Aardbeienseizoen gaat beginnen 435 TUINBOUW Goede kwaliteit is eerste vereiste DINGEN VAN DE WEEK ZATERDAG 4 JUNI 1960 NOG maar enkele weken en we zullen weer midden in de aardbeientijd zitten. Dan zullen elke dag opnieuw weer in grote hoeveelheden de verse aardbeien op de veilingen worden aangevoerd en van hieruit hun weg vinden naar de consument en naar de fabrieken. De aard beientijd is een tijd die van de kwekers veel vraagt. In korte tijd moet dan heel veel werk wor den verzet. In dit artikel willen wij dieper ingaan op de verschillende zaken welke samenhan gen met de aardbeienpluk. Wij willen daarbij vooral stil staan bij de noodzakelijkheid dat een goede kwaliteit wordt aangevoerd en de consument en de fabriek bereikt. Naar onze mening kan hierop niet genoeg de aandacht worden gevestigd. De aardbei is een teer produkt en daarom vooral is een zorgvuldige behandeling tijdens de oogst van het grootste belang. Zoals de stand van de aardbeien op dit ogenblik is, menen wij dat een redelijke oogst verwacht mag worden. Plaatselijk is er wel schade door nachtvorst maar het hoofdras van onze Nederlandse aard beienteelt is de Jucunda en dit ras heeft over het algemeen weinig van de nachtvorst geleden. Daarom zal de nachtvorstschade geen grote in vloed uitoefenen op de grootte van de uiteinde lijke oogst van dit jaar. WEERSOMSTANDIGHEDEN SPELEN VOORNAME ROL U/EL een grote invloed op de totale aardbeien- oogst kunnen de weersomstandigheden uit oefenen. Men zegt wel eens „het is altijd wat met de aardbeien. Het ene jaar verregenen ze en een ander jaar verdrogen de vruchten, terwijl een derde jaar de nachtvorst alles kan vernietigen". Dat is misschien een wat somber beeld maar zeker is toch wel dat weersomstandigheden de aardbeienoogst beinvloeden en dikwijls in ongun stige zin. Wanneer de omstandigheden dit jaar normaal blijven, menen wij dat er een behoor lijke aardbeienoogst zal zijn. Aan de kweker is daarom de taak om te zorgen dat deze grote oogst welke er kan komen, goed op de plaats van bestemming komt, dat wil zeggen dat de kwali teit zo goed mogelijk is. Lange jaren is er bij de kwekers dikwijls on derscheid gemaakt tussen aardbeien voor de verse consumptie en aardbeien voor de fabriek. Bij de levering van aardbeien voor verse consumptie let te men er terdege op dat er goede kwalitiet werd geleverd maar wanneer men ging leveren voor de fabriek, dan werd er niet meer zo nauw gekeken. Er is een tijd geweest dat men al gauw zei: „Het is maar voor de fabriek", en dan meende men dat alles er wel mee door kon. Deze gedachte is de laatste jaren gelukkig verdwenen. Elke aard beienkweker zal er thans wel van overtuigd zijn geraakt dat het van het gTootste belang is dat ook de fabrieksaardbeien voldoen aan de kwali teitseisen welke er aan worden gesteld. Van de totale aardbeienoogst wordt 6070 door de fabrieken verwerkt. Een groot deel wordt inge- pulpt. Het zal toch elkeen wel duidelijk zijn dat het van het grootste belang is dat deze aardbeien voldoen aan de kwaliteitseisen. Niet de gedachte „Het is maar voor het vat en daarom kan het wel," mag er leven bij onze aardbeienkwekers maar het moet zo zijn: „het is voor het vat en daarom moet de kwaliteit zo goed mogelijk zijn." De laatste jaren is het inzicht steeds meer doorgebroken dat dit noodzakelijk is. Juist om dat de fabriek de belangrijkste afnemer is van onze aardbeien, dient er ook bijzondere aandacht te worden geschonken aan de eisen welke de fa briek stelt. SCHONE VRUCHTEN EEN eerste vereiste is dat de aardbeienkweker schone vruchten op de veiling brengt. Vooral in de kleigebieden zal dit meestal alleen mogelijk zijn als er stro tussen de aardbeien wordt aange bracht. Als dit thans nog niet is gebeurd, dan zal het toch zo vlug mogelijk moeten plaats vinden. Lang stro is erg moeilijk onder de uithangende vruchttrossen te krijgen en daarom doet men er het best aan om gehakseld materiaal te gebrui ken. Dit werkt veel prettiger. Men heeft bij een normaal gewas ongeveer 4560 kg gehakseld stro per are nodig. Als.dit is aangebracht dan heeft men reeds een belangrijke stap gezet op de weg om straks een goed produkt op de veiling te brengen. Bij de aardbeien welke voor verse con sumptie geleverd zullen worden, gaat men over het algemeen wel over tot het aanbrengen van stro onder de vruchten maar na hetgeen we hier voor hebben opgemerkt over de kwaliteit voor de fabriek zal wel duidelijk zijn dat het bij alle aard beien nodig is. SORTERING BW DE PLUK UET sorteren van aardbeien wordt de laatste jaren gelukkig steeds meer toegepast. Lange tijd heeft men dit voor de fabriek geheel achter wege gelaten. Thans echter gaat het meer en meer gebeuren en het zal noodzakelijk zijn dat dit nog verder wordt doorgevoerd. Aardbeien voor verse consumptie werden al eerder gesorteerd aangevoerd. Deed men dit niet dan bemerkte men het meestal direct in de opbrengst. Bij fabrieks aardbeien merkte men het meestal niet zo direct. Het sorteren van de aardbei moet plaats vinden gelijk met de pluk. De aardbei is een teer produkt en deze moet zo weinig mogelijk worden verwerkt. Het gemakke lijkst kan men dan ook werken door een pluk- standaard te gebruiken bij de pluk en direct de kleine of verkeerde vruchten uit te sorteren. Dit kan iets extra werk geven maar het is werk dat moet gebeuren. Er staan immers met de aard beienteelt grote belangen op het spe OOK kan het voorkomen dat er veel verschil is in percelen aardbeien onderling. Bij de zelfde teler kan dit voorkomen. Een gewas aard beien dat een goede stand heeft kan belangrijk be tere vruchten geven dan een gewas dat een slechte stand vertoont. Het verdient aanbeveling om deze verschillende partijen ook afzonderlijk op de veiling aan te voeren. Vooral ook voor de fa briek kan dit van belang zijn. Er is een tijd ge weest dat praktisch alle fabrieksaardbeien wer den ingepulpt. Dat is de laatste jaren steeds meer veranderd. Er zijn aardbeien voor sapbereiding nodig en vooral ook de diepvriesindustrie kan soms heel wat gebruiken. Verder gaan er ook veel aardbeien in blik. Voor deze verschillende vormen van verwerking worden verschillende eisen aan het produkt gesteld en de fabrikant zal op de aardbeienveilingen zijn keuze moeten kunnen maken. Dat wil zeggen dat niet alles door elkaar aangevoerd zal mogen worden. Voor de veilingen ligt hier een belangrijke taak om opvoedend te werken maar de kwekers zullen er aandacht aan moeten schenken en hun medewerking verlenen. Het is tenslotte hun belang dat een en ander zo goed mogelijk verloopt. VERS PRODUKT VAN veel belang is verder dat het produkt vers wordt aangevoerd op de veilingen. Er zal zo weinig mogelijk tijd mogen liggen tussen het mo ment dat de vruchten worden geplukt en aange voerd. Op de meeste percelen zal het noodzake lijk zijn dat de gehele dag wordt geplukt maar het zal dan toch zo moeten zijn dat in de loop van de dag enkele keren het produkt naar de vei ling wordt gebracht. Als in de aardbeientija de plukkers en pluksters bezig zijn ziet men dikwijls overal verspreid in het veld de volle chips of bak jes met aardbeien staan. Als dan ook de zon nog schijnt staan de vruchten daar in de soms gloei ende zon heerlijk te rijpen. Het behoeft geen na der betoog dat zoiets funest is voor het leveren van een goede kwaliteit. Daarom geldt op het veld dat de volle kratten zo vlug mogelijk uit de zon gezet moeten worden. Heeft men geen schuurtje of andere plaats om ze neer te zetten dan moeten ze toch zeker tegen de zon worden afgedekt. Ook om te voorkomen dat slakken en ander ongedier te in de chips of bakjes kruipt is het noodzakelijk dat ze zo vlug mogelijk van het veld worden ver wijderd. PLUKT OP TIJD EEN en ander belangrijk punt is dat er op tijd geplukt moet worden. Het is niet eenvoudig om een juiste definitie te geven van het begrip „op tijd". Het wil zeggen dat er niet te vroeg mag worden geplukt en niet te laat. Er zullen plaatse lijk wel verschillen zijn. Het ene perceel zal meer dere keren geplukt moeten worden dan het ande re. Voor een ras als Jucunda zal dikwijls drie keer plukken per veertien dagen, noodzakelijk zijn. Voor de Madame Moutot welke in Zeeland nog vrij veel wordt geteeld, zal men onder gun stige groeiomstandigheden twee keer per week dienen te plukken en dat geldt ook voor de ver schillende vroege rassen welke worden geleverd voor verse consumptie. Zoals gezegd hangt echter veel af van de groeiomstandigheden en ook de weersomstandigheden spelen in dezen een rol. Een algemene regel valt daarom niet te geven. Wel zouden we elke aardbeienkweker deze raad willen gevenzorg er voor dat u zo snel mogelijk rond kunt komen op uw perceel. Vooral op de grotere bedrijven, waar men moeilijk personeel kan krijgen, kan het soms moeilijkheden opleve ren om op tijd rond te komen. Toch is het van het grootste belang dat de aardbeien niet te rijp worden aangevoerd. Bij het opmaken van het plukschema dient men hiermede terdege reke ning te houden. Waneer men alles zo goed moge lijk verzorgt en de aardbeienteelt zo serieus mo gelijk beoefent, dan kan worden bereikt dat er een goed produkt aan de markt komt. Wij hopen dat elke aardbeien-teler van de noodzaak hiertoe, doordrongen zal zijn. IN voorgaande jaren is het dikwijls zo geweest dat er slechts een zeer gering prijsverschil was ILS deze week dit blad in de brievenbus wordt gestopt zijn we druk bezig om voorbereidin gen te treffen voor het vieren van de laatste der Christelijke feestdagen. Alles heeft zo zijn bijzon dere bekoring. De Kerstdagen worden gevierd bij de Kerstboom in de intieme huiselijke kring. Pasen doet ons hunkeren naar het nieuwe leven en de hoop en verwachting doet ons hart sneller klop- pen. Alles wordt dan weer vernieuwd en wij zijn verheugd. Meer en meer treden ook Goede Vrijdag en Hemelvaartsdag naar voren als feestdag en vooral vrije dag, maar tot de hoogte van Kerstdag, Pasen en Pinksteren zijn deze dagen nooit kunnen komen. En zo wordt dan zondag, maandag en op sommige plaatsen ook dinsdag het Pinksterfeest gevierd, het laatste feest in de rij der Chr. feest-; dagen. In duizenden kerken zal gesproken worden over het wonder van de uitstorting van de Heilige Geest, op de volgelingen van de Gekruisigde, de Opge stane en de ten Hemel gevaren Heiland. Deze Hei lige Geest heeft hen op de Pinksterdagen geïnspi reerd tot grote daden, zoals we later kunnen lezen in de Handelingen der Apostelen. Ze werden ge dreven door de Heilige Geest om overal het Evan gelie te verkondigen. Ze moesten zieken genezen en ze kwamen op voor de naam des Heren. Ze hadden er alles voor over, smaad, honger, ellende, mishandeling, ja zelfs de dood. Heeft het ons nog wat te zeggen, dit Pinkster feest 1960? Of spreekt het ons niet meer aan, deze oude geschiedenis waar we al lang boven uit ge groeid zijn? Toch is het wel goed dat we op het Pinksterfeest ons zelf even observeren en ons af vragen wat voor Geest ons bezield in het gewone, alledaagse leven. Of worden we zo afgestompt dat we nergens meer interesse voor hebben. We be hoeven ons trouwens ook nergens meer druk over te maken. Radio en televisie schotelen ons alles voor wat we maar wensen en we worden luie, vad sige mensen als we ons er niet tegen verzetten. We behoeven ons zelf niet meer bezig te houden, we worden dat wel gedaan door anderen. Een mislukte topconferentie, een natuurramp in Chili, een paar moord gevallen, een vreselijk auto ongeluk, het brengt ons alles niet meer uit ons evenwicht. Alles vinden we immers gewoon. We maken ons nergens meer druk over of het zou moeten zijn op sportgebied waai- de een of ander weer een „record" heeft gebroken met een onder deel van een seconde. Maar vervuld te zijn met een groot verlangen om van Pinksteren weer een goede zaak te maken, dat is ons meestal vreemd. We hopen dat u woensdagavond hebt geluisterd naar de uitzending van de Nederlandse Zendings raad. Onze Algemeen Voorzitter, ir. M. A. Geuze, heeft daar een woord van opwekking gesproken. We hopen dat een ieder die gelooft in de betekenis van Pinksteren, mede door deze uitzending tot de conclusie zal zijn gekomen dat het zijn of haar plicht is de zendingsgedaehte door te geven. Meer dan ooit is het nodig om als tegenwicht tegenover het geweld van A-bommen of raketten welke en kel vernietiging kunnen brengen, een front te vor men, waar met andere wapens wordt gewerkt en wel met de wapens van de Geest. Het is de Pink stergeest welke ons moet bezielen om niet eerst aan ons zelf te denken maar ons aaneen doet slui ten om de wereld voor Christus te winnen. Mis schien worden we er ook door geïnspireerd om eens iets te doen en niet alles langs ons heen te laten gaan. Dat Pinksteren I960 voor oud en jong een paar gezegende en gezellige dagen mogen zijn in familiekring en gezelschapsleven met hopelijk mooi weer zodat we volop kunnen genieten. Tot de volgende week. tussen aardbeien van goede kwaliteit en aard beien met een slechte kwaliteit. Speciaal gold dit wanneer het produkt voor de fabriek werd gele verd. Wij kunnen niet beoordelen hoe de verhou dingen dit jaar zullen liggen. Zeker is echter dat er voor onze Nederlandse aardbeientelers grote belangen op het spel staan. Een groot deel van de aanvoer moet worden geëxporteerd. Nederland is niet alleen als leverancier van aardbeien. Willen wij in de toekomst onze buitenlandse markt voor aardbeienpulp, voor aardbeien in blik en diep vries, behouden, dan zal het in de eerste plaats nodig zijn dat we een kwaliteitsprodukt kunnen aanbieden. Wij zullen er voor moeten zorgen dat ons land een goede naam krijgt als leverancier van deze produkten. Dan is er heus nog wel toe komst voor onze aardbeienteelt. Dat geldt voor de fabriek in hoge mate. Het geldt ook voor de leve ring voor verse consumptie. Ook hiervoor ligt nog een belangrijk afzet gebied zowel in ons land als in het buitenland. Een groot percentage van het Nederlandse volk eet wellicht nog nimmer verse aardbeien. Als de afzet voor verse consumptie vergroot zal worden zal ook hierbij gelden, dat een goed produkt aangeboden moet worden. Graag hopen wij dat de aardbeienteelt dit jaar een goede .teelt mag worden en dat opnieuw een stap voorwaarts zal worden gezet op het pad dat leidt tot de kwaliteitsverbetering van de Nederland se aardbeien voor de fabriek en de verse consumptie.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 11