de toekomst moeten zien? m Hoe zal men op het gezinsbedrijf Eiergerechten voor de Paastafel ZATERDAG 16 APRIL I960 Voordat we over dc toekomst spreken, dienen we ons eerst af te vragen wat we onder het gezinsbedrijf van nu hebben te verstaan. Een gezinsbedrijf noemen we tegenwoordig een bedrijf van 10—15 ha; voor onze huidige begrippen dus het kleine land bouwbedrijf. Hier werken immers hoofdzakelijk de boer met zijn gezinsleden, eventueel tijdelijk bijgestaan door buren, welke hulp wederzijds is. Betaalde arbeidskrachten komen weinig voor. Gaan we dit zelfde gezinsbedrijf in de toekomst bekijken, dan zal het met toepassing van een steeds meer geperfectioneerde mechanisatie en chemische onkruidbestrijding minder arbeids uren vragen of een veel grotere oppervlakte kunnen omvatten. Mechanisatie als vervanging van handwerk is niet te stuiten. Het vindt dus ook ingang op 't gezinsbedrijf. Men zal dan dus, wanneer men over het gezinsbedrijf spreekt aan een groter be drijf moeten denken. HET GEZINSBEDRIJF NU. BEKIJKEN we het gezins bedrijf op dit ogenblik, dan is dit, wanneer we hier bij het Zeeuwse gesaneerde bedrijf voor ogen hebben, ge mengd met overwegend ak kerbouw. De veehouderij geeft een regelmatig inko men, waardoor, gemiddeld be keken, het huishoudgeld en enkele kleine rekeningen ge dekt worden. De voorkomen de werkzaamheden worden door de boer en zijn gezins leden verricht. Hij beschikt over technische hulpmidde len, hetzij persoonlijk of met zijn buren samen. Bij elkaar is dat een inventaris die een nieuwwaarde van 14.000 tot 19.000 vertegenwoordigt. Technisch kan dat bedrijf goed lopen, maar hoe zit dat nu economisch? De vaste kosten van deze bedrijven, bestaande uit de kosten voor arbeid, werktuigen, pacht, niet aan de gewassen toe te rekenen werk voor der den, paarden, groenbemesting en algemene dingen, die per ha omgeslagen worden, liggen hoog tot zeer hoog, vooral door de posten arbeid en werk tuigen en de betrekkelijk kleine oppervlakte grond. Vaste kosten van 1200 tot 1500 per ha zijn normaal. Een mogelijkheid om deze hoge kosten te kunnen dekken zien we nu reeds aan de intensieve bouw plannen. Doordat alle gezinsleden meehelpen, kan met elkaar een behoorlijk gezinsinkomen (bere kend loon netto overschot) bereikt worden. Dit maakt onder de huidige omstandigheden een behoorlijke indruk, maar omgerekend per arbeids- Vluehtheuvel YVestkerkc bij Scherpentsse. uur is dit vaak niet veel hoger, soms zelfs lager, dan dat van een landarbeider. HET GEZINSBEDRIJF IN DE TOEKOMST. ER zitten in het gezinsbedrijf nog wel mogelijk heden om een redelijk arbeidsinkomen te ha len. Maar aan die mogelijlieden zijn grenzen. De steeds voortschrijdende mechanisatie en de nieu we chemische middelen zullen het handwerk, waar het gezinsinkomen op deze bedrijven grotendeels door verworven werd, steeds doen afnemen. De arbeidsproduktiviteit per man wordt daardoor steeds groter. Dit betekent dus, dat, wil hetzelfde aantal men sen productief werk op het bedrijf blijven houden, de bedrijf sopperv lak te uitgebreid zou moeten wor den. Dit is praktisch onmogelijk. Hieruit volgt dat de kostprijs op deze bedrijven steeds stijgt door VOOR DE VROUW VAN HET PLATTELAND (Vervolg van huidbevochtiging en daardoor verbetering van de huid is ook gebruik gemaakt bij de dag- en nachtcrèmes. VROUWEN, DANKT DE WETENSCHAP WIJ vrouwen, hebben veel te danken aan die wetenschapsmensen, knappe koppen, stuk voor stuk, medici en professoren, die studeren en proeven nemen om steeds verder te kamen op de weg ter vervolmaking van het uiterlijk van de vrouw, dat uiterlijk dat zowel in haar particu liere leven als in haar baan zo belangrijk kan zijn. Immers een goed uiterlijk geeft zelfvertrouwen en dat zelfvertrouwen kunnen wij verwerven dank zij een Nederlandse industrie en dank zij Nederlands vakmanschap en doorzettingsver mogen. EIEREN MET KERRYSAUS Bereid de kerrysaus als volgt: l water met zout of bouillon, 15 g bloem, 20 g boter, 1 volle theelepel kerry, 1 kleine ui. Breng boter, bloem, gesnipperde ui en kerry roerende aan de kook, voeg er steeds roerende bij kleine hoeveelheden het vocht bij en laat de saus in ongeveer tien minuten gaar worden. Giet ze vervolgens door een zeef. Bovenstaande hoeveelheid saus is voldoende voor 4 eieren. Kook de eieren 7 minuten, pel ze zo warm mogelijk, snijd ze in vieren, schik de partjes in een verwarmde schaal en giet er de gezeefde kerrysaus overheen. Dien het gerecht onmiddellijk op en geef het bij brood. vorige pagina) VOGELNESTJES 8 eieren300 g koud vlees, wat gehakte zure uitjes, wat gehakte peterselie, peper, zout, nootmuskaat, 60 g boter. Hak het vlees, de uitjes en de gewassen peter selie fijn, vermeng het met 2 geklopte eieren, peper, zout en nootmuskaat naar smaak. Smelt de boter in een koekepan, vorm hierin (van het vuur) 6 ringen, breek in de opening van elk een ei, maar zorg dat het wit niet over het vlees mengsel loopt. Bak de vogelnestjes op een zacht vuur tot de eieren zijn gestold en schuif de nestjes voorzichtig op een verwarmde schaal. Geef ze met peper en zout bij brood. (Men kan de nestjes ook in een platte vuur vaste schaal in de oven zetten en zo opdienen.) RUSSISCHE EIEREN 6 hardgekookte eieren, 50 g gepelde gar nalen, 2 eetlepels mayonnaise, 3 ansjo- visjes, 6 cïrcelvormige stukjes oud brood, wat peterselie, sla of sterrekers. Bak de broodcroutons even in heet frituur vet of in een koekepan. Snijd van de gepelde eieren aan het brede uiteinde een plakje weg, zodat de eieren stevig op de croutons kunnen staan. Snijd aan de punt ongeveer een derde van de eieren af, neem de dooier er uit, wrijf deze fijn en maak er met de garnalen, mayonnaise en peterselie een zalfachtige massa van. Vul hier mee de eiwitbakjes hoog op en leg op elk ei een vooraf geweekte opgerolde halve ansjovis en in het midden hiervan een ietsje gehakte peter selie. Garneer de schotel met frisse kropsla- blaadjes of sterrekers. Men kan Russische eieren bij brood geven of als voorgerecht laten dienen. ÜE heer J. C. van Bergeijk van de Rijks- ïandbouvwoorlichtingsdienst te Goes tracht in bijgaand artikel een blik op de toe komst voor het gezinsl>edrijf te werpen. Schrijver komt tot de conclusie dat de hui dige ingrijpende veranderingen in de be drijfsvoering tot gevolg zullen hebben dat het gezinsbedrijf steeds meer teruggedron gen zal worden. Het leek ons interessant dit artikel te plaatsen, opdat een ieder die hier mede in de toekomst bij betrokken zal zijn, zijn gedachten hierover zal laten gaan. Heeft U een andere mening, Iaat die eens aan de redaktie horen. RED. stijging van de bewerkingskosten (kapitaal ar- beid) gedeeld door een gelijk gebleven opper vlakte. Per grotere bedrijfsoppervlakle zal altijd goed koper geproduceerd kunnen worden, wat in de toekomst van belang zal zijn. MAAR WAT DAN MET HET GEZINSBEDRIJF VAN 10—15 HA? ZOLANG de productiefactoren, grond, arbeid en kapitaal zo op elkaar afgestemd zijn dat geen hogere bewerkingskosten bereikt worden dan op bedrijven met meer oppervlakte, kan een dergelijk gezinsbedrijf nog concurreren. Wanneer echter de prijzen gaan dalen, omdat op grotere oppervlakten goedkoper geproduceerd kan worden door grotere arbeidsprestatie per man, moet het 1015 ha-be drijf naar andere mogelijkheden omzien om winst gevend (althans rendabel) te kunnen blijven. Deze andere mogelijkheden kunnen zijn: 1. Intensievere (meer geldopbrengende) gewas sen kiezen. Er zal dan overgegaan moeten worden op grove, zo niet fijne, tuinbouwteel ten. Het zuivere kleine landbouwbedrijf ver andert dan met behulp van mechanisatie in mindere of meerdere mate in een groot tuin bouwbedrijf, 2. Een intensieve samenwerking met andere bedrijven aangaan. Evenals in de industrie, door fusie of trust, moet men dan trachten door vergroting van de productie-eenheden tot een goedkopere productie te komen. HOE KUNNEN DEZE MOEILIJK HEDEN OPGEVANGEN WORDEN? DE eerste en grootste eis is dan, dat men bereid moet zijn om samen te werken in welke vorm dan ook. Ten tweede zal het „baas zijn op eigen erf" voor een groot deel opzij gezet moeten worden. Men móet dan aanvaarden, dat men een schakel gewor den is van een groter geheel. HOE KAN HET GEZINSBEDRIJF VAN 10—15 HA ER IN DE TOEKOMST UIT ZIEN? WE kunnen dan een 1- of 2-mansbedrijf zien, waarop zeer arbeidsintensieve gewassen ge teeld worden. Bij het werken met grotere productie-eenheden kan het zijn, dat de bedrijfsoppervlakle een deel Is van een groter geheel, waarop dan maar één of twee gewassen per jaar groeien. In het eerste geval heeft de ondernemer enkele dagelijks voorkomendewerktuigen zelf en de gro tere in coöperatief verband en laat het werk uit voeren door derden. In het tweede geval zal men er goed aan doen geheel volgens coöperatief verband te werken, omdat niet ieder jaar dezelfde gewassen op het bedrijf groeien. Ook kan dit werk goed door de loonwerker gedaan worden. Deze man kan dan zijn tarieven lager stellen, omdat hij een vaste oppervlakte te bewerken heeft, waarop hij zijn machinepark kan afstellen. De oppervlakte van het bedrijf is gelijk geble ven, maar de structuur is drastisch gewijzigd. Wanneer de toekomstige ondernemer zijn be drijf op deze manier gaat exploiteren, zullen zijn vaste kosten relatief dalen. De financiële opbreng sten zullen stijgen door intensivering en speciali satie of door het gebruik van grotere productie eenheden. Op deze manier is voor de ondernemer van een bedrijf van 1015 ha een goed arbeidsinkomen te verwezenlijken. De grote aanpassingsmoeilijkheden van persoonlijke aard, die hierdoor teweeg gebracht zullen worden, zijn niet te onderschatten. Maar men is verplicht om het bedrijf aan te passen aan gewijzigde economi sche omstandigheden. Laat hier uw gedachten eens over gaan zo u het al niet gedaan hebt.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 5