'^Oeor de ^T/rouw
Die hinderlijke verkoudheid
In en om de woning
158
VAN HET PLATTELAND
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
Het ligt aan het zout
RECEPTEN:
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
TOT de onplezierige dingen van het winterseizoen kunnen de telkens terugkerende verkoud
heden worden gerekend. Wij slikken het halve vitaminen-alphabet, hoeden ons voor
tocht en kouvatten en desondanks hebben wij het vrijwel allemaal van tijd tot tijd flink te
pakken. ..Het zit in de lucht" zeggen wij tussen een paar niesbuien door. Wij hebben gelijk,
want zelfs al bedekken wij tijdens zo'n bui onze mond met een zakdoek, dan nog wordt de
lucht in onze omgeving door de tienduizenden ziektekiemen, die zich van onze zakdoek los
maken, besmet. Het gaat zo helemaal zonder erg. De besmette zakdoek wordt in de hand ge
houden om de stroom vocht, die onze rode neus verlaat, te kunnen opvangen of zo de vecht
stroom even onderbroken wordt, stoppen wij de doek in zak of tas. Allemaal erg onhygiënisch,
want de myriaden-kiemen, die neus en mond ontvloden zijn, hebben zich ijlings van onze zak
doek losgemaakt, zweven in de ruimte om ons heen en maken nieuwe slachtoffers. Zijn dit
mensen met geringe weerstand, dan kan het gebeuren, dat zo zij besmet worden het niet bij
een onschuldig lijkende verkoudheid blijft, doch dat deze overgaat in een hardnekkige bron
chitis of zelfs longontsteking. Bij kinderen kan een gewone verkoudheid gemakkelijk over
gaan in een midden-oorontsteking.
ZO moeten wij er toch wel van overtuigd zijn,
dat het de plicht van ieder verkouden mens
is. de kans op besmetting voor zijn medemensen
DE ouderen onder ons weten nog wel, dat er op
de kooklessen, die zij in hun jonge jaren
volgden, geadviseerd werd het zout bij peulvruch
ten en dergelijke pas op het laatste moment toe
te voegen, daar het eerder toevoegen hiervan een
goede kook tegen ging.
Tegenwoordig luidt het advies juist andersom
en wel, dat het zout reeds in het weekwater moet
worden gedaan. Een hoeveelheid van ongeveer
een halve eetlepel per liter water heeft op de
kook een gunstige uitwerking en in het bijzon
der voor peulvruchtensoepen is dit belangrijk.
Wanneer er met zacht water, b.v. regenwater ge
kookt wordt, kan het wel voorkomen, dat de
peulvruchten, die men in vaste vorm op tafel wil
brengen teveel stukkoken, dus is het in dat geval
beter het zout later toe te voegen.
Hadden de kookleraressen het voorheen bij
het verkeerde eind? Neen, zeker niet, want een
halve eeuw geleden waren in het keukenzout als
verontreiniging andere zouten aanwezig en deze
nu belemmerden het gaarworden van sommige
spijzen, in het bijzonder van peulvruchten. Het
ligt dus aan de betere kwaliteit van het zout, dat
wij dit dadelijk aan de te koken voedingsmidde
len kunnen toevoegen.
KOOKTIJDEN....
IEDERE huisvrouw weet wel, dat erwtensoep
aan smaak wint als deze enige uren zachtjes
aan de kook wordt gehouden. Helaas zijn er nog
teveel vrouwen, die menen, dat hetzelfde geldt
voor peulvruchten, die in vaste toestand op tafel
worden gebracht. Dit is niet het geval en daarom
geven wij hieronder even de kooktijden aan. Er
is uitgegaan van de veronderstelling, dat peul
vruchten van goede kwaliteit zijn gekocht en
dat deze na een nacht weken aan de kook zijn
gebracht. Daarna hebben ronde groene erwten
1 a V/z uur nodig om gaar te worden, capucijners,
rozijn- of grauwe erwten V/2 2 uur, bruine, witte,
kievits en gele bonen drie kwartier a een uur.
Deze duur is heel wat korter dan vrij algemeen
wordt toegepast. Probeert u het maar eens.
BRUINE BONENHACHÉ
250 g bruine bonen, 1 liter water, '/z afge
streken eetlepel zout, 2 kruidnagels, een
laulierblad, 100 g vet of margarine, 2 uien,
bruin van jus, soja of een half justablet, 1
dl azijn en wat peper.
De bonen wassen, weken en gaarkoken met
bijvoeging van laulierblad, waarin de kruidnagels
zijn gestoken. De gaargekookte bonen, waaruit
de kruiden zijn verwijderd in een kom overdoen.
In de pan de gesnipperde uien in boter of vet
fruiten, bloem toevoegen en bruin laten branden.
Geleidelijk een halve liter van het kookvocht bij
gieten en met de bonen laten doorstoven. Het
geheel op smaak afmaken, maar zorgen dat de
bonen niet worden stukgeroerd. Deze bonen-
haché smaakt uitstekend bij aardappelen en kan
best voor een keer vlees vervangen.
zo klein mogelijk te maken en daarom zouden
wij eigenlijk geen zakdoeken, die tot textiel" ge
rekend worden, moeten gebruiken. ,,Wat dan?",
zult u misschien vragen. Wij moeten toch iets
hebben om onze mond tijdens een niesbui te be
dekken of de vochtstroom uit onze neus op te
vangen. Zeker, daar kunnen wij niet buiten, doch
dat „iets" behoeft niet bepaald van textiel te
zijn. Wij kunnen er voor zorgen steeds een voor
raad papieren neusdoekjes in huis te hebben, die
wij na éénmaal gebruikt te hebben in de bran
dende kachel laten verdwijnen. De verspreiding
van de ziektekiemen zou dan ten zeerste worden
beperkt. Misschien zult u mij tegenwerpen, dat
die papieren cjoekjes zo duur in het gebruik zijn.
Welnu als het gebruik daarvan uw budget in
gevaar zou brengen, probeer het dan goedkoper
en waag er een rol closetpapier aan. Dan bent u
inderdaad veel goedkoper uit. MaarHeb mede
lijden met uw neus en kies een zacht soort uit.
MISSCHIEN zult u er wel niet voor voelen om
gewapend met genoemd papier ergens op
bezoek te gaan. Voor die gelegenheid neemt u
wat papieren zakdoekjes mee. Doe ze na gebruik
in een plastic zakje, dat u later thuis desnoods
met kokend water kunt ontsmetten. Eigenlijk
moesten wij helemaal niet uitgaan als wijvver-
kouden zijn, dóch een paar dagen binnen blijven,
waardoor wij bij onszelf een snelle genezing be
vorderen en anderen niet besmetten.
Zoals tegen elke infectieziekte kunnen wij ons
tegen de ..verkoudheid" harden. Een doelmatige
voeding is zeer belangrijk. Verder zondigen wij
vaak tegen de meest eenvoudige regels van de
gezondheidsleer en wel, dat wij volwassenen ons
zelf niet altijd voldoende slaap gunnen, waar
door ons weerstandsvermogen wordt verzwakt.
Voldoende lichaamsbeweging in de buitenlucht
draagt er toe bij dat weerstandsvermogen te ver
groten.
Er wordt nog te weinig aandacht aan de hin
derlijke „verkoudheid" besteed, ook van bevoegde
zijde. Onlangs schreef een medicus„Er bestaat
over „het snot" bij kippen een uitgebreider litera
tuur dan over de verkoudheid bij de mensen. De
geneeskunde heeft hiervoor maar weinig belang
stelling omdat de mensen er niet ziek genoeg van
zijn".
Toch wordt deze belangstelling gaandeweg
groter en zou men graag van deze hinderlijke
stoornis van onze gezondheid bevrijd willen zijn.
Wij kunnen hier allen aan meewerken door de
besmetting te verkleinen.
NIEUWE
UITGAVEN
ALS nummer 6 van de bibliotheek voor de huis-
vrouw van het platteland is het boek versche
nen: In en om de woning. Hoewel dit boek onge
twijfeld bedoeld is als een handleiding voor het
landbouwhuishoudonderwijs, zal ook de huisvrouw,
die serieus haar taak wenst te vervullen hieruit
veel kunnen leren.
Het boek is zeer overzichtelijk samengesteld en
met vele foto's verlucht. In het eerste hoofdstuk
worden keuken en keukeninrichting behandeld.
Het is het vertrek waa.r wij vrouwen een aanzien
lijk deel van ons werk verrichten en waar wij de
maaltijden voor het gezin bereiden. Dit bereide
voedsel dient om ons lichaam in stand en zo ge
zond mogelijk te houden, terwijl kinderen hier
van tevens moeten groeien. Zo is het dan ook
volkomen logisch, dat in hoofdstuk II het men
selijk lichaam behandeld wordt met aansluitend
de voedingsleer en doel van de voeding. Wenken
betreffende de voeding voor alle leeftijdsgroepen
zijn evenmin achterwege gelaten. Zo wordt ook
aandacht besteed aan de ziekenvoeding.
UAN groot belang is, dat wij goede voedings-
middelen kopen en om daarvan zoveel mo-
WITTE BONENSOEP
MET WINTERGROENTEN
500 g goede kwaliteit stukkokende bonen,
2 a 2V2 liter water, een afgestreken eet
lepel zout, 200 g verse worst of mager spek
of 100 g geraspte kaas, 100 g boter of vet,
200 g uien of sjalotten, 100 g prei, 250 g
witte of savoye kool, 250 g aardappelen,
bosje peterselie, peper, soeparoma of bouil
lonblokjes, eventueel 1 theelepel kerry.
Bonen met zout weken, vlug aan de kook bren
gen, met mager spek een half uur zachtjes laten
koken. De schoongemaakte, gewassen en grof
gesneden groente en aardappelen toevoegen en
zo verse worst wordt gebruikt deze gelijk met de
groenten in de pan doen. Als alles nog een half
uur a drie kwartier heeft gekookt, de soep af
maken. Naar verkiezing spek of worst in blokjes
of schijfjes snijden en door de soep roeren of
afzonderlijk opdoen. Wordt inplaats van spek of
worst geraspte kaas gebruikt, dan deze met 50 g
extra boter door de soep roeren. (Kerry eerst
met wat vocht aanmengen.)
gelijk verzekerd te zijn, kunnen wij een uitge
breide warenkennis niet ontberen. Aan dit on
derdeel is een grote plaats ingeruimd. Wij kun
nen uit dit hoofdstuk heel wat leren, waarvan
wij dagelijks profijt kunnen hebben.
Naast de voeding speelt ook de kleding een be
langrijke rol. Het is daarom nuttig en nodig, dat
wij op het terrein van de textiel een dosis wa
renkennis bezitten. Daaraan onbreekt het ons
nogal eens. Schadelijke gevolgen blijven niet uit.
De schrijfsters hebben dan ook voldoende aan
dacht besteed aan de warenkennis van de tex
tiel.
Textiel moet van tijd tot tijd worden gewassen
en het is van groot belang hoe wij dit doen en
met welke wasmiddelen. De auteurs hebben hier
aan een plaats ingeruimd. De gereedschappen bij
het behandelen van de was krijgen evengoed
aandacht. Natuurlijk zijn wij er dan nog lang
niet, want er bevindt zich nog veel meer in onze
woning, dat onderhoud met kennis van zaken
vraagt. Er is getracht aan dit alles teeemoet te
komen.
Om gezond te blijven hebben wij meer nodig
dan goede maaltijden alleen. Wij moeten frisse
lucht hebben inademen, ons kunnen wassen en
baden, ontspanning en slaap kunnen wij even
min ontberen als een goede maaltijd. Aan al deze
zaken is aandacht besteed.
TENSLOTTE kan geen huishouding op rolle
tjes lopen als zij niet goed wordt beheerd.
Niet alleen moet een huisvrouw haar werk zo
doelmatig mogelijk verrichten en zo economisch
mogelijk met haar tijd omgaan, zij moet dit laat
ste ook kunnen met haar geld. Verstandig geld
uitgeven is niet één, twee drie te leren. Men
moet goed op de hoogte zijn van prijzen en kwa
liteiten, men moet leren onderscheiden wat het
meest nodig is en waarmee men op een bepaald
ogenblik nog kan wachten. Er moet van het
verdiende geld wat gereserveerd worden voor on
verwachte uitgaven.
Voorals pas getrouwde vrouwen hebben het
vaak moeilijk met de besteding van het huis
houdgeld.
Dit boek is dan ook bij uitstek geschikt om ten
geschenke gegeven te wordeh aan bruidjes of
verloofde meiskes. Het is vaak zo moeilijk een
passend cadeau te vinden, dat niet al te veel in
de papieren loopt.
Dit boek, uitgegeven bij de uitgeverij Tjeenk
Willink te Zwolle, kost gebonden ƒ7.60, een be
drag waarvoor wij niet zo bar veel aan goede
cadeaux kunnen kopen.