'^Oeor de ^T/rouw Die hinderlijke verkoudheid In en om de woning 158 VAN HET PLATTELAND ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP Het ligt aan het zout RECEPTEN: ZEEUWS LANDBOUWBLAD TOT de onplezierige dingen van het winterseizoen kunnen de telkens terugkerende verkoud heden worden gerekend. Wij slikken het halve vitaminen-alphabet, hoeden ons voor tocht en kouvatten en desondanks hebben wij het vrijwel allemaal van tijd tot tijd flink te pakken. ..Het zit in de lucht" zeggen wij tussen een paar niesbuien door. Wij hebben gelijk, want zelfs al bedekken wij tijdens zo'n bui onze mond met een zakdoek, dan nog wordt de lucht in onze omgeving door de tienduizenden ziektekiemen, die zich van onze zakdoek los maken, besmet. Het gaat zo helemaal zonder erg. De besmette zakdoek wordt in de hand ge houden om de stroom vocht, die onze rode neus verlaat, te kunnen opvangen of zo de vecht stroom even onderbroken wordt, stoppen wij de doek in zak of tas. Allemaal erg onhygiënisch, want de myriaden-kiemen, die neus en mond ontvloden zijn, hebben zich ijlings van onze zak doek losgemaakt, zweven in de ruimte om ons heen en maken nieuwe slachtoffers. Zijn dit mensen met geringe weerstand, dan kan het gebeuren, dat zo zij besmet worden het niet bij een onschuldig lijkende verkoudheid blijft, doch dat deze overgaat in een hardnekkige bron chitis of zelfs longontsteking. Bij kinderen kan een gewone verkoudheid gemakkelijk over gaan in een midden-oorontsteking. ZO moeten wij er toch wel van overtuigd zijn, dat het de plicht van ieder verkouden mens is. de kans op besmetting voor zijn medemensen DE ouderen onder ons weten nog wel, dat er op de kooklessen, die zij in hun jonge jaren volgden, geadviseerd werd het zout bij peulvruch ten en dergelijke pas op het laatste moment toe te voegen, daar het eerder toevoegen hiervan een goede kook tegen ging. Tegenwoordig luidt het advies juist andersom en wel, dat het zout reeds in het weekwater moet worden gedaan. Een hoeveelheid van ongeveer een halve eetlepel per liter water heeft op de kook een gunstige uitwerking en in het bijzon der voor peulvruchtensoepen is dit belangrijk. Wanneer er met zacht water, b.v. regenwater ge kookt wordt, kan het wel voorkomen, dat de peulvruchten, die men in vaste vorm op tafel wil brengen teveel stukkoken, dus is het in dat geval beter het zout later toe te voegen. Hadden de kookleraressen het voorheen bij het verkeerde eind? Neen, zeker niet, want een halve eeuw geleden waren in het keukenzout als verontreiniging andere zouten aanwezig en deze nu belemmerden het gaarworden van sommige spijzen, in het bijzonder van peulvruchten. Het ligt dus aan de betere kwaliteit van het zout, dat wij dit dadelijk aan de te koken voedingsmidde len kunnen toevoegen. KOOKTIJDEN.... IEDERE huisvrouw weet wel, dat erwtensoep aan smaak wint als deze enige uren zachtjes aan de kook wordt gehouden. Helaas zijn er nog teveel vrouwen, die menen, dat hetzelfde geldt voor peulvruchten, die in vaste toestand op tafel worden gebracht. Dit is niet het geval en daarom geven wij hieronder even de kooktijden aan. Er is uitgegaan van de veronderstelling, dat peul vruchten van goede kwaliteit zijn gekocht en dat deze na een nacht weken aan de kook zijn gebracht. Daarna hebben ronde groene erwten 1 a V/z uur nodig om gaar te worden, capucijners, rozijn- of grauwe erwten V/2 2 uur, bruine, witte, kievits en gele bonen drie kwartier a een uur. Deze duur is heel wat korter dan vrij algemeen wordt toegepast. Probeert u het maar eens. BRUINE BONENHACHÉ 250 g bruine bonen, 1 liter water, '/z afge streken eetlepel zout, 2 kruidnagels, een laulierblad, 100 g vet of margarine, 2 uien, bruin van jus, soja of een half justablet, 1 dl azijn en wat peper. De bonen wassen, weken en gaarkoken met bijvoeging van laulierblad, waarin de kruidnagels zijn gestoken. De gaargekookte bonen, waaruit de kruiden zijn verwijderd in een kom overdoen. In de pan de gesnipperde uien in boter of vet fruiten, bloem toevoegen en bruin laten branden. Geleidelijk een halve liter van het kookvocht bij gieten en met de bonen laten doorstoven. Het geheel op smaak afmaken, maar zorgen dat de bonen niet worden stukgeroerd. Deze bonen- haché smaakt uitstekend bij aardappelen en kan best voor een keer vlees vervangen. zo klein mogelijk te maken en daarom zouden wij eigenlijk geen zakdoeken, die tot textiel" ge rekend worden, moeten gebruiken. ,,Wat dan?", zult u misschien vragen. Wij moeten toch iets hebben om onze mond tijdens een niesbui te be dekken of de vochtstroom uit onze neus op te vangen. Zeker, daar kunnen wij niet buiten, doch dat „iets" behoeft niet bepaald van textiel te zijn. Wij kunnen er voor zorgen steeds een voor raad papieren neusdoekjes in huis te hebben, die wij na éénmaal gebruikt te hebben in de bran dende kachel laten verdwijnen. De verspreiding van de ziektekiemen zou dan ten zeerste worden beperkt. Misschien zult u mij tegenwerpen, dat die papieren cjoekjes zo duur in het gebruik zijn. Welnu als het gebruik daarvan uw budget in gevaar zou brengen, probeer het dan goedkoper en waag er een rol closetpapier aan. Dan bent u inderdaad veel goedkoper uit. MaarHeb mede lijden met uw neus en kies een zacht soort uit. MISSCHIEN zult u er wel niet voor voelen om gewapend met genoemd papier ergens op bezoek te gaan. Voor die gelegenheid neemt u wat papieren zakdoekjes mee. Doe ze na gebruik in een plastic zakje, dat u later thuis desnoods met kokend water kunt ontsmetten. Eigenlijk moesten wij helemaal niet uitgaan als wijvver- kouden zijn, dóch een paar dagen binnen blijven, waardoor wij bij onszelf een snelle genezing be vorderen en anderen niet besmetten. Zoals tegen elke infectieziekte kunnen wij ons tegen de ..verkoudheid" harden. Een doelmatige voeding is zeer belangrijk. Verder zondigen wij vaak tegen de meest eenvoudige regels van de gezondheidsleer en wel, dat wij volwassenen ons zelf niet altijd voldoende slaap gunnen, waar door ons weerstandsvermogen wordt verzwakt. Voldoende lichaamsbeweging in de buitenlucht draagt er toe bij dat weerstandsvermogen te ver groten. Er wordt nog te weinig aandacht aan de hin derlijke „verkoudheid" besteed, ook van bevoegde zijde. Onlangs schreef een medicus„Er bestaat over „het snot" bij kippen een uitgebreider litera tuur dan over de verkoudheid bij de mensen. De geneeskunde heeft hiervoor maar weinig belang stelling omdat de mensen er niet ziek genoeg van zijn". Toch wordt deze belangstelling gaandeweg groter en zou men graag van deze hinderlijke stoornis van onze gezondheid bevrijd willen zijn. Wij kunnen hier allen aan meewerken door de besmetting te verkleinen. NIEUWE UITGAVEN ALS nummer 6 van de bibliotheek voor de huis- vrouw van het platteland is het boek versche nen: In en om de woning. Hoewel dit boek onge twijfeld bedoeld is als een handleiding voor het landbouwhuishoudonderwijs, zal ook de huisvrouw, die serieus haar taak wenst te vervullen hieruit veel kunnen leren. Het boek is zeer overzichtelijk samengesteld en met vele foto's verlucht. In het eerste hoofdstuk worden keuken en keukeninrichting behandeld. Het is het vertrek waa.r wij vrouwen een aanzien lijk deel van ons werk verrichten en waar wij de maaltijden voor het gezin bereiden. Dit bereide voedsel dient om ons lichaam in stand en zo ge zond mogelijk te houden, terwijl kinderen hier van tevens moeten groeien. Zo is het dan ook volkomen logisch, dat in hoofdstuk II het men selijk lichaam behandeld wordt met aansluitend de voedingsleer en doel van de voeding. Wenken betreffende de voeding voor alle leeftijdsgroepen zijn evenmin achterwege gelaten. Zo wordt ook aandacht besteed aan de ziekenvoeding. UAN groot belang is, dat wij goede voedings- middelen kopen en om daarvan zoveel mo- WITTE BONENSOEP MET WINTERGROENTEN 500 g goede kwaliteit stukkokende bonen, 2 a 2V2 liter water, een afgestreken eet lepel zout, 200 g verse worst of mager spek of 100 g geraspte kaas, 100 g boter of vet, 200 g uien of sjalotten, 100 g prei, 250 g witte of savoye kool, 250 g aardappelen, bosje peterselie, peper, soeparoma of bouil lonblokjes, eventueel 1 theelepel kerry. Bonen met zout weken, vlug aan de kook bren gen, met mager spek een half uur zachtjes laten koken. De schoongemaakte, gewassen en grof gesneden groente en aardappelen toevoegen en zo verse worst wordt gebruikt deze gelijk met de groenten in de pan doen. Als alles nog een half uur a drie kwartier heeft gekookt, de soep af maken. Naar verkiezing spek of worst in blokjes of schijfjes snijden en door de soep roeren of afzonderlijk opdoen. Wordt inplaats van spek of worst geraspte kaas gebruikt, dan deze met 50 g extra boter door de soep roeren. (Kerry eerst met wat vocht aanmengen.) gelijk verzekerd te zijn, kunnen wij een uitge breide warenkennis niet ontberen. Aan dit on derdeel is een grote plaats ingeruimd. Wij kun nen uit dit hoofdstuk heel wat leren, waarvan wij dagelijks profijt kunnen hebben. Naast de voeding speelt ook de kleding een be langrijke rol. Het is daarom nuttig en nodig, dat wij op het terrein van de textiel een dosis wa renkennis bezitten. Daaraan onbreekt het ons nogal eens. Schadelijke gevolgen blijven niet uit. De schrijfsters hebben dan ook voldoende aan dacht besteed aan de warenkennis van de tex tiel. Textiel moet van tijd tot tijd worden gewassen en het is van groot belang hoe wij dit doen en met welke wasmiddelen. De auteurs hebben hier aan een plaats ingeruimd. De gereedschappen bij het behandelen van de was krijgen evengoed aandacht. Natuurlijk zijn wij er dan nog lang niet, want er bevindt zich nog veel meer in onze woning, dat onderhoud met kennis van zaken vraagt. Er is getracht aan dit alles teeemoet te komen. Om gezond te blijven hebben wij meer nodig dan goede maaltijden alleen. Wij moeten frisse lucht hebben inademen, ons kunnen wassen en baden, ontspanning en slaap kunnen wij even min ontberen als een goede maaltijd. Aan al deze zaken is aandacht besteed. TENSLOTTE kan geen huishouding op rolle tjes lopen als zij niet goed wordt beheerd. Niet alleen moet een huisvrouw haar werk zo doelmatig mogelijk verrichten en zo economisch mogelijk met haar tijd omgaan, zij moet dit laat ste ook kunnen met haar geld. Verstandig geld uitgeven is niet één, twee drie te leren. Men moet goed op de hoogte zijn van prijzen en kwa liteiten, men moet leren onderscheiden wat het meest nodig is en waarmee men op een bepaald ogenblik nog kan wachten. Er moet van het verdiende geld wat gereserveerd worden voor on verwachte uitgaven. Voorals pas getrouwde vrouwen hebben het vaak moeilijk met de besteding van het huis houdgeld. Dit boek is dan ook bij uitstek geschikt om ten geschenke gegeven te wordeh aan bruidjes of verloofde meiskes. Het is vaak zo moeilijk een passend cadeau te vinden, dat niet al te veel in de papieren loopt. Dit boek, uitgegeven bij de uitgeverij Tjeenk Willink te Zwolle, kost gebonden ƒ7.60, een be drag waarvoor wij niet zo bar veel aan goede cadeaux kunnen kopen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 14