<T^oor de <~Ureuw Oefen uw fantasie Nieuwjaarsboodschap Kleur en fleur in en aan uw huis door.... email VAN HET PLATTELAND 10S ZEEUWS LANDBOUWBLAD ONDER REDACTIE VAN MEVROUW L. N. HUIJSMAN—GRIEP QUIZENDEN Nederlandse vrouwen, die van een vaeantie uit het. buitenland zijn teruggekeerd, nemen zich voor wat meer afwisseling in de dagelijkse menu's te gaan brengen. Zij zijn ervan overtuigd geraakt, dat de Hollandse vrouw in het algemeen «le maaltijden voor het gezin te fantasieloos samenstelt. Ze hebben gelijk, want in verge lijking met het buitenland eten wij ongelooflijk saai. Aardappels, vlees en groente plus een toetje, soms afgewisseld met een soepje vooraf en wat fruit toe, vormen het dage lijks menu van honderdduizenden gezinnen in ons goede vaderland. Het is een sleur geworden en wie eenmaal aan een slèur gewoon is, komt daar niet zo maar één, twee, drie meer af. Aan dit alles moest ik denken toen ik het aantrekkelijke boekje: „Peulvruchten in de moderne voeding" doorbladerde en genoot van de in prachtige kleuren gefotografeerde menu's, gedrukt op mooi papier. staan recepten uit het boekje te publiceren, heb ben wij er een paar uitgezocht om aan onze leze ressen door te geven. GEHAKTKOEKJES VAN KAPUCIJNERS 250 gram peulvruchten1 l waterVz afge streken lepel zoutongeveer 4 gekookte aardappelen50 g boter, 2 uitjes of preitjes, peterselie, aroma, paneermeel, boter. s De kapucijners of bonen wassen, weken en gaarkoken volgens bekend recept, daarna op het vergiet laten uitlekken, De uitjes of preitjes in de boter lichtbruin fruiten, met de fijngemaakte peulvruchten en aardappelen, de gehakte peter selie, aroma, peper, zout mengen. De massa flink met een vork door elkaar werken, zodat een ste vig geheel wordt verkregen. Hiervan 4 ronde of ovale koekjes vormen, door paneermeel wentelen en in de boter vlug goudbruin bakken. Indien er jus van de vorige dag is, kan deze hierbij gegeven worden. Appelmoes, sla van witlof of bietensla smaakt bij deze koekjes uitstekend. Vanillevla met vruchten of griesmeelpudding met bessen sap vormen een uitstekende aanvulling van deze gehaktkoekjes. UET boekje bevat naast de tal van wenken voor een gezonde voeding en wetenswaar digheden omtrent de peulvruchten, verscheidene menu's voor lente, zomer, herfst en winter, be nevens tientallen recepten. Er worden heel wat mogelijkheden aan de hand gedaan om met be hulp van peulvruchten de nodige afwisseling in onze eetgewoonten te brengen. Die afwisseling behoeft niet altijd te bestaan uit erwten- of bo- IN het januari nummer van „De Countrywoman", orgaan van de A. C. W. W. (Wereldbond van Plattelandsvrouwen) las ik de volgende Nieuwjaars boodschap van de wereldpresidente mevrouw Van Beekhofvan Selms: WANNEER men tussen de zittingen van de 10de F. A. O.-conferentie het moderne marmeren gebouw, waarvan de strakke lijnen zich scherp af tekenen tegen de lucht, verlaat, is het of men een schrede terug zet in de geschiedenis. Alles om ons heen spreekt van het oude Rome. Ik liet mijn ge dachten door het verleden dwalen en diep in mijn bewondering voor het Romeinse Keizerrijk en voor wat er nog van is overgebleven. Maar ter zake. Er is niet veel tijd om te dromen. De F. A. O.-con ferentie roept mij terug tot de dagelijkse werke lijkheid als huishoudkunde, voeding, gebrek aan kennis van de voedingsleer bij het samenstellen van het dagelijks menu in veie tropische landen. Ook heb ik grote bewondering voor het verrichte werk en de gestreden strijd van de hedendaagse werkers behorende tot de specialisten van de Ver enigde Naties. Ik ben er trots op te weten, dat de A. C. W. W. in de voorste gelederen staat met in de toekomst de Lady Aberdeen studiebeurs en de ver werkelijking van ons besluit deze te steunen, elk in zijn eigen land. Zo mede te helpen in de strijd tegen de honger, ingeluid door Dr. Sen, directeur- generaal van de F. A. O. op de 10de conferentie als een hernieuwde opdracht van het Hot Springs- conferentie in 1943. Vooruitkijkende zie ik dit als een opdracht voor 1960. Deze Lady Aberdeen stu diebeurs wil zijn een gezamenlijke poging van onze aangesloten organisaties ons deel te leveren in de tsrijd tegen de honger. Eén der meest beroemde fonteinen van Rome is 'de Trevi-fontein. Smalle straten met links en rechts marktstalletjes leiden naar deze fontein. Onder grote blauwe en rode parapluies liggen de groene groenten, rode tomaten en pepers, de zacht- groene en blauwe druiven samen met gele, rode en rose bloemen, welke met elkaar een lieflijke schilderij vormen tegen de oude grijze muren. De wierp mijn drie munten in het water van de fon tein en deed mijn wensen. De eerste was de tradi tionele wens: „Rome terug te zien. Natuurlijk be trof de tweede mijn familie. Mijn derde wens was voor de A. C.W. W. en al haar leden. Voor hun geluk en welzijn voor het hele jaar. Mogen mijn wensen in vervuling gaan en moge 1960 een ge lukkig jaar zijn voor ons allen. GEERDA VAN BEEKHOFF. nensoep of bruine bonen met spek. Er zijn tal van andere mogelijkheden en wie de mooie kleu renfoto's bekijkt, krijgt meteen zin het „eens anders dan gewoonlijk" te gaan doen. Het boek je kost slechts 35 cent en is een uitgave van de Peulvruchten Studie Combinatie te Wageningen. Leden van de Bond van Plattelandsvrouwen kunnen het boekje misschien per afdeling be stellen. IUIST in de komende twee maanden wordt de J groente schaars en kan een goed toebereide peulvruchtenmaaltijd een welkome afwisseling zijn. Aangevuld met een melk- of karnemelkge- recht, yoghurt of vruchten, voldoet zo'n maal tijd aan de eisen, die wij aan goede moderne voeding mogen stellen. Daar het ons is toege- HONGAARSE GOULASH VAN BRUINE BONEN 250 g bruine bonen, 1 l water, Vz afgestre ken lepel zout, 1 half of heel knoflookteen- tje of een halve theelepel knoflookpoeder, 100 g vet, 2 uien, 2 lepels bloem, 2 lepels tomatenpufèe, 2 theelepels paprikapoeder. De bonen wassen, weken en gaarkoken met het geschilde knoflookteentje. Verder berejden als haché en afmaken met de tomatenpurée, pa prikapoeder en zo er geen knoflook is meege- kookt, een halve theelepel knoflookpoeder toe voegen. Deze goulash kan bij rijst, macaroni of gekook te aardappelen worden gegeven. Maaltijd com pleteren met een frisse vla. ï\E huidige tijd met zijn eenvoudige en strakke vormgeving vraagt niet alleen kleur voor gebruiksvoorwerpen, maar ook voor gebouwen en woonhuizen. En allerwege komen wij die kleur steeds meer tegen, zowel in de stad als daarbuiten, zij het niet altijd even fraai. Immers, het kleur geven aan voorwerpen, die aan de buitenlucht zijn blootgesteld is geen sinecure. Een oplos sing is het gebruik van geëmailleerde stalen bouwpanelen, die wor den onderscheiden in bekledingsplaten en paneelwanden. Deze geëmailleerde bouwpanelen worden in Nederland in licen tie gemaakt door een fabriek in Dieren. Een voorbeeld van toe passing is het nieuwe GAK-kantoor te Arnhem. OOK BINNENSHUIS OOK binnenshuis kan men deze geëmailleerde pane len in alle mogelijke kleurscha keringen toepassen, bijv. als scheidingswand, deurbekleding e.d. Maar email treft men in vrijwel elke woning aan in de vorm van huishoudelijke arti kelen. Het is niets anders dan een bijzonder soort glas, waar mee van ijzer vervaardigde voorwerpen worden bedekt in de vorm van een dun laagje, dat het ijzer beschermt tegen het roesten en tegen inwerking van bepaalde bestanddelen. Het is reukeloos en smakeloos en werkt op geen enkele wijze in op bijv. het voedsel dat in een pan wordt gekookt. MODERNE VORMGEVING EN HOUDGREEP HANDVATEN DE vormgeving in de ge- emailleerde huishoudelijke artikelen is zeer modern, ter wijl de kleuren fris en fleurig zijn en blijven. Daar zijn de select-pannen in een set die zo van het fornuis op de tafel kan worden geplaatst. Zij zijn een lust voor het oog en een werk- besparing bij het afwassendie alleraardigste en fleurige thee potten en koffiekannen, hele keuk enuitzetten in velerlei kleur en vormgeving en de pan nen met koudgreephandvaten, zodat ze gemakkelijk te han teren zijn; de wasmachines en centrifuges en de volledige af was-, spoel- en droogmachines voor het vaatwerk. Even heeft het er naar uitge zien of email het kind van de rekening dreigde te worden, maar het heeft zijn plaats weer gevonden en zich daar ste vig genesteld in en aan het huis van de moderne Nederlan der en dit alles dank zij vak manschap van de Nederlandse fabrikanten, die niet geaarzeld hebben oude, platgetreden pa den te verlaten en zich aan te passen aan de eisen die de hui dige tijd stelt aan doelmatig heid, hygiëne en vormgeving. Select-pan (zo van het vuur op tafel) en koffiekan in moderne vormgeving en kleur.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1960 | | pagina 4