'^Uoor de <^Orouw Nederlandse corsetterie, onder- en nachtkleding In de salon voor ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP WENKEN VOOR KERSTMIS SIERADEN 876 ZEEUWS LANDBOUWBLAD HOE langer hoe meer wordt ook in ons land de Engelse gewoonte gevolgd om met Kerst mis gevogelte op tafel te brengen. Meestal blijft er zo'n eerste Kerstdag wel wat over van het diner. Daarom laten wij hieronder een smakelijk recept volgen, dat licht verteerbaar is en niet alleen voor kipmaar ook voor kalkoen of gans van toe passing is. |^INGERIE voor ieder figuur, passend bij de bovenkleding wordt in vele variaties en van verschillende materialen door de Nederlandse fabrikanten van corsetterié, onder- en nachtkleding gemaakt. Goed, modieus en aangepast aan de Nederlandse smaak. Tweemaal per jaar tonen deze fabrikanten op de DACOVA, de damesconfectie-vakbeurs hun kollekties en de zakenmensen kunnen zich op de hoogte stellen wat er zoal te koop is en zij kunnen ons vrou wen weer inlichten. Tekenend is, dat deze artikelen getoond worden op een vakbeurs voor damesbovenkleding, wat ons duidelijk maakt, dat wij moeten komen tot een logische opbouw van de garderobe. PEN bepaalde japon kan L de ene vrouw allure geven, terwijl de andere van deze zelfde japon een slordig niemendalletje kan maken. Heel vaak is dit het gevolg van onjuiste foundation het Engelse woord, dat zowel corset als beha omvat). Dit on derdeel van onze gardero be is veel doelmatiger en eleganter geworden. Een goed figuur is belangrijk, niet alleen uit esthetisch oogpunt, maar het geeft de vrouw meer zelfver trouwen en zal haar gees tesgesteldheid verbeteren. Ook bij corsetten bestaat een juist maatsysteem, terwijl beha's vaak in 5 cupgrootten te krijgen zijn. Voor zwaardere figu ren zijn uitstekende gai nes met of zonder balei nen, soms met nylon voor pand veelal in drie lengtes verkrijgbaar, terwijl ook met bepaalde verhoudin gen tussen heup en taille rekening gehouden wordt. Let er op, dat u nooit het slachtoffer wordt van huis-aan-huisverkoop van foundations. Ga liever naar een speciaal-zaak of een speciale afdeling van een groot magazijn. Er zijn op foundationge- bied nieuwtjes onder de zoneen beha met elasti sche cups, één, waarvan schouderbandjes en de band aan de onderzijde met schuimrubber is ge voerd om striemen te voorkomen, speciale foun dation voor de teenager en ook het positiecorset is doelmatiger en minder zwaar geworden. Er is een model, dat aan weers kanten verwijd kan worden en goede steun biedt op de juiste plaatsen. Ook in deze periode van haar leven kan de vrouw er gesoigneerd uitzien. ONDER- EN NACHTKLEDING. ALS modekleuren verwachten wij voor het a.s. voorjaar: „Pistache" (groen), mimosa (geel) wit, zwart, bleu met daarnaast tal van andere nuances. Naast creaties van enkalon, draion, or- lon enz., zullen we daarnaast ook de batist weer terugzien en het Engels borduursel. Sparkle tricot is een nieuwe Enkalon, die sprankelend van uiter lijk is. De baby-doll handhaaft zich naast klassie ke modellen van nachthemden en pyama's, ter wijl de harem-doll (met pantalon) opgang gaat maken. Ook in de nachtkleding zien we borduur sel, dat toch wel fijntjes staat. We kunnen terecht in goedkope en dure kwali teiten. Hoofdzaak is, dat wij ook bij het samen stellen van onze onderkleding-garderobe met overleg te werk gaan. Een rok en truitje vragen nu eenmaal iets anders dan een avondjapon. Ge lukkig, dat de Nederlandse industrie voor corset- terie, onder- en nachtkleding juist maakt wat voor ons Nederlandse vrouwen geschikt is. RIJST MET KERRIE EN RAGOUT VAN GEVOGELTE. 125 gram rijst, (20 gram boter), 1 volle thee lepel of meer kerrie, wat zout, ragout van een half pond restanten gevogelte, peterselie, citroensap (indien gewenst een klein blikje champignons). Voor garnering peterselie, hardgekookt ei, tomaat, groene en rode pepers. Fruit in de boter de kerrie, voeg er de droge rijst bij en na enkele ogenblikken 2V2 dl water met wat zout. Roer de rijst zodra zij kookt een maal om, sluit de pan en kook de rijst op een klein vuur gaar, maar niet te droog. Maak intus sen de ragout van het in stukjes gesneden -gevo- geltevlees op de bekende wijze klaar en houdt ze warm. Doe er desgewenst wat citroensap en champignons door. Druk de gare rijst in een met warm water omgespoeld kommetje of leeg con servenblik. Roer er eerst desgewenst stukjes to maat door voor de kleur. Keer de rijst dadelijk om op een verwarmde schotel en giet de hete ragout om de rijst. Garneer de schotel vlug met toefjes peterselie, partjes ei, tomaat en pepers. Dien dadelijk op. P ERLANGT u voor uw Kerstdiner een fijn tussengerecht, probeer dan onderstaand re cept eens: ASPERGESCHOTEL MET KAASSAUS. Benodigd: 1 groot blik of twee kleine blikjes stoof asperges, C/2 liter blanke saus, gemaakt van het aspergenat met wat melk aangelengd. 50 gram bloem, 50 gram boter) 50 gram scherpe geraspte of gemalen kaas (1 ei) zo nodig wat aroma, nootmuskaat of En gelse saus. Dos in een vuurvaste glazen schotel de uitge lekte asperges. Vermeng de hete saus met de kaas en de eierdooier en breng ze op smaak. Giet de saus over de asperges. Klop het eiwit stijf met wat zout en nootmuskaat. Verdeel dit eiwit over de asperges. Zet de schotel even in de warme oven, zodat de inhoud heet wordt en het eiwit een licht kleurtje krijgt. CHOCOLADE KERSTCAKE Benodigd 150 gram boter, 200 suiker, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 4 eieren, 30 gram cacao, 100 gram aman delen, 2 pakjes vanillesuiker. Voor de garnering 200 gram poedersuiker, drie eetlepels water, kerstklokjes van chocolade of marsepein. Bereid een goed cakedeeg (lang roeren is het geheim van slagen), voeg de gepelde en gehakte amandelen toe (amandels even laten weken in heet water alvorens te pellen.) Doe het deeg in een beboterde vorm en zet deze in de oven, die 10 a 15 minuten voorverwarmd is (onder en boven- warmte vol). Baktijd: 45 minuten bovenwarmte 1, onder- warmte vol of wanneer men onderwarmte op 2 zet, baktijd een uur. In beide gevallen nog 20 mi nuten stroomloos. Na bekoeling garneren met het glazuur, dat van poedersuiker met water is ge maakt plus de kerstklokjes. IQf'J feestkleren behoren sieraden. Gelukkig Zeeland, dat op dit gebied nog zoveel moois kan laten zien. Er zullen wellicht nog wel kapotte onderdeeltjes in verscholen hoekjes liggen. Hiervan kun nen gemoderniseerde sieraden worden gemaakt indien het oude niet harmonieert. Van alle stoffen is fluweel van oudsher de mooiste achtergrond voor het goud, het zilver en de edelstenen in alle kleuren van de regenboog. Waarom dragen de moderne vrouwen minder sieraden dan ons voorgeslacht? Zijn we sportiever of laten we ze uit gemakzucht in de laadjes liggen? Op 13 september van dit jaar mochten we in Amsterdam op de klederdrachtenshow die oude rijke pronk bewonderen. Dat was het verleden, maar Laten we het heden opfleuren met de erfstukken waarover we nog beschikken. Ze mogen dan niet passen op het daagse jumpertje, onze feestkleren geven ze toch net datgene wat nodig is om van een uitgang een feest te maken. CTENSLOTTE nog een privë-ergemisje van de ondergetekende. Hoe zit het met de stola? Dragen ■L we een stola en waarom? Tegen de kou of omdat we met onze blote armen geen raad weten? Weten we die stola te dragen? Naar mijn idee weten we dat in 90 van alle stola-gevallen niet of het moet al een bontcapetje zijn. Bekijk uzelf eerst eens in een lange spiegel voor u zich met zo'n stola naar een feestje waagt en overleg of een jasje niet een betere oplossing zou zijn. Het is ook veel gemakkelijker te dragen. Sportiviteit is een winst van de moderne vrouw en komt vooral overdag tot uiting in onze kleding. Echter bij feestelijke gelegenheden leggen we onze sportkleding af, èn tot plezier van onszelf en van onze feestgenoten gaan we ons wat opdoffen, steken ons in feest tenue. Maar dan ook goedverzorgd en welgekozen als begin van een genoeglijke avond. We zullen er vast geen spijt van hebben. Veel genoegen! D. ELEMA—BAKKER.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 4