<T^oor de <~Ureuw
Oefen uw fantasie
Nieuwjaarsboodschap
Kleur en fleur
in en aan uw huis door.... email
VAN HET PLATTELAND
10S
ZEEUWS LANDBOUWBLAD
ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP
QUIZENDEN Nederlandse vrouwen, die van een vaeantie uit het. buitenland zijn
teruggekeerd, nemen zich voor wat meer afwisseling in de dagelijkse menu's te gaan
brengen. Zij zijn ervan overtuigd geraakt, dat de Hollandse vrouw in het algemeen «le
maaltijden voor het gezin te fantasieloos samenstelt. Ze hebben gelijk, want in verge
lijking met het buitenland eten wij ongelooflijk saai. Aardappels, vlees en groente plus
een toetje, soms afgewisseld met een soepje vooraf en wat fruit toe, vormen het dage
lijks menu van honderdduizenden gezinnen in ons goede vaderland. Het is een sleur
geworden en wie eenmaal aan een slèur gewoon is, komt daar niet zo maar één, twee,
drie meer af.
Aan dit alles moest ik denken toen ik het aantrekkelijke boekje: „Peulvruchten in de
moderne voeding" doorbladerde en genoot van de in prachtige kleuren gefotografeerde
menu's, gedrukt op mooi papier.
staan recepten uit het boekje te publiceren, heb
ben wij er een paar uitgezocht om aan onze leze
ressen door te geven.
GEHAKTKOEKJES VAN
KAPUCIJNERS
250 gram peulvruchten1 l waterVz afge
streken lepel zoutongeveer 4 gekookte
aardappelen50 g boter, 2 uitjes of preitjes,
peterselie, aroma, paneermeel, boter.
s
De kapucijners of bonen wassen, weken en
gaarkoken volgens bekend recept, daarna op het
vergiet laten uitlekken, De uitjes of preitjes in
de boter lichtbruin fruiten, met de fijngemaakte
peulvruchten en aardappelen, de gehakte peter
selie, aroma, peper, zout mengen. De massa flink
met een vork door elkaar werken, zodat een ste
vig geheel wordt verkregen. Hiervan 4 ronde of
ovale koekjes vormen, door paneermeel wentelen
en in de boter vlug goudbruin bakken. Indien er
jus van de vorige dag is, kan deze hierbij gegeven
worden. Appelmoes, sla van witlof of bietensla
smaakt bij deze koekjes uitstekend. Vanillevla
met vruchten of griesmeelpudding met bessen
sap vormen een uitstekende aanvulling van deze
gehaktkoekjes.
UET boekje bevat naast de tal van wenken
voor een gezonde voeding en wetenswaar
digheden omtrent de peulvruchten, verscheidene
menu's voor lente, zomer, herfst en winter, be
nevens tientallen recepten. Er worden heel wat
mogelijkheden aan de hand gedaan om met be
hulp van peulvruchten de nodige afwisseling in
onze eetgewoonten te brengen. Die afwisseling
behoeft niet altijd te bestaan uit erwten- of bo-
IN het januari nummer van „De Countrywoman",
orgaan van de A. C. W. W. (Wereldbond van
Plattelandsvrouwen) las ik de volgende Nieuwjaars
boodschap van de wereldpresidente mevrouw Van
Beekhofvan Selms:
WANNEER men tussen de zittingen van de 10de
F. A. O.-conferentie het moderne marmeren
gebouw, waarvan de strakke lijnen zich scherp af
tekenen tegen de lucht, verlaat, is het of men een
schrede terug zet in de geschiedenis. Alles om ons
heen spreekt van het oude Rome. Ik liet mijn ge
dachten door het verleden dwalen en diep in mijn
bewondering voor het Romeinse Keizerrijk en voor
wat er nog van is overgebleven. Maar ter zake.
Er is niet veel tijd om te dromen. De F. A. O.-con
ferentie roept mij terug tot de dagelijkse werke
lijkheid als huishoudkunde, voeding, gebrek aan
kennis van de voedingsleer bij het samenstellen
van het dagelijks menu in veie tropische landen.
Ook heb ik grote bewondering voor het verrichte
werk en de gestreden strijd van de hedendaagse
werkers behorende tot de specialisten van de Ver
enigde Naties. Ik ben er trots op te weten, dat de
A. C. W. W. in de voorste gelederen staat met in de
toekomst de Lady Aberdeen studiebeurs en de ver
werkelijking van ons besluit deze te steunen, elk
in zijn eigen land. Zo mede te helpen in de strijd
tegen de honger, ingeluid door Dr. Sen, directeur-
generaal van de F. A. O. op de 10de conferentie als
een hernieuwde opdracht van het Hot Springs-
conferentie in 1943. Vooruitkijkende zie ik dit als
een opdracht voor 1960. Deze Lady Aberdeen stu
diebeurs wil zijn een gezamenlijke poging van onze
aangesloten organisaties ons deel te leveren in de
tsrijd tegen de honger.
Eén der meest beroemde fonteinen van Rome is
'de Trevi-fontein. Smalle straten met links en
rechts marktstalletjes leiden naar deze fontein.
Onder grote blauwe en rode parapluies liggen de
groene groenten, rode tomaten en pepers, de zacht-
groene en blauwe druiven samen met gele, rode
en rose bloemen, welke met elkaar een lieflijke
schilderij vormen tegen de oude grijze muren. De
wierp mijn drie munten in het water van de fon
tein en deed mijn wensen. De eerste was de tradi
tionele wens: „Rome terug te zien. Natuurlijk be
trof de tweede mijn familie. Mijn derde wens was
voor de A. C.W. W. en al haar leden. Voor hun
geluk en welzijn voor het hele jaar. Mogen mijn
wensen in vervuling gaan en moge 1960 een ge
lukkig jaar zijn voor ons allen.
GEERDA VAN BEEKHOFF.
nensoep of bruine bonen met spek. Er zijn tal
van andere mogelijkheden en wie de mooie kleu
renfoto's bekijkt, krijgt meteen zin het „eens
anders dan gewoonlijk" te gaan doen. Het boek
je kost slechts 35 cent en is een uitgave van de
Peulvruchten Studie Combinatie te Wageningen.
Leden van de Bond van Plattelandsvrouwen
kunnen het boekje misschien per afdeling be
stellen.
IUIST in de komende twee maanden wordt de
J groente schaars en kan een goed toebereide
peulvruchtenmaaltijd een welkome afwisseling
zijn. Aangevuld met een melk- of karnemelkge-
recht, yoghurt of vruchten, voldoet zo'n maal
tijd aan de eisen, die wij aan goede moderne
voeding mogen stellen. Daar het ons is toege-
HONGAARSE GOULASH VAN
BRUINE BONEN
250 g bruine bonen, 1 l water, Vz afgestre
ken lepel zout, 1 half of heel knoflookteen-
tje of een halve theelepel knoflookpoeder,
100 g vet, 2 uien, 2 lepels bloem, 2 lepels
tomatenpufèe, 2 theelepels paprikapoeder.
De bonen wassen, weken en gaarkoken met
het geschilde knoflookteentje. Verder berejden
als haché en afmaken met de tomatenpurée, pa
prikapoeder en zo er geen knoflook is meege-
kookt, een halve theelepel knoflookpoeder toe
voegen.
Deze goulash kan bij rijst, macaroni of gekook
te aardappelen worden gegeven. Maaltijd com
pleteren met een frisse vla.
ï\E huidige tijd met zijn eenvoudige en strakke vormgeving
vraagt niet alleen kleur voor gebruiksvoorwerpen, maar ook
voor gebouwen en woonhuizen. En allerwege komen wij die kleur
steeds meer tegen, zowel in de stad als daarbuiten, zij het niet
altijd even fraai. Immers, het kleur geven aan voorwerpen, die
aan de buitenlucht zijn blootgesteld is geen sinecure. Een oplos
sing is het gebruik van geëmailleerde stalen bouwpanelen, die wor
den onderscheiden in bekledingsplaten en paneelwanden.
Deze geëmailleerde bouwpanelen worden in Nederland in licen
tie gemaakt door een fabriek in Dieren. Een voorbeeld van toe
passing is het nieuwe GAK-kantoor te Arnhem.
OOK BINNENSHUIS
OOK binnenshuis kan men
deze geëmailleerde pane
len in alle mogelijke kleurscha
keringen toepassen, bijv. als
scheidingswand, deurbekleding
e.d. Maar email treft men in
vrijwel elke woning aan in de
vorm van huishoudelijke arti
kelen. Het is niets anders dan
een bijzonder soort glas, waar
mee van ijzer vervaardigde
voorwerpen worden bedekt in
de vorm van een dun laagje,
dat het ijzer beschermt tegen
het roesten en tegen inwerking
van bepaalde bestanddelen.
Het is reukeloos en smakeloos
en werkt op geen enkele wijze
in op bijv. het voedsel dat in
een pan wordt gekookt.
MODERNE VORMGEVING EN
HOUDGREEP HANDVATEN
DE vormgeving in de ge-
emailleerde huishoudelijke
artikelen is zeer modern, ter
wijl de kleuren fris en fleurig
zijn en blijven. Daar zijn de
select-pannen in een set die zo
van het fornuis op de tafel kan
worden geplaatst. Zij zijn een
lust voor het oog en een werk-
besparing bij het afwassendie
alleraardigste en fleurige thee
potten en koffiekannen, hele
keuk enuitzetten in velerlei
kleur en vormgeving en de pan
nen met koudgreephandvaten,
zodat ze gemakkelijk te han
teren zijn; de wasmachines en
centrifuges en de volledige af
was-, spoel- en droogmachines
voor het vaatwerk.
Even heeft het er naar uitge
zien of email het kind van de
rekening dreigde te worden,
maar het heeft zijn plaats weer
gevonden en zich daar ste
vig genesteld in en aan het
huis van de moderne Nederlan
der en dit alles dank zij vak
manschap van de Nederlandse
fabrikanten, die niet geaarzeld
hebben oude, platgetreden pa
den te verlaten en zich aan te
passen aan de eisen die de hui
dige tijd stelt aan doelmatig
heid, hygiëne en vormgeving.
Select-pan (zo van het vuur op tafel) en koffiekan in moderne
vormgeving en kleur.