üoor de <^Orouw T rekker behendigheids wedstrij d Mannen houden van lekker eten ORGAAN VAN DE LANDBOUW JONGEREN GEMEENSCHAP ZEELAND J^EEN, ik wil niet beginnen met het afgezaagde zinnetje, dat betrekking heeft op de weg naar een mannenhart. Maar een feit is het, dat de meeste mannen meer van een goede maal tijd genieten dan wij vrouwen. Dat komt geloof ik, omdat er voor ons aan een lekker maal een vervelend bijsmaakje zit vanwege de (misschien denkbeeldige) onsjes vet, waarmede lekkere maaltijden ons plegen op te schepen. Je eet onwillekeurig méér dan goed voor je lijn is en we willen nu eenmaal geen grotere maat hebben. 529 KERSENRITÜ Reisverhalen en dia's Prov. Sportdag 1960 VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP ZATERDAG 9 JULI 1960 Redactie: L. Hage, L. Felius, A. Deist, M. Murre, Z. Poppe en M. Risseeuw. Eind-redacteur: C. J. van Damme, Telef. 01108—206. Redactie-adres: Landbouwhuis, Goes. De Afdeling Kruiningen van de L. J. G. organiseert vandaag een Kersenrit. Deze rit gaat door Zuid-Beveland en is 60 km lang. De start is om 14 uur vanaf „Ons Dorpshuis" te Kruiningen. Vanaf 13.30 uur bestaat er gelegen heid tot inschrijving. Voor auto's en motoren inclusief bestuurder, is het startgeld ƒ4, voor passagiers 3, Na de rit kunt U deelnemen aan een gratis koffiemaaltijd in de grote zaal van voornoemd gebouw, 's Avonds is hier tevens het traditionele Zonier- avondfeest met gratis kersen eten. KOMT ALLEN NAAR KRUININGEN. Ook Z. L. M.-leden zjjn van harte wel kom. Hierdoor nodigen wij u uit tot deelname aan de eerste trekkerbe- hendigheidsw edstrijd door de L.J.G. streek Noord-Beveland georganiseerd. Deze wedstrijd wordt gehouden vandaag op het terrein graszaadland van de heer P. van Dijke te Colijns- plaat, gelegen onder de zeedijk van de Nieuw-Noord-Bevelandpolder. Aanvang 13.00 uur. Er is een inleggeld vastgesteld van ƒ1,— per deelnemer op het terrein te voldoen. Tijdens en na de wed strijd is er gelegenheid tot het in dienen van klachten onder betaling van 1, Op het terrein zal aanwezig zijn een „Fordson Major" en een „Mas- sey Ferguson 35'" tractor. Er is ech ter ook gelegenheid een andere tractor voor deelname mede te ne men, deze trekker moet staan op een spoorbreedte van 1.50 m, voorzien zijn van luchtbanden en een koppeling voor oogbevestiging voor oplegger en vierwielige wagen. Enkele tijdens de wedstrijd gel dende bepalingen zijn: 1. De wedstrijdeommissie stelt zich op geen enkele wijze aansprake lijk voor eventuele schade toege bracht aan eigen en/of beschik baar gesteld materiaal. Schade is voor rekening van de betrokken deelnemer. 2. Deelnemers kunnen onmiddellijk van deelname worden uitgeslo ten indien zij: a. Aanwijzingen van de wed strijdeommissie niet opvolgen. b. Door hun wijze van rijden zichzelf en anderen in gevaar brengen. 3. Deelname is alleen mogelijk door leden van de L.J.G. Daar deelname aan deze wedstrijd binnen ieders bereik ligt, rekenen wij op grote deelname. Doet u niet mee, kom dan in elk geval kijken! Enkele dames van de Z.P.M. zul len zorgdragen voor de mogelijkheid tot het nuttigen van een kleine ver frissing op het terrein. Dezer dagen werd in „Het wapen van Zeeland" een gecombineerde vergadering gehouden van de afd. Zaamslag der Z.L.M. en L.J.G. Hier voor waren ook uitgenodigd de Z.L.M. afd. Zaamslag en de Ned. Bond van Plattelandsvrouwen afd. Terneuzen. I>e voorzitter der L.J.G., de heer A. Dieleman, opende de vergadering en verwelkomde in het bijzonder de heer Joh. de Vries uit Terneuzen, die als gast van deze avond de leden zou doen genieten van zijn reisverhalen en prachtige dia's. Eerst werden enige plaatjes ver toond van Terneuzen, Rotterdam en Brugge. Daarna werden dia's ver toond van het prachtige Berner Oberland. Te houden op zaterdag 16 juli jus. op het terrein „Westelijk Bolwerk" t<e Terneuzen. Aanvang 12 uur. Prijsuitreiking met verloting 6 uur bij H. de Vrieae, café „Du Com merce", Markt, Terneuzen. IEDEREEN VAN HARTE WELKOM. VRIJ ENTREE. Mannen denken niet aan de lijn. Zolang de dokter hen hun gang laat gaan, eten zij met smaak van de heerlijkheden, die hun worden voorgeschoteld. NU wordt er weieens gezegd, dat de Neder landse man, ook wanneer hij in het buiten land vertoeft, zweert bij biefstuk, gebakken aard appeltjes en doperwtjes. Zelf geloof ik daar niets van, want verscheidene malen maakte ik het mee, dat bij een Hollands reisgezelschap het juist de mannen waren, die het hardst mopper den als er b.v. in Italië een namaak Hollandse maaltijd op tafel kwam. Zij wilden spaghetti of Minestrone of# iets dergelijks. Ik heb ze zien smullen van knappend gebakken zuignapjes van inktvissen en dergelijke rariteiten meer. Thuis gekomen dachten zij met een tikkeltje weemoed aan de vreemde heerlijkheden. Natuurlijk zijn wij vrouwen altijd bereid onze echtgenoten zo af en toe eens te verrassen met iets, dat ze in de verste verte niet van ons ver wachten. Daarom heb ik voor deze keer een paar onvervalste Italiaanse recepten opgezocht om uw echtgenoot, die misschien samen met u in het zonnige Italië rondzwierf, te verrassen. Van harte succes gewenst. MINESTRONE DE Italiaanse groentesoep van die naam is overbekend en kan op verschillende ma nieren worden klaargemaakt. Wij geven u hier onder een recept, waarmede u zeker succes zult hebben, ook wel bij mensen, die niet in Italië geweest zijn. Benodigd: 4 lepels witte bonen, 2 flinke stengels of een flinke ui, 100 gram boteer of marga rine, enkele worteltjes of een kleine winterwortel, 4 aardappelen, 4 koolbladeren, - '2 selderijknol of een bosje selderij groen. 2 tomaten, een paar takjes peterselie, 1] liter bouillon, 2 flinke eetlepels macaroni, wat peper, zout en geraspte oude kaas. Bereiding: Was de bonen en laat ze minstens twaalf uur lang weken. Snijd de prei of ui in ringen en fruit deze in de boter of margarine op een zacht vuurtje, tot ze glazig maar niet bruin zien. Roer vervolgens de fijngesneden worteltjes, de ge schilde en aan kleine blokjes gesneden aard appelen, de gewassen en aan kleine reepjes ge sneden koolbladeren, de geraspte selderijknol of fijngesneden selderijgroen, de in stukjes ver deelde tomaten en fijngehakte peterselie er doorheen. Giet de bouillon erbij en breng alles samen met de geweekte bonen aan de kook. Voeg nu de macaroni toe en laat de soep op een zacht, vuur in een gedekte pan IV2 a 2 uur zachtjes gaar koken. Voeg peper en zout naar smaak toe. De Minestrone is een gebonden soep, die in Italië vaak als hoofdgerecht wordt gegeten. Bij deze soep wordt altijd geraspte pittige kaas ge serveerd. SPAGHETTI BOLOGNESE Benodigd: Een flinke ui, een ietsje knoflookpoeder of een teentje verse knoflook, 250 gram runder gehakt, een eetlepel bloem, 2 eetlepels olijf- oie, een klein blikje tomatenpurée, een klein kopje rode wijn of jus van de vorige dag, wat peper en 250 a 300 gram Italiaanse spaghetti. Bereiding: Doet de fijngesneden ui, de knoflookpoeder of fijngewreven knoflook in een braadpan. Bak ze hierin onder voortdurend roeren tot ze lichtbruin zien. Meng dan het gehakt er door en bak dit nog ongeveer drie minuten met de ui en de knof look. Meng nu in een kom voorzichtig de bloem en de olijfolie, roer ook de tomatenpurée en de wijn of jus er doorheen. Giet dit mengsel vervol gens in de braadpan en breng alles samen aan de kook. Voeg zonodig een scheutje water toe (alleen als de saus niet vanzelf mooi glad wordt). Maak de saus op smaak met peper en zout af en laat deze minstens een half uur lang onder een deksel op een laag vuur zachtjes doorkoken. Kook intussen de spaghetti in water met iets zout gaar, stort deze dan op een vergiet en laat er even wat koud water overheen spoelen. Schik de uitgelekte spaghetti op een verwarmde schaal en giet de saus op het opengebleven middelste gedeelte van de schaal. Serveer bij de Spaghetti Bolognese geraspte pittige kaas. Tenslotte een heerlijk Italiaans toetje: ZABAIONE Benodigd: 4 eierdooiers, 4 eetlepels droge witte wijn, een eetlepel poedersuiker. Bereiding: Klop de eierdooiers samen met poedersuiker tot een luchtig en bijna wit mengsel. Zet dit in esn heet waterbad en giet er de lauwe wijn bij. Laat het water koken en klop zonder ophouden minstens 5 minuten. Het mengsel ziet er dan ongeveer uit als geklopte room. Neem de pan van het vuur en blijf nog twee minuien kloppen. Serveer de Zabaione in glazen of kleine schaal tjes en garneer met een waaier. Wegens plaatsgebrek moet onze vrouwen pagina gedurende de zomermaanden tot de helft worden ingekrompen. L. N. H.GR.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 13