'^Uoor de <^Orouw
Nederlandse corsetterie,
onder- en nachtkleding
In de salon voor
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
WENKEN VOOR KERSTMIS
SIERADEN
876
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
HOE langer hoe meer wordt ook in ons land
de Engelse gewoonte gevolgd om met Kerst
mis gevogelte op tafel te brengen. Meestal blijft er
zo'n eerste Kerstdag wel wat over van het diner.
Daarom laten wij hieronder een smakelijk recept
volgen, dat licht verteerbaar is en niet alleen
voor kipmaar ook voor kalkoen of gans van toe
passing is.
|^INGERIE voor ieder figuur, passend bij de bovenkleding wordt in vele variaties en van
verschillende materialen door de Nederlandse fabrikanten van corsetterié, onder- en
nachtkleding gemaakt. Goed, modieus en aangepast aan de Nederlandse smaak. Tweemaal per
jaar tonen deze fabrikanten op de DACOVA, de damesconfectie-vakbeurs hun kollekties en de
zakenmensen kunnen zich op de hoogte stellen wat er zoal te koop is en zij kunnen ons vrou
wen weer inlichten. Tekenend is, dat deze artikelen getoond worden op een vakbeurs voor
damesbovenkleding, wat ons duidelijk maakt, dat wij moeten komen tot een logische opbouw
van de garderobe.
PEN bepaalde japon kan
L de ene vrouw allure
geven, terwijl de andere
van deze zelfde japon een
slordig niemendalletje kan
maken. Heel vaak is dit
het gevolg van onjuiste
foundation het Engelse
woord, dat zowel corset
als beha omvat). Dit on
derdeel van onze gardero
be is veel doelmatiger en
eleganter geworden. Een
goed figuur is belangrijk,
niet alleen uit esthetisch
oogpunt, maar het geeft
de vrouw meer zelfver
trouwen en zal haar gees
tesgesteldheid verbeteren.
Ook bij corsetten bestaat
een juist maatsysteem,
terwijl beha's vaak in 5
cupgrootten te krijgen
zijn. Voor zwaardere figu
ren zijn uitstekende gai
nes met of zonder balei
nen, soms met nylon voor
pand veelal in drie lengtes
verkrijgbaar, terwijl ook
met bepaalde verhoudin
gen tussen heup en taille
rekening gehouden wordt.
Let er op, dat u nooit het
slachtoffer wordt van
huis-aan-huisverkoop van
foundations. Ga liever
naar een speciaal-zaak of
een speciale afdeling van
een groot magazijn.
Er zijn op foundationge-
bied nieuwtjes onder de
zoneen beha met elasti
sche cups, één, waarvan
schouderbandjes en de
band aan de onderzijde
met schuimrubber is ge
voerd om striemen te
voorkomen, speciale foun
dation voor de teenager en
ook het positiecorset is doelmatiger en minder
zwaar geworden. Er is een model, dat aan weers
kanten verwijd kan worden en goede steun biedt
op de juiste plaatsen. Ook in deze periode van
haar leven kan de vrouw er gesoigneerd uitzien.
ONDER- EN NACHTKLEDING.
ALS modekleuren verwachten wij voor het a.s.
voorjaar: „Pistache" (groen), mimosa (geel)
wit, zwart, bleu met daarnaast tal van andere
nuances. Naast creaties van enkalon, draion, or-
lon enz., zullen we daarnaast ook de batist weer
terugzien en het Engels borduursel. Sparkle tricot
is een nieuwe Enkalon, die sprankelend van uiter
lijk is. De baby-doll handhaaft zich naast klassie
ke modellen van nachthemden en pyama's, ter
wijl de harem-doll (met pantalon) opgang gaat
maken. Ook in de nachtkleding zien we borduur
sel, dat toch wel fijntjes staat.
We kunnen terecht in goedkope en dure kwali
teiten. Hoofdzaak is, dat wij ook bij het samen
stellen van onze onderkleding-garderobe met
overleg te werk gaan. Een rok en truitje vragen
nu eenmaal iets anders dan een avondjapon. Ge
lukkig, dat de Nederlandse industrie voor corset-
terie, onder- en nachtkleding juist maakt wat
voor ons Nederlandse vrouwen geschikt is.
RIJST MET KERRIE EN
RAGOUT VAN GEVOGELTE.
125 gram rijst, (20 gram boter), 1 volle thee
lepel of meer kerrie, wat zout, ragout van een half
pond restanten gevogelte, peterselie, citroensap
(indien gewenst een klein blikje champignons).
Voor garnering peterselie, hardgekookt ei, tomaat,
groene en rode pepers.
Fruit in de boter de kerrie, voeg er de droge
rijst bij en na enkele ogenblikken 2V2 dl water
met wat zout. Roer de rijst zodra zij kookt een
maal om, sluit de pan en kook de rijst op een
klein vuur gaar, maar niet te droog. Maak intus
sen de ragout van het in stukjes gesneden -gevo-
geltevlees op de bekende wijze klaar en houdt ze
warm. Doe er desgewenst wat citroensap en
champignons door. Druk de gare rijst in een met
warm water omgespoeld kommetje of leeg con
servenblik. Roer er eerst desgewenst stukjes to
maat door voor de kleur. Keer de rijst dadelijk
om op een verwarmde schotel en giet de hete
ragout om de rijst. Garneer de schotel vlug met
toefjes peterselie, partjes ei, tomaat en pepers.
Dien dadelijk op.
P ERLANGT u voor uw Kerstdiner een fijn
tussengerecht, probeer dan onderstaand re
cept eens:
ASPERGESCHOTEL MET KAASSAUS.
Benodigd:
1 groot blik of twee kleine blikjes stoof asperges,
C/2 liter blanke saus, gemaakt van het aspergenat
met wat melk aangelengd. 50 gram bloem, 50 gram
boter) 50 gram scherpe geraspte of gemalen kaas
(1 ei) zo nodig wat aroma, nootmuskaat of En
gelse saus.
Dos in een vuurvaste glazen schotel de uitge
lekte asperges. Vermeng de hete saus met de kaas
en de eierdooier en breng ze op smaak. Giet de
saus over de asperges. Klop het eiwit stijf met
wat zout en nootmuskaat. Verdeel dit eiwit over
de asperges. Zet de schotel even in de warme
oven, zodat de inhoud heet wordt en het eiwit
een licht kleurtje krijgt.
CHOCOLADE KERSTCAKE
Benodigd
150 gram boter, 200 suiker, 200 gram zelfrijzend
bakmeel, 4 eieren, 30 gram cacao, 100 gram aman
delen, 2 pakjes vanillesuiker.
Voor de garnering 200 gram poedersuiker, drie
eetlepels water, kerstklokjes van chocolade of
marsepein.
Bereid een goed cakedeeg (lang roeren is het
geheim van slagen), voeg de gepelde en gehakte
amandelen toe (amandels even laten weken in
heet water alvorens te pellen.) Doe het deeg in
een beboterde vorm en zet deze in de oven, die 10
a 15 minuten voorverwarmd is (onder en boven-
warmte vol).
Baktijd: 45 minuten bovenwarmte 1, onder-
warmte vol of wanneer men onderwarmte op 2
zet, baktijd een uur. In beide gevallen nog 20 mi
nuten stroomloos. Na bekoeling garneren met het
glazuur, dat van poedersuiker met water is ge
maakt plus de kerstklokjes.
IQf'J feestkleren behoren sieraden. Gelukkig Zeeland, dat op dit gebied nog zoveel moois kan laten
zien. Er zullen wellicht nog wel kapotte onderdeeltjes in verscholen hoekjes liggen. Hiervan kun
nen gemoderniseerde sieraden worden gemaakt indien het oude niet harmonieert.
Van alle stoffen is fluweel van oudsher de mooiste achtergrond voor het goud, het zilver en de
edelstenen in alle kleuren van de regenboog. Waarom dragen de moderne vrouwen minder sieraden
dan ons voorgeslacht? Zijn we sportiever of laten we ze uit gemakzucht in de laadjes liggen?
Op 13 september van dit jaar mochten we in Amsterdam op de klederdrachtenshow die oude rijke
pronk bewonderen. Dat was het verleden, maar Laten we het heden opfleuren met de erfstukken
waarover we nog beschikken. Ze mogen dan niet passen op het daagse jumpertje, onze feestkleren
geven ze toch net datgene wat nodig is om van een uitgang een feest te maken.
CTENSLOTTE nog een privë-ergemisje van de ondergetekende. Hoe zit het met de stola? Dragen
■L we een stola en waarom? Tegen de kou of omdat we met onze blote armen geen raad weten?
Weten we die stola te dragen? Naar mijn idee weten we dat in 90 van alle stola-gevallen niet
of het moet al een bontcapetje zijn. Bekijk uzelf eerst eens in een lange spiegel voor u zich met zo'n
stola naar een feestje waagt en overleg of een jasje niet een betere oplossing zou zijn. Het is ook veel
gemakkelijker te dragen. Sportiviteit is een winst van de moderne vrouw en komt vooral overdag
tot uiting in onze kleding. Echter bij feestelijke gelegenheden leggen we onze sportkleding af, èn
tot plezier van onszelf en van onze feestgenoten gaan we ons wat opdoffen, steken ons in feest
tenue. Maar dan ook goedverzorgd en welgekozen als begin van een genoeglijke avond. We zullen er
vast geen spijt van hebben. Veel genoegen!
D. ELEMA—BAKKER.