c/e <^Orouw LET OP DE SCHIJF VAN VIJF Hoe het groeide 710 ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP „WIE HET GOED MEENT MET HOOFD EN LIJF VOEDT ZICH NAAR DE SCHIJF VAN VIJF...." KURSUS HANDWERKENDE LEDEN VAN DE NEDERLANDSE BOND VAN PLATTELANDSVROUWEN ZEEUWS LANDBOUWBLAD IJET ga-at met sommige zaken als met kinderenAls ze regelmatig groeien, let je er niet op tot je plotseling bemerkt, dat ze groot geworden zijn. Zo is het ook gegaan met het adviesbureau voor woninginrichting. U weet, dat er nu voor het derde jaar zitda gen gehouden worden, waar leden van de Z. L. M. en van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen advies kunnen vragen inzake bouw, verbouw of inrichting van de woning. We zaten en zitten eigenlijk nooit voor niets, maar dat er bij elkaar reeds een honderd kleinere en grotere adviezen gegeven werdenhadden wij toch niet gedacht. En toch is het zo. Het aardige is, dat een klant weer een klant aanbrengt, hetgeen pleit voor de goede service, die steeds gegeven wordt. Een volgende maal willen wij de leden van het adviesbureau eens interviewen en er onze lezeressen het één en ander van vertellen. Mocht u met bepaalde plannen, aangaande uw tehuis rondlopen en u wilt graag de mening van anderen horen, kómt u dan op de tweede dinsdag van de maand eens naar Goes om uw licht op te steken. U kunt u voordien ook in verbinding stellen met mej. A. v. Leeden, Landbouwhuis te Goes. Op «Je schijf van vijf zijn n.l. in vijf groepen aan gegeven alle werkelijke onmisbare voedingsmid delen J. Melk, karnemelk, yoghurt. 2. Groente, fruit, aardappelen. 3. Kaas en vlees of vis of ei of peulvruchten. 4. Boter en levertraan. 5. Bruin brood en graanprodukten. hoge voedingswaarde ligt de prijs van onze kaas soorten beslist gunstig. Voor het behoud van een goed gebid is het gebruik van voldoende melk een eerste vereiste. Immers melk is de beste bron van kalk en fosfor. Daarom was de tentoonstelling: „Me-bo-ka" uiterst belangrijk en werd zij zó ge waardeerd, dat de huishoudschoolprijs 1959 naar „De Bernisse" ging. AP deze school is de schijf van vijf in de bij- zondere belangstelling geplaatst, omdat, na 1947, het gebruik van melk, groente, aardappelen, brood en grutterswaren aanzienlijk is vermin derd. Daartegenover is het verbruik van suiker en vetten buitengewoon sterk toegenomen. Uit het oogpunt van volksgezondheid is deze veran dering onrustbarend genoemd. Van sommige voedingsstoffen wordt te veel, van andere te wei nig opgenomen. Er is onvoldoende evenwicht. Naar het oordeel van het voorlichtingsbureau voor de voeding kan in verband hiermede een betere consumptie van melk en melkprodukten bijzon dere diensten bewijzen. Onder de voedingsmid delen met een hoge beschermende waarde neemt de „melk" de eerste plaats in. Daarover zijn bin nen- en buitenlandse geleerden het eens. Meisjes en vrouwen, die terecht op haar lijn letten, behoe ven naar het oordeel van prof. Den Hartog niet bang té zijn om dik te worden van melk, yoghurt of karnemelk. Te dik worden is meestal het ge volg van het eten van zoetigheden en vette spij zen. Wie dientengevolge een diëet van de dokter krijgt voorgeschreven, ervaart, dat melkproduk ten in zijn vermageringsdiëet belangrijke onder delen vormen. En wat het melkgebruik door de jeugd betreft, maakte het Voorlichtingsbureau voer de Voeding duidelijkvan schoolkinderen en oudere kinderen bleken 60 °/o van de meisjes en 40 v^n de jongens minder dan een halve liter per dag te gebruiken en daarmede hun opneming van dierlijk eiwit en calcium in gevaar te bren gen. yERDER iets over de roomboter. Van het Nederlandse vetgebruik maakt boter slechts 15 uit. Mag de huisvrouw haar gezin i-n zichzelf eigenlijk niet wat meer roomboter gunnen om haar lichtverteerbaarheid, natuurlijk aroma enfijne smaak? Ook roomboter is gerangschikt onder de voe dingsmiddelen met een hoge beschermende waarde. Bovendien concludeerden drie profes soren, onder wie prof. Den Hartog, dat het op t'Jke leeftijd raadzaam blijft om tenminste een deel van het vet te gebruiken in de vorm van 'boter. Wie voor deze belangrijke feiten de ogen sluit, moet zich wel afvragen of de zuinigheid in dit geval de wijsheid niet bedriegt. Thuis en op school moeten de meisjes onderwezen worden Dr. M. de Vos feliciteert mej. M. Paling met de door haar school behaalde prijs: een koffiezetapparaat. jJOK dit jaar is mevrouw C. J. N. van Male te Gorssel bereid gevonden handwerkende leden instructies te geven. Hiertoe wordt een kursus van 4 lessen georganiseerd, waarvan de eerste les zal worden gegeven op dinsdag 18 oktober in de „Prins van Oranje" te Goes. De les begint om tien uur en zal om ongeveer 4 uur in de middag eindigen. Het lesgeld bedraagt voor 4 lessen 5.terwijl consumpties en ma teriaalkosten voor eigen rekening komen. Er zullen richtlijnen worden gegeven voor de handwerkwedstrijd 1960-'61, er wordt op een proeflapje gewerkt, er wordt aan werkstukken begonnen, proeflapjes worden besproken en na deze 4 lessen zullen de dames ongetwijfeld hun kennis en vaardigheid hebben vermeerderd. Op de eerste les dient men het volgende mee te brengen: ƒ5,lesgeld, schaar, naaigerei en proeflapje. Ieder, die voor deze kursus belang stelling heeft, geve zich zo vlug mogelijk op bij haar afdelingssekretaresse. Dit kleine rijmpje heeft de directrice van de landbouwhuishoudschool „De Ber nisse" te Spijkenisse op het schoolbord laten aanbrengen om er de leerlingen telkens aan ie herinneren hoe belangrijk een goede voeding is. Ze hebben daar op genoemde landbouwhuishoudschool meer gedaan. Onder super visie van de directrice mej. M. Paling en met medewerking van de Keuringsdienst voor Waren te Rotterdam plus die van de directeur van hetMelkcontrolestation heb ben leerkrachten en leerlingen een tentoonstelling georganiseerd „MEBOKA" ge naamd. Een zeer toepasselijke naam (melk, boter, kaas). Meer dan duizend mensen bezochten deze tentoonstelling. Door deze tentoonstelling won „De Bernisse" de huishoudschoolprijs 1959. Reeds vele jaren achtereen slelt het Nederlands Zuivelbureau een prijs beschikbaar voor de huishoudschool, die zich in het voorgaande jaar bijzonder verdienste lijk heeft gemaakt. Bijvoorbeeld door het creëren van nieuwe recepten, waarin melk- en zuivelpro- dukten van eigen bodem worden verwerkt of wapneer zij zich door voorlichting op het gebied van de Nederlandse zuivel heeft weten te onder scheiden. De prijs bestond uit een koffiezet-apparaat, waarnaar reeds geruime tijd verlangend was uit gezien. Ir. M. de Vos, die de prijs namens het Neder landse Zuivelbureau uitreikte, sprak hierbij een xede uit, die wij in het kort weergeven Wie prof. Den Hartog en dr. De Wijn via de televisie heeft gehoord, weet, dat de schijf van vijf een belangrijke plaats inneemt bij de voor lichting omtrent de samenstelling van de maal tijden. omtrent het minder goede, het goede en het bestezeker ten aanzien van de voeding. Neder land produceert gelukkig ook roomboter; de Ne derlandse wetgeving en botercontröle bescher men haar juiste en veilige samenstelling. Geheel anders dan het boterverbruik heeft zich het kaasverbruik ontwikkeld. Dank zij het huishoudonderwijs en de gegeven voorlichting krijgen blijkbaar steeds meer huisvrouwen oog voor de veelzijdige voedingswaarde en gebruiks- moelijkheden voor onze kaassoorten. Naast het gebruik van kaas als broodbelegging is er een toeneming van de bereiding van kaasgerechten voor de warme maaltijd. De deskundigen achten dit volkomen juist. In verhouding tot de zeer

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 6