üoor de <^Orouw
T rekker
behendigheids wedstrij d
Mannen houden van lekker eten
ORGAAN VAN DE LANDBOUW JONGEREN GEMEENSCHAP ZEELAND
J^EEN, ik wil niet beginnen met het afgezaagde zinnetje, dat betrekking heeft op de weg naar
een mannenhart. Maar een feit is het, dat de meeste mannen meer van een goede maal
tijd genieten dan wij vrouwen. Dat komt geloof ik, omdat er voor ons aan een lekker maal
een vervelend bijsmaakje zit vanwege de (misschien denkbeeldige) onsjes vet, waarmede
lekkere maaltijden ons plegen op te schepen. Je eet onwillekeurig méér dan goed voor je lijn
is en we willen nu eenmaal geen grotere maat hebben.
529
KERSENRITÜ
Reisverhalen en dia's
Prov. Sportdag 1960
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
ZATERDAG 9 JULI 1960
Redactie: L. Hage, L. Felius, A. Deist, M. Murre, Z. Poppe en M. Risseeuw.
Eind-redacteur: C. J. van Damme, Telef. 01108—206. Redactie-adres: Landbouwhuis, Goes.
De Afdeling Kruiningen van de L. J. G.
organiseert vandaag een Kersenrit.
Deze rit gaat door Zuid-Beveland
en is 60 km lang. De start is om 14 uur
vanaf „Ons Dorpshuis" te Kruiningen.
Vanaf 13.30 uur bestaat er gelegen
heid tot inschrijving.
Voor auto's en motoren inclusief
bestuurder, is het startgeld ƒ4,
voor passagiers 3,
Na de rit kunt U deelnemen aan een
gratis koffiemaaltijd in de grote zaal
van voornoemd gebouw, 's Avonds is
hier tevens het traditionele Zonier-
avondfeest met gratis kersen eten.
KOMT ALLEN NAAR KRUININGEN.
Ook Z. L. M.-leden zjjn van harte wel
kom.
Hierdoor nodigen wij u uit tot
deelname aan de eerste trekkerbe-
hendigheidsw edstrijd door de L.J.G.
streek Noord-Beveland georganiseerd.
Deze wedstrijd wordt gehouden
vandaag op het terrein graszaadland
van de heer P. van Dijke te Colijns-
plaat, gelegen onder de zeedijk
van de Nieuw-Noord-Bevelandpolder.
Aanvang 13.00 uur.
Er is een inleggeld vastgesteld van
ƒ1,— per deelnemer op het terrein
te voldoen. Tijdens en na de wed
strijd is er gelegenheid tot het in
dienen van klachten onder betaling
van 1,
Op het terrein zal aanwezig zijn
een „Fordson Major" en een „Mas-
sey Ferguson 35'" tractor. Er is ech
ter ook gelegenheid een andere
tractor voor deelname mede te ne
men, deze trekker moet staan op
een spoorbreedte van 1.50 m,
voorzien zijn van luchtbanden en
een koppeling voor oogbevestiging
voor oplegger en vierwielige wagen.
Enkele tijdens de wedstrijd gel
dende bepalingen zijn:
1. De wedstrijdeommissie stelt zich
op geen enkele wijze aansprake
lijk voor eventuele schade toege
bracht aan eigen en/of beschik
baar gesteld materiaal. Schade is
voor rekening van de betrokken
deelnemer.
2. Deelnemers kunnen onmiddellijk
van deelname worden uitgeslo
ten indien zij:
a. Aanwijzingen van de wed
strijdeommissie niet opvolgen.
b. Door hun wijze van rijden
zichzelf en anderen in gevaar
brengen.
3. Deelname is alleen mogelijk door
leden van de L.J.G.
Daar deelname aan deze wedstrijd
binnen ieders bereik ligt, rekenen
wij op grote deelname.
Doet u niet mee, kom dan in elk
geval kijken!
Enkele dames van de Z.P.M. zul
len zorgdragen voor de mogelijkheid
tot het nuttigen van een kleine ver
frissing op het terrein.
Dezer dagen werd in „Het wapen
van Zeeland" een gecombineerde
vergadering gehouden van de afd.
Zaamslag der Z.L.M. en L.J.G. Hier
voor waren ook uitgenodigd de
Z.L.M. afd. Zaamslag en de Ned.
Bond van Plattelandsvrouwen afd.
Terneuzen.
I>e voorzitter der L.J.G., de heer
A. Dieleman, opende de vergadering
en verwelkomde in het bijzonder de
heer Joh. de Vries uit Terneuzen, die
als gast van deze avond de leden zou
doen genieten van zijn reisverhalen
en prachtige dia's.
Eerst werden enige plaatjes ver
toond van Terneuzen, Rotterdam en
Brugge. Daarna werden dia's ver
toond van het prachtige Berner
Oberland.
Te houden op zaterdag 16 juli jus.
op het terrein „Westelijk Bolwerk" t<e
Terneuzen. Aanvang 12 uur.
Prijsuitreiking met verloting 6
uur bij H. de Vrieae, café „Du Com
merce", Markt, Terneuzen.
IEDEREEN VAN HARTE WELKOM.
VRIJ ENTREE.
Mannen denken niet aan de lijn. Zolang de dokter hen hun gang laat gaan, eten zij met
smaak van de heerlijkheden, die hun worden voorgeschoteld.
NU wordt er weieens gezegd, dat de Neder
landse man, ook wanneer hij in het buiten
land vertoeft, zweert bij biefstuk, gebakken aard
appeltjes en doperwtjes. Zelf geloof ik daar
niets van, want verscheidene malen maakte ik
het mee, dat bij een Hollands reisgezelschap het
juist de mannen waren, die het hardst mopper
den als er b.v. in Italië een namaak Hollandse
maaltijd op tafel kwam. Zij wilden spaghetti of
Minestrone of# iets dergelijks. Ik heb ze zien
smullen van knappend gebakken zuignapjes van
inktvissen en dergelijke rariteiten meer. Thuis
gekomen dachten zij met een tikkeltje weemoed
aan de vreemde heerlijkheden.
Natuurlijk zijn wij vrouwen altijd bereid onze
echtgenoten zo af en toe eens te verrassen met
iets, dat ze in de verste verte niet van ons ver
wachten. Daarom heb ik voor deze keer een paar
onvervalste Italiaanse recepten opgezocht om
uw echtgenoot, die misschien samen met u in
het zonnige Italië rondzwierf, te verrassen.
Van harte succes gewenst.
MINESTRONE
DE Italiaanse groentesoep van die naam is
overbekend en kan op verschillende ma
nieren worden klaargemaakt. Wij geven u hier
onder een recept, waarmede u zeker succes zult
hebben, ook wel bij mensen, die niet in Italië
geweest zijn.
Benodigd:
4 lepels witte bonen, 2 flinke stengels of een
flinke ui, 100 gram boteer of marga
rine, enkele worteltjes of een kleine
winterwortel, 4 aardappelen, 4 koolbladeren,
- '2 selderijknol of een bosje selderij groen. 2
tomaten, een paar takjes peterselie, 1] liter
bouillon, 2 flinke eetlepels macaroni, wat
peper, zout en geraspte oude kaas.
Bereiding:
Was de bonen en laat ze minstens twaalf uur
lang weken. Snijd de prei of ui in ringen en
fruit deze in de boter of margarine op een zacht
vuurtje, tot ze glazig maar niet bruin zien. Roer
vervolgens de fijngesneden worteltjes, de ge
schilde en aan kleine blokjes gesneden aard
appelen, de gewassen en aan kleine reepjes ge
sneden koolbladeren, de geraspte selderijknol of
fijngesneden selderijgroen, de in stukjes ver
deelde tomaten en fijngehakte peterselie er
doorheen. Giet de bouillon erbij en breng alles
samen met de geweekte bonen aan de kook. Voeg
nu de macaroni toe en laat de soep op een zacht,
vuur in een gedekte pan IV2 a 2 uur zachtjes
gaar koken. Voeg peper en zout naar smaak toe.
De Minestrone is een gebonden soep, die in
Italië vaak als hoofdgerecht wordt gegeten. Bij
deze soep wordt altijd geraspte pittige kaas ge
serveerd.
SPAGHETTI BOLOGNESE
Benodigd:
Een flinke ui, een ietsje knoflookpoeder of
een teentje verse knoflook, 250 gram runder
gehakt, een eetlepel bloem, 2 eetlepels olijf-
oie, een klein blikje tomatenpurée, een klein
kopje rode wijn of jus van de vorige dag, wat
peper en 250 a 300 gram Italiaanse spaghetti.
Bereiding:
Doet de fijngesneden ui, de knoflookpoeder of
fijngewreven knoflook in een braadpan. Bak ze
hierin onder voortdurend roeren tot ze lichtbruin
zien. Meng dan het gehakt er door en bak dit
nog ongeveer drie minuten met de ui en de knof
look. Meng nu in een kom voorzichtig de bloem
en de olijfolie, roer ook de tomatenpurée en de
wijn of jus er doorheen. Giet dit mengsel vervol
gens in de braadpan en breng alles samen aan
de kook. Voeg zonodig een scheutje water toe
(alleen als de saus niet vanzelf mooi glad wordt).
Maak de saus op smaak met peper en zout af en
laat deze minstens een half uur lang onder een
deksel op een laag vuur zachtjes doorkoken.
Kook intussen de spaghetti in water met iets
zout gaar, stort deze dan op een vergiet en laat
er even wat koud water overheen spoelen. Schik
de uitgelekte spaghetti op een verwarmde schaal
en giet de saus op het opengebleven middelste
gedeelte van de schaal. Serveer bij de Spaghetti
Bolognese geraspte pittige kaas.
Tenslotte een heerlijk Italiaans toetje:
ZABAIONE
Benodigd:
4 eierdooiers, 4 eetlepels droge witte wijn, een
eetlepel poedersuiker.
Bereiding:
Klop de eierdooiers samen met poedersuiker
tot een luchtig en bijna wit mengsel. Zet dit in
esn heet waterbad en giet er de lauwe wijn bij.
Laat het water koken en klop zonder ophouden
minstens 5 minuten. Het mengsel ziet er dan
ongeveer uit als geklopte room. Neem de pan
van het vuur en blijf nog twee minuien kloppen.
Serveer de Zabaione in glazen of kleine schaal
tjes en garneer met een waaier.
Wegens plaatsgebrek moet onze vrouwen
pagina gedurende de zomermaanden tot de
helft worden ingekrompen. L. N. H.GR.