Aardbeienseizoen gaat beginnen
435
TUINBOUW
Goede kwaliteit is eerste vereiste
DINGEN VAN DE WEEK
ZATERDAG 4 JUNI 1960
NOG maar enkele weken en we zullen weer midden in de aardbeientijd zitten. Dan zullen
elke dag opnieuw weer in grote hoeveelheden de verse aardbeien op de veilingen worden
aangevoerd en van hieruit hun weg vinden naar de consument en naar de fabrieken. De aard
beientijd is een tijd die van de kwekers veel vraagt. In korte tijd moet dan heel veel werk wor
den verzet. In dit artikel willen wij dieper ingaan op de verschillende zaken welke samenhan
gen met de aardbeienpluk. Wij willen daarbij vooral stil staan bij de noodzakelijkheid dat een
goede kwaliteit wordt aangevoerd en de consument en de fabriek bereikt.
Naar onze mening kan hierop niet genoeg de aandacht worden gevestigd. De aardbei is een teer
produkt en daarom vooral is een zorgvuldige behandeling tijdens de oogst van het grootste
belang. Zoals de stand van de aardbeien op dit ogenblik is, menen wij dat een redelijke oogst
verwacht mag worden.
Plaatselijk is er wel schade door nachtvorst
maar het hoofdras van onze Nederlandse aard
beienteelt is de Jucunda en dit ras heeft over het
algemeen weinig van de nachtvorst geleden.
Daarom zal de nachtvorstschade geen grote in
vloed uitoefenen op de grootte van de uiteinde
lijke oogst van dit jaar.
WEERSOMSTANDIGHEDEN SPELEN
VOORNAME ROL
U/EL een grote invloed op de totale aardbeien-
oogst kunnen de weersomstandigheden uit
oefenen. Men zegt wel eens „het is altijd wat met
de aardbeien. Het ene jaar verregenen ze en een
ander jaar verdrogen de vruchten, terwijl een
derde jaar de nachtvorst alles kan vernietigen".
Dat is misschien een wat somber beeld maar
zeker is toch wel dat weersomstandigheden de
aardbeienoogst beinvloeden en dikwijls in ongun
stige zin. Wanneer de omstandigheden dit jaar
normaal blijven, menen wij dat er een behoor
lijke aardbeienoogst zal zijn. Aan de kweker is
daarom de taak om te zorgen dat deze grote
oogst welke er kan komen, goed op de plaats van
bestemming komt, dat wil zeggen dat de kwali
teit zo goed mogelijk is.
Lange jaren is er bij de kwekers dikwijls on
derscheid gemaakt tussen aardbeien voor de verse
consumptie en aardbeien voor de fabriek. Bij de
levering van aardbeien voor verse consumptie let
te men er terdege op dat er goede kwalitiet werd
geleverd maar wanneer men ging leveren voor de
fabriek, dan werd er niet meer zo nauw gekeken.
Er is een tijd geweest dat men al gauw zei: „Het
is maar voor de fabriek", en dan meende men
dat alles er wel mee door kon. Deze gedachte is
de laatste jaren gelukkig verdwenen. Elke aard
beienkweker zal er thans wel van overtuigd zijn
geraakt dat het van het gTootste belang is dat
ook de fabrieksaardbeien voldoen aan de kwali
teitseisen welke er aan worden gesteld. Van de
totale aardbeienoogst wordt 6070 door de
fabrieken verwerkt. Een groot deel wordt inge-
pulpt. Het zal toch elkeen wel duidelijk zijn dat
het van het grootste belang is dat deze aardbeien
voldoen aan de kwaliteitseisen. Niet de gedachte
„Het is maar voor het vat en daarom kan het
wel," mag er leven bij onze aardbeienkwekers
maar het moet zo zijn: „het is voor het vat en
daarom moet de kwaliteit zo goed mogelijk zijn."
De laatste jaren is het inzicht steeds meer
doorgebroken dat dit noodzakelijk is. Juist om
dat de fabriek de belangrijkste afnemer is van
onze aardbeien, dient er ook bijzondere aandacht
te worden geschonken aan de eisen welke de fa
briek stelt.
SCHONE VRUCHTEN
EEN eerste vereiste is dat de aardbeienkweker
schone vruchten op de veiling brengt. Vooral
in de kleigebieden zal dit meestal alleen mogelijk
zijn als er stro tussen de aardbeien wordt aange
bracht. Als dit thans nog niet is gebeurd, dan zal
het toch zo vlug mogelijk moeten plaats vinden.
Lang stro is erg moeilijk onder de uithangende
vruchttrossen te krijgen en daarom doet men er
het best aan om gehakseld materiaal te gebrui
ken. Dit werkt veel prettiger. Men heeft bij een
normaal gewas ongeveer 4560 kg gehakseld stro
per are nodig. Als.dit is aangebracht dan heeft
men reeds een belangrijke stap gezet op de weg
om straks een goed produkt op de veiling te
brengen. Bij de aardbeien welke voor verse con
sumptie geleverd zullen worden, gaat men over
het algemeen wel over tot het aanbrengen van
stro onder de vruchten maar na hetgeen we hier
voor hebben opgemerkt over de kwaliteit voor de
fabriek zal wel duidelijk zijn dat het bij alle aard
beien nodig is.
SORTERING BW DE PLUK
UET sorteren van aardbeien wordt de laatste
jaren gelukkig steeds meer toegepast. Lange
tijd heeft men dit voor de fabriek geheel achter
wege gelaten. Thans echter gaat het meer en
meer gebeuren en het zal noodzakelijk zijn dat
dit nog verder wordt doorgevoerd. Aardbeien voor
verse consumptie werden al eerder gesorteerd
aangevoerd. Deed men dit niet dan bemerkte men
het meestal direct in de opbrengst. Bij fabrieks
aardbeien merkte men het meestal niet zo direct.
Het sorteren van de aardbei moet plaats vinden
gelijk met de pluk.
De aardbei is een teer produkt en deze moet zo
weinig mogelijk worden verwerkt. Het gemakke
lijkst kan men dan ook werken door een pluk-
standaard te gebruiken bij de pluk en direct de
kleine of verkeerde vruchten uit te sorteren. Dit
kan iets extra werk geven maar het is werk dat
moet gebeuren. Er staan immers met de aard
beienteelt grote belangen op het spe
OOK kan het voorkomen dat er veel verschil
is in percelen aardbeien onderling. Bij de
zelfde teler kan dit voorkomen. Een gewas aard
beien dat een goede stand heeft kan belangrijk be
tere vruchten geven dan een gewas dat een slechte
stand vertoont. Het verdient aanbeveling om
deze verschillende partijen ook afzonderlijk op
de veiling aan te voeren. Vooral ook voor de fa
briek kan dit van belang zijn. Er is een tijd ge
weest dat praktisch alle fabrieksaardbeien wer
den ingepulpt. Dat is de laatste jaren steeds meer
veranderd. Er zijn aardbeien voor sapbereiding
nodig en vooral ook de diepvriesindustrie kan
soms heel wat gebruiken. Verder gaan er ook veel
aardbeien in blik. Voor deze verschillende vormen
van verwerking worden verschillende eisen aan
het produkt gesteld en de fabrikant zal op de
aardbeienveilingen zijn keuze moeten kunnen
maken. Dat wil zeggen dat niet alles door elkaar
aangevoerd zal mogen worden. Voor de veilingen
ligt hier een belangrijke taak om opvoedend te
werken maar de kwekers zullen er aandacht aan
moeten schenken en hun medewerking verlenen.
Het is tenslotte hun belang dat een en ander zo
goed mogelijk verloopt.
VERS PRODUKT
VAN veel belang is verder dat het produkt vers
wordt aangevoerd op de veilingen. Er zal zo
weinig mogelijk tijd mogen liggen tussen het mo
ment dat de vruchten worden geplukt en aange
voerd. Op de meeste percelen zal het noodzake
lijk zijn dat de gehele dag wordt geplukt maar
het zal dan toch zo moeten zijn dat in de loop
van de dag enkele keren het produkt naar de vei
ling wordt gebracht. Als in de aardbeientija de
plukkers en pluksters bezig zijn ziet men dikwijls
overal verspreid in het veld de volle chips of bak
jes met aardbeien staan. Als dan ook de zon nog
schijnt staan de vruchten daar in de soms gloei
ende zon heerlijk te rijpen. Het behoeft geen na
der betoog dat zoiets funest is voor het leveren
van een goede kwaliteit. Daarom geldt op het veld
dat de volle kratten zo vlug mogelijk uit de zon
gezet moeten worden. Heeft men geen schuurtje
of andere plaats om ze neer te zetten dan moeten
ze toch zeker tegen de zon worden afgedekt. Ook
om te voorkomen dat slakken en ander ongedier
te in de chips of bakjes kruipt is het noodzakelijk
dat ze zo vlug mogelijk van het veld worden ver
wijderd.
PLUKT OP TIJD
EEN en ander belangrijk punt is dat er op tijd
geplukt moet worden. Het is niet eenvoudig
om een juiste definitie te geven van het begrip
„op tijd". Het wil zeggen dat er niet te vroeg mag
worden geplukt en niet te laat. Er zullen plaatse
lijk wel verschillen zijn. Het ene perceel zal meer
dere keren geplukt moeten worden dan het ande
re. Voor een ras als Jucunda zal dikwijls drie
keer plukken per veertien dagen, noodzakelijk
zijn. Voor de Madame Moutot welke in Zeeland
nog vrij veel wordt geteeld, zal men onder gun
stige groeiomstandigheden twee keer per week
dienen te plukken en dat geldt ook voor de ver
schillende vroege rassen welke worden geleverd
voor verse consumptie. Zoals gezegd hangt echter
veel af van de groeiomstandigheden en ook de
weersomstandigheden spelen in dezen een rol.
Een algemene regel valt daarom niet te geven.
Wel zouden we elke aardbeienkweker deze raad
willen gevenzorg er voor dat u zo snel mogelijk
rond kunt komen op uw perceel. Vooral op de
grotere bedrijven, waar men moeilijk personeel
kan krijgen, kan het soms moeilijkheden opleve
ren om op tijd rond te komen. Toch is het van
het grootste belang dat de aardbeien niet te rijp
worden aangevoerd. Bij het opmaken van het
plukschema dient men hiermede terdege reke
ning te houden. Waneer men alles zo goed moge
lijk verzorgt en de aardbeienteelt zo serieus mo
gelijk beoefent, dan kan worden bereikt dat er
een goed produkt aan de markt komt. Wij hopen
dat elke aardbeien-teler van de noodzaak hiertoe,
doordrongen zal zijn.
IN voorgaande jaren is het dikwijls zo geweest
dat er slechts een zeer gering prijsverschil was
ILS deze week dit blad in de brievenbus wordt
gestopt zijn we druk bezig om voorbereidin
gen te treffen voor het vieren van de laatste der
Christelijke feestdagen. Alles heeft zo zijn bijzon
dere bekoring. De Kerstdagen worden gevierd bij
de Kerstboom in de intieme huiselijke kring. Pasen
doet ons hunkeren naar het nieuwe leven en de
hoop en verwachting doet ons hart sneller klop-
pen. Alles wordt dan weer vernieuwd en wij zijn
verheugd. Meer en meer treden ook Goede Vrijdag
en Hemelvaartsdag naar voren als feestdag en
vooral vrije dag, maar tot de hoogte van Kerstdag,
Pasen en Pinksteren zijn deze dagen nooit kunnen
komen. En zo wordt dan zondag, maandag en op
sommige plaatsen ook dinsdag het Pinksterfeest
gevierd, het laatste feest in de rij der Chr. feest-;
dagen.
In duizenden kerken zal gesproken worden over
het wonder van de uitstorting van de Heilige Geest,
op de volgelingen van de Gekruisigde, de Opge
stane en de ten Hemel gevaren Heiland. Deze Hei
lige Geest heeft hen op de Pinksterdagen geïnspi
reerd tot grote daden, zoals we later kunnen lezen
in de Handelingen der Apostelen. Ze werden ge
dreven door de Heilige Geest om overal het Evan
gelie te verkondigen. Ze moesten zieken genezen
en ze kwamen op voor de naam des Heren. Ze
hadden er alles voor over, smaad, honger, ellende,
mishandeling, ja zelfs de dood.
Heeft het ons nog wat te zeggen, dit Pinkster
feest 1960? Of spreekt het ons niet meer aan, deze
oude geschiedenis waar we al lang boven uit ge
groeid zijn? Toch is het wel goed dat we op het
Pinksterfeest ons zelf even observeren en ons af
vragen wat voor Geest ons bezield in het gewone,
alledaagse leven. Of worden we zo afgestompt dat
we nergens meer interesse voor hebben. We be
hoeven ons trouwens ook nergens meer druk over
te maken. Radio en televisie schotelen ons alles
voor wat we maar wensen en we worden luie, vad
sige mensen als we ons er niet tegen verzetten. We
behoeven ons zelf niet meer bezig te houden, we
worden dat wel gedaan door anderen.
Een mislukte topconferentie, een natuurramp in
Chili, een paar moord gevallen, een vreselijk auto
ongeluk, het brengt ons alles niet meer uit ons
evenwicht. Alles vinden we immers gewoon. We
maken ons nergens meer druk over of het zou
moeten zijn op sportgebied waai- de een of ander
weer een „record" heeft gebroken met een onder
deel van een seconde. Maar vervuld te zijn met een
groot verlangen om van Pinksteren weer een
goede zaak te maken, dat is ons meestal vreemd.
We hopen dat u woensdagavond hebt geluisterd
naar de uitzending van de Nederlandse Zendings
raad. Onze Algemeen Voorzitter, ir. M. A. Geuze,
heeft daar een woord van opwekking gesproken.
We hopen dat een ieder die gelooft in de betekenis
van Pinksteren, mede door deze uitzending tot de
conclusie zal zijn gekomen dat het zijn of haar
plicht is de zendingsgedaehte door te geven. Meer
dan ooit is het nodig om als tegenwicht tegenover
het geweld van A-bommen of raketten welke en
kel vernietiging kunnen brengen, een front te vor
men, waar met andere wapens wordt gewerkt en
wel met de wapens van de Geest. Het is de Pink
stergeest welke ons moet bezielen om niet eerst
aan ons zelf te denken maar ons aaneen doet slui
ten om de wereld voor Christus te winnen. Mis
schien worden we er ook door geïnspireerd om
eens iets te doen en niet alles langs ons heen te
laten gaan. Dat Pinksteren I960 voor oud en jong
een paar gezegende en gezellige dagen mogen zijn
in familiekring en gezelschapsleven met hopelijk
mooi weer zodat we volop kunnen genieten.
Tot de volgende week.
tussen aardbeien van goede kwaliteit en aard
beien met een slechte kwaliteit. Speciaal gold dit
wanneer het produkt voor de fabriek werd gele
verd. Wij kunnen niet beoordelen hoe de verhou
dingen dit jaar zullen liggen. Zeker is echter dat
er voor onze Nederlandse aardbeientelers grote
belangen op het spel staan. Een groot deel van de
aanvoer moet worden geëxporteerd. Nederland is
niet alleen als leverancier van aardbeien. Willen
wij in de toekomst onze buitenlandse markt voor
aardbeienpulp, voor aardbeien in blik en diep
vries, behouden, dan zal het in de eerste plaats
nodig zijn dat we een kwaliteitsprodukt kunnen
aanbieden. Wij zullen er voor moeten zorgen dat
ons land een goede naam krijgt als leverancier
van deze produkten. Dan is er heus nog wel toe
komst voor onze aardbeienteelt. Dat geldt voor de
fabriek in hoge mate. Het geldt ook voor de leve
ring voor verse consumptie. Ook hiervoor ligt nog
een belangrijk afzet gebied zowel in ons land als
in het buitenland. Een groot percentage van het
Nederlandse volk eet wellicht nog nimmer verse
aardbeien. Als de afzet voor verse consumptie
vergroot zal worden zal ook hierbij gelden, dat
een goed produkt aangeboden moet worden.
Graag hopen wij dat de aardbeienteelt
dit jaar een goede .teelt mag worden en
dat opnieuw een stap voorwaarts zal
worden gezet op het pad dat leidt tot de
kwaliteitsverbetering van de Nederland
se aardbeien voor de fabriek en de verse
consumptie.