c/e <^Orouw
LET OP DE SCHIJF VAN VIJF
Hoe het groeide
710
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
„WIE HET GOED MEENT MET HOOFD EN LIJF
VOEDT ZICH NAAR DE SCHIJF VAN VIJF...."
KURSUS HANDWERKENDE LEDEN
VAN DE NEDERLANDSE BOND VAN
PLATTELANDSVROUWEN
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
IJET ga-at met sommige zaken als met kinderenAls ze regelmatig groeien, let je er
niet op tot je plotseling bemerkt, dat ze groot geworden zijn. Zo is het ook gegaan
met het adviesbureau voor woninginrichting. U weet, dat er nu voor het derde jaar zitda
gen gehouden worden, waar leden van de Z. L. M. en van de Nederlandse Bond van
Plattelandsvrouwen advies kunnen vragen inzake bouw, verbouw of inrichting van de
woning. We zaten en zitten eigenlijk nooit voor niets, maar dat er bij elkaar reeds een
honderd kleinere en grotere adviezen gegeven werdenhadden wij toch niet gedacht.
En toch is het zo. Het aardige is, dat een klant weer een klant aanbrengt, hetgeen pleit
voor de goede service, die steeds gegeven wordt. Een volgende maal willen wij de
leden van het adviesbureau eens interviewen en er onze lezeressen het één en ander
van vertellen.
Mocht u met bepaalde plannen, aangaande uw tehuis rondlopen en u wilt graag de
mening van anderen horen, kómt u dan op de tweede dinsdag van de maand eens naar
Goes om uw licht op te steken. U kunt u voordien ook in verbinding stellen met mej. A.
v. Leeden, Landbouwhuis te Goes.
Op «Je schijf van vijf zijn n.l. in vijf groepen aan
gegeven alle werkelijke onmisbare voedingsmid
delen
J. Melk, karnemelk, yoghurt.
2. Groente, fruit, aardappelen.
3. Kaas en vlees of vis of ei of peulvruchten.
4. Boter en levertraan.
5. Bruin brood en graanprodukten.
hoge voedingswaarde ligt de prijs van onze kaas
soorten beslist gunstig. Voor het behoud van een
goed gebid is het gebruik van voldoende melk een
eerste vereiste. Immers melk is de beste bron van
kalk en fosfor. Daarom was de tentoonstelling:
„Me-bo-ka" uiterst belangrijk en werd zij zó ge
waardeerd, dat de huishoudschoolprijs 1959 naar
„De Bernisse" ging.
AP deze school is de schijf van vijf in de bij-
zondere belangstelling geplaatst, omdat, na
1947, het gebruik van melk, groente, aardappelen,
brood en grutterswaren aanzienlijk is vermin
derd. Daartegenover is het verbruik van suiker
en vetten buitengewoon sterk toegenomen. Uit
het oogpunt van volksgezondheid is deze veran
dering onrustbarend genoemd. Van sommige
voedingsstoffen wordt te veel, van andere te wei
nig opgenomen. Er is onvoldoende evenwicht.
Naar het oordeel van het voorlichtingsbureau voor
de voeding kan in verband hiermede een betere
consumptie van melk en melkprodukten bijzon
dere diensten bewijzen. Onder de voedingsmid
delen met een hoge beschermende waarde neemt
de „melk" de eerste plaats in. Daarover zijn bin
nen- en buitenlandse geleerden het eens. Meisjes
en vrouwen, die terecht op haar lijn letten, behoe
ven naar het oordeel van prof. Den Hartog niet
bang té zijn om dik te worden van melk, yoghurt
of karnemelk. Te dik worden is meestal het ge
volg van het eten van zoetigheden en vette spij
zen. Wie dientengevolge een diëet van de dokter
krijgt voorgeschreven, ervaart, dat melkproduk
ten in zijn vermageringsdiëet belangrijke onder
delen vormen. En wat het melkgebruik door de
jeugd betreft, maakte het Voorlichtingsbureau
voer de Voeding duidelijkvan schoolkinderen en
oudere kinderen bleken 60 °/o van de meisjes en
40 v^n de jongens minder dan een halve liter
per dag te gebruiken en daarmede hun opneming
van dierlijk eiwit en calcium in gevaar te bren
gen.
yERDER iets over de roomboter.
Van het Nederlandse vetgebruik maakt boter
slechts 15 uit. Mag de huisvrouw haar gezin
i-n zichzelf eigenlijk niet wat meer roomboter
gunnen om haar lichtverteerbaarheid, natuurlijk
aroma enfijne smaak?
Ook roomboter is gerangschikt onder de voe
dingsmiddelen met een hoge beschermende
waarde. Bovendien concludeerden drie profes
soren, onder wie prof. Den Hartog, dat het op
t'Jke leeftijd raadzaam blijft om tenminste een
deel van het vet te gebruiken in de vorm van
'boter. Wie voor deze belangrijke feiten de ogen
sluit, moet zich wel afvragen of de zuinigheid
in dit geval de wijsheid niet bedriegt. Thuis en
op school moeten de meisjes onderwezen worden
Dr. M. de Vos feliciteert mej. M. Paling met de door haar school behaalde prijs:
een koffiezetapparaat.
jJOK dit jaar is mevrouw C. J. N. van Male te
Gorssel bereid gevonden handwerkende leden
instructies te geven. Hiertoe wordt een kursus
van 4 lessen georganiseerd, waarvan de eerste les
zal worden gegeven op dinsdag 18 oktober in de
„Prins van Oranje" te Goes.
De les begint om tien uur en zal om ongeveer
4 uur in de middag eindigen. Het lesgeld bedraagt
voor 4 lessen 5.terwijl consumpties en ma
teriaalkosten voor eigen rekening komen.
Er zullen richtlijnen worden gegeven voor de
handwerkwedstrijd 1960-'61, er wordt op een
proeflapje gewerkt, er wordt aan werkstukken
begonnen, proeflapjes worden besproken en na
deze 4 lessen zullen de dames ongetwijfeld hun
kennis en vaardigheid hebben vermeerderd. Op
de eerste les dient men het volgende mee te
brengen: ƒ5,lesgeld, schaar, naaigerei en
proeflapje. Ieder, die voor deze kursus belang
stelling heeft, geve zich zo vlug mogelijk op bij
haar afdelingssekretaresse.
Dit kleine rijmpje heeft de directrice van de landbouwhuishoudschool „De Ber
nisse" te Spijkenisse op het schoolbord laten aanbrengen om er de leerlingen telkens
aan ie herinneren hoe belangrijk een goede voeding is.
Ze hebben daar op genoemde landbouwhuishoudschool meer gedaan. Onder super
visie van de directrice mej. M. Paling en met medewerking van de Keuringsdienst
voor Waren te Rotterdam plus die van de directeur van hetMelkcontrolestation heb
ben leerkrachten en leerlingen een tentoonstelling georganiseerd „MEBOKA" ge
naamd. Een zeer toepasselijke naam (melk, boter, kaas). Meer dan duizend mensen
bezochten deze tentoonstelling.
Door deze tentoonstelling won „De Bernisse"
de huishoudschoolprijs 1959. Reeds vele jaren
achtereen slelt het Nederlands Zuivelbureau een
prijs beschikbaar voor de huishoudschool, die
zich in het voorgaande jaar bijzonder verdienste
lijk heeft gemaakt. Bijvoorbeeld door het creëren
van nieuwe recepten, waarin melk- en zuivelpro-
dukten van eigen bodem worden verwerkt of
wapneer zij zich door voorlichting op het gebied
van de Nederlandse zuivel heeft weten te onder
scheiden.
De prijs bestond uit een koffiezet-apparaat,
waarnaar reeds geruime tijd verlangend was uit
gezien.
Ir. M. de Vos, die de prijs namens het Neder
landse Zuivelbureau uitreikte, sprak hierbij een
xede uit, die wij in het kort weergeven
Wie prof. Den Hartog en dr. De Wijn via de
televisie heeft gehoord, weet, dat de schijf van
vijf een belangrijke plaats inneemt bij de voor
lichting omtrent de samenstelling van de maal
tijden.
omtrent het minder goede, het goede en het
bestezeker ten aanzien van de voeding. Neder
land produceert gelukkig ook roomboter; de Ne
derlandse wetgeving en botercontröle bescher
men haar juiste en veilige samenstelling.
Geheel anders dan het boterverbruik heeft
zich het kaasverbruik ontwikkeld. Dank zij het
huishoudonderwijs en de gegeven voorlichting
krijgen blijkbaar steeds meer huisvrouwen oog
voor de veelzijdige voedingswaarde en gebruiks-
moelijkheden voor onze kaassoorten. Naast het
gebruik van kaas als broodbelegging is er een
toeneming van de bereiding van kaasgerechten
voor de warme maaltijd. De deskundigen achten
dit volkomen juist. In verhouding tot de zeer