^Docr de <~Ürcuw DOKTER MAG IK? AFSCHEID Bescherm uw ogen op verantwoorde wijze tegen het zomerzonlicht VAN HET PLATTELAND Gepolariseerde glazende beste bescherming van de ogen 4*4 ZEEUWS LANDBOUWBLAD |l LS de zon hoog aan de hemel staat en witte wolken statig door een stralend blauwe lucht zeilen, wordt het tijd om uw zonnebril op te zetten. Want al zijn die lucht en wolken nog zo feestelijk om te zien. het zonlicht is zo scherp dat u on willekeurig uw ogen dichtknijpt om ze tegen de dikwijls schadelijke straling te beschermen. Nu staat het bepaald niet charmant op zonnige dagen steeds met half dichtgeknepen ogen rond te lopen.; bovendien kweken wij vrouwen ongemerkt menig kraaiepootje en dat is vast niet onze bedoeling. Laten wij dus wijs zijn en een zonnebril opzetten een goede dan, wel te verstaan. Zonnebrillen staan heel charmant en voor ieder gezicht is er wel een passend exemplaar- te vinden •Jonge meisjes kunnen een opvallende vlinderbril op de neus zetten. De één zal de voorkeur geven aan een fel gekleurd montuur, de ander zoekt het in de steentjesversiering. Voor het jonge vrouwtje zijn er iets minder kleurige, maar toch nog wel een tikje opvallende monturen. Voor dames, die bepaald niet willen opvallen en voorde HEREN, is er ook keus genoeg. Neen, wat de monturen betreft is het niet moei lijk een zonnebril te kopen. Maar wat de glazen betreft: „daarmede moeten wij oppassen, want dan gaat het om het belang van onze ogen." In haast iedere winkel (zelfs de kruidenier ver koopt tegenwoordig zonnebrillen) hangt wel ergens een hele rij donkere brillen. Ze zien er vaak heel leuk uit en de prijs is uiterst laag. Daarom is het in de zonnebrillenhoek zo druk: vier guldens heeft iedereen nog wel voor zo n bril over. Echter, de mensen die deze zonnebrillen kopen, hebben ongelijk. Zij vergeten op dat moment, dat zij slechts twee ogen hebben. Op die ogen moeten zij zuinig zijn, want zij zijn bestemd het hele leven mee te gaan. Niet ieder gekleurd glaasje is namelijk geschikt voor een zonnebril. Van de tien zonnebrillen, die in een daarin niet gespecialiseerde zaak worden ge kocht, zijn er zes van niet-optisch glas gemaakt. Dat betekent, dat een dergelijke niet-optische bril weliswaar donker is en het hinderlijke licht absorbeert, maar ook het beeld vervormt iets wat niet alleen lastig, maar bovendien Schadelijk voor de ogen is. Slechts optisch glas is goed voor de ogen. Een bekend merk is „Polaroid", waarin naast de ge wone zonnebrillen ook voor ieder, die een bril draagt een voorzetbril gemaakt wordt. Niet alleen, dat bovengenoemde brillen het infra rode en ultraviolette licht absorberen, zij nemen ook de horizontale reflex weg. Zij die een auto be sturen, hebben geen last meer van gevaarlijke reflexie op de weg; zij, die aan watersport doen, hebben geen hinder meer van de spiegeling op het wateroppervlak. Men kan dan dwars door het water heenkijken, alsof men onder water zwemt. Franse sportvissers bijvoorbeeld mogen bij het vissen geen bril met polariserende glazen dragen, omdat het vissen dan geen sport meer is; de vis is zo maar in het water te zien en je hebt hem als het ware voor het opscheppen. Denk over bovenstaande eens even na als u dezer dagen een Zonnebril gaat kopen. JUTEN is het er tegenwoordig vrijwel over eens, dat de meeste mensen veel te veel zout gebruiken en men denkt er niet bij na dat de meeste voedingsmiddelen van nature reeds voldoende natrium be vatten om onze gezondheid in stand te houden, want een mens heeft niet veel zout nodig. Een halve gram per dag is voldoende en die hoeveelheid zit dubbel en dwars in ons dagelijks menu. Sommige voedingsmiddelen bevatten zoveel natrium, dat de dokter ze zal schrappen in het zoutloze dieet van iemand, die heel zoutarm moet leven. Het is dus verkeerd naar een lotgenoot te kijken, die dingen mag hebben, waarvan wij zelf gespeend zijn. Er zijn talloze mensen, die vanwege hartklachten of een verhoogde bloeddruk zoutloos of zoutarm moeten leven, zodat wij er aan ieder diner wel een paar aantreffen, die geen spijzen mogen hebben, welke met toevoeging van keukenzout zijn bereid. .Volgen zij zou dieet al lang en houden zij zich stipt aan het doktersvoorschrift, dan zijn zij over het ergste heen en tien tegen één binden zij zoutarm of zoutloos voedsel veer lekkerder. gaat daarom niet op te zeggen: Als Jan een kop koffie per dag mag hebben, dan zal het Piet wel geen kwaad doen en als Piet een ei bij het ontbijt niet behoeft te laten staan, dan kan Kees het ook wel eten, al heeft de dokter het verboden. Daarom bij alles, waarvan men niet volkomen zeker is, vraag: „Dokter mag ik?". Bedenk vooral, dat het niet geregeld opvolgen van een voorgeschreven dieet een slecht resultaat heeft. De dokter schrijft voor in het belang van de patiënt en dus dienen wij deze raad op te volgen, want anders heeft het weinig zin, dat wij van tijd tot tijd de spreekkamer van de arts binnengaan om ons aan zijn controle te onderwerpen. NU NOG EEN RAAD AAN ONZE LEZERESSEN: TOEHOORT u niet uw gezinsleden nog tot de be- voorrechten, die geen zoutloos of zoutarm dieet Maar alle begin is moeilijk en daarom willen wij ook toegeven, dat de patiënt in het begin moet wennen aan de wat flauwere smaak van de maal tijden. Er behoort een goede wil en doorzettings- vermogen te bestaan voor het welslagen van het dieet. Deze worden beslist beloond door verminde ring van de klachten, waardoor de patiënt werd geplaagd en die hem de spreekkamer van de dokter deden binnengaan. Bovendien went de flauwere smaak bij een consequent doorgevoerd zoutloos dieet heel snel en wij ontdekken vaak een fijner aroma in spijzen, dat wij er vroeger vanwege het zout niet uit konden halen. Nu hoop ik, dat u niet denkt dat ik u zomaar een verhaaltje op de mouw speld. Ik spreek uit de praktijk, omdat ik zelf ook behoor tot het leger van hen, die streng zoutloos dienen te leven om hun gewone werk té kunnen doén. Zeker, de eertse weken viel het niet mee, maar het went en momenteel zou ik voor geen geld brood willen eten, dat met zout is bereid. Ik proef zelfs in een biscuitje het zout boven het zoet en vind 'het beslist niet lekker. Maar voor je zover bent, moet je echt een voor je gevoel flauw rijstebrij bergje door-eten. En dan kom je toch nog niet in luilekkerland, hoor ik u al zeggen. „Toch wel", zeg ik dan, maar je dient te weten hoe je het aanleggen moet het eten voor al die hart-, nier- en hogebloeddruk- patiënten zo lekker mogelijk klaar te maken en de menu's zo afwisselend mogelijk samen te stellen. Want het is een feit, dat het dieet gauw saai dreigt te worden als men niet voor de nodige variaties zorgt. DOKTER MAG IK EEN UITSTEKEND BOEKJE OMDAT wij weten, dat vele huisvrouwen tot taak hebben een zo smakelijk mogelijk zoutarm of zoutloos menu samen te stellen, hebben Wij gezocht naar een goed boekje, dat hen hierbij zou kunnen helpen. Wij hebben dit gevonden. Onder verantwoording van de Ned. Vereniging van diëtisten is een boekje verschenen, dat tot titel heeft: ..Dokter mag ik?". Het is geschreven door de diëtiste mej. J. J. C. Mantz en bevat een keur van gerechten en menu's, die het iedere huisvrouw mogelijk zullen maken een zeer smakelijke maaltijd te bereiden voor hen, die een zoutloos of zoutarm dieet moeten volgen. Zelfs aan het zoutloze-eiwit- arme dieet is gedacht. Vooral in de eerste weken komt het er op aan, dat de patiënt voedsel krijgt, waaraan extra zorg is besteed. Het zal hem gemakkelijker aan het dieet doen wennen. Er wordt de nadruk op gelegd, dat elk ziektegeval «V>or de dokter afzonderlijk bekeken wordt en het behoeven te houden, beperk dan toch zoveel moge lijk het gebruik van zout. Als u b.v. uw kinderen van jongs af leert een ei zonder toevoeging van zout te nuttigen, zullen zij later het zoutvaatje niet aanraken om het eten bij te zouten. Zij wennen heel gemakkelijk aan een zouarm menu, tot nut van hun gezondheid. In het hierboven besproken boekje vonden wij een gedichtje van Jacob Cats, waarin hij het zout bezingt, maar ook waarschuwt voor overdaad. Geen koek en kan béstaan. geen meyt en weet [te koken Soo haest als haer het zout of pekel heeft ontbroken. En wie de tafel deckt, en zout daer op vergeet, Die toont, dat hij zijn ampt in geenen deel en weet. Zout dient omtrent het vleysch, het dient omtrent [de vissen, Dies kan men beter gout als zout op aerd en missen, Maer hier en over-al zoo dient de middelmaet Want als men die vergeet soo wordt het goede quaet. Het keurig verzorgde boekje, dat slechts f 3,90 kost en is uitgegeven door G. J. A. Ruys Uitgevers maatschappij N.V. te Bussum, is bij iedere boek handelaar te bestellen. Het is heus geen luxe naast al onze kook- en bakboeken dit nuttige boekje aan onze keukenbibliotheek toe te voegen, want vaak gebeurt het, dat wij een logé krijgen, die om de één o andere reden een zoutloos dieet moet volgen.. Dus ook al mogen uw gezinsleden eten wat dé pot schaft, toch kunt u te^ eniger tijd zeer veelplezier van dit boekje hebben. AP 30 juni a.s. hoopt de heer H. A. A. Baron Collot d'Escury te Klooster zande afscheid te nemen als rentmeester van het Kroondomein, welke functie hij sedert 1929 heeft bekleed. Hiermede is een eind gekomen aan één der vele belangrijke functies, die de lieer Collot d'Escury sedert tientallen jaren in het openbare leven heeft vervuld en het is ons een behoefte, gezien de zeer goede relaties, die altijd tussen de familie Collot d'Escury en de Z, L. M. hebben bestaan, in de ko lommen van ons blad dit afscheid even-in het cen trum van de belangstelling te plaatsen. In de ruim 30-jarige periode, dat de heer Collot, zoals hij in zijn naaste omgeving gaarne wordt ge noemd, het rentmeesterschap vervulde zijn vele be slissingen gevallen en plannen tot uitvoering ge bracht, die van grote betekenis moeten worden ge acht voor O. Zeeuws-Vlaanderen en voor het wa terschap Walsoorden, waarin het grootste gedeelte der domeingronden is gelegen. Onder de leiding van de heer Collot is het wegennet in dit water schap grondig verbeterd, is de waterbeheersing in uitstekende staat, o.a. door het nog maar enkele jaren geleden in gebruik gestelde elektrische ge maal te Walsoorden. rvAT de naam van de heer Collot d'Escury door het heengaan als rentmeester niet direct uit het organisatieleven zal verdwijnen moge wel blij ken uit de vele bestuurslidmaatschappen, die bij thans nog vervuld en die hem in staat stellen op de meest uiteenlopende terreinen actief te zijn est leiding te geven. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan het Voorzitterschap van de Coöperatieve Sui kerfabriek te Sas van Gent, van het Hulster- en Axeler-Ambacht, de Vereniging tot verbetering van het rundvee, het bestuurslidmaatschap van de Ka mer van Koophandel en Fabrieken voor Zeeuws- Vlaanderen, enkele internationale organisaties op het gebied van de suiker of de suikerindustrie. Ook de plaatselijke verenigingen genieten de steun en de belangstelling van de heer Collot. De band met de Z. L. M. mag blijken uit het Da gelijks- en Hoofdbesiuurslidmaatsehap vanaf 1931 tot 1945. Thans is de heer Collot nog vertegen woordiger van de Vereniging Rundvee in het Hoofdbestuur. De grote Z. L. M.-tentoonstelling van 1955 in Kloosterzande met het bezoek van H. M. de Koningin, waarvan het succes mede in hoge mate aan de heer Collot was te danken vond op zijn eigen terrein plaats en ligt nog vers in het geheugen. Het moet de heer Collot tot grote voldoening strekken, dat zijn naam in de persoon van zijn zoon aan het rentmeesterschap verbonden blijft. Het zal hem, gezien het bovenstaande, op de "f- eeptie, die ter gelegenheid van dit afscheid op 30 juni van 14.30 tot 17 uur wordt gehouden zeker niet aan belangstelling ontbreken.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 4