwarmde oven is de baktijd gelijk aan die voor appelbollen. Het verdient aanbeveling het bladerdeeg minstens één dag tevoren te maken. Om uitdrogen te voor komen, dient het in een doek te worden gerold. Een JIEZO, nu heb je twee exemplaren, die je lang goed wilt en moet houden. Een rode en een witte. Och, rode en witte bloemen horen bij Kerstmis. Ze fleuren het huis zo op in deze donkere dagen. En later, na Nieuwjaar, als de dagen gaan lengen, doen ze het ook nog best. Als ze het zolang uithouden. Ja, we hebben nu wel beweerd, dat je van deze planten zoveel plezier kunt hebben, maar het is ook weieens een keer anders geweest. De schrik slaat je om het hart als je plotseling in je herinnering die knots van een plant voor je ziet met wel twintig bloemen en die in twee weken totaal weg was. Dat kan met die pas gekochte rode en witte ook gebeuren en je spiedt naarstig naar de eerste gele bladeren, die toen het begin van het einde betekenden. Gelukkig, alles wat groen behoort te zijn, is nog groen. Laten we ons best doen het zo te houden, want bloeiende planten zijn duur en het is toch al zo'n dure maand. TN de eerste plaats zorgen we er voor, dat we de plant goed verpakt uit de bloemenzaak mee nemen. Cyclamen zijn gevoelig voor sterke tempe ratuurswisseling en vatten gemakkelijk koude. Laat ze dus goed beschermen voor u de winkel verlaat. Thuisgekomen pakt u de plant zorgvuldig uit en zet ze niet dadelijk in een goed verwarmde kamer, doch in een koel vertrek. Kijk of de bol helemaal met aarde bedekt is. Mocht dit het geval zijn, verwijder dan heel voorzichtig zonder de bol te voorverwarmde oven geeft beter resultaat dan wan neer men het deeg in een koude oven plaatst. 60 gra..i bloem, 45 gram boter, 1 dl water, 2 eieren. rjRENG het water met boter en iets zout vlug El aan de kook, strooi er snel de gezeefde bloem in, schakel op klein vuur en roer tot het deeg als een bal van de pan loslaat en neem de pan van het vuur. Laat iets bekoelen en voeg er één voor één de hele eieren door. Roer zolang tot een glad deeg verkregen is. Wrijf een bakblik in met boter en maak met behulp van twee theelepels kleine bergjes van deeg. Schuif tiet bakblik in de koude oven en bak de soesjes lichtbruin en gaar Baktijd: 20 a 30 minuien, onder- en boven warmte vol plus 10 minuten stroomloos. Het tweede blik eist de helft van de tijd. Pas op, dat u niet voortijdig de oven opent. De soesjes slaan dan neer. Na bekoeling kunnen de soesjes worden open geknipt en gevuld met kaasboter, fijn gesneden ham, leverpastei, die met wat boter tot een crème is geroerd. Als garnering kunnen geraspte kaas, peterselie of paprika dienst doen. Hebt u geen tijd de soesjes zélf te maken, dan kunt u ze ongevuld bij de banketbakker bestellen. U behoeft ze dan maar alleen te vullen. Zo ook met bitterballen of croquetten. Er is tegenwoordig goede ragout voor deze heerlijkheden in blik verkrijgbaar. Natuurlijk kunt u voor later op de avond allerlei sandwiches maken, maar u kunt ook inplaats daar van crackers gebruiken en die met allerlei lekkers beleggen of besmeren. Het is zó gebeurd en het resultaat is verrassend. fSjATUURL1JK hebt u wel eens van het be- I roemde Waldorf Astoria Hotel te New-York gehoord. Jaarlijks'logeren daar vele hoge gasten en wij komen de naam van dit hotel dan ook vaak in onze dagbladen tegen. Het is bekend om zijn bijzondere keuken. Fantastische recept-n worden bedacht door een staf van meester-koks. Meestal worden ze zorgvuldig geheim gehouden, doch een enkele maal lekt er wel eens iets uit en zo kregen wij onverwacht een recept van een Waldorf-salade in handen, die wij uitstekend geschikt achten voor de oudejaarsnacht en waar warme wijn en met wat boter besmeerde crackers uitmuntend bij smaken. U kunt desgewenst alle ingrediënten in blik kopen, zodat de bereiding vlug kan geschieden. halve centimeter boven de grond uitkomt. Zoek daarna een goede standplaats voor uw plant. Hebt u geen centrale verwarming, dus geen radiatoren onder de vensterbank, dan kunt u ze het best voor het raam zetten. In de winter ondervindt een cyclame geen nadelige gevolgen van wat zonne stralen. Later, in het voorjaar wel. Hebt u cen trale verwarming, dan de plant zoveel mogelijk licht geven, doch niet in de vensterbank zetten. Doet u dat toch, dan zult u naar alle waarschijnlijkheid niet veel plezier van uw plant hebben. (Adv.) In Uw nieuwe bouwplan neemt U toch stel lig ook weer een perceel graszaad op Het zal U daarom interesseren dat wij met ingang van 1 januari 1961 als teelttechnisch/ deskundige voor het rayon Zeeland hebben aangesteld: de Heer M. D. de Grootstraat 28 GOES Telefoon 01100 -6856 Stelt U zich omtrent de mogelijkheden voor oogst 1962 dus omgaand met hem in ver binding. Wij zoeken verder ivoor de provincie Zee land nog enige actieve agenten, die op basis van een aantrekkelijke provisieregeling teelt- contracten kunnen afsluiten. Schriftelijke sollicitaties worden bij voorkeur omgaand ingewacht aan ons hoofdkantoor te Arnhem. Postbus 4 - ARNHEM. Neerland's oudste graszaadspccialisten. Benodigd: 1 klein blikje gesneden bleekselderij, 1 klein blikje, kip zonder been, 2 appelen of 1 grape-fruit even tueel 1 blikje grape-fruitpartjes), wat goede slasaus een paar blaadjes malse sla, 8 walnoten (okker noten), wat paprika. TI TANNEER u appelen gebruikt, schik ze dan W en maak er blokjes van. Doe ze, om verkleu ren te voorkomen, dadelijk in de slasaus. Laat de stukjes selderij uitlekken, snijd ze zo nodig nog kleiner. Ontdoe de kip van het vocht, maak de stukjes wat kleiner. Werk.kip, selderij, appel (grape fruit) en vierde partjes noten door elkaar in zoveel slasaus als nodig is. Beleg een glazen schaaltje met frisse slablaadjes, doe daarin de Waldorfsla en strooi er een beetje paprika over. Geef er met boter besmeerde crackers en wijn, bij. HOUD de grond dagelijks vochtig, doch niet te nat. Geef gerust bovenop water, als u er maar voor zorgt, niet op de bol te gieten, daar dan de knoppen spoedig rotten. Water moet op kamer temperatuur zijn. Er wordt weieens gezegd, dat cyclamen uitsluitend water op het schoteltje mogen hebben. Dit is beslist niet waar. Dikwijls krijgen ze op die manier niet voldoende vocht, zodat bloe-* men en bladeren slap worden. Wekelijks wat bloe- menmest in het gietwater oplossen is aan te be velen om de levensduur der plant te verlengen. Bijt een goede behandeling kan een cyclame zeker vier maanden bloemen geven. Is de plant uitgebloeid, laat men haar afsterven en enige tijd rusten. Daarna geven we haar nieuwef bladaarde en zodra de bol gaat werken, krijgt ze geregeld water, af en toe voedsel en wordt ze buiten gezet. Soms wordt de pot in de grond ge graven, doch dit geeft niet zelden beschadiging door insecten. Men kan de pot rustig in de schaduw op, de grond zetten. Goed opletten, dat de aarde vol^ doende vochtig blijft. Vroeg in de herfst binnen halen. Zelf hebben wij op deze wijze tien a twaalf jaren achtereen dezelfde bollen in bloei gekregen, soms met meer dan dertig bloemen, dus kan een vrij dure cyclame toch nog een goedkope plant blijken te zijn. HEBT u werkelijk geen tijd om iets van bovenstaande recepten klaar te maken en wilt u toch iets lekkers bij de warme wijn geven Koop dan de bekende dips, beleg ze met een stukje kippelever uit blik en garneer met een piakje olijf. Ook zijn er rondjes geroosterd brood in de handel, die b.v. met stukjes haring in tomatensaus of met sardientjes belegd kunnen worden. Er zijn graatloze sardientjes te koop, dus kunt u in een wip klaar zijn. Ter completering van de schaal kunt u er vierkante crackers bij doen, die met een passend stukje lunch vlees worden belegd, gegarneerd met reepjes augurk en tomaat. Schenkt u geen wijn in de oudejaarsnacht, dan smaakt een kop goede bouillon met een schijfje citroen erin ook goed bij dit alles. Wel opletten, dat de bouillon eerder aan de flauwe dan aan de zoute kant wordt geserveerd. Wij wensen u met uw gezin een gezellige oudejaarsavond en hopen, dat u eer zult inleggen met ééa of meerdere van de door ons gegeven recepten. 1WTÏÏT Kerstmis willen we zo graag één of meer bloeiende planten in huis hebben. Zeker, we weten het wel, de Kerststukjes doen het ook goed op onze tafel, de boekenkast of de schoorsteen, maar in de vensterbank is het toch eigenlijk niets gedaan. Daar hoort iets anders, iets waar we ook langer plezier van hebben dan van de dennenaalden zaaiende pronkstukjes. We stappen een bloemenzaak binnen en kopen een cyclame. We kiezen een witte, zo één, waarvan de bloemen op grote blanke vlinders lijken. En misschien komt onze echtgenoot ons nog verrassen met een rode. Wie weet „Je houdt immers zo van cyclamen", zegt hij blijmoedig; „ze blijven zo lang goed, zeg je altijd".

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 13