0 udej aar avond
r~ BARENZA
VJ
Iets voor
C. J. STAVENUITER
De verzorging van uw Cyclamen
Gevulde Soesjes
Barenbrug's Zaadhandel H.V,
Waldorp-Salade
GEEN TIJD
ZATERDAG 24 DECEMBER 1960
KJISSCHIEN bestaat uw avondmaaltijd op
Oudejaarsavond uit wafels of oliebollen. Hoe
lekker dat op zichzelf ook moge zijn, tien tegen één
hebt u er behoefte aan bij de thee iets fris te pre
senteren. Wat denkt u van een niet te grote appel
bol Het is heus niet zo moeilijk ze zelf te bakken
en u kunt ze net zo groot maken als u zelf ver
kiest.
Benodigd voor 8 betrekkelijk kleine appels:
125 gram bloem, 125 gram stevige boter, Vz dl. water
en iets zout, 8 stevige appels (b.v. Jonathan of Ster-
appéls2 lepels suiker, 1 theelepeltje kaneel.
Doe de bloem met het zout in een kom, snijd
de boter in kleine stukjes door de bloem, voeg het
water toe en maak er met behulp van een lepel
een samenhangende massa van. Wentel de deeg
bal door wat bloem, zodat hij aan de buitenkant
droog wordt en rol het deeg op een met bloem be
stoven aanrecht uit. Vouw de deeglap netjes in
vieren en rol hem vervolgens op. Laat het deeg
een half uur rusten en rol het weer uit tot een
W cm dikte. Herhaal dit nog enkele keren tot de
boter goed verdeeld is. Verdeel tenslotte de deeg
lap in 8 gelijke stukjes. Boor en schil de appelen,
leg op ieder deeglapje een appel. Vul de boorholte
met een mengsel iwn kaneel en suiker. Vouw het
deeg netjes om de appel heen, maar zorg dat er niet
te dikke plooien ontstaan. Plak plooien en hech
tingen met water dicht. Leg de appelbollen met de
hechtplaatsen naar onder op het met bloem be
strooid bakblik op enige afstand van elkaar en
bestrijk ze met geklopt ei. Schuif het bakblik in
de voorverwarmde oven en bak de bollen mooi
bruin en gaar.
Verwarm de oven een kwartier voor, onder- en
bovenwarmte vol. Baktijd: ongeveer twintig minu
ten, onder- en bovenwarmte vol en enige minuten
stroomloos.
TI7ENST u later op de avond een saucijzébroodje
W te serveren, maakt u het bladerdeeg op deze
zelfde wijze. U snijdt de deeglap dan in langwer
pige stukken en legt op elk een rolletje smakelijk
aangemfiakt gehakt. Druk de zijkanten dicht met
b.v. een vork, die telkens even door wat bloem
wordt gehaald. Bij een voorverwarmde oven is de
baktijd gelijk aan die voor appelbollen.
Het verdient aanbeveling het bladerdeeg minstens
één dag tevoren te maken. Om uitdrogen te voor
komen, dient het in een doek te worden gerold. Een
JIEZO, nu heb je twee exemplaren, die je lang
goed wilt en moet houden. Een rode en een witte.
Och, rode en witte bloemen horen bij Kerstmis. Ze
fleuren het huis zo op in deze donkere dagen. En
later, na Nieuwjaar, als de dagen gaan lengen,
doen ze het ook nog best.
Als ze het zolang uithouden. Ja, we hebben nu
wel beweerd, dat je van deze planten zoveel plezier
kunt hebben, maar het is ook weieens een keer
anders geweest. De schrik slaat je om het hart als
je plotseling in je herinnering die knots van een
plant voor je ziet met wel twintig bloemen en die
in twee weken totaal weg was. Dat kan met die
pas gekochte rode en witte ook gebeuren en je
spiedt naarstig naar de eerste gele bladeren, die
toen het begin van het einde betekenden. Gelukkig,
alles wat groen behoort te zijn, is nog groen. Laten
we ons best doen het zo te houden, want bloeiende
planten zijn duur en het is toch al zo'n dure maand.
TN de eerste plaats zorgen we er voor, dat we de
plant goed verpakt uit de bloemenzaak mee
nemen. Cyclamen zijn gevoelig voor sterke tempe
ratuurswisseling en vatten gemakkelijk koude. Laat
ze dus goed beschermen voor u de winkel verlaat.
Thuisgekomen pakt u de plant zorgvuldig uit en
zet ze niet dadelijk in een goed verwarmde kamer,
doch in een koel vertrek. Kijk of de bol helemaal
met aarde bedekt is. Mocht dit het geval zijn,
verwijder dan heel voorzichtig zonder de bol te
voorverwarmde oven geeft beter resultaat dan wan
neer men het deeg in een koude oven plaatst.
60 gra..i bloem, 45 gram boter, 1 dl water,
2 eieren.
rjRENG het water met boter en iets zout vlug
El aan de kook, strooi er snel de gezeefde bloem
in, schakel op klein vuur en roer tot het deeg als
een bal van de pan loslaat en neem de pan van
het vuur. Laat iets bekoelen en voeg er één voor
één de hele eieren door. Roer zolang tot een glad
deeg verkregen is. Wrijf een bakblik in met boter
en maak met behulp van twee theelepels kleine
bergjes van deeg. Schuif tiet bakblik in de koude
oven en bak de soesjes lichtbruin en gaar
Baktijd: 20 a 30 minuien, onder- en boven
warmte vol plus 10 minuten stroomloos. Het tweede
blik eist de helft van de tijd. Pas op, dat u niet
voortijdig de oven opent. De soesjes slaan dan
neer.
Na bekoeling kunnen de soesjes worden open
geknipt en gevuld met kaasboter, fijn gesneden
ham, leverpastei, die met wat boter tot een crème
is geroerd. Als garnering kunnen geraspte kaas,
peterselie of paprika dienst doen.
Hebt u geen tijd de soesjes zélf te maken, dan
kunt u ze ongevuld bij de banketbakker bestellen.
U behoeft ze dan maar alleen te vullen.
Zo ook met bitterballen of croquetten. Er is
tegenwoordig goede ragout voor deze heerlijkheden
in blik verkrijgbaar.
Natuurlijk kunt u voor later op de avond allerlei
sandwiches maken, maar u kunt ook inplaats daar
van crackers gebruiken en die met allerlei lekkers
beleggen of besmeren. Het is zó gebeurd en het
resultaat is verrassend.
fSjATUURL1JK hebt u wel eens van het be-
I roemde Waldorf Astoria Hotel te New-York
gehoord. Jaarlijks'logeren daar vele hoge gasten
en wij komen de naam van dit hotel dan ook vaak
in onze dagbladen tegen. Het is bekend om zijn
bijzondere keuken. Fantastische recept-n worden
bedacht door een staf van meester-koks. Meestal
worden ze zorgvuldig geheim gehouden, doch een
enkele maal lekt er wel eens iets uit en zo kregen
wij onverwacht een recept van een Waldorf-salade
in handen, die wij uitstekend geschikt achten voor
de oudejaarsnacht en waar warme wijn en met
wat boter besmeerde crackers uitmuntend bij
smaken. U kunt desgewenst alle ingrediënten in
blik kopen, zodat de bereiding vlug kan geschieden.
halve centimeter boven de grond uitkomt. Zoek
daarna een goede standplaats voor uw plant. Hebt
u geen centrale verwarming, dus geen radiatoren
onder de vensterbank, dan kunt u ze het best voor
het raam zetten. In de winter ondervindt een
cyclame geen nadelige gevolgen van wat zonne
stralen. Later, in het voorjaar wel. Hebt u cen
trale verwarming, dan de plant zoveel mogelijk licht
geven, doch niet in de vensterbank zetten. Doet u
dat toch, dan zult u naar alle waarschijnlijkheid
niet veel plezier van uw plant hebben.
(Adv.)
In Uw nieuwe bouwplan neemt U toch stel
lig ook weer een perceel graszaad op
Het zal U daarom interesseren dat wij met
ingang van 1 januari 1961 als teelttechnisch/
deskundige voor het rayon Zeeland hebben
aangesteld:
de Heer
M. D. de Grootstraat 28
GOES
Telefoon 01100 -6856
Stelt U zich omtrent de mogelijkheden voor
oogst 1962 dus omgaand met hem in ver
binding.
Wij zoeken verder ivoor de provincie Zee
land nog enige actieve agenten, die op basis
van een aantrekkelijke provisieregeling teelt-
contracten kunnen afsluiten.
Schriftelijke sollicitaties worden bij voorkeur
omgaand ingewacht aan ons hoofdkantoor
te Arnhem.
Postbus 4 - ARNHEM.
Neerland's oudste graszaadspccialisten.
Benodigd:
1 klein blikje gesneden bleekselderij, 1 klein blikje,
kip zonder been, 2 appelen of 1 grape-fruit even
tueel 1 blikje grape-fruitpartjes), wat goede slasaus
een paar blaadjes malse sla, 8 walnoten (okker
noten), wat paprika.
TI TANNEER u appelen gebruikt, schik ze dan
W en maak er blokjes van. Doe ze, om verkleu
ren te voorkomen, dadelijk in de slasaus. Laat de
stukjes selderij uitlekken, snijd ze zo nodig nog
kleiner. Ontdoe de kip van het vocht, maak de
stukjes wat kleiner. Werk.kip, selderij, appel (grape
fruit) en vierde partjes noten door elkaar in zoveel
slasaus als nodig is. Beleg een glazen schaaltje met
frisse slablaadjes, doe daarin de Waldorfsla en
strooi er een beetje paprika over.
Geef er met boter besmeerde crackers en wijn,
bij.
HOUD de grond dagelijks vochtig, doch niet te
nat. Geef gerust bovenop water, als u er maar
voor zorgt, niet op de bol te gieten, daar dan de
knoppen spoedig rotten. Water moet op kamer
temperatuur zijn. Er wordt weieens gezegd, dat
cyclamen uitsluitend water op het schoteltje mogen
hebben. Dit is beslist niet waar. Dikwijls krijgen
ze op die manier niet voldoende vocht, zodat bloe-*
men en bladeren slap worden. Wekelijks wat bloe-
menmest in het gietwater oplossen is aan te be
velen om de levensduur der plant te verlengen. Bijt
een goede behandeling kan een cyclame zeker
vier maanden bloemen geven.
Is de plant uitgebloeid, laat men haar afsterven
en enige tijd rusten. Daarna geven we haar nieuwef
bladaarde en zodra de bol gaat werken, krijgt ze
geregeld water, af en toe voedsel en wordt ze
buiten gezet. Soms wordt de pot in de grond ge
graven, doch dit geeft niet zelden beschadiging door
insecten. Men kan de pot rustig in de schaduw op,
de grond zetten. Goed opletten, dat de aarde vol^
doende vochtig blijft. Vroeg in de herfst binnen
halen. Zelf hebben wij op deze wijze tien a twaalf
jaren achtereen dezelfde bollen in bloei gekregen,
soms met meer dan dertig bloemen, dus kan een
vrij dure cyclame toch nog een goedkope plant
blijken te zijn.
HEBT u werkelijk geen tijd om iets van bovenstaande recepten klaar te maken en wilt u toch iets
lekkers bij de warme wijn geven Koop dan de bekende dips, beleg ze met een stukje kippelever
uit blik en garneer met een piakje olijf. Ook zijn er rondjes geroosterd brood in de handel, die b.v.
met stukjes haring in tomatensaus of met sardientjes belegd kunnen worden. Er zijn graatloze sardientjes
te koop, dus kunt u in een wip klaar zijn. Ter completering van de schaal kunt u er vierkante crackers
bij doen, die met een passend stukje lunch vlees worden belegd, gegarneerd met reepjes augurk en
tomaat.
Schenkt u geen wijn in de oudejaarsnacht, dan smaakt een kop goede bouillon met een schijfje citroen
erin ook goed bij dit alles. Wel opletten, dat de bouillon eerder aan de flauwe dan aan de zoute kant
wordt geserveerd.
Wij wensen u met uw gezin een gezellige oudejaarsavond en hopen, dat u eer zult inleggen met ééa
of meerdere van de door ons gegeven recepten.
1WTÏÏT Kerstmis willen we zo graag één of meer bloeiende planten in huis hebben. Zeker, we weten het
wel, de Kerststukjes doen het ook goed op onze tafel, de boekenkast of de schoorsteen, maar in
de vensterbank is het toch eigenlijk niets gedaan. Daar hoort iets anders, iets waar we ook langer plezier
van hebben dan van de dennenaalden zaaiende pronkstukjes.
We stappen een bloemenzaak binnen en kopen een cyclame. We kiezen een witte, zo één, waarvan
de bloemen op grote blanke vlinders lijken. En misschien komt onze echtgenoot ons nog verrassen met
een rode. Wie weet
„Je houdt immers zo van cyclamen", zegt hij blijmoedig; „ze blijven zo lang goed, zeg je altijd".